Smedmästarens Blogg

Familjen nejlikväxter

2020-06-15 Tog bilder på strandängarna även av gökblomster som är en ca 70 centimeter hög ört i familjen nejlikväxter, som har ett enrummigt fröhus, vilket öppnar sig med 5 tänder. Det har 5 märken. Gökblomstret växer huvudsakligen på fuktig mark, och blommar under högsommaren. Blommorna är vanligen rosa eller lilarosa men sällsynt förekommer även vita blommor. Detta går att läsa om denna blomma. Här fanns den utspritt längs med stranden men även i samlingar, bland orkidéer och andra växter.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Då händer detta

2020-06-14 En av blommorna på strandängarna närmast stranden var orkidén ängsnycklar.
Dessa fanns i stort antal i olika varierande färger, flest rödlila några vitrosa.
Ängsnycklar växer öppet på kalkrikmark som här på naturbetesängar och strandängar.
Under själva blomman finns stödblad i olika gröna nyanser som sticker ut längre än blomman, stjälken är grov och grön.
Har tidigare inte sett så många koncentrerade på en plats som här.

Det blev även tid att ta Nelly och Robin till sjön vid bryggan vi bruka ta oss till, det var några dagar sedan vi var där senast.
Det har gått bäst med Robin när jag endast har Nelly med, kastar dummyn till dem varannan gång och det är som Robin förstår att nu är det min tur och hämtar då spontant.
Kastar nu ut från båda sidor först i motvind, sedan andra sidan i medvind.
Robin har tidigare bara hoppat från den ena sidan, varit avvaktande vid den sida hon tidigt ramlade i, men nu hoppade hon även där. Då händer detta, hon markerar och jag kastar långt ut i glesare vass. Hon hoppar i, simmar ut, ser något som hon simmar mot, det är en gren hon tar i den men släpper, fortsätter fram men inte tillräckligt långt, vänder in mot stranden och kommer landvägen tillbaka. Det kändes inte bra, men hon kommer ut på bryggan igen, ser ut mot där hon markerade, hoppar spontant i och simmar nu längre och finner dummyn som apporteras till en nöjd husse. Hon gjorde fem hopp från bryggan och allt blev positivt, det tar vi med oss.
(Se bild under Aktuellt)

alt                                                               alt

                                                                                 alt

Ett rikt fågelliv

2020-06-13 Har varit vid Levrasjön, och konstaterat vilka fina strandängsmarker där är på ett område som går ned till sjön, dessa betas av några kor och hästar. Och uppvisar otaliga blommor, och ett rikt fågelliv på en sträcka av några hundra meter. Tror det är den enda mark med dessa förutsättningar vid sjön med något undantag. I övrig är det vass eller någon bit med skog. Här har det blivet ett tillhåll för häckande grågäss, nu med snart utvuxna gässlingar som betar på dessa strandängar. Kunde på avstånd räkna till ett sextiotal, som drog sig ut på sjön när jag närmade mig, låg där på rad i vågorna i den kraftiga vinden.
Satte mig under några träd på en stubbe, i en mindre grupp med träd, en flock med större gässlingar nu flygfärdiga kom simmande mot stranden, det äldre paret var försiktiga stannade längre ut avvaktande.
De yngre var nära mig och stranden då de vände tillbaka till sina väntade föräldrar. Kunde från min plats även följa andra fåglar, som söker sig till denna typ av mark, som på vissa områden är vattensjuk.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ser flera olika arter

2020-06-12 Har tagit mig till en plats med en brygga i nordöstra delen av Ivösjön.
Detta med tanke på trollsländor, söker efter en plats där solen står på och värmer.
Den hårda blåsten är påtaglig även om det just här är mera lä pågrund av högre mark och träd.
Ser flera olika arter, men några vill inte sätta sig i min närhet, andra passerar över vattnet och ger mig inte någon chans med kameran. Två arter trollslända satte sig inom rätt avstånd och dem fick jag bilder på. En av dessa var bred kärrtrollslända där hanen går i blått med tydligt vitt i ansiktet och med vita analbihang. Har en klubbformad bakkropp som den kan resa upp när den sitter, hade här sin favoritplats på ett par förtorkade grenar som stack upp från vattnet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

