Smedmästarens Blogg

Är för mig ofattbart

2023-02-24 Håller på att räfsa och ta bort grenar vid de gamla fruktträden. Dessa fanns redan för ca femtio år sedan när vi köpte huset. Då fanns det flera fruktträd som under åren tagits bort pågrund av bl.a. sjuka eller rötskador. Men förundras över några träd både äpple och plommonträd som där stammen en bit från marken är till tvåtredjedelar upprutten men som bildar nya skott och trotts rötskador buret frukt. Att den mindre del som lever på trädet kan lämna näring för blomning och senare frukter är för mig ofattbart sedan flera år tillbaka.
I plommon trädets murkna del med hål ned i stammen hade under några år rödstjärten bo.
Tog bilder redan 2013 på den häckande rödstjärten vid hålet i stammen med mat i näbben.
Hundarna var där, de hörde ljudet av pipande ungar så vi satte komplastgaller runt stammen och häckningen lyckades.
(Se bild under Aktuellt på rödstjärten vid stammen)

alt alt

alt alt

Över förväntan

2023-02-22 Vi förväntade oss att Ila skulle få valpar inom de närmsta dagarna.
Det var uträknats till 21/2 och det blev nästan rätt, för tidigt på morgonen 22/2 kl. 01.00 började det och sista valpen kom kl. 06:30.
Vi hade på röntgen tydligt sett 6 men tyckte själva att det var fler, det man kan se är huvud och ryggrad som framträder på bilden.
Och inte alltid med säkerhet man kan se alla eftersom de döljer varandra.
Allt har gått bra, men det blev över förväntan i antal, 8 valpar mer än Ila haft vid tidigare kullar, 4 av varje kön, lika fördelat i färg 4 bruna och 4 röda.
Alla syns vara pigga och alerta sökte sig själv till spenar. Nu hoppas vi alla kommer igång, brukar minska i vikt de första dagarna innan de ökar i vikt under förutsättning Ila har mat till dem, vilket Ila inte tidigare haft något problem med.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ valpar)

alt alt


 

Sågas till ved

2023-02-19 Fick börja att med busksax rensa bort alla grenar klippbara upptill ca 25 mm. Det blev många kärror som tömdes på släpen, hade stor hjälp av de yngsta hundarna Aya och Robin som skulle vara med, tyckte det var spännande, bar grenar och skulle vara mitt i det klippta. De grövre grenarna fick sågas till ved med motorsågen. De som är mindre tar jag senare i byggsågen.
Detta under dagen när det inte var skidskytte VM som vi inte vill missa, båda är vi lika intresserade, följer detta mellan hopp och förtvivlan. Delar den glädje som kommer med fantasiska Svenska framgångar, mycket över förväntan.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Orkanen Otto

2023-02-18 Orkanen Otto drog fram över Skåne och passerade inte obemärkt även oss.
Hörde på väderrapporten att högst vindstyrka i landet hade uppmätts på Hanö ett par mil ifrån oss.
Efter nattens hårda vind var det att se vad som hade påverkats av den hårda vinden.
Det mest påtagliga för oss var att en större gren högt upp i det stora valnötsträdet hade fått ge sig, brustet och gjort mer än meten långt sår i trädet. Låg över vår jordkällare, större grenar hade trängt ned i marken, mycket att ta hand om.
Även toppen på ett päronträd låg på marken, hammockens regnskydd låg på marken även de stolar som legat på sittplatsen låg utspridda, urnor med blommor hade vält.
I dungen hade en topp på en större björk brustit och mängder med torra grenar låg på marken.
(Se bild under Aktuellt)


alt alt

alt alt

 

Hon har flera

2023-02-15 Vi har konstaterat att något är på gång med Ila, hon har blivet tjockare, brösten mer markerade. Men som vi brukar med dräktiga tikar röntga vi dem, för att veta mera, när det närmar sig och nu är det gjort. Till vår glädje ser det bra ut, hon har flera valpar i sig och nu är det bara att hoppas att det fortsättningsvis går bra.
Beräknad valpning i vecka 8.
Mer information kommer när det händer något att rapportera.
(Se även under Hundar/ valpar)
(Se bild under Aktuellt)

alt

Göra stickor

2023-02-13 Den senaste tiden har jag varit hemma, haft olika sysselsättningar.
Vi hade mindre med klena trädstickor att sätta fyr med i kaminerna, hade ett par lastpallar som inte användes, delade dessa med kofot, rensade från spik. Tog fram byggsågen, kapade allt i lagom bitar, för att med yxa göra stickor. Det blev flera backar och lådor så nu var det löst. Vi eldar i båda kaminerna varje kväll utom de senaste dagarna med flera plusgrader.
Har flera dagar varit i skogsdungen räfsat grenar, löv och bokollonskall, även i omgångar eldat upp detta vid rätt vind. Att samla till en större bunke och sedan få regn blir svårare att få det att brinna än att ha en mindre eld och tömma skottkärran efter hand i den samma. Ett arbete som aldrig tar slut, vid blåst ligger mycket mindre björkgrenar på nytt under träden, och löv som legat kvar på vissa platser bland buskar och stenar flyger omkring och blir tillgängligt. Detta medan olika grupper av dvärghöns nu aktiva springer runt, sprätter, plockar gräs och är trevliga, liksom att vi nu fått fler hönor som värper.
Något som även kom fram bland löven var de första snödropparna, en antydan om den vår som närmar sig, fast vi är snart bara är i mitten på februari.
Andra vårtecken är att fåglar börjar sjunga, pilfinkarna sitter nu två vid den tilltänkta holken, grågäss passerar flygande parvis lågt över tomten, flockar med sångsvanar gällt trumpetande drar förbi mot norr.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Upp och ned

2023-02-11 Har tidigare berättat om råttor som kom på muren för stängslet längs med häcken, hämtade solrosfrön på marken för att klättra upp i häcken, sprang sedan upp och ned i den och vi kunde följa deras förehavande från köksfönstret. Hade en längre tid försökt med olika fällor, både slagfällor samt nätburar men råttor är smarta, gick inte i dessa.
Men nu är de borta, tog bössan, öppnade fönstret på glänt på ovan våningen, kunde skjuta rakt ned mot marken, det gick som hoppats, först en, någon dag efter den andra, har inte sett någon efter detta, men vet nu om vi ser fler hur jag kan få bort dessa ovälkomna gäster.

alt

 

Drar omkring

2023-02-09 Fåglar som vi sedan en tid har på besök vid fågelmatningen är stenknäck, en inte så vanlig fågel. Något mindre än en stare med en grovnäbb och kort stjärt som vid flykt visar vita band i vingar och stjärt. Vi har när de varit som flest, sett tre hanar och två honor samtidigt, hanarna med mera starkare färger i en annars lika teckning. De är finkar och är ute efter solros frön som de med lätthet skalar. Förekommer relativt sparsamt i löv- och blandskog och i parker och trädgårdar i södra Sverige. Med den kraftiga näbben kan den knäcka kärnor av stenfrukter bl.a. körsbär. Frön från bok, lönn och alm, samt knoppar och insekter utgör huvudfödan. Samlas vintertid i flockar som drar omkring och kan som här besöka fågelbord.

Har suttit och bevakat för foto och fått de bilder jag önskat.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 426

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>