Den hårda träapporten

2019-05-09 Har gått och väntat på att det skulle hända. Robin har bytt sina framtänder och de nya tänderna har kommit fram. Men hade fortfarande de vassa valphörntänderna kvar, förstod igår att något var på gång, när vi tränade på gräsmattan.

Hon läser mitt kroppsspråk och förstår att nu ska vi träna apportering, sätter sig utan besked och väntar på vad jag ska göra, redan när jag hämtat apportobjekt. Får kalla på henne, vill hon skall komma längre fram, hon kommer och jag håller fram handen för stanna. Har en dummy, en tennisboll samt en träapport med påsatta fågelvingar. Går själv ut en bit kastar dessa tre i olika riktningar, sedan tillbaka. Visar med handen mot den först kastade och säger jaa, hon springer ut och tar, det är den med trä och vinge, men hon släpper den strax framför mig, och på uppmaning vill hon inte ta den. Tyckte det var konstigt, för hon har en lång tid alltid kommit upp mot mig med apporter. Tänker då inte mer på detta, utan skickar på de två andra som hon löser på rätt sätt, och lämnar av som vi tränat.
Men på morgonen efter ser vi att de två vassa undre hörntänderna är borta, då förstår jag hennes beteende. Hon hade ont i munnen med den hårda träapporten, och det var kanske då de tänderna lossnade och trillade bort, medan med de mjuka apporterna gick det bra.
Har sagt till andra valpköpare i kullen, att se upp om valpen slarvar vid apportering, för det kan bero på tandbyte, och inget att bråka utan bara avvakta, så blir det bra igen. Valptänderna byter valpen mellan 4-6 månaders ålder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt