Går hand i hand

2019-07-18 Har en tid gått och funderat på att ta mig ut en tidig morgon i det öppna landskapet på Trolle-Ljungbys marker, köra på platser där jag tror mig genom erfarenhet kunna komma att få rådjur på fotoavstånd.  Rådjuren är i början av sin parningsperiod, visar sig mera öppet och är mindre försiktiga, men samtidigt är grödorna inte skördade, vilket ger skydd för djuren. Detta kan vara både bra och mindre bra när man vill komma dem nära.
Det blev som tänkt, vaknar jag av mig själv i gryningen då kör jag hade jag bestämt. Snabbt på med kläder, tog kameror, sedan gäller det att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle, att upptäcka, komma nära och få dem fritt utan att störa dem. Det lättaste är att få se dem på avstånd kunna förbereda kameran med stöd i bilfönstret, för att sedan sakta ta sig inom håll. I dessa områden finns mycket vägar både större och mindre och rådjuren accepterar trafiken på dessa under vanliga förhållanden.
Men har bilen ett annat beteende, genom att köra sakta och stanna till uppmärksammar de detta och tar då ofta konsekvensen av det och söker sig bort eller i skydd av växtlighet.
Och en morgon som denna gillar jag, mitt intresse för det vilda, tillsammans med mitt foto intresse är något som går hand i hand, om jag även får några bra bilder, då känns det tillfredställande.
Då blir det intressant att väl hemkommen sätta sig vid datorn, gå genom vad som hänt och konstatera att några bilder är helt ok. Bl.a. på bock som jäktar en get, som jag en längre stund kunde följa, hade hoppats på att få se parning, men av det blev det inget, under tiden jag såg dem.
(Se även bild under Aktuellt)

                                             alt

                                             alt