Smedmästarens Blogg

Bakom molnen

2020-12-22 Under gårdagen på morgonen klarnade det upp, solen fanns bakom molnen, det blev ljusare men den kom aldrig fram. Tog då ett par bilder, inte mycket till sol men ändå något, av det vi saknar i dessa mörka tider på mer än på ett sätt. Detta skrivet medan regnet öser ned, gjort det under natten och slutar först sen eftermiddag.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Åter med spaniel

2020-12-21 Åter med spaniel på Timmie Olssons marker, vi hoppas få kontakt med hare och fasan. Nya marker för mig, med mycket vatten efter natten ihållande regn, men nu på morgonen klarnade det upp och blev ljusare och svag vind och vi såg fasaner.
Först ut var Timmie och Sally, för att komma till tänkt område behövde vi passera över ett vattenfyllt dike på två utlagda reglar med en halv meters avstånd. Det såg inte helt riskfritt ut, så roligt skulle det inte bli att hamna i vattnet så jag avstod. Timmie och Sally tog sig över och gick i den höga vegetationen men inget vilt påträffades. Tillbaka över diket bar Timmie Sally i famnen.
Nästa hund var Alice som hade fått chans att följa med, även här vass i dikeskanter och större vatten ytor, hon jobbar med stor jaktlust, men vill fram i maken och jag måste använda pipan för att vända. En hare kommer ut från vassen där hon är, fälls med ett skott av Timmie, Alice kommer ut från vassen och står och ser sig omkring, får apport kommando och att hämta, får tag i halen och mera släpar än bär.
Vi fortsätter i samma typ av mark, vänder går i mera kärrmark bland träd tillbaka till bilarna.
Jag ville ha mera öppen mark till Robin, tog oss till ny mark, som var trevlig med områden med högre marktäckning, men hade tänkt låta henne få prova att apportera den nyskjutna haren. Lade ut den när hon inte såg, och hon fick söka och kände den direkt och tog tag.
En liten hund och en stor hare, men hon kämpade på och bar haren i mellan grästuvorna helt ok.
Söker blir allt mera självständigt med god kontakt, kommer tillbaka i sina slag nu i bra vidd, farten helt ok med några mindre stopp, det tar sig och det känns bra. Inga signaler det fungerar ändå. Det samma gällde Nelly som i mycket tuffare mark fick söka, tuvor i tät undervegetation, fick verkligen ta i för att ta marken, även jag tyckte det var besvärligt, vi gick en sträcka innan jag tyckte jag var nöjd. Vi hade fått röra på oss ett par timmar och det var skönt att komma till bilen efter att få gått i blöt mark med lera klättrade upp på stövlarna som blev allt tyngre för varje steg.

(Se bild under Aktuellt)

Den överväxta övergången                                                      Timmie bär Sally på återvägen

alt alt

Alice och haren                                                                         Robin får kämpa

alt alt

Ser fram emot

2020-12-19 Vi spanielförare som brukar hjälpa till på fasanjakterna på Stensnäs var bjudna på tuppjakt, att själv få gå och skjuta över egna hundar är något som man ser fram emot.
Detta fast att planerade fasanjakter blivet inställda, vad jag tror på grund av pandemin.
Vi var delade på två grupper som fick olika områden att fritt ta oss ann.
Det gällde tupp, och de flesta stötarna var på hönor, och de vill man ha kvar i marken, men för många tuppar i marken vid parning ger bara störningar fram till våren.
Det blev fällt ett antal tuppar och vi hade några trevliga timmar, sedan blev vi bjudna på grillad korv mm som då smakade. De som kände för det fick ta ett nytt område att jaga av, själv var jag nöjd och avbröt jakten.
Inga bilder, hade inte kamera med i marken samtidigt som jag bär bössa.
Vill tacka Ove för den stora generositet som man allttid möts av på Stensnäs.
Tar arkivbilder på tuppar i bråk.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Det glädjer oss

2020-12-16 Jag brukar inte ta med bilder från andra på i min Blogg, men när jag fick ett mail och en berättelse av Timmie Olsson om hans nio månaders unghund Smedmästarens Fly nu med namnet Sally gör jag det.
Han jagade med henne, hon stöter en hare i legan, som han fäller, hon respekterar, blir sänd att apportera, kommer då med den stora haren i tuff vegetation och lämnar av i handen, till en nöjd ägare. Och det glädjer oss som uppfödare för vi  som följer Sallys utveckling som pekar rakt upp.
(Se bild under Aktuellt)
Bild från Timmie O, Sally kommer med haren.
alt

Så var inte fallet

2020-12-15 Det var fasanjakt på drivna fasaner idag. Det hade regnat på natten och även när jag körde hemifrån, det fortsatte fram till lunch och även något därefter.
Trots regnställ kryper det blöta in vid ärmar och hals och under stället blir även fuktigt, men med en temperatur på sju plusgrader var det inte kallt.
Man trodde allmänt det skulle bli svårt att få höga fasaner i detta väder, men det visade sig att så var inte fallet. På första såten som apportör fick Ila några långa markeringar som hon löste bra, här var även Robin med fick två flaxande fasaner, men hon tvekade inte utan kom med dem. Ny såt med indrev och sedan apportering med Boy och Nelly.
Nästa såt var vi i drevet, Nelly och Robin fick här arbeta i större ogräsbestånd och senare i kanten på majs. Har även här sett att Robin nu tar för sig, har inte henne helt under kontroll i majsen, men vill ännu inte bromsa henne. Hon har ännu inte gått efter utan respekterat det vilt hon stött, så ännu så länge är det lugnt.

Lunch tid, vi några av oss äldre, försöker att inte gå inomhus tillsammans med flera andra med tanke och de rekommendationer som gäller i den allt svårare pandemi vi alla befinner oss i. Därför vid samling och lunch fick vi detta utomhus, men även förvånad av att många inte bryr sig mer under dessa förhållanden. Det gäller inte bara att tänka på sig själv utan även på andra, när många inte har symtom men ändå är smittbärare.
Under jakten är det inte svårt att hålla avstånd om man tänker sig för.

(Se bild under Aktuellt)

Arkiv bilder
alt alt

 

De två röda

2020-12-14 Tog de två röda med ut i en gräsmark med områden med vassliknade växtlighet.
En mark som inte innehåller taggiga buskar är överskådlig och perfekt spanielmark att träna sök i och hundarna gillar detta. Förväntar mig inte att stöta något vilt, men de får röra på sig och jag har bra koll på hur de tar marken. Robin växer i sitt sätt att uppträda i marken och jag ser att hon åter gör det bra, håller kontakt, inga signaler det flyter bara på. Avslutar med ett par dubbelmarkeringar som hon löser bra, springer till rätt område, marker och finner allt helt ok.
Tar nu Boy, visst blir det högre tryck i marken i snabb fart, får bromsa med pipan vid några till fällen men förövrigt bra. En hare springer upp någon meter från honom och strax framför mig, blåser stanna som ren reflex, han stannat tvärt i halvvriden ställnig, han ser inte haren i den höga växtligheten. Tar bilder på den flyende haren, hade varit en fin skottchans med bössa. När Boy får söka känner han löpan och vill efter, vilket hade varit perfekt vid en apportering, men nu stoppar jag honom med pipan. Även han får som avslutning samma apporterings förutsättningar som Robin, som han lätt klarar.
Känner nu själv att jag åter blivet motiverad att träna med hundarna.
(Se bild under Aktuellt)

Robin                                                                                       Boy

alt alt

En runda med Robin

2020-12-13 Inspirerad av hur det gick med hundarna när jag var med Timmie, blev det en runda med Robin på ett planterat hygge på egen mark. Det tycks släppa den tveksamhet som funnits och nu tar hon för sig, ibland på yttre gränsen vad det gäller vidd men jag låter henne hållas. Farten har också ökat och nu är jag på väg med henne som övriga hundar, inte det tryck som de äldre har, men nu helt godtagbart. Och är nu säker på att det stegras ytterligare om hon får vara med på jakter och vilt. Det har varit det som saknats, lydnad, signaler, apportering, stadga mm finns på plats, så jag ser med tillförsikt framåt med henne.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Det tar vi med oss

2020-12-12 Fortsättning med att jaga över våra cockrar från gårdagen.
Efter att fikat, och i det 1gradiga vädret med nu mera blöta, var vi rätt nöjda, men eftersom Robin gjort bra ifrån sig och Timmie hade en annan mark med viltåker skulle vi gå en runda med henne där, tog oss till den nya platsen. Hade gått med bössan med Boy och Ila vilket inte går att kombinera med kameran om halsen, valde nu att endast ta kameran med, då i fodralet. Gick längs en träddunge, kom fram till viltåkern, som inte visade sig ha mycket kvar.
Vi vänder tillbaka andra sidan dungen, Robin söker in i ett buskage med slån längs en gärdsgård och reser där en tupp som flyger in bland träden. Timmie skjuter, tuppen faller, hon finns i snåret, säger, Robin apport, hon tar sig över in bland träden, ser inte henne, tuppen ligger en trettio meter in, hon finner och kommer med den i ett bra grepp i kroppen och lämnar i handen.
Hennes första stötta fasan som hon får apportera vilket hon löser bra, helt självständigt.
Hade klart för sig var hon skulle leta utan att kunnat se mer än flygriktning.
Visst är det något speciellt med att ens unga hund får göra en komplett jaktlig situation och löser det på ett utmärkt sätt, det tar vi med oss, bra för henne att få ett samband med stöt, skott och apport.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 352

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>