Smedmästarens Blogg

Vi jagar dem inte

2019-01-16 Mulet och lätt regn, har Boy och Ila med mig i bilen, kör till jaktmarken, går en runda på ängsmarkerna med busksnår. De får turas om att söka, och ibland går de vid mig.
Ser i Boys sök att något har varit i de täta snåren av taggiga buskar av björnbär, nypon och slån. Utan tvekan eller bli anvisad far han fram med fart, och det måste kännas, men han bryr sig inte. Efter en stund byter jag till Ila och hon är inte sämre, när hon är inne i ett snår lyfter en fasan höna, Ila respekterar allt blir tyst, vänta något sedan kallar jag in henne.
Blir glad varje gång vi får stöta en fasan på marken, tuppar ser vi ibland men hönor bara vid tillfällen som detta. Vi jagar dem inte, vi med spaniel, jag och Mats ser hellre att vi får några tillfällen som denna för hundarna och övriga jaktlaget respektera detta.
(Tar bilder tagna dagen innan på annan plats.)
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vid detta tillfälle

2019-01-14 Åter en jaktdag, men nu på egen mark. Då gäller det inte fågel utan större vilt och studsare. Det var idag åter milt och regnet låg i luften, men ändå behagligt och det kändes inte kallt.
Som vanligt lottas det för passkyttar, när alla meddelat sig vara på plats, startar den enda hundföraren, tiden går men inte mycket händer, ett rådjur passerar helt nära mig.
Som tidigare var det bestämt att inte skjuta rådjur, därför kom kameran upp, men det gick inte att fokusera, hade kommit åt en knapp som låser objektivet. Rådjuret vänder, passerar igen utan att jag har löst problemet.
Dovhjortar går in i såten, fick bara skjutas på en mindre mark i anslutning till övrig.
De kommer till två skyttar som tvekar att skjuta, bedömer att det är nära en gräns, klokt att avstå.
Vi bryter, ingen gris i såten, ställer om till ny mark, åter är ett gäng större stånghjortar i denna såt, liksom några rådjur. Har fått ett pass med torn och öppet fält mellan mig och skogen, när en dov spets kommer ut på fältet mot mitt håll i god fart. Vi hade skjutit den spets som fanns i arrendet, så det fick bli att skjuta med kameran. När den kommit nära börjar jag ta bilder, hjorten reagerar för kameraljudet och kastar i en vinkel bort från tornet, men jag han ta ett tjugotal bilder. Efter en bit stannar hjorten och ser mot mitt håll undrande vad den hört innan den går bak buskar och är borta. Trevligt att ha kamera med som vid detta tillfälle.
Regnet som varit mera duggregn blev kraftigare och vi bröt jakten, eld gjordes och korv grillades. Inga skott hade lossats men flera hade fått se olika djur på passen men inga vildsvin, första gången under säsongens gemensamma jakter som det händer.
(Se bilder under Aktuellt)

Dov spetsen kommer

alt alt

 

Bjuden på jakt

2019-01-12 Var bjuden på jakt till ett grannjaktlag.  En kall morgon, bilen hårt frusen med is, tog ett tag att få sikt på rutorna. En fin dag väntade, lugnt och tyst, efter lottning av pass, skulle vi ut, på en skogsväg låg ett träd och blockerade. Efter att flera hjälpt till med yxor och mankraft kom vi vidare.
Har ett antal gånger under de senaste åren varit med på denna mark, men fick pass där jag inte varit tidigare.
Ett torn placerat i en remsa av storskog med bra sikt, mellan yngre tätare skog som gran och björk.
När hundarna från flera hundförare som utgick på olika platser släpptes blev det skall direkt helt nära i det täta, hundarna hade funnit gris.
Det flyttade sig, drog iväg, såg hundar som drev men inget drevdjur.
Nya ståndskall på min andra sida, helt nära i det täta, som sedan drog iväg, såg hundförare och hundar vid några tillfällen men inga jaktbara djur.
Skott hade hörts, grisar var skjutna sades på radion, det hade gått några timmar när hundförarna tyckte att de hade gått över marken och jakten avslutades.
Sedvanlig korvgrillning, då kom några och visade en större galt som var en av två skjutna vildsvinen.
Det hade varit trevligt att vara med, vädret till sin fördel, de flesta hade sett gris och även dovhjort och bra stämning, en dag tillsammans med andra med samma intresse.
(Se bild under Aktuellt)
Bilder från tornet

alt alt

Häver sig upp

2019-01-11 Nellys valpar 4 veckor och nu har de flyttat till tvättstugan där de ska vara framöver. En ny låda med trappsteg upp och en ännu större kant när de ska ut, men de fixar det, häver sig upp, hänger på magen och tippar över. Och efter att gjort det några gånger går detta med fart. De får nu uppblött torrfoder på gemensamt fat.
Och nu med större plats springer de omkring, leker och det ser bra ut.
(Se bilder under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)

alt alt

 

