Kommer tanken tillbaka

2019-05-16 Är och ska besikta släpen i Sölvesborg, är på väg till terminalen för att anmäla mig, då det kommer en större brunaktig trollslända flygande över mig och in i ett buskage.
Tänker inte mer på detta då, men senare på eftermiddagen kommer tanken tillbaka om sländan jag såg. Trollsländer har alltid intresserat mig, dessa speciella varelser, och att ta foto på dem gör det ännu mera påtagligt.
Inte långt från besiktningen har min svåger en bevattningsdamm, vilken jag under säsong, gärna besöker, för fotografering. Nu när jag sett att de har kläckts och är på vingar, skulle ett besök där kanske ge något.
Tar kameror, Nelly och Robin med i bilen, en 10 minuters bilfärd sedan är jag där, tar den större kameran och går utan hundar, sakta och spanar, ser några små flicksländor som finns i gräset utanför dammen, men de försvinner i gräset och det blir ingen bild. Dammen är kanske 200x100 m med vass i kanterna och rundan runt denna gav inget.
Tar ut Robin efter att hon fått sitt halsband påsatt, vilket hon nu lärt sig att sitter stilla medan jag sätter på detta, vilket hon inte gjorde i början.
Tar nu den mindre kameran, vilken är lättare att hantera och går att komma riktigt nära det tilltänkta objektet. Ser åter några flicksländor, gäller att se var de sätter sig och sedan försiktigt komma nära, säger då stanna till Robin som förstår att husse har något på gång när han kryper på knä i gräset för att finna och ta foto. Det fungerar, då ser jag det glänser till i gräset, en ny större trollslända som inte torkat vingarna och kan då inte flyga, åter kryper jag på knä, Robin väntar. Tar bilder på den flaxande sländan, tänker att det var tur att jag gick något med Robin och återvände annars hade jag missat detta.
(Se bild under Aktuellt)

Guldtrollslända                                                                           Robin väntar

alt alt