Fyra tillfällen

2022-01-11 Har vid fyra tillfällen varit i kontakt med harar när jag och Aya varit ute i mark och hon fått söka.
Första gången vid en gärdsgård i stubb sprang haren upp mellan mig och Aya, passerade helt nära mig, som svängde runt och tog bilder på haren, såg då inte att Aya var efter haren, och det blev en bit innan jag fick stopp på henne. Ett perfekt tillfälle att stoppa henne, om jag inte börjat fotografera haren.
Andra gången i öppen gräsmark stöter hon upp en hare, i legan och drar, haren rundar ett område med högre gräs och där blir hon av med haren, då efter ca 50 meter, hon reagerade inte för signaler, detta var inte alls bra.
Tredje gången åter i gräsmarken, då en hare springer upp en bit framför oss, Aya ser den inte, går mot där haren kom ifrån, hon markerar och börja direkt följa vittringen, när jag stoppar henne med pipan, hon får sitta en stund och jag förklarar att den får man inte springa efter.
Fjärde gången, vi följer ett dike med vatten i botten, mindre buskar och torrt gräs, Aya är före och söker, när en hare springer upp andra sidan diket ut på sådd, Aya ser den, stannar och ser efter den. Jag blåser stopp och hon rör sig inte, åter förklarar jag att det var rätt och dessa lockande varelser springer man inte efter.
Försöker att alltid gå med henne på mark där hon är inom tio meter och jag ser henne, efter det som hänt litar jag inte på henne när harar springer upp.
Men det hjälper inte att undvika harar, bättre att söka dem på lämpliga platser där man tror sig om att klara situationen. Hade tidigare vildkaniner i burar, kunde då låta hundarna träffa dem och lugnt sitta och se på dem bakom en inhägnad, tills de slappnade av började se på annat.
Nu har jag inte de möjligheterna längre, en orsak till att det blivet så här med Aya och harar enligt mig, för hon tar för sig på alla sätt, precis som jag önskat, men i stöt och uppflog på fasaner har hon respekterat .

(Se även bild under Aktuellt)

Ayas första har kontakt                                                            Tredje haren

alt alt

Aya sitter på signal vid tredje haren

alt