Blogg

Är det bäst så

2019-05-27 När jag varit ute med Robin i gräsmarker har jag även sökt efter sländor.
Har sett få större, men på vissa platser små flicksländor. Har då lagt mig på knä, för närbilder på dessa sländor 23-30mm långa när jag kommit nära, utan att de flugit iväg.
Något jag inte sett tidigare var hur en sådan mindre slända som satt på ett vasstrå, hela tiden flyttade sig till baksidan av strået. Hur jag än försökte från olika håll få bild kröp den i skydd. Att denna lilla varelse hade instinkt att skydda sig på detta sätt förvånar, att de har sådana egenskaper överraskar på ett positivt sätt. Flicksländor finns det flera arter, att särskilja dem är inte helt enkelt, för det finns variation av färger och tecken inom varje grupp.
Fast jag antar mig veta vilka jag tog bilder på, skriver jag inte det, det kan vara fel, om någon med bättre vetande ser dessa bilder, är det bäst så.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Det blev så

2019-05-26 Hade i går kväll sagt till Rita, vaknar jag tidigt, kör jag en runda med bilen, har då kameror beredda om något intressant skulle visa sig. Har olika typer av biotoper att söka i och då även olika möjligheter att se de djur som finns där.
Det blev så, ljust men solen hade inte kommit upp, kör mot skogsområden, där är chans på de större däggdjuren. Får se vildsvin med kultingar, dovhjortar på flera platser, två kronhjorts hindar samt harar. Men det är en sak att se, en annan att komma i läge för foto.
Har på avstånd sett suggor med kultingar ute på ett fält, men de försvann bak buskar längs med vägen. Men plötsligt rusar två suggor över vägen framför bilen följda av kultingar, tar den mindre kameran, har den klar när ytterligare en vuxen passerar och fler små. Tar bilder genom framrutan, när alla med fart passerar. Hade innan även sett en större gris inte långt från vägen men bakom träd, den tog det lugnt, gick sakta iväg in bland träden.
Det finns mycket djur i rörelse och visar sig öppet på morgonen, men svårare att komma dem nära, de är först på plats och har koll på läget, flera har varit aktiva, nu på väg att söka skydd och lega under dagen.
Lättare att tidigt vara på plats mot kvällningen och låta djuren komma till en och man får se dem när de utan påverkan rör sig ute i marken och inte bara skrämda djur som flyr i skydd.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Drog mig tillbaka

2019-05-24 Fortsättning från i går kväll.
Det hade gått ett tag, några av dovhjortarna ute på hygget hade lagt sig, på en plats där jag kunde se dem, dessa var hindar både normalfärgade och minst två mörka.
Började tänka på att dra mig tillbaka, men vet att kameran klarar att ta bra bilder även i dåligt ljus, så jag satt kvar. En morkulla syns flygande i siluett mot den ljusare himlen, men det blåste så något ljud från den uppfattade jag inte.
Då händer något igen, åter en räv i samma område som där räven kom ut med harungen, den går ut mot hygget, täcks av all vegetation under flera stunder, men vänder. Har nu riktning mot mig, följer den i kameran, när jag får chans i öppningar tar jag bilder, som närmst är den på ca tjugo meter. Ser att den söker efter sork, stannar, lyssnar, ser ned i marken.
Reagera inte för mig eller kameran, viker mot den plats där jag först såg den, men kommer efterhand längre bort och uppslukas av buskar.
Spännande situation som vid jakt, samma känsla som kamerajakt även bjuder på.
Är nöjd med dessa bilder, men ha räv på jaktmarken, som med säkerhet har en kull i närheten, som genomsöker marken för mat till ungar, är ingen höjdare när nu rådjuren snart föder sina kid. Har den senaste tiden endast sett ett hondjur, och rådjuren minskar, vi har inte skjutet något hondjur sedan lågt tillbaka, men även de minskar. Orsak vill jag inte spekulera i men har mina aningar, men friska vuxna rådjur tror jag inte räven går på, så något annat är det.
Jag hade suttit ett par timmar, mycket hade hänt, jag tagit många bilder, några borde vara användbara var tankar jag hade när jag drog mig tillbaka.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Vi säger hon skrattar

