Smedmästarens Blogg

Valparna gör försök

2012-07-23 En dag med att färdigställa fogningen av klinkers, och efter detta skall det vara fuktigt i tre dagar, sedan återstår ett par mindre utrymmen, där frysar står att även fixa till.
Sedan gräsklippning och översyn med mat och vatten till fåglar och kaniner, därefter tid för hundarna.
Tog Gry och valparna en runda på ett betesfält, där korna inte hunnit beta rent, där är mycket torrt gräs och mindre buskage att jobba i, Gry får söka och valparna gör försök att följa henne, men det går inga långa sträckor innan de ger upp.
Gör inga övningar med dem, bara det att de får komma ut och lära sig att ta sig genom vegetation är en bra erfarenhet för dem.
Tidigare på dagen hade valparna och Terry lekt på den nyklippta gräsmattan.
Senare på kvällen beslutar jag mig för att sätta mig i ett torn på ett hygge för att eventuellt se något, tänkte endast ta kameran med, men det blev även studsaren, ifall någon rävvalp skulle dyka upp.
På väg ut gick jag på en bock som inte märkte mig, tog ett par bilder innan han gick över ett krön och försvann.
Såg ytterligare två rådjur innan jag var tillbaka vid bilen.

alt  alt

alt  alt

Det var andra gången

2012-07-22 Det blev en tur med valparna och Gry, till samma ställe vid vattnet som igår.
Vädret har stabiliserat sig till det bättre, och det var riktigt varmt, så efter att fixat i längan
kändes det rätt att åka dit.
Det var andra gången och jag såg på valparna att de förstod var de skulle gå genom skogen.
Jag hade även förberett mig med korta byxor, och med skor som var lätta att ta av och på.
De tvekade inte att gå i vattnet när jag gick före, hade en liten dummys med.
När de varit ute ett par gånger, satte de sig på stranden och såg på, när jag kastade så lång jag förmådde till Gry.
Vid ett tillfälle simmade Pim en bit efter Gry men vände, så varför inte prova om jag inte kastar så långt och inte skickar Gry, vad som händer.
Står i vattnet, fem meter framför valparna, kastar en sju, åtta meter ut i vattnet, båda sitter kvar när jag kastat, säger ” ja” och Pim hoppar i och simmar ut och tar dummyn.
Får den i handen där jag står i vattnet, bra!
Kan inte låta bli att göra det en gång till, med samma resultat.
Glömmer Piraten för en stund, när jag går upp på stranden till skorna är det bara en på platsen, ser mig omkring, under några buskar får jag syn på den, troligen har Piraten tagit och burit iväg den medans jag höll på med Pim.
Pim har ju fått ett försprång i det jag försöker styra dem mot, jag hade honom mycket när Piraten reste runt.
Har satt dem båda i hörnet i längan samtidigt, Pim viftar på svansen men Piraten blir litet pressad, men båda sitter samtidigt kvar, kastar två saker och på ”ja” hämtar de varsin och kommer upp med det till mig.

alt  alt

Som jag tänkt från början

2012-07-21 I dag blev det den start som jag tänkt från början, med vatten och valparna.
Tog dem och moder Gry med till ett ställe där jag kunde gå i vattnet, och när jag gick ut kom båda efter, det blev några runder, in och ut från stranden och de simmade bra utan något plaskande.
Kastade ut en dummy några gånger till Gry, men valparna höll sig runt mig, tyckte nog det var kallt för de darrade när de satt på stranden.
Nöjde mig med detta, väntar någon dag så gör vi om det.
Fick gå litet med dem i solen så de fick upp värmen, men de var fortfarande blöta när jag tog in dem i bilen.
Vid bilen kom det en trollslända, försökte se var den tog vägen, men den var borta.
När jag körde på skogsvägen, kom ännu en slända, kör sakta ser att den sätter sig, stannar och går försiktigt ut från bilen, mot den och till min förvåning sitter den kvar.
Här i skogen är vegetationen tätt, så det är inte lätt att se djur och fåglar, så intresset kommer då till andra flygande varelser.

