Smedmästarens Blogg

Flera är dekorativa

2019-09-16 Vi har ett par dagar varit i skogen för att söka svamp, vilket i första hand gäller gula kantareller. Många sorters svampar finns nu i skogen flera är dekorativa i sin egen form och färg, de flesta vet jag inte namnet på. En lik svamp eller som den även kallas stinksvamp, i sin ståndaktiga form tydligen lockande till sig flugor av sin speciella lukt, togs bilder på.
Trattkantareller fanns i mängder, flera ännu små, men vi plockade dem inte, vi har sedan tidigare mycket torkat av dessa svampar och det ska användas innan vi plockar mer.
Men att bara vara ute i mark och skog ger en tillfredställelse och ett lugn, Robin har varit med, men när vi stannar för att plocka vill hon sitta bland svampen.
(Se bild under Aktuellt)

Trattkanareller                                                                                Liksvamp

alt alt

alt alt

I det vilda

2019-09-15 Ofta när man är ute i naturen får man inga bilder att skriva något om. Men ibland kommer flera uppslag på kort tid, och för att utnyttja de jag tagit och då sätta bilder till den texten blir det bilder över som jag tar en annan dag.
Så är det med detta inlägg.

När jag börja vända tillbaka mot bilen, ser jag något gulaktigt som rör sig i kanten i snåren framför en gärdsgård, blir stående och ser även något svart och ytterligare en mindre katt- källing spräcklig till färgen. Då var det katter även det som jag såg först, de försvann in i snåret och gärdet de hade säkert legat och solat i kanten.
Det kan inte vara hemma katter, den mindre två dm lång, måste vara födda i det vilda är min tanke. Det är långt till närmsta hus. Tar mig över gärdsgården, el och taggtråd, går mot bilen.
Får då se en ny katt i mellanstorlek brandgul sittande på en annan gärdsgård, huvudet på en mörk skymtas i kanten, den försvinner den andra sitter kvar, går mot den då trycker den på stenen den sitter på. Tycker inte det är samma gula färg som jag såg i snåret från några meters håll, det var kanske flera katter i området. Kan jag visst hålla med om att de är söta, speciellt källingar, men med tanke på vad de tar av småfåglar och mindre djur, även halvstora kaniner, känns det fel att de ska få vilda källingar i markerna, till ingens glädje.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Det sitter något

2019-09-14 Fortsättning från betsmarken, sitter åter på stenen med Robin, en ringduva flyger över oss, följer den med blicken, den sätter sig i en hög tall.
Då ser jag att det sitter något på en torr gren i en annan tall en bit från duvan, en mindre fågel, det är en bit bort, men jag tar bilder.
Kan sedan jag förstorat bilderna konstatera att det är en lärkfalk, detta pågrund av den vita kinden och det markerade svarta ovanför, är en hona eller ungfågel.
Lärkfalkarna är under flyttning söder ut vid denna tid, en fågel som tar mindre fåglar och större insekter som sländor mestadels i flykten. Har den senaste tiden sett flera olika falkar som nu passerar på sin flyttning.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Inga tecken

2019-09-13 Tar Robin med i bilen, kör mot en mark där det andra år funnits vildkaniner, med tanken att gå med henne där, marken har nu högre gräs trots kornas betande och mycket taggiga mindre buskar hade brett ut sig. Går runt med henne ser inga tecken att det finns kaniner, hade hoppats på vittring från dessa och då se en reaktion och ett intresse från henne men det uteblev.
Hon är åter nära mig, skulle haft en erfaren hund med så hon sett hur den hade sökt.
Det gav inget, sätter mig på sten, njuter av det vackra vädret, Robin naturligtvis vid mig.

På betesmarken finns även buskar med röda frukter som nypon och hagtorn, sitter och ser mot dessa när jag uppfattar att mindre fåglar rör sig bland buskarna. En rödhake sätter sig i solen något täck av växtligheten, men genom att flytta huvudet finner jag en lucka och får bilder.
En fjäril vinglar förbi sätter sig på en buske, när jag närmar mig flyger den, men då sätter sig en liten trollslända på samma buske och blir då mitt objekt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En större gren

2019-09-11 Jag har berättat många gånger om vårt stora vårdträd, valnötsträdet.
Bl.a. hur vi förstärkte det högt upp mellan två stammar tidigare i år.
Men häromdagen när vi kom ut på morgonen efter en regnig och troligen även blåsig natt då hade en större gren några meter upp brustet, lagt sig i den toppade tuja, med sina olika sidogrenar, men hängde kvar i brottytan vid stammen.
Vi är rädda för att det går röta i det gamla trädet, och mer kan hända, grova sidogrenar långt ut ger stora belastningar på trädet, och man förstår vilka krafter det krävs för att hålla dessa på plats.
Det blev att ta motorsåg för att stycka upp den vid roten 20 cm grova grenen till ved, två fyllda skottkärror och övriga mindre grenar lastades på släpen.
Det blev en öppning i grenverket på den drabbade sidan, där större torra grenar blev synliga.
Det som hände var ändå något överraskande, för ytterst få valnötter finns på trädet i år, pågrund av den tidiga frost som kom sent i våras, så tyng från dessa var inte orsaken till det som hände.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sökträning med Robin

2019-09-09 Fortsättning på sökträning med Robin.
Det har blivet att jag varit ute på stubben även för träning med Nelly, Ila och Boy.
Har vid några tillfällen låtit Robin söka tillsammans med någon av dessa, då är det fart, hon jagar den äldre, följer efter i deras sök i en jakt på den äldre. Men efter en stund är hon åter vid mig, men kan mana på och hon går ut, men snart åter vid mig efter en stund.
Har dock sett en förbättring de senaste dagarna, även på betesmark, hon har blivet friare att gå ut, fast att jag nu inte stödjer henne som tidigare.
Det har varit ringduvor som slagit utanför i stubben, gått med henne där och det märks att hon känner vittring och det blir intressantare.
Har även fått hjälp med vaktel träning, och det tyckte hon var inressant, fann den och ville apportera, vid annat tillfälle stötte hon, vakteln flög och hon respekterade, något som tände henne och var positivt.

