Endast en kort tid

2019-05-20 När jag var ute sent på kvällen i mörker, med Nelly och Robin som vi brukar, såg jag att de höll på med något i gräset. Lyste mot dem med lampan, men kollade inte mer och tänkte inte mer på detta.
Svaret kom dagen efter, Rita gick och såg efter hundbajs, ett vanligt dagligt görande.
Kallar på mig, kom och titta. Hon hade då en ollonborre framför sig i gräset, samtidigt ser jag en som flyger förbi henne. Det var säkert en skalbagge hundarna haft i gräset, förstod jag nu efteråt.
Det blev som jag brukar göra när något intresserar, hämtar kamera och tar närbilder på ollonborren, vilken visar sig vara en hane med likt älghorn i pannan. Troligen framkommen nyligen från jorden, där den levt ca 4 år som larv, ätande på rötter och senast som puppa, för att nu svärma och para sig. Lever som utvecklad skallbagge i ca tre veckor innan den dör.

Har som många andra insekter levt merparten av sitt liv som larv, och endast kort tid som färdigutvecklad insekt. När ollonborrar svärmar ofta flygande i trädens toppar är de begärliga byten för olika fåglar har vid flera tillfällen sett måsfåglar som tar dessa.

När jag tar foto klättrar ollonborren upp på en maskrosstjälk viker undan sina bruna täckvingar och flyger iväg.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt