Smedmästarens Blogg

Fått påfyllning

2016-07-07  Vaktelburen har fått påfyllning av nya japanska vaktlar, hade beställt på ett ställe men det hade hänt något med kycklingarna så det blev inget.
Hade fått en lapp med telefon nr, där det skulle finnas vaktlar, och det stämde.
Det blev snabbt handlande, och de var villiga att sälja, så nu går det nio nya fina vaktlar i ett fack för sig.
Har ju haft vaktar av flera olika sorter, under alla år, och det blir många vid min ålder.
Japanska vaktlar är inga vaktlar som vill ruva själv, de har i många generationer kläckts i maskin och det har tagit bort instinkten att ruva sina ägg. Jag har i alla fall aldrig fått någon som ruvat ut själv av dessa vaktlar.
Tanken för min del är att använda dessa vid hundträning, men det får jag återkomma till vid tillfälle.
Förutom detta är de duktiga att värpa, och vaktelägg är väldigt uppskattade, värper stora ägg för sin storlek, och vi äter dem gärna.
Lätta att ha att göra med, kräver inga större utrymmen, men vill ha tillgång till sand för att bada i, vilket samtliga av de nya gjorde när de kom i sin bur.
Förutom inköpt foder, gillar de grönt som sallad, som de ivrigt plockar i sig.
Med nytt blod i buren kommer jag att lägga några ägg i kläckaren, så får vi se hur det går.

(Se bild under Aktuellt)

Vaktelburen

alt

alt alt

De andra följer mig

2016-07-06 Tog de yngsta hundarna med ut på betesmarker där det går kreatur, de går vid mig och vi lyckas gå runt de liggande korna utan att få dem efter oss.
Ett område med mycket sten utspridda på fälten, och ett mönster av stengärdsgårdar.
På större delen finns buskage både större och mindre i sammanhängande grupper.
Jag går sakta ser efter insekter, som fjärilar och sländor, hundarna följer fint vid min sida eller bakom. Behöver inte säga något, stannar jag stannar de.
Om jag få se något intressant, som den slända som flög upp och en bit bort, satte den sig på en sten. Då säger jag stanna och då kan jag försöka komma den nära, medan hundar väntar tills jag kommer tillbaka för att hämta dem eller kallar dem till mig.
Detta har vi tränat på, när jag går med kameror, fiskar eller bara är ute med dem.
Detta är regler som de ska följa och de vet hur jag vill ha det. När jag ska över stengärdsgårdar får de vänta tills jag kommit över för att inte riskera att jag snubblar med dem runt benen. Väl över en klapp på låret och de kommer med fart.
På väg hem får de turas om att söka i låga busksnår, det är soligt men blåsigt, ser att efter en stund hänger tungan som en slips, då skiftar jag och alla får springa en stund i ett jaktsök, medan de andra följer mig.
(Se bild under Aktuellt)

Nelly

alt

Ila

alt

Vi har litet ihop

2016-07-05 Vi har litet ihop, jag och grannen Ingrid, hon ringer och säger nu kan du komma och jag är inte sen att ta den inviten, då vet jag att hon har något intressant på gång.
Med intressen av samma art har vi mycket gemensamt, och i detta fall rör det sig om ladusvalorna som har byggt bo i hennes carport. Jag har bett henne rapportera om när ungarna syns i boet och fram till den dag de lämnar, vilket de gjorde i dag.
Jag har tidigare suttit på en tunna i carporten och tagit bilder på ungarna i boet så de har vant sig vid min och Ingrids närvaro.
Hennes bil stod utanför carporten och den hade blivet ungarnas första anhalt utanför sin trygga plats i boet.
Alla fem ungarna satt på tak och framruta och jag kunde komma dem helt nära. På deras gula mungipor och korta stjärtar skiljde de sig från föräldrarna.
Och de måste matas av dessa en tid framöver som de flesta ungar innan de med svalors skicklighet kan fånga egna insekter i flykten.
Någon lämnade biltaket och satte sig på hennes hustak tillsammans med föräldrarna.
Och det är bara att hoppas att de klara sig här och under sin senare flyttning, för att åter komma tillbaka.
För de tillhör den Svenska sommaren och vi ser alla fram mot den tid på året när de första svalorna dyker upp.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Svalornas ungar på bilen

alt

Vad de sett

2016-07-04  Var iväg och skulle se efter trollsländor, men inga syntes till, på en förekommande plats.
Det fick bli bilder på en bastardsvärmare istället.
Bastardsvärmare är en mycket stor grupp i världen med ungefär 800 arter, i Sverige har vi 7 arter varutav 6 har svart botten och röda prickar i olika mönster och antal.
Bastardsvärmare är giftiga i alla stadier eftersom de avsöndrar vätecyanid och den skarpa färgen ska varna mot angrepp.
Vackra fjärilar som flyger på dagen, sitter gärna på blommor, och är lätta att komma nära.

Men det som en kort stund var mer spännande var att när jag kör sakta på en mindre väg i skogslandskap, ser åt sidorna, vänder blicken framåt, då ligger en snok på vägen av det större formatet, med huvudet högt, hinner bromsa, backar bilen, den ligger kvar, stannar rusar ut ur bilen med kameran, då sätter snoken fart och slingrar sig ned i ett dike. Det blev ingen bild, då kommer en annan bil från motsatt håll, de får stanna, min bil står mitt på vägen med framdörren öppen och jag står en bit framför med kamera i hand. Får springa tillbaka och köra bilen till sidan, undrar vad de i den andra bilen tänkte på vad de sett.
Det är ofta på detta sätt, något intressant dyker upp, man hinner inte med och chansen för bilder är borta.
(Se bild under Aktuellt)

alt   alt

Väl det samma

2016-07-03 Alla har vi olika intressen, och som jag brukar säga, väl det samma!
Även om ett intresse som andra har, kan uppskattas och intressera.
I flera fall grundar sig även intresset på de förutsättningar man har att utöva detta.

I dag är det en dag då många öppnar sina trädgårdar, för likasinnade blom- och växtintresserade.
Vi har två sådana trädgårdar nära oss, något hundra meter från oss, en på varje sida.
Och vi brukar gå och ta en titt, och vi har inte det problem som många andra har att kunna parkera bilen. Första besöket var på torpet, och de kallade det även en torpaträdgård, soligt och varmt, och med en stor damm med fiskar och även köldpaddor, vatten i alla former, smått som stort tilltalar mig. Även ljudet av porlade vatten och runt detta och i trädgården massor av blommor och växter i trevlig miljö, visst skulle man vilja ha det på detta vis.
Vi pratar om att de hade tur med vädret, skulle äta och gå till den andra trädgården, men då hade det mulnat till och det kom en häftig skur.
Bara att vänta och hoppas på bättring.
Med paraplyer i handen går vi senare iväg, möter en välansad trädgård som verkligen imponerar. Detta på större yta, med otaliga växter, flertalet för mig okända, men presenteras på ett trevigt sätt.
Kan tänka mig att åtskilliga timmar har lagts på detta projekt, det sanna intresset måste finnas för att hålla allt detta i ordning, men som ägaren säger ”blommor ger mig glädje”.
Så är det med växter, som uppträder i olika skepnader under olika årstider, som försvinner och åter uppstår, och det är inte konstigt att det fängslar och inspirerar människor att syssla med detta.
Men då kommer detta, hur många timmar måste man inte lägga på att hålla allt i ordning.
Med en trädgård med ofta tolv hundar som får röra sig fritt, skulle det inte fungera.
Hur skulle dessa vattenälskande hundar gjort om där varit en tillgängig damm, det kan jag se framför mig, och slutsatsen blir, det hade inte varit lyckat.
Vi har våra intressen med djur och får ha en trädgård anpassad för hundarna och hönsen. Med ett par rabatter med rosor, blommor i spannar och urnor, visserligen gjordes en rabatt med rododendron, men det var på fåglarnas sida där inte hundarna får vara.
Med andra ord intresse finns för växter och blommor, och i växthuset har vi plockat de första gurkorna och tomaterna är på väg.
Man får rätta munnen efter matsäcken, och drömmen om en egen damm med växter och blommor, får stanna vid det.
(Se bild under Aktuellt)

Jönssons torpaträdgård

alt alt

alt

Mariannes och Runes trädgård

alt alt

Rätt medicin

2016-07-02 Nu har det gått några dagar, sedan jag satte mullvadsfällan, och har avvaktat för att se om någon ny mullvadshög kommit upp från marken.

Det som hände var detta, när jag placerat fällan enligt instruktionen, placerat en upp och nedvänd spann över, lagt en sten på denna för att hundarna inte skulle komma åt den.
Då var det bara att vänta om något skulle hända, satt och såg på fotboll på kvällen.
Det hade gått ca en timma, när det small, Rita var i trädgården, hade Tom o Ella ute, och enligt henne small det rejält.
Jag gick ut och tittade, tog bort stenen, spannen och den utlösta fällan, jämnade till högarna med en räfsa.

