Smedmästarens Blogg

En höjdare i min smak

 

2018-10-31 Regn och rusk under natten och förmiddagen, men vid lunchtid hade det klarnat till det bättre och bjöd på kraftig vind och uppehåll.
Det var tackjakt för andjakterna i höst, allt började med att vi var bjudna på lunch på Trolle-Ljungby slott, bestående av raggmunk, lingon och fläsk, en höjdare i min smak.
Efter detta ut för andjakt i tre olika vatten, i första vände de stötta änderna åt motsatt håll och chanserna att komma till skott var få.
Men i de efterföljande var det tvärt om, mycket fågel, bra skottchanser och många fällda fåglar. Vid sista viltvattnet, flera snabba skott på änder i medvind, hundarna fick arbeta, hade springen Andy och Alice med, bra och villiga apportörer som fick många apporter.
Flera av änderna låg långt ut på ett gräsfält, när vi efter jakten sökte dessa kunde jag konstatera att man höll på att sprida blötgödsel där, vilket luktade allt annat än gott.
Hundarna luktade starkt, liksom de apporterade änderna som jag fick i händerna, och det var inte lätt att få bort denna lukt.
En fantastik eftermiddag, hade varit tveksam om att kunna skjuta på grund smärtan i ryggen, men med värktablett, och stor vilja gick det över förväntan.
Tack till alla inblandade!
(Se bild under Aktuellt)

Eftersök

alt

Alice och Andy

alt

Såg aldrig vad som hände

2018-10-30 Hade anmält Nelly till jaktprov Ökl vid Halmstad, hade förberett med kläder, mackor och fotbeklädnad inför dagen. En bit att köra och vill vara i tid, var enligt väder prognosen lovat lätt regn fram till lunchtid. Men överraskades av kraftiga regnskurar som övergick i snö, marken blev vit. Det blev att få på regnställ vid framkomsten, hade tänkt gå med kängor, men fick av någon anledning även ett par stövlar instoppade i bilen. Värre för Rita som bara hade kängor, det visade sig när vi startade i hygges kanter med vatten överallt, bäckar med forsande vatten, ibland stöveldjupt, svårgånget och tillslut fick Rita genomblöt vända om.
Som vanligt vid prov ser man ofta inte mycket av den prövade hunden, man väntar i grupper på sin tur, och har man då ett högt startnummer blir väntan dryg. Och måste man då ha hunden med från början, blir det jobbigt. Det fälls vad jag kunde se hare, morkulla och några fasaner.

Startade som nr 11 av 12 ordinarie hundar, Nelly går som jag vill, tar mark med sig utan signaler, vi går upp mot en höjd med buskar och snår, berget ligger öppet får koncentrera mig för att inte halka, blött och halt, då händer det, hör att en tupp lyfter helt öppet, ser upp, tuppen flyger direkt över toppen av höjden och är borta, ser Nelly, högre upp, som stannar ser efter tuppen, vänder och jag blåser inkallning. Såg aldrig vad som hände innan tuppen lyfte, skulle blåst in Nelly under tiden vi klättrade, för att ha kontroll över situationen, vilket jag inte hade när det hände.
En bra jaktlig situation, inget skott hade avlossats då tuppen försvann ur sikt för alla.
Hon har vad jag antar, gått efter för att ta position för en kommande apport.
Hade nu fasanen flugit fritt ut och hunden kunnat följa den med blicken, och då fortsatt en bit efter hade hon gjort fel, nu vet jag inte. Så var denna dag förstörd för oss, vid lunch lämnar vi, har en bit att köra, är blöta och frusna, då kändes det inte motiverat att vara kvar. Får gratulera de hundar som kom till pris, bl.a. de två reservhundar som startade sedan vi lämnat för hemfärd.

(På grund av vädret låg kameran kvar i bilen och inga bilder togs under provet.)

En social samvaro

2018-10-28 Fasanjakt på drivna fasaner, var med som hundförare på drev och som apportör.
Hade fyra hundar med, Nana, Alice, Nelly och Boy, Ila fick stanna hemma på grund av löp.
Har fortfarande möjlighet att välja hundar efter såt, indrev mot skyttar med mängder av fasaner, skott, andra hundar och mycket människor ger inga bra signaler för provhundar.
Därför fick Nelly och Boy endast apportera, tänkbara för start på prov.
Vilket betydde att de två övriga fick vara med mer, och i dessa drev tar de för sig mer än tillåtet på prov, stöter, vänder kommer till mig, för nytt besked.
Och får de som då, gå friare, kan de inte stanna för varje fågel eller skott, och får ett annat beteende, lämpligt för denna jakt, för de reser fasaner och går inte efter.
Vid dagens jakt fanns det flera harar i dreven, och hundarna som är i kontakt med dem kan följa efter tills de lämnar såten, där vänder de på signal men ofta även av sig själv.
Vid apporteringen ser man hur hundarna uppträder olika i sin förväntan inför skott och förväntan att få hämta skjutna fasaner, vilket kan ge olika utryck. Koncentrerade blickar mot skyttar, viftande svansar, eller som någon med darrningar i hela kroppen.
För att på minsta tecken få springa i högsta fart iväg mot någon fälld markerad fasan.
Nana som inte varit med så mycket tröttnade totalt efter sista såten stannade på väg mot bilen och fick lockas med, utan träning kan det bli för mycket av det goda.
Dessa jakter ger en social samvaro med lika sinnade, med intresse för hundar, djur, skytte och att vara i naturen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Stopp i drevet

