Smedmästarens Blogg

Det klarar sig

2021-12-03 Denna tid på året är det flera fasanjakter i mitt närområde, det skulle varit en den 2 dec. men blev inställd pågrund av det väder med snö och hård blåst, säkert ett bra beslut.
Men nästa dag var jag med på en annan fasanjakt även den på drivna fasaner, som hundförare.
Vädret hade gått över i gråväder, snö på natten sedan dimma och dis, vilket liksom förra gången blev ändrade planer, med förflyttning till Årup där dimman var mindre och jakten kunde genomföras.
Tog några bilder där men sedan hände något jag inte varit med om tidigare, batteriet i kameran var slut, hade för någon dag sedan sett att det var halvladdat, men tänkte det klarar sig, men det gjorde det inte. Har annars laddade extra batteri hemma, men inte med mig.
Jakten med två såter här och senare ytterligare när vi var tillbaka, lunch och avslutning med en sista såt. Hade endast Boy och Nelly med mig eftersom tikarna hade kommit i löp.
Det hade varit hyggligt väder även om dimman störde något, skyttarna skulle endast skjuta tupp, men i dimman blev några fel.
Bilder från Årup.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Första kontakt

2021-12-01 Ayas första kontakt med snö, först tvärstopp vid dörren vad är detta, sedan full fart, tydligen mycket uppskattat av henne. Sedan blev det leka av i trädgården med mor Ila, i högsta fart. Det har varit kallt med hårdvind och alla hundarna har varit inne om dagarna vilket de snabbt anpassar sig till och de sitter efter en stund när de varit ute vid dörren med förhoppning att åter komma in.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

   

 

Smedfuret Årup

2021-11-29 När det är fasanjakt på drivna fasaner, finns det en plats vid Årup där såten benämns Smedfuret. Där man fördriver ut fasaner i en majsremis i anslutet till ett område med planterade nu äldre tallar. När drevet börjar kommer flera flygande fasaner ut i ett område med gamla ekar mot skyttar på väg mot ett tätt område med gran och tjörnen som är en foderplats. På denna plats bland de större ekarna har jag sedan långt tillbaka stått och apporterat med hundarna.
Bland ekarna finns ett bostadshus där det i dag fortfarande bor folk, en plats som mina rötter kommer ifrån, först mina fars föräldrar som även var smed, sedan så sent som på 40 talet bostad för mina föräldrar, där far hade kontrakt med godset Trolle-Ljungby där Årup ingår. Han var gårdssmed där, bostaden ingick i arbetet, och han bl.a. skulle serva alla gårdens hästar med skor, och han har berättat att på den tiden var det ett sextiotal hästar. Men hade även andra kunder, då ofta arrendatorer till godset som hade mindre jord bitar i anslutning till godset som de på den tiden kunde försörja sig på, magert hade de det men det gick.
Den gamla smedjan var inrymd i en byggnad i anslutning till bostadshuset var byggd med tjocka stenväggar och har sedan långt tillbaka rivets och inget finns kvar.
Men jag har minnen om hur byggnaden såg ut ute ifrån, tänker att det måste varit en kall arbetsplats utan uppvärmning.
Mina föräldrar var intresserade av natur och trädgård har sett äldre foto på deras trädgård i anslutning till huset, allt i ordning och fint. Nu ligger allt inom ett hägnat område där främst dovhjortar strövar fritt, och något likt någon trädgård finns inte kvar.
På den tiden hämtade man mjölk på gården, direkt efter mjölkningen, denna mjölk troddes vara orsaken till att en äldre bror till mig dog vid tre års ålder, enligt min mor.
Och min far blev ovän med inspektoren på gården i samband med denna händelse och de ville inte bo kvar. Flyttade till ett mindre hus i Bromölla, medan planering om eget planerades.
Därför byggde han en ny smedja inne i Bromölla med bostads hus på Nygatan på den tiden i utkanten av samhället där olika hantverkare samlats det stod klart 1945 det år jag föddes och där växte upp. Nu mera är platsen omgärdad av hus och ligger inne samhället.
(Se bild under Aktuellt)

