Smedmästarens Blogg

I det öppna landskapet

2024-05-09 Gulsparven är en sällan sedd gäst i trädgården, påträffas ute i det öppna landskap med buskar, fält, skogs bryn men även på hyggen, där jag tagit dessa bilder. Lever av insekter och frön, samlas i flockar under höst och vinter vid fält där säden är skördads finner då spillsäd. Hanen mera gul än honan under vår och häckning.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En liten spindel

2024-05-28 Sitter på en stol med en blommande rosa rododendron framför mig, har kamera och testar hur nära jag kan komma insekter för foto och ändå få skärpa på bilderna.
Följer olika bin och flugor, men så får jag se en liten spindel bara ca fem mm i kroppen men med långa ben. Den rör sig en blomma och lämnar den, följer en tidigare gjord tråd med fart, hinner inte få in den i kameran förrän den är borta.
Söker på nätet efter ett namn på denna mindre spindel, finner den och kan läsa följande.

Den tillhör en grupp med namnet pachygnatha som är ett släckte av långkäkade klotvävare som först beskrevs av Carl Jacob Sundsvall 1823. Där finns flera spindlar likt denna, vill inte chansa med något svenskt namn, då kan det bli fel.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Flera olika

2024-05-27 Vi har nu flera olika rododendronbuskar i full blomning i trädgården, vi tycker om dessa vintergröna växter med härliga klasar av blommor i flertalet färger. De blommar i något olika perioder, först ut är de vita sedan gula, sedan kommer de i olika nyanser rosa och röda. De sist blommade är de mörkblå, samtidigt börjar nya skott växa ut för att   senare bilda nya knoppar till nästa säsong. De vita kan komma i en ny blomnings period samma år.
(Se bild under Aktuellt)
 alt alt

alt alt

alt

Smärre strider

2024-05-26 I ett mindre vatten har smådoppingar bråk om var deras respektive revirgräns finns, smärre strider uppstår, båda könen är indragna i detta. Det sker både på och under vattenytan med fart och stänkande vatten. Efter någon minut lugnar det ned sig och de simmar på olika håll, båda nog nöjda med att visat upp sig och befäst sitt område.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Blir förvånad

2024-05-25 Brukar gå och se efter insekter, främst fjärilar på remsa utanför tomten som inte brukas av lantbrukaren utan får växa fritt, då kommer olika blommor fram som lockar fjärilar.
Har gått där en gång tidigare i år, och har varit där med Aya, för längst bort finns ett område som legat i träda och där har vi har kunnat träna sök.
Men för några dagar sedan när jag åter går och tittar, ser jag något på avstånd bland växtligheten som blänker. Går mot detta för att undersöka och blir förvånad över vad det är, en sköldpadda, död med huvud och ett ben förtorkade, låg inte där förra gången jag gick där.
Var har den kommit ifrån eller har någon släppt den där, med hopp om att den skulle klara sig, vilket den tydligen inte gjort.
Vet att en granne en bit bort har fiskar och har haft sköldpaddor, en gång var det en på vägen utanför tomten som gått hemifrån, som hämtades. Kontaktade honom men det var inte hans!
Återstår en förklaring till att sköldpaddan fanns här, den var stor vilket tyder på hög ålder!

När jag berättade det för Rita var hon och hämtade den lade den på stengärdsgården, tyckte det var synd att en traktor skulle krossa skallet och nu ligger den där.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tänkte börja om på nytt

2024-05-24 Som pensionär med stort intresse för fåglar med en stor tomt med många holkar. Blir det att jag dagligen ser över och håller koll på det som händer bland både tama och vilda fåglar. Jag uppmärksammade tidigt att en rödstjärts hane fanns i det område de tidigare häckat i, en holk gjord för just rödstjärt som vill ha öppet över sig, då med ett längre hål.
Såg efter en tid även en hona vid holken, såg ut som hon hade bygg material med sig. Men efter några dagar flög det in en pilfink i denna holk och rödstjärtarna syntes inte till.
Det hade gått minst 14 dagar utan att se eller hört något, tänkte kanske sparvhöken har varit framme på sina dagliga snabba besök. Misstänker våra rödhakar har blivet hökmat för de försvann hastigt i våras och har inte synts till sedan dess.
Men så häromdagen var det en rödstjärts hane sjungande i dungen. Satt och kollade såg då vid något tillfälle en hona vid en holk. Hanen flög mellan olika holkar för att undersöka, var inne i någon med stort hål troligen gjort av hackspetten, jag hämta kameran och tog bilder. Det varade den dagen sedan åter tyst, två dagar senare såg hastigt en hona vid i björk, tydligen var de i området. Man undra om de har haft en misslyckad häckning någon annan stans och tänkte börja om på nytt, för det är troligen samma fåglar som är tillbaka.
Har även en gång sett hanen sedan dess.
Vad som händer framöver vet jag inget om, men håller koll.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Flera nu rutna

2024-05-23 Har varit ute med hundarna, avslutar med att köra till sjön så de får bada.
Ett alternativ är vid rastplats Råby, där man har sjön nära, men det kan vara folk där och även på den mindre brygga i anslutning till rastplatsen. Tyvärr har underhållet uteblivet, man går ned för en slänt, närmast vattnet är det klinigt och blöt, där ligger plank att gå på flera nu rutna och brustit i anslutning till bryggan. Av räcket på bryggan, finns e4ndast några stolpar kvar, på en av dessa har den mindre ståltrappan som fanns i slutet på bryggan hängts över en av stolparna.
Två båtar ligger längs den ena sidan, en liggande på botten, den andre flyter men inte mer.
Dessa båtar borde inte finnas här, är till besvär för badande och även hundarna när de kommer in. Aya tog vägen tillbaka över den ena, grön påväxt gjorde det halt och hon hade svårt att få grepp, men löste det. Tråkigt att se hur det har förfallet på detta sätt.
Hundarna fick två kastade dummy att hämta och de är motiverade att göra det.
(Se bild under Aktuellt)

Ila                                                                                               Nelly

alt alt

Aya                                                                                            Boy

alt alt

Försöker fånga fisk

2024-05-22 Har taget foto på en skrattmås som liksom tärnor försöker fånga småfisk på grundare vatten, den dyker inte som tärnan, försvinner inte helt under vattnet. Men vad jag såg lyckades även den få någon mindre fisk.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 478

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>