Smedmästarens Blogg

Gått och funderat

 

2018-10-16 En tid som passar mig, lagom varmt, frisk luft, soliga dagar med de underbaraste varma färger. Dagar som är några av de bästa på året.  Men även en tid då löv i trädgården ska tass om hand.
Jag hade länge gått och funderat på att köpa en lövuppsamlare att koppla bakom gräsklippare och nu i höst blev det aktuellt igen. Som vanligt är idag, såg och läste jag om uppsamlare på nätet, olika fabrikat, olika priser och utvärderingar från köpare.
Där inte alltid den dyraste som fick bäst omdöme.
Hade fastnat för en uppsamlare från Jula en med lägre pris, fanns i närheten och hade bestämt mig. Då samma dag kom ett extra erbjudande om 200 kr lägre pris, inte fel det heller.
Och vi hämtade den samma dag, har nu vid tre tillfällen, kört med den och är förvånad hur bra det går. Det är roterande borstar som samlar upp löven.
När kassen är full med löv kör jag upp den på en yta med byggplast, tippar löven, kör bort samlaren, vi hjälps åt att vika ihop plasten med löv för att lyfta upp allt på släpen och tömmer. Vi har mycket träd och större stenar men samlaren följer lätt efter i alla svängar.
Om då Rita går och sprätter ut löv från platser där jag inte kommer åt tar jag en sväng över detta och då är även det borta.
Är naturligtvis trevligare att göra på detta sätt än räfsa och samla i säckar, som framgår är vi väldigt nöjda så här långt. Släpen är toppad och måste till tippen för att tömmas, vilket känns lika bra varje gång man varit där och blivet av med allt man samlat på. Då även bilen är full med övrigt sorterbart.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

                                                                                                                                 alt

På olika pass

2018-10-14 Råbyjakt i fantastiskt höstväder, med sol och vackra varma färger.
Och olika sorters vilt visade sig för passkyttar, en älgko, olika dovhjortar, hindar kalv och spetsar även en dovhjort med större horn passerade skytt.
Även några rådjur var med i såterna, men vi lät dem passera enligt överenskommelse.
Det gällde inte för räv och två fick lämna in, skjutna av samma skytt, på olika pass.
Dov spets var skjutbar men de som fanns, kom aldrig i väntade pass.
Hundarna hade kontakt med vildsvin, men de bröt ut där ingen skytt fanns, och så var den chansen borta.
Det blev en avslutning med brasa och korvgrillning, och det var kanske det mest givande för mina barnbarn, som var med familjen vid dagens jakt.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Som apportör

2018-10-12 Andjakt
Var med som apportör på drivna änder i olika vatten. Hade löp på tikarna Nelly och Ila som i dag fick stanna hemma. Hanarna Andy och Boy samt tikarna Alice och Nana fick följa med.
Startade med ett viltvatten som alltid är svårapporterat, sankmark med höga buskar, träd och vass. Svårt för oss apportörer att se och följa påskjutna fåglar, men hundarna gör ett bra arbete och man hoppas alltid att inget blir kvar i marken.
Två mindre dammar jagas av, här är mera överskådligt. Runt den ena dammen höga betor och har man då ett par cockrar med, så får de göra som Alice gjorde, stå på två ben för att se över betorna för att markera det som händer.
Avslutning vid en större damm med massor av fågel, och här fick verkligen hundarna göra rätt för sig. När de är ute på sök efter någon fälld and, kommer nya som skjuts som de ser falla och slår vid dem och då tar de det som kommer. Inget att bråka om, de gör vad jag vill, apportera änder och det gör de. Har man hundar som ska gå prov, får man vara mera försiktig när man skickar dem under pågående skytte. Därför fick Boy stanna i bilen, av den erfarenheten att här kan något bli fel.

(Se bild under Aktuellt)

Alice kommer med skadad and                                                Det gör även Boy
alt alt

Man kan undra

2018-10-10 Vi har sett den tidigare, men idag stod den kvar så att jag kunde hämta kameran och ta bilder. Det gäller en gråhäger, och man kan undra varför den åter står där på fältet?
Svaret är med all säkerhet att grannens fiskdamm på tomten, intill fältet som lockar. Den har troligen varit där med framgång och väntar nu på ett lägligt tillfälle för ett nytt försök, när den uppfattar att allt är lugnt och den kan slå till.
(Se bild under Aktuellt)


alt alt

Har lyckats igen

2018-10-08 Mats o Mollie har lyckats igen vid jaktprov och nu har Smedmästarens Mollie blivet SJ(j)CH. Ett par som funnit varandra, båda lika delaktiga i deras gemensamma framgångar. Att Mollie är duktig, samarbetsvillig, och ser upp till sin förare är inte svårt att se, men det hjälper inte för framgång om man inte kan ta tillvara hennes egenskaper, men det har Mats lyckats med och då kommer resultaten.

Vi har på nära håll fått vara med på deras färd mot Mats mål, ett Jakt CH, han har trott på henne och givet henne möjligheter till detta.
Erhöll på helgens parsläpps prov i segrarklass förutom 1:a pris cert, skyttarnas och även domarens pris.

Mollie har i stamtavlan en rad av SJ(j)CH och SM vinnare bakom sig i ett stamträd från den första jaktcocken vi importerade från UK.

Mollie är förövrigt äldre helsyster till våra tikar Tanja (”Nelly”) och Ila som enligt mig har samma egenskaper, även flera andra syskon har visat upp sig framgångsrikt, på jaktprov samt på andra typer av prov som t.ex. agility.

Vi på Smedmästarens, liksom flera andra gläds över framgången för ekipaget och tror säkert vi får höra mer framöver från dem.
Tar några arkivbilder på Mats och Mollie.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

 

Letar föda

2018-10-06 Nötväckan är en fågel som vi ser i trädgården under hela året, ibland hör vi hur det hackar i det stora valnötsträdet och då är det ofta just nötväckan som letar föda i de skrovliga stammarna. En av de fåglar som förflyttar sig lika lätt med huvudet nedåt som uppåt när den klättrar i träden. Nu blev det några nya bilder på denna fågel på en björkstam.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Blev uppvaktad

2018-10-04 Vi var inbjudna till SSRK södra årsmöte men kunde av olika anledningar inte närvara, vad det gällde visste vi inte då.
Men vid vattenprovet häromdagen när jag dömde, blev jag uppvaktad med Svenska Spaniel och Retrieverklubbens förtjänsttecken i brons, med följande lydelse:

alt

(Se bild under Aktuellt)

Första andjakten

2018-10-02 Första andjakten för vår del, på drivna änder.

Allt i ett underbart höstväder, flera möjligheter att få apportera nyskjutet varmt vilt för hundarna vilket de uppskattar.
Tar en händelse, en skadad and landar på kanten av ett större djupare dike, Boy markerar.
Och blir skickad, är på nedslagsplatsen men anden tycks inte vara där, men efter en viss tvekan försvinner han för mig ned i diket. Kommer efter en stund upp med den levande anden, men hur ser han ut! Anden flaxar och han är alldeles svart av dynga liksom anden.
Han håller, trots hur han och anden ser ut och jag tar bilder.
Även när han håller anden ser han efter om det skjuts någon ny att hämta.
Det stinker svart runt dem och inte särskilt trevligt att ta och avliva en and som ser ut som denna. Det är inte bara Boy och anden som är svarta för även mina händer och stänk i ansikte och på glasögon finns svarta fläckar.
Det blir nog detta som man lägger på minnet från dagens jakt!

Att vi fick hjälpas åt vid hemkomsten att få Boy ren med såpa och ljumt vatten behöver kanske inte tilläggas.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 281

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>