Smedmästarens Blogg

Den goda smaken

2018-11-10 Nu kan vi åter lägga en säsong med valnötter bakom oss, mycket arbete och tid är nedlagt, hur många timmar Rita hållet på med dessa nötter vet vi inte, vet bara att det är åtskilliga.
Och visst är det med tillfredställelse som vi kan konstatera att det blev 131kg torkade nötter.
Inte rekord men näst intill, nu kommer nästa fas med nötterna när Rita knäcker dessa medan hon lyssnar på radio eller ser på TV. För att senare vakuumpackas för att hålla sig färska och behålla den goda smaken att äta eller i olika rätter, samt bak. Även skalen används i någon av våra kaminer, lätt att tända på och brinner bra.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Lever farligt

2018-11-08 Ivösjön har ett extremt lågt vattenstånd, vilket även visar sig i Skräbeån som är sjöns förbindelse med havet. Stora Enso pappersbruk hämtar sitt vatten från ån och har fått dra ned på produktionen på grund av vattenbristen, som då är kostsamt för företaget.
Nu på hösten vandrar havsöringen upp i ån för att leka, för att hjälpa öringen har iordningställts lekplatser med sten och grus. Och på flera platser finns det inte mycket vatten över lekplatserna vilket ger ringa skydd för den lekande fisken och inte för den rom som fisken släpper. Detta är negativt för många som lever i vattnet, men det finns andra som drar fördel av det låga vattenståndet.
Hägern är en fågel som söker sin mat i huvudsak i vatten, med sina långa ben vakar den efter byte stående stilla i vattnet, och angriper blixtsnabbt med sin långa näbb sitt byte som kan vara främst fisk. De mindre öringarna som finns i ån lever farligt, när man kan se flera hägrar som flyger längs med ån för att finna för dem lämpliga fiskeplatser. Kan man lätt räkna ut att för fisken är det inte bra, vilket säker drabbar även fisket i ån framöver.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Fyra döttrar

2018-11-06 Vid rough shooting jakten härom dagen fanns fyra döttrar efter Smedmästarens Gry och Maesydderwen Sioux.

Men i fyra olika kullar äldst är Smedmästarens Mollie, ägare Mats Eliasson, sedan följer våra Smedmästarens Tanja ”Nelly” och Smedmästarens Ila och yngst i Grys sista kull Smedmästarens Juli ägare Vilda Sandberg.

Där två av dessa Mollie och Ila placerade sig på årets SM
En kombination som givet flera framgångsrika avkommer på främst jakt men även annat.

Till glädje för ägare och hundar.
(Se bild under Aktuellt)

Systrarna Juli, Ila. Tanja "Nelly"och Mollie

alt

Småviltsjakt

2018-11-05 I dagarna kom jakttidningen Allt om Jakt & Vapen ut med nr 11 november.
I den finns ett reportage benämnt Småviltsjakt med Jörgen Sandberg som gjordes i januari i år på Stensnäs marker i Blekinge. Där jag jagar över mina cockrar ”Nelly”, Ila och "Boy" då nio månader.

Cocker SM

2018-11-04 Så var dagen kommen till Cocker SM, vilket skulle hållas på Annelunds gård i Helsingborgstrakten. Tidig avfärd med dimma och fukt, men väl framme hade det klarnat upp och det såg inbjudande ut.
Jag hade anmält Ila, och Mats Eliasson Mollie och vi åkte tillsammans.
Även en tredje Smedmästare nämligen Mer var anmäld men kom inte till start pågrund av skada. Annelunds gård är anpassad för jakt med spaniel, utmärkta remisser, med växter som var överskådliga, mycket vilt som rapphöns och fasaner.
Där var förutsättningar för ett rättvist prov med lika förutsättningar för alla hundar, och vädret var anpassat för dagens övningar.
Provet döms som ett parsläpps prov med två domare, och om man godkänns får man gå till den andra domaren. 14 hundar kom till start och hundar försvann av olika orsaker.
Ila gjorde ett vad jag tycker bra första släpp för den engelska domaren, först stöt på fasan, lugn i stöt och bra apport. Sedan stöt på rapphöna är lugn, skickas, har markerat, när hon är i området rapphönan föll, stöter hon tre rapphöns, jag blåser stanna signal, allt blir stilla, vad gör jag nu, väntar, efter en stund ger jag en kort signal och jag ser då att det rör sig i vegetationen, Ila finner rapphönan och lämnar av till mig. En knepig situation som löstes på ett bra sätt. Domaren gav besked att koppla och jag fick fortsätta till andra sidan, och det kändes bra.
Nytt släpp, stöt på tupp, med efterföljande apport, dito på rapphöna, blir kallad till den andra domaren som har en apport i liggande framme i såten, som blivet när hund har åkt ut, och nu ska Ila apportera den, jag visar rakt fram och skickar men hon lägger sig i vind men går in rätt och finner hönan. Åter tillbaka, och får söka, när vi åter får gå över till den andra gruppen, en skjuten rapphöna ligger långt ut på svartjorden, skickar medvetet Ila på vindsidan av den förmodade apporten. Hon går direkt långt ut, vänder och kommer mot mig stannar på signal, visar med handtecken att hon ska längre till vänster, tar detta och går åter ut, känner rapphönan på långt håll och det blir en bra apport, och jag får koppla.
Hon hade varit väldigt het och varit längre fram än jag önskat vid några tillfällen vid det andra släppet, hade fått använda pipan för att vända, och var inte lika nöjd som vid första släpp, förutom apporteringarna.
Domarna stängde sina böcker, provet var över, hörde att endast fyra hundar var kvar, bl.a. Ila och Mollie.
Vinnare med Cert blev Wildphoebes Nighthawk / Anna Lindblom, 2:a Stawaskogens Toyo / Per Brobäck, 3:a Smedmästarens Mollie / Mats Eliasson, 4:a Smedmästarens Ila.
Samliga hundar erhöll Ck.
Av fyra placerade hundar var de två startande Smedmästarna bland dessa, kan inte annat än vara nöjd med dagen.
Ett utmärkt prov i alla avseenden, tack till alla som möjliggjort detta, en provplats att rekommendera framöver.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Vi var tre med spaniel

