Smedmästarens Blogg

Våren är här

2020-03-28 Våren är här, det är aktivitet vid våra holkar, de flesta ockuperade av pilfinkar.
Någon har blåmesar flugit ut och in i, tror även att talgoxar finns i någon. Nötväckan har rensat och dragit ut äldre fjädrar från den holk de tidigare år häckat i så vi hoppas det sker även i år. Har gjort en ny holk med tanke på rödstjärt, men väntar med att sätta upp den till bladen på träden slagit ut för vid den tiden brukar rödstjärtarna komma. Annars risk att pilfinkar även väljer denna.
Vi har sett två olika koltrasthanar som håller till på baksidans gröna ytor bland träden.
Tror då att honorna har byggt bo någonstans i vår närhet, men inte kommit på var, har sett på tänkbara platser men inte funnit något. Vi har en större tät häck, kan vara där, men det är först när det blir matning av ungar som de måste avslöja sitt bo. Vi följer våra fåglar med stort intresse.
En bekant berättade att hos honom hade koltrasten byggt på hylla i ett öppet förråd, tog mig ditt för någon bild. Honan stördes inte av mitt närmande utan låg tryggt kvar, hade accepterat att människor kommer nära.
(Se bild under Aktuellt)
Ny holk                                                                                     Pilfink

alt alt

 

Där solen värmer

2020-03-27 När jag var ute med hundarna i marken stötte jag på myror som samlat sig i massor där solen värmer i kanten på en stengärdsgård med växtlighet. Såg först blommade svalört som med sina gula blommor drog till sig min uppmärksamhet, då bakom dessa fanns myrorna. Det finns bara i Sverige 81 arter av myror, så jag säger inte med bestämdhet att det är röd skogsmyra, men jämför jag bilder är den mest lik och en vanligt förekommande myra.
Att värmen från vårsolen väcker liv för insekter är allmänt känt, men man undrar varför alla dessa nu samlats i dessa klumpar, de senaste nätterna har bjudet på flera minusgrader som vänt till flera plusgrader under dagen. Och myrornas bon ligger säker långt ned och isolerat från kyla där de övervintrat, men nu kommit fram.

(Se bild under Aktuellt)

 

alt alt

Lär sig något

2020-03-26 En tränings runda på ett planterat hygge med Nelly och Robin.
De får söka samtidigt och det blir som det brukar med en erfaren hund som Nelly och en unghund som Robin. Nelly söker och Robin är helt koncentrerad att följa henne och det är det jag är ute efter, Nelly går genom allt och man hoppas att den unga hunden lär sig något av detta, eftersom hon gör som Nelly. Det handlar mycket om erfarenhet för den unga hunden, och har den väl kommit underfund med att det går fast det sticks och rivs i snåren så hoppas jag att hon lär sig något. Här finns ingen vittring av något småvilt som man jagar med en spaniel, men fast det saknas ska spanieln söka för att finna.
(Se bild under Aktuellt)

alt  alt

För en kvart sedan

2020-03-25 Har tagit mig till ett skogsområde med insprängda inägor med öppen mark, tänkte sitta där och passa med kameran på det som kan komma fram den sista timmen när solen går ner.
Solen hade gått ned för en kvart sedan, och det börjar bli sämre ljus, då ser jag en större gris som lugnt går i kanten mot den öppna marken, men tyvärr från mig. Tar bilder, den kommer efter en bit till ett klent träd i snår, står med trynet upp mot detta, ser ut som den drar fram och tillbaka vid betarna för jag uppfattar den som en galt, hög över bogen, kraftig i kroppen.
Frågan jag ställer mig, kliar den sig eller är det en doftmarkering på sitt revir, men har inget svar!
Efter detta går den vidare och är snart ser jag inte den.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Skulle få återgå

