Smedmästarens Blogg

Att fräscha upp

2021-04-20 Soliga, varma men blåsiga april dagar, har fortsatt med att fräscha upp i de nu rentvättade hundgårdarna. En plankvägg som delar två gårdar har högtryckstvättas och även hundbänkarna, för att sedan torka och oljas in. Någon har bytts bräder på och en ny har tillverkats. Många timmars arbete men är nöjd med resultatet, troligen inget hundarna tycker är bättre, vi och de har ju inte samma syn på saker och ting. Men de sitter och ligger gärna på dem, kan kunna komma högre upp och har bättre kontroll på omgivningen.
Nu är de inte ofta i hundgårdarna utan mest lösa i trädgården under dagarna.
Men nu när Rita är ute med valparna i trädgården flera gånger om dagen, då får de äldre vara i hundgårdarna, vi tycker de är för små för att möta dem ännu. Boy och Robin har varit och hälsat på dem när de små har varit i den utegård de nu kan komma ut i. Men inte visat något större intresse av dem, bara nosat på dem det är allt.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Något i näbben

2021-04-19 Vi har sett fyra entitor vid fågelmaten fram tills vi slutade, och då försvann flertalet fåglar, hade en tid endast talgbollar, vilket sparvar och pilfinkar tog för sig på.
Kommer ut från en dörr i längan ut mot baksidans träddunge, då en fågel passerar flygande helt nära. Tyckte jag han se att det var en entita och även att den hade något i näbben.
Satte mig i en stol en bit ifrån för att konstatera att det var rätt det jag sett. Och visst var det så, entitan flög mellan vår stengärdsgård där den hämtade mossa som var på stenarna och till en av de närmsta holkarna i en björk, fick hämta kamera och följa upp det jag sett. Det var en ständig trafik mellan dessa platser och den accepterade att jag var nära. Detta var vad vi vet första gången vi har entita som häckar i en holk i trädgården. Förra året var det pilfinkar i flera holkar så även i denna holk.
Vi som stora fågelälskare gläds över detta och får nu hoppas att allt går bra för entitan.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Under vattenytan

2021-04-18 Fortsättning från gömslet, nu har den fågel jag hade förhoppning om att komma nära, för bra foto, nämligen den endast knytnävsstora smådoppingen varit inom håll för kameran. Någon gång för nära för att hinna med och två olika doppingar har visat sig.
En fågel helt anpassad för att finna föda under vattenytan, när man som nu kan studera den uppfattar man att den dyker och är borta tvåtredjedelar av tiden. Ligger en kort stund på vattnet men är strax borta igen. Benen är placerade långt bak på kroppen därför har den svårt att gå på land, bakändan och ryggslutet ser dunigt ut, men skall så vara.
Vid näbbroten finns en gul fläck som tydligt är synlig vilket är ett tecken på arthörighet. Förekommer sparsamt i vegetationsrika mindre sjöar och dammar är tillbakadragen och svårobserverad, födan består främst av insekter och dess larver.
Efter att suttit i 3,5 timme, kände jag för att bryta, och få rätta på sig, tycke även jag fått se och tagit bilder på det jag hade för avsikt med och mer till.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Helt avslappnade

2021-04-17 Fortsättning från gömslet vid vattnet i skogen.
Det började hända nya upptäckter, i den bortre kanten över vattnet fanns rörelser som visade sig vara krickor, våra minsta simänder, vackert färgade hanar honor likt gräsandshonor men med vit vingspegel. Tog kort på långt håll, men hoppades att de skulle komma över på min sida. En sothöna simmade strax framför och smådoppingen hade kommit närmre, gräsänder lyfte, flög och landade även en kniphane visade upp sig nu på foto avstånd. Två timmar hade passerat, och fåglarna verkade helt avslappnade, då ett par krickor kommer simmande, till slut strax framför mig, och nu fick jag chans på bra bilder.
Det är inte helt bekvämt att sitta på en ryggsäcksstol längre stunder och svårt att flytta på benen, men när det händer som nu något man väntat på, glömmer man obehaget och gläds med att få komma dessa vilda fåglar så nära. Kunde efterhand se att det var minst tre par.
Detta hade jag ingen tanke på när jag kom hit, men så är det, utan störningar kan det bli överraskningar.
(Se även bild under Aktuellt)

