Det blev vattnet

2020-05-20 Jag har hela mitt liv hållit på med hundar och anser mig själv som erfaren, men det hjälper inte för man kan fortfarande göra misstag!

En händelse, har tagit tre hundar med mig kört till sjön för första gången i vår. Boy, Nelly och Robin. Förra året var vi här vid flera tillfällen på en brygga som går ut en bit i sjön, det fungerade bra, då Robin som övriga hundar hoppade från bryggan när jag hade kastat ut dummys i vattnet. Robin var duktig hade apporter på avstånd mer än trettio meter ut på vattnet i glesare vass.

Så var läget och mina tankar när jag först kastade långt till Boy och Nelly, med kraftfulla hopp från bryggan fixade de det lätt. Det var högre vatten stånd än normalt och vågor som slog mot bryggan, kastade kort till Robin, sa hennes namn, då sprang hon fram och tillbaka längs med bryggan, hängde över kanten men tvekade. När hon gjort det flera gånger, hon som hoppade förra året, då gjorde jag misstaget utan tanke, satt till mitt knä när hon passerade, hon föll i vattnet och började försöka ta sig upp på bryggan, bottnade inte och jag fick ta henne i nacken och lyfta upp henne. Gjorde sedan flera försök med dummyn i vattnet bara någon meter ut in vid land, men nej hon skulle inte gå nära vattnet. Jag är mycket väl medveten att inte tvinga någon i vattnet men ändå hände det. Gick sedan och satte de andra hundarna i bilen, kastade några dummys på land som hon villigt utan påmaning hämtade.
Det blev vattnet som nu blev problemet inte apporteringen.
Har sedan varit vid två olika platser med hundarna, övriga har villigt gått i vattnet och hämtat utom Robin, kastade jag på land hämtade hon, kom det i vattnet nära stranden skulle hon inte ens försöka.
Robin vill vara tillags, älskar husse men känslig när hon inte vet vad jag vill eller i vissa andra situationer, tar till sig när andra än jag blåser i pipa för annan hund, då påverkas hon , vet inte om det gäller henne och vill inte göra fel. Korrigera jag någon av de andra hundarna tar hon åt sig, som om det gällde henne. Har sedan vid viltkontakter aldrig gått efter har varit exemplarisk fast i stötar på fasaner vid åtskilliga tillfällen. Lyder pipans signaler som jag önskar, mycket är bra, krävs rätt känsla från mig vid träning med henne.
Fortsättning följer!

(Arkivbilder, se även bild under Aktuellt)
Bryggan där det hände, bilder från förra året

alt alt