2020-03-24 Jag har varit vid ån och fiskat några gånger men bara kortare stunder, mycket pågrund av det fortfarande höga vattenståndet, som gör att det är få platser som går att komma till. Gjorde ett försök på en svårtillgängligt sträcka, inte bara vattnet som brer ut sig utanför själva ån, utan nedfallna större träd som ligger inte bara i ån utan även på kanten. Buskar, snår och grenar gör det svårt, får hela tiden se var man sätter fötterna. Skulle man hamna i den strömmande ån skulle man inte klara sig, så det gäller att vara försiktig.
För ett tag sedan fick jag en öring jag släppte tillbaka, och på hemvägen från denna dags fiskeförsök, högg det, en mindre men stridbar öring, åter en som jag då tänkte skulle få återgå i ån.
Kunde efter en stund få upp den på fast mark, den hoppar och snurrar linan runt kroppen, ska lossa wobblerns krokar, ser då att den är skadad i munnen en bit hänger utanför käken och den blöder. Då var det inget annat än avliva den, något över minsta tillåtna måttet med en vikt på1,6 kg.
Nu är det fiskepaus i tre dagar, blir det passligt väder efter dessa kommer jag prova igen.
Fick en fin bild på en orädd rödhake, detta tack vare att kameran fanns med.
(Se bild under Aktuellt)

Den skadade öringen

alt

Trevande i början

2020-03-23 Ilas valpar är nu 4 veckor, har flyttat från poolen till platsen de kommer att vara på framöver, i en annan del av huset. Här är lätt att hålla rent, tidningar täcker golv och låda, här är tillgång till vatten och klätt med plattor, en lucka finns i ytterväggen där de senare vid bra väder kan gå ut. Det är en kant på lådan de måste ta sig över, trevande i början men nu en dag senare går det med fart.
De har varit duktiga att lämna lådan för behov, endast någon skvätt har blivet i lådan.

De fick för några dagar smaka på rå viltfärs, en liten rullad kula som de blir matade med i Ritas hand. Och de senaste dagarna har de fått maten på ett gemensamt fat, färs samt blötad hundmat, och efter andra gången vet de vad det handlar om, och aptiten är god.
De leker, nafsar och biter, tar med tassarna, reagerar för ljud, rörelserna går allt snabbare.
Det ser bra ut, Ila kan komma och gå, diar dem ibland stående och har gott om mat till dem.

(Se bild under Aktuellt och under Hundar/valpar)

alt alt

alt alt

 

Tycker de är fina

2020-03-21 När jag varit ute och tränat med hundar, har jag på en plats sett att det kommer påskliljor, sett dem där även tidigare år, inte nära något boningshus, men vid äldre jordbunkar som körts dit.
Förmodar att det är då dessa lökar hamnat just där, har svårt att tänka att någon med avsikt satt dem där, men man vet ju aldrig. Såg dem för ett tag sedan då endast i knopp, men nu hade de kommit längre, alla var inte utslagna, tycker de är fina där de står.
Nu är det så att påskliljor förökar sig, nya lökar bildas vid de äldre och med rätt förutsättningar blir de fler för varje år. Därför har dessa grupper med åren blivet så kraftiga som bilderna visar.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Skördar sina offer

2020-03-20 Vill passa på att gå på träning i sök med hundar i maken så länge det är tillåtet.
Tog då mig åter till lämplig mark, där det har varit gott om fasaner, men för varje gång har det minskat i antal och kontakter. En orsak är att man under sen vinter och fram till denna tid fångar in fasaner som livdjur för att få ägg och senare kycklingar för utsättning på marken. Man ser även att nära större väg skördar sina offer, döda fasaner ligger på eller vid vägen regelbundet och det tar på de som var kvar.
Gick med Robin, en stött på en mörk tupp blev det med full respekt, hann få med det på bild.
Även en stund med Boy utan kontakt, det blev en timmes sök träning, och dessa två fick röra på sig och även jag.

(Se bild under Aktuellt)

Robin i respekt för tupp
alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 319

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>