Smedmästarens Blogg

Bildats ett tak

2020-09-12 Rita fick förra året från en granne en bit bort längs vägen två plantor för att hon sparat krukor till henne. Hon satte dem i anslutning till hundgårdarna, en av gårdarna har vi inte hundar i utan annat, som krukor och några med växter i. Vid denna planterades dessa, växter med stor växtkraft. De klipptes ned nästan helt i höstas när de under förra året klätt framsidan på hundgårdsnätet och mer till. Men i år har de riktigt tagit över, växt över det 2m höga stängslet följt det flera meter varje sida. Vi har lagt stöd som gjort att det bildats ett tak över gården av dessa växter, grinden har fått en mindre öppning fast vi klippt för att komma in.
Jag brukar kalla det ogräs på grund hur det växer. Men Rita säger att det är en klematis med sina små vita blommor som finns i mängder. Nu i mäktig blomning som lockar till sig insekter och ger skydd för alla trädgårdens sparvar.
Har blommat sedan en tid och nu som mest i september och bildar senare dekorativa fröställningar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Hundarna förstår

2020-09-11 Vi har kommit in en bit i september, men kan ännu en tid träffa på trollsländor.
När jag gått och tränat med hundar så kommer jag på dem, ofta stöter vi dem och står och väntar och ibland lyckas jag åter se var de sätter sig.
Det är olika ängstrollsländor, mindre sländor som ofta sätter sig i på marken på stenar eller vegetation.
Då försöker jag komma tillräckligt nära för att ta bilder, detta är något hundarna förstår på mitt beteende och väntar stils de får besked att fortsätta sitt jaktsök.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

I skuggan under träd

2020-09-10 Det var tredje dagen med en dags mellanrum som jag körde till de nära stubbfälten på eftermiddagen med bössa och hund. Tänkte ta vara på någon timme under bra förhållanden, varmt, soligt med bra vind, en skön avkoppling. Kunde gjort jakten effektivare genom att använda bulvaner, gjort gömsle med maskeringsnät mm.
Men jag har inte tyckt att antalet skjutna duvor var det primära. Därför har jag suttit fritt antingen i högre under vegetation. Eller som nu senat i skuggan under träd och högre sten- gärdsgårdar, med ansiktsmask, vantar och camouflagetröja. Och det har blivet skott på sträckande duvor. Ila som har utmärkt färg för att inte synas, har varit vid min sida, sitter eller ligger lugnt och på order gjort bra apporter. Jag hade lärt mig från förra gången som gav svåra skott, att sitta längs med skyddet och fick då rätt sving på min vänstra sida med bra resultat.
En träffad duva försvann ur sikte men Ila fann den döda duvan när vi gjorde eftersök inne mellan sten block och hade visst besvär att nå den, men lyckades få tag, vilket gladde, så den inte blev lämnad i marken om den inte varit död.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Gärna avstår

2020-09-09 Fick se en större svamp som drog min uppmärksamhet till sig, mycket beroende på sin färg och storlek när jag var ute med hundar. Det var en svavelticka, enligt det som går att läsa, skulle det vara en ätbar svamp rätt tillagad. Inget som finns i min tanke att vilja prova, bara namnet gör att jag gärna avstår.
Men vacker att se på, fann den på en rutten liggande äldre ekstam.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Trevligt för henne

2020-09-08 Hade lovat gamla Nana att få följa med på riktig jakt, har fått möjlighet att jaga duvor. Och det fick bli att hon ensam fick komma med som apportör, säkert trevligt för henne att inte som ofta bli lämnad hemma vid jakt då de yngre får gå före.
Vi, hon och jag återkom till den plats jag var vid dagen innan bland tistlar och nässlor.
De senare irriterade Nana som låg och bet sig i tassarna, hade svårt att vara stilla och vandrade runt. Men blev mera koncentrerad när jag sköt, och hon väntade på att få apportera, men det startade med ett par bom innan hon fick söka apport. Ingen lätt apport bland de höga täta bestånden av nässlor och tistlar, och hon fick hålla på en stund innan den var inne. Hade i går önskat mera vind och det blev så för större rörelse på duvorna, men med det ökade även svårigheten att hinna med de snabba duvorna som utnyttjade vinden i sträck mellan fält och träd. Svårare skytte än när de slår för bulvaner.
Nana fick även lättare apporter där duvor föll på stubb.
Nu hade jag infriat det löfte som jag givet henne, får se om det passar vid fler tillfällen.
(Se bild även under Aktuellt)


alt alt

Ute och spanat

2020-09-07 När jag varit ute och spanat efter duvor, har jag även kommit i kontakt med annat. Har suttit någon timma på samma plats med kameran i fönstret på bilen liggande på bönsäcken. Har fått sett en falk men även olika glador på avstånd i sin vingliga glidflykt mot vinden som alltid spanade. Har alltid när jag ser dem undrat vad de söker och vad de finner, kommer ofta över trädgården på låg höjd, cirklar runt och glider iväg. Har aldrig förstått att de gjort försökt att angripa de mindre dvärghönsen som går fritt.
Då kommer en glada närmre, passerar på låg höjd en bit ut över stubbfältet och jag får bilder när den passerar, förstår att den ser på mig men det stannar vid det. Den hade sett bilen länge och såg ingen fara med den, när den något nyfiken passerade.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Prova själv

2020-09-06 Fick erbjudande att skjuta duvor på en nära mark arrenderad av sonen Jonas. Det var stubbfält omgärdad av stengärdsgårdar med större träd, där hade skjutits duvor dagen innan som Jonas kom med, Rita o jag hjälptes åt att plocka och göra dessa klara för frysen.
Men nu skulle jag prova själv, tog med Boy, fann en bra plats i kanten på en dunge bland höga tistlar och nässlor, hade här bra överblick på de närmsta fälten. Tyvärr inte mycket vind som gör att duvor drar, kommer annars gärna på läsidan mot träddungar som denna jag satt vid.
Hade bara satt mig när jag fick två chanser som jag tog, sedan hände inte mycket, tiden gick, det kom skurar och jag fick ta skydd. Hade sett många duvor som slog längre bort på fältet, hade efterhand blivet en större flock som var i stubben. Hade sett från bilen hur de flög mellan stubb och större träd medan regnet slog på rutorna, fick ha fläkt och torkare på för att kunna följa dem.
När regnet upphört kom Jonas o Katarina och vi ställde oss på pass men inget hände, vi avbröt för hundträning med deras labrador en stund.
Efteråt gick jag för att se hur det var att sätta sig där duvorna slog, när tre överflygande duvor passerade och jag fick en ungduva till.
Det blir att prova igen vid nytt tillfälle.

(Se bild under Aktuellt)

Ringduvs flock                                                                          Boy med apporterad duva
altalt

alt

Ett par tillfällen

2020-09-05 Har vid ett par tillfällen de senaste dagarna stött på steglister, då i ogräsbestånd med tistlar. Tistlar och kardborre är något som steglisten söker sig till och är specialiserade på att ta vara på dess frön med sin spetsiga näbb.
Här i Skåne har vi möjlighet att få se övervintrade fåglar, men flertalet flyttar söder ut i okt-nov.
En av de fåglar jag fick bilder på hade en skadad under näbb, men trots det tycks den klarat sig.
De fåglar jag fått bilder på är honor eller ungfåglar, de gula vingbanden syns tydligt, men ingen hade hanens rödvit svarta huvud.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Med skadad näbb

alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 342

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>