Smedmästarens Blogg

Sett olika

2022-01-17 Det finns många sorters svampar som lever på döda träd, har under hösten och fram tills nu sett olika i utseende och färg, och några klarar sig genom årstiderna.
Tar några bilder på dessa svampar, som är dekorativa och drar blicken till sig.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Vilken fin jaktdag

2022-01-15 Det var lovat lugnare väder efter gårdagens hårda blåst, vi hade bestämt att jaga med kula, efter de vilt som vårt jaktlag hade kommit överens om.
Vädret blev som prognosen sagt, en lågt stående sol och nästan för lugnt för hundarna som behöver vind för att känna vittring. Det blev ståndskall på förväntade vildsvin, men de bröt ut utan att någon fick chans till skott, men det var spännande så länge det varade.
Själv satt jag i ett högt torn intill ett område med lärkträd, hade en ekorre som rörde sig i området nära mig, såg inga andra vilda djur, endast den sökande hunden vid ett par tillfällen.
Ny mark efter en kortare paus, en större gris stöts upp av hundarna, hundföraren tycker det är en stor sugga, och ingen i vårt jaktlag vill skjuta en sugga vid denna tid med kanske små kulltingar liggande i ett bo och få dåligt samvete av detta. Jaktetik som vare jägare borde respektera och det blev att den inte blev påskjuten fast den var nära en skytt.
Även dovhjortar i olika grupper drevs fram men även där var inte rätt djur på pass och inga skott hade avlossats under dagen men flera hade sett och haft viltkontakt.
Och vid efterföljande korv grillning var alla överens om vilken fin januaridag vi fått uppleva ute i marken och med den inställningen att man får ut något av jakten även om inget vilt fällts, känns bra.
Och själv uppskattar jag att jaga med både son och barnbarnet Vilda.
Tar bilder från tornet, i första passet.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Bara tillbud

2022-01-13 Har tidigare när jag varit ute med Aya i sökmiljö bara varit där med henne ensam, hon är ung och jag vill koncentrera mig på henne.
Men när vi idag skulle ut igen, var Boy och Alice med vid grinden, varför inte ta Boy med och se hur det ser ut. Det blir ju far och dotter och tänkte det skulle bli intressant att se hur de gjorde om de fick söka samtidigt.
Väl på plats fick de söka, Boy har inte varit med på ett tag av olika anledningar så han var sugen med högsta fart, Aya försökte hänga på som unghundar gör, höll på att krocka flera gånger när Boy vände i söket, men smidiga som de är blev det bara tillbud.
Efter en stund slutade Aya att försöka hänga på Boy och sökte då självständigt, hade med denna draghjälp ökat i fart i det egna söket, och efter en stund hade båda hängande tungor, varma som de blev.
Inget vilt stötte vi på i gräsmarken, Boy respekterar harar och hade kanske visat Aya hur man gör vid kontakt med dessa lockande skuttande djur.
Men ofta vid uppsprång, av hundens rörelse i marken smiter haren iväg i det halvhöga gräset och den med lågt huvud sökande hunden missar att se den, först vid legan och efterföljande vittring konstaterar hunden vad som hänt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fyra tillfällen

2022-01-11 Har vid fyra tillfällen varit i kontakt med harar när jag och Aya varit ute i mark och hon fått söka.
Första gången vid en gärdsgård i stubb sprang haren upp mellan mig och Aya, passerade helt nära mig, som svängde runt och tog bilder på haren, såg då inte att Aya var efter haren, och det blev en bit innan jag fick stopp på henne. Ett perfekt tillfälle att stoppa henne, om jag inte börjat fotografera haren.
Andra gången i öppen gräsmark stöter hon upp en hare, i legan och drar, haren rundar ett område med högre gräs och där blir hon av med haren, då efter ca 50 meter, hon reagerade inte för signaler, detta var inte alls bra.
Tredje gången åter i gräsmarken, då en hare springer upp en bit framför oss, Aya ser den inte, går mot där haren kom ifrån, hon markerar och börja direkt följa vittringen, när jag stoppar henne med pipan, hon får sitta en stund och jag förklarar att den får man inte springa efter.
Fjärde gången, vi följer ett dike med vatten i botten, mindre buskar och torrt gräs, Aya är före och söker, när en hare springer upp andra sidan diket ut på sådd, Aya ser den, stannar och ser efter den. Jag blåser stopp och hon rör sig inte, åter förklarar jag att det var rätt och dessa lockande varelser springer man inte efter.
Försöker att alltid gå med henne på mark där hon är inom tio meter och jag ser henne, efter det som hänt litar jag inte på henne när harar springer upp.
Men det hjälper inte att undvika harar, bättre att söka dem på lämpliga platser där man tror sig om att klara situationen. Hade tidigare vildkaniner i burar, kunde då låta hundarna träffa dem och lugnt sitta och se på dem bakom en inhägnad, tills de slappnade av började se på annat.
Nu har jag inte de möjligheterna längre, en orsak till att det blivet så här med Aya och harar enligt mig, för hon tar för sig på alla sätt, precis som jag önskat, men i stöt och uppflog på fasaner har hon respekterat .

