Smedmästarens Blogg

Drog mig tillbaka

2019-05-24 Fortsättning från i går kväll.
Det hade gått ett tag, några av dovhjortarna ute på hygget hade lagt sig, på en plats där jag kunde se dem, dessa var hindar både normalfärgade och minst två mörka.
Började tänka på att dra mig tillbaka, men vet att kameran klarar att ta bra bilder även i dåligt ljus, så jag satt kvar. En morkulla syns flygande i siluett mot den ljusare himlen, men det blåste så något ljud från den uppfattade jag inte.
Då händer något igen, åter en räv i samma område som där räven kom ut med harungen, den går ut mot hygget, täcks av all vegetation under flera stunder, men vänder. Har nu riktning mot mig, följer den i kameran, när jag får chans i öppningar tar jag bilder, som närmst är den på ca tjugo meter. Ser att den söker efter sork, stannar, lyssnar, ser ned i marken.
Reagera inte för mig eller kameran, viker mot den plats där jag först såg den, men kommer efterhand längre bort och uppslukas av buskar.
Spännande situation som vid jakt, samma känsla som kamerajakt även bjuder på.
Är nöjd med dessa bilder, men ha räv på jaktmarken, som med säkerhet har en kull i närheten, som genomsöker marken för mat till ungar, är ingen höjdare när nu rådjuren snart föder sina kid. Har den senaste tiden endast sett ett hondjur, och rådjuren minskar, vi har inte skjutet något hondjur sedan lågt tillbaka, men även de minskar. Orsak vill jag inte spekulera i men har mina aningar, men friska vuxna rådjur tror jag inte räven går på, så något annat är det.
Jag hade suttit ett par timmar, mycket hade hänt, jag tagit många bilder, några borde vara användbara var tankar jag hade när jag drog mig tillbaka.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Så gott det går

2019-05-23 Kan här erkänna att jag ser mycket på sport på TV, fotboll, ishockey mm.
Och dessa dagar är det VM i hockeyn som intresserar, nästan varje kväll är det något.
Men så kommer en kväll när inget på TV intresserar. Tänker då på annat att syssla med, tankar har funnits att ta kamera och försöka få bilder på de större djuren. När som nu vädret är passligt, vinden ligger rätt, där jag tänkt köra, då bestämmer jag att göra detta.

Kör upp till egen jaktmark, ställer bilen, har ett torn inte långt från denna, med utsikt ut över ett hygge ser från detta större ytor, flera hundra meter i olika riktningar. Ett hygge planterat med tall, där nu undervegetation börjat växa upp, busksnår, ogräsbestånd mm.
Tar mig försiktigt, så gått det går, upp i tornet förbereder kamera med stativ och börjar se mig omkring. Eter en stund syns rörelser längre bort, tar kikaren och ser att det en flock dovhjortar, följer dem i kameran men det finns stengärdsgårdar i mellan. Marken var längre tillbaka odlad innan den första gången planterades, därför genom korsas hygget av dessa gärdsgårdar vilket i detta fall hjortarna delvis skyms bakom. Har suttit och betraktat dessa, försökt finna luckor där de framträder, då en grupp lämnar de andra. Kommer mot mitt håll, går in i kanten på stor granskog, går bakom en gärdsgård som är emellan mig och en mindre del av hygget. stannar och hoppar in på hygget, börjar där beta. Har sett att en är större än de andra med början till större nya horn. Han leder de andra, även de andra är handjur men med fällda horn. Då stannar de upp, den större hjorten står och ser på min bil, som står andra sidan hygget. Då gör även de andra det, anar oråd och hoppar in i storskogen. Hjortar jag varit ikontakt med tidigare här har inte reagerat för bilen, men dessa gjorde det. Hade under tiden detta hände sett ett ensamt rådjur som visat sig ibland vid ett buskage.

Vänder åter blicken ut mot de större ytorna, en räv, var kom den ifrån, är ca femtio meter från mig, svänger runt med kameran, men av räven syns bara rygglinjen i växtligheten.
Den försvinner i ett tätare område, väntar att den ska komma fram, efter en stund ser jag den på väg från mig, den bär på något, försöker finna där den visar sig öppet, men det är inte lätt. Även räven kommer till en gärdsgård, men även här skymd av buskar, stannar till på denna innan den hoppar ned, ser den inte längre. Kan ändå i kameran se att det ser ut som storleken av en kanin som den bar på, vilket är omöjligt, här finns inga kaniner sedan långt tillbaka. Då måste det varit en unghare, som räven tog medan jag inte såg den. Kunde senare se att inga bilder var bra, alltid någon växtlighet i vägen som tar skärpan.
(Se bilder under Aktuellt)

alt alt

alt

 

Hon simmade

2019-05-22 Fortsättning från i går. Välter soffan till sidan och kör till vägslutets vändplats.
Tar en dummy med påsatta vingar, Robin, Nelly och Boy går på en stig något hundra meter för att komma till den vik i sjön där jag brukar bada hundarna. De äldre går vid mig, Robin springer fritt, hon gillar att springa med fart runt mig i de torra boklöven.
Där finns mycket större stenar, hon är far upp och ner på dessa, livet tycks bara leka.
Väl vid vattnet är hon i med frambenen i vattenkanten, på ytan ligger bokarnas blomställningar långt ut i sjön, ingen vind därför lugnt i viken. Kastar dummyn någon meter ut på vattnet, Robin är intresserad men tvekar, det är en kant ned till vattnet, springer på stranden, men bestämmer sig och hämtar. Vill komma längre, tar av skor, strumpor och byxor, vadar i kalsonger ut en bit, kastar dummyn längre ut, skickar Nelly, Robin beklagar sig på stranden, Nelly kommer till mig med den i vattnet, då kommer Robin simmande, kastar på nytt en bit ut och hon simmar och kommer med den, får då naturligtvis beröm. Kastar långt ut låter Boy som satt på land få hämta, han kastar sig i vattnet, simmar ut och då följer Robin med, väl ute försöker hon ta dummyn från Boy men lyckas inte, men följer honom tillbaka, detta var bättre än förväntat, så hon får en egen att hämta längre ut och gör det. Det var inte varmt i vattnet, det kyler på benen, så jag går upp på land, försöker att ta på skor men lyckas inte, våta fötter, boklöv och skorna snörade, får endas in fotens främre del, går på detta besvärliga sätt mot bilen, ville inte gå parfota, känsliga fötter, nässlor en bit det var bara att bita ihop. Detta var en bra dag för Robin i vattnet, första gången hon simmade, något att fortsätta utveckla vid nästa besök.

(Se bild under Aktuellt)

Robin följer Boy

alt alt

Något på vägen

2019-05-21 Känner för att komma ut någonstans med några hundar, tänker då främst gå i marken med Robin på lämplig plats. Men tvekar var jag ska köra, då kommer tanken på vattnet och sjön, det var ett tag sedan, och då var Robin måttligt intresserad att gå längre ut i vattnet. Det måste vara varmare nu än senast tänker jag, och vill gärna att hon inte reagera negativt vid vattnet. Tar Nelly och Boy med i bilen, är tveksam att sätta Robin i en tät bur med andra hundar. Om hon blir påstridig och de inte kommer undan, kan det bli att de markerar och något händer, kan inte tänka mig att de skulle göra något, men om, då är det försent, och då är det mitt fel.
Svänger från en större väg in på en skogsväg i bokskogen, passerar en skylt, ingen ovidkommande trafik, kör på den mindre grusvägen några hundra meter, svänger in på en väg med som leder mot vattnet och avslutas med vändplats. Två hjulspår, grässträng emellan, bokföryngring i vägkanterna, förövrigt äldre bokskog. Ser inte ut som någon kört här på länge. Framför mig ligger något på vägen, stannar, går för att se, tar kameran med, ser att det är någon som stjälpt av en soffa på vägen.  Som ligger upp och ned, tjocka dynor ligger i riset, man blir förbannad, vad är det för människor som gör på detta sätt. Den har inte legat länge här, stommen är ren, hel och fin, det måste varit en flakbil, buss eller släp för kunna transportera soffan till denna plats.
När man vet att några km längre fram finns soptipp tillgänglig, där det hade gått att lämna soffan i de sorterbara containrar som står uppställda för allmänheten.
Hur tänker man när man gör såhär, eller tänker man inte alls, ska andra plocka och transportera bort det man lämnar i naturen. Vi har ett samhälle idag där många människor inte följer de lagar och föreskrifter som gäller, utan kastar skit överallt, vilket är skrämmande.
Detta är bara ett exempel, men det finns liknande sopor lämnade på flera platser. Har förståelse för att markägare vill sätta bommar över dessa mindre vägar, för att försöka stoppa nya soptippar på sina marker.
Kom av mig med det jag tänkt skriva om, vattnet och hundarna, detta av upprördhet för vad jag hade sett.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Endast en kort tid

2019-05-20 När jag var ute sent på kvällen i mörker, med Nelly och Robin som vi brukar, såg jag att de höll på med något i gräset. Lyste mot dem med lampan, men kollade inte mer och tänkte inte mer på detta.
Svaret kom dagen efter, Rita gick och såg efter hundbajs, ett vanligt dagligt görande.
Kallar på mig, kom och titta. Hon hade då en ollonborre framför sig i gräset, samtidigt ser jag en som flyger förbi henne. Det var säkert en skalbagge hundarna haft i gräset, förstod jag nu efteråt.
Det blev som jag brukar göra när något intresserar, hämtar kamera och tar närbilder på ollonborren, vilken visar sig vara en hane med likt älghorn i pannan. Troligen framkommen nyligen från jorden, där den levt ca 4 år som larv, ätande på rötter och senast som puppa, för att nu svärma och para sig. Lever som utvecklad skallbagge i ca tre veckor innan den dör.

Har som många andra insekter levt merparten av sitt liv som larv, och endast kort tid som färdigutvecklad insekt. När ollonborrar svärmar ofta flygande i trädens toppar är de begärliga byten för olika fåglar har vid flera tillfällen sett måsfåglar som tar dessa.

När jag tar foto klättrar ollonborren upp på en maskrosstjälk viker undan sina bruna täckvingar och flyger iväg.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Beundrar Boy

2019-05-19 Beundrar Boy som står ut med Robins attacker, han håller på med att leka och låter henne anfalla, bita och klänga. Nu när hon är större har det blivet allt häftigare, med hårdare tag, ofta ligger han på rygg och med henne över, och det sker inte i fem minuter utan längre stunder flera gånger om dagen när de är i trädgården. Nu har hon även bytt de övre hörntänderna som inte är vassa som hennes valptänder var.

Robin är vad vi förstår helt accepterad i flocken, med ett undantag. Vår äldsta hund ”Ella” kan morra avvisade om hon gör försök med kontakt, men vad vi vet har det inte blivet mer än så, Robin har förstått att henne går det inte att leka med. Andy springen, nonchalera henne, tycks inte vilja se att hon försöker ta kontakt, går bara från henne utan att visa något.
Alice, Ila och Nana, luktar och nosar på henne med viftande svansar, bryr sig inte om att hon klänger, och kan göra ansatser till lek.
Boy inbjuder även dessa till lek liksom Nelly som ofta är med på det, då tillsammans med Robin. Vi har haft en period med löptikar. Därför när det är över, kan vi åter låta alla vara ute samtidigt, inget passade med hundar som ska ut och in, för att inte komma i kontakt med varandra.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fuktigt väder

2019-05-18 Under gårdagen och natten hade det regnat, totalt 24 mm, bra för växter och även för naturen i övrigt. Djur som är beroende av fuktigt väder är sniglar och snäckor, och det kunde vi konstatera när Rita och jag gick en sväng i trädgården och såg på det som växer.
Vi har en längre gärdsgård ca 150 m vid vår södra sida, på den satt nu hundratals trädgårdssnäckor, i olika färgnyanser och mönster, vackra att se på, och oförargliga i mindre antal. Men har man besök av dessa i bänken med satt sallad och morötter mm. är det inte lika trevligt. För detta är något som snäckor och sniglar gillar, där vill man få bort dem. Men annars inget vi bryr oss om, det finns fåglar som äter dem och även sett att hönsen tar dessa.
Även någon av den större vinbergssnäckan fanns, de är ätliga om man är sugen, jag är det inte. Lär inte ställa till med större skada som sniglarna gör.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

alt alt

Det fick stanna vid detta

2019-05-17 När jag var vid dammen häromdagen, låg och kröp med kameran i den någon decimeter höga gräsmarken, fick jag se en fjäril, vackert tecknad. Den rörde sig nere i gräset, svårt att få fri för foto, var väl närgången och då flög den en bit, såg var den satte sig och följde efter. Inte lätt att se i sin kamouflerade färg, men jag fann den, nu något mera öppet och fick då foto på den.
Väl hemma kommer det svåraste, vad är det för fjäril? Ingen av våra dagfjärilar som jag kan slå upp, söker på daton, men ser ingen likt denna. Utan att veta bättre tror jag det är ett nattfly, men det kan vara fel, kan då läsa att de finns 35000 arter i världen varutav 430 i Sverige av denna grupp fjärilar.
Fick mig tillsänt av en valpköpare ett större uppslagsverk Svenska fjärilar, som han tyckte skulle intressera mig. Har suttit och sett igenom ett större antal planscher som var och en har mängder av avbildade fjärilar, ett tidsödande sökande, men utan resultat.
Det fick stanna vid detta, visar bilden på fjärilen utan namn.
Tar även med en fjäril som jag även fotograferade nämligen en aurorafjäril vilken inte går att förväxla med någon annan.
(Se bild under Aktuellt)

Aurorafjäril hane
alt

Fler artiklar...

Sida 4 av 301

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>