Ute från havet

2021-09-25 Det blev en lördagskväll med stora naturupplevelser när jag var tillsammans med Jonas och Katarina på jakten vid havet. En något svag vind, ett lugnt hav med lågvatten, mycket sten i dagen, långgrund strandlinje med ett öppet landskap.
Tanken var jakt på främst änder om chanser visade sig, men svårt att hålla sig gömd utan att tidigt bli upptäckt, satt vid ett högre tistelsnår, det var det bästa jag fann, inte bra, men fick bli så, de andra längre ut på en udde. Det fanns flockar med änder ute på öppet vatten, gäss stod på stenar. Solen började gå ned, och färgade himlen i varma färger, alltid fåglar i rörelser och något att se på.
När Jonas sköt första skotten, lyfte från den större ön och skären utanför mängder av sjöfågel och gäss som spred ut sig i området.
Senare hördes ljud ute från havet, en större flock med flyttande tranor närmade sig. Flög inte i plogform som vid sträck utan mera utspridda, såg ut som de tänkt gå ned för att landa i det grunda området, vi hade framför oss. Men oundvikligt såg de oss och kastade ut över vattnet och drog vidare längs kusten. En mäktig syn med upp mot tvåhundra tranor, som med gälla skrik hördes långväga. Krickor kom och flög lågt över vattnet, några landade och såg dem i det blanka skenet på vattnet, när de lyfte uppslukades de av den mörka bakgrunden.
Det hade börjat mörkna när nya ljud hördes, men nu från land, och ett nytt skådespel visade sig. Mängder av större och mindre flockar med grågäss kom över oss säkert totalt flera tusen, på stela vingar för att i lek kasta sig i luften innan även de slog på vattnet, på olika platser längs kusten. För höga för att skjuta på när de var över oss men snart låg de på vattnet, några strax utanför och detta fortsatte tills det var mörkt.
Jonas hade fått en gås och ett par änder, nu var det riktigt mörkt och i belysning från lampor, skulle vi gå över betesmarker med hundar, möta kor som vi kom helt nära, under den knappa km till bilarna.
Men med dessa fina upplevelser blev det en härlig kväll.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

alt alt