Sätter den tillbaka

2019-04-06 Det är fredag, soligt varmt väder trots en kraftig vind, hade inte varit vid ån för fiske sedan förra fredagen, är helt tillfreds med de fiskar jag fått, så även om det lockade, körde jag inte dit under helgen.
Men nu hade det gått en vecka och suget fanns kvar, tog Boy och Alice med mig och körde till ån. En härlig tid, mycket fågelsång, sädesärlorna var komna, rödhakarna jagade varandra i buskarna, talgoxarnas läten hördes, såg även några bofinkar.
En avkopplande miljö, det porlande vattnet, en fasantupps galande, att få gå här och fiska med hundarna vid mig, känns bra. Man har sina platser där minnet förknippas med tagna fiskar och där provar man med en speciell känsla. Och det stämde, ett hugg, med plask helt nära sedan inget mer, allt bakom en stam, en fisk högg men satt inte fast, såg inte vad det var. De sekunderna gör att man hajar till, fisk som är på hugget gör det mer förväntansfullt.
Fiskar av en sträcka, men vänder, på tillbakavägen, gör jag några kast där jag inte provade när jag gick iväg, då får jag fisk, en bit ute i ån, får den efter en stund in mot land tar fram kameran tar bilder i vattnet och sedan på land. En öring, hona på under ca 3 kg, ser att jag kan lossa kroken utan att skada öringen, lyfter upp den tar kort, sätter sedan tillbaka den i ån.

Förflyttar mig, fiskar några kast, får ett hugg, även detta helt nära i växter i åkanten, ett plaskande, ser att det är en grövre öring, sedan är även den borta, kändes något snopet, allt går så fort, gjorde jag något fel, ser på wobblern, en av de tre krokarna är brusten, där är nog svaret.
Går en sträcka för att kunna fiska nedströms, har fiskat en bit, när en av oss fiskare kommer i samma ärenden, vi pratar en stund, han fiskar bakom mig, med hopp om att jag väckt någon fisks intresse, vilket händer. Efter en bit får jag åter hugg, som tidigare helt nära, fisken går in i en buske i vattenkanten, något plaskande, spöet är spänt, men nu lugnt, ser att wobblern sitter fast på en gren under vattnet. Det var en mindre öring så det var bra att det blev såhär, hade fått sätta tillbaka den. Fiskaren som kom, har under tiden gått förbi mig och börjat fiska, ser efter en stund att han håller på med en öring på land, går då dit, ca 3 kg något blodig, han undrar om han ska sätta tillbaka den, men vi ser att den är sönder under hakan, så den avlivas.
Det var lunch tid, återvänder hem maten väntar och det smakar bra.
Efter några timmar kör jag tillbaka till ån, hade ju inte tagit någon fisk med hem, en öring per fiskare och dag gällde. Tänkte gå en ny sträcka, men där står en bil, jag vänder, till där jag var på morgonen, tänkte prova på platsen där det högg, men inte såg vad det var.
Och mycket riktigt på första kastet hugger det, och nu sitter den fast, en öring åter hona under tre kilo, nu är Ila med och ser på, även denna låter jag gå tillbaka i ån efter att tagit foto. Hade nu fått se kungsfiskaren som hastigt passerade, var nöjd med dagen, mycket hade hänt och vände hemåt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt