Smedmästarens Blogg

Men vill iväg

2019-03-23 Har varit och gått med Nelly o Robin på hygge, först med Nelly vid mig och Robin springande fritt, sedan fick Nelly söka och då blir hon jagad av Robin som hänger på där det går för henne att ta sig fram. Hon bevakar Nelly och tar de chanser hon får när Nelly kommer nära och då är jakten i gång på nytt. Sätter Nelly i bilen och tar Robin med på en större runda in i storskog, mera öppet, men där har nu varit skogsmaskiner och fällt sporadiskt stora granar som ligger överallt, en form av gallring tycker jag det verkar, bra att det görs nu och inte i jaktsäsongen.
Robin följer mig en längre bit, då i kontakt med mig, vi vänder, går en annan väg i skogen tillbaka, då ändrar hon, springer framåt i riktning mot där vi kom ifrån. Sätter mig ned, när hon ser att jag inte kommer, vänder hon till mig, men när vi går upprepas det att hon drar i väg, så håller det på. Hon vill mot bilen, saknar kanske Nelly som hon är van vid att finnas vid henne. Men hur vet hon rätt vägen när vi går på ny plats kan man undra, ingen vittring från där vi gick iväg, måste vara något medfött i hundar att lokalisera sig, men vad, vind, lukt, eller en medfödd känsla att det är på det hållet vi ska. Har inget svar, men undrande. När vi kommer ut från storskogen har vi bilen andra sidan hygget och hon kan se den, även här gömmer jag mig, hon ser efter mig och kommer, men vill iväg igen, kunde använt pipa och kallat henne tillbaka, eller stannat henne, vilket hade gått, men vill se vad hon gör.
Får vara ännu mera försiktig med henne att inte ställa bilen vid trafikerade vägar eller koppla henne tidigt för att inte något oönskat ska hända. Även att inte låta henne vara så mycket med Nelly och skapa ett beroende om det är det beror på.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Mindre tips

2018-03-22 I dag hade vi besök av en av Nellys valpar, Smedmästarens Rut, syster till Robin.
Vi uppskattar när valpköpare, håller kontakt, ber om råd och gärna som idag kommer på besök. Det är inte alltid lätt att ge rätt råd på telefon när det kommer frågor om träning av sin valp, det är betydligt lättare att visa rent praktiskt hur jag vill att det ska vara.
Ibland räcker det med mindre tips, för att det ska bli bra och ibland ser man inte själv var problemet finns, men när det förklaras hur man löser det går det upp för valpens ägare.
Som då kan ändra i sin träning till ett rätt beteende av ägaren för att få valpen att göra det man vill.
Rut var verkligen tilltalande i sätt och utseende, hade mera massa på kroppen än Robin.
Visade en stor vilja att hämta, var lydig på stanna kommando, röst, hand och även på pipan.
Valparna fick chans till lek, något försiktigt i början, sedan var det igång, fick även visa upp sig med olika apportobjekt. Ruts husse hade en rävsvans som Rut efter besked hämtade med stor vilja, hon försvann bak den kraftiga svansen, när hon kom med den i fart såg nästan inte henne i vissa lägen. Det mindre som frågan gällde var att hämta var ok, men ville inte gärna  komma in till husse med det hämtade
Trevligt med nöjda valpköpare, som lägger ned den tid som krävs för att det ska bli bra, och nu har kommit en bra bit på vägen med sin unga valp.
(Se bild under Aktuellt)   

alt alt

alt

Hängde med

2019-03-19 Åter en härlig vårdag soligt med svag vind, passande att vara några timmar i trädgården. Fortfarande mera löv, grenar och under granarna stora kottar. Vid hårdare blåst kommer det döda björkgrenar till marken, där som vi tidigare gjort rent finns nu nytt och det kommer att bli så även framöver.
Efter lunch var jag med Mats E och valparna Robin och Tilja på jaktmaken, gick runt och diskuterade vad som kunde göras inför kommande jaktsäsong. Valparna hängde med, lekte och bråkade som syskon gör, fick röra på sig i terräng, träning i att ta sig fram, även om det inte alltid var lätt, fick de lösa uppgiften. En uppgift för den jagande spanieln är att friviligt genomsöka de tätaste snår, och detta blev en början till detta.
Även någon stimulerings träning i att hämta och leverera en tennisboll blev det.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Mot den sol som värmde

