Smedmästarens Blogg

Vittnar om detta

2018-04-02 Dagen startade lugnt, tidigare snö var nästan borta, men på förmiddagen börjar det snöa ymnigt, vi är inne i april månad, den andra av vårens månader, nu längtade man till värmen. Men vädret ville annat, det snöade, stora flingor nådde marken, och sent på kvällen fanns det tio cm snö. Vi hade under denna vinter endast haft som mest fem cm som legat några dagar det var allt. Och nu vill man annat, blommor som påskliljor och penséer i planterade krukor fick komma in, den vinter man hade hoppats på när vi vill ha den, hade uteblivet och kommit nu i stället, inte alls lika välkommet, när vi får vinterväder när vi vill få vår.
Våra vänner fåglarna, speciellt de som kommit i tron att våren var kommen, får nu problem att finna mat, det är ju inte alla som kan förse sig vid fågelmaten som läggs ut.
Våra inköpta fågeläpplen börjar ta slut, vet inte om det går att köpa fler vid denna tid.
Hundarna uppskattar snön, några leker och far omkring, men snart ser man flera som biter i tassarna för att få bort snö sam fastnat.
Vi hade hoppats att kunna vara ute med valparna mera än det blivet, men nu går det inte.
Men vi får ta vädret som det kommer, det finns någonstans en vår i antågande, längre ljusa dagar vittnar om detta.
Har vid några tillfällen suttit med kamera i ett öppet fönster på andra våningen och fått bilder på några av de fåglar som besökt foderplatsen strax utanför, som då suttit i grannens buddleja, vilket varit lyckat.
(Se bild under Aktuellt)

Bergfink hona

alt

Snön tycks de gilla

2018-04-01 Ilas valpar är nu 7 veckor, och allt går nu med väldig fart i allt de gör.
Vi försöker att ha dem med oss i köket så mycket det går, det betyder att vi får ha kompostgaller och stänga av med. Det blir för oss ett klättrande och flyttande på dessa när vi ska fram, tidningar ligger på golvet, för kisse pölarna blir många, och det gäller att se sig för var man sätter foten. Lusten att bära blir hela tiden påtaglig, min stora nyckelknippa med endast metall bär de på, sätter man sig ner blir man anfallen av hela gänget, det bits i allt som ska undersökas.
Några gånger har det varit möjligt när det är bättre väder, att de fått varit ute en kortare stund, snön tycks de gilla, leker och jagar varandra. Även rosorna har fått kompostgaller som skydd, för de bryr sig inte om att där är taggar, det är något att tugga på tycker de.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)

alt alt

Nytt besök

2018-03-31 Tar några ytterligare bilder på storskrakar vid nytt besök i Tosteberga hamn.
Både hanar och honor.

(Se bild under Aktuellt)

alt

Småfisk i näbben

2018-03-30 Har varit flera gånger den senaste tiden i Tosteberga hamn, och som vanligt är det möjligheten som finns där för att få se olika fåglar och även få bilder.
När vinden blåser kraftigt pressas småfisk in i det mera lugna vattnet inne i hamnen, och detta utnyttjar fisk ätande fåglar som skrakar och skarvar.
Detta om det är is fritt, för vid längre kyla fryser det även inne i hamnen.
Fåglar som dyker, simmar längre stäcker under vattnet och sitter man och studera dessa så ser man att ofta har de småfisk i näbben när de kommer upp till ytan, och de gör det gång på gång. Storskraken som är den skrake som ofta syns där vintertid, är speciell beträffande fjäderdräkten.
Hanen har grönt glänsande huvud som saknar tofs, honans huvud är brunt med en tydlig tofs. Vet man inte detta så är det lätt att tro att det är olika sorters fåglar.
Storskraken häckar ofta i ihåligheter i träd, vilket kan kännas märkligt av en vattenfågel som denna.
Hos den mindre småskraken har könen samma färger på huvuden som storskraken men här har båda tofs. Häckar i vegetation på marken längs kusten.

