Smedmästarens Blogg

Kanske sent påtänkt

2013-01-07 Kan man lita på SSRK/prov att det blir rätt när man lottar startordning på hundar?
Frågan tycks berättigad!
SSRK/HS har tagit fram program för att underlätta vid jaktprov för spaniel och retriever.
Det gäller överskådlighet, på prov, hundar, betalningar, anmälningar mm.
Det blir säker bra när allt fungera, och kommer att underlätta för alla parter.
Men nu kommer problemen, information hur systemen skall användas, har inte nått ut till dem som skall vara administratörer, och skall arbeta med dess verktyg på avdelningar.
Även domare saknar information om vad man förväntar sig de skall göra för att allt blir som HS tänkt.
Det verkar som de närmaste har fått information, men övriga svävar i ovisshet, och det borde inte vara på detta sätt.
Jag anser att innan man släppte ut detta, skulle information och manualer för användandet finnas och förmedlas till berörda.
Som jag själv upplever detta, att själv trycka på olika symboler utan att förstå innebörden av vad som kommer att hända, och om man gör fel, hur återställa detta, skriver detta med risken att av vissa tycker mig vara dum, men alla är inga dataknuttar, när man väl fått lära sig så klarar nog alla detta.
Har som den som håller i spanielproven på södra, själv försökt att komma på hur jag skall göra, har lagt ut prov, skickat PM och kartor och lottat mm!
Och vad jag förstår så har det fungerat!
Men nu hade vi ett prov med fler anmälda än vad jag bedömde att marken klarade, provet var begränsat och det stod på SSRK/prov.
Åtta hundar var minsta antal startande hundar i segrarklass som krävs för start, och bestämde mig för detta, med erfarenhet av tidigare prov på samma plats under vinterförhållande med mycket snö, och kunde naturligtvis inte förutse vädret provdagen.
Tryckte för lottning i programmet, fick ut en lista, skrev ned alla startande med startnummer de fått, för jag visste att jag skulle ändra och var osäker hur.
Det var två som hade anmält mer än en hund till start, och alla enligt reglerna skulle få en start före dubbelstart, jag var en av de som hade två hundar.
Även om man varit domare eller provledare på avd. skulle man inte lottas bort.
Började dra dessa hundar som skulle flyttas som reserver sist av tolv hundar, det betydde
att nästan alla fick ny plats. Då kom en domare med som var undantagen lottning, och det löste sig med allt enligt mig.
Dagen efter gör jag en koll på hur det ser ut, och blir verkligen skärrad, allt är ändrat, endast någon finns på rätt plats.
Tror att jag har gjort något fel, tar och ändrar tillbaka enligt vad som kom på lottning första gången och så som jag skrivet upp. Kan inte göra mer, men undrar hur det kunde bli på detta sätt, vet ju inte vad det berodde på.
Får senare på dagen ett samtal från ansvarig/HS, med påpekande att jag gjort fel så han hade ändrat startordningen enligt vad han sa stod inom parantes så det skulle bli rätt!
Den nya startordning som var inskrivet fanns inte någonstans tidigare!
Han hade kontaktat en i södras /styrelse angående detta men hon var ovetande.
Och hade då tagit sig friheten att ändra allt.
Eftersom jag stod som kontaktperson tycker jag han skulle hört med mig först, för att reda ut detta.
När jag förklarade vad jag gjort, varför jag flyttat hundar och som där stod påpekat att provet var begränsat.
Blev det som jag skrivet på mitt papper, men detta ändrande får folk att tro att jag gjort detta för egen vinnings skull, så var inte fallet, jag får bara starta en hund och det är rätt!
Man tror att när lottning är gjord, så gäller detta och ingen skall kunna ändra!
Både jag och Rita var närvarande när jag tryckte på lottning, och när jag skrev ned lottningsordningen.
Och att göra på detta sätt, som det gjordes är att förklara att vi inte var betrodda med att göra rätt, och det känns inte bra.
Fick med kunnig person på lottning bekräftat att som jag gjort var rätt, hans hund fanns på rätt plats på min lista, som var den lottning vi gjort.
Men hur skall man lita på detta när det går att gå in och ändra från högre ort.
Och detta var tydligen inte första gången det skett.
Att sedan fortsätta och skicka erbjudande att ta vederbörandes plats till reserv med hänvisning med att det var fel i lottningen, gör inte saken bättre.
När jag påpekade att informationen var bristfällig, fick jag till svar att det var tänkt att det skulle bli utbildningar i tre grupper norr, mellan och i södra Sverige.
Kanske sent påtänkt när allt redan skall fungera!

Knölsvan                                                                                Blåmes

alt  alt

 

En ung grabb

2013-01-06 Nu är det kväll och under dagen har spanielprovet segrarklass slutförts på en större gård i Blekinge, och jag skall försöka skriva några rader om detta.
Något disigt på morgonen, några plusgrader, ingen snö, måttlig vind, allt detta lämpligt för prov.
Finns det då en mark som har en biotop lämplig för spaniel innehållande fasaner i lämplig mängd, då uppfyller man allt som krävs för att kunna genomföra provet på ett bra sätt.
Och det var det idag, alla hundar hade flera fågelkontakter, med utmärkt skytte, också en förutsättning för att testa hundarna.
Åtta hundar till start, sex fick förstapris, de fyra bästa hade alla CK kvallite, och vinnaren tilldelades Certifikat.
Ett tecken på bra förutsättningar, men även hög klass på deltagande hundar.
Eftersom jag själv hade begränsat provet till minimalt antal hundar som är åtta, fick jag endast med en hund till start, och det fick då bli Andy, springern.
Kan inte som åskådare beskriva andra hundar än min egen, Andy har en stor jaktlust, söker i en mycket hög fart, helt orädd för taggiga växter, visar stor vilja förknippat med fysisk styrka.
Vill verkligen finna vilt, tar mycket mark med sig, och jag låter honom göra detta.
Jag kan mycket väl erkänna att det är inte utan att han ligger på gränsen ibland, har han fågel i näsan vill han resa den, är då fast, men kan ta sig ut ur snår för att få markeringar.
Han är lydig, på signaler, och jag måste bromsa honom annars så hade det kunnat gå för långt ut.
Men samtidigt vill jag att det skall vara hunden som går i riset och inte jag, för så hade vi gjort om jag själv skulle skjutit över honom.
Han hade flera fågelkontakter, fick två apporter, första på skadad höna där vi inte visste om den lämnat området, eller fanns kvar.
Där var flera fåglar som flög upp samtidigt, så jag markera själv inte just denna fågel, och lät honom gå över en gärdsgård, och då såg jag inte honom, detta ifall fågeln löpt vilket skytten antydde.
Han återkom och fick ny uppgift var fågeln försvann, då finner han den levande inte alltför skadade fågeln, som troligen krupit in i skydd bland buskar och sten i en brant.
Reser senare en tupp som fälls, sitter lugnt, och får en bra markering, tar direkt, men tuppen lever och han har fått ett grepp långt bak på den har svårt att hålla när den flaxar, stannar till men släpper inte och kommer in med den levande tuppen.
Inte samma lugna känsla som när jag för Bruno, men han är onekligen en effektiv jakthund.
En ung grabb hade infunnit sig till provet, körd av sina föräldrar, med ett stort intresse för spaniel, hade själv en unghundspringer, pratade gärna om detta, kom till mig och berättade att han varje dag läste min blogg, talade om att han kunde namnen på mina hundar, frågade hur många jag hade, svaret blev tolv, varpå han räknade upp nio namn som han kom på.
Sådana grabbar skulle vi ha fler, ser man på deltagarna hade inte en ålderssänkning skadat i leden, detta med tanke på framtiden för vårt gemensamma intresse.
Tack till alla trevliga deltagare, skyttar, markrepresentant och domare för en fin hundsportdag.

                                              alt

2013-01-06 Spanielprovet Blekinge Stensnäs Segrarklass med åtta startande hundar.
Bild: från vänster skyttar Anders Lindqvist, Anders Carlsson, Pristagare Malli Stoltz med Jaktviljans Fenmore 1:a, Bert Andersson med Jaktviljans Fenton 1:a, Jörgen Sandberg med Caper Cailie´s Vodoo Spot 1:a 4 plac.
CK, Magnus Nilsson med Jaktviljans Fenlizzie 1:a 3 plac. CK, Paul Andersson med Flushpoint What A Breeze 1:a 2 plac. CK, domare Olle Johannisson
samt Markus Henrysson med Elderdale Tiree 1:a 1 plac, Certifikat.
 

                                              alt 

                            En ung grabb (Dennis)med ett stort intresse för spaniel, håller här Andy under provet.

                                               Fler bilder från provet under Aktuellt!

Ingen bryr sig

 

2013-01-05 Hade Bruno och Andy med en runda i skogen, nu har vi inga löptikar, men särade på dem tidigare för säkerhets skull, för de spände sig men inget hände, och så har det varit sedan dess.
Ingen av dem visar sig särskilt sex fixerade, utan är tysta och lugna även vid höglöp vilket är skönt.
Men i dag tänkte jag se hur de reagerade på varandra, släppte ut dem tillsammans på gården.
Bruno sneglade litet på Andy, som inte brydde sig om honom ett dugg utan var på bettet med att få följa med mig i bilen.
Och då slappnade Bruno av, de fick gemensamt hoppa upp och ligga i hundboxen bak i bilen tillsammans, inget hördes allt var tyst.
Alla hundarna är verkligen medvetna om att det kommer något positivt för dem bara de får komma med i bilen, jakt, träning eller bara får komma ut i markerna och gå en runda.
Väl ute fick de söka samtidigt, det går med högsta fart ibland tror jag de skall springa ihop, men de är smidiga och lyckas hela tiden undvika detta, har ollon pistolen med, skjuter ett skott, härligt att se hur de stannar, de får sitta en stund, har inte bråttom, vill befästa att skott betyder stanna.
Går och kastar apporter långt in i skogen, de får stanna medan jag gör detta, ibland på olika håll, andra gånger två på samma plats.
Varje gång får de hämta varsin, Bruno lämnar lugnt och stilla i min hand, Andy är mera livlig, släpper aldrig men snurrar på huvudet och vill gå runt mig, något att träna på, det kan bli bättre.
Båda härliga hundar som gör allt i hög fart, olika i beteende, båda med stor arbetskapacitet.
De ser inte åt varandra, är upptagna av vad vi sysslar med och allt är bra, även när vi kommer hem är det som det har varit tidigare, ingen bryr sig om den andre, allt är lugnt, skönt att kunna ha dem tillsammans så båda kan följa med samtidigt.

alt  alt

 

Hör av er

2013-01-04 Var ute med hundarna i skogen, i en glänta fanns en sten som gjorde mig konfunderad, kanske inte stenen i sig själv utan mera hur det såg ut runtomkring.
Började då se närmare på marken runt stenen, kunde urskilja klövar men inte från vilket djur.
Vilket slag av djur kunde gjort detta, mossan var lös en och halv meter runt stenen och det var slitet till svartjord.
När det var klövar fanns tre alternativ på djur som fanns på marken, Rådjur, Dovhjort eller Vildsvin.
Eftersom det var slitet hårdast nära stenen, måste det trampats många gånger för att det skulle påverkas på detta sätt.
På sensommaren och tidig höst kan man se vad vi kallar häxringar, där Råbocken jäktat geten, som på en liten yta sprunget runt och slitet ned ringar i marken.
Men det var inte detta, har aldrig upplevt att Dovhjortar gjort något som skulle förknippas med detta.
Återstår Vildsvin, men det var inte bökat, utan gjort med benen.
Vildsvin kliar sig gärna och ofta, men då på träd och stubbar ofta med lukt av kåda.
Stenen var inte hög, så grisen måste legat på sidan och ryggen mot stenen och då sparkat med benen för att kunna trycka mot den och då har det gått runt och detta som syns har skapats.
Likaså att stenen inte har någon mossa utan ser ren och blank ut, kan tyda på detta.
Det är bara en teori från mig, om någon som ser och läser detta har ett svar eller tror sig om att veta hur det uppstått, hör av er! 

Stenen i gläntan i skogen                                                      Gulsparvs hane

alt  alt

Den strid de har genomfört.

2013-01-03 Det är ett konstigt väder, ena dagen kör man med snöslungan andra räfsar man.
Det var det senare idag, den stora häcken släpper från sig bruna växtdelar, kanske en del är sådant som klippts tidigare, och som först senare når marken, när snö och fåglarna har gjort sitt.
Hönsen är ute om dagarna, två av de unga dvärghönstupparna har gjort upp om sin rangordning, blodiga med sår i huvud och kammar står de på olika ställen och hänger, tagna av den strid de har genomfört.
När det nu är milt, får man kanske tolka detta som ett vårtecken.
Även att Kajorna sitter parvis i träden, väntande på att få komma ned till viltautomaten med vete som står på baksidan.
De är inte nämnvärt skygga, sitter så man kommer dem nära, tolkande mitt beteende som ofarligt.
När jag går runt bland burar, ger mat och vatten, på ett naturligt sätt, och låter dem tro att jag inte ser dem, och de svarar med att sitta kvar.

alt  alt

Ett konstaterande

2013-01-02 Den första jaktdagen på det nya året, var bjuden på småviltsjakt på ett närliggande gods.
Vi var ett tiotal jägare som skulle jaga i ytterområden på vilda fasaner, harar mm.
Vi var några spanielförare, och är man det vill man gärna gå och skjuta över sin hund, andra fick stå för, medan vi gick mot dem.
Har vid flera sådana jakter upplevt att man får bra chanser till skott, när man själv går med hund.
Men det var inte min dag, det sköts harar under dagen båda sidor om mig, vid flera tillfällen.
Kanske de hade bättre hundar än jag, men det vill jag inte tro.
Vid ett ställe flög en tupp högt mellan träden den ville inte ut till de placerade skyttarna, det gav mig en chans och jag tog den.
Hundarna stötte flera fasaner, men från min position var de inte skjutbara, för låga, folk framför, någon för nära, andra för långt borta.
Det blev en ansenlig mängd vilt skjutet, och även en räv gick hädan.
Men jag kan med säkerhet påstå att det bara var jag som sköt 100 procent träff, ett skott en träff, och det är ingen merit, bara ett konstaterande.

De hundar som var med idag var Andy,Kee,Nana och Liv de sist nämnda med småvilt

alt  alt

 

 

 

Trevligt att se på

 

2013-01-01 Nytt år som traditionellt skjuts in med raketer och bomber.
Firade årsskiftet med gamla bekanta och det är tradition sedan många år tillbaka.
Båda har vi hundar, och sedan flera år tillbaka har vi beslutat att inte skaffa och avfyra raketer eller bomber.
Och beslutet grundar sig på vårt gemensamma intresse och omtanke av våra hundar.
Kan inte påstå att någon av våra nuvarande hundar verkar påverkade av smällare, men vi har tidigare haft några som inte mådde bra när det visslade och smällde, de var oroliga och andades häftigt.
Det hjälper inte att de var jakt hundar och då vana vid skott vid jakt, och det var inget de reagerade negativt på, snarare tvärt emot.
De hundarna var en pointer samt en basset petit, small ett skott i skogen så sprang basseten i den riktningen mot ljudet för hon hade lärt sig att där kunde vara något intressant.
Vad vi gör för att avleda dem är att det är tänt i hundrummen, ibland har vi haft en radio som stått på för att blanda sig med ljuden utifrån.
Och jag tror att det är viktigt att själv uppträda som vanligt och inte göra någon affär av det.
Men många djur far illa av detta, och vi får läsa om många människor som skadas denna natt, så det finns all anledning att vara restriktiv, även om det är trevligt att se på.

Gråsparvar i vår häck som väntar på mat vid fågelbordet.

alt  alt

Gott Nytt År!

2012-12-31 Djuren i skogen behöver vår hjälp med mat, liksom fåglarna i trädgården och de tar tacksamt emot den.
Den stora bet bunken på jaktmarken blir mindre för varje dag, och inte så konstigt, den besöks varje dag av ett femtontal dovhjortar, några rådjur och ibland finns spår av vildsvin.
Dovhjortarna är hindar, kalvar och några spets hjortar.
Tydligen vill hjortarna komma åt de betor som inte fruset, de sparkar upp så det blir en krater i mitten och där kommer de åt färska betor.
Det är ett tag sedan någon större horning var synlig, men jag har sett dem tidigare.
Vi måste nog tänka på att ordna mer betor, för vintern kan bli lång.
Även om den sista tiden varit gråväder med dis och regn, och enligt väder prognosen skall det försätta ännu några dagar.
Men det kan vända snabbt, hoppas att vi slipper snö fram till söndag då vi har jaktprov för spaniel Segrarklass i Blekinge.
Gott Nytt År!

alt  alt

Fler artiklar...

Sida 296 av 326

<< Första < Föregående 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 Nästa > Sista >>