Smedmästarens Blogg

Gått och hoppats på

2020-06-07 Detta har jag en tid gått och hoppats på skulle hända, ända sedan den första dagen för hundbad från bryggan i år. När jag gjorde det stora misstaget att sätta fram knäet, när Robin tvekade att hoppa från bryggan, så att hon ramlade i vattnet och panikartat försökte komma upp på bryggan där det var djupt vilket inte gick förrän jag tog tag i nacken och fick upp henne. Detta satte sig med tappat självförtroende från henne, och en längre tid ville hon inte gå i vattnet. Hon är en personlighet, har varit tveksam till vissa saker, men när hon väl kommit över det har hon varit den som gjort det bäst av alla.
Jag har sedan det hände som jag berättat om vid flera tillfällen försökt att på ett mjukt sätt vända på detta. Det har gått bättre ibland, blandat med att åter tveka, har varit på långgrunda ständer och gått med ut i vattnet, vilket jag tror varit bra. Vid de senaste tillfällen har hon när hon uppfattar att det är hennes tur spontant varit ute och hämtat den kastade dummyn vid nu flera tillfällen, och det har syns mera glädje och intresse i hennes kroppsspråk.
I dag körde jag till en långgrund strand, för femte gången där hon senast var duktig.
Gick även idag ut i vattnet Nelly var med och båda hundarna kom efter mig simmande, hade två dummys med kastade lägre ut, båda hämtade, gjorde det ytterligare några gånger, såg att hon nu åter visade glädje i detta.
Stärkt av detta och hur hon gjorde, kom tanken att besöka den brygga där det blev fel, skulle bara se om hon var rädd för just denna plats, vilket det kunde vara.
Började med Nelly, som hoppar och apporterar, kastar till Robin som försöker komma ut landvägen men buskar hindrar och hon återkommer och tvekar. Nelly får städa upp och hämta, ser att Robin är på Nelly när hon ska upp på bryggan och är intresserad.
Kastar på nytt på andra sidan i gles vass, skickar Nelly som med ett hopp går i vattnet och hämtar. Robin har stått och sett efter henne under hennes apportering. Kastar på nytt då gör Robin ett hopp från bryggan där det är grundare, blev överraskad var inte beredd med kameran.
Tänkte jag kör en runda till, först Nelly, ser att Robin var beredd, ser på mig, när jag åter har dummyn kastar jag igen, nu beredd med kameran. Robin springer in där hon hoppade nyss, gör ett långt hopp, landar med ett plask i vattnet och hämtar, tror jag fick bilder.
En härlig känsla, har lagt mycket tid på att få Robin som hon var i höstas vid vattnet med hopp från bryggan, nu börjar vi komma dit som hon var tidigare och det känns en lättnad.
Hon har alltid varit duktig i apportering på land och gör det med fart och glädje, så varför inte göra det samma i vatten. Nu kommer vi att köra till bryggan igen, och jobba vidare från där vi var i höstas.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

alt alt

 

Om viljan och orken finns

2020-06-06 Nu i pandemin är vi hemma, men det finns ibland saker som måste ordnas och då på så säkert sätt det är möjligt.
Då kan man vara tacksam för den större trädgård vi har, där finns alltid saker som skulle varit gjorda, annat som nu blivet gjort. Vi har gemensamt tagit ned smidesstaketen vid parkeringen, högtrycks tvättat dem från gröna alger liksom muren de sitter på, en hel dags arbete men resultatet ger ett bättre intryck. Återstår den längre sträckan längs vägen när vi känner för det. Häcken inne på tomten har blivet klippt, den andra längre mot grannen väntar på tur. Andra mindre projekt har blivet av som att plattor har blivet lagda vid hammocken där vi gärna sitter, samt vid växthuset med ny vask. Tomater och gurka finns nu i växthuset, det sådda i bänken har kommit upp, som sallad, dill och salladslök bland annat som övervintrat, tänker på persilja och gräslök. Rita har planterat pelargoner i lådor på staketet längs vägen som tidigare år, blommor i krukor och spannar ska vattnas, de större gräsytorna ska klippas och har utökats.
Vi har plockat ihop saker vi inte behöver, för transport till tippen som bl.a. burar som plockats isär. Vi har våra hundar ute fritt i trädgården varje dag liksom hönsen, alla våra djur finns det något att göra med. När jag varit ute med hundar har det varit jag och dom.
Vi har som alltid tankar om och följer våra vilda fåglar vid holkar och rörelser och de är ett dagligt samtalsämne.
Vi har tacksamt fått hjälp den tid som varit med att handla, därför har vi klarat oss från möten med folk i affärer.
När vänner besökt oss håller vi avstånd och träffas endast utomhus.
Det blev även så på morsdag med sonen, familjen och Ritas tårta.
Vi har att göra om viljan och orken finns.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Klippt av dem

2020-06-05 När vi nu den senaste tiden haft flera dagar med välbehövligt regn, då har olika sniglar kommit fram. Trädgårdssnäckor och vinbergsnäcka vilka man till viss utsträckning kan acceptera i trädgården, men tyvärr kommer även mördarsniglar i flertal. De har kommit längs vår stengärdsgård mot de odlade fälten på södra sidan av trädgården. Dessa har man svårare att tolerera i trädgården, och har börjat plocka bort eller med sax klippt av dem.
Den senaste dagen tog vi bort ett femtiotal av dessa bruna inkräktare.
Till vår glädje ser vi på gräsytorna bajs efter igelkott, och har ibland också fått se dem.
Födan består av i huvudsak av sniglar, maskar och insekter, och har med dessa förutsättningar inget problem att finna föda. Men har även läst att just mördarsniglar har ett kraftigare slem än andra sniglar därför är andra djur inte så intresserade att äta dem, vet inte om igelkotten tar för sig.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Från tidigare år

2020-06-04 Har varit på plats där jag kunde förvänta mig att få se trollsländor, en erfarenhet från tidigare år. Det hade regnat fram en bit på förmiddagen men nu på eftermiddagen sken solen mellan molnen och det började torka upp.
Har inte tidigare i år sett efter sländor även om några har flugit förbi i trädgården och tiden är inne för de tidigaste arterna. Fick se flera nyligen framkomna blåbandade jungfrusländor i vegetationen i anslutning till Skräbeån. Sländor som flyger likt fladdrande fjärilar i oregelbunden flykt sätter sig i omgivande kraftig vegetation, Flyger gärna när solen kommer fram och värmer. Hanarna med glänsande färg i blått, honorna i mera gröna nyanser.
Kommer senare att dra sig mot vattnet där parning och äggläggning sker.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

De kan detta

2020-06-03 Tar fem hundar i bilen kör till ett hjorthägn, går där en runda med dem. Det ligger dovhjortar i grupper ute i det gröna gräset, de ser oss tidigt men de reagerar inte förrän vi kommit dem nära, då reser de sig och går iväg. Hundarna finns nära mig och lösa har bra koll på dem och de vet vad som gäller, får inte lämna mitt närområde på ca 2m. När jag stannar, stannar alla utan att jag ger order, står stilla, börjar jag gå kommer de med, skulle jag säga stanna så blir de där tills jag ger annat besked. Efter att jag lämnat dem och vill att de ska komma, klappar jag mig på låret, tecknet att de får komma. De kan detta, därför tycker jag det är ok att gå med dem lösa, när vi är på lämpliga platser som här.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Där var byggt

2020-06-02 Nu har det kommit fram var talgoxarna har byggt, hade denna holk nedplockad under vintern, satte upp den sent och har varit och kollat ibland men inget hade hänt.
För en tid sedan tyckte jag på avstånd se att det flög in en fågel i holken, var då och konstaterade att där var byggt, har under en tid undrat vem som håller till där.
Har suttit och bevakat men först nu såg jag att det talgoxar
Satte därför mig med kamera och nu var det ut och in, måste vara ungar i holken.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Lugnt och fridfullt

2020-06-01 Jag tycker det har vänt och vi är på rätt väg med Robin och vattnet.
Har varit på en ny plats vid Ivösjöns västra sida, en fin strand och långgrunt så man kan gå med ut.
Lugnt och fridfullt lämpligt för att bada hundar.
Har de senaste dagarna varit där vid två tillfällen, första dagen med bara Nelly och Robin, tog av mig och gick ut i vattnet.
Sa Nellys namn och förstod hon kom men det gjorde även Robin, båda simmade vid mig, hade dummy och kastade till Nelly som hämtade, när jag fick den kastade jag på nytt, sa inget då simmade Robin ut och hämtade. Efter det turades jag med dem, sa Nellys namn och hon hämtade, kastade utan att säga något då gick åter Robin i vattnet simmade ut och hämtade. När de simmade vid mig och jag kastade var det som Nelly förstod att det var Robins tur och avvaktade och då hämtade Robin. Nöjda avslutade vi denna dag.
Återkom nästa dag då var Rita och även Ila med, gjorde som dagen innan och turades med de tre hundarna och Robin var långt ute och hämtade. Det hade inte varit några vågor de dagar när hon spontant simmat ut, men det var det när hon tvekade vid bryggan och jag gjorde fel, kan det vara att det är vågor hon reagerar negativt för, här har hon gått spontant i och simmat bra.
Det återstår att få bekräftat, någon ny dag kanske det är vågor och då får jag svar.
(Se bild under Aktuellt)

Robin på väg ut
alt alt

Något på gång

2020-05-30 Att fåglar intresserar mig och Rita kan ingen som läser min blogg missat.
Vi har nu svartvit flugsnappare och rödstjärt i holkar. Flugsnappar honan som kom senare har varit vid en holk och paret flyger ut och in så här är något på gång. Rödstjärtarna var intresserade av en holk i trädgården men valde en holk bland träden på baksidan. Koltrasthanen sitter ofta och sjunger i toppen på valnötsträdet, honan byggde bo i vår stengärdsgård knappt metern från marken. Började lägga ägg, tänkte då, att detta inte kan gå. Kattor stryker omkring, tar de inte honan på boet så kommer de eller skatorna att ta ungarna när de kallar efter mat. Och något hände, honan syns inte till och det ligger fyra ägg i redet, och har varit så en tid.
Nästa bo som även oroar är duvornas enkla rede i toppen på ett äppelträd som vuxit in i en hassel. Skulle inte skator tagit ägg och ungar tidigt kommer ungarna när de blivet större hamna på marken även här utgör grannars kattor, skator men även hundarna ett hot. Har tidigare år fått knappt flygga duvungar apporterade inget vi önskar.
Att skatorna är närvarande beror på att andra sidan vägen har de sitt bo och vår trädgård är en plats de söker mat främst tidiga morgonar när vi inte är ute och nyutflugna fågelungar ligger riset till. Flera av holkarna har pilfinkar lagt beslag på, vet minst sex bebyggda och de verka köra bort talgoxar och blåmesar vid holkarna som annars brukar häcka här, de finns men var de har bo vet vi inte.
Nötväckan valde tidigt holk, tror att ungarna lämnat holken, andra som dagligen är i trädgården är sädesärlor, vet inte var de har bo men årligen finns utflugna ungar i trädgården. Även grönfinkar är här, kan tänkas de häckar någonstans i våra tujahäckar.
Och de som är flest, nämligen alla gråsparvar, i holkar under takpannor på vårt och grannars hus.
(Se bild under Aktuellt)

Svartvit flugsnappar hona

alt alt

Fler artiklar...

Sida 4 av 331

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>