Smedmästarens Blogg

Som jag kan skilja på

2019-07-21 Tar mig åter ut på en tidig bilrunda, men ser tidigt att det ligger dimma över fälten.
Det var inte det klara vädret som den första tidiga morgonen som gav ett flertal bilder på främst rådjursbockar som jag kan skilja på som individer. Får se flera hondjur några med kid, men ingen bock som gick att ta bilder på. Så olika kan det vara, men som jag skrev tidigare det gäller att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt för djuren är i rörelse. Ena stunden finns de där, nästa stund syns inget till.
Det har blivet mycket vanligt med att odla majs, något som tillför det vilda skydd och mat, och vid störning en säker tillflyktsplats. Annat blir det när det skördats och sädesfälten har tröskats, då öppnas det upp, skyddet blir mindre och koncentrerat till få platser.
Betfält och gräsvallar lockar med mat men ger mindre skydd åt det vilda.

Landskapets vyer har även ändrats, nu ser man vindkraftsverk och mängder med transportabla bevattningsanläggningar som står utspridda med vattenkanonerna på, vars strålar syns på långa håll i denna öppna mark.

Kommer fram till ett gräsfält. ser något brunt i kanten intill den mindre traktorväg jag kommer på, andra sidan vägen finns det majs.
Har förberett mig med kameran, när jag kommer närmre ser jag ett litet kid som går och äter, men ingen vuxen, kidet stannar till ser mot mig med sina bruna ögon, medan jag tar några bilder, för att inte störa kör jag vidare. Men något undrande, har modern lämnat kidet, som då borde legat stilla och tryckt för att inte avslöja sig. Medan hon har kärleksbekymmer på annat håll, tankar som inte har något svar.

Tar bilder på ett tranpar som går bland en flock med grågäss innan jag väder hemåt.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Intressantast av alla

2019-07-20 Jag har även de senaste dagarna varit vid en damm, och fått några bilder på trollsländor, de insekter som jag tycker är intressantast av alla.
Rovinsekter från larv till sitt korta liv som utvecklad vuxen slända, sitt speciella utseende och fantastisk flygförmåga, kan stå stilla i luften för att snabbt kastar sig iväg, något som ibland är svår att följa, när de i flykten fångar andra insekter, sätter sig sedan i vegetationen för att äta sitt byte.
Tar bilder på mindre ängstrollsländor, hanen röd, honan gul.
(Se även bild under Aktuellt)

alt

Gav fler bilder

2019-07-19 Gårdagens bilrunda i rådjursrika marker gav flera bilder, tänker därför visa några med morgonens motljus. Rådjuren vid denna tid ses ofta där bock och rå finns nära varandra, men jag fick även se hur en bock jagade bort en annan en längre sträcka, såg i kikaren att tungan hängde utanför munnen på den bortjagade. Tydligt påverkad av den snabba flyende rusningen, i det varma vädret.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Går hand i hand

2019-07-18 Har en tid gått och funderat på att ta mig ut en tidig morgon i det öppna landskapet på Trolle-Ljungbys marker, köra på platser där jag tror mig genom erfarenhet kunna komma att få rådjur på fotoavstånd.  Rådjuren är i början av sin parningsperiod, visar sig mera öppet och är mindre försiktiga, men samtidigt är grödorna inte skördade, vilket ger skydd för djuren. Detta kan vara både bra och mindre bra när man vill komma dem nära.
Det blev som tänkt, vaknar jag av mig själv i gryningen då kör jag hade jag bestämt. Snabbt på med kläder, tog kameror, sedan gäller det att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle, att upptäcka, komma nära och få dem fritt utan att störa dem. Det lättaste är att få se dem på avstånd kunna förbereda kameran med stöd i bilfönstret, för att sedan sakta ta sig inom håll. I dessa områden finns mycket vägar både större och mindre och rådjuren accepterar trafiken på dessa under vanliga förhållanden.
Men har bilen ett annat beteende, genom att köra sakta och stanna till uppmärksammar de detta och tar då ofta konsekvensen av det och söker sig bort eller i skydd av växtlighet.
Och en morgon som denna gillar jag, mitt intresse för det vilda, tillsammans med mitt foto intresse är något som går hand i hand, om jag även får några bra bilder, då känns det tillfredställande.
Då blir det intressant att väl hemkommen sätta sig vid datorn, gå genom vad som hänt och konstatera att några bilder är helt ok. Bl.a. på bock som jäktar en get, som jag en längre stund kunde följa, hade hoppats på att få se parning, men av det blev det inget, under tiden jag såg dem.
(Se även bild under Aktuellt)

