Med torr gräsmark

2022-11-27 Tog mig till ett område med torr gräsmark, lämpligt att gå i med hundarna, intressant för dem och bra översikt för mig. Det blev sökträning, kontakt, avstånd, genomgång av signaler med pipa, styra dem med handen mm.
Hade tagit med Aya och Boy, lade mest tid på Aya, har haft en känsla av att hon kan springa efter harar, vilket har hänt, vid kontakt har jag tagit kameran före henne vilket blivet fel och hon har varit efter en längre bit. Har inte haft detta problem med tidigare hundar och de är många, både cockrar och pointrar, har tidigt som unga låtet dem komma i kontakt med fältvilt som kaniner och harar, och fått dem att förstå att dessa lockande varelser springer man inte efter. Hade sedan långt tillbaka vildkaniner i burar, kunde ta fram och sätta dessa i en mindre inhägnad av kompostgaller, och där tränat respekt tills hundarna inte var särskilt intresserade. Lade en grund i detta som visade sig vara viktig när det kom till kontakter med harar under sök ute i marken.
Denna möjlighet har jag inte haft med Aya, kan vara en orsak till att hon inte respekterat som jag varit van vid med mina hundar, eller som hon gör vid stöt på fasaner som hon sköter bra. En annan hennes stora jaktlust och missar från mig.
Har skrivet tidigare hur svårt det kan vara att få den optimala situationen med harkontakt under sök. Ofta lämnar haren legan innan hunden har observerat den, som söker med lågt huvud, markerar i legan och vittring efter haren. En förutsättning är att markvegetation möjliggör att man som förare har full kontroll över hunden i den situation som uppstår som vara några sekunder, när haren plötsligt kommer på benen nära hunden. Och du som förare kan påverka hundens reaktion med haren. Har i baktanke att det på denna mark vid några tillfällen fått stöt på harar, någon med direkt stöt, andra där haren lämnat legan tidigt. (Har fått dessa kontakter med hare på Boy, Ila och Nelly under hösten med full respekt.)

(Se bild under Aktuellt)
alt alt