alt

Ett flertal gånger

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

2018-10-26 Har på grund av ryggbesvär inte kunnat ta mig till havet vid Tosteberga ängar sedan april. Men nu något bättre gick jag och Boy de ca 800 meterna till den jaktmark jag arrenderar sedan långt tillbaka, en plats som jag under normala förhållanden uppsöker ett flertal gånger under alla årstider med kamera under jaktid även med bössa.
Och det kändes bra att stå en stund och se ut över mot en större ö, som ligger ett par hundra meter ut från land, medan flugfiskare i vadarstövlar, syntes i halvfigurer i vattnet vid en mindre ö på marken.
(Se bild under Aktuellt)

alt

                                                                                                                  alt 

En genomkörare

2018-10-24 Idag har jag lagt ner ett antal timmar med att vara ute i marken med främst Boy, men även Nelly. Har på förmiddagen försökt att få Boy i synkontakt med någon vildkanin, men det var inte lätt, under de två timmar jag var ute med honom såg jag tre kaniner.
Även om han var i samma mindre snår i betesmark, slank kaninen ut så att han inte såg den, endast någon meter från honom. På signal satt han kvar tills jag gick och berömde honom.
Även nästa chans på samma sätt, när han markerade på löpan efter den, gick en ny upp och försvann. Det skydd som kaniner vill trycka och känna sig säkra, är i området borta och därmed förutsättningarna för att kunna stöta dem med hund inte längre optimala.
Kaniner i gryt är inte intressanta för träning av spaniel, för spår av kaniner fanns på några platser. Jag vill inte chansa med att låta en unghund som jag inte vet hur han reagera vid synkontakt med kanin, arbete i snår där jag inte kan kontrollera vad som sker på andra sidan. Det kan bara bli fel. En genomkörare för oss båda blev det, men utan det resultat jag hoppats på.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Kan inte begära mer

2018-10-22 En kompis undrade om jag ville gå med hundar i ett betfält på hans jaktmark, om det gick, även fälla något vilt. Man har ju inte så stora möjligheter själv, så därför blev jag glad över det.
Har den senaste veckan vid några tillfällen haft träning med Nelly trots att hon varit i löp.
Har fått stöta en fasan det var allt, i den gräsmark vi då gått i tidigare.
Och nu fick hon chans i betorna, och jag tycker hon gjorde det bra, fick en tupp på vingar vid ett dike, med full respekt, med det gick inte att komma åt att fälla den. Även en stöt på hare blev det, själv hann jag inte med, med kameran, glömde mig helt enkelt. Hon skötte även detta bra, tog marken bra med sig, och jobbade på. Jag var nöjd med vad hon presterade, följsam, tar handtecken, kan föras tyst, kan inte begära mer.
(Se bild under Aktuellt)

Nelly söker i betor
alt

Nelly har stött haren

alt

 

Nu är det till att vänta

2018-10-20 Vi hade planerat att para Smedmästarens Tanja ”Nelly” vid hennes kommande löp, och då med vår unga import hane Saxaphone Apollo.
Och nu har det skett, och vi förväntar oss bra jaktliga valpar med dessa föräldrar.
Samtidigt är detta en ny kombination vilket gör det extra spännande.
Nu är det till att vänta, för att först konstatera om hon är dräktig.
(Se bild under Aktuellt)

Nelly

alt

Boy

alt

Mat till andra

2018-10-18 Nu på hösten slår lantbrukarna gräset på vallarna, de hade hämtat sig från den torra sommaren och ser gröna och inbjudande ut, gäller ju att ta tillvara på så mycket foder som möjligt till djuren inför kommande vinter.
Även mindre djur finns i detta gräs, som maskinerna slår i hög fart, blir då dödade och mat till andra som t.ex. glador som söker sig till fälten när gräset slagits. Över nyslagna fält syns ofta flera flygande glador som patrullera av marken med erfarenhet att finna ätbart.
När de väl syns på marken är det med säkerhet, att de funnit något.
Fick för någon dag sedan bilder på en glada som åt på något på ett nyslaget gräsfält, medan flera andra cirklade runt.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Fler artiklar...

Sida 4 av 281

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>