Smedmästarens Blogg

Jag höll med

2019-07-01 Har de senaste dagarna försökt att ta med Robin på de mindre utflykter jag gjort.
Hon behöver komma ut och inte bara gå här i trädgården med de andra hundarna, en för henne trygg plats. Hon är lika ivrig som övriga hundar att få följa med i bilen hoppar ut och in på kommando.
Tog mig till viken i norra ändan av Levrasjön, hade Robin och Ila med, en plats vi besökt tidigare och gjort mindre framsteg, där hon simmat med Boy och hämtat apporter. Men vill ta ytterligare steg med henne, och nu visade sig att hon var spontant i vattenkanten när vi kom dit, hämtade även kastad dummy utan större tvekan, några kast för båda hundarna blev det. Men vi avbröt snabbt, mygg i mänger angrepp främst mina bara ben och hundarna, så vi vänder till skydd i bilen.

En annan dag blev det till rastplatsen vid samma sjö, som är lätt tillgängligt men där kan var bilar och folk vid bänkar och brygga och då är det mindre passande med hundarna.
Men inget folk på bryggan, några satt en bit ifrån vid ett bord, nu var Robin och Boy med, tog koppel på Robin och gick ned för den slänt som är innan vattnet på delar med utlagda gångplank, något nytt för Robin som ville gå vid sidan i det gröna i början, sedan gick det bra.
Hade inte större förhoppningar med detta nya för Robin, kastade till Boy som hoppar långt ut från bryggan och hämtar. Ser hur Robin ser intresserat, kastar på det grunda några meter ut. En låg kant till vattnet, hon tvekar med hoppar i visar här inget intresse för dummyn. Får låta Boy hämta, och han får ett nytt längre kast, när han är på väg in hoppar hon spontant i och möter honom simmande. Då blir jag djärvare, går ut en bit på bryggan och kastar ut tio meter i den glesa vassen, och säger Robin som visar intresse, tvekar något, hoppar sedan ifrån bryggan i lågvatten och simmar bestämt ut och hämtar, det blir litet strul när hon försöker komma upp på bryggan får kalla in henne på grundare vatten, väl där tappar hon dummyn när hon ska upp på bryggan men allt gick över förväntan, trodde inte när jag kom hit att hon skulle hoppa ifrån bryggan, var väldigt nöjd med hur det snabbt utvecklade sig. Hörde hundskall från bilarna, en annan hundförare, stod med hund och dummy i handen hade säkert samma tankar som jag att få bada sin hund, nöjd kopplade jag Robin och vände upp för slänten, bytte några ord med honom, som sett på och tyckte det gått bra, och jag höll med. Ska bli intressant att få se hur det utvecklar sig nästa gång vid kast till Robin från bryggan, för detta gör vi om.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Går en kortare stund

2019-06-30 Tog Nelly o Robin med och körde till en betesmark, gick en runda i den ovanligt höga växtligheten, Nelly vid mig, Robin fritt. Ser att hon tycker om att springa i detta, är hela tiden nära i ett intresserat sök. Följer en kostig där det är lätt att gå, ser efter allt som kan intressera. En trollslända flyger upp, stannar, den sätter sig på en sten, stannar hundarna, går mot den men den flyger, men senare på återvägen ser jag troligtvis samma igen och nu får jag ett par bilder. Även några silverstreckade pärlemorfjärilar finns i ett område och besöker blommor på björnbärs buskar, stora vackra fjärilar. Åter varmt och hundarna flämtar, vi går en kortare stund får även bilder på en guldbagge innan vi vänder hem. Härligt att få börja göra mindre utflykter vilket jag saknat en tid, men den tyngre större kameran får ännu stanna hemma.
Får då söka insekter och mindre djur passande för denna kamera.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vid min sida

2019-06-29 Tog för första gången på länge själv bilen och tog mig upp i närliggande skogsområde.
Hade Robin med i bilen, vandrade längs en asfalterad cykelväg med Robin i koppel och medförd kamera. Såg efter insekter som fjärilar, trollsländor, baggar och annat som jag tycker är intressant.
Kommer fram till en kraftledning som korsar cykelvägen, där solen lyser upp, stannar och ser extra noga efter objekt för kameran, värmen är i solen påtaglig, Robin flämtar och när jag ser en fjäril på en blomma och ger jag Robin order att stanna, vilket hon är duktig på, lyder och sitter stilla vid min sida.
Solen kommer inte på fjärilen från rätt håll, för att belysa den, så jag blir stående framåtlutad för att vänta tills fjärilen vänder sig på den blomklase där den lugnt sitter kvar. Men efter att rättat mig och gjort ett nytt försök blir det bra position på fjärilen och tar då bilder, har konstaterat att det är en snabbvinge, men förvånad att den inte tycks bry sig fast jag har kameran nära.
Väl hemma i datorskärmen ser jag att det är en Almsnabbvinge, en fjäril jag inte tidigare tagit bilder på, den är allmän men uppehåller sig i almkronorna där den livnär sig på bladlössens honungsdagg. Men främst honor kan besöka närliggande blommor, och det går att läsa att den är lätt att komma nära, vilket jag konstaterade. Och räknas som en doldis för man ser den sällan.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Något senare

2019-06-28 Skrev i går om rododendron och visade bilder på de tidigt blommande sorterna, men vi har andra som kommer i blom något senare, är mörkare men ändå vackra på sitt sätt, överfyllda av blommor även de.
Vill även visa dessa.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

