Smedmästarens Blogg

De senaste hundarna

Fortsätter att berätta om ”Terry”.
Han och springern Andy har funnit varandra, de har lekt och jagat varandra i trädgården, det har gått bra med ”Terry” och alla tikar.
Bob har nu lämnat oss, ”Bruno” är den enda som jag inte har ihop med Terry. Eftersom vi har löptikar är läget spänt på hanarna.
Efter detta har ”Terry” fått lära sig att stanna på golvet i bilen, stanna vid grindar mm.
Har jagat hönsen en gång men jag kunde ingripa. Nu står han vid grindarna in till fåglarna även om de är öppna, han ser hur de andra hundarna gör och lär sig snabbt. Har även vid några tillfällen gått över gärdsgården mot fältet och då kommit ut på vägen.
Jag har varit ute och saknat honom så det har varit korta turer.
Efter detta har det varit flera turer i skogen med hundarna, drev och tillbaka på 12-13 minuter vid flera tillfällen, även Humla hänger med och det var nog detta hon behövde . Nu har även jag skaffat en egen GPS till Terry och då drev båda hundarna tillsammans som längs var de 800 m bort och det tog 25 min innan först Terry kom och någon minut senare Humla. Vad de drev vet jag inte.
Det har inte skjutits för dem, för jag har gått med kamera och istället och fått bra bilder på rådjur som de drivet. Har under säsongen varit på flera olika marker, dreven har gått, GPS har även anskaffas till ”Humla” som nu gjort sina egna drev.
Har vid endast ett tillfälle fått hjälpa dem tillbaka, det var när båda i drevet tagit sig över Bräkneå,
som var bred och med isbelagda kanter, inte var lika inbjudande att även en andra gång simma över på vägen tillbaka.
Jag kan bara konstatera att de tre senaste hundarna inte var planerade ”Ella” som vi fick köpa åter, ”Andy” springern som vi fick och nu ”Terry”.
Alla problemhundar av olika slag men som nu funnit sig till rätta och verkligen presterat!
Det blev skrivet längre än jag tänkt, men vad skall jag ta bort, det får stå!

Bilder tagna i nov, 2011 när hundarna driver och jag jagar med kameran

alt  alt

 

 

Vi klättrar vidare

2012-07-28 Detta hände i fredags, det hade gått några dagar sedan vi senast var vid sjön, för att som huvudsyfte vänja valparna vid vatten, orsak har varit att de fått fästingmedel i nacken och fick inte gå i vatten på två dagar för att effekten av detta inte skulle vara ogjort.
Hade för några dagar sedan tagit fram en stor frusen kanin av viltfrysen, placerat den i kylskåpet, så inte flugorna skulle komma nära.
I går testade jag dem, en och en på denna stora kanin, efter någon tvekan och tillbaka till mig, och på nytt uppmanad att ta den, så tog båda, men med olika grepp.
När de väl tagit den en gång så var tvekan över och de tog direkt och hämtade två gånger var
och då startade vi inomhus i vårt träningsrum.
Att få sitta i hörnet och därifrån hämta grejor som vilt, har präglat Pim, när jag skall ut och in
genom dörren smiter han in och sätter sig där, om jag inte skall träna med honom, har jag svårt att kalla honom till mig, han bara sitter där och väntar.
Piraten där i mot tycker fortfarande att det är jobbigt, att hamna där, men stannar på kommando och hämtar gärna men vill stundom till dörren och vill ta sitt byte med sig.
Men jag har inte lagt den tiden på honom, som jag gjort när jag var ensam med Pim.
På eftermiddagen tog jag Gry och Liv samt valparna till sjön, Piraten var kavat och sprang före på stigen från bil till sjön, Pim gick som tikarna nära mig.
Frimodigheten i vattnet blir mera påtagligt, kunde kasta långt ut och de simmade ut båda två, och det var en stor dummy, Pim  först, sedan Piraten, Pim tog och då försökte Piraten ta den från honom och igen släppte, de tryckte ner varandra under vattnet och det såg inte bra ut, stod själv en bit ut i vattnet med kameran runt halsen, och kunde bara se på
Pim kom loss sedan jag kastat den mindre dummyn nära så Piraten tog den i stället.
De var nog en femton, tjugo meter ut, ser att Pim har svårt att simma, ser när han kommer att han fått in benet i öglan på dummyn, men trots detta släppte han inte utan tog sig till mig.
Konstatera vad jag sagt många gånger tidigare, att det är svårt att jobba med två valpar samtidigt, kan inte styra båda samtidigt, när en gör något skall den andra lägga sig i, och
då blir inte koncentration riktad på det som var avsett.
Kunde ju låtit en av dem stanna i bilen, och väntat på sin tur, men man är bekväm och ville inte gå de hundra meterna två gånger.
En flat sten som man kan gå till från land, ligger något över vatten linjen och där är djupt vatten för valparna direkt, kastar en dummy några meter ut, håller Piraten skickar Pim, som med tvekan går över kanten och hämtat till mig.
Gör samma sak en gång till, säger ”ja” till Pim som nu tar ett hopp så långt han kan, kommer under vattnet men fortsätter och hämtar.
Jag tycker att valparna verkligen svarat på det vi gör och vi klättrar vidare på vår stege mot nya utmaningar.

De simmar ut båda två                                                           Pim först Piraten efter

alt  alt

Ingen släppte de tryckte ned varandra under vattnet            Fått in benet i öglan

alt  alt


                                                                                             

"Terry" hänger på

2012-07-27 Hade honom lös i trädgården med senilkopplet hängande efter som säkerhet, om han skulle sticka.
Hade även honom ihop med wachtel tiken ”Humla” först litet kaxigt, skulle markera mot henne, så jag fick ta tag i spårselen som följde med honom, och förmanade honom.
Efter en stund gick det bra, kunde även locka honom till mig.
Måndagsmorgon den så kallade älgjakten på Godset som i verkligheten mest handlar om vildsvin. Går ett drev med ”Terry” i senilkoppel och ”Humla” fritt.
Det gör jag inte om, han snodde in linan i varje träd och buske så jag fick gå med kopplet kort som en handväska och ”Humla” var bara runt mig.
Tisdag ny jaktdag, frågade om jag kunde få släppa honom om jag fick låna en GPS av någon, vilket jag fick.
Tänkte att det var en bra möjlighet att någon av passkyttarna kunde få kontakt med honom om han inte skulle komma tillbaka.
Fick gå i sista drevet, vi var fyra hundförare som skulle gå genom ett större område. 
Strax efter start stöttes en mellan stor gris, ”Terry” och en wachtel går efter i tät terräng, ser på min GPS, hör att en hund släpper men ”Terry” hänger på ut till 350m där han vänder och efter några minuter står han vid min sida.
Underbart att bland över 20 man i skogen kom han tillbaka till mig, hade bara haft honom sedan söndagen alltså två dagar.
Även ”Humla” var borta men vet inte var hon varit.
(fortsättning följer)

alt  alt

Han kom med något hela tiden

 

2012-07-26 Mitt intresse berodde på att i vårt jaktlag saknade vi en kortdrivande hund, min wachtelhund nu 2,5 år hade inte kommit igång.
När hon kom på vilt gav hon två skall och sedan letade hon upp mig och det hände inte mer.
Trolig orsak att jag satt samma krav på henne, som mina andra hundar, och därför knutit upp henne till mig, mer än vad jag kanske skulle gjort för denna typ av hund.
Även den tidiga vintern förra hösten som gjorde att det inte blev mycket jagande har säkert även påverkat henne.
Nå väl, jag fick ett tel. nr. vilket jag ringde, detta var på lördags kvällen.
En kvinna svarade hon hette Jeanette, jag frågade om hunden och berättade om mig o Rita och våra hundar.
Han var en korsning med nämnda tyskjaktterrier och stövare vilket gjorde mig mer betänksam, hade inte tänkt någon stor hund, han var 2,5 år och det fanns papper på honom.
Beträffande det jaktligga berättade hon att han kommit med en älgtjur i skogen när hon var ute och sprang med honom lös. ”Skallade han” frågade jag, hon svarade ” han talade om att han kom med något hela tiden”.
Vi beslöt att träffas på söndagsmorgonen hos henne, hon bodde i Sölvesborg.
Alltså inte långt från oss.
H
on stod på gården med honom i spårsele och senilkoppel, första intrycket var att han inte var så stor utan tvärt om i lämplig höjd, såg vaken och uppmärksam ut, och ingav bara positiva intryck.
Jeanette hade en flicka på 5 år som kelade med honom och kallade honom Elvis.
Jeanette berättade att det var en äldre farbror som haft honom, men som skulle opereras och hunden hade stått ensam i en hundgård, så hon lovat att ta hand om honom, och sedan hade inte mannen velat ha honom tillbaka.
Nu skulle hon flytta in i centrum till sin sambo igen efter att de gått skilda vägar sedan en tid och där fanns katter och det gick inte ihop med en terrier.
Mannen hade jagat med honom, det hade han berättat, men han hade haft taxar innan och detta var en
annorlunda hund.( fortsättning följer)

