Smedmästarens Blogg

Första större jakt

2022-11-04 Årets första större jakt på drivna fasaner, går med hundar i drev och stöter fasaner blandat med att stå som apportör.
Mycket fågel i samtliga drev, någon vind som påverkar de flygande fasanerna.
Hade fyra hundar med, Ila och dottern Aya på hennes första jakt av denna typ.
Hon hade inte apporterat varma fasaner tidigare men det var inget problem med detta, med hög fart fram och tillbaka levererades de i handen. Efter att varit med och apporterat änder har hon nu kommit fram till var hon ska se, följer framförvarande skytt och fällda fåglar.
I ett annat drev fick Nelly och hennes dotter Robin vara med, de gör vad jag kan förvänta mig i tätt majsfält och kantson med täta snår och buskage. Robin som varit mera försiktig tar nu för sig, och Nelly gör som vanligt när hon stött fasaner återkommer spontant till mig, vilket krävs när man går i drev och inte ser vad hundarna gör, ser bara lyftande fasaner framför och får lita på att hundarna inte lämnar såten för att apportera.
Men att gå i drevet på dessa jakter är inget för hundar som man tänker starta på jaktprov, för då är det helt andra förutsättningar och krav som gäller.
Det tillför inget utan kan bara utsätta dem för frestelser och bli att något händer som inte borde hänt.
Men har inte sedan några år tillbaka inga tankar på jaktprov.
(Se bild under Aktuellt)

Robin i drevet                                                                           Aya med höna
alt alt

 

På intressant plats

2022-11-03 Var med på kuljakt efter främst vildsvin och räv på av sonen Jonas arrenderad jaktmark. Efter noga genomgången jakt där främst säkerheten stod i fokus med flera skyttar.
Alla fick tilldelat sig torn utspridda på lämpliga platser, när alla var på plats startade jakten.
Hade blivet tilldelat ett torn på intressant plats, vid tidigare jakter även varit här och då fått se olika vilt. Idag när jag kom dit gick det en flock med får under tornet, betade sig en runda på betesmarken men kom tillbaka nära tornet. Ett rå med litet kid kom i ryggen när jag precis kommit upp, fick se mig och med fart in i skogen.
Inte mycket hände, en räv blev tidigt skjuten och men undrade allmänt var grisarna höll hus.
Några mindre drev på rådjur, blev det innan vi blev bjudna på lunch ute i marken, goda hamburgare med tillbehör smakade bra.
Ett andra område var planerat, nya förutsättningar och torn, här var det vildsvin, flera observerade och det small skott, hundarna hade många kontakter och grisar var i rörelse.
Mycket prat över radion, kunde genom den följa det som skedde och rapporter om skjutna grisar kom från flera.
Satt nu i ett torn i björkskog med buskar och röjda skjutgator, ser en större svart gris som passerar i trav, kan följa den bitvis i sly en sextio meter från mig innan den är borta.
Omöjligt att könsbestämma under dessa förutsättningar och tanke på att skjuta fanns inte.
Senare när jakten avslutades skulle skjutna djur tass omhand och minst fyra fanns på plats.
En fin jaktdag, i bra väder, men kyligt när man sitter stilla i torn i timmar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ser något vitt

2022-11-02 Är åter på baksidan i dungen, ser något vitt i den nu allt högre rapsen på fältet utanför tomten. Kollar bättre, jo visst det är en ensam sångsvan som går och äter av rapsen.
Blir att hämta kameran för bilder på den inte alltför vaksamma svanen, som då troligen ett tag sett mig på tomten. Kan ta mig fram bakom träd och ta några bilder, och efter att sett mot mig en stund börjar den äta.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Men inte sett något

2022-11-01 I dag har vi gått runt på tomten flera gånger och även på fältet utanför och sökt den lilla hönan som försvann på grund av hökens angrepp, men inte sett något som bekräftar något i någon riktning. Hade hoppats att hon skulle visa sig när det ljusnade på morgonen, men kan nu inte räkna med att hon lever. Har inte sett någon duvhök här på många år, men längre tillbaka hade en duvhök tagit sig in i den mindre voljären och tagit en höna, och var kvar. Däremot ser vi sparvhök ofta när den snabbt passerar i trädgården i sök efter mindre fåglar.
Beslöt att inte släppa ut några höns med tanke på vad som hänt. Kattor, räv, mård och nu hök blir för mycket.
Hade för ett tag sedan besök i skogsdungen av en flock av Sveriges minsta fågel, kungsfågel, snabba fåglar som är i rörelse bland de olika trädens grenar och därför svåra att få på bild.
Samtidigt när jag försöker ta bilder på dessa, kommer en häger in flygande och ställer sig vid grannens fiskdamm, jag stod bakom ett träd och den hade inte sett mig när den kom, stod stilla men med sin skarpa blick var den misstänksam och beslöt sig för att flyga.