                                             alt

                                             alt

Då fanns de där

2019-07-17 Att vara odlare är inte alltid så lätt, och det gäller även i liten skala.
Tänker på det som hänt i vårt lilla växthus, där vi har en gurkplanta och många tomatplantor dessa har klarat sig bra, växer nu kraftigt och vi kan nu skörda både tomater och gurkor.
Men under våren har vi fått olika växter som basilika och aborigin, planterat dessa på marken, men de har i stort blivet uppätna av något. Liksom de flertal plantor av gazania som Rita själv drivet fram nu i krukor, som stått i lådor även på marken, i mitten på plantan där blomknoppar kommer fram, har blivet uppätet.
Vi tycker att inget djur skulle kunna komma in, men så såg vi slem på marken och förstod det var sniglar men hade inte sett några där men flera ute i trädgården.
Det blev att när det mörknat gå ut med ficklampa och undersöka, och då fanns de där, tre bruna sniglar, på marken, lådorna med garzania togs bort i dem fanns två sniglar.
Vi misstänker att det har varit ägg från dessa sniglar i den jord vi lade in i våras som nu utvecklats, en snigel lägger 30-70 ägg på ytan men i under skydd av något, så det kan i så fall komma fram flera. Resterna av aborigin eller som den även kallas äggplanta har vi skyddat med att ta bort botten på plastspann och trätt detta över plantan, så får vi se om den hämtar sig.
Även i vår odlingsbänk har sniglars framfart påverat det sådda, dill och salladslök har delar av raderna försvunnit, medan morötter och sallad klarat sig bättre.
Med tanke på alla de trädgårdssnäckor som fanns på vår stengärdsgård är det inte konstigt att detta skett.

(Se även bild under Aktuellt)

alt

                                                                                                                                  alt

Samma krav

2019-07-16 När det handlar om våra hundar är det alltid den yngsta som jag i första hand vill påverka, för att lära samma saker som de äldre kan och gör. Och nu är det Robin som står i fokus för att få samma krav på sig som övriga i vår flock.
Som valp och tidig unghund har hon fått göra något som hon som äldre inte kommer att få.
En av de krav jag ställer på de äldre, är att de ska kunna gå lösa vid mig, och då menar jag inom två meter från mig, inte framför utan vid min sida eller bakom och på kommandot ”Gå fint” och det gäller om jag har en eller flera med mig. Detta gäller om vi inte tränar sök, jakt eller apportering.

Att ha kommandot ”Fot” är något som inte går med flera hundar ofta i terräng, ett krav som de inte kan hålla därför använder jag mig inte av detta, för fotkommandet är vid min sida i alla lägen och jag har inget behov av detta.

När jag har varit ute i marker, på skogsvägar mm. har Robin fram tills nu fått gå fritt, snoka och upptäcka, inte långt från mig, mindre än tio meter, men nu har jag ställt samma krav på henne att ”Gå fint” vilket har fungerat med mindre tillrättavisningar och hon följer nu flocken som de andra.
Men nu får vi börja träna på annat, när hon och jag går i marken och hon får besked att söka, vet hon inte om hon får eller ska gå fint, går några meter vänder kommer till mig.
Några gånger gå hon ut på sök, men tvekar ofta vad hon ska göra.
Nu senast tog jag med Boy och lät henne gå efter honom på sök, och det blir mera jakt för henne att följa Boy än sökträning. Men nu skyr hon inget, följer honom genom allt, så gått det går även i tät undervegetation och snår. Har en gång tidigare gjort det samma med henne och Nelly. Hoppas med detta att hon även gör detsamma när vi är själv, hon och jag.
Det är inte lätt att finna mark vid denna tid där det inte stör det vilda, de platser som är lämpliga där jag kan gå är begränsade. Har ju hundar som är helt under kontroll och nära mig

(Se även bild under Aktuellt)
alt alt

En annan väg

2019-07-15 Jag blev överraskad när jag under gårdagen, kom fram till den del i Gyetorp kärr,
där jag varit flera gånger tidigare år. Nu var det omgärdat av fårstaket, med strömförande trådar men med grind för besökande. Tidigare när fåren fick chans till bete även där gick de på de växter som man vill skydda, vilket man nu åtgärdat. Men samtidigt hade man stängt av den närmsta vägen mot havet från området med detta staket.

Därför tog jag och gick en annan väg nästa dag men nu utanför det stängslade området för att nå havet.
Men möttes även där med flera andra elstängsel längs havsstranden. Inget som tilltalar när man kommer fram till havet, eller pryder de vyer som man tidigare kunnat beundra. Orsaken antar jag för att hindra den betade boskapen att nå stranden och vattnet.
Stod en stund och såg över en vik, på andra sidan syntes grågäss och vit fågel men inga vadare vilket är det som intresserar mest.
Vände tillbaka och över nu torrlagd kärrmark i tuvig terräng, kom jag till slut till grinden jag var vid igår och tog en ny runda i kärret med nya bilder på insekter, då främst fjärilar.
En av dessa var älggräspärlemorfjäril som tillhör de mindre pärlemorfjärilarna, lättast att skilja från andra är att studera vingarnas undersidor för att skilja dem åt. Denna söker sig gärna till blommor i just denna biotop som kärret erbjuder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Andra tvärt om

2019-07-14 En plats jag gärna besöker är Gyetorp kärr, ett skyddat naturområde med flera olika orkidéarter, deras blomning är nu över och andra växter som blommar finns nu.
Hade inte möjlighet förra våren att ta mig dit, och först nu i år kände jag för möjligheten.
Även nu senare finns det mycket insekter, som olika sorters fjärilar, och en varm solig dag är det stor aktivitet av dessa, man kan sätta sig på någon av de större stenar som finns och spana, för att se när någon sätter sig och då försiktigt försöker komma nära. Vissa arter är lätta att närma sig andra tvärt om, men eftersom här finns flera av varje art, och man är envis så kan man få bilder även på dessa.
Vill visa en av de fjärilar jag tog bilder på, nämligen skogsnätfjäril.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 303

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>