De gamla ekarna

alt alt

Större tryckpatta

2021-11-27 Att vi människor liksom hundar stannar gärna inne vid sämre väder är känt, men andra djur som möss och råttor är inne på samma tankar, söker sig in i bostäder och andra utrymmen.
Har ett rum i ytterlängan där vi förvarar främst vete och hönsfoder, allt i plasttunnor, med lock. När dörren på baksidan är öppen när man går fram och tillbaka för att hämta foder kommer det in löv och skräp, kände för att sopa och göra rent. Flyttade på några tunnor och bakom dessa var det råttskit, svart bajs inget att ta fel på, och visst händer det att man spiller vete på golvet, mat för en råtta.
Har inte sedan förra hösten och vintern märkt något av dessa ovälkomna djur, haft olika nätfällor med bete på lämpliga platser men inget hade hänt.
Tog då fram de tre slagfällor som jag tidigare år varit framgångsrik med, placerade dessa tätt mellan tunnorna på golvet. Första natten en utslagen men ingen råtta, andra natten satt det en råtta i fällan, men finns det en finns det flera.
Har under åren provat olika fällor, men den enda som jag lyckats med är denna med en större tryckplatta, och någon jag kan rekommendera. Behöver inte betas med något även om det går, men placeras på trånga platser, där tänkbart en råtta skulle passera.
Kommer nu att inköpa fler av denna effektiva fälla, det enda som varit bra när man nu inte får lägga råttgift.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                                                                     alt

 

En jaktdag

2021-11-25 En jaktdag på Stensnäs, vi var fyra som gick med spaniel, två med Springer och jag och Mats E med Cocker. Det var jakt på olika områden i två grupper med då två spaniels i varje grupp samt skyttar och efter apportörer.
Men dagen började med ett uppflog på änder där vi även var apportörer, hade här Boy som fick hämta en and. Kameran var med och jag tog några bilder, det var duggregn bitvis därför fick kameran stanna i bilen under jakten på fasaner. Mats E med Mollie och jag hade då Nelly o Robin i vår grupp som fick söka samtidigt. Vi hade flera stötar på fasan i vårt tilldelade markområde i skiftande terräng, bl.a. täta snår, viltremisser och vass längs havsbandet.
Att jaga över spaniels kräver att skytten är med för det går fort och är man inte van vid detta blir det ofta bom, men chanserna fanns och några fasaner blev det. Några timmas jakt med hundarna, trevliga människor och som alltid bjuden på god mat, en fin dag i marken.
Bilder från andjakten.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Som ofta händer

2021-11-23 En situation som ofta händer vid apporteringen av fasaner är att en av vingarna kommer över huvudet på hunden och täcker ögonen som gör att hunden springer i blindo. Har den då en längre apport får den svårt att hitta tillbaka, man kan tycka att hunden spontant skulle byta grepp och få möjlighet att se, men viljan att bära är större och med hjälp av signaler lyckas man få den ofrivilligt blinda hunden med fasanen till sig. Det hände Alice på tidigare jakt och nu Ila och det händer påfallande ofta att det sker.

En fördel är att man kan få bilder på hunden från sidan, vilket aldrig sker om den ser och kommer då rakt mot mig för att lämna.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tät dimma

2021-11-22 Fasanjakt i dimma.
Åter en fasanjakt på drivna fasaner, som inte blev som planerat pågrund av tät dimma som låg över de först tilltänkta dreven. Efter diskussion om situationen som uppstått blev det att förflytta oss till marker där det varit fritt från dimma på morgonen och ta dreven i annan ordning med hopp att det skulle klarna upp senare.
Där brukar jag vara apportör på tänkt drev och det blev så.
Hade här Boy och Ila som fick ett stort antal apporter som dem de skötte snabbt och bra.
I nästa såt stötte jag fasaner då med Nelly och Robin. Efter detta var det att köra tillbaka för de först tilltänkta såterna, även här var vi med i drevet och stöter med hundarna, sedan lunch, något som när man varit ute på jakt smakar utmärkt.
Ett slutligt drev avslutade dagen, har sett att Bobin tar för sig mer efter varje jakt, finns inne i det täta men ser att hon är sugen på att apportera, kommer ut stannar, ser efter de stötta fasanerna där några faller, men har lyckat hållas henne kvar utan knall apport.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Boy med tupp                                                                           En viftande svans håller löven borta
alt alt

 

Korta dagar

2021-11-20 Vi är inne i en period med höstväder, korta dagar och mörker, då man blir mindre aktiv, stannar gärna inomhus och det händer inte mycket förutom några dagars bowling i veckan och dagar med jakt.
Det som dagligen görs är att se till att hönsen har det bra, mat och vatten, och rent i burarna, som även de är mindre aktiva och endast någon värper.
Rita har sysslat med blommor, bl.a. spannar som tömts på stjärnöga som nu är nedgrävda i växthuset. Den mindre fontänen har tömts och pump med tillbehör har tagits bort.
Alla hundarna har nu under en period under dagarna varit inne i hundrummet och har anpassat sig till det, springer runt och sitter och vänta vid dörren in dit. Men är under natten i sina hundrum i uthuset, utom Ila och Aya som även är inne under natten.
Det har blivet några turer ute i marken främst med Aya som inte är främmande för det utan tar för sig.
(Se bild under Aktuellt)
alt

 

Fler artiklar...

Sida 4 av 388

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>