Smedmästarens Blogg

De tre hjortarna

 

2012-09-01 Har nu sedan jag börjat skriva blogg, alltid försökt att ta kameran med om det är möjligt, lägger den på framsätet när jag kör bil, så att jag snabbt kan nå den.
För det mesta händer det ingenting, men så en dag hände det något, plötsligt ser jag att det kommer en hjort ut ur ett buskage strax framför bilen när jag kör på en mindre väg.
Kastar sig tillbaka, försvinner bakom buskar, får fatt i kameran, får ned rutan, hittar en lucka i buskarna, får några bilder, medan hjortarna som var tre springer mot skogen.
Stannar i skogskanten och ser sig omkring, innan de försvinner, det är en hind med kalv, och tredje djuret kan mycket väl vara hennes fjolårskalv.
Det går tydligt att se skillnaden i storlek på de tre hjortarna.

alt  alt

alt  alt 

I all sin prakt

2012-08-31  Rita var för några veckor sedan tillsammans med en väninna, i
Holland, på en världsutställning som heter Floriaden.
Det handlar om trädgårdar som är uppbyggda med blommor, dekorationer och byggnader och representeras av ett stort antal länder från hela världen.
Utställningen arrangeras endast vart tionde år och blir på sitt sätt väldigt speciell.
När hon kom hem och skulle berätta om alla intryck, så var något av det första hon sa!
Jag såg många afrikanska liljor där, men ingen så stor som vår!
Vi fick den som liten av bekanta, har under åren flyttat den från kruka till större kruka vid flera tillfällen.
Har förvarat den inom hus under vintern, får använda en stor tegelkärra för att flytta den.
I år satte den tjugo långa stjälkar med knopp i ändan, som i dagarna slagit ut med sina blå blomklasar.
En imponerande blomma i all sin prakt.

(Södra/avd, kommer att hålla ett vattenprov för spaniel, i Bromöllatrakten, anmälan går ut
3 sept. provet kommer att ske lördagen 8 sept.)


alt  alt

alt  alt


Svarta av lera och dy

2012-08-30 Regnet bara öste ned, det mullrade och det gick inte lång tid mellan blixtrarna.
Skulle iväg för att apportera vid en andjakt, det var nästan att man tänkte, att snart ringer det och jakten är avblåst.
Hade tänkt ta Pim med, men pågrund av vädret avstod jag.
Vindrutetorkarna gick på högsta på vägen dit, stannade en stund i bilen vid framkomsten,
det regnade fortfarande häftigt.
Vi apportörer samlades och plötsligt blev det ljusare och det klarnade upp.
Jakten genomfördes i uppehållsväder, någon plats med mycket vegetation, buskage och höga vassar var mycket svårapporterat, fann inte alla fåglar som enligt skytten skulle finnas, fick hjälp av ett par labradorer men även de misslyckades att finna flera änder.
Hade en placering snett framför skytten och när andfåglar kom över träden så hade jag inte en chans att se vilken som sköts på och fick själv inte många markeringar, och det fick naturligtvis inte hundarna heller.
När man står i tät vegetation, flera skyttar, många hundar som är ute på sök, händer det ofta att en annan hund hinner före, när man då sett en and falla, och skickat sin hund kan anden redan vara hämtad av annan hund som just då befann sig i det området.
Mycket svårt att veta från vilken skytt den apporterade fågeln kom ifrån.
Det visade sig sedan att apportören för nästa skytt hade två änder mer än vad hans skytt skjutet, det var kanske svaret på varför jag inte fann dem.
Hundarna är inte vackra efter en sådan jakt, svarta av lera o dy, även täckta av alla fröer från olika växter, tur man har en tät bur i bilen om de rister sig, så det lösa skräpet hamnar där.

Kee och Nanna följer spänt jakten                                                   Nana med en av sina apporterade änder

