Såg aldrig vad som hände

2018-10-30 Hade anmält Nelly till jaktprov Ökl vid Halmstad, hade förberett med kläder, mackor och fotbeklädnad inför dagen. En bit att köra och vill vara i tid, var enligt väder prognosen lovat lätt regn fram till lunchtid. Men överraskades av kraftiga regnskurar som övergick i snö, marken blev vit. Det blev att få på regnställ vid framkomsten, hade tänkt gå med kängor, men fick av någon anledning även ett par stövlar instoppade i bilen. Värre för Rita som bara hade kängor, det visade sig när vi startade i hygges kanter med vatten överallt, bäckar med forsande vatten, ibland stöveldjupt, svårgånget och tillslut fick Rita genomblöt vända om.
Som vanligt vid prov ser man ofta inte mycket av den prövade hunden, man väntar i grupper på sin tur, och har man då ett högt startnummer blir väntan dryg. Och måste man då ha hunden med från början, blir det jobbigt. Det fälls vad jag kunde se hare, morkulla och några fasaner.

Startade som nr 11 av 12 ordinarie hundar, Nelly går som jag vill, tar mark med sig utan signaler, vi går upp mot en höjd med buskar och snår, berget ligger öppet får koncentrera mig för att inte halka, blött och halt, då händer det, hör att en tupp lyfter helt öppet, ser upp, tuppen flyger direkt över toppen av höjden och är borta, ser Nelly, högre upp, som stannar ser efter tuppen, vänder och jag blåser inkallning. Såg aldrig vad som hände innan tuppen lyfte, skulle blåst in Nelly under tiden vi klättrade, för att ha kontroll över situationen, vilket jag inte hade när det hände.
En bra jaktlig situation, inget skott hade avlossats då tuppen försvann ur sikt för alla.
Hon har vad jag antar, gått efter för att ta position för en kommande apport.
Hade nu fasanen flugit fritt ut och hunden kunnat följa den med blicken, och då fortsatt en bit efter hade hon gjort fel, nu vet jag inte. Så var denna dag förstörd för oss, vid lunch lämnar vi, har en bit att köra, är blöta och frusna, då kändes det inte motiverat att vara kvar. Får gratulera de hundar som kom till pris, bl.a. de två reservhundar som startade sedan vi lämnat för hemfärd.

(På grund av vädret låg kameran kvar i bilen och inga bilder togs under provet.)