Smedmästarens Blogg

En liten hjälte

2024-05-19 Det blev som jag anade med den sent kläckta kycklingen, tar det från början.
Den fick vara kvar i kläckaren ett dygn, för att torka och få rörlighet, men det var ingen lösning att ha den där. Kunde inte hålla den ensam med lampa och låta den växa upp ensam.
Dens chans var att få den till hönan och bli en i hennes flock, hon var ju mor till kycklingen liksom övriga, men en höna tänker inte så.
Kycklingen var torr med dunet lågt platt på rygg och huvud, tog den ut i buren till hönan med de sina. Den var pigg, började genast plocka på marken och rörde sig bra.
Hönan reagera med ett varningsläte, och när kycklingen kom närmre och sökte sig mot henne hackade hon den. det var inte hennes och hon ville skydda de sina, en instinkt hon hade.
Jag som satt i den öppna dörren i buren, skrek och halvt in buren för att avbryta hackandet, som då tillfälles avbröts. Kycklingen försökte komma under hönan, provade med hade svårt att få till det, och fick nya hackningar. Verkade förstå att den inte var välkommen, stod en bit från hönan och hängde, jag tänkte detta kommer inte att gå.
Jag hade fått gå emellan ett par gånger ytterligare, hönan med de sina fem rörde sig och den gjorde nya försök att komma under hönan i skydd för hennes näbb. Även den handlade på instinkt, det första den får kontakt med skulle vara modern, och så till slut var den under henne. Där kunde hon inte hacka, jag satt länge och alla sex var under henne, men så flyttade hon sig och åter reagerade hon på den för henne ovälkomna kycklingen. Och allt upprepades, men kycklingen lyckades åter komma under och undan hönans näbb. Jag var införstådd med att om kycklingen bara var under hönan mot kvällningen, skulle hon ligga stilla och värma tills morgon ljuset åter gjorde dem aktiva. Nykomlingen var mörkast på huvud och rygg av de sex, därför kunde jag skilja den från de andra. När jag på morgonen var och såg till dem, var alla lika duniga och till min glädje rörde inte hönan hen.
Jag tycker att jag har en liten hjälte som mottog flera hackningar, men kämpade på och lyckades, när jag ser de sex tillsammans med hönan förstår jag att det blir ett lyckligt slut, nu några dagar senare är allt bra.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vår största geting

2024-02-18 Med värmen kommer det fram insekter, har de senaste dagarna tagit bilder på, en bålgeting ca 35 mm, vår största geting, en övervintrande drottning som nu ska finna plats och bygga bo, ofta i trädens ihåligheter men även på andra platser och som är befruktad innan hon övervintrade och kommer att bygga upp ett nytt samhälle. De först kläckta avkommorna som samtliga är arbetare och består av sterila honor, vilket gör att drottningen kan helt ägna sig åt att lägga ägg. Bålgetingen är en rovinsekt tar andra insekter som bl.a. flugor, bi, fjärilar och sländor mm.
Bålgetingen har ett lugnt beteende och angrepp på människor sker sällan, på minner mer om en humla.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Sitter på stenen

2024-05-17 När jag sitter på stenen vid havet, får jag syn på en gravand som kommer utifrån havet. Simmar i bestämd riktning in i den steniga viken inte långt från mig, följer den med kameran, när den visar sig mellan stenarna tar jag bilder. Den simmar en längre sträcka kommer samtidigt närmre mig, tills den helt döljs av stenar och då är den nära land. Ser den inte mer men anar att den har en ruvande hona uppe på land i denna riktning, kanske ett besök för att se att allt står rätt till, inte vet jag, men min tanke går åt det hållet.
Men vet att gravänder kan häcka långt från vatten, och kan få stora problem att med små ungar komma till vatten. Vilket är en förutsättning för ungarnas överlevnad.
Där kan finnas, vägar, stengärdsgårdar och andra hinder i naturen, förutom utsattheten från många predatorer både fyrbenta och andra med vingar som föräldrarna måste slussa ungarna förbi

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Morgonen vid kusten

2024-05-16 Mer från morgonen vid kusten Tomsabo: Har en fiskande silvertärna en bit framför mig i det lugna grundare vattnet, medan en annan sitter på en sten i framkanten på en mindre ö. Det finns tydligen gott om småfisk, ser hur tärnan dyker och har fisk i näbben, flyger till tärnan på stenen, lämnar över fisken, som den förmodade honan tar. Hon verkar inte hungrig utan sitter en längre stund med fisken i näbben, medan han åter söker efter fisk.
Tar en serie bilder, tar några av dem. De flyttar sig till en annan plats och sten, allt upprepar sig igen, även en tredje gång under tiden jag var där, förstår att hon ser mätt och är inte girig efter maten. Båda tärnorna har ringar på benen, en på höger den andre på vänster ben, hade varit intressant att få veta, var de blev ringmärkta och när.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Hade bestämt mig

