Blogg

Rävjakt

2019-02-23 Det var åter tid för den traditionella större rävjakten i Blekinge på gårdarna Stensnäs och Elleholm som hålls i februari.
Som vanligt mycket folk engagerade, runt fyrtiotalet som skyttar och drevfolk.
Många olika drev samtidigt på markerna, allt planerat, vilket krävs med mycket folk inblandat, därför påpekades det mycket om säkerhet, veta var passgrannar och drevfolk befinner sig mm.
Väder soligt med svag vind, riktigt vårväder vilket man inte styr över, men i dag var det bra.
Det har under många år varit utsättning av fågel och då är det svårt att lyckas med detta om det finns mycket predatorer på marken som räv.
Därför görs denna jakt som ett försök att komma åt rävar i området. Det är inte alla år som det givet något men under dagen blev två rävar skjutna, fler observerades, kanske samma rävar, inte vet jag. Att komma ut i marken en sådan fin dag är härligt, kommer ingen räv finns det ofta något annat att se på. Själv fick jag ett rådjur som kom mot mig, han lägga bössan och ta kameran som jag hade beredd intill mig. Kom i motljus, hörde kameran och stannade innan den satte fart och passerade bland stenblock och ris.
Avslutning med att alla blev bjudna på grillad viltkorv, som då smakade bra till allas belåtenhet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Hon fattar fort

2019-02-22 Har för första gången tagit med Robin i min bil, satte in en bur i baksätet, placerade henne i den. Nelly som inte varit med på länge av känd orsak, fick då följa med.
Kör mot vår jaktmark någon km bort, Robin gnyr och beklagar sig, det var inte populärt.
Går en mindre runda med henne, från där bilen står på en på väg in mot ett hygge.
Där är markberett med grenar, kvistar och små tallplantor inte helt lätt för en liten valp att ta sig fram, men hon jobbar på. Sätter mig på stubbar och hon får undersöka helt nära mig, hon tuggar på allt ett sätt att lära sig. Efter ett tag hämtar jag Nelly och hon får söka, valpen försöker i början följa efter men inser snart att det inte går. Sätter mig ibland åter på stubbar, har en mindre dummy som jag kastar iväg ett antal gånger till Nelly som nu inte har bästa konditionen och hon flämtar.
Solen värmer det är riktigt behagligt, vi har varit en stund på hygget, kommer till bilen. Tänker då ta en större dummy, som går att kasta långt till Nelly, har en med kaninskinn, kastar den och Nelly finner snabbt och kommer, då valpen försöker ta dummyn.
Tar dummyn och kastar den en bit på vägen och Robin springer efter och tar den och kommer, det var glädjande tycker jag.
Det är tid att köra hem, har tränat stanna i ett hörn en tid och hon är medveten om vad stanna betyder. Sätter henne på golvet vid passagerarsätet, hon vill komma till mig, men får några gånger ge stanna och visa med handen, hon fattar fort, sitter och ser på mig med sina mörka ögon och man smälter.
Då börjar jag sakta köra, med ett öga på henne, men hon sitter kvar, lägger sig, men sätter sig igen, allt lugnt, inga stanna kommadon och vi är hemma. Går runt och öppnar dörren vid henne och hon satt fint kvar, allt hade utvecklats fort och åter nöjd med vad vi gjort tillsammans.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sprang den upp

 2019-02-20 Försöker att vara ute med hundarna så ofta som det är möjligt och träna sök, signaler och olika apporterings situationer, något som måste underhållas.
Och det blir då de yngsta förutom Robin, Boy, Ila och Alice och snart får även Nelly komma med.
Men det är inte lätt att finna lämplig för dem inspirerande terräng. Har provat i områden med gallrad björkskog, med mycket ris, grenar, torrt gräs. Men där finns även mycket med björnbärsrevor som fastnar runt benen på mig och inte bekvämt för hundarna som ändå söker bland dessa sega, taggiga växter.
Var även en runda till havet, där fick de endast gå lösa vid mig, solen tittade fram och vid en nyponbuske med torrt gräs, hade en vildkanin tagit lega.
När vi ovetande om detta kom nära, sprang den upp, ut på öppen gräsmark. De tre hundarna såg efter den med sträckta halsar, utan att röra sig. Ser att den efter en bit sätter sig på en sten något skymd av buskar och betraktade oss. Glädjande att den fanns och med förhoppning att den inte var ensam.

