Många år tillbaka

2022-11-18 Vitkindade gäss har vi ett speciellt förhållande till och det sträcker sig många år tillbaka i tiden som till 1994, då det var ovanligt att få se dessa små vackra fritt levande vitkindade gäss.
De fanns i Blekinge på Eriksbergs vilthängd, (vars tidigare ägare var de som tog in kanadagässen till Sverige.)
Vi som alltid har haft fåglar som ett stort intresse, pratade om dessa små gäss med en bekant som hade nära kontakt med jaktansvarig där.
Han föreslog att han kunde ordna två par av dessa gäss, som vi skulle kunna ha i trädgården, fritt gående under förutsättning att man klippte av de längsta vingpennorna på en vinge. Det blev att han ordnade detta, men ångrade sig efter ett tag med att behålla ett par själv, så vi fick alla fyra, tama och orädda. Vi hade dem först i en hönsgård tillsammans med hönsen, kunde som tänkt ha dem fritt gående på tomten vid olika tillfällen. Efter de bytt fjädrar fick vi åter klippa i en vinge och det fungerade året där på.
Men nästa år blev vi inte färdiga att upprepa detta och en dag flög de och kom inte tillbaka.
En tidig utsättning av en då sällsynt gåsart som nu förökat sig med stor framgång har fått en stor tillväxt med tusentals individer, som på vissa platser blivet ett skadedjur för lantbrukarna på odlade fält.
Bilder från gårdagens besök vid betfältet.
(Se bild även under Aktuellt)

alt alt