Smedmästarens Blogg

Du måste koppla

2020-03-19 Har kört till Tosteberga ängar med tanken att gå söder ut de ca 800 m till havet.
Har även den större kameran med i bilen, tvekar om jag ska ta den, måste då även sätta på stativ, så jag kan bära den på axeln och hålla i stativet. Men provar jag inte och jag tycker det blir för tungt, går det att vända. Jag måste även bestämma om hundarna som är i bilen ska få gå med, men låter dem denna gång stanna.
Går över de på många ställen blöta betesmarkerna, när jag närmar mig havet ser jag bakom en gärdsgård vitkindade gäss som betar på strandängarna närmast vattnet.
Några ser åt mig andra betar lugnt vidare, viker av från denna flock, får då se andra gäss som jag måste gå mot, tar även här bilder. Men mitt uppdykande gör att de lyfter och med dem andra jag inte sett, säker flera hundra gäss. Kommer till den plats där jag är nära vattnet och blir stående där och ser ut mot de öar som ligger en bit ut, det blåser västlig vind, här är det öppet då känns vinden påtagligt, ögon och näsa rinner. Ser ett par strandskator på en sten i vattnet, svanar och vitfågel längre ut. Det blänker och glittrar i vågorna i motljus, och flera gäss ligger på vattnet en bit ut.
Vänder tillbaka, hade sett två människor där jag kom ifrån, nu kommer jag närmre dem, då kommer en kanin i hög fart mot mig, har kameran på axeln, tänker att det är de jag såg som stött den, samtidigt skymtade jag något vitt i buskarna. De har en lös hund som med hög fart springer över fälten ibland hundra meter från paret. Stannar vid en större sten och ser vad som händer, de tycks inte ha någon som helst kontroll över den foxterrier liknade hunden.
Går då mot mannen som är närmst, kvinnan längre bort, säger till honom att du får inte låta hunden springa fritt och jaga, du måste koppla den. Paret är i sextio års ålder, då kommer hunden och han verkar inte kunna kalla in den, utan den ger sig av på en ny runda. Kan du inte kalla in hunden säger jag, han svarar att det är hennes hund.
Jag håller förmanings tal till honom, att så här får de inte göra, vilket de borde förstått.
Och han håller med, du har rätt säger han. Går sakta iväg då kommer hunden och passerar mig, i högsta fart den tycktes njuta av friheten. Jag står en stund och efter ett tag har kvinnan kopplat hunden, och han vinkar att nu var det gjort.
Tänker nu att det var tur att jag inte tog mina fyra hundar med mig som går fritt, men helt nära mig under kontroll, är de inte inom tre meter från mig, får de besked att skärpa sig.
Man vet inte vad som kunnat hända om denna hund rusat på min flock långt ifrån sina ägare.
Marken är ett naturskyddsområde med senare häckande fåglar, vilken skada det kan bli när folk gör på detta sätt, utan att tänka.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                           alt

Framför oss

2020-03-18 När jag varit ute och gått, har jag på varma platser i lä sett blåsippor, ett härligt besked på den fina tid vi nu har framför oss. I trädgården kommer det vårlök på allt fler platser för varje år, de har börjat blomma, brukar på de öppna ytorna köra med gräsklipparen i försök att dämpa dessa blommors framfart, och det får bli snart.
Koltrast hanen sitt sedan en tid i toppen på valnötsträdet och sjunger, troligen börjar honan bygga sitt bo, men var vet vi inte än, de är försiktiga med att visa var de bygger.
Och jag förstår dem för skatorna håller dem under uppsikt, har de möjlighet finns både trastens ägg och ungar på deras meny.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Helt nära

2020-03-17 Har varit ute i naturen med några av hundarna, inget sök utan de har bara fått vara vid mig helt nära, men utan koppel.
Tog ett par bilder på de som var med Boy, Alice, Nelly och Robin.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Har koll på läget

2020-03-16 Ilas valpar har blivet 3 veckor, går omkring, leker med varandra, ser och uppfattar ljud, är intressanta att se på. Ila pysslar och sköter om dem, hon äter bra och vill ha mer hela tiden och har mycket mat till valparna, som ökar i vikt för varje dag.
De har fått medel för avmaskning liksom Ila. Rita väger och klipper klor och har koll på läget.
Så här långt ser allt ut på bästa sätt och veckorna går fort.
Alla valpar är placerade, inget som var lätt eftersom där fanns många som var intresserade och där vi vet att hunden skulle fått det bra och blivet aktiverad.
Vi avlar i första hand till jakt, och valet föll på de som jagade och hade vad vi uppfattar bra möjligheter med mark och vilt, vilket i slutändan är något som förutsätts för att få en bra jakt hund för jakt under bössan, samt även en bra apportör.
(Se bild under Aktuellt och Hundar/ Valpar)

alt alt

alt

 

