Smedmästarens Blogg

Det hade gått fort

2019-07-13 Har den senaste tiden tränat kommandot ”håll fast” med Robin, hon har från att gjort det bra, börjat slarva när jag inte låtit henne komma upp på mig utan begärt att hon skulle sitta framför mig, och lämna på kommandot ”loss”. Vilket gjort att hon blivet osäker och lagt ned.
Men nu de senaste dagarna tycks hon förstått hur jag vill ha det och gjort rätt.
När detta fungerade, tog fram fasan och and ur viltfrysen, när de var upptinade testade jag inomhus, fasan gick direkt, men anden tog hon litet i utan att det blev mer.
Gick då utom hus, lade ut fasanen på längre avstånd, inget problem, med bra avlämning.
Tog sedan ut fler hundar, Boy, Nelly, Alice och Ila, de fick stanna tillsammans med Robin, medan jag gick ut och lade anden dolt. De äldre fick alla apportera anden, medan Robin såg på.
Sedan var det Robins tur, med anden hon inte tog inne, men med avundsjuka med att de andra fått hämta, gjorde hon detsamma, med bra grepp och korrekt avlämning i min hand.

När allt gick bra, ville jag senare till vattnet för att få bekräftelse på att det även skulle fungera där. Boy och Nelly var med, körde till samma brygga som vi varit vid tidigare, nu med anden i väskan. Boy och Nelly fick apportera först, sedan Robin, hon gillar att simma, och nu gjorde hon allt rätt, hade perfekt grepp men fastnade med anden i bryggan när hon kom, utan tog den själv. Hon fick en chans till, gick själv längs med stranden och kastade anden, för att få längre avstånd, gick tillbaka och skickade, hon löste även detta, och nu fick hon upp anden på bryggan till mig, släppte på kommando, allt hade blivet på bästa sätt.
Det hade gått fort, först inte särskilt intresserad av anden, sedan bra apporter, visst var jag nöjd.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Rörelser i vattnet

 

2019-07-12 En av de dagar vi var och vattentränade med Robin, vid bryggan, fick jag se när vi kom, rörelser i vattnet, såg att det var en simmande snok. De gula fläckarna på bakhuvudet syntes tydligt, den hade säkert kommit från strandkanten, blivet skrämd när vi kom och börjat simma ut i sjön, kunde följa den från bryggan och kameran var med som den brukar, tog bilder tills den var långt ut i sjön.
Man förstår att den även kallas vattensnok, uppehåller sig gärna vid vatten och är en utmärkt simmare, är mera skygg än huggormen, men har inga gifttänder.
Och det är inte första gången jag ser snok i denna sjö.
(Se bild även under Aktuellt)

alt

Detta var intressant

2019-07-11 Har varit iväg och fotograferat fjärilar, är på väg hem i bilen, ser något som kryper på ratten, en nyckelpiga, men inte de röda vanliga. Denna är mera brungul med flera vita prickar, ibland kommer den på mina händer men håller sig på ratten tills vi kommer hem och jag backar in, tar då bilder på denna. Visa sig vara en 14 prickig nyckelpiga.

Grannen som är strax utanför och håller på med trädgårdsarbete, vifta med handen att jag ska komma, gör då detta. Hon har intresse för allt i naturen, säger att det är stora skalbaggar som sitter på kablar, som hon rullat ihop.
Detta var intressant för oss båda, skalbaggarna parar sig, den större har en mindre på ryggen. Låter dem klättra upp på mina fingrar och placera dem där det går att ta bilder.
Skalbaggarna är stora, med långa antenner, täckvingarna i metalliskt glänsande i grönt och rött.
Innan jag var säker på vad det var skickade jag bild till de som vet bättre, för att få bekräftat dess namn, svaret blev myskbock. Har en kroppslängd upp till 35mm, tillhör släktet långhorningar och lever på äldre sälgträd. Har en utveckling till denna fina bagge på 3-4 år.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Förläget flyttar sig

2019-07-10 Jag har skrivet flera gånger om att vi har trädgården uppdelad i två sidor, baksidan som är hönsens sida och framsidan tillhör hundarna. Det finns två grindar en större som alltid är stängd, en mindre som vi själv normalt alltid använder, och som mestadels står öppen även om både höns och hundar går fritt i trädgården och vi är inne.
Hundarna vet att de inte ska gå in på andra sidan grinden, men när det är varm och skuggan finns strax innanför grinden lägger sig hundarna där. Detta när vi sitter på baksidan och de vill vara nära oss. Men det bryr sig inte hönsen om, har de tankar på att vilja gå in på hundarnas sida så gör de det, och vi tycker bara det är trevligt att hundar och höns går fritt tillsammans. Det blir flera gånger att hundar förläget flyttar på sig när några höns vill gå genom grinden, hönsen ser ingen fara i hundarna i nu läget, men var vaksamma på Robin en längre tid. Hon visade intresse med att sätta fart på dem några gånger, men fick besked att de rör man inte. Och nu bryr sig inte hönsen om Robin, men hon ser intresserat på dem, och skulle nog vilja prova om hon fick.
Våra hundar har tillsammans apporterat flera tusen fåglar, änder, fasaner, duvor, gäss mm. men vet skillnad på dessa höns som tillhör familjen och respekterar detta. Hundarna ser det mera som en fördel när de är i trädgården, de släpper små delikatesser som hundarna gärna sätter i sig.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Klättrar runt

