Smedmästarens Blogg

Jag har legat lågt

2020-12-11 Jag har legat lågt med min Blogg, på grund av att gjort en ny rörelse som ledde till en kraftigt smärtande rygg, men nu har jag kommit tillbaka där jag med smärtstillade klara att vara igång. Samtidigt är vi en mörk och trist årstid, korta dagar ofta med regn som inte stimulera att vara ute. Och vi har en pandemi över oss, där varje individ måste ta sitt ansvar vilket inverkat på bl.a. inställda jakter.
Men sedan en tid hade vi bestämt Timmie O och jag att jaga på hans marker över våra cockrar. Och idag blev det av, vi skulle undvika regn hade vi sagt, men det blev ändå så att det duggregnade stora delar av de timmar vi gick med hundarna.
Jag var intresserad av att få se Smedmästarens Fly nu med namnet Sally, en ung hund efter Ila och Boy, hade hört mycket bra om henne och jag blev inte besviken, det var med stor glädje det jag såg. Allt tycktes vara på plats, en fantastisk förar kontakt, arbetar i lagom vidd, i hög fart, tar marken väl med sig. Med minimal styrning från föraren och med stor jaktlust.
Vilt hade fälts över henne, då helt fast och med bra apporteringar. Sedan fick Robin chansen i samma martyp, har börjat ta för sig mer och mer, nu sök som inger förhoppning för framtiden, något av det bästa hon gjort, i för henne stimulerande terräng.
Att få gå på dessa marker med mina hundar i utmärkt spanielterräng känns tillfredställande.
Timmie hade förväntat sig flera kontakter med harar, visst såg vi några, men det blöta vädret
var nog en orsak till att hararna inte låg där vi förväntade oss, utan sökt mera skydd ibland träddungar som även fanns i marken. Boy fick sin tid i mark med högre vassliknade växtlighet, svårt att se honom med samma färg som där han sökte, började frågande men kom sedan igång.
Fann fasaner som han respekterade, satt fint när en hare kom från honom mot mig, men han satt i skjutriktningen och så var chansen borta. Vi fann även två fällhorn från älg båda kraftiga med tre taggar var. På många fält hade viltsvinen bearbetat marken på stora områden, man förstår att de som brukar jorden tar avstånd till detta. Även Ila fick visa upp sig, gjorde inte mig besviken, söker av marken i högsta fart med bra martäckning tyvärr ingen viltkontakt, men vet att hon sköter dessa på bästa sätt. Vi hade gått ett par timmar, tog då en stunds vila och tog medtagen mat och dryck.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Där de gärna äter

2020-11-23 Några domherrar besökte syrenbuskar på granntomten, där de gärna äter syrenens knoppar. Men kunde även se att lönens frö med sin vinge plockades på marken, för att skalas och ätas. Domherrar som vi här kan få se under sen höst och vinter, vackra fåglar som med hanens röda färg drar uppmärksamheten till sig.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tre viltslag

2020-11-22 Tredje gången vi jagar i höst på den arrenderade marken i Råby, vi var några som skulle passa och en hundförare. Samling för genomgång och lottning av pass.
Blåsigt men uppehåll, men väntat regn skulle komma in på förmiddagen.
När alla var på pass startade hundföraren, hörde skallande hundar, dovhind med kalv kom mot mig men vek av andra sidan en kulle. Där satt en annan skytt, såg hjortarna senare när de sprang iväg. Senare small det, grannskytten hade skjutet en annan kalv som kom med sin hind.
Efter ytterligare tid och hört hundar som då troligen hade kontakt med gris, kom en räv i pass som jag sköt. Det hände mer och nytt skott, meddelades att en gris var skjuten och fanns på platsen. Utan att märkt något innan kom tre rådjur fram bakom träd, en bock med ett horn och två hondjur stannade på tjugofem meter och lyssnade. Vi är rädda om de få rådjur som finns på marken och hade bestämt endast bock med två horn var skjutbart. De två fick lugnt passera, med ett vände in i såten där de kom ifrån. En räv till hade visat sig men blev inte påskjuten. Det väntade regnet kom, först lugnt sedan kraftigt, allt kändes blött.
Det varade inte länge, avtog och slutade och vi avbröt för att ta hand om det skjutna.
Nytt område skulle jagas, här var mycket dovhjort, flera fick hjort i pass, en kalv sköts, och senare sköt hundföraren en kalv och det beslöts att stoppa vid detta.
En händelserik jaktdag, tre viltslag var skjutna, men var fanns vildsvinen, vi vet att de finns och skador på marken bekräftar det.
Men det går inte att skjuta någon om de bara är där på den mörka delen av dygnet.
(Se bild under Aktuellt)

