Smedmästarens Blogg

Klätt trädens stammar

2021-01-17 Efter mitt möte med räven, samlades övriga deltagare inför dagens jakt.
Genomgång och transport till jaktområdet för att inta de på förhand bestämda tornen. Allt i ett vintrigt vackert landskap, på högre skogsmark med mer snö.
Med mycket kläder på mig var jag i mitt torn, kallt men med en sol som senare kom fram bakom träden och värmde något. Det tidigare snöandet med hård vind från öster hade klätt trädens stammar med ett lager snö på den ena sidan, som ibland släppte och slog i marken. Två hundförare med hundar gick från vars ett håll in i marken, svaga skall hördes, dämpade av den snöklädda omgivningen, det rapporterades om kontakt med vildsvin som med hundar försvann från marken, vid olika tillfällen.
Några hade sett rådjur på passen och även en gris.
Hundförare med hundar passerade mitt torn men inte mycket hände.
Inga skott hade avlossats, och efter några timmar bestämdes att avbryta jakten, skyttarna i tornen var frusna, och det skulle grillas korv som alla blev bjudna på, gott och smakligt.
En fin vinterdag men förhoppningen på skjutbart vilt på passen uteblev.
(Se bild under Aktuellt)

Bild från torn                                                                               Norrbottenspets

alt alt 

alt alt

Får se en räv

2021-01-16 Var bjuden på jakt av ett grannlag som svärdotter Katarina är med i.
Samling på samma plats som vi i vårt jaktlag samlas, någon km från vår bostad.
En kall natt och det visade 8 gr. minus på morgonen och snö, hade haft skydd över framrutan på bilen vilket underlättade när jag skulle iväg.
Försöker att vara i god tid, kommer först av alla till samlingsplatsen, svänger in och får se en räv sittande på en mindre kulle femton meter från bilen. Tar efter kameran som är i sin väska, räven har ingen brådska, försöker köra ned rutan, vilket inte går det rycker bara till är alltså fast frusen. Räven springer i väg, en bit bort, bakom en bod tittar den fram ser mot mig, tänker att jag får prova fotografera genom den rena framrutan, räven sätter sig och kasar med ändan mot snön, på hundars vis. Springer sedan iväg, försöker att ta bilder i den något nu öppnade bildörren, får några till innan räven går över en stengärdsgård och är borta.
Även räven som andra djur har svår att hitta ätbart, söker sig mot hus och bebyggelse med hopp om att finna något, med hunger blir de djärvare och då kan det bli på detta sätt med ett annars så skyggt djur.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt 

Spår från olika djur

2021-01-15 Var ute på jaktmarken och såg vad som går att utläsa av de spår från olika djur jag ser i den nysnö som kommit.
Att det fortfarande finns mycket räv i marken var helt klart, påträffade spåren överallt, detta fast att jag vet att många rävar skjutets i närområdet, men vet samtidigt att rävar rör sig stora sträckor i sök på mat samt en partner, vid denna tid.
Andra spår var från rådjur, dovhjort, hare och vildsvin men i mera begränsad omfattning.
När den första snön kommet brukar det ta någon dag innan det blir större rörelse av dessa djur.
(Se bild under Aktuellt)

Rävspår

alt 

                                                                                                                         Spår från ett större vildsvin 

                                                                                                                         alt

 

I måttliga mängder

2021-01-14 Nu fick vi för första gången i år snö, det snöade ymnigt, stora flingor nådde marken, inget vi skåningar har fått mycket av de senaste åren, och nu uppskattar man det i måttliga mängder.
Det blir ljusare och även kallare, och jag tror vi behöver en period av detta väder för att förstå att det är vinter. Kylan gör att det fryser i vattenskålar i fågelburarna, som då måste bytas mot varmt vatten i ett tio talet burar. Vi har inköpt säckar med det som vi kallar fågel- äpplen som vi lägger ut, det är främst ett stort antal koltrastar, som tar för sig.
Säckar med solrosfrön inköptes och automater fylls dagligen till flera olika arters småfåglar.
Något vi inte gjort tidigare var att köpa talgbollar på nätet på grund av pandemin, vilket fungerade utmärkt, kom i större lådor om 9kg i varje, där tre samtidigt levererades vid två tillfällen med post till dörren. För att få bästa fraktfria pris, har vi nu 600 talgbollar, borde klara oss ett tag.
(Se bild under Aktuelllt)