                        alt

alt alt

En lämplig plats

2021-04-16 Tyckte det var passande väder med sol, har tankar att ta mig till platsen där jag sett smådoppingen. Nu med stort stativ, ryggsäck med stol och påsgömslet, kamera mm.
Gick längs en skogsväg, såg efter en lämplig plats i växtligheten nära vattnet, där jag skulle kunna sätta mig med bästa förutsättningar. Efter viss tvekan bestämde jag mig, tog mig dit, för att ställa stativet, fästa kameran, sittande på stolen, plocka fram det camouflage färgade gömslet, trä det över objektivet och sedan över mig själv. Nu var det bara att vänta, se ut i den öppning med nätskydd där jag hoppades få se intressanta fotoobjekt.
Den första timmen brukar det inte hända så mycket, tar tid för de fåglar som sett mig komma att förtränga att det nya inte var något att oroar sig för.
Mindre småfåglar kan direkt komma nära, en sävsparv hoppade runt i buske som stack upp från vattnet och även de första sädesärlorna fanns att se på. På längre avstånd simmade änder, knipor, sothöna men även smådoppingen så det fanns alltid något att se på.
(Se även bild under Aktuellt)
Sävsparv
 
alt alt

Har uppsikt över dem

2021-04-15 Nellys valpar 6 veckor, är nu vid passande väder ute i omgångar i trädgården och som valpar undersöker de allt som ska tuggas på. På husets södersida finns en rabatt med rosor och större liljor, dessa liljor intresserade valparna, och vi vet inte om de är giftiga.
Därför fick våra kompostgaller åter komma till användning för att skydda valparna.
De är företagsamma och snabba, ibland är de borta, kanske på uteplatsen eller bara på upptäcktsfärd, men de söker sig till Nelly som låter dem dia och har uppsikt över dem.
De är mera i köket på dagarna än i hundrummet där de är om nätterna.

(Se bilder under Aktuellt och under Hundar/ valpar)

alt alt

Men sprider sig

2021-04-14 Det hade varit frost på natten, gräsytorna var vita, men fram på dagen var det borta. Har som jag skrivet om tidigare vårar mängder med vårlök främst under fruktträden i den delen av trädgården, ser på avstånd grönt och friskt ut kan tro att det är gräs, men sprider sig på allt större ytor.
För att göra ett försök att bekämpa den ovälkomna växten innan den börjar blomma har jag kört av det med gräsklipparen, på de öppna ytorna vet inte om det har någon effekt, men känns ändå som jag försökt att göra det jag kan.
Min tanke är, vad tänker andra, vad sysslar Sandberg med? klippa gräs vid denna tid, kan man förstå att förbipasserande tänker, att här står nog inte allt rätt till, när jag är strax intill vägen och klipper.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Det småregnade

2021-04-13 Var för några dagar sedan vid ett nyare viltvatten i skogsmiljö, bara för rekognosera om där var några fåglar som kunde intressera mig för att fotografera.
Det småregnade och satt i bilen med rutan neddragen, kunde då konstatera att där var två knip hanar som markerade sina gränser. Den ena drev bort den andra, fick då bilder på detta.
Men det som var mera intressant var att jag på avstånd såg en smådopping som var ute på vattnet, följde den i kikaren, försökte med kameran, men avståndet var för långt för att det skulle bli något av det. Då kom tanken att återvända vid bättre väder och försöka komma den närmre, får nu vänta tills vädret inbjuder till ett nytt besök.
(Se bild även under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 359

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>