Hundförare, hund och räv                                                         Kalven bärs fram
alt alt


Därför stannade jag

2020-11-20 På morgonen när klockradion startar, säger Rita har du hört vad som varit i natt? Vet inte vad hon pratar om, men undrar. Det har blivet vitt ute av hagel och snö som kom i natt, det var det hon hört när det slog på fönsterblecken.
Det var fasanjakt idag, så det var att gå upp som planerat, äta och göra mackor att ta med.
Under rådande pandemin tycker jag inte att det är lämpligt att vara många i en mindre lokal för samling och lunch, speciellt om man tillhör riskgruppen sjuttio plus. Därför stannade jag och någon till i våra bilar och åt medtagen mat och dryck.
Utomhus under jakten behöver man inte komma nära andra, och då kan man följa de rekommendationer som givets med avstånd.
Det var nytt med för oss med snö men även för fasanerna, inte lika lätt att driva på någon plats, då de inte ville ut över de vita ytorna.
Men första drevet fanns det många som kom och hundarna fick arbeta.
Där hade jag Nelly och Robin som fick många apporter var, Robin är nu mer medveten och ser mot skyttar och skott för att markera, vilket gör det enklare vid apporter. Senare Ila och Boy som med fart apporterade på order. Efter lunch var vi med i indrev och drev, här var fasanerna lätta på vingarna, och fick hålla hundarna kort.
Även i avslutande såten var Ila o Robin med och jag hade bytt hundar vid de olika såterna.
Haglen och snö hade under dagen nästan försvunnit helt. Och det är att vara nöjd med vad hundarna tillfört under dagens jakt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Skyttarnas pris

2020-11-18 Åter har Mats Eliasson och SE J(J)CH Smedmästarens Mollie placerat sig på Cocker SM.
Det blev 4: placering och tilldelades även skyttarnas pris.
Vill gratulera till deras ytterligare framgångar.
Mollie är från en kull med fler framgångsrika jakt och provhundar. Samma kombination men i senare kullar är våra tikar Smedmästarens Tanja (Nelly) och Smedmästarens Ila.

(Se bild under Aktuellt)
alt  

                                                                                         alt

Plocka dem

2020-11-17 Om man inte har något speciellt att göra vid denna mörka tid. Kan man som jag ta med hem några gräsänder från gårdagens jakt. Inte bara ta ut brösten som jag ofta gör utan börjar plocka dem. Vid denna tid på året har de inga blodpennor utan är fullt ut fjädrade och ofta feta.
Men det tar sin tid att handplocka dem, sedan bränna av mindre fjädrar och dun, efter det har jag gjort mitt. Sedan tar Rita vid tar ur och rengör klara för att vakuumpacka och frysa för senare bruk. Tror nog det finns en liten samlande ekorre i de flesta människor har man chans att ta tillvara ätbart så gör man det, gillar man vilt av olika slag som vi gör tar vi hand om det.
Och efter flera timmas plockande och sedan få se de klara änderna, känns det motiverat att lagd tid på dem och inte minst när vi har dem tillagade och får en utsökt måltid, då kan man vara beredd att göra om det.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Men vek av

2020-11-16 Hade med tvekan tackat ja till att komma på tackjakt på änder på närliggande gods. Detta på grund av den pandemi som finns runt oss, men med vetskapen om att vi bara var få till antal, som skulle deltog, blev det så.
Efter lunch var det två dammar, första endast någon and, andra helt tom. Hade då kamera med men vid tredje fanns mängder av änder, då hade kameran fått stanna i bilen.
Grannskyttar vid en sida fick flertalet änder över sig, inte många där jag stod med Ila. Hon satt fint och såg många änder falla men rörde sig inte, tänkte hon efter skulle få apportera änder jag skjutit som låg bakom oss. Men lösspringande labradorer hade tagit även dem, när jag sköt den sista skickade jag henne så hon fick apportera en åtminstone.
Vi har olika krav hur vi vill våra hundar skall fungera och det är inget att säga om det, mer än att då slapp jag bära.
Avslutning i ett viltvatten även här mycket änder, många lyfte mot mig men vek av innan de var i håll, även här var det de som fick större möjligheter, men Ila fick apportera mina två änder. Tack för en trevlig eftermiddag i bra milt väder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Den äldsta och yngsta

2020-11-14 Det har blivet att jag har haft med mig hela vårt gäng i marken, låtet de bl.a. få några apportövningar, vilket de verkligen tycker om. Den äldsta Nana snart 12år och yngsta Robin snart 2år alla lika villiga att få hämta.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Fler artiklar...

Sida 4 av 352

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>