2019-03-18 Uppe i skogen på en större torrstubbe, hade det samlats mängder med skogsmyror, satt i större grupper tätt på stammen och på intill liggande stock.
Alla vända mot den sol som värmde, varför detta beteende, inga flygmyror syntes som när myror svärmar. Har varit där i vår några gånger men det som jag såg i dag har jag inte sett tidigare.
Längre fram finns de överallt på denna plats i skogen, bygger stora stackar, har vandringsstråk med vandrade myror i båda riktingar. Brukar träna med hundarna i området och då är myrorna Irriterande för hundarna, om de ska sitta stilla. Man får själv myror på sig, drar dem med in i bilen och de kommer ibland framkrypande i bilen dagar efter man varit där.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Sitter och ser på mig

2019-03-17 Den närmsta tiden har för mig handlat om valpen Robin, fiske och sport på TV.
Har själv alltid varit intresserad av olika sporter, och när nu Rita även gillar att se på längdskidor och skidskytte är det lätt att vi båda blir sittande framför ds.
Var en runda på ett hygge, gick först med Robin, där är markberett och inte helt lätt, för en valp att ta sig fram, när det även finns nya bestånd av bl.a. taggiga björnbär.
Jag tycker hon är duktig, jobbar på, men finner på flera platser godis från rådjur och hjort.
Lockar henne med mig, men tror samtidigt att det inte är helt fel för hennes bakterie flora.
Jag går en runda kommer mot bilen från ny plats, men hon har koll på bilen och drar iväg mot den på långt håll, nu står den inte på någon väg utan en ficka i skogen, så jag stannar.
Snart börjar hon undra var jag är, ger sig ut på hygget för att leta efter mig och jag ställer mig så hon ser mig och hon kommer.
Hade även Nelly med i bilen och vi går på nytt, Nelly får söka, valpen gör så gott hon kan för att följa, men hinner inte med.
Har en dummys i jackan, kastar långt till Nelly när inte Robin ser, skickar Nelly som på väg in möts av Robin som försöker att ta den för henne, innan jag får den.
Säger stanna till hundarna, kastar ut den femton meter i bråten, på jaa sticker Robin, efter att markerat, målmedvetet söker hon tills hon finner och kommer med den.
Hade kråkan med i bilen, sätter in Nelly, går mot hygget med Robin och kråkan i handen, jag tänker stanna henne, men ser att hon stannat och sitter och ser på mig, som är en bit framför. Blåser ändå stanna signal, kastar kråkan en bra bit på hygget, går tillbaka till henne och säger jaa. Som tidigare väl medveten om vad som gäller full fart ut, kommer något fel i vind men vänder om och får vittring, tar direkt, kommer med kråkan i den kuperade marken men passerar mig. Ska till bilen med kråkan, blåser inkallning, hon kommer mot mig, men vänder åter mot bilen, ny signal hon vänder och kommer nu med kråkan under beröm. Men vill nu inte släppa den, tycker det är hennes byte som hon vill ha för sig själv, jag tar den, och jag nöjer mig med detta. Det blir mera träning inne och på tomten med att komma med apporten till mig. Men hennes beteende är jag van vid, med många andra tidigare valpar som gjort liknade när de väl kommit underfund med vilt, ett byte för dem, en medfödd egenskap att behålla för sig själv, i konkurransen i sin flock.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Bestämt mig

2019-03-16 Inspirerad av gårdagens öring, tog jag mig åter till ån, tänkte prova där jag lyckades dagen innan och på sträcka av ån där jag inte varit tidigare i vår. Men inget i fiskväg konstaterades, tog bilen till där jag fiskade de första dagarna med gäddor som resultat. Var nöjd med de fiskar jag fått, men tänkte ändå gå en bit längs ån. Ila och Boy var med, som tidigare får de stanna kommando en bit ifrån där jag fiskar, av säkerhetssjäl, både när jag ska kasta ut, och om wobblen sitter fast och jag rycker den mot mig, för att då inte träffa hundarna.
Hänger i stort sett på ett träd i åkanten, när får ett hugg, håller emot, uppfattar det som en mindre öring, plockar fram kamera för bilder när den plaskar i sitt försök att komma loss.
Hade tidigt bestämt mig att den skulle få gå tillbaka i ån, var så nära att jag sett det var en hona, den var på åkanten, hade varit enkelt att ta den med huggkroken men så var inte tanken. Hundarna satt bakom den slänt där jag stod, kunde bara höra plaskandet, och sett att jag ändrade beteende, men satt lugnt kvar. När öringen var delvis på land släppte jag linan, och lyckades utan att ta på öringen få den loss, och den försvann i ån. Den var större än jag tyckte den var i vattnet, skulle gissa 2,5 - 3,0 kg och det kändes bra att få följa de rekommendationer som står på fiskekortet att vara rädd om honöringarna. Nu gick det bra att få den loss, men det är inte alltid man lyckas med det som vid detta tillfälle.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tänker prova en stund

