Men vad

2020-08-09 Hade tänkt göra en ny test med Robin och vattenapporteringen, ringde Mats E och undrade om han kunde hjälpa mig. Han har på sin jaktmark en bevattningsdamm som vi tidigare vi två tillfällen varit vid och testat med and. Hon har som jag skrev för några dagar sedan, visat stor vilja att gå i vattnet och apporterat många gånger i flera dagar vid sjön.
Men här förra gången satt hon bara och såg på mig, efter skott och anden var kastad, och hur jag än försökte prata lugnt med henne satt hon där och såg på mig, och rörde sig inte. Vi fick avbryta, visst undrar man, och efter det har hon åter varit exemplarisk flera dagar vid sjön.
Därför skulle vi försöka igen, men vad händer, jo ingenting, hon sitter som förra gången och bara ser mot mig, märkligt. Tar anden och går iväg och kastar den på land och hon apporterar den två gånger. Går och hämtar Nelly som finns i bilen tar även en dummy med tillbaka. Robin har gått med under tiden, kastar dummyn ut i dammen och Nelly får apportera. Kastar på nytt, säger Robin och hon går i och hämtar utan tvekan.
Mats får kasta och det upprepas, nu tar han anden och åter går hon frimodigt i och hämtar.
Vi går tillbaka där hon inte var intresserad, åter kastar Mats med skott men med kortare avstånd, hon springer fram och tar ett långt hopp i vattnet och hämtar. Vi upprepar med längre avstånd, tills vi är där avståndet är som längst och anden ligger i vassen, även nu fixar hon det, går i gång på gång, men vad är orsaken till hennes första beteende, hade kameran med under tiden men liggande på en väska och har haft med den senare vid sjön och inte märkt någon skillnad.
Trots min stora erfarenhet med hundar, kan jag inte förklara varför det blir såhär, det är inte vattnet i sig, inte apporten, apporteringslusten är stor, skott har hon aldrig reagerat negativt för, hon har med fart gått i under svåra omständigheter, när hon bestämmer sig gör hon det bra. Mats är lika undrande över vad som händer.
Måste vara något i själva situationen som påverkar henne, men vad?
Kan det vara att när jag tränar själv måste jag även kasta, kan det vara att hon sitter och väntar på att jag ska kasta. Det svårt att efterlikna en provsituation när man tränar själv och kan bara göra på detta sätt, kan det vara det som det beror på?
Hade tänkt starta henne på vattenprov, men det kan gå hur som helst, hon kanske gör som hon nu gjort två gånger här, sitter och ser på mig och jag får bryta. Känns inte som det är värt att prova, har inte någon gång sedan vattenproven blev enskilda prov misslyckats med provet med någon hund, skulle jag prova nu, så känns det mycket osäkert.
(Se bild under Aktuellt)

Bevattningsdammen och Robin är på väg ut

alt