(Se även bild under Aktuellt)

Ayas första har kontakt                                                            Tredje haren

alt alt

Aya sitter på signal vid tredje haren

alt

Kraftiga steg

2022-01-09 Sitter i fönstret med kameran liggande på stöd på fönsterkarmen, det är lugnt bara några kråkor som finns vid en utlagd gås. Men glador och vråk flyger i närområdet.
Då kommer en större fågel flygande lågt över marken, landar på fältet men skymd från mig av buskar, tänker först att det är en ormvråk. Efter en stund kommer den fram, ser då att det är en havsörn som med stora kraftiga steg närmar sig gåsen, ser sig omkring, börjar sedan äta medan kråkor visar respekt och finns på betryggande avstånd runt örnen.
Ett oväntat besök, även en andra örn slog ned i toppen på en av våra större granar under tiden den andra var på marken, försökte flytta kameran men den såg det och flög.
Besöker varade i sex minuter innan den på marken lyfte och drog iväg.
Vilken flax att jag var där på plats när detta hände.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Lockat dit fåglar

2022-01-07 Har en tid lagt ut slaktrester på fältet utanför tomten. Det har lockat dit fåglar som intresserar sig för det, som kråkor, skator och korpar, men även större rovfåglar som ormvråkar och glador.
Har kunnat sitta vid öppet fönster på ovanvåningen med kamera och fått till det med bilder.
Det som inte fåglarna tagit tillvara på dagen, har ofta varit borta under natten, spår efter räv när det var snö indikerar var det tar vägen.
Revben från dovhjort har hängts upp i träd på baksidan, där är regelbundet småfåglar och tar för sig. Det är bara smått de får bort men det ger ändå något för deras behov.
(Se bild även under Aktuellt)
alt alt

Befästa signaler

2022-01-05 Har varit ute med Aya på olika marker, tränat med att bl.a. befästa signaler, de tre olika jag använder. En kort för kontakt och vändsignal, två korta till inkallning samt en lång för att stanna. Aya har svarat bra på dessa. Men har ett mera självstädigt beteende, är orädd och undersökande, söker inte kontakt genom att stanna och undra, vad ska vi göra nu?
Har ett snabbt rörelsemönster med stor jaktlust, söker med nosen i marken, finner då alltid något att tugga på och äta, som bl.a. bajs från fåglar, hare och hjort.

Gick med henne i koppel på en lantbruksväg, såg att det låg en förpackning med utspottat snus i kanten där Aya gick, i ett nafs tog hon och direkt svalde den, inget jag förväntat och inget jag hann göra något åt. När hon har funnit större saker som ett större ben och i ett fall en gåsvinge, rester från en död sork mm, under fritt sök har hon kommit och lämnat det till mig.
Har som tidigare unga hundar jag haft, letat efter sork, när vi går i högre torr gräsmark, markerar och då kör hon med huvudet in i tätare områden tydligt markerat att där finns något.
Försöker att avbryta med att säga nej, eller en kort signal, detta är något som när hundar blir äldre inte bryr sig om, för då vet de intressantare vittringar att söka.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ta det lugnt

2022-01-03 Det blev inte den avslutning på året som var planerat.
Vi har sedan flera år bowlat, varit där en ibland två gånger i veckan, men uppehåll med tanke på viruset en längre tid. Men i höst efter två sprutor började vi igen, båda tycker det är roligt, man rör på sig och har bestämda tider i ett socialt umgänge.
Det blev den senaste månaderna tre gånger i veckan, när det passade och inte kolliderade med bestämda jaktdagar, som gick före och en tredje spruta fick vi. Men för ca två veckor sedan när vi åter var på bowlingen, hände något.
Hade inte bowlat mer än några få gånger, när jag fick en bristning baksida lår, kände direkt att något gick fel. Fick avbryta, liksom Rita det var inget annat att göra.
Vilket gjort att jag och hundarna har missat flera planerade jaktdagar, rörligheten har varit begränsad, men det går framåt. Har fått ta det lugnt med hopp om att skadan läker.
Och ser framåt mot det nya året och ljusare tider.
Tar några vinterbilder från tomten.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 388

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>