Smedmästarens Blogg

Från det täta

2021-12-18 Ibland uppkommer oväntade händelser, en av detta slag var när vi gjorde indrev till en såt vid senaste fasanjakten. Vi är några som ska driva av ett tätare mindre parti och står och väntar på besked att starta, när drevet på annan plats kommit fram.
Då kommer en räv ut från det täta där vi ska gå in, hade kameran hängande om nacken, hinner reagera, sätta på kameran och tar en serie bilder på den framrusande räven knappt tjugo meter från oss, innan den försvinner in i ett majsfält.
Hade då blivet stött av de som drev mot oss och som då pressat fram räven.
Detta är en anledning att ofta när det passar ha kameran med och speciellt när något som detta händer.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

De övriga tre

2021-12-17 Årets sista jakt på drivna fasaner på närliggande gods.
Ett fint jaktväder, där solen finns bak dis men vid några tillfällen bryter den igenom.
Har Boy och Nelly med, Nana har kommit upp i ålder och hör inte och de övriga tre tänkbara tikarna löper och så har jag unga Aya som jag väntar med att ta med ännu ett tag.
Uppgiften i dag var två såter med apportering bakom skyttar och mina båda hundar fick flera apporter. Sedan två där jag gick i drevet och stötte fasaner.
Fortfarande förvånad över hur mycket fasaner som finns i de områden vi jagade av, vid indrev tycks det aldrig ta slut, det kom fågel hela tiden fast att nu är flera jakter bakom oss.
Vi är en intrimmad grupp som utan vidare besked vet våra uppgifter och platser sedan många år tillsammans och då uppstår inga problem.
Därför är det även social träff med människor som man bara träffar på dessa jakter under dessa omständigheter, även om det tillkommer och försvinner någon varje säsong.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Det är lungt

2021-12-15 När jag närmar mig havet tar jag några bilder på den oregelbundna kusten med vikar, uddar och öar allt i ett landskap med mycket sten. Som det brukar är det olika vattenstånd, nu lågvatten på vissa grundare delar har sanden kommit i dagen. Det är lugnt, havet ligger stilla och jag ser flera grupper med sjöfågel vid och på stenar i vattnet. Grupper med gräsänder lämnar strandlinjen simmar lugnt ut mot öppet vatten, detta på längre avstånd när de ser oss komma, när vi vänder tillbaka gående längs stranden.
(Se bild under Aktuellt)

alt

                                                                                             alt

alt

Korta mörka dagar

2021-12-13 Tog Aya med i bilen, tänkte gå på Tosteberga ängar söder ut mot havet.
Ett naturskyddsområde som alltid bjuder på något vid alla årstider, men sin speciella natur i anslutning till havet. Vid denna tid, korta mörka dagar, ser efter om det finns spår av kaniner, men inga tecken på det. Går den stig jag ofta går men möts av vattensamlingar som inte går att passera med kängor, får söka nya stigar i buskagen, men även här mycket ytvatten i betesmarkerna. Områden med vattensamlingar på flera platser där det annars inte står vatten, men här syns inte mycket liv, men en större flock björktrastar drar fram i buskagen troligen letande efter rester av bär. Har Aya kopplad, och hon går lugnt utan att dra, vill inte riskera att hon skulle få upp någon eventuell kanin i snåren.
(Se bild under Aktuellt)

alt

                                                                                                     alt

Vilket är en brist

2021-12-11 När det är som vi har det med möjlighet att bara släppa ut hundar och de får röra sig fritt i trädgården och vi tar aldrig med hundar in i samhället eller till platser där koppel behövs, därför blir det att man inte behöver använda koppel, vilket är en brist.
Vid träning ute i marken tar man ut dem på lämpliga platser på avstånd från vägar, direkt från bilen och börjar träningen.
Därför har jag nu några gånger gått med Aya för just bara koppelträning och efter att de första gångerna dragit och ryckt i kopplet går hon nu lugnt och fint i löst hängande koppel.
Vi gick längs en mindre väg på jaktmarken, för att se efter spår i snön från det vilda, och det gick riktigt bra, visst fanns det något att lukta på, men hon lämnade direkt.
Tog några bilder när vi gick, på omgivningen med solen skymd av dis.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Att hjälpa till