alt  alt

Jakt i månljus

2012-08-29 Ett samtal fick mig att bestämma mig, Mats ringde han tyckte det skulle bli en fin kväll, och hade tänkt sätta sig i ett torn på vår mark.
Hade själv haft funderingar åt det hållet, men även funderat på att köra till havet, vinden hade vänt och som jag uppfattade det skulle det bli pålandsvind.
Detta innebär att vattnet stiger och då kommer fågeln in mot stranden och de mindre öar som finns där.
Det fick bli till havet, tog Gry och Ella med, försöker att hålla så många som möjligt av hundarna igång, så alla får komma ut.
Tanken var att först gå på ett nytt område för kanin koll, tog Gry som är en rutinerad kaninhund, fick en stöt innan vi kom till tilltänkta område, hon är spontant fast, allt ok.
Går över denna del av marken, när mängder av gäss drar på låg höjd över där jag går,
företrädesvis grågäss men även vitkindade, alla flyger i samma riktning, norrut längs havet.
Inte vad jag tänkt mig för jakten, hade förväntat att de skulle komma från fälten och skulle ut till de öar där jag senare skulle ut till, när det började skymma.
Alltnog ingen kanin i detta område, tog mig tillbaka över mark där jag stött kanin tidigare,
och mycket riktigt, två fina stötar av Gry.
Byter hund vid bilen, tar vadarbyxorna på, gevär, ryggsäck och naturligtvis kamera.
Gässen flyger fortfarande på samma sätt, måste vara uppe i tusen, på vägen ned står ytterligare gäss på betes marken, och ned mot havet, de lyfter efterhand som vi närmar oss, jag och Ella.
Nu flyger flockar med krickor vinglade över vattnet, slår i vattnet, ser oss och flyger vidare.
Även gräsänder i mindre flockar lyfter och flyger ut mot de yttre skären, vadar de tvåhundra meterna ut till den större ön, Ella simmar framför.
En för mig ny växt har tagit över på ön, kraftigt grön, om man ligger på knä täcker den en helt, bara huvudet är synligt.
Solen håller på att gå ned, tar bilder, änder passerar utom skotthåll, beslutar mig att gå ut till en sten i vattnet som sticker upp nästan hög som jag själv, från den platsen har det under åren fälts många fåglar.
Nu i skymningen och med endast något rött kvar på himmeln, ser jag att månen kommer fram starkare och starkare det tycks inte bli mörkt, krickor kommer, får ned en, en ny kommer även den slår i backen, Ella jobbar med dessa, hon satt på ön men när jag skrek Ella då visste hon vad som gällde.
Nu är det mycket fågel i luften, ser en and som simmar styvt tjugo meter från mig, var kom den ifrån hade inte sett den landa, vill inte skjuta fågel på vattnet, hör då gäss komma, trycker mot stenen, de går utanför, men flera hörs, några kommer närmare, får en grågås i första skottet övriga drar vidare.
Ella hade då en gräsand i munnen, som jag tidigare fält, vad kommer hon att göra? jo hon lägger anden och rusar iväg, gåsen slår i vattnet, ser inte vad hon gör försvinner bland stenarna, har jobbigt med den när hon kommer med den över ön.
Det har varit något speciellt med denna kväll, fortfarande ljust, jakt i månljus, behöver ingen lampa på väg tillbaka, Rita ringer och undrar om det hänt något, klockan är ju mycket.

Gäss drar på låg höjd                                                          Solen håller på att gå ned

alt  alt

Ella på ön                                                                           Fortfarande ljust, månen blänker i havet

alt  alt

Med höger arm

 

2012-08-28 Hade en kväll varit i skogen och efteråt började det klia vid handleden.
Visst fast myggor och annat otyg i luften, men jag hade åtsittande tröja vid armarna
så jag borde varit skyddad.
När betten visade sig även vara längre upp på armen, menade jag att då måste det som bitet varit inne i tröjan.
Märkligt nog var det bara på högra armen, från handen till arm bågen och det kliade ordentligt, Rita hade olika förslag på sådant som dämpar klåda, så det blev att testa.
Gick och funderade på dessa bett, bara på högra armen, det kunde väl inte vara så att det hade med kräftfisket att göra?
Hade ju gått och stoppat ner burarna med höger arm i vattnet, kunde räkna till sextio
röda fläckar som såg ut som myggbet.
Började då funderar på vad det kunde vara för insekt som förorsakat detta.
Vi letade på nätet och fann, att det fanns något som hette vattenloppor (cerkarier), som i ett stadium är små larver som simmar fritt i vattnet, deras värddjur är sjöfågel, men kan av misstag försöka krypa in i huden på människor, vilket förorsakar de symtom som jag hade.
Allt eftersom vi läste om detta blev det klart att det måste vara detta som förorsakade klådan.

Sländor i olika färger,och olika kön

alt  alt

Kanin koll

2012-08-27 Fick berättat för mig på en av de tidigare jakterna att man i ljuset från bil sett flera kaniner en tidig morgon, där vi brukar ha vårt spanielprov.
Kom överens med jaktansvarig att jag skulle göra en ny inventering av marken, orsaken var att jag ställt in det planerade provet på grund av kaninbrist.
Tog med en hund och genomsökte det område som man sett kaniner på i mörkret.
Fick två stötar under en timmas arbete, hade även en hare på benen, på denna del av marken finns stora kaningryt och de kaniner som dagtid befinner sig där är inte intressanta under ett jaktprov.
Bytte senare till ny hund, och nytt område, på en mindre yta där, hade vi fyra stötar på kanin och två på hare, gick en och halv timma, tog under tiden foto på fjärilar.
Alla kaniner från halvstor till små, har under de nu fyra tillfällen från våren och fram tills nu, som jag varit där, inte sett en enda vuxen kanin.
Men eftersom det finns ungar, så finns de där.
Tycker fortfarande att vi avvaktar med provet, och om ingen sjukdom eller annat händer på marken så finns det hopp om ett senare prov.
Kaniner är ju produktiva och min förhoppning är att om vi avvaktar, och ser tiden an, att de skall bli fler, och sprida sig på större yta så att flera hundar kan få chans att stöta kaniner under ett prov.
En fjäril hade fastnat i ett spindelnät och trotts mycket flaxande kom den inte loss,
jag tänkte på fjärilens öde och tog loss den, tyvärr för spindeln som miste sin måltid, och som dessutom fick bygga ett nytt nät.