alt

Historien om "Terry"

 

2012-07-25 Historien om ”Terry”

Det hade sedan 9/10 2011 kommit en ny hund i huset, vi skulle ju inte skaffa flera men det blev som det blev! Rita var och handlade och träffade en bekant som arb. hos vår veterinär, de pratade barnbarn mm. men även hundar. Rita berättade då att hon inom det närmaste måste komma med Bob vår äldsta pointer som var 13 år och som inte fick de bakre delarna med sig, vinglade och ramlade.
Alltid tuffa beslut att ta när man skall ta bort en hund.
Då berättade hon att det hade kommit in en liten trevlig terrier liknade hund för avlivning, en yngre kvinna hade kommit med honom i famnen.
Men veterinären som stod med sprutan vägrade att avliva en så trevlig och ung hund, och kvinnan var även väldigt tagen av situationen.
De beslöt att avvakta och se tiden an.
Detta berättade Rita när hon kom hem, och tankarna gick i huvudet kunde den jaga, eller vad var orsaken till att den skulle avlivas.
Ring och kolla mer om hunden med den du talat med, bad jag Rita vilket hon gjorde. Denna tyckte det var bättre att jag ringde direkt till vår veterinär och pratar med honom.
Vilket jag gjorde, han berättade att det var en korsning med jaktterrier. Och han skulle när han kom till praktiken söka upp kvinnans tel. nr. och återkomma, så jag fick prata direkt med henne. (Fortsättning följer)

alt  alt

Inte visa hänsyn

2012-07-24 I dag kändes det för en morgonrunda på cykel med hundarna.
Det blev lag två Nana, Ella och Liv. Tänkte kolla vattnet på fälten där jag tidigare sett gässen.
Hundarna är ivriga i början och jag får säga till flera gånger så att de inte drar i kopplet som alla tre befinner sig i.
Kommer fram på vägen mellan fält och skog, där har man reparerat vägen från skador som skogsmaskiner har gjort vid uttransport av ris och spill för flisning efter avverkning.
Man hade lagt på stenkross av grövre sort, vilket ledde till genomslag i däcken, pågrund av för litet luft.
Alltnog, tog mig till platsen där vi lämnar cykeln och hundarna får gå fint mot vattnet, flera kor är nära där vi går, men står bara och ser på oss.
Ser redan på avstånd att korna har trampat sönder den våtmark som omgärdar den grävda delen där det finns vatten, har lämnat hundarna, och går sista biten ensam fram.
En gräsand har inte sett mig utan jag kommer nära, när den simmar iväg.
Ser över området, bortom det grävda, inga gäss, ser något som tar sig fram mellan en del stenar, kommer ut på öppen mark springer och försöker att flyga, en ensam gås, ser att det är fel på ena vingen, som inte ser korrekt ut.
De gäss som kunnat flyga har lämnat området, och de som räven tagit finns naturligtvis inte där. Denna gås har inte kunnat följa de övriga och går nu ett ovisst öde tillmötes.
Ser att det varit folk vid vattnet, ölburkar hela som ihop tryckta ligger i vattenkanten, ett utdragbart metspö med lina, flöte och krok ligger i gräset, platsfodralet det varit i ligger i vattnet, toppen på spöet är borta.
Detta är inget man vill se, folk som gör på detta sätt uppskattar nog inte den fina natur vi har, ser nog inte efter allt det vackra som omgärdar oss i alla former.