alt  alt

alt  alt

Lär av de äldre

2012-07-20 Tog med valparna i bilen när jag skulle ordna ventilgaller till mitt projekt i längan.
Tänkte söka en plats där de kunde komma i kontakt med vatten på ett naturligt sätt efter uträttat ärende, beslöt att köra till havet där jag tidigare hade haft min båtplats.
 Men pågrund av att man tog både motor och åror har jag nu båten hemma på båtsläp.
Där finns betesmark som går ut till havet med tuvor och stenar i vattenkanten, på dessa tog jag mig runt och valparna följde efter, många gånger kom de i vattnet, och det var slirigt på tuvorna så det var nära att även jag fick vattenkontakt.
Efter detta körde vi upp i närliggande skog, tänkte även här gå en runda med dem, de var efter mig, i nära kontakt, när jag stannade för ta foto, lade de sig nära mig.
Hade dem i hundburen bak i Jeepen, när vi kom på ett nytt ställe och jag öppnade sov båda,
så jag lämnade dem och gick själv en sväng tog bilder på nya sorters fjärilar.
En sista sväng upp på fälten och då ville de med, öppnade bakdörr och dörren till buren och bägge hoppade ut när jag kallade, tränade stanna med båda samtidigt när jag lockat upp dem på större stenar.
Piraten kom en gång och blev tillrättavisad efter detta gick det bra.
Ser en skillnad på dem, när jag är i trädgården finns Pim nära mig och håller kontakt,
medans Piraten gärna följer de andra hundarna, som även de är lösa och strövar omkring.
Piraten har lekt med både springern ”Andy” och korsningen ”Terry” och när han gör detta anfaller Pim honom och då avbryts leken.
Ser även att de små lär av de äldre hundarna, när jag går in genom grinden till fåglarnas sida, stannar även valparna där de äldre står och ser på mig, utan att komma efter.
Trots att jag inte sagt något.

alt  alt


Högljuda beklagande

2012-07-19 Regn och åter regn, har absolut valt rätt dagar för klinker projekt på golvet runt hundrum och boxar. Det går bra att ligga inomhus och höra hur regnet öser ned och jobba med detta.
Att sätta plattor är något jag tycker är intressant och stimulerade när man ser resultatet,
men arbetet innan med att flytta skåp och frysar skulle man helst velat slippa.
Det blir ett par dagar till, och sen ska det fogas, och allt återställas.
Det blev en runda till skogen nu mot kvällningen, tänkte se på ett par ställen där jag funnit kantareller tidigare, hade tänkt ta småpojkarna med men det regnade för mycket tyckte jag, så det blev Liv och Gry som fick följa med.
Skulle ju även ordna kaninmat, fältet utanför med jordgubbar, hade nu sprutats med bekämpningsmedel, så där var inte möjligt att plocka grönt som jag gjort en längre tid.
Förvånansvärt vad de båda tikarna var smala och fina i kropparna, och vad de rörde på sig, kunde inte se att de haft valpar nyligen, visserligen genomblötta men ändå.
Kastade ett par dummys över en gärdsgård in i ett fält med högt gräs, och man ser med vilken härlig glädje de arbetar.
Testade Piraten på duvan som låg i kylskåpet, inne i rummet, vilken han tog direkt och kom villigt med den, detta under Pims högljuda beklagande utanför dörren för att han inte fick vara med.
Han hörde ju när jag berömde Piraten innanför dörren.
Dagens bilder är några dagar gamla, de togs i en glänta i skogen, en dag när solen sken,
på fyra Silverstreckade pärlemofjärilar som var på björnbärsblommor.

alt  alt

Något besynnerligt

2012-07-17 Fick för några dagar sedan ett samtal från Lisa, hon ville lämna tillbaka Piraten.
Hon tyckte inte han var lika framåt som hennes tidigare jaktcocker var som valp i samma ålder, han kom inte när hon kallade på honom, utan satt och såg på henne.
Hon tyckte även att han var försiktig, och hon hade tidigare tingat en valp från annat ställe där hennes jaktcocker kom ifrån men där hade bara blivet tikar och hon ville ha en hane.
Men nu hade denna uppfödare sett att det var en hane, och då ville hon ta den för den var
släkt med den hon redan hade.
Något besynnerlig är hela historian, men hon kom och fick hela summan hon betalt tillbaka.
Så nu är Piraten hos oss igen, vill inte kommentera detta mera, ser inget fel i honom, vad det blir av honom får framtiden utvisa.
Har arbetat med att lägga klinker hela dagen, när vår närmaste granne hörde av sig om att, ladusvalans ungar hade lämnat sitt bo och satt i garaget.
Hade även tidigare fått berättat att en ödla hade legat på en mjölkpall vid vägkanten och solat sig, tittade då även där och mycket riktigt den fanns där.
Och det blev några bilder.

