Så även idag

2020-10-15 Det är en tid då man känner för att ut med hundarna i lämplig mark för jaktträning, och helst få viltkontakter för dem, så även idag. Tog Ila och Robin samtidigt i ogräsmark med kraftig markvegetation som de söker i, följer Ila med blicken när en tupp flyger upp. Det var inte Ila som stötte den, troligen då Robin båda lugna. Senare bakom en mindre höjd ser jag en fasan som rör sig, Robin går upp på höjden och då flyger tuppen hon var närmst, båda lugna. Vi går en runda nu mot bilen då får Ila en direkt stött på tupp och sätter sig. Det var en mulen mörk dag tog inte kameran med den hade fått stanna i bilen.
Tycker båda gjort det bra och speciellt Robin hade haft fart i söket, sätter Ila i bilen det hade gått en kvart.
Tar nu endast Robin, hon är mer framåt än på länge springer större delen i galopp, på ny mark får hon under en kortare stund tre stötar nära de lyftande fasanerna, stannar direkt. Hon är ingen röjare som rör sig med kraft i marken troligen därför hon kommer dem så nära. Hon är vid ett mindre men tätt björnbärssnår, försöker komma in i det då ser jag att det rör sig och det var inte Robin. Hon tränger in en bit då lyfter tre fasaner och hon kommer ut i kanten. Det han även bli en stöt på tupp, hon sitter på platsen ser henne genom buskarna när hon ser mot mig, tänker gå in och berömma henne men då rör hon på sig, det var något nytt, så har hon inte gjort tidigare bara när hon fått besked. Det blev totalt 50 minuter för henne och åter kommer tanken att kan det vara kameran som dämpar henne i hennes agerande, börjar tro det är så.
Det som hon visade idag var det bästa på länge, var till och med för långt ute vid ett tillfälle.
Inga bilder i samband med sökträningen.
Testade dagen efter då med kamera och då var hon åter försiktig och frågande.
Hon har lärt sig, att när hon har varit med och jag fotograferar insekter, blommor mm att stanna spontant tills jag ger besked att hon får komma. Hon förknippar troligen med att vara beredd att stanna när hon ser den hängande om halsen på mig, vilket den ofta gör, det måste vara så.
(Se bild under Aktuellt)