En upplevelse

2019-07-08 Fortsättning från gårdagskvällen vid fältet i skogen.
Hade den stund vildsvinen gått in i skogen sett rörelser i en öppning med hög undervegetation på långt håll mellan större träd. Kunde efter att sett horn i kameran som stack upp ur det höga, konstaterade jag att det var ett gäng mufflon baggar som gick och betade. Såg flera som passerade i öppningen, då de plötsligt springande kom tillbaka in i skogen där de kom ifrån, troligen störda av något.
Efter ett tag såg jag dem igen nu närmre, på mindre än hundrafemtio meter, men nu på väg mot mitt håll. Endast horn och huvud synligt tills de kom ut på fältet, hela tiden närmre, nu på kamera avstånd.
Att få se dessa baggar med kraftiga horn, fritt levande, är en upplevelse, ståtliga djur med kraftiga kroppar. Ett särdrag för dessa är hur tätt de söker sig samman, går sida vid sida, och nu vid denna tid, lugnt utan bråk, betande på fältet i herr klubbar utan tackor. Annat lär det bli vid brunsttid då kommer strider att uppstå för att komma högt upp i rang, inför kommande parning. De kommer mot mig från det täta och de är många, när de är en bra bit ut på fältet, stannar någon till, ser mot bilen undrande, andra vänder tillbaka, några börja springa och tar övriga med sig, stannar i skogskanten och ser bakåt. Det går en kvart då kommer de samma väg tillbaka, nu med mera bestämda steg, går på rad och passerar över fältet, någon stannar, ser mot bilen med fortsätter på samma håll som svinen gick, och jag ser dem inte längre.
Sitter en stund, klockan var en bit över 22:00 jag tänker avbryta, skall ta ned kameran från fönstret, då jag får syn på en ensam bagge en bit från bilen, står i skogskanten tuggande på blad från buskar, efter en stund går även denna ut på fältet i riktning mot där de övriga försvann, stannar till ser mot bilen men fortsätter.
När även denna lugnt gått bort avbryter jag, fick se djur och fick bilder, nöjd vänder jag hemåt.
(Se även bilder under Aktuellt)

alt

alt