Smedmästarens Blogg

Skänker glädje

2022-09-28 Jag har under främst den senaste tiden skrivit och visat tagna bilder på olika fåglar som besökt oss i trädgården under olika längd i perioder under tidig höst. Fåglar som intresserar och skänker glädje att de finns och kunnat sitta stilla och följt dem i flera fall på nära håll med kameran. Ett stort intresse som blivet av och som gett resultat.

Men det är inte alla fåglar som uppskattas, vi har hela tiden besök av skator, som söker mat bland de andra fåglarnas ägg och ungar, ett självklart sätt för dem, men ett hot mot de småfåglar som häckat i närområdet. Vi vill inte ha dem här men de ibland orädda skatorna har koll på vad som händer, har i flera år haft bon i grannars större träd, med bra utsikt över bl.a. vår trädgård. Passar på när vi inte är ute att patrullera av och söka ätbart i alla former.
Är i hundbajset, hackar och finner säkert osmälta delar som då ätets som delar från nötter och äpplen som hundarna tuggat sönder och svalt.

Vi har en ordnings polis, nämligen Alice som om hon ser större fåglar som kråkfåglar och vitfåglar gående i trädgården på hundarnas sida, har tagit på sig att de ska bort, rusar mot dem så de flyger.
Det drabbar även ekorren som när den förflyttar sig i buskarna längs gärdsgården blir då påmind av Alice om sin existens som följer hoppande mot gärdsgården. Båda tycks ha koll på läget.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Större flockar

2022-09-27 Vi har under perioder nu i höst fått se större flockar uppemot femtio starar som kommit och satt sig i topparna på de stora björkar och granar vi har på baksidan. Suttit en stund för att plötsligt, samtidigt lyft, flugit en runda eller landat på nära fält för att snart åter komma. Om det är ett nervöst beteende, eller träning inför någon kommande fara, men flockens gemensamma sammanhållning tycks viktig, i den skyddas varje individ.
Unga starar samlas i flockar, i juni börjar ungfåglarna sträcka mot Norsjöländerna och England.
I sept. – oktober flyttar de äldre, Andra övervintrar under milda vintrar i södra delarna av landet. Födan består av insekter, maskar, sniglar och vegetabilier.
Fjäderdräkten varierar med årstiderna och fåglarnas ålder, könen är lika, nu i vinterdräkt.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

En stor skalbagge

2022-09-26 När jag för en tid sedan var ute med kameror, främst för att se efter trollsländor.
Kommer det något i luften, som kommer med vinden, likt fallande löv från träden, ser först ut som något ulligt frö som glider fram. Det intresserar mig och följer det med blicken ca 3m över marken, kommer in bland större träd men ser ut att landa bland mindre buskar o träd.
Har koll på var det försvann, tar mig dit och på stammen av en liten asp kryper en stor bagge med långa horn, på väg nedåt längs stammen, kommer riktigt nära och tar bilder på insekten jag inte känner till.
Det visar sig när jag tar fram bilder att det är större aspvedbock tillhörande familjen långhorningar, är 20-30mm.
Detta går bl.a. att läsa: Det finns 35 arter i världen, varutav 5 i Sverige där en bedöms ha försvunnit. Större aspvedbock lägger ägg i fickor som honan gnagt vid basen av levande, klena till medelgrova aspar. Ett ägg läggs i varje ficka, larvutvecklingen tar två, tre eller 4 år.
Den nykläckta skalbaggen lämnar stammen i juli genom ett cirkelrunt kläckhål, skallbaggen kan påträffas till mitten på september.
Den är allmän i stora delar av Sverige från Skåne och norrut längs norrbotten kusten.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Både skal och nöt

2022-09-25 Vi är i en tid då valnötterna släpper från trädet och hamnar på marken, särskilt vid hård blåst och regn, men inte som de brukar utan med det gröna ytterskalet som inte öppnat sig. Nu ser flertalet ut så och Rita får stå och skala med kniv. Som vanligt är det många som vill få del av nötterna, inte bara ekorrar utan även svartfåglar som råkor, kråkor skator och kajor. Ser hur de lämnar trädet flygande med nötter i näbben.
Enligt vad vi bedömer är det mindre nötter i år, Rita går flera gånger om dagen och försöker rädda det som går med skyffel och räfsa för att samla i blå mindre backar för senare rengöring.
Även hundarna är intressenter av nötter, vi har större buskar med hassel där nötterna även faller ned, hundarna söker och man hör hur de knäcker och tuggar i sig både skal och nöt.
När Rita samlar har hon fått hjälp av Nelly som kommer till henne med nötter i munnen, ställer sig framför och lämna av, för att åter söka och leverera.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sett den ofta

2022-09-24 En fågel som häckat i en av våra holkar i år är svartvit flugsnappare en insektsätande fågel. En hona har visat sig i trädgården långt efter att ungarna lämnat holken, men som flera av de insektsätande fåglarna lämnar den oss i aug. - september för flyttning till tropiska Västafrika. Har sett den ofta men inte lyckats få flera bilder, när den snabbt förflyttar sig bland träd och buskar. Hanen som kommer först på våren har sedan länge inte varit synlig.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

I ett sumpvatten

2022-09-23 Ny större andjakt i närområdet, är med som apportör med idag fyra hundar som jag turas om med att få apportera, använder två i taget.
Olika antal apporter från de olika platserna som jagas av. Hundarna heta, någon går iväg utan kommando, inget jag gillar, men de vet vad som gäller och i konkurrans tar de sin chans. Som vanligt trevliga människor och mycket körande mellan de olika områden, som avbryts för lunch o fika. Åter ett behagligt väder med svag vind. Vid sista jakten för dagen kom två av mina hundar Boy och Ila ned i ett sumpvatten med grön yta och svart dynga, såg inte vackra ut. Blev att jag körde till sjön efter jakten för att på lämplig plats, låta hundarna bada av det värsta, kastade en dummy till varje hund så de fick en simtur i det rena vattnet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

En hona

2022-09-22 Hade tagit bilder på en blå hane av bågrön mosaikslända i slutet på augusti och lagt in bilder på denna.
Men nu fått nya bilder på en hona som till färgen är grön och brun. En vacker större slända som när man väll funnit den är orädd och tillåter att man kan komma nära.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

Som en kolibri

2022-09-21 Vi har mitt på dagen under några varma soliga dagar kunnat få se en större insekt flygande som en kolibri, stå stilla i luften och med sin sugsnabel suga nektar från blommor på en budleja buske. Har stått där och fått bilder för någon dag sedan nu i september på denna större dagsvärmare.
Detta bl.a. går att läsa:
En brun och gulbrun, dagaktiv humlestor svärmare med mycket kraftig kropp. Den uppträder regelbundet i Norden som migrant och hittas i blomrika trädgårdar i augusti vissa år.
Större dagsvärmare har i Sverige uppträtt som årlig migrant först från 1994 och framåt.
Arten migrerar varje år söderut under vintern. Den fullt utvecklade insekten har en vingbredd på mellan 45 och 50 millimeter.
(Se även bild under Aktuellt)
alt alt

 

 

Fler artiklar...

Sida 1 av 410

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>