2019-07-09 Är ute i en gräsmark för att få bilder på några insekter, då jag ser blänkande turkosa insekter på en blomma. De är fyra stycken och klättrar runt nära varandra, vet att de tillhör familjen bastardsvärmare och har namn efter sin färg nämligen metallvingesvärmare. Som med sin färg vill avskräcka intresserade som tänker dem som byte. Fjärilen är giftig i alla stadier i sin utveckling. Trivs i varm sol, flyger om dagen, söker blommor, suger dess nektar, som här på de bilder jag tog.
Två hanar med långa tandade antenner, de andra två är honor.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

En upplevelse

2019-07-08 Fortsättning från gårdagskvällen vid fältet i skogen.
Hade den stund vildsvinen gått in i skogen sett rörelser i en öppning med hög undervegetation på långt håll mellan större träd. Kunde efter att sett horn i kameran som stack upp ur det höga, konstaterade jag att det var ett gäng mufflon baggar som gick och betade. Såg flera som passerade i öppningen, då de plötsligt springande kom tillbaka in i skogen där de kom ifrån, troligen störda av något.
Efter ett tag såg jag dem igen nu närmre, på mindre än hundrafemtio meter, men nu på väg mot mitt håll. Endast horn och huvud synligt tills de kom ut på fältet, hela tiden närmre, nu på kamera avstånd.
Att få se dessa baggar med kraftiga horn, fritt levande, är en upplevelse, ståtliga djur med kraftiga kroppar. Ett särdrag för dessa är hur tätt de söker sig samman, går sida vid sida, och nu vid denna tid, lugnt utan bråk, betande på fältet i herr klubbar utan tackor. Annat lär det bli vid brunsttid då kommer strider att uppstå för att komma högt upp i rang, inför kommande parning. De kommer mot mig från det täta och de är många, när de är en bra bit ut på fältet, stannar någon till, ser mot bilen undrande, andra vänder tillbaka, några börja springa och tar övriga med sig, stannar i skogskanten och ser bakåt. Det går en kvart då kommer de samma väg tillbaka, nu med mera bestämda steg, går på rad och passerar över fältet, någon stannar, ser mot bilen med fortsätter på samma håll som svinen gick, och jag ser dem inte längre.
Sitter en stund, klockan var en bit över 22:00 jag tänker avbryta, skall ta ned kameran från fönstret, då jag får syn på en ensam bagge en bit från bilen, står i skogskanten tuggande på blad från buskar, efter en stund går även denna ut på fältet i riktning mot där de övriga försvann, stannar till ser mot bilen men fortsätter.
När även denna lugnt gått bort avbryter jag, fick se djur och fick bilder, nöjd vänder jag hemåt.
(Se även bilder under Aktuellt)

alt

alt

Bilder på det vilda

2019-07-07 En lugn solig dag, tar mot kvällningen och kör till ett skogsområde med en inäga med slagen vall. Här har jag vid andra tillfällen fått se olika djur, och har förhoppning att åter få nya bilder på det vilda.
Ställer bilen i skogskanten och hoppas att de djur som eventuellt kan visa sig acceptera den. Har för avsikt att sitta i bilen med kameran på stöd i fönstret.
Har inte suttit länge förrän fyra suggor med kulltingar kommer fram, går och betar energiskt på det slagna fältet, på det nya gräs som kommit upp. De tycks inte bli berörda över att jag finns där och betar lugnt fram på fältet. Kan räkna till tretton kulltingar i olika färg nyanser bl.a. en vit med svarta fläckar, något som relativt ofta förekommer.
De går där en längre stund innan de åter går in i skog men återkommer efter en stund på fältet, betar sig fram och snart skyms de av träd och jag ser dem inte mer. Hade medan jag satt där hört både gök och trumpetande tranor, men det skulle hända mer.
(Se bild under Aktuellt)

                           alt

alt alt

Bark och ved

2019-07-06 Jag går mina rundor i trädgården, som jag brukar, då kommer jag till den hög av ved från den fällda granen. Fick jag se en skalbagge i blå färg, med långa spröt på ett vedträd. Detta tyckte jag var intressant, skyndade in efter kameran och den satt kvar, vilket resulterade i några bilder.
Väl inkommen och sett de tagna bilderna på datorskärmen, undrar jag på baggens namn. Det blir att först söka i böcker sedan på datorn, inte lätt med det stora antal skalbaggar som finns, söker på bilder, ser liknande, men inte helt lika. Men kommer fram till att baggen har namnet blåhjon, eftersom mycket stämmer med bild och text.

Detta finns bl.a. att läsa om Blåhjon.

Blåhjon är en skalbagge och tillhör familjen långhorningar. Den förekommer i hela norden förutom Island och allra längst i norr.

En fullt utvecklad skalbagge blir ca 9-15 mm och är mörkblå till violett. Blåhjonet lägger endast sina ägg i barrträd som är döende eller i timmerstockar där barken finns kvar.
Larven lever av tillväxtlagret mellan bark och ved. Larven lever under torr bark av tall och gran.

Inför förpuppningen gnager larven en 3-5 cm lång gång snett in i veden. I botten av denna gång gnager den sig en kammare som förseglas med grova träspån. Här sker förpuppningen. Då varje larv endast gnager en sådan gång äventyras aldrig träets bärighet.

Bästa sättet att slippa blåhjon i byggnader är att endast ha avbarkat virke på sådana ställen som kan ta skada när blåhjonet gnager sig ut.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 4 av 303

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>