Smedmästarens Blogg

Då fanns de där

2019-07-17 Att vara odlare är inte alltid så lätt, och det gäller även i liten skala.
Tänker på det som hänt i vårt lilla växthus, där vi har en gurkplanta och många tomatplantor dessa har klarat sig bra, växer nu kraftigt och vi kan nu skörda både tomater och gurkor.
Men under våren har vi fått olika växter som basilika och aborigin, planterat dessa på marken, men de har i stort blivet uppätna av något. Liksom de flertal plantor av gazania som Rita själv drivet fram nu i krukor, som stått i lådor även på marken, i mitten på plantan där blomknoppar kommer fram, har blivet uppätet.
Vi tycker att inget djur skulle kunna komma in, men så såg vi slem på marken och förstod det var sniglar men hade inte sett några där men flera ute i trädgården.
Det blev att när det mörknat gå ut med ficklampa och undersöka, och då fanns de där, tre bruna sniglar, på marken, lådorna med garzania togs bort i dem fanns två sniglar.
Vi misstänker att det har varit ägg från dessa sniglar i den jord vi lade in i våras som nu utvecklats, en snigel lägger 30-70 ägg på ytan men i under skydd av något, så det kan i så fall komma fram flera. Resterna av aborigin eller som den även kallas äggplanta har vi skyddat med att ta bort botten på plastspann och trätt detta över plantan, så får vi se om den hämtar sig.
Även i vår odlingsbänk har sniglars framfart påverat det sådda, dill och salladslök har delar av raderna försvunnit, medan morötter och sallad klarat sig bättre.
Med tanke på alla de trädgårdssnäckor som fanns på vår stengärdsgård är det inte konstigt att detta skett.

(Se även bild under Aktuellt)

alt

                                                                                                                                  alt

Samma krav

2019-07-16 När det handlar om våra hundar är det alltid den yngsta som jag i första hand vill påverka, för att lära samma saker som de äldre kan och gör. Och nu är det Robin som står i fokus för att få samma krav på sig som övriga i vår flock.
Som valp och tidig unghund har hon fått göra något som hon som äldre inte kommer att få.
En av de krav jag ställer på de äldre, är att de ska kunna gå lösa vid mig, och då menar jag inom två meter från mig, inte framför utan vid min sida eller bakom och på kommandot ”Gå fint” och det gäller om jag har en eller flera med mig. Detta gäller om vi inte tränar sök, jakt eller apportering.

Att ha kommandot ”Fot” är något som inte går med flera hundar ofta i terräng, ett krav som de inte kan hålla därför använder jag mig inte av detta, för fotkommandet är vid min sida i alla lägen och jag har inget behov av detta.

När jag har varit ute i marker, på skogsvägar mm. har Robin fram tills nu fått gå fritt, snoka och upptäcka, inte långt från mig, mindre än tio meter, men nu har jag ställt samma krav på henne att ”Gå fint” vilket har fungerat med mindre tillrättavisningar och hon följer nu flocken som de andra.
Men nu får vi börja träna på annat, när hon och jag går i marken och hon får besked att söka, vet hon inte om hon får eller ska gå fint, går några meter vänder kommer till mig.
Några gånger gå hon ut på sök, men tvekar ofta vad hon ska göra.
Nu senast tog jag med Boy och lät henne gå efter honom på sök, och det blir mera jakt för henne att följa Boy än sökträning. Men nu skyr hon inget, följer honom genom allt, så gått det går även i tät undervegetation och snår. Har en gång tidigare gjort det samma med henne och Nelly. Hoppas med detta att hon även gör detsamma när vi är själv, hon och jag.
Det är inte lätt att finna mark vid denna tid där det inte stör det vilda, de platser som är lämpliga där jag kan gå är begränsade. Har ju hundar som är helt under kontroll och nära mig

(Se även bild under Aktuellt)
alt alt

En annan väg

2019-07-15 Jag blev överraskad när jag under gårdagen, kom fram till den del i Gyetorp kärr,
där jag varit flera gånger tidigare år. Nu var det omgärdat av fårstaket, med strömförande trådar men med grind för besökande. Tidigare när fåren fick chans till bete även där gick de på de växter som man vill skydda, vilket man nu åtgärdat. Men samtidigt hade man stängt av den närmsta vägen mot havet från området med detta staket.

Därför tog jag och gick en annan väg nästa dag men nu utanför det stängslade området för att nå havet.
Men möttes även där med flera andra elstängsel längs havsstranden. Inget som tilltalar när man kommer fram till havet, eller pryder de vyer som man tidigare kunnat beundra. Orsaken antar jag för att hindra den betade boskapen att nå stranden och vattnet.
Stod en stund och såg över en vik, på andra sidan syntes grågäss och vit fågel men inga vadare vilket är det som intresserar mest.
Vände tillbaka och över nu torrlagd kärrmark i tuvig terräng, kom jag till slut till grinden jag var vid igår och tog en ny runda i kärret med nya bilder på insekter, då främst fjärilar.
En av dessa var älggräspärlemorfjäril som tillhör de mindre pärlemorfjärilarna, lättast att skilja från andra är att studera vingarnas undersidor för att skilja dem åt. Denna söker sig gärna till blommor i just denna biotop som kärret erbjuder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Andra tvärt om

2019-07-14 En plats jag gärna besöker är Gyetorp kärr, ett skyddat naturområde med flera olika orkidéarter, deras blomning är nu över och andra växter som blommar finns nu.
Hade inte möjlighet förra våren att ta mig dit, och först nu i år kände jag för möjligheten.
Även nu senare finns det mycket insekter, som olika sorters fjärilar, och en varm solig dag är det stor aktivitet av dessa, man kan sätta sig på någon av de större stenar som finns och spana, för att se när någon sätter sig och då försiktigt försöker komma nära. Vissa arter är lätta att närma sig andra tvärt om, men eftersom här finns flera av varje art, och man är envis så kan man få bilder även på dessa.
Vill visa en av de fjärilar jag tog bilder på, nämligen skogsnätfjäril.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Det hade gått fort