Detta hände under gårdagen, hon och jag går i stubben längs en kant med högre stensamlingar, hon nu en bit framför, då det lyfter tre fasaner i stubben, vi blev överraskade båda, inget vi förväntat oss, hon blir mera rädd, vänder direkt till mig. Där fanns vittring och jag säger sök, har nu fått fram pipan, hon är ute i området då en ny fasan kommer på vingar, jag blåser stanna signal och hon sitter still, när ytterligare en lyfter.
Vi som nu en tid gått här flera gånger men inte sett något vilt, fick en fin upplevelse, alla var färgare som hönor och utvuxna i storlek.
Jag tycker vi kommit en bit på väg och jobbar vidare med hennes sök som nu kommit igång.
Sedan är det så att hon löpt en tid liksom andra tikar och det påverkar såväl henne som de andra hundarna.
Hoppas att stubben får vara kvar en tid innan plogen kommer i marken, den har varit en tillgång.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Gå fint

2019-09-07 Tänker på hur det blivet med unga Robin.
Som ung valp när hon var med mig ut i markerna, fick hon röra sig fritt nära mig utan påverkan vilket hon gjorde, luktade och undersökte som valpar gör. Har på grund av mina operationer inte kunnat göra med henne som jag brukar med valpar, utan bara tränat apportering, vilket fungerar bra. Men efter första ryggoperationen när jag kände mig bättre, tyckte jag att det var tid att lära henne gå vid mig som övriga hundar har fått lärt sig. Hålla sig nära, inte framför, vid sidan eller bakom, under kommandot ”gå fint” när vi rör oss ute i naturen.
Det förstod hon efter några tillrättavisningar, gör nu som övriga när jag är ute med flera samtidigt lösa. Så långt allt bra, men en ny höftoperation var planerad och utfördes, under denna tid var det inte möjligt att träna något sök med henne som vid normala fall skulle skett mycket tidigare.
När nu stubben var inbjudande för att lätt kunna gå ut och träna med hundarna och jag kunde röra mig någorlunda ville jag gå ut med Robin och låta henne söka.
Men vad händer, hon lämnar mig inte, pigg och glad med går fint som jag lärt henne, kan springa fram ett par meter sedan tillbaka och stannar där, den träning jag gjort med henne blockerade, hon uppfattade att det var vid mig hon skulle gå.
Det var inte såhär jag tänkt att det skulle bli, men hon var helt inställd på att hon inte fick lämna mig fast jag gav sök kommando, visade med händerna och på alla sätt försökte få ut henne.
Gick vid flera tillfällen rundor i stubben, men hon hade lärt sig att gå vid mig och tyckte hon gjorde rätt.
Hade dummys, med kastade och då hämtade hon med glädje och fart, lade ut andra i stubben, gick med henne mot dessa, när hon kände dem spontanapporterade hon, men återvände till mig likt tidigare.
Hade tennisbollar med mig när vi gick, kastade dem, ofta tre samtidigt, något framför och hon sökte upp och hämtade, kunde då se en viss förbättring.
Har aldrig varit med om något som detta att unghunden reagerat så starkt och tagit åt sig som hon gjort. Det hade börjat släppa något, ville se om det var relaterat endast till mig, därför gick Rita även med henne och det började bli bättre, men inte helt utan att hon hölls sig nära även henne.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ett nytt uppehåll

2019-09-05 Efter ett nytt uppehåll av min Blogg, efter att på nytt gått igenom en större operation, nämligen höftledsplastik, byte av ledkula i en höft, börjar jag kunna röra mig mera fritt igen utan kryckor. Något som jag hade förväntat sig skulle ske snabbare, men som läkarna säger det är olika för alla personer hur lång tid det tar, vilket egentligen är fullt förståligt med vetskapen om det ingrepp som gjorts.

Utanför vår tomts södra sida har vi en längre sträcka mot de fält som lantbrukarna odlar, olika grödor varje år, nu har vetet stått och väntat på att bli tröskat en tid i väntan på lämpligt väder. För någon dag skedde tröskningen, och någon dag senare pressades halmen i rullar. Jag får alltid en känsla av att det ser fint och tilltalande ut med gul stubb med då spridda halmrullar.
Vi har en grind i vår stengärdsgård ut mot detta fält, längre tillbaka var det betesmark med betande kor och lätt att gå ut för mindre träning av hundarna, och även att plocka snöbollschampinjoner som kom i flertal på marken.
Stubben, potatis och betor var en tillgång när våra stående hundar som var pointrar tränades på den tid det begav sig, men även för spanieln fanns det bra möjligheter.
En granne med hästar såg även möjligheten att rida på den nya stubben för sitt intresse och hästar.
Men även jag får dessa tankar på träning, då främst med unghunden Robin.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 303

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>