(Se bild under Aktuellt)

På väg mot havet                                                                     Vi som var med
altalt

 

På mitt sätt

2019-02-21 För några dagar sedan började jag med att lära Robin stanna kommandot och vad det betyder. Gör det då på mitt sätt, där jag har full kontroll över henne, nu 9 veckor gammal. Då utnyttjar jag ett hörn i vår länga där en äldre köksinredning finns. Ligger på knä framför Robin som placerats i hörnet, sätter handen framför henne säger kommandot stanna. Hon vill komma mot mig, som väntat och jag får ta henne tillbaka flera gånger och upprepa som tidigare.
En valp med stor framåtanda kan vara mycket envis, men har man börjat måste man vinna. Valpen kan bli dämpad, men när hon stannar, ändra rösten till väldigt lågmäld och ger berömmande ord, medan jag har handen framför för att kunna stanna henne om hon kommer framåt.
Detta har jag gjort under bara någon minut, två gånger om dagen. Och redan andra dagen gick det bättre, och även tredje dagen gick det med mindre tillrätta visanden.

Jag hoppade över en dag, den fjärde dagen satt hon där och jag kunde ta bilder, hela tiden på vakt att rätta om hon kom. Jag kunde ta mig bakåt en bit och nu kommer jag att vid träning förflytta mig längre bort och kräver att hon sitter kvar.
Hon tog detta väldigt bra, när hon fick bryta från stanna gick svansen som vanligt och vi hade en mysstund på golvet. Jag kommer att fortsätta, och då vid andra hörn som i vårt kök.
Att tänka på är att bara göra dessa övningar när inget annat stör som lockar henne.
Tänk på att använda rösten, från normal ton vid stanna och sedan låg nästan viskande när hon sitter, gärna då klappande på huvudet.
Detta är ett av de viktigaste kommandon för en spaniel i jaktträning att kunna stanna på kommandon, och vi börjar som här med röst och handtecken.
När detta fungerar som jag vill ha det, kommer jag att lägga till en lång signal som betyder det samma. När dessa tre fungerar var och en för sig inne och ute går vi vidare. Att tänka på är att nu i början, starta övningen som från början och stegra efterhand, Gör inte inkallning från där hon sitter utan gå till henne och ge beröm, avsluta med t.ex. hennes namn som även är inkallning.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Glädje och beröm

2019-02-19 Ett av de sätt som ofta är det lättaste att aktivera valpen med, är att låta den hämta saker och komma med dem till mig. Jag sitter flera gånger om dagen på golvet i köket med en massa olika saker valpen har att leka och bita i, ett behov valpar har.
Kan då få henne att hämta och komma, när jag kastar iväg lämpliga apportobjekt för att sedan få ligga i mitt knä med sitt byte där hon känner sig trygg utan att någon tar det för henne. Hon springer gärna omkring som övriga valpar gjort och bär på saker som hon har tillgång till.
Men när jag försöker samma stimulering i rummet i längan är hon måttligt intresserad, frestar med fågelvingar, mindre dummys med vinge, tennisboll mm. Springer till föremålet, luktar med återvänder tom, hon är mera intresserad av olika dofter på golvet och ljud från våra andra hundar som där stör henne.
Tänkte då, hon gör som det kan bli med barn, har de mycket leksaker bryr de tillslut inte om dem, de blir inte intressanta.
Därför tog vi bort de sakerna som jag tränat med i köket, lätt annat mindre intressant vara kvar.
Dagen efter när jag testade i längan med dummyn med vingen då tog hon den flera gånger till mig, då var den mera nykommen och intressant igen. En nyfångad mullvad var intressant, den tog hon direkt, ville knappt släppa den, hon fick hämta ett par gånger sedan var det bra.
Även en jakthandske som jag kastat var något nytt och den hämtade hon flera gånger, så jag bygger vidare på de saker hon vill hämta, så det blir den positiva övning utan kommandon som det var avsikten att stimulera henne med.
Jag säger aldrig apport till valpen, utan möjligen ”jaa” men först när hon vill hämta och jag håller fast henne. Jag ger kommandot apport först längre fram när valpen gör rätt, kan sitta inför kastade apporter och får besked att hämta, apportera och leverera.
Apportering är en av de viktigaste uppgifterna för den jagande spanieln, en stimulering som bygger på glädje och beröm, något som ska vara det bästa spanieln vet, och bygger inte på tvång och hårda ord.
(Se bild under Aktuellt)

Robin hämtar handsken

alt

Fler artiklar...

Sida 10 av 469

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>