2019-03-15 Nu var det åter fredag, för oss med fiskekort på Trolle-Ljungbys sträcka av Skräbeån gäller fiske fredag t.o.m. måndag. Det regnade under gårdagen, skulle bli bättre idag på förmiddagen innan det åter blir regn. Inget att klaga på, vi behöver mycket nederbörd för att återställa vattnet ute i markerna, i sjön och ån.
Gäller att inte ha för stora förhoppningar om fisk, men på något sätt är det ändå lockande att ta sig dit. Man träffar fiskekollegor, hinner prata om fiske, hundar, jakt och annat som intresserar oss, blir ett socialt sätt att träffas.
Man undrar om någon sedan sist fått fisk eller känt något, men dagens svar var gav inget positivt. Fiskade av tidigare bra platser, Boy var med, för hans del, stanna, komma, men han följer wobblern i kast och i vattnet förstår att något kan hända, men tycker nog att jag inte är någon vidare fiskare för inget i fiskväg kommer upp med wobblern.
Har fiskat någon timma, ryggen värker, jag går till bilen, tänker köra hem. Men får en tanke att prova där jag inte varit tidigare, stannar och tänker prova en stund. Även här få platser längs ån där inte träd, buskar eller nedfallet skräp i ån, gör det möjligt att komma åt att fiska.
Men får testa där det går, lika överraskande som vanligt när fisk hugger, större plask, spöet i en båge, fisken gör allt för att komma loss, håller bara emot tills den lugnat sig. När den börja simma uppströms börjar jag veva, har sett på den större stjärtfenan att det är en stor öring. Eter en stund av spänning är den nära, har tagit mig till åkanten, och tar huggkroken, vill inte gärna tappa denna fisk som är en hane med krok på underkäken. Allt går bra, har den på land, avlivar den, ser att endast en krok sitter fast i ovankäken, tur för mig mindre för öringen.
Det blir några bilder bl.a. med Boy som var med, vägde den hemma på olika vågar, tog medelvikten som blev 5kg. Vem trodde det i morse när jag var på väg hem, inte jag i alla fall.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Raka motsatsen

2019-03-14 Var ute på kvällen för den sena kiss rundan med valpen Robin, mörkt och småregnigt, reagerade särskilt på två saker. Det ena var sångsvanar som i mörkret flög lågt över med sina trumpetande läten, såg dem inte, men ljudet från vingarna var påtagligt. De som många andra fåglar flyger på sträck i mörker.

Det andra var raka motsatsen mot svanarna över mig, det var daggmaskar under mig, i säkert tusental på gräsmattan. I lampans sken, ser man dem två och två i parning mot varandra, reagera när man kommer med att snabbt sätta sig i säkerhet, genom att med en ända i ett hål försvinna i marken. Har vid flera tillfällen sett dagmaskar vid fuktig väderlek som vid regn, men inte i sådana mängder. Kan nu förstå varför koltrastarna nu ratar de utlagda äpplen, när det finns annan mat i överflöd, genom dessa daggmaskar.

Tänkte dagen efter att på kvällen ska jag ta kamera med och ta bilder på alla dessa maskar.
Går ute i mörkret med Nelly och Robin, lyser med lampa efter foto objekt i form av maskar, men till min förvåning ser jag inga fast att det regnat och var blött. Tycker det var konstigt, förutsättningarna de samma, men undrar varför så olika beteende på maskarna.
Gör nästa morgon ett nytt försök, fann då några som kröp utan kontakt med sitt hål, det får bli de bilder jag har.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 290

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>