Bilder på fiskande storskrake hona.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Bara beklagligt

2018-03-29 Har gått och tänkt på detta, som jag fick uppleva för någon dag sedan.
Hade varit på bowling i centrala Bromölla, kör bilen på väg hem, tar en större väg genom samhället, mitt på vägen ligger en Coca-Cola burk, och snart ligger det en till.
Han tänka, vilka kastar burkar ut på vägen, då svänger vägen och jag ser tre grabbar som går i min färdriktning, en av dem har en likadan burk i handen. Tänker direkt det är dessa grabbar i skolåldern uppskattar 12-13 år, ska jag stanna och säga till, men avstår. Ser då en ny grupp med ungdomar längre fram, och åter en burk Red Bull ute på vägen, kommer närmre, de är sex stycken, en flicka har även en Red Bull burk i handen som hon dricker ur.
Ytterligare ett par av dessa ungdomar framför denna grupp, en har en genomskinlig påse, i den syns flera Cola burkar.
Det är mitt på dagen, tror de kommer från sporthallen och är på väg mot skolan.
Man undrar vilken information dessa ungar har, hur man borde uppföra sig, från föräldrar och lärare när de gör på detta sätt. Det har varit stöket och mycket har förstörts till stora pengar i samhället, och man vet att det är ungdomar som roar sig på detta helt meningslösa sätt. Då är burkarna en bagatell, men gör man så här, gör man säker annat olämpligt också.
Vart är vi på väg, det är dessa ungdomar som skall ta över och tycks inte har någon respekt på lagar och förordningar.
Bara beklagligt när man får se likt detta, och att minderåriga dricker dessa energidrycker och troligen under skoltid.
Tag med ungarna och låt dem plocka upp, och förklara så de blir medvetna hur man skall bete sig.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 

De märker inget

2018-03-28 Sitter vid datorn och håller på med bilder, hundarna är i trädgården som vanligt, hör hur det morras utanför på uteplatsen. Reser mig, går till fönstret för att se vad som står på.
Det är Alice och Boy som leker häftigt, tar kameran och tar bilder på de lekande hundarna genom fönstret och de märker inget.
Trevligt att se att de kan göra på detta sätt och själv aktivera sig.
Man kan tänka sig att det är löp på gång, men inget syns än.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Trycka på blåsan

2018-03-27 Ska berätta en händelser som satt sig och jag har tagit med mig.
Hade varit vid Hammarsjöns ängsmarker, suttit med kikare och listat ut var en storspov hade sitt bo.
Mitt intresse gjorde att jag ville ta bilder på denna vackra fågel på redet, det var i ett område med sankmark, starr, vass, blött och tuvigt.
Ställde upp kameran på stativ, mot redet, anslut kolv och luftslangar, som räckte en längre sträcka, hade gjort det tidigare med tofsvipa, och det hade gått bra.
Ställde upp mitt gömsle, satte mig i det på en trebent stol. Bevakande om spoven skulle komma och jag skulle kunna ta min enda bild.
Kände att stolen sjönk längre och längre ned i den blöta marken, tiden gick, efter en och halv timma, utan att sett något, men känt att det började bli blött i ändan, sitsen hade sjunkit ned och nått det blöta.
Men efter som jag inte sett spoven komma till boet satt jag kvar ytterligare tid, min kroppsställning var jobbig, var blöt i ändan, alla försök att inne i gömslet flytta stolen var utan resultat, den hade sugits fast.
Efter ännu en tid sade kroppen ifrån det går inte längre, var även orolig över spovens ägg som kunde blivet kalla och jag ville inte förstöra något.
Tänkte då att jag får ta en bild, även om ingen spov syntes till, får halvstå för att se ut i den springa som var mitt utsiktshål, och börjar trycka på blåsan i min hand.
Det var lång slang och det tog tid innan kolven fick luft, då ser jag att spoven lyfter, den hade legat på redet, hade inte sett när den smög sig dit bland tuvorna.
Förstod att kameran hade tagit en bild, det var allt jag viste, och hoppades på bild på spoven.
Tar bort mitt arrangemang, gömsle, kamera och stativ mm och skyndsamt lämnar jag platsen,
ändå glad att äggen var varma och så långt hade ingen skada skett.
(Denna typ av fotografering försökte jag mig på som yngling, inget som senare har förekommit.)