Tar spöet med mig har inget att ta burkarna i så de blev kvar.
På hemvägen så springer de tre utan koppel, här kommer inga bilar, så därför kan jag låta dem göra det. Håller sina platser får säga några gånger att de skall ta det lugnt, springer i bredd, ser bra ut.
Kommer över ett krön och på väg nedför befinner sig tre lamm framför mig på vägen som är omsluten av buskar, stannat och lägger koppel på hundarna, ser folk längre iväg, bakom lammen. Jag antar att lammen skall tillbaka där de kommer ifrån, så jag står stilla.
Då kommer en man springande med en barnvagn framför sig mot lammen som han driver framför sig, mot mig, jag undra vad som pågår, lammen blir pressade mellan oss och bryter in över taggtråd och elstängsel in i buskagen och försvinner.
När han passerar mig med barnvagnen på den guppiga vägen, säger jag till honom” ser du inte vad du gör, du har fått lammen på fel hål, du kunde väl ha lugnat dig” Han ser helt oförstående ut, och ber om ursäkt när han springer vidare.
Möter de som skulle vända lammen på rätt håll och pratar några ord med dem.
Två situationer där människor inte visar hänsyn varken till djur och andra människor.
Förresten får inte glömma att pumpa cykel så den är klar till nästa runda! 

Flera kor är nära                                                                    En gräsand har inte sett mig

alt  alt

Tre lamm                                                                                En man springade med en barnvagn

alt  alt

Valparna gör försök

2012-07-23 En dag med att färdigställa fogningen av klinkers, och efter detta skall det vara fuktigt i tre dagar, sedan återstår ett par mindre utrymmen, där frysar står att även fixa till.
Sedan gräsklippning och översyn med mat och vatten till fåglar och kaniner, därefter tid för hundarna.
Tog Gry och valparna en runda på ett betesfält, där korna inte hunnit beta rent, där är mycket torrt gräs och mindre buskage att jobba i, Gry får söka och valparna gör försök att följa henne, men det går inga långa sträckor innan de ger upp.
Gör inga övningar med dem, bara det att de får komma ut och lära sig att ta sig genom vegetation är en bra erfarenhet för dem.
Tidigare på dagen hade valparna och Terry lekt på den nyklippta gräsmattan.
Senare på kvällen beslutar jag mig för att sätta mig i ett torn på ett hygge för att eventuellt se något, tänkte endast ta kameran med, men det blev även studsaren, ifall någon rävvalp skulle dyka upp.
På väg ut gick jag på en bock som inte märkte mig, tog ett par bilder innan han gick över ett krön och försvann.
Såg ytterligare två rådjur innan jag var tillbaka vid bilen.

alt  alt

alt  alt

Det var andra gången

2012-07-22 Det blev en tur med valparna och Gry, till samma ställe vid vattnet som igår.
Vädret har stabiliserat sig till det bättre, och det var riktigt varmt, så efter att fixat i längan
kändes det rätt att åka dit.
Det var andra gången och jag såg på valparna att de förstod var de skulle gå genom skogen.
Jag hade även förberett mig med korta byxor, och med skor som var lätta att ta av och på.
De tvekade inte att gå i vattnet när jag gick före, hade en liten dummys med.
När de varit ute ett par gånger, satte de sig på stranden och såg på, när jag kastade så lång jag förmådde till Gry.
Vid ett tillfälle simmade Pim en bit efter Gry men vände, så varför inte prova om jag inte kastar så långt och inte skickar Gry, vad som händer.
Står i vattnet, fem meter framför valparna, kastar en sju, åtta meter ut i vattnet, båda sitter kvar när jag kastat, säger ” ja” och Pim hoppar i och simmar ut och tar dummyn.
Får den i handen där jag står i vattnet, bra!
Kan inte låta bli att göra det en gång till, med samma resultat.
Glömmer Piraten för en stund, när jag går upp på stranden till skorna är det bara en på platsen, ser mig omkring, under några buskar får jag syn på den, troligen har Piraten tagit och burit iväg den medans jag höll på med Pim.
Pim har ju fått ett försprång i det jag försöker styra dem mot, jag hade honom mycket när Piraten reste runt.
Har satt dem båda i hörnet i längan samtidigt, Pim viftar på svansen men Piraten blir litet pressad, men båda sitter samtidigt kvar, kastar två saker och på ”ja” hämtar de varsin och kommer upp med det till mig.

alt  alt

Fler artiklar...

Sida 279 av 290

<< Första < Föregående 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 Nästa > Sista >>