alt alt

De blev på platsen

2021-01-12 Jakt på av sonen Jonas arrenderad jaktmark, i närområdet från vår bostad.
Dagen blev vädermässigt mycket bättre än utlovat väder med hård blåst och regn.
Och vi mötte en morgon där vattendroppar på bilen hade blivet frusna kulor, det var lugnt och inget regn, en bra början på dagen, men frusna vägbanor.
Jonas hade samlat ett gäng vänner och hade samling och genom gång i sin bostad, alla hade fått tilldelat sig torn, och när vi kommit till marken och alla meddelat att de var på plats, släpptes hundarna. Jonas som enda hundförare, hade fyra hundar att byta av med i de två olika såterna.
Fick ett torn, där solen efterhand kom fram, men mot den lågt stående solen var det svårt att se.
Hundar som hade viltkontakt rapporterades och hördes, spännande nära vid något tillfälle, men trots flera rapporter om vildsvin blev inget skjutet.
Det blev tid för lunch i marken, hamburgare med tillbehör, som Katarina hade förbeställt och stod redo att överlämna, mycket smakligt att efter ett par timma få ta del av detta.
Nytt område skulle jagas av, åter i ett nytt torn, trampade upp en fasantupp vid detta som högljutt flög i väg.
Åter hade hundarna vilt, såg rådjur och hundar, som slutade med ståndskall i ett buskage. En större gris tryckte hårt innan den drog i väg, uppfattades som större sugga då inte skjutbar, kom mot mig och såg den passera med hundar en bit efter.
Men andra fick skjutbara mindre grisar som vi kallar rödgrisar på sig, de blev på platsen.
Där var en period med rädsla, då två hundar passerade en järnväg med tät trafik efter vildsvin, skulle sedan tillbaka, tåget kom, med som väl var slutade det bra.
Nu på eftermiddagen blev det kallare, den låga solen skymdes av moln, och det kändes bra att jakten avslutades, inget skadat vilt i marken, tror alla var nöjda!
(Se bild under Aktuellt)
Bilder från torn 1 o 2.
alt alt


Andra gången

2021-01-09 Vi har sedan en tid bestämt att para tikar, först ut att löpa är ”Nelly” Smedmästarens Tanja tilltänkt hane är vår ”Boy” Saxaphone Apollo.
Och nu är parningen genomförd.
Det blir andra gången mellan dessa, tidigare kull finns att se och läsa om under Hundar/ Valpar.
Nu är det bara att avvakta och första steget är att konstatera att hon är dräktig.
(Se även under Hundar/ valpar och Aktuellt)

Nelly                                                                                         Boy

alt alt

Fyra fasantuppar

2020-12-30 Tog hand om annat vilt för några dagar sedan, nu hängde fyra fasantuppar som jag skulle ta bröstfilé och lår på. Som med annat vilt gör jag min del innan Rita tar vid och får det som hon vill. Vilt i alla former är bra och omtyckt mat, brösten är rent kött, lår och ben används på olika sätt, Rita brukar koka dem, då många åt gången, rensa bort benen från köttet som tillsammans med buljong och flera ingredienser görs en fasansoppa.
På det rensade kött gör Rita även dillkött, med sås och potatis.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 

Inte går efter

2020-12-29 Åter jakt på drivna fasaner och änder, är med som hundförare i indrev och slutligen i drev för att få fasaner på vingar.
Vi hade hård blåst på jakten för någon dag sedan, detta hade ändrats till dagsregn, i dag.
Det blev att ha regnställ, för att hålla det blöta ifrån sig. Något mindre med folk mot tidigare drevjakter, men många ändå.
Hade Boy, Ila och Robin med, försökte hålla dem kort, men inte det lättaste i de täta buskage och majsfälten, med mycket springande fasaner i drevet. Känner att jag måste använda pipa alltför ofta, men har inget val, vill inte att någon av mina hundar stöter längre fram och många fasaner samtidigt kommer på vingar, vilket inte gagnar jakten.
Och jakt på detta sätt ger inga bra provhundar, förutsättningar med flera lösa hundar i arbete, hundratalet skott, mängder av springande fasaner framför, flera som lyfter samtidigt för hundarna.
Hur ska då den tränade hunden stanna i skott, eller i respekt för alla de stötta fasanerna, vilket är en omöjlighet. Det man vill se är att de respekterar lyftande fasaner och att de inte går efter, utan återkommer till mig.
Detta är något helt annat än att gå tyst själv på jakt eller träning under det att hunden söker, finner en fasan, stannar i flog och skott, och först på order söka på nytt, eller i bästa fall fälls ett vilt som hunden får order att apportera.
Mina hundar är tränade för detta och vet vad som gäller, men i de annorlunda påfrestande situationer som på de jakter jag beskrivet, tänjer hundarna på hur de ska agera.
Ser hur de stannar till men fortsätter i söket som ofta blir större än det skulle vara.
Spaniel är stötande och apporterande hundar, ska ha en stor vilja att apportera, och här i drevet får de inte det, fast att de ser fallande fåglar och vill då hämta. Har med signal fått stoppa någon som har tankar åt det hållet.
Detta gör att den spaniel som inte får apportera stött skjutet vilt, ändra sig efter ett tag, släpper blicken på den bort flygande fågeln, tycker sig gjort det den skulle, vänder och ser frågande på föraren, vad händer nu. Slutar att markerar och om det då fälls fågel, måste den dirigeras mot platsen, ett mycket sämre läge att göra ett bra snabbt arbete särkilt om det är en skadad fågel som lämnar platsen för nedslaget.
Om man tänker sig att få framgång på jaktprov, utsätt inte din hund för dessa drevjakter, tänk innan vad som kan hända, för efteråt när det hänt är det försent.
Och här har man ett problem, man vill aktivera sin hund och sig själv, och snart har man hundar som inte duger som provhundar, men gör det man förväntar sig på dessa jakter.
(Det blöta vädret gjorde att inte var lämpligt att ha kameran med, därför inga bilder från jakten.)

(Se bild under Aktuellt)

Fler artiklar...

Sida 1 av 351

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>