En social samvaro

2018-10-28 Fasanjakt på drivna fasaner, var med som hundförare på drev och som apportör.
Hade fyra hundar med, Nana, Alice, Nelly och Boy, Ila fick stanna hemma på grund av löp.
Har fortfarande möjlighet att välja hundar efter såt, indrev mot skyttar med mängder av fasaner, skott, andra hundar och mycket människor ger inga bra signaler för provhundar.
Därför fick Nelly och Boy endast apportera, tänkbara för start på prov.
Vilket betydde att de två övriga fick vara med mer, och i dessa drev tar de för sig mer än tillåtet på prov, stöter, vänder kommer till mig, för nytt besked.
Och får de som då, gå friare, kan de inte stanna för varje fågel eller skott, och får ett annat beteende, lämpligt för denna jakt, för de reser fasaner och går inte efter.
Vid dagens jakt fanns det flera harar i dreven, och hundarna som är i kontakt med dem kan följa efter tills de lämnar såten, där vänder de på signal men ofta även av sig själv.
Vid apporteringen ser man hur hundarna uppträder olika i sin förväntan inför skott och förväntan att få hämta skjutna fasaner, vilket kan ge olika utryck. Koncentrerade blickar mot skyttar, viftande svansar, eller som någon med darrningar i hela kroppen.
För att på minsta tecken få springa i högsta fart iväg mot någon fälld markerad fasan.
Nana som inte varit med så mycket tröttnade totalt efter sista såten stannade på väg mot bilen och fick lockas med, utan träning kan det bli för mycket av det goda.
Dessa jakter ger en social samvaro med lika sinnade, med intresse för hundar, djur, skytte och att vara i naturen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Stopp i drevet

alt