På vinst o förlust

2019-01-10 Har de senaste dagarna varit ute med hundar, och då har det varit med de yngsta, förutom Nelly som har valpar. Har gått med dem på olika platser och biotoper låtit dem söka en i taget medan andra gått vid mig, tränat apportering både med markeringar och för dem utplacerade dummyn utan de sett något.
Men idag körde jag iväg på vinst o förlust, hade även som vanligt kameror i bilen, det var mulet och det hade kommit stänk på bilrutan, svängde in på parkeringen vid Tosteberga ängar. Satt en stund och tvekade, skulle det bli kraftigare regn, eller stanna vid duggregn.
Nu hade jag endast Boy och Ila med, och bestämde mig för att gå. På något av fälten mot havet var klippta nyponbuskar som skjutit nya skott runt metern och i dessa fans det något torrt gräs. Inte mycket att gömma sig i som kanin, hundarna turades om att söka, då en kanin springer upp när Ila söker, passerar någon meter framför mig och Boy, vi står båda stilla och ser efter den när den passerar, Ila som inte märkt något stannar på signal.
Kameran som på grund av det våta var i fodralet, hade annars varit chans på bra kaninbild.
Vi når havet följer den steniga kusten någon km, kan se färsk kaninspillnig på någon grästuva, men inga kaniner. Havet ligger stilla endast små vågor ger kluckande ljud ifrån sig mot stranden, änder lämnar stranden simmar eller flyger ut på öppet vatten, det är tyst och lugnt, inga andra tycks vara på detta område. Nu går hundarna vid mig, behöver inte säga något, de går inte fot, skiftar sida men håller sig någon meter från mig, kameran som varit framme ett tag är blöt, men linsen torr, har tagit bilder längs kusten. Vi vänder tillbaka över busk och betesmarker, är nästan framme vid bilen, då vi kommer helt nära fyra synliga fasantuppar, som snabbt drar sig in i ett större snår av slånbär, hundarna ser en som visar sig längre och vi stannar till. Vill inte låta någon hund gå efter, det kunde bara bli fel.
Vid bilen något blöta men ändå glad vi tog denna tid till detta.
(Se bild under Aktuellt)

Ila i sök
alt alt

Bilder längs kusten

alt alt

 

Tillgång på föda

2019-01-08 Nya bilder på rådjur, bocken har börjat få de nya hornen, de har en slät och fin vinterpäls, och i detta milda vinterväder har de god tillgång på föda.
(Se bild under Aktuellt)

alt  alt

 

Varit det vanliga

2019-01-06 Efter att vi haft några dagar med snö vid jultiden, har vi åter barmark.
Ett väder som här i våra trakter, de senaste åren varit det vanliga. Efter någon dag med blåsigt väder, då man gärna befinner sig inom hus, var det lugnt, solen kom fram, temperaturen runt noll grader och det kändes för att ta bilen och köra en runda, då med kameran liggande bredvid.
Här på de öppna markerna inte långt från havet, finns stora mängder gäss, och de är de allt dominerande fåglarna. Kör man i detta område finns det gäss i tusental på fälten och i luften syns flera flockar som drar omkring. Flera arter, som sädgäss, grågäss, kanadagäss och vitkindade gäss. Säkert döljer det sig även individer av andra vilda gäss i dessa flockar.
Flockarna kan gå nära större vägar där bilar i högre fart passera, då utan att bryr sig.
Men när jag kommer mera sakta, blir de misstänksamma, vandrar bort från de mindre vägar jag kommer på, för att ofta lyfta och söka sig någon ny plats för sitt fodersök.
Fick idag höstens/vinterns första bilder på sädgäss, gäss som övervintrar i våra trakter men häckar långt norr över, häckar på tundran och vid älvdeltan.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

                                                           alt                   

Tar med tassar

 

2019-01-04 Nellys valpar 3 veckor och utvecklingen fortgår, nu både ser de och reagerar för ljud. De går bra, leker med varandra, tar med tassarna och biter.
Nelly håller fortfarande rent i polen, även om det kommer kiss när hon inte är där.
Rita har börjat göra små bollar av rått viltkött, vilket tycks smaka, en första början på fast mat. De kommer troligen under denna vecka att lämna polen för att komma ut där vi brukar ha valparna och få större plats.
(Se bilder under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 4 av 287

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>