Hade lagt sig

2020-03-14 En fin solig dag, utan nämndvärd blåst. Tvärt emot för någon dag sedan då stormbyar drog fram, med mängder av brutna grenar nu liggande på marken, över hela trädgården, mycket från valnötsträdet men även en större gren full med knoppar från ett päronträd.
Vårt största äppleträd som till hälften var dött, hade lagt sig över en större sten och in ett annat äppleträd, konstaterade att det var röta i stammen vid markytan och det kändes att det var passligt väder att ta hand om detta. Tanken var att det skulle fått vara kvar, tyckte det skulle vara bra att placera fågelholkar på, men så blev det inte.
Det blev att starta en eld på baksidan och elda upp efterhand alla de mindre grenar som vi klippte bort från de grövre och det blev åtskilliga skottkärror som plockades upp, forslades bort och eldades. Motorsågen fick kapa grövre grenar till ved, och efter flera timmar finns nu endast bara den grövre stammen med grenar kvar, vilken även kommer att sågas till ved.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fredag förmiddag

2020-03-13 Det är fredag förmiddag, kör till Skräbeån, tanken är att fiska en stund, vid något av de nu av högvattnet begränsade platser där man kommer till.
Går mot ån bland snår och större grenar som jag måste över, här är endast en plats där det går att kasta. Får den sista biten gå i vattensörja för att nå ett träd i åkanten där jag tänker kasta från.
Då ser jag den, sitter en bit ut i ån på ett av de större träd som nu fallet tvärsöver ån, ställer spöet mot trädet och tar fram kameran, hinner ta en bild innan den är borta. Står en stund och undrar var strömstaren tog vägen, får åter syn på den, med sitt vita bröst, men längre ned i ån på ett annat träd. Det var första mötet med denna trevliga fågel i år, det får bli det jag tar med mig denna dag, ingen kontakt med fisk och jag avbröt tidigt denna gång.

(Se bild under Aktuellt)

alt

 

De större snåren

2020-03-12 Har just avslutat lunchen, när vi får besök av en ofta återkommande valpköpare Timmie O. Han har en hund, Smedmästarens Bosse, en Ila valp som är jakttränad.
Timmie har bra möjligheter med marker för småvilt och Bosse har han lyckats bra med, och fällt flera vilt över honom och vars bedrifter vi gärna följer.
Och Timmie väntar även på en ny valp i Ilas senaste kullen.
Jag hade själv tankar på att ut i marken en stund med Robin, frågar därför om han vill följa med och efter att fikat, blev det så. Kör då till ett nära markområde där jag gått några gånger tidigare. Eftersom Timmie också är intresserad av fotografering, ger jag honom kameran medan vi söker oss fram i marken, och det blir några bilder.
Robin är ingen som hänsynslöst springer i de täta snåren, men hittar öppningar som hon följer, några snår är stora och samman hängande och hade hon inte visat att hon klarade viltkontakter även i dessa, hade jag inte låtit henne försvinna in i de större snåren. Tror mig se på henne att där finns fasaner, som troligen springer och vi får ingen stöt.
Har fasaner möjlighet att springa undan gör de det, hellre än att trycka, och efter att på denna mark fått stötar, vet fasanerna vad som väntar och drar iväg i dessa större snår.
När vi gick fick vi se årets första tranpar som passerade oss flygande, de har under flera år häckat i området och var nog för att rekognosera.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

En mindre händelse

2020-03-11 En mindre händelse, Rita och jag är i köket när det blir en kraftig smäll på fönstret, undrar först vad det var, men förstår att det var en fågel som flög i rutan, vilket hänt tidigare.
Går fram till fönstret och ser en grönsiska på marken, med hängande vingar. Vet att inga hundar är ute som kan ta den, tar kameran och springer ut, där sitter den chockade fågeln, kan bara ta den. Men vad gör jag nu, tänker på en av de mindre holkar för fågelmat som finns helt nära, stoppar in siskan som nu börjat röra på sig, där får den vara till den kvicknat till. Något senare ser jag i holken och den är borta, hoppas att det gick bra.
Orsak att fåglar flyger in i rutan kan vara att sparvhöken varit på besök, och då snabbt försöker småfåglarna fly, och då kan det bli såhär, men det är bara spekulation.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 320

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>