På banan igen

2019-06-27 Det har varit lugnt på min Blogg sedan ett tag, förstår att flera har undrat, även om vi sett att flera ändå följer Hemsidan.
Anledningen har varit att jag den 29/5 blev opererad i ryggslutet för mina smärtor, som sedan ett år tillbaka stegrats efter några dagar med mycket bowling. Försök med sprutor i det besvärade området har inte gett resultat. Därför blev det bestämt att utföra den operation som nu gjorts.
Efter ett större ingrepp, väntar en längre tids läkning, och återhämtning, vilket inneburit försiktighet att göra vridningar, lyfta mm. samt smärta i sår och begränsad rörelse har gjort att jag inte känt mig motiverad att ta tag i Bloggen.
Vilket innebär att jag en tid framöver inte fått köra bil, utan får lita på hemtjänsten (Rita) som nu sedan operationen fått ta över även mina sysslor, vilket hon gör på ett utmärkt sätt.
Därför har endast kameran kommit fram när jag sett något som intresserat mig i mitt begränsade rörelseområde som trädgården utgör. Och eftersom mina inlägg bygger mycket på bilder har det inte varit möjligt att under dessa förutsättningar få uppslag till Blogg.

Hundarna har även fått sitta emellan, med avsaknad av aktiviteter från min sida, vilket har drabbat unga Robin mest, som vid denna ålder skulle kommit längre i allt, än det nu blivet.
Men nu när det gått snart fyra veckor känns det bättre och har nu kunnat röra mig mer och har förhoppningar om att snart vara tillbaka på banan igen.
Under denna tid som gått, har rododendronen i trädgården blommat och nu har även blommorna vissnat och nya skott är på väg. Buskar vars utveckling vi följer med intresse.
Tar några bilder på dessa.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt alt alt

Är det bäst så

2019-05-27 När jag varit ute med Robin i gräsmarker har jag även sökt efter sländor.
Har sett få större, men på vissa platser små flicksländor. Har då lagt mig på knä, för närbilder på dessa sländor 23-30mm långa när jag kommit nära, utan att de flugit iväg.
Något jag inte sett tidigare var hur en sådan mindre slända som satt på ett vasstrå, hela tiden flyttade sig till baksidan av strået. Hur jag än försökte från olika håll få bild kröp den i skydd. Att denna lilla varelse hade instinkt att skydda sig på detta sätt förvånar, att de har sådana egenskaper överraskar på ett positivt sätt. Flicksländor finns det flera arter, att särskilja dem är inte helt enkelt, för det finns variation av färger och tecken inom varje grupp.
Fast jag antar mig veta vilka jag tog bilder på, skriver jag inte det, det kan vara fel, om någon med bättre vetande ser dessa bilder, är det bäst så.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Det blev så

2019-05-26 Hade i går kväll sagt till Rita, vaknar jag tidigt, kör jag en runda med bilen, har då kameror beredda om något intressant skulle visa sig. Har olika typer av biotoper att söka i och då även olika möjligheter att se de djur som finns där.
Det blev så, ljust men solen hade inte kommit upp, kör mot skogsområden, där är chans på de större däggdjuren. Får se vildsvin med kultingar, dovhjortar på flera platser, två kronhjorts hindar samt harar. Men det är en sak att se, en annan att komma i läge för foto.
Har på avstånd sett suggor med kultingar ute på ett fält, men de försvann bak buskar längs med vägen. Men plötsligt rusar två suggor över vägen framför bilen följda av kultingar, tar den mindre kameran, har den klar när ytterligare en vuxen passerar och fler små. Tar bilder genom framrutan, när alla med fart passerar. Hade innan även sett en större gris inte långt från vägen men bakom träd, den tog det lugnt, gick sakta iväg in bland träden.
Det finns mycket djur i rörelse och visar sig öppet på morgonen, men svårare att komma dem nära, de är först på plats och har koll på läget, flera har varit aktiva, nu på väg att söka skydd och lega under dagen.
Lättare att tidigt vara på plats mot kvällningen och låta djuren komma till en och man får se dem när de utan påverkan rör sig ute i marken och inte bara skrämda djur som flyr i skydd.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Vi säger hon skrattar

2019-05-25 Robin och luckan.
Vi har överhängda vippluckor till hundrummen och boxar, även från huset till hundgården utanför det rum som valparna växer upp i.
Robin har varit där från fyra veckor och framåt i början med stängd lucka, när hon blev äldre och vädret var passligt öppen till viss del, alltid stängd om natten. Den vipplucka som finns har då varit fäst i öppet läge, men för någon dag sedan fällde vi ned denna. Nelly och Robin finns i detta rum med luckan, och det brukar inte ta lång tid att lära valpen att gå ut och in genom denna, Nelly springer med fart på luckan som slår upp, och vi tror att Robin som kommit strax efter blivet träffad på nosen av denna som kommer med kraft tillbaka. Varför vi tror detta är att vi inte fått henne att gå genom utgången när vippluckan var nere. Vi har försökt med lock, från båda sidor, hon har suttit och sett igenom plastluckan, men inte mer.
Vi har provat under flera dagar, utan resultat. För några dagar sedan tänkte jag vara envis, hon var inne och var tjugonde minut var jag ute och lockade, hörde hur hon gnällde och ibland ylade. Men jag stod på mig, vi har båda försökt att öppna en springa i underkanten med fingrarna, under några dagar och hon var där men hon tvekade. Men en dag var hon på andra sidan hade passerat luckan, sen har det släppt, när hon väl kommit underfund med att den inte slår henne går det nu med fart på både Nelly och Robin ut och in när de är där samtidigt.
Robin har ett annat särdrag, vi säger hon skrattar, lyfter på ovanläppen, nosen veckas, hon blundrar och man ser tänderna. Detta när vi möts om morgonen och ibland när vi träffats för att varit borta från varandra en stund. Vi har längre tillbaka haft detta beteende på någon hund i samma linjer, vi tycker det är trevligt och skrattar tillbaka.
(Se bild under Aktuellt) 

alt alt

alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 301

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>