Du måste koppla

2020-03-19 Har kört till Tosteberga ängar med tanken att gå söder ut de ca 800 m till havet.
Har även den större kameran med i bilen, tvekar om jag ska ta den, måste då även sätta på stativ, så jag kan bära den på axeln och hålla i stativet. Men provar jag inte och jag tycker det blir för tungt, går det att vända. Jag måste även bestämma om hundarna som är i bilen ska få gå med, men låter dem denna gång stanna.
Går över de på många ställen blöta betesmarkerna, när jag närmar mig havet ser jag bakom en gärdsgård vitkindade gäss som betar på strandängarna närmast vattnet.
Några ser åt mig andra betar lugnt vidare, viker av från denna flock, får då se andra gäss som jag måste gå mot, tar även här bilder. Men mitt uppdykande gör att de lyfter och med dem andra jag inte sett, säker flera hundra gäss. Kommer till den plats där jag är nära vattnet och blir stående där och ser ut mot de öar som ligger en bit ut, det blåser västlig vind, här är det öppet då känns vinden påtagligt, ögon och näsa rinner. Ser ett par strandskator på en sten i vattnet, svanar och vitfågel längre ut. Det blänker och glittrar i vågorna i motljus, och flera gäss ligger på vattnet en bit ut.
Vänder tillbaka, hade sett två människor där jag kom ifrån, nu kommer jag närmre dem, då kommer en kanin i hög fart mot mig, har kameran på axeln, tänker att det är de jag såg som stött den, samtidigt skymtade jag något vitt i buskarna. De har en lös hund som med hög fart springer över fälten ibland hundra meter från paret. Stannar vid en större sten och ser vad som händer, de tycks inte ha någon som helst kontroll över den foxterrier liknade hunden.
Går då mot mannen som är närmst, kvinnan längre bort, säger till honom att du får inte låta hunden springa fritt och jaga, du måste koppla den. Paret är i sextio års ålder, då kommer hunden och han verkar inte kunna kalla in den, utan den ger sig av på en ny runda. Kan du inte kalla in hunden säger jag, han svarar att det är hennes hund.
Jag håller förmanings tal till honom, att så här får de inte göra, vilket de borde förstått.
Och han håller med, du har rätt säger han. Går sakta iväg då kommer hunden och passerar mig, i högsta fart den tycktes njuta av friheten. Jag står en stund och efter ett tag har kvinnan kopplat hunden, och han vinkar att nu var det gjort.
Tänker nu att det var tur att jag inte tog mina fyra hundar med mig som går fritt, men helt nära mig under kontroll, är de inte inom tre meter från mig, får de besked att skärpa sig.
Man vet inte vad som kunnat hända om denna hund rusat på min flock långt ifrån sina ägare.
Marken är ett naturskyddsområde med senare häckande fåglar, vilken skada det kan bli när folk gör på detta sätt, utan att tänka.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                           alt