Men det visade sig att ingen bild på någon spov hade tagits, den hade troligen reagerat på ljudet från kolvens luft, och fluget innan bilden togs. Detta viste jag inte förrän filmen i kameran var framkallad, någon vecka senare.
En av flera händelser som man fått uppleva på grund av mitt fågelintresse.

Tar bilder på storspov från förra våren i samma område som denna händelse.
Nu med helt andra kameror än mina första.
(Se bild under Aktuellt)

alt

En länge sträcka

2018-03-26 Tankar tillbaka, och då återkommer jag till mitt intresse för fåglar.
Har två jämn gamla kusiner, även de intresserade av fåglar, som hade sina morföräldrar i Viby som ligger i anslutning till Hammarsjön vid Kristianstad. Ca 2,5 mil från Bromölla där vi bodde, vi var pojkar i skolåldern, men tog oss dit på cyklar för att se på fåglar.
En längre sträcka för oss unga pojkar, försedda med kikare kunde vi få se fåglar som vi inte kunde få se hemma vid, detta på betesängarna vid Hammarsjön.

Jag hade jobbat i vår smedja och tjänat pengar, sparat till en ny moped, men var inte fyllda femton. Hade varit i cykelaffären ett antal gånger, sett ut en, känt doften av de nya cyklarna och mopederna och var sugen. Hade tiggt föräldrarna om att få köpa den, fick detta under villkoret att bara köra på tomten tills jag blivet femton.
Hade börjat på verkstadskola, där andra hade mopeder vilket lockade.
Då hände det att det blev någon runda, som igentligen inte skulle skett. Tillsammans med en kompis blev vi stoppade av polisen, som kontrollerade att inte mopederna var trimmade vilket var vanligt, bland pojkar i vår ålder. Min kompis var ett år äldre än jag men mindre till växten och blev frågad om hur gammal han var, och han var sexton, hade åldern inne, så jag klarade mig konstigt nog, kommer inte riktigt ihåg, men sa nog att jag var femton.
Mopeden gjorde att jag lättare tog mig runt i närområdet.

Jakt intresserade också och det var lättare med mopeden, körde på vintern till jakten vid havet, sköt kaniner som vi använde i hushållet. Min far hade lånat ett hagelgevär av en lantbrukare Kal 16 det hade jag ung som jag var och jagade med. Sköt min första räv, hade den med mig på mopeden för att stolt visa lantbrukaren vars mark jag fick jaga på, han tyckte det var bra och kastade den på gödselhögen utanför ladugården.

Hade då även köpt en spegelreflexkamera men med fast normalobjektiv, vilket inte gav mycket när det gällde fåglar.
Mitt intresse för fotografering av fåglar blev att jag var i kontakt med ortens fotoaffär.
Han kunde ordna en rysk kamera vid namn Zenit, med utbytbar optik, till denna kamera fanns att köpa ett 300 mm objektiv, det kostade men jag hade sparat till detta. Och det var som en dröm för mig, nu var det bättre förutsättningar för bilder på fåglar och djur som för mig var det som det handlade om.
Först svartvita bilder, sedan övergick det till dia bilder som monterades i ramar, och visades i projektor. Har olika lådor med många diabilder på fåglar och djur från den tiden.

Riggade upp kameran vid fågelbon, på stativ eller gjorde specialfästen för att fästa i träd, hade långa smala slangar, en kolv monterad på kameran och en blåsa att trycka på när bilden skulle tass. En bild sedan måste jag till kameran för att dra fram till ny bild, som ni förstår inget enkelt företag.
Min mor hade hjälpt mig och sytt ett gömsle i grönt tyg, med uttag för kamera och titt hål på alla sidor, själv hade jag gjort en stomme i rör delar som kunde plockas ned och bäras i ryggsäck, detta var jag stolt över och gav nya möjligheter i mitt intresse för fågelfotografering.

Nya bilder på Entita

(Se bild under Aktuellt)
alt 

Den äldre Zenit kameran

alt 

Fler artiklar...

Sida 4 av 269

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>