Smedmästarens Blogg

Med fäst blick

2020-09-28 Efter att fått bilder på bålgetingen, ser jag åter större blå sländor som flyger i området, flyttar mig en bit, har svårt att följa deras flykt som ofta börjar lågt.
Följer sedan buskarnas och trädens lövverk högre och högre upp och är sedan borta.
Står här länge koncentrerad och med tålamod, när en större slända flyger nära markens torra växtlighet följer den en stund. Och slutligen ser jag att den sätter sig lågt på en ek buske, har med fäst blick där den satte sig kommit nära, och finner den, tar bilder där den sitter belyst av sol och öppet. Den är inte blå som de jag sett flyga utan grön, en hona av blågrön mosaikslända.
Får mina bilder från olika håll på den vackert tecknade sländan som är stor (ca 75mm lång).
(Se bild under Aktuellt)

alt

Oroliga varelser

2020-09-27 Hade varit ute på förmiddagen i olika marker och tränat med några hundar, men tyckte det blev väl varmt för dem.
Tänkte då att jag kör till Skräbeån och ser efter sländor på en plats där solen skiner och där det brukar var lä. Det blir så, öppnar fönster och baklucka, lämnar hundarna i bilen. Tar den större kameran med stativ och går över bron vid Käse, ser då större insekter i flertal som flyger runt bland buskar och träd, inga sländor utan bålgetingar. De är oroliga varelser flyger nästan hela tiden, jagande andra insekter, står en stund men ser ingen som sätter sig, ger upp. Söker mig till den plats jag fotograferat sländor flera gånger tidigare, där är som jag förväntat mig lä och soligt vid denna tid på dagen.
Även här bålgetingar men även blå större trollsländor som flyger omkring. Blir stående där och spanar några meter från de solbelysta träden. Då kommer en bålgeting och sätter sig på busken framför mig, visar upp sig på ett blad och ger mig chans till bra nära bilder, ingen längre stund, innan den flyger vidare. Märkligt att den kom till mig och visar upp sig på bästa sätt, ibland har man tur och det kan jag påstå i detta fall.
Ser när jag senare tar fram bilderna ser jag att bålgetingen håller något med frambenet mot munnen som den äter på, den hade troligen taget ett minde bytte, satte sig för att äta detta.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Har det varit lugnt

2020-09-26 När vi nu kommit in i höst månader, då kommer varje år, tankar om vårt valnötsträd och dess valnötter som börja släppa och hamna på marken.
Rita vill ta tillvara på så mycket nötter det går men det finns flera andra som har samma tankar.
Tänker då främst på svartfågel som råkor och kajor som redan samlats i trädet och river ned de ännu inte färdiga nötterna. Även hundarna bruka komma på att de smakar bra, liksom ekorrar som tar sin del.
Vad man kan se är det gott om nötter, för att avskräcka anfall från luften har vi placerat en kråkmobil strax intill det större valnötsträdet, något som vi gjort något år tidigare och tycker att det har gjort att de svarte håller sig på avstånd. Kloka fåglar som kanske snart genomskådar vårt arrangemang men sedan det kom upp har det varit lugnt.
Rita går flera gånger om dagen med räfsa och uppsamlare, hon har fått hjälp av Nelly som förstått vad hon håller på med. Hon finner nötter, kommer fram till Rita och lämnar av för att åter söka, något hon började med redan förra året.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Rör sig i gräset

2020-09-25 Går på gräsmattan, nu grön frodig och nyklippt. Något rör sig i gräset, en färgstark larv med hårigt gulaktigt yttre, som avslutas med en röd tofs.
Ingen jag känner till, men antar det är en fjärilslarv. Hämtar kameran och tar upp larven från gräset, till muren vid uteplatsen, för bättre möjlighet till bilder. Den rör sig där mot den rododendron vars blad ligger på muren, vilket passar för bilden.
Undrar naturligtvis vad det är för larv, söker på datorn och efter en stund finner jag vad jag söker. Det är en larv ca 40mm lång, kommer om allt går bra, att utvecklas till en fjäril vid namn lönnaftonfly.