2021-12-09 Hade blivet tillfrågad om att hjälpa till, liksom tre andra med spaniels, under ett retrieverprov elitklass på Trolle-Ljungbys marker. 12 hundar till start, fyra domare, skyttar och intresserade. Först uppflog på änder då även som skytt, på fält med större områden med is, svårt att gå och att stå och skjuta på det hala underlaget, vilket även påverkade hundarna i arbete. Tre hundar utgick efter denna övning.
Sedan indrev under jakt, mot en majsremiss på främst fasaner, för att sedan driva dessa mot skyttar och två grupper med domare och provekipage. Här deltog vi med våra spaniels, det blev mycket stopp och väntan medan hundarna skulle provas på de fällda fåglarna. Allt medan domarnas sållade bland deltagarna, stående inne bland buskage och hög majs såg jag inte mycket av det som skedde.
Men senare när vi var igenom, kunde vi se två hundar i arbete på en påskjuten hare, på långa avstånd där haren efter ca 300 m hundarna gick in i ett skogsparti, men ingen lyckades lösa uppgiften till fyllo, men ändå imponerad av kontakten mellan hund och förare på dessa långa avstånd. Sedan på linje i lagom blandning med spaniel, skyttar och utgående provhundar, fälldes ytterligare vilt, därefter avslutades provet.
En kall och rå dag, med mycket friskluft, därför var vi några som lämnade för hemfärd, hade då ingen uppfattning av dagens resultat, som senare går att läsa på SSRK prov.
Hade inte kamera med, därför inga bilder.

En härlig valp

2021-12-07 Har man fått en valp som är mycket aktiv, nyfiken och orädd precis som jag vill ha det. Då passar Aya in, men det är för och nackdelar med allt.
Det händer ibland saker som man vill vara utan.
Vi har ett bilsläp som under alla år har stått inne på den del av tomten där hundarna fritt får röra sig, allt har varit ok inget speciellt har hänt.
Men någon dag efter vi varit och tömt släpen på tippen, får jag se att en av två samlingskablar med flera mindre kablar är sönder tuggad strax utanför där den går in i stålstativet, bara en kort bit sticker ut. Har inte sett när det gjordes, men finns enligt mig endast en som gjort detta, nämligen Aya.
Hon biter och tuggar på allt, har några fällhorn från dovhjort liggande på muren till uteplatsen, flera av dessa har nu tuggskador av just Aya, inga andra har rört dessa, för några har legat där flera år.
Det blev att få tid på verkstad för att ordna det problem som gjort körförbud på släpen, för utan olika lampor som nu inte lyser, går det inte att köra lagligt.
Men till verkstad fick det gå, och de fixade och kunde skarva kablarna, att åter fungera, men till onödiga pengar.
Men får se allt det positiva med henne, som överväger, för hon är en härlig valp.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Med på det mesta

2021-12-05 Hade tagit hem fyra fasaner från den senaste fasanjakten, var i längan, och tog vara på bröstfiléer och lår, då kom tanken när jag hade en kvar, att det skulle vara intressant att se hur Aya skulle göra om hon fick chans att apportera den. Hon är nu sex månader, stor och stark i kroppen och med på det mesta, så de blev så.
Hämtade kamera, fasantupp och Aya, sa stanna och gick och kastade fasanen ut i snön.
Gick tillbaka och sa ”jaa”, hon snabbt iväg i högsta fart, nästan kommer förbi, luktar något och med uppmuntran från mig tar hon och kommer med tuppen i bra grepp snabbt till mig.
Håller fast och jag får säga loss två gånger innan hon släpper.
Detta tyckte hon var intressant och gjorde det helt ok, vilket jag hoppats hon skulle göra, även om det var ett tag sedan vi tränat med vilt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

 

Fler artiklar...

Sida 3 av 388

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>