2019-05-25 Robin och luckan.
Vi har överhängda vippluckor till hundrummen och boxar, även från huset till hundgården utanför det rum som valparna växer upp i.
Robin har varit där från fyra veckor och framåt i början med stängd lucka, när hon blev äldre och vädret var passligt öppen till viss del, alltid stängd om natten. Den vipplucka som finns har då varit fäst i öppet läge, men för någon dag sedan fällde vi ned denna. Nelly och Robin finns i detta rum med luckan, och det brukar inte ta lång tid att lära valpen att gå ut och in genom denna, Nelly springer med fart på luckan som slår upp, och vi tror att Robin som kommit strax efter blivet träffad på nosen av denna som kommer med kraft tillbaka. Varför vi tror detta är att vi inte fått henne att gå genom utgången när vippluckan var nere. Vi har försökt med lock, från båda sidor, hon har suttit och sett igenom plastluckan, men inte mer.
Vi har provat under flera dagar, utan resultat. För några dagar sedan tänkte jag vara envis, hon var inne och var tjugonde minut var jag ute och lockade, hörde hur hon gnällde och ibland ylade. Men jag stod på mig, vi har båda försökt att öppna en springa i underkanten med fingrarna, under några dagar och hon var där men hon tvekade. Men en dag var hon på andra sidan hade passerat luckan, sen har det släppt, när hon väl kommit underfund med att den inte slår henne går det nu med fart på både Nelly och Robin ut och in när de är där samtidigt.
Robin har ett annat särdrag, vi säger hon skrattar, lyfter på ovanläppen, nosen veckas, hon blundrar och man ser tänderna. Detta när vi möts om morgonen och ibland när vi träffats för att varit borta från varandra en stund. Vi har längre tillbaka haft detta beteende på någon hund i samma linjer, vi tycker det är trevligt och skrattar tillbaka.
(Se bild under Aktuellt) 

alt alt

alt

Så gott det går

2019-05-23 Kan här erkänna att jag ser mycket på sport på TV, fotboll, ishockey mm.
Och dessa dagar är det VM i hockeyn som intresserar, nästan varje kväll är det något.
Men så kommer en kväll när inget på TV intresserar. Tänker då på annat att syssla med, tankar har funnits att ta kamera och försöka få bilder på de större djuren. När som nu vädret är passligt, vinden ligger rätt, där jag tänkt köra, då bestämmer jag att göra detta.

Kör upp till egen jaktmark, ställer bilen, har ett torn inte långt från denna, med utsikt ut över ett hygge ser från detta större ytor, flera hundra meter i olika riktningar. Ett hygge planterat med tall, där nu undervegetation börjat växa upp, busksnår, ogräsbestånd mm.
Tar mig försiktigt, så gått det går, upp i tornet förbereder kamera med stativ och börjar se mig omkring. Eter en stund syns rörelser längre bort, tar kikaren och ser att det en flock dovhjortar, följer dem i kameran men det finns stengärdsgårdar i mellan. Marken var längre tillbaka odlad innan den första gången planterades, därför genom korsas hygget av dessa gärdsgårdar vilket i detta fall hjortarna delvis skyms bakom. Har suttit och betraktat dessa, försökt finna luckor där de framträder, då en grupp lämnar de andra. Kommer mot mitt håll, går in i kanten på stor granskog, går bakom en gärdsgård som är emellan mig och en mindre del av hygget. stannar och hoppar in på hygget, börjar där beta. Har sett att en är större än de andra med början till större nya horn. Han leder de andra, även de andra är handjur men med fällda horn. Då stannar de upp, den större hjorten står och ser på min bil, som står andra sidan hygget. Då gör även de andra det, anar oråd och hoppar in i storskogen. Hjortar jag varit ikontakt med tidigare här har inte reagerat för bilen, men dessa gjorde det. Hade under tiden detta hände sett ett ensamt rådjur som visat sig ibland vid ett buskage.

Vänder åter blicken ut mot de större ytorna, en räv, var kom den ifrån, är ca femtio meter från mig, svänger runt med kameran, men av räven syns bara rygglinjen i växtligheten.
Den försvinner i ett tätare område, väntar att den ska komma fram, efter en stund ser jag den på väg från mig, den bär på något, försöker finna där den visar sig öppet, men det är inte lätt. Även räven kommer till en gärdsgård, men även här skymd av buskar, stannar till på denna innan den hoppar ned, ser den inte längre. Kan ändå i kameran se att det ser ut som storleken av en kanin som den bar på, vilket är omöjligt, här finns inga kaniner sedan långt tillbaka. Då måste det varit en unghare, som räven tog medan jag inte såg den. Kunde senare se att inga bilder var bra, alltid någon växtlighet i vägen som tar skärpan.
(Se bilder under Aktuellt)

alt alt

alt

 

Fler artiklar...

Sida 1 av 476

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>