Smedmästarens Blogg

Ett svårt val

2020-09-04 Den första andjakten denna höst på närliggande gods, deltog som apportör.
En jakt där man försökt göra det man kan under rådande förhållanden under dessa pandemitider, genom att bjuda på lunch, där man delat på medhjälpare och de gästande skyttarna. Vilket gjorde att rekommenderade avstånd kunde hållas.
Alltid trevligt att åter träffa jaktkompisar med samma intresse för hundar och jakt.
Hade fyra hundar med som jag turades om att få apportera, ett svårt val, alla vill med men två fick stanna hemma. Hur många apporter man får beror på hur skyttet fungerar på den plats man hamnar, och det fanns andra som hade mycket att göra, men för min del var det lätt apporterat med något undantag.
En behaglig dag med blåst som tillför vid andjakt, trevliga människor och ett bra sätt att själv aktivera sig med hundarna.
Får vänta tills morgondagen med att göra rent dem från frön.
(Se även bild under Aktuellt)

Nelly o Alice                                                                               Alice med and
alt alt

Ett lugnt hav

2020-09-03 Hade en tid sedan änderna blev lovliga tänkt att ta mig till min arrenderade jaktmark vid havet. Men vädret har inte varit lämpligt, varmt och när det varit regn har det varit häftigt, och saknat vind, så det hade inte blivet av.
Men under dagen blåste det, träden vajade för vinden i trädgården, kanske det skulle bli av i kväll. Ringde en jaktkompis Mats B, han var intresserad, solen gick ned vid 20:00 och det brukar inte hända mycket innan. Vi träffades och hade en ca 800 m att gå, väl där mötes vi av ett lugnt hav, vinden hade avtaget till nästan ingen, det var fin miljö men inte lämpligt för andjakt. Vid lugnt väder är det ingen rörelse på andfåglar, vi såg gäss som flög mot land.
Och senare när skymning lagt sig kom grupper med gäss över oss men för högt och slog på vattnet. Vi hade delat på oss, satt båda på en udde med vatten båda sidor, det small skott på annan mark vid en vik som gränsade till oss, men även Mats hade skjutit. Själv hade jag som närmsta fågel en nyfiken uggla som var nära och tog ett varv över mig och Ila där vi satt.
När mörkret kommit allt mer kom Mats, hade en and som hans cocker Hanne hade varit ute och apporterat till en nöjd husse.
Med ljus från en lampa tog vi oss tillbaka på den steniga, tuviga marken där vi nästan var framme möttes vi av en flock med närgångna nötkreatur, som fick skrämmas bort så vi kunde passera.
Var glad att det hade blivet av, en härlig kväll trots avsaknaden av skottchans och änder.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

altÖver förväntan

2020-09-02 Har när jag gjort apporteringsövningar i trädgården, fått se gamla Nana nu 11,5 år, nyklippt och fin, verkligen visa fart och apporterat bra. Tankarna har gått att testa henne på fält, och se hur hon gjorde, tog henne, Nelly o Robin med mig. Tänkte ge dem en stunds arbete i sök, tog mig åter till gräsmarken. Nana visade upp ett sök över förväntan i bra fart och kontakt, breddsökte framför mig med hjälp av handtecken, hörde signaler och respekterade dessa i femton minuter utan att gå ned sig. Hon måste få chans att följa med under jakt i höst, var det besked hon gav mig. Men med begränsad plats i bilen, och alla hundarna användbara får jag turas om med dem.

(Nana har haft en kull med valpar, råkade då ut för livmoders inflammation och vi var tvungna att ta bort livmodern. Efter det har hon fått hormonförändringar med en ökande pälsväxt, det har blivet att klippa henne med jämna mellan rum. Och med flera hundar har hon med ålders rätt fått stå tillbaka de senaste åren.)
(Se bild även under Aktuellt)