(Se bild under Aktuellt)

alt

En duvhök som jagar

2022-10-31 Åter händer något oväntat när man är på tomten och håller på med att pyssla med burar och höns.
Tar det från början, vi hade varit på soptippen och tömt släpen från trädgårdsavfall.
Byte höns, tog in de som varit ute, öppnade den större voljären med de mindre holländska dvärghönsen. Där finns tio, men endast de aktiva som fortfarande värper, tre vita hönor och tuppen sprang ut. När jag gick in i uthuset för att hämta en spann med vete, såg jag hönsen sprätta i boklöven vid gärdsgården. Har fyllt spannen och ska gå ut genom den dörr som går mot dungen, hör jag ett skrikande av kråkor och höns, öppna dörren och vad får jag se, en duvhök som jagar hönsen, där står en lövuppsamlare i den är tuppen flaxande, höken blir skrämd av den öppnade dörren, kastar sig över stengärdsgården in på grannens trädgård.
Ser inga hönor som alla var vita, går fram en bit då kommer höken tillbaka vid gärdsgården, ser då mig och vänder tillbaka hade inget i klorna.
Går och släpper ut tuppen som i fart springer över den öppna ytan till skydd i buskar.
Ser att det på marken ligger större fjädrar och dun från den mörkare tuppen.
Då kommer Rita ut, hon satt vid datorn, såg Aya springa med fart och en flygande höna framför sig som flyger ut på fältet och hon undrar vad som står på.
Jag berättar vad jag sett, och vi går båda ut på fältet nu grönt av raps, går och letar i flygriktningen, ser inget. Jag går en ny runda, i det torra ogräset vid en stentipp ser jag en vit höna som trycker, kan lugnt gå fram och ta den chockade hönan långt ifrån där höken slog till. Men sökandet efter de andra två fortsatte efter ett tag ser jag åter en tryckande höna vid en björk nära gärdsgården under en rulle stängseltråd. När jag försöker ta henne springer hon upp och vi styr henne mot voljären, det samma med tuppen som vi nu ser har en hängande vinge. Vi letar efter den tredje hönan men finner inget, kan krupit in under lastpallar och annat. Hon kan vara där men även längre iväg som den andra hönan, inget mer vi kan göra, bara hoppas om hon lever och hittar hem.
(Se bild under Aktuellt)

Fjädrar bland löven                                                            Uppsamlaren som räddade tuppen

alt alt

Fullt på släpen

2022-10-30 Det har under helgen varit mycket arbete i trädgården, bl.a. har den mindre häcken klippts, den kraftigt växande skogsklematisen har tagit ned, liksom även de andra växterna på de bakre hundgårdarna. En tidigare hög med grövre inte eldbart trädgårdsavfall har lastats, det brännbara har eldats upp. Krukor med fuchsia har tagits in, blomlådor har tömts, liksom växthuset där nu gurkplantorna är borta. Det har blivet att löv har körts ned med gräsklipparen men nya löv faller dagligen. Men mycket återstår inför den kommande vintern. Men det var fullt på släpen som det var tid att tömma. Och som alltid finns det annat att sortera och lämna när man ska till tippen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Om möjligt få bild

2022-10-29 Med anledning av att fått uppgifter att det finns stenmårdar i närområdet, två har skjutits så nära som tvåhundra meter från vår tomt och någon till fångats på viltkameror. Dessa utsatta av jägarförbundets jägare i bekämpningen av denna invasiva art som har sin början vad man förmodar att en dräktig mård kommit med lastbil och då hamnat i Bromölla. Bekämpning har resulterat 30 talet döda stenmårdar de flesta i trakten, och det svåra arbetet att begränsa dessa mårdars framfart fortsätter. Har även själv fått bilder på viltkameror på mård på arrenderad jaktmark.
Satte då en kamera på den långa stengärdsgården mot det odlade fält för att om möjligt få bild på mård. Efter några dagar ingen mård men väl kattor, ett dygn passerade vid 14 tillfällen katt och två nätter räv. Då förstår man hur aktiva dessa djur är under främst den mörka tiden på dygnet. Och de är jägare liksom mården, en fara för allt småvilt som fåglar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Dekorativa svampar

2022-10-28 Dekorativa svampar som drar blicken till sig är dessa brandgula svampar med namnet Mönjeskål. Även kallad skålmurkla och brandgul skålsvamp, som är en art av sporsäckssvampar. Kommer fram sensommar och höst i barrskog på störd mark.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 4 av 418

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>