Detta går bl.a. att läsa:
Lönnaftonfly förekommer allmänt från Skåne till Ångermanland. Vingbredd 40-46 mm. Larven lever av diverse lövträd, förpuppning i en med träspån invävd kokong.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

När jag för hund

2020-09-24 När vi var och tränade hundar tillsammans jag och Timmie, hade vi kontakt med småvilt. Eftersom Timmie har köpt min äldre kamera är han välbekant med fotografering och då överlåter jag kameran till honom när jag för hund.
Boy fick sina första stötar på fasan denna säsong och som vanligt går han hårt, med hög fart och skötte sina fågelstötar med att vara helt lugn.
Även en stöt på hare med respekt hans med. Han är mycket kontaktsökande, stannar och ser efter mig, måste föra honom på ett visst sätt för att minska att han stannar upp, för när jag inte söker kontakt med honom med blicken flyter det på.
Även Robin fick sin tid, skulle önskat mera fart och tryck i marken, men efter en stöt i legan på hare som hon direkt satte sig vid. Hade hon en period efter det med två stötar på fasan där hon visade det jag saknade innan, där fanns fart och initiativförmåga.
Vid samtliga stötar helt lugn, stannar och ser mot mig och undrar vad gör vi nu?
Ila var i kontakt med harar, där jag önskat hon skulle stannat på kortare sträcka, men inte fel att jag kunde rätta henne, något som träningen går ut på, men hon hade ingen kontakt med fasaner.
Det blev några timmar på förmiddagen, med sol, svag vind och svalare luft.
(Se bild under Aktuellt)

Boy i sökträning                                                                       Robin vid harlegan

alt alt

Är sällsynta

2020-09-23 Har en stationär kamera på jaktmarken, och på den var bilder på en ormvråk.
Men inte den mörka vanliga typen av dessa fåglar som kan skilja mycket färg, utan en väldigt ljus variant som uppträder i främst i södra Sverige och kallas ”Börrigevråkar” och är sällsynta.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Den första tiden

2020-09-22 Har man ett stort intresse sedan barnsben av fåglar, vilda som tama, kan det bli som det nu hänt. Ett intresse som även Rita intresserar sig för.
Har under sommaren vid olika tillfällen lagt ägg från våra kochin dvärghöns, och provade även förra året. Men det fanns ingen befruktning i äggen och några sådana kycklingar hade vi inte fått fram. Vi hade bara två kochin hönor och en tupp i en voljär, men även två tuppar, kycklingar sedan något år tillbaka som gått för sig själv.
Det blev nu sent på säsongen och den äldre tuppen fick lämna in, satte de yngre tupparna till varsin höna.
Vid denna tid fäller hönsen och då slutar de att värpa medan de byter fjädrar. Men en dag hade den ena hönan värpt ett ägg, det kom ytterligare två sedan hände det inte något, det gick några dagar då kom ett till.
Hade då tagit in och vänt dessa några gånger varje dag, tanken var att få reda på om det nu var befruktning i dessa ägg.
Den mindre kläckaren plockades fram och gjordes i ordning, där placerades äggen.
När en vecka hade gått lyste jag äggen, alla hade kommit igång. Allt såg bra ut fram till någon dag innan då såg jag ingen rörelse i två ägg. Men en dag förtidigt hade en kyckling hackat och snart kommit ut, inget syntes på de andra men dagen efter hade ett ägg börjat hända något med. Det blev en till som kom fram, vilket gladde att de blev två, inget hände med de övriga två äggen.
Det är sent på året att få kycklingar, men nu får vi ta konsekvensen av vad jag gjort.
Det börjar bli kallare främst om nätterna, och vi har akvarium som använts tidigare när vi födde upp vaktlar vi kläckt. Vi har tagit in detta på kontoret och tänker ha de pigga små duntussarna där den första tiden.
Nu gäller det att det blir hönor och inte fler tuppar, för det har vi allt för många redan.
Kochin höns har fjäder klädda ben och det syns tydligt på de små.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Då händer detta

2020-09-21 Tar en händelse under träningen med Timmie och Sally.
Sally hade fått flera kontakter med lyftande fasaner och stannat spontant även om det inte var stötar i närkontakt. Men då händer detta, hon söker i hög markvegetation, jag ser mer rörelser i detta än skymtar hunden.
Det flaxar till, en fasan syns över det täta och Sally med närkontakt, fasanen är i dåligt skick troligen skadad, hon försöker ta den men den kommer haltande flaxande mot mig och är dålig.
Försvinner in i majsfält och Sally har stannat efter närkontakten.
Hon har respekterat fullt ut vid varje situation innan, men nu var det något i fågels beteende, kanske även lukt som gjorde att hon först försökte ta den.
Inget hade varit fel om hon tagit den skadade fasanen, men för en så ung hund var det bra att hon inte lyckades, det hade kanske gett henne en känsla av att det går att ta dessa fåglar.
Och påverkat den respekt hon visat innan.

Men man blir påmind om att allt kan hända som man inte förväntar sig, nu var Sally så tränad att trots frestelsen stannade hon, och inget blev fel.
Därför lär unghunden grunderna att stanna, med signaler, röst eller handtecken samt inkallning innan ni går ut i marker, även om ni tror att inget levande finns.
För när det väl händer kan det gå fort, och då har hunden lärt sig något den inte skulle, med kanske eftergång som resultat.
(Se även bild under Aktuellt)

Sally är på fasanen

alt

                                                                                                                                         alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 342

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>