Smedmästarens Blogg

Ute en kortare stund

2019-02-01 Nellys valpar 7 veckor, intensiteten i deras rörelser och aktiveter ökar, det går med fart i köket, mellan bord, stolben och leksaker. En bananlåda fick de ha på golvet och snart hoppade de in och ut i den fast det var höga kanter. De har olika saker de kan sysselsätta sig med och gärna bära omkring.
De har i denna vecka varit ute en kortare stund, känt på snön och kallare luft, allt under övervakning av Nelly och oss.
De är i en ålder då allt att ska undersökas, bitas och tuggas på, sätter man sig på golvet blir man anfallen och undersökt, nafsad på allt på kläderna som ser intressant ut för dem.
Och det gäller att se upp så de inte får tag i näsan och blodvite uppstår.
En härlig ålder att få se hur pigga och alerta samtliga är.
Alla har fått namn och stamtavlor har kommit, och nästa vecka besiktigas de, och därefter kan de första hämtas till sina nya familjer.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)
alt alt

 

Lungt drog sig bort

2019-01-30 På en av mina bilrundor i det öppna landskapet, kom jag till ett fält där det odlats morötter och mycket rester syntes, på fältet satt tusentals gäss.
Gjorde klart i bilen med kameran, gled fram och till min förvåning stod gässen kvar några av de närmsta lyfte och flyttade sig längre in medan andra lugnt drog sig bort.
Tog då bilder när jag upptäckte att några sädgäss var märkta med halsringar och ring på benet och ytterligare en hade endast ring på benet. Med största säkerhet märkta på samma plats och en grupp som höll ihop.

Kontaktade då Linda N i lokala fågelklubben för att få veta mera om dessa gäss och fick svar när hon sett på bilderna som jag skickade.

”Det är skogssädgås eller taigasädgås som den också kallas (Anser fabalis fabalis). Deras häckningsområde sträcker sig från norra Sverige, Norge, Finland och österut på den Sibiriska tundran.
Världspopulationen har halverats sedan 1990 och den minskar för tillfället i en alarmerande takt, så därför känns det bra att rapportera in dina obsar.

För att rapportera in dina fynd behöver jag också veta var du såg dem. 

Datumet 22/1, och blå halsring med vit text: K XM, K XT, K XA.”

Hälsningar Linda Nicklasson

Jag har senare lämnat besked var jag tagit bilderna.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Snön har kommit

2019-01-28 Snön har kommit i våra trakter, och då kan man läsa i snön hur och var djuren rör sig. Vi hade besök i trädgården av räv som gått runt burarna med höns och vaktlar, och det helt nära de rum som hundarna är i och har sina hundgårdar. Tar några bilder på djur i snö från fasta kameror.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sista fasanjakten

2019-01-26 Sista fasanjakten på Trolle-Ljungby denna säsong, och det är tackjakten för oss som hjälpt till under jakterna på drivna fasaner.
Ett härligt väder, snötäckt mark, någon minusgrad, nästan ingen vind, och mulet detta ger optimala förutsättningar för denna typ av jakt.
Sex drev var planerade, vi delades upp i två grupper, en grupp får skjuta, medan den andra driver, och det blir varannan gång.
Det är lätt att när man står bakom och ser andra skjuta att ha synpunkter åt olika håll.
Men nu står man där själv och fasaner i hög fart kommer mot en, visst blev det några bommar men på det hela är jag själv nöjd med skyttet.
Detta är ju främst en social träff med människor med intresse för jakt och hundar under trevliga former, med god mat och dryck.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Kämpade och drog

2019-01-26 Nellys valpar 6 veckor, och nu är de i köket i flera gånger om dagen, lek och bus, bär på olika saker som de får som diskborstar, nyckelknippa mm, tills de samlar sig i Nellys korg och somnar.
Vid besök fick en av valparna tag i en scarfs, ville inte lämna sitt bytte utan kämpade och drog, visade stor kamplust att få igenom vad den ville. Något som jag uppfattar positivt.
De har nu blivet avmaskade tre gånger, fått sina namn och blivet registrerade i SKK.
Utrymmet i tvättstugan har utökats för att de ska få större rörelse område.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)

alt alt

alt alt

 

På långt håll

2019-01-22 Man ser dem på långt håll, grupperingar av mindre flockar av sångsvanar.
Troligen familjer, vuxna tillsammans med ungfåglar, betande eller vilande på höstsådda fält av säd eller raps. Ofta tillsammans med olika gäss som även söker sig till samma fält.
Här tillbringar sångsvanarna vintern i den södra delen av landet, där de har tillgång till lättillgänglig föda utan snötäckt mark.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Röra sig aktivt

2019-01-20 Rita har nu sedan en tid tillbaka, åter börjat gå sin 1,5 timmes runda på morgonen.
Som tidigare brukar hon ha två hundar med sig, och turas om med de hundar jag inte har med mig, så alla får möjlighet att få vara med och röra sig aktivt. Detta sedan valparna inte behöver ständig övervakning, och har plats att röra sig.
När jag då även skulle på fasanjakt på drivna fasaner på närliggande gods, tog jag de resterande fem cockrarna med på jakten. Nelly fick stanna hemma och vara hos valparna, inte instängd utan kunde vara utanför deras utrymme, gå ut och in när hon kände för det.

Januari börjar gå mot sitt slut, och då även jakten på fasaner, så dagens fasanjakt var den sista stora jakten för vår del. Nu återstår endast en jakt till och det är tackjakten för oss som hjälpt till som apportörer, drevfolk med eller utan hundar under säsongens fasanjakter.
Turades i olika såter med de hundar som var med, Ella äldst 11 år, Nana 10 år, Alice 5 år, Ila 3 år samt Boy yngst ännu inte två år. Oavsett ålder vill de alla få chans att få vara med och de trängs i dörröppningen i den bur som jag öppnar bak i bilen för att vara just någon av dem som får kommer med vid denna såt.
(Se bild under Aktuellt)
Drevet ska börja                                                                       Ella o Alice

alt  alt

Sociala biten är viktig

2019-01-18 Nellys valpar 5 veckor.
Veckorna går nu fort liksom utvecklingen på valparna, nu äter de under uppsikt på ett gemensamt fat, maten tycks smaka och de äter bra, frågan är hela tiden hur mycket får de äta, för att magarna ska må bra.
De har nu fått vara i köket, begränsat med kompostgaller, och det var ingen tvekan med mycket nytt och intressant. De hade sedan några dagar haft små apportobjekt hos sig.
Och nu fick de bekanta sig med små dummyn, och även dem började några att undersöka och bära på, en första uppmuntran till att bära som är en del i den apporterande hundens uppgifter framöver i livet.
En härlig känsla att sitta på golvet och ett gäng undersökande och nafsande valpar krypande på sig, en av dagens höjdpunkter. Den sociala biten är viktig och som man hela tiden ska ge valparna möjlighet att få utveckla.
(Se bilder under Aktuellt och Hundar/ Valpar)
alt alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 287

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>