Smedmästarens Blogg

Vid foten

2022-11-12 Vid foten på vårt stora valnötsträd har kommit vackra svampar.
Det är fjällig tofsskivling en svamp som växer på lövved, ofta vid basen av levande eller döda lövträd.
Svampen är oätlig, men kan användas vid färgning, kan köpas i förpackning torkad 115 gram till pris 92,00 kr.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Något annorlunda

2022-11-11 Ny större fasanjakt på drivna fasaner, med i drev och som apportör.
Åter varmt och behagligt väder, som tidigare mycket fasaner i alla såter.
Något annorlunda för oss som apporterar, för det hölls ett jaktprov för retriever under dagen. För att de skulle få de apporter som domaren behövde för bedömningen av hundarna, fick vi lämna döda fåglar kvar i marken. För egen del blev det därför endast apportering i en såt, där Ila och Aya var med. Tar Nelly och Robin med i två såter, och Ila i en där vi stöter fasaner.
Alla hundarna vet vad det handlar om, alla vill följa med, men tycker att fyra varje gång räcker i den gemensamma hundboxen i bilen.
När jag öppnar dörren till boxen och står med koppel trängs de om att få det om halsen, Ila är värst trycker fram huvudet mot kopplet, om hon inte ska med får jag föra bort henne.
Som vanligt utsökt lunch, till allas belåtenhet.
Hundarna har åter gjort det jag förväntat mig för jaktens genomförande utan något att anmärka på.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Runda kulor

2022-11-10 Efter att åter jobbat i trädgården blev det en stund på eftermiddagen i svampskogen som resulterade i lite trattkantareller.
Jag gick runt och pekade (ryggproblem) på funna svampar som stod glest, ofta en och en eller i mindre grupper, medan Rita plockade, goda uppskattade svampar att smaksätta olika rätter med.
Aya var med och sysselsatte sig och såg flera gånger hur hon tuggade och svalde, efter en stund kom allt hon stoppat i sig upp, såg ut som runda kulor, trolig bajs från hjort.
Även om hundarna har smak för annat, var detta säkert bäst som skedde.
(Se bild under Aktuellt)alt alt

Stor jaktlust

2022-11-09 Dagarna med fågeljakt kommer tätt, idag rough shooting, mindre med deltagare och mera gående med jakt för spaniel. Jag och Mats E stod med spaniel och det fanns fyra retrievers som apportörer, samt godsets eget folk.
Åter tur med vädret, de utlovade skurarna uteblev och vädermässigt kunde det inte varit bättre med temp. upp mot 14 gr.
Två uppflog på änder ingick i dagens övningar, men det övervägande var jakt på fasan i marker vi tidigare år varit i dessa sammanhang, ogräsbestånd gles skog med höga nässlor, som höll fint flygande fåglar.
Känner själv att det inte blir som jag önskar, då hundar ibland kommer för långt fram efter springande fasaner, men eftersom det finns skyttar i flankerna längre fram fungerar det för jakten.
Detta beteende kommer efter hand med mycket fågel, skjutande och flera hundar i arbete samtidigt, även med tidigare skolade hundar med stor jaktlust, de stöter och respekterar och jag slapp någon knallapport och efter stöt kommer de tillbaka.
Bara att till viss del acceptera, och flytta sina egna gränser på vad man vill hundarna ska få göra, för de tycker inte de gjort något fel, de har fått fasaner på vingar och det var väl det vi skulle göra.
Unga Aya fick stanna hemma ville inte utsätta henne för dessa frestelser inget som hade blivet bättre men mycket som kunnat bli fel.
Åter en härlig god lunch tillsammans trevligt socialt folk.
En undran var fältviltet som harar tagit vägen?  Vad jag uppfattade var ingen på benen i de biotopiskt lämpliga markerna som jagades av? I en såt blev det endast en ungtrut som fälldes.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ett ollonår för boken

2022-10-08 Jag har skrivet om löven i trädgården och hur jag kör ned dessa.
Men vi har många större träd i dungen på vad vi säger baksidan, flertalet björkar men även flera bokar. Här hjälper det inte att köra sönder på samma sätt som i trädgården. Dessa löv är mindre och lättare virvlar runt och läger sig i strängar, brukar köra de öppna ytorna med en lövsamlare bakom gräsklipparen och sedan lägga till kompost.
Men i år är det ett ollon år för boken, de hårda frökapslarna ligget tätt på marken, inget som man kan förvänta sig ska bli till kompost. Har då kört under de stora bokarna med uppsamlare och lagt detta på släpen. Och även det går förvånandes bra, de hårda ytterskalen följer med och vi blir kvitt dessa. Men de trekantiga näringsrika fröna finns delvis kvar till djur och fåglar, ser ofta bl.a. ekorre, talgoxar, nötväcka och bofinkar under bokarna som tar del av dessa.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Ila sitter stilla

2022-11-07 Tar en händelse från den senaste fasanjakten.
Vi står och väntar att få starta fasandrevet, Ila sitter stilla och väntar med spänning medan svansen går snabbt fram och tillbaka på svartjorden. Efter en stund har svansen polerat jorden och jag blir uppmärksam på henne, hon inte säkert medveten om vad svansen gör men den ger positiva signaler på något hon förväntar sig, nu fullt koncentrerad.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vem står och dricker

2022-11-06 När jag var tyckte det var klart med löven på framsidan kör jag mot grinden in till burar och dungen, men blir överraskad av vad jag får se. Intill grinden har vi vatten uttaget och under detta ställer vi en skål med vatten till hundarna. Vem står och dricker, jo den vita dvärghönan, vad glad man blir. Men då kommer frågor, var har hon varit sedan höken slog till den 31/10 framtill idag, fem dagar har gått, hennes vita färg ger inget skydd och det blir svårt att gömma sig, med olika predatorer i området dag som natt. Hon är ju som alla de små dvärghönsen helt orädd för oss, man får se var man trampar för de är runt fötterna, fikar vi ute tigger de och plockar det de bjuds på från handen. De blir mer än höns, individer som vi känner som en del av familjen.
Vi köper bröd till reducerat pris, det är torrt, läggs i vatten och det bjuder vi hönsen på.
Det fanns blöt bröd i en skål och det bjöd vi henne på och hon åt, hade troligen funnit mask så hon har nog inte svultit, när hon ätit sig mätt öppnade vi dörren till voljären och hon hoppade in.
Hon hade säkert haft något att berätta om dessa dagar som vild höna, men vi får troligen inget svar, men hennes kroppsspråk talade om att hon var i full vigör.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Köra sönder löven

2022-11-05 Ett årligt återkommande arbete är alla de löv som faller från våra träd.
I trädgården, dominera gör de större löven från valnötsträdet som nu sedan de senaste dagarna fallit till marken, men även från frukträden och de stora hasselbuskarna som är något senare att fälla löven. Men även om allt inte ramlat beslöt jag mig för att göra en insatts, som jag gjort de senaste åren, köra sönder löven med gräsklipparen i mindre delar som lämpar sig för daggmaskarna att dra ned i marken. Varje gång förvånar det mig hur bra det går, tidigare räfsade och lastade vi på släpen mer än ett stort lass för transport till tipp, jobbigt och tidsödande.
Det kommer att bli fler körningar, nya löv faller, samt där man räfsar fram löv från kanter träd och stenar för att även köra ned dessa, nu ser det bra ut, och hoppas inte få in löv från andra tomter men trolige kommer de med västlig vind.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 418

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>