Inget har hänt, och då hoppas jag att på en mullvad mindre, för det kan ju vara fler.
Någon undrar kanske hur det fungerar, och enligt vad som skrivs om fällan, blir det en kraftig tryckvåg i gången som dödar mullvaden, därför är det sällan man ser den utan den blir kvar i marken.
Vi hade mullvadshögar på två ställen en bra bit från varandra, kan ju varit samma mullvad.
Och det kan ju komma nya men nu tror jag att jag har rätt medicin för dem.
(Se bild under Aktuellt)

Här placerades fällan

alt

 

Gry har fått valpar

 

2016-07-01 Gry har fått valpar, hon har tidigare haft fyra kullar, allt har gått normalt tillväga.
Men löp, parningar och födslar följer inte alltid en bestämd mall, därför som uppfödare finns det många frågetecken på vägen, med medföljande oro och bekymmer innan valparna kommit till världen.
Och även med valparna, särskilt den första tiden, tills de får fast mat.

Det blev så att Gry var under vårt matbord när vi satt och åt, när det blev blött på golvet, vattnet hade gått.
Först tjugo timmar senare fick hon en valp, sedan hände inget, inga värkar, och det kändes oroligt.
Efter knappt tre timmar kontaktade Rita veterinär, och fick lov att komma, en spruta som skulle sätta igång värkarna, och ut och gå med henne, blev det, detta utan större verkan.

Då kände veterinären och konstaterade att något var fel, och det fick bli kejsarsnitt.
En död valp låg främst, och hade aldrig kunnat födas och bromsade övriga.

Det plockades ut tre fina valpar alla tikar liksom den första, de ser pigga och fina ut och efter alla mödor ser det lugnt och fint ut hos Gry och valparna.
(Se bild under Aktuellt)

alt
 

 

Våra blickar möts

2016-06-30 Väl uppkommen i tornet, med bra utsikt ut över hygget, men ser ändå bara en mindre bit av det, då är det bara till att njuta. I de torrträd som lämnats sitter ringduvor och hoar, andra inne i skogen svarar, får höra morkullors knorrande, och så dyker de upp, två som flyger intill varandra på den klara himlen. Hygget har högar av rester från avverkningen vilket gör att ett djur kan försvinna långa stunder bland detta och sådant som växt upp.
Då ser jag på nytt ett rådjur som betande kommer närmre, stannar och lyssnar mot skogen, hon har hört något, och ett säkert sätt för mig att se i den riktning hon lyssnar.
Och efter en stund ser jag åter bocken, med största säkerhet samma djur som var ute när jag kom, de förflyttar sig mindre sträckor finner ätbart där de är.
Ser mer av en händelse, något i ögon vrån, det kommer en dovhind på skogsvägen jag kom på och hon kommer mot mig, stannar och dricker i en vattenpöl på vägen.
Har fått henne i ryggen och kan inte vrida mig, utan sitter stilla, efter en stund har jag sakta vridet huvudet på andra hållet och nu står hon en bit bort.
Har sett efter rådjuren när jag åter ser efter hinden, då är hon på väg tillbaka, kommer åter i ryggen, nu nära tornet andra sida, och är nästan under tornet, våga inte göra något, inte röra kameran, vid ett tillfäller ser hon upp, våra blickar möts, jag har bara ögonen över tornkanten.
Något störde henne, tar några steg, springer några meter, går sedan lugnt mot rådjuren.
Det hade bildats dimma ute på hygget, som kommer krypande nära marken, ger en magisk känsla, skulle trots allt haft den andra kameran med och kunnat få bilder på detta.
Kl. närmar sig 22:30 fortfarande fotoljust, hade inte sett hinden och rådjuren på en stund, började på att tänka ta mig därifrån.
Då kommer bocken, ställer sig och ser på min bil, men fortsätter, kommer där hinden tidigare gick, och kommer i min rygg, har ingen brådska, stannar och hittar ätbart.
Får stanna kvar tills han gått ut på hygget bakom mig.
Ett par timmar som gick väldigt fort, ingen mygg, lagom varmt, vindstilla och djur runt mig, var mer kan man begära.
(Se bilder under Aktuellt)

alt

alt

Fler artiklar...

Sida 278 av 468

<< Första < Föregående 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 Nästa > Sista >>