Ila går vid mig

2019-04-14 Ibland när man ska ut i naturen, med kamera och hundar, tänker man på lämpliga platser. En har varit att ta mig till Ynde och det naturskyddsområde som är vid Siesjön östra sida, vilket även blir i Blekinge. Fågelvägen från vår bostad är det ca 3 km.
Vid denna tid brukar paddorna var igång med sin parning, och i detta område brukar det finnas mängder. Har Ila med, vi vandrar från bilen en halv km till vi kommer till det intressanta området, med fågeltorn där man ser över den vassrika sjön. På vägen dit vid en grind satt en skylt, hundar skall vara kopplade, och jag som inte hade koppel med mig.
Har ju alltid hundar lösa, men vid mig, aldrig springande fritt i marken, utom vid jaktträning på mark som jag får och kan ha hundar lösa. Jag fortsätter, Ila går vid mig, många grågäss på fälten närmast sjön, några vandrar bara iväg andra lyfter, slår ute i sjön.
Går upp i utsiktstornet, Ila sitter under trappan när jag går upp, det är det längsta hon är ifrån mig.
Grågäss och mängder med dykänder ligger på det lugna vattnet, ser ut som viggar.
Där finns längre sträckor med gångbryggor i vattenkanten innanför de högre vassar som skymmer sjön. Men nu har man huggit öppningar i vassen från bryggan, på några platser och där är sjön synlig. Går och ser i det grunda vattnet med avhuggen vass efter paddor, men inget levande syns till, ser tillslut en död padda i vattnet liggande på rygg, blir undrande vad har hänt, hade kollat datum vid besök vid samma tid något annat år, och då fanns paddorna här.
Går på bryggorna tills de avslutas med ett nytt men mindre torn, klättrar även upp i detta och ser ut över sjön. Det har inte givet det jag förväntade mig, längre fram finns det mycket trollsländor, fjärilar och mera fågelliv, har även sett snokar, men det är ännu för tidigt för dessa.
Jag och Ila väder tillbaka, möter två killar som ska ut och fiska, pratar lite med dem, snart är vi vid bilen och vänder hem.
(Se bild under Aktuellt)

Utsikt från torn                                                                           Öppning i vassen mot sjön 

alt alt

alt alt