2019-07-13 Har den senaste tiden tränat kommandot ”håll fast” med Robin, hon har från att gjort det bra, börjat slarva när jag inte låtit henne komma upp på mig utan begärt att hon skulle sitta framför mig, och lämna på kommandot ”loss”. Vilket gjort att hon blivet osäker och lagt ned.
Men nu de senaste dagarna tycks hon förstått hur jag vill ha det och gjort rätt.
När detta fungerade, tog fram fasan och and ur viltfrysen, när de var upptinade testade jag inomhus, fasan gick direkt, men anden tog hon litet i utan att det blev mer.
Gick då utom hus, lade ut fasanen på längre avstånd, inget problem, med bra avlämning.
Tog sedan ut fler hundar, Boy, Nelly, Alice och Ila, de fick stanna tillsammans med Robin, medan jag gick ut och lade anden dolt. De äldre fick alla apportera anden, medan Robin såg på.
Sedan var det Robins tur, med anden hon inte tog inne, men med avundsjuka med att de andra fått hämta, gjorde hon detsamma, med bra grepp och korrekt avlämning i min hand.

När allt gick bra, ville jag senare till vattnet för att få bekräftelse på att det även skulle fungera där. Boy och Nelly var med, körde till samma brygga som vi varit vid tidigare, nu med anden i väskan. Boy och Nelly fick apportera först, sedan Robin, hon gillar att simma, och nu gjorde hon allt rätt, hade perfekt grepp men fastnade med anden i bryggan när hon kom, utan tog den själv. Hon fick en chans till, gick själv längs med stranden och kastade anden, för att få längre avstånd, gick tillbaka och skickade, hon löste även detta, och nu fick hon upp anden på bryggan till mig, släppte på kommando, allt hade blivet på bästa sätt.
Det hade gått fort, först inte särskilt intresserad av anden, sedan bra apporter, visst var jag nöjd.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Rörelser i vattnet

 

2019-07-12 En av de dagar vi var och vattentränade med Robin, vid bryggan, fick jag se när vi kom, rörelser i vattnet, såg att det var en simmande snok. De gula fläckarna på bakhuvudet syntes tydligt, den hade säkert kommit från strandkanten, blivet skrämd när vi kom och börjat simma ut i sjön, kunde följa den från bryggan och kameran var med som den brukar, tog bilder tills den var långt ut i sjön.
Man förstår att den även kallas vattensnok, uppehåller sig gärna vid vatten och är en utmärkt simmare, är mera skygg än huggormen, men har inga gifttänder.
Och det är inte första gången jag ser snok i denna sjö.
(Se bild även under Aktuellt)

alt

Detta var intressant

2019-07-11 Har varit iväg och fotograferat fjärilar, är på väg hem i bilen, ser något som kryper på ratten, en nyckelpiga, men inte de röda vanliga. Denna är mera brungul med flera vita prickar, ibland kommer den på mina händer men håller sig på ratten tills vi kommer hem och jag backar in, tar då bilder på denna. Visa sig vara en 14 prickig nyckelpiga.

Grannen som är strax utanför och håller på med trädgårdsarbete, vifta med handen att jag ska komma, gör då detta. Hon har intresse för allt i naturen, säger att det är stora skalbaggar som sitter på kablar, som hon rullat ihop.
Detta var intressant för oss båda, skalbaggarna parar sig, den större har en mindre på ryggen. Låter dem klättra upp på mina fingrar och placera dem där det går att ta bilder.
Skalbaggarna är stora, med långa antenner, täckvingarna i metalliskt glänsande i grönt och rött.
Innan jag var säker på vad det var skickade jag bild till de som vet bättre, för att få bekräftat dess namn, svaret blev myskbock. Har en kroppslängd upp till 35mm, tillhör släktet långhorningar och lever på äldre sälgträd. Har en utveckling till denna fina bagge på 3-4 år.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Förläget flyttar sig

2019-07-10 Jag har skrivet flera gånger om att vi har trädgården uppdelad i två sidor, baksidan som är hönsens sida och framsidan tillhör hundarna. Det finns två grindar en större som alltid är stängd, en mindre som vi själv normalt alltid använder, och som mestadels står öppen även om både höns och hundar går fritt i trädgården och vi är inne.
Hundarna vet att de inte ska gå in på andra sidan grinden, men när det är varm och skuggan finns strax innanför grinden lägger sig hundarna där. Detta när vi sitter på baksidan och de vill vara nära oss. Men det bryr sig inte hönsen om, har de tankar på att vilja gå in på hundarnas sida så gör de det, och vi tycker bara det är trevligt att hundar och höns går fritt tillsammans. Det blir flera gånger att hundar förläget flyttar på sig när några höns vill gå genom grinden, hönsen ser ingen fara i hundarna i nu läget, men var vaksamma på Robin en längre tid. Hon visade intresse med att sätta fart på dem några gånger, men fick besked att de rör man inte. Och nu bryr sig inte hönsen om Robin, men hon ser intresserat på dem, och skulle nog vilja prova om hon fick.
Våra hundar har tillsammans apporterat flera tusen fåglar, änder, fasaner, duvor, gäss mm. men vet skillnad på dessa höns som tillhör familjen och respekterar detta. Hundarna ser det mera som en fördel när de är i trädgården, de släpper små delikatesser som hundarna gärna sätter i sig.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 301

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>