2025-01-14 Det hade varit riktigt kallt några dagar, var ute och körde, hamnade som ofta ute i hamnen i Tosteberga.
Nu var det ett vintrigt landskap med is och någon snö men lugnt och då ett stilla vatten.
Isen låg i viken, bildar mönster i form av ringar och drivis fanns ca 200 m ut från land.
På mindre områden var öppet vatten där sjöfåglar som änder och svanar simmade.
Spanade längst ut mot där örnarna bruka hålla till, på en större sten satt tre örnar, en äldre med gul näbb. Sjöfågel som storskrakar och knippor låg i grupper dök efter troligen musslor och småfisk bland dem fanns gråtrutar som försökte ta från kniporna när de kom upp till ytan.
(Se bild under Aktuellt)
2025-01-13 Nu när det blivet kallare, ser man allt större flockar av sädgäss, de går bland de vitkindade gässen även de i stort antal. Däremot ser jag få kanadagäss på de platser jag besöker, däremot mycket grågäss sedan länge. Sädgässen kommer in inflygande från norr och finns nu i södra Sverige för att övervintra här. De finns i två olika arter, de som häckar i skogsregionen samt de som häckar tundra området och det finns skillnader i utseende bl.a. på näbbens färg.
Fåglar som häckar i norra delen av Sverige, Finland och vidare norr ut.
(Se bild under Aktuellt)
2025-01-12 Är ute och kör i det öppna landskapet, på ett stubbfält flera hundra meter från närmsta hus går en katt. Den är ute på jakt på vad den kommer över, den borde inte finnas där. Katter kan vara trevliga sällskaps djur, men de har en inbyggd jakt instinkt, tar inte bara för att de är hungriga och behöver mat, utan även för att bara få jaga. Det finns många bevis på hur snälla hemma katter kommer hem med mindre djur som ekorrar, harungar och fåglar upp till en duvas storlek. Men det är inget kattägarna vill prata om.
(Se bild under Aktuellt)
2025-01-11 Det närmar sig lunch, sitter och ser på småfåglarna vid foder platsen.
Stor trafik med talgoxar, och blåmesar, de tar ett solrosfrö sedan snabbt iväg. Ibland stannar de i en nära budleja buske, sätter sig och bearbeta fröet. Eller flyger de över vägen till ett buskage och gör detsamma där, för att åter hämta ett nytt frö, detta upprepas i perioder.
Får då se att det är något på huvudet på en talgoxe, som inte borde varit där, en rödaktig knuta av något slag.
Vid första anblicken såg det ut som en stor fästning, men efter att suttit med kamera en längre tid och bevakat talgoxarna. Kan då åter få se den och även bilder, blir jag mera osäker.
Ser att det kommit vätska från knutan, är färgat i fjädrarna under knutan.
Troligt någon inflammation, men vad är orsaken?
Kan inte se att det påverkar talgoxen i detta läge, beter sig som övriga mesar.
Med andra ord, vet inte vad det är! Men håller koll om det händer något!
(Se bild under Aktuellt)
2025-01-10 Var inbjuden på Jonas jakt inte långt hemifrån, det gällde främst vildsvin. Fick samma torn som jag vid tidigare jakt i höst fick skjuta ett vildsvin. Det var kallt, vinden kom från norr, hade påsar med värmande material som i kontakt med luft och rörelse gav värme, hade en i varje ficka och hade händerna där.
Hade fått information var hundföraren skulle starta och var han skulle gå, satte mig vänd så jag skulle se honom, hundarna och eventuellt vilt.
Hade inte suttit mer än några minuter när jag hör något bakom mig. Vrider på huvudet och ser då två rådjur som kastar helt nära mig, ser dem bakifrån när de försvinner mot ett större törnebuskage. Det var vad som hände, hundar och förare passerade sedan lugnt.
Medan man på andra platser hörde skall och hundarna hade funnit grisar, en blev skjuten medan andra klarade sig. Alla hade känt av kylan efter flera timmar i tornet i blåsten och den mindre kornsnön som kom. Efter jakten blev samtliga bjudna hemma hos Jonas o Katarina på en god lunch.
Bilder på solnedgång i Grödby
(Se bild under Aktuellt)
2025-01-09 Mycket hände när jag var vid hamnen, en händelse som var kort varade endast några sekunder:
När jag sitter och spanar kommer en ny större rovfågel lågt flygande ca tio meter framför bilen, ser den först när den är mittför, sedan när den i vinglande flykt lågt över marken kommer in i buskmarken ser den en uppskattningsvis styvt ett sextio talet meter.
Ser direkt att ingen näbb som pekar framåt, tanken på ugglas tvära huvud siluett kom.
Ser mörka vinklade vingar och en vit gump, mycket funderande men kommer fram till att det var en honfärgad blåkärrhök som passerade.
Allt gick hastigt, hade inte möjlighet med kameran för att bekräfta det jag sett.
Väl hemma ser jag på arkivbilder på just blåkärrhök under jakt, huvudet och blicken riktad mot marken, där utav det tvära intrycket, de mörkare vinklade vingarna och det tydligt vita innan stjärten, allt stämmer på blåkärrhök.
Kan även se i Artportalen, obs på denna fågel någon km söder ut, vilket understryker att den funnits i området.
Tar Arkiv bilder på den blåkärrhöken som är honfärgad.
(Se bild under Aktuellt)
2025-01-08 Fortsätter med mina iakttagelser i hamnen: En ensam grågås kommer strax simmande utanför där jag befinner mig i bilen. Tänker att det är en skadad gås eftersom den uppträder här ensam, kanske skottskadad eftersom gåsjakt pågår.
När den passerat parkeringsområdet, går den iland, ser den plockar ätbart.
Justerar bilen något så jag kan ta bilder, efter en kortare stund vänder den åter mot vattnet, ser då att de är två. Båda går i vattnet, simmar tillbaka mot där den först kom.
Allt något besynnerligt, de verkade orädda, det var som att den första hämtade den andra och de var ett par, av då vilken orsak och varför?
Såg när den första gick iland att den flaxade med båda vingarna och vad jag kunde se verkade de oskadade och då borde gåsen kunnat flyga.
Ett helt annat beteende än gässen på fälten ovan för hamnen, lyfter på mer än hundra meters avstånd om man kommer med bil.
(Se bild under Aktuellt)
2025-01-07 När jag suttit en stund och sett på örnarna, ser jag bland flera gräsänder på uppstickande stenar i vattnet, tre storskrakars hanar, i ett för dagen högre vattenstånd.
En står på en sten plockar sig och har fjädervård. Lägger då märke till den röda färgen på fötterna, ser dem ofta simmande och då syns inte fötterna. En fågel i vackra ljusa färger, där hanen har mörkt grönt huvud utan tofs, mot honans bruna med tofs. En fågel som kan övervintra vid kusten eller sjöar i södra Sverige.
Behöver öppet vatten för födan består av fisk.
Efter att varit upptagen med bl.a. detta, ser jag åter mot örnarna, där verkar det hänt något, svartfåglarna är borta liksom örnarna som lämnat platsen, ser några flygande örnar på väg bort, efter att något troligen stört dem.
(Se bild under Aktuellt)