Hade även en hare på benen                                                         Kanin på väg ned i hål

alt  alt

En gräsfjäril hade fastnat i spindelnät                                                   Hon hade blommer i sitt hår, Nana!

alt  alt

Obetydliga händelser

2012-08-26 Det har blivet några kvällar i skogen på jaktmarken, ibland händer det mycket,
men inte alltid, en liten händelse var att jag en kväll tänkte ta mig genom skogen för att sitta en stund på betesmarken bakom skogen.
Tanken var att komma dit utan att korna skulle vara i vägen, som de varit vid två tillfällen tidigare.
Gick försiktigt i skogen när jag strax intill mig ser en mus som springer mot mig vid min högra sida och försvinner, kastar runt med huvudet för att se vad den tog vägen, ser inget tyckte det var konstigt att den inte kom fram, ser i mossan att där ligger en död näbbmus.
Den har tydligen sprunget rakt under min fot och jag trampat ihjäl den lilla musen, så kan det bli fast man inte är medveten om det.
När jag kom ut till fälten såg jag att koflocken var på väg åt mitt håll, tog trots det mig ut, och satt en stund innan jag var omringad av korna, och fann det bäst att gå vidare.
Såg ett par rådjur på rundan till bilen.
En annan dag jag då jag körde upp såg jag att var något litet grönt på vägen, grenslade det och körde förbi, men backade tillbaka för att se vad det var, såg då att det var en vårtbitare, som placerat sig på ett för den, farligt ställe.
Tog någon bild, sedan flög den upp på en stolpe och det blev fler bilder.
Var då på väg till ett torn vid ett hygge, skulle sitta där så länge det var skjutljust, kom dit utan att något händer.
Hade suttit en stund när en duva sätter sig i ett dött torkat träd som lämnats kvar på hygget.
får några bilder på duvan, det fick bli den kvällens behållning.
Alla små obetydliga händelser som de flesta inte hade reagerat över, men som för mig och kameran ändå blev något.

(Se bild på Aktuellt)

Vårtbitaren på vägen                                                           Flög upp på en stolpe

alt  alt

En vårtbitarhona med sitt långa äggläggningsrör                   Ringduva i dött träd              

alt  alt

Långt ut på havet

2012-08-25 Andjakt för andra dagen i sträck, men på nu ort och plats, tidigare samling, och det var planerat för två områden.
Första gällde jakt i skärgården och på öar i havet, väldigt speciellt, transport med båtar till
passen, en skytt med apportör på de flesta platserna.
Själv hamnade jag med en skytt på en mindre ö, vi stod i ena ändan av ön, en annan skytt med hundförare i andra ändan.
Hade Kee och Bruno med i båten, vet ju inte innan om man behöver två hundar, det är först efter som man kan konstatera att i detta fall hade jag klarat det med en.
En blandning av utsatta och vilda änder, kretsade runt, i en underbar miljö, en svan simmade förbi nära framför skytten, liksom mindre flockar av änder, vilka inte kunde se oss där vi stod bakom en tjock vass.
Några änder föll i vår närhet, en träffad for långt ut på havet, sprang så att jag kunde visa riktning till Bruno, styvt hundra meter ut låg anden som gjorde en sista rörelse, låg sedan stilla.
Avstånd avskräcker inte honom om han markerat, så efter en stund var anden bärgad,
och därmed fick Bruno sin and.
Sedan blåstes jakten av, återsamling och intagandet av den mustigaste soppa man kan tänka sig, med tillbehör av den högre klassen.
Genomgång och eftermiddagsjakt, vid ett konstgjort vatten, inte mycket vind, och solen tittade fram i mellan molnen.
Ny skytt och nya hundar, lämnade Kee i bilen, Bruno, Ella och Gabby var med, alla bruna.
Hade ljuset rätt, tog bilder på änder som for förbi, de som föll hittade hundarna, stämde av med skytten att vi hade samma uppfattning på skjutna fåglar, och vi var överens.
Återsamling och viltparad, där man tackar varandra för att allt gått enligt planerna, och då kom det en skur, sedan var dagen tillända.

Vill här berätta för eventuellt intresserade att jag kontaktat Sten Christoffersson om att prata och visa bilder för ssrk/södras räkning och han tackade ja!
Platsen för detta intressanta föredrag kommer att ske på Ekerödsrasten 24/9 kl. 19,00
Mera information kommer på södras/ hemsida. 

Änder som for förbi

alt  alt

Därmed fick Bruno sin and                                                   "Ella" kom med en skadad and

alt  alt

Fler artiklar...

Sida 269 av 284

<< Första < Föregående 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 Nästa > Sista >>