Inget ovanligt

2020-05-17 Satt vid datorn på kontoret, då hundarna skällde till, såg snart en man komma med något i handen med hundar runt sig. Han knackade på och vi möte honom i dörren, det han hade var en skalle av dovhjort med horn som var inlindade i elstängsellina.
Han ville visa hur illa det var med dessa linor och taggtråd för de vilda djuren. Berättade att han gått på den några km härifrån i ett skogsområde, och det var en lång lina han rullat ihop som även satt fast i hornet som sedan fastnat. Man kan tänka sig vilket lidande denna hjort utsatts för innan den dött, av stress, svält kanske under flera dagar till slutligen döden avslutat lidandet.
Och detta är inget ovanligt, har själv vid flera tillfällen set liknade skallar och har hjälpt till med att ta loss dovhjortar som hamnat i dessa situationer men klarat sig även om någon skadad måste avlivas. Visst är människor slarviga med dessa linor och taggtrådar som man ser ligger ute i markerna och dessa linor med inbygg ståltråd är svåra att kapa och tål stora krafter, det måste till en kraftig avbitare vid kapning inget en hjort själv kan dra av.
Men just dovhjortar har en speciell förmåga vid brunsttid samla saker i hornen för att verka ha större horn, så många gånger är det självförvållat, inget man kan lasta någon för, men lika tragiskt.
(Se bild under Aktuellt)

alt