På väg hem

2020-06-11 På väg hem efter att suttit i tornet kör jag den mindre vägen genom vår jaktmark. Klockan närmar sig 22:00 men fortfarande bra fotoljus.
Ett rådjur står på hygget och ser mot bilen helt nära vägen när jag upptäcker henne, får backa, men hon står kvar, tar bilder och hon står kvar när jag kör vidare.
Senare kör jag in på en skogsväg, ser något rött, visar sig vara en mindre råbock, denna finns längre ut på ett hygge som nu kommit en bit med tall och björk. Kan komma i läge för bilder, ser att det är något som är fel, rör sig sakta och besvärat, vad det beror på kan man undra.
Den flyttar sig en kort bit och betar på buskar när jag lämnar den.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Har varit det vanliga

2020-06-10 Tog mig mot kvällen ut i ett jakttorn med kamera i ett område med gräsmark i intilliggande skogsområde. Tornet placerat ibland träd i kantzon, kunde därifrån överblicka ett stort område.
Satt i knappt tre timmar, hade inga djur närmre än ca 200 m, men kunde se olika grupperingar av dovhjortar på avstånd, en fin råbock och tre vildsvin som kom ut sent, suggor med en röd ung års gris. Men hade hoppats på mer, andra djur och på närmre avstånd. Men tiden går fort, följer överflygande fåglar som hägrar, skrattmåsar, ringduvor och änder.
Något undrande över att inte fått se mer från tornet eller från vägen till och från vilket alltid har varit det vanliga på dessa marker.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

En skarp blick och tålamod

2020-06-09 Trollsländor är en av de insekter som intresserar mig mest genom sitt speciella utseende och sin levnadscykel. En insekt som förekommit så långt tillbaka i tiden som för 300 miljoner år sedan. Lägger ägg i vatten som blir till nymfer som lever som rovdjur, ibland flera år i vatten, för att sedan utvecklas till den vackra flygande sländan som vi kan betrakta. Lever då en kortare tid, skall då finna partner och föra arten vidare till nya generationer av sländor. Fångar insekter i luften, större sländor tar även mindre, i Sverige finns nu 64 arter påträffade med olika biotopval, flygtider och storlekar. Några lätta att komma nära andra skygga, är byten för andra djur och då främst fåglar.
Är för mig intressanta fotoobjekt och som kräver en skarp blick och tålamod, inget som går att stressa fram, gäller även att ha tur och erfarenhet att upptäcka dem sittande i vegetationen.
Fick bilder på sandklubbssländor en medelstor trollslända som finns i anslutning till långsamt rinnande vatten och nu har börjat flyga. Är tecknad i gult, svart och grönt, förekommande främst i juni månad.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fångar små insekter

2020-06-08 Har gjort ett besök i Gyetorpkärr, ett vattensjukt område nära havet, med speciell flora och insekter. Där finns flera olika orkidéer, men hade förväntat mig att få se fler än vi gjorde. Kanske tidigt för vissa arter, klasefibbla med sina långa stjälkar lyste gult redan på avstånd.
Med sina blåvioletta blommor fanns bl.a. den mindre decimeterhöga växten tätört, den är en av våra få köttätande växter som med klibbiga blad fångar små insekter. Som den kan tillgodose sig av genom att bladen har mängder av körtlar som avsöndrar ett slem som gör att byten fastnar och även avsöndrar ämnen som löser upp de fångade djuren.
Här brukar finns mycket fjärilar, men även de var få, fick bild på en pärlemorfjäril den enda jag såg.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 331

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>