Smedmästarens Blogg

Detta ställer krav

2018-09-10 Det har inte varit mycket aktiviteter med hundarna, höftproblemet har satt stopp för det. Saknar givetvis detta både jag och hundarna, när det ändå skett har det varit korta stunder, med pauser.
Men jag vill hålla de yngsta hundarna igång, och då har det varit enklast med apporteringsövningar ute i marken.
(Rita har nu efter en paus under den varmaste tiden åter börjat gå och då får övriga hundar skiftas om att följa med.)
Men suget efter att vara ute med dem finns, och efter att tagit en värktablett blev det att jag kunde gå en större runda. Hade Nelly, Ila och Boy med, hundar som jag kan tänka mig starta på prov om jag själv känner att jag kan.
Att ha tre lösa hundar som går vid mig, och vid sök får endast en i taget arbeta. Detta ställer krav på de andra att gå vid min sida eller bakom och det ger träning även för dem i mitt ledarskap.
De är i ordning, håller kontakt och få signaler behöver användas. Det blev ett par gånger när det var Boys tur, som startar kraftfullt i hög fart när han då i sin iver kom något långt ut och fick vändas och förklarat hur jag vill ha det.
Är nöjd med hur de tog marken med sig, men tyckte mig sakna någon fart i Ilas sök, väl hemma fick jag svaret, för då haltade hon betänkligt på ett framben.
Svaret blev att en tre centimeter tagg satt i trampdynan, som jag kunde dra ut direkt och då gick hon bra igen.
Tar bilder på ”Nelly” Smedmästarens Tanja.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Satt i solen

2018-09-08 Nu kan man se den andra generationen av fjärilen vinbärsfuks, vilket kan förekomma varma somrar i södra Sverige.
Fick se dem när de satt i solen på hallonbuskar när Rita plockade häromdagen.

En fjäril med extremt flikiga vingar, har en snabb flykt, och snart har den försvunnit.
Har bl.a. brännässla, vinbär, sälg, alm och hassel som sina värdväxter.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

I början på september

2018-09-06 Något vi inte tidigare varit med om, är att nu på två av våra buskar av vita rhododendron slår knopparna ut och en andra blomning är på gång, nu i början på september.
Man undrar om det är den vädermässigt varma sommaren som driver fram rhododendron till detta märkliga beteende, och frågan blir om den hinner sätta nya blomknoppar innan vintern för att vara klara inför den normala blomningen till våren nästa år.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Kan bli biten

2018-09-04 Man kan bli biten av bi eller snarare stucken rent fysiskt. Men man kan även bli biten av stort intresse, vilket Mats B, en kompis till mig har blivet.
Och jag förstår honom att det intresserar, har själv sedan tidig ålder intresserat mig för dessa insekter. Minns att jag som något år gammal, sökte mig till ett fågelbad i trädgården, där jag växte upp, (samma som vi nu har i vår trädgård).
Anledning var att många bin från en grannes bihus valde att dricka i vårt fågelbad. Ibland hamnade någon av dessa i vattnet, låg och slog med vingarna och snurrade runt. Som liten försökte jag rädda dessa, trots mina föräldrars varningar att inte röra dem.
Och har av dem fått höra att jag kom och hade ”aja” och en gadd i något finger. Stucken av ett bi, och det hade hänt mer än en gång enligt dem.