Nana                                                                                          Nelly

alt alt 

Olika frön

2020-09-01 Efter att varit ute i ogräsmarker och haft sökträning, kan det bli mycket jobb när man kommit hem, tänker på främst hundarna öron.
Olika frön som samlats, kardborrar men flertalet vad vi kallar ”prästlöss”. Svåra att få bort när de sitter i mängder i hundarnas öron och fanor.
Får ta med en grov kam några i taget, där päls även släpper och kommer med. Men de är tåliga och förstår att det är för deras skull vi drar i öronen. Som man måste hålla emot i när det är som värst. Robin och Ila var värst och det tog en stund innan det stora flertalet var borta. Själv tog jag hand om Robin och Rita Ila.
(Se även bild under Aktuellt)

alt

Det förklarar kanske

2020-08-31 Åter ute med hundar i träning, på ett nytt markområde, här är kraftig undervegetation med mindre täta busksnår där jag inte kan se den hund som söker. Håller därför hundarna utan för dessa områden. Det är en längre sträcka och tar två hundar med som ska få turas om. Har Ila och Robin går för att hämta mark och tänker söka på tillbaka vägen. Robin får börja, här är det lättare mark och hon söker fram mot ett av buskagen, tänker runda det. Då kommer ett rådjur ut, jag stannar liksom hundarna, rådjuret stannar några meter utanför det täta, ser på oss som är något mer än tjugo meter från det, jag tar bilder. Men det står kvar ser mig tydligt men inte de sittande hundarna, hade hört oss och sprunget upp, tiden går, sänker kameran men det undrande rådjuret står där och jag vill inte störa, efter flera minuter och många lika kort går det sakta iväg i buskarna. Tänkte på ett smaldjur för det var inte så stort, men får när jag förstorar bilderna se antydan till fläckar på kroppen ingen tofs i ändan, och markering för horn i pannan. Det måste varit ett bockkid och det förklarar kanske dess orädda beteende, hade troligen inte stött på någon människa innan.
Robin fick upp en hare som sprang synligt upp framför sig, men hon såg den inte och jobbade bra, fick senare en perfekt stött i närkontakt på fasan med full respekt, fann henne vid uppflogs platsen.
Sedan blev det väldigt svårframkomligt, med revor och täta ogräsbestånd, Ila fick här söka först sedan båda samtidigt, här gick inte att ta bilder på hundarna och inget hände utan det blev endast bilder på rådjuret.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Tog en i taget

2020-08-30 Hade tre hundar med mig för att sökträna, Ila, Boy och Robin.
Tog en i taget, det blir att de får en chans att springa och jag får se hur de håller kontakt utan en massa signaler. Och vid denna träning är det vidd, sök, fart och arbetsvilja som jag får en uppfattning om hur det ligger till.
Har två olika typer av hund att jämföra, Ila större med längre ben, Robin mindre och lägre.
I den högre kraftiga vassliknade vegetationen ser man hur Ila utan större problem flyter fram, medan Robin får hoppa och kämpa sig fram om hon inte kan tränga sig igenom. Även viktskillnaden påverkar naturligtvis, en skillnad på ca fyra kilo har stor betydelse i denna typ av mark.
De kämpar på var och en på sitt sätt liksom Boy som har kraften och vikten och hävdar sig bra i all mark, skyr inget utan har viljan att komma fram.
Inget vilt kommer upp som jag ser, men kan läsa Boy, att en hare sprunget upp i det täta som vi inte uppmärksammat. Med ett koncentrerat sök på ett mindre område i högsta intensitet, följt av att markering av löpa på markerad viltstig, allt talar för en hare.
Fick de intryck jag förväntade mig, och det är bara att träna vidare.
(Se bild under Aktuellt)

Ila i sök

alt alt

Unga rådjur

2020-08-29 Har kommit i kontakt med två unga rådjur, med säkerhet kid från förra året.
Det unga hondjuret kallas nu smaldjur, och bocken med sina små horn talar även om att jag har rätt. Båda mindre i kropparna än äldre djur och inte helt omöjligt att de kan vara syskon som hållit ihop sedan de var små.
(Se bild även under Aktuellt)

alt alt

När vi vattnar

2020-08-28 Vi har fått gäster, nämligen paddor i växthuset, har sett en större men även mindre.
Den större sitter och ser på oss när vi med vattenstrilen sveper över den när vi vattnar. Paddor gillar fukt och hoppas att de finner tillräckligt med insekter att äta i detta mindre utrymme. Har ibland sett paddor i trädgården, har då burit dem i skydd för gräsklipparen.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Fler artiklar...

Sida 4 av 342

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>