Smedmästarens Blogg

Lyfter och drar bort

2022-10-27 När olika viltvatten jagats av har det funnit flera vilda änder av olika raser, främst krickänder, bläsänder och stjärtänder. De är de första som lyfter och drar bort.
Har tagit bilder på de större flockar som lämnar vattnet
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Med full respekt

2022-10-26 En kombinerad fasan o andjakt på närliggande gods. Är med som apportör på änder och i drevet med hundar på fasaner. Två viltvatten skulle jagas av på änder blandat med två fasandrev. Mycket änder på de två platserna, fler vilda än utsatta, som lyfter tidigt vid störning.
Första drevet på fasaner som även de var många, efter fördrev och kontakt med harar gick jag in i majs och busksnår, där flera rådjur kom nära när de sprang bakåt. Finns alltid en risk med att bli påsprungen i det täta, med kort sikt både för rådjuren och för oss som går i drevet.
Mellan jakterna som alltid en god uppskattad lunch, och som man bruka säga att vara ute och frisk luft påverkar aptiten.
Aya är het på hare, och gick efter en uppdykande hare i närkontakt, men fick stopp på henne, och fick chans att tal om att de jagar man inte. Såg även vid två tillfällen att Nelly var nära harar men med full respekt och hon låter dem vara.
Vid apporteringen är verkliggen hundarna på bettet, både Ila och Boy stack vid något tillfälle innan order och apporterade när de såg fallande fåglar. Inget jag tycker om, börjar med att ha koppel på men snart får jag ta bort det för att de ska börja apportera och det blir en konkurans mellan dem vem som ska få apportera. Och de triggar varandra till dessa fel beslut, lyckades dock stoppa dem vid något tillfälle och ta dem tillbaka. Skall inte ta de två tillsammans vid nästa tillfälle.
En fasantupp har satt sig i en buske, tog tre bilder på den när den flög.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Ofta tillfälligheter

2022-10-25 Det är ofta tillfälligheter när man träffar på olika insekter, så även denna gång.
Är man intresserad av allt levande som däggdjur, fåglar och insekter mm. och kameran finns tillhands, vilket den ofta gör, kommer foto intresset in och jag tar bilder.
Foto är till för att visas, med förhoppning att även andra finner det intressant.
Det senaste i insektsvärlden som hände, var när vi jagade och jag satt i ett högt torn, solen hade kommit fram och det var lugnt, när jag ser en stekel som kryper runt på stommen till tornet i ansiktshöjd.
Kan då inte låta bli att ta bilder på denna stekel med sitt långa äggläggningsrör längre än kroppen, som har vingar och kan då lätt förflytta sig.
Vid kontroll senare visar det sig vara en stekel Lissonota i släktet brokparasitsteklar.
(Se bild under Aktuellt)

altalt

Då händer detta

2022-10-24 Fortsättning från gårdagens jakt: Det hade klarnat upp solen hade visat sig, var bara att vänta på att något skulle hända, då händer detta.
En räv kommer ut i fullfart på ca ett hundra meter i dis följer på den odlade marken i skogskanten innan den försvinner i tätare buskmark. Kan komma mot mig men även åt motsatt håll, är beredd, det går några minuter då smäller det, räven var skjuten. Hade själv valt kameran på grund av avstånd och räv i full fart och det blev några bilder. Hjortarna borta räven skjuten, en hundförare med hund passerar på tillbaka väg nära tornet och jakten är över.
Avslutning, korvgrillning och genom gång av observationer. Visst känns det avslagit, på flera tidigare kvällspass på vildsvin hade flockar med dovhjort visat sig men inga grisar, nu tycks allt vara borta, har mina aningar till orsak men det får stanna vid det.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tre ståtliga hjortar

2022-10-23 I dag jakt på egen arrenderad mark, med förhoppning att komma i kantakt med vildsvin, som på flera fält ställt till med skador och därmed visat sin närvaro. Även dovhjort fanns att fälla utom hornbärande som är fredade under brunsttiden som infallit nu.
Räv är alltid lovligt under jaktid, och med tanke på att vi sedan flera år har en etablerad fasan stam, med lyckade häckningar, där troligen räven utgör den största faran. För vi jagar dem inte, men uppskattar att de finns, en stöt med en spaniel är mer värt än en död fasan.
Vädret disigt och dimma, sitter i ett torn, lugnt och stilla, blad singlar ned från träden, vatten droppar som träffar på blad hörs, småfåglar på besök, gärdsmyg, talgoxe och koltrast i närmsta snår. Några få hundskall, Inget händer och