Vi hade blivet tillfrågade av Mats, om att få se hans bi och bihus, vilket jag tyckte skulle bli intressant.
Fick då höra att det fanns aggressiva och snälla bin. Hans tillhörde de senare, vilket jag själv kunde konstatera, när han utan skydd kunde plocka ut ramar med bi och honung utan att vi blev attackerade. Ett hus kunde innehålla tjugotusen bin, bland dem endast en drottning som svarade för äggläggningen. Hon var märkt på ryggen med färg, i detta fall röd.
Övriga var arbetsbin, som skötte om ägg och larver hämtade mat mm i ett socialt tänkande för samhällets överlevnad. Nu hade han inskaffat sex hus, och beräknade att det krävdes ca tio timmar om året per hus i skötsel, räknat till färdiga burkar med honung.
Men samtidigt en tillfredställelse att se resultat av en intressant hobby som det blivet.
Och nu sedan det nu kommit regn och nya blommor sett dagen, var det aktivet på bin som kom och flög för att fylla på sina förråd inför vintern.
Jag fick se detta medan Rita fick plocka hallon, vilket hon gärna gjorde, det blev några timmar med avslutad fika. Såg även olika sländor som flög förbi, samt flera fjärilar som nu åter var aktiva.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Står kvar

2018-09-02 Nya bilder på rådjur med kid, taget från bilen.
Först betraktande, men snart börjar de slappna av och börjar att åter att beta, står kvar när jag lämnar dem.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Börjar det om igen

2018-08-31 Både jag och Rita är intresserade av blommor och växter tillsammans med allt annat i naturen. Rita har blommor i spannar, krukor, lådor på många platser i trädgården, på huset och staketen.
Vi har sedan flera år olika rhododendron i trädgården, intressanta växter som byter skepnader under året, och det händer alltid något med dem, att följa och intressera sig för.
Gröna växter under vintern, som då fått nya knoppar, som på våren sväller och blommar i maj-juni. När de vackra blommorna är över brukar jag bryta av den avblommade delen för att de nya skotten lättare ska bildas och komma fram. Dessa skott växer ut och förgrenar sig från där blomman fanns, blir två till tre decimeter långa på flera av de buskar vi har.
När väl dessa vuxet ut bildas i varje skott en ny knopp som ska bli nästa års blomma. En process som jag följer med intresse. Detta inför vintervilan och väntan på en ny säsong.

Men i år händer något annat, på många av skotten som bildat knoppar, visar det sig att det är nya skott som nu växer fram och inte blomknoppar. Och då börjar det om igen, när dessa i sin tur, vuxet sig stora, kommer nya knoppar, förhoppningsvis då med blommor.
Har aldrig sett detta tidigare på våra buskar.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Flera följer efter

2018-08-29 Hösten kommer allt närmre, det har nu blivet mörkt tidigare om kvällen, och kommer så att fortgå framöver.
Flera av våra häckande fåglar känner av att det är tid att flyga söder ut, många arter har redan lämnat landet, och flera följer efter.

En annan fågel som nu successivt drar sig söder ut under hösten är tornfalken som kan ses i det öppna landskapet.
Ryttlande över ängsmarker, efter smågnagare eller större insekter efter att från en hög position som stolpar och ledningar lokaliserat något byte.
Beroende hur hösten blir, vädermässigt är faktorer som styr flyttningen.
Tornfalken är övervägande flyttfågel, men kan övervintra i sydligaste Sverige, under för dem gynnsamma, vädermässiga förhållanden.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                alt

 

Ber om råd

2018-08-27 Vi tycker det är trevligt när man får valpköpare som håller kontakt, ber om råd i sin träning inför jakten, och det har Timmie gjort med sin Smedmästarens Bosse.
Han är efter Ila och Tom.
Och så ung som han är, (nu sex månader) har han stött harar, kaniner och fasaner med respekt enligt Timmie.
Att ha bra förutsättning med mark innehållande vilt är en stor fördel och det har de.
Jag var intresserad av att se honom i marken och det blev en mindre runda, i bra fart, lydig och med respekt för av mig kastade dummys. Som på order snabbt hämtades och levererades i förarens hand, så som man vill det ska se ut.
Det blev några tips att tänka på när man för hund och utnyttjar de tillfällen när hunden tar spontat ögonkontakt, för att använda när man vill föra hunden i god kontakt och tyst.

Visade även Ila och Boy en stund, för att förklara hur jag vill hunden ska uppträda i marken, lättare att se i verkligheten än bara med teori.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 276

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>