alt  alt

Inget behöver bli sämre

2012-07-16 Vill försöka att förklara att det jag gör och tränar med Pim, inte skall driva fram andra i träningen med era valpar, för att försöka göra lika dant.
Inget behöver bli sämre om man gör samma saker, men senare med valpen när den är äldre än vad jag gör.
Men jag har den uppfattningen att det går att göra på mitt sätt, att lära valpen de saker som jag brukar berätta om i mycket tidig ålder, men det viktigaste är, att det inte blir fel som man senare i hundens liv måste arbeta bort.
Ställer man inte krav tidigt, som att stanna kvar, tar valpen för sig och ju äldre den blir, ju kraftigare måste man ta i för att nå samma resultat.
Med så små valpar runt tre månader, är stanna det enda kommandot jag använder, övrigt är stimulering på valpens villkor, alla apporteringsövningar är på frivillig väg, aldrig med tvång.
Valpen skall uppfatta det som något positivt att hämta och komma med olika saker.
Att man med en cockervalp tränar med vilt är naturligt, för det är vad den skall kunna som vuxen.
Och valpen som tidigt blir van vid detta, tvekar inte för de vilt den som valp redan kommit i kontakt med.
Grunden är ju att man så fort som möjligt kan kalla hunden till sig, och att man kan stanna hunden, med tillrop, eller signaler. Och detta gör man i vardagen med valpen vid lämpliga tillfällen.
Testade Pim på duva från viltfrysen, i vårt rum, han tog den utan minsta tvekan.
Har även testat att lämna honom på golvet vid framsätet i bilen.
Han satt en bra stund och såg efter mig, jag gick runt och såg på honom i smyg genom bilruterna, någon gång fick han syn på mig men satt kvar.
Efter en stund låg han ned, jag lämnade då honom en längre stund, när jag återkom låg han och sov på sin plats utan vad jag kunnat förstå varit upp i något säte.

Pim kommer med kråka                                                         Humlor och baggar på blomma

alt  alt

Mellan hund och förare

2012-07-15  Var i Ystadstrakten på lördagen, hade blivet inbjuden att vara med och lyssna
på Eva Bodfälth, som pratade om och visade med deltagare, om sin metod av träning,
med hjälp av matskålsmetoden.
Där upplägget hade en genomgående tråd nämligen mat, som muta i form av torrt hundfoder, och för att avleda hunden mot något den förbryter sig med.
Hon pratade om att hon inte ville få ögonkontakt med hunden, även händerna skulle användas diskret, och nära kroppen.
Hon pratade även om att vara nära hunden när man arbetar med den, en synpunkt jag också har.
Tror inte jag utvecklar mig mera i detta sätt att träna, det skiljer sig mycket på det sätt jag gör, men om man lyckas på detta sätt så ok, det var intressant att lyssna på henne och hon gjorde det med stor inlevelse.
Att jaga med en spaniel som man inte har ögonkontakt med och som man inte kan styra med händerna, (vilket man gör för att man skall slippa signaler, och som det står i reglerna ”skall belönas om hunden kan föras med små medel”) är för mig inte tillfridställande.
Att arbeta med sin spaniel när den är tränad är ett samarbete mellan hund och förare där händerna är en viktig del i det kroppsspråk man förmedlar till sin hund, och som styr den.
De tillfällen jag använder mat som belöning, är när jag träna inkallning på valpen eller unghunden, när den kommer på sitt namn eller signal då kan den få en torrfoderkula.
Att använda mat som belöning vid inleverering av apportobjekt, leder ofta till att hunden släpper innan föraren, för att få sin belöning.
Men ibland får man ta det onda för att få in den och senare rätta till med att hunden
 släpper senare.
På vägen ned vid Herrestad fick jag se en skarv gående vid sidan av vägen, så det blev att vända och ta bilder på den, för den borde inte varit på denna plats.
Varför den gick där har jag inget svar på, men det fanns större elledningar strax intill kanske
den flugit i dessa och skadat sig?

alt  alt  

Fler artiklar...

Sida 326 av 336

<< Första < Föregående 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 Nästa > Sista >>