2024-05-15 Det hade varit några soliga dagarna med måttlig vind, hade bestämt mig för att denna tidiga morgon ta mig till havet, närmsta lättillgängligga plats är vid Edenryds kustens badplats Tomsabo. En plats som jag varje vår besöker vid denna steniga kust och med ett rikt fågelliv.
Tänker som tidigare år gå en bit på vandringleden till en viss sten, bra att sitta på med sittunderlag och med bra utsikt över det närmsta området.
Kör till parkeringen, havet ligger stilla, två gravänder går på det klippta gräset på badplatsen, flyger när jag kommer. Möts av en tystnad, men fåglar sjunger, hör näktergalen och göken i närmsta träddunge, ute från havet hör ejders speciella läte, en ensam motorbåts puttrade i fjärran. Klättrar över en nybyggd trappövergång går till stenen och sätter mig, tycker där finns färre fåglar och arter för varje år.
Använder kamerans objektiv som kikare, söker av området, ser då som tidigare år paret skäggdoppingar simmande och dykande i viken, har tydliggen inte bestämt plats för sitt enkla bo, är på olika platser där det syns tång över vattnet, plockar och bygger på, svanar passerar helt nära bakom dem. Vitfåglar sitter på stenar eller flyger omkring, gråtrut, fiskmås, skrattmås och silvertärnor. Flockar med gäss passerar lågt över vattnet utanför på öppet hav. En fasantupp hörs helt nära, men ännu inga bilar. Solen börjar värma och mygg börjar svärma runt mig. Får bilder på olika fåglar, i det låga solljuset, ser inga vadare på det grunda vattnet som jag gjort längre tillbaka i tiden. Fåglarna tycks släppa uppmärksamheten på mig, acceptera att jag sitter stilla där, och uppträder lugnt.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ser man till att få det

2024-05-14 Detta hände samtidigt med den andra hönan, kochin hade lagt sig själv i sin bur lätt henne få behålla äggen. Hon har ruvat ut kycklingar tidigare år, såg senare att hon hade sju ägg, det kom fram kycklingar, hon hade sex men en låg död under henne, hade troligen trampat ihjäl den, med ett ägg det sjunde låg kvar, ligger nu i kläckaren.
Senare visade sig att det var kläckt en vitgulkyckling, likt tidigare holländare, den har nu varit ett dygn i kläckaren, blivet stabilare men, inte fluffig i dunet. Har lagt den hos hönan som såg och hörde skillnad och småhackade efter den som hade annat beteende än de äldre som nu lätt springer omkring. Har suttit och kollat och fått den under henne, hoppas att det går, kollar ofta men än så länge har den klarat sig. Dagen efter hade det sista ägget i kläckaren markerat, förstod att det kunde komma en kyckling till, efter ett dygn, vilket det brukar ta från markering, innan den hackar sig ut. Och nu har även det kläckts, en kochin kyckling, snart tre dagar efter de andra i samma lägg, hos hönan. Har aldrig varit med om så spridd kläckning i tid tidigare. Nu blir det inte lätt med denna kyckling, så mycket yngre än övriga hos denna höna, har man inte problem ser man till att få det. Den får torka ett dygn i kläckaren, den är pigg och ser frisk ut, men kommer hönan att acceptera den det är frågan.
Kommer den så mycket yngre kunna hänga med övriga, det blir inte lätt.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Ser liv i dem

2024-05-14 Nu har det hänt en del bland äggen under hönorna, det var uträknat till 11-12 maj men har blivet en ojämn kläckning. Efter strul med en död ruvande höna med nedkylda ägg som fick läggas i kläckaren, har det kommit fram sju av de tio äggen, hönan hade sex ägg ett hade stoppat i utvecklingen, en kyckling låg livlös vid sidan om höna och var kall, kände mindre rörelse när jag tog den. Försökte få värme med att hålla den i händerna och satt i solen, kände att den tog till sig och rörde sig. Lade in den i kläckaren med svaga livstecken och där fanns fortfarande ägg som inte var kläckta. Ett kläcktes och den svaga repade sig och båda finns nu bland de sju. Men det finns fortfarande två ägg som är lysta med levande kycklingar i kläckaren en från varje höna.
De får chans att ligga kvar så länge jag ser liv i dem, en har även hackat en markering, men de kan av någon orsak ha något fel.
Kan även vara att ägget kommit från hönan och stannat i utvecklingen, men med värmen i kläckaren satt fart igen. Om ägget håller minst 22 gr kan fostret överleva.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Kunde varit sämre

2024-05-13 De åtta kycklingarna är nu ca 4 veckor, sex holländska dvärghöns och två kochin båda hönor.
Tupparna har utvecklat sin kam som blivet större och rödare, fördelningen är fyra av varje kön.  De har fått fjäder beklädnad och har varit ute i bur med värmelampa, och klarar det bra. Man hoppas få fler hönor än tuppar, men hälften av varje är ok, kunde varit sämre.
Från de inköpta äggen blev det tre tuppar en kommer att behållas.
(Se bild under Aktuellt)
Hönkycklingar

alt alt

Tuppkycklingar

alt alt

 

Fler artiklar...

Sida 1 av 475

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>