Hade bestämt mig

2024-05-15 Det hade varit några soliga dagarna med måttlig vind, hade bestämt mig för att denna tidiga morgon ta mig till havet, närmsta lättillgängligga plats är vid Edenryds kustens badplats Tomsabo. En plats som jag varje vår besöker vid denna steniga kust och med ett rikt fågelliv.
Tänker som tidigare år gå en bit på vandringleden till en viss sten, bra att sitta på med sittunderlag och med bra utsikt över det närmsta området.
Kör till parkeringen, havet ligger stilla, två gravänder går på det klippta gräset på badplatsen, flyger när jag kommer. Möts av en tystnad, men fåglar sjunger, hör näktergalen och göken i närmsta träddunge, ute från havet hör ejders speciella läte, en ensam motorbåts puttrade i fjärran. Klättrar över en nybyggd trappövergång går till stenen och sätter mig, tycker där finns färre fåglar och arter för varje år.
Använder kamerans objektiv som kikare, söker av området, ser då som tidigare år paret skäggdoppingar simmande och dykande i viken, har tydliggen inte bestämt plats för sitt enkla bo, är på olika platser där det syns tång över vattnet, plockar och bygger på, svanar passerar helt nära bakom dem. Vitfåglar sitter på stenar eller flyger omkring, gråtrut, fiskmås, skrattmås och silvertärnor. Flockar med gäss passerar lågt över vattnet utanför på öppet hav. En fasantupp hörs helt nära, men ännu inga bilar. Solen börjar värma och mygg börjar svärma runt mig. Får bilder på olika fåglar, i det låga solljuset, ser inga vadare på det grunda vattnet som jag gjort längre tillbaka i tiden. Fåglarna tycks släppa uppmärksamheten på mig, acceptera att jag sitter stilla där, och uppträder lugnt.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt