2023-02-07 Kör en runda på kamera jakt i närområdet. Hamnar som många gånger tidigare i Tosteberga hamn, hoppas få se bl.a. örnar. Och visst får jag det, en ensam örn men på längre avstånd lågt över vattnet. Inte mycket fågel i hamnen som är isfri ser viggar och storskrake simmande. Ute på stenar i vattnet sitter flera skarvar vilande, några håller ut vingarna för att torka vilket dessa fåglar ofta gör. Några gräsänder simmar vid dem allt ser lugnt och fridfullt ut. Lämnar hamnen och kör ut mot öppna fält, får då se två havsörnar i sällskap som flygande passerar och några flockar med betande gäss. Hade hoppats få ser mer men det får bli bilder på skarvarna i dagens blogg.
(Se bild under Aktuellt)
2023-02-05 Blåmesar är småfåglar som besöker fågelmatplatsen och hämtar solrosfrön ett i taget. Flyger till en kvist och håller fröet med båda fötterna mot kvisten för att sedan bearbeta detta under en stund med sin klenare näbb för att få fram kärnan. Mycket jobb för varje frö på messars vis. Fåglar man tycker om, har vackra färger, rör sig med snabba rörelser, häckar i holkar på tomten, könen lika.
Annorlunda mot pilfinkar och sparvar som sitter på automaterna och sysselsätter sig med att riva ut frön man ser hur de faller. Äter några, har kraftiga näbbar som finkar, kan skala genom att rulla fröet i näbben och finner svaga punkter och får bort skalet. Därför finns det mycket hela frön bland skalen på marken som andra fåglar tar tillvara.
(Se bild under Aktuellt)
2023-02-04 Det blev ett omslag i vädret, kallt med snö, stora flingor föll till marken.
Småfåglarna samlades runt maten vid bl.a. foderautomaterna med solrosfrön och talgbollar. Många av de vanligaste arterna var på plats som gråsparvar, pilfinkar, talgoxar och blåmesar. Men även finkar som bofink, grönfink och bergfink. Några mindre fåglar som grönsiska, gärdssmyg, rödhake och vid något tillfälle järnsparv. Men det som var färggrannas var de två domherrehanarna med sina röda bröst som de senaste dagarna varit på besök. De kom och satte sig i en nära fjärilsbuske för att sedan söka frön på marken under automaterna.
Beslöt att från öppet fönster på ovanvåningen försöka få några bilder på dem, drog för gardinen så endast en mindre öppning för kameran visade sig. Några fåglar såg att det var en förändring när gardinen av vinden var i rörelse och reagerade andra accepterade och betedde sig som vanligt, fick bilder på olika arter.
(Se bild under Aktuellt)
2023-02-03 Vi har många koltrastar i trädgården säkert minst ett femtontal. Orsak är det milda vädret utan frost i marken är daggmaskarna på åtkomliga för trastarna som söker dessa på de klippta gräsytorna.
Men ser även hur de söker på platser där löven under träden ligger kvar lyfter på löv och rör omkring. Det var innan de senaste dagarna med kall och frusen vit mark.
En annan orsak är att vi i höstas köpte säckar med vad vi kallar fågeläpple vilka vi nu dagligen lägger ut, och det är koltrastarna som främst tar för sig av dessa.
De äldre hanarna svarta i olika nyanser med gula näbbar, någon svart med brunaktig näbb troligen årsunge, samt de bruna honorna med brun näbb även de något olika i fjäderdräkten.
Stridbara mot varandra, kör bort och små korta strider kan uppstå. Flera är inte särskilt rädda kan passera dem på några meter och de stannar kvar.
Satte mig på en stol och tog bilder på trastarna bland träden och gräsytorna i vår dunge.
(Se bild under Aktuellt)
2023-02-02 Mer från jakten med Timmie: Hade flera hundar i bilen och tanken var att gå med Boy, körde till ett nytt område men som visade sig vara vattensjukt och vi tvekade.
Vi kan gå på mark med kaniner förslog Timmie och det lätt intressant, då ville jag åter gå med Aya och hoppades att hon skulle få kontakt med dessa intressanta varelser. Ska jag skjuta fråga Timmie, tycker inte du behöver det svara jag, det är avelskaniner var rädd om dem. En helt annorlunda mark med sandjord lämpligt för kaniner att gräva i, kuperat med jordvallar och torrtgräs med mindre täta snår även upplag med byggmaterial, skrot och mycket bråte. Detta gav skydd för kaninerna men inte trevligt att se. Ayas första kontakt var i ett blåhallon buskage, där vi såg kaninen lämna utan att Aya såg den, men hon gick in i det tagiga spontant efter vittring, vilket glädjer. Vid en jordvall ser jag henne i med nosen in i tätare ogräs, tror hon är vid ett kaninhål, då kommer en kanin ut metern från henne, hon kände den men såg den inte springa. Men på order tog hon slaget och jag stoppade henne.
Vi såg själva någon kanin utan kontakt, tills hon finner en i ogräs som hon stöter nära sig och ser, rör sig något orolig och jag skriker stanna vilket hon gör, åter en chans att tala om att dessa rör man inte. Hoppas att dessa kontakter med hare och kanin skall ske med spontan stadga som med mina övriga hundar.
(Se bild under Aktuellt)
2023-02-01 Fortsättning från gårdagen: Nu ville jag se Timmies hund, under jaktligt sök, årets Spanielmästare Smedmästarens Fly kallad ”Sally”, äldre syster till Aya. En arbetsvillig tik, söker i den glesa gräsmarken under större träd i snabbt sök i godkontakt med föraren. Förstår att det tilltalade domarna på SM, faller då viltkontakter med stadga och bra apporter på plats så kan det räcka så här långt.
Då rusar en hare upp från legan strax framför Sally, spontant fast, inga steg, skott går men haren springer vidare, en fin jaktlig situation där hon visar full respekt.
Timmie har tidigare skjutit flera harar för henne så det var en van situation för henne.
Trevligt att se, en väl genomarbetad hund, bra förd, efter en stund bryter vi för ny
förflyttning.
(Se bild under Aktuellt)
Haren springer upp Fly ser efter haren
2023-01-31 Hade fått en fråga från valpköpare Timmie Olsson om att följa med till hans jaktmarker för jakt över spaniel, vilket lockade med hans utmärkta spanielmarker i anslutning till Heljeå vid Ripa.
För mig var det att få min unghund Aya för vilt och om det blev läge även skjuta för henne. För mig även viktigt att vara koncentrerad på henne vid viltsituationer än att själv skjuta, därför fick bössan stanna i bilen.
Vi startade i områden med vassliknade högre växtlighet, i samma gula färg som Aya.
Mark som stimulera en jaktintresserad cocker som Aya, tar mycket mark med sig i bra fart, är lydig på en kort signal, vänder och tar kontakt. Inte helt lätt att följa henne i det täta, men nöjd med hur hon söker och tar för sig. Vid kanten på ån, stöter hon en tupp, helt lugn i full respekt, tuppen flyger över den strömmade ån och Timmie håller tillbaka skottet.
Vi byter mark, åter trädesmark längs ån, ser hon känner något och Timmie ser flera tuppar som springer en bra bit framför, där vi måste vända. På nytt markavsnitt stöter Aya en hare, i högre ogräsbestånd tar några skutt efter innan hon stannar, haren försvann i det täta och jag tillrättavisar Aya och tar henne några meter tillbaka. Det är dessa situationer som jag söker för att få henne lika fast på hare som hon är på fågel, men där är vi inte än.
(Se bild under Aktuellt)
Systrarna Smedmästarens Fly och Aya
Aya i sök
2023-01-29 Drevjakt med hundar på egen mark, den sista för säsongen.
Efter ett par dagar med kallt väder var det åter mildare men med kraftig blåst.
Det gällde främst vildsvin och dovhjort men även räv, efter att en skabbräv hade setts på marken. Vi var endast fyra skyttar samt en hundförare, detta pågrund av flera andra jakter i slutet på jaktsäsongen lockade med drivande hund. Hade inte större förhoppningar på vildsvin, men det var fel, flera olika var synliga, tre blev skjutna, samtliga bra matgrisar.
Fick själv skjuta en gris och även skymtat älg i tät lärkplantering från tornet. Fick på andra passet besök av en flock med stjärtmesar i närmsta buskarna, småfåglar med långstjärt längre än kroppen och huvud utan nämnbar hals, trevliga att se på, förflyttar sig med snabba rörelser bland grenarna.
Duktiga hundar med buktande drev på egen mark, när ett drev avbröts tog det inte lång tid innan det åter var drev, en händelserik dag med bra utfall.
(Se bild under Aktuellt)