2018-11-03 Åter en fin höstdag sol, svag vind, frisk luft och runt en 8 grader.
Det var rough shooting och jag hjälpte till med hundarna tillsammans med godsets folk och apporterade labradorer. Vid några dammar var det apportering, på andra platser stöter spaniel vilt, när vi går på led fram i marken.
Under dessa förhållanden blir det som vid prov, och en bra träning på mycket vilt att få befästa stadga i uppflog och skott. Vi var tre med spaniel, jag och Mats Eliasson och Vilda Sandberg mitt barnbarn som med sin unga cocker Smedmästarens Juli löste sina uppgifter på bästa sätt!
Detta var inte något man trott sig få uppleva, att Vilda skulle få vårt och familjens intresse för hundar och jakt och vi nu kunnat få göra detta tillsammans vilket glädjer.
Ila fick idag chansen att få de viltkontakter som erbjuds, flera på fasaner och rapphöns, och gör som hon ska, och även apport på fasan skjuten över henne, allt ok.
Även i dag en god lunch, i den nya samlingssalen på Trolle-Ljungby.
Mycket vilt hade presenterats och bra skytte och alla tycktes nöjda.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ett rätt beslut

2012-11-02 Åter påminner det oss om att vi alla blir äldre, så är det även med hundarna.
Åren går och nu har åter en av våra hundar kommit i den situationen, att vi bedömer att det inte för hundens bästa, går längre.
Rita gjorde ett sista försök att prata med veterinären om eventuellt något smärtlindrade att ge Liv som nu en längre tid legat och jämrat sig högljut, när hon nu den senaste tiden varit inne. Har själv längre stunder under nätter och dagar hört hennes ljud, som talar om att hon har ont. Har även visat sig då hon hoppat upp på bänkar och sedan inte vågat hoppa ned, utan stått där och ylat, då för att det gjort ont, i vad vi tror frambogarna.
Hon såg fortfarande bra ut, men det syntes när hon skulle resa sig eller gick, att allt inte var bra.
Hon var nu tolv och ett halvt år, och i diskussionen med veterinären var beslutet lättare att fatta för hennes bästa när hon plågades av något, vid hennes ålder.

Vi har haft flera hundar vi motsvarande ålder de senaste åren som på detta sätt fått lämna oss, så blir det att ha flera äldre hundar.
Smedmästarens Liv har varit en hund som bara funnits, lugn och snäll mot alla, och varit en duktig jakthund som blev SEJ(j)CH. Och lämnar oss med bara positiva minnen.
Och vi känner att vi har fattat ett rätt beslut.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt  

Fina spanielmarker

2018-11-01 Hade fått erbjudande att få komma med till Mats Erikssons jaktmarker vid Hammarsjön. Mats som är ägare till Smedmästarens O´Boy kallad ”Peps” knappt 2 år, har fina spanielmarker, och jag hade sett fram emot att få se Peps och även gå med egna hundar på ny mark. Där var gräsmarker med holmar av buskar, vass, trädesremsor med vallar allt tilltalande för spaniel träning. Längts ut mot sjön sträckte sig hundratalet meter med höga täta vassar, och man förstår att vildsvinen som hade bökat på flera platser verkligen hade skydd och var svårjagade i denna biotop.
Först ut var Peps och Boy, vi gick en bit ifrån varandra, i ett område med lägre vass fans ett mindre buskage, båda hundarna var där när två harar rusar ut nära varandra, tanken direkt först en hund efter haren. Men sekunden efter sköt jag en av hararna, och inga hundar var efter, båda satt kvar där hararna kom ut. Första haren som skjuts för Boy som var den som fick apportera.
Något senare en stöt på tupp, kom ut bak buskar utan chans på skott, går och ser efter Boy som sitter på uppflogs platsen.
Han får söka i den större vasskanten, ser i vassen var han är kommer ut och ser efter mig, får tecken att åter söka där, detta resulterar i att han stöter ut en hare, den springer mot Mats, men viker och då blir det långt ut från mig och haren klarar sig.
En givande runda, båda hundarna hade gjort det bra, dags för fika och jag byter hund, det blir Ila.
Åter fin mark för spaniel sök, vi går en längre sträcka, väntade att få stöt på hare eller fasan.
Båda hundarna söker bra men ingen viltkontakt, och vid markens gräns vänder vi, ser mycket spår av rådjur och gris i åkerkant.
Nu får Nelly följa med när vi går för att hämta den skjutna haren, hon får apportera den, gör det, om än något släpande, och senare vid bilarna fick Peps visa att även han kunde apportera hare
Några härliga timmar med hundarna i ett milt behagligt höstväder, mycket uppskattat!
(Se bild under Aktuellt)

Vyer vid Hammarsjön
alt alt

Nelly med Hare                                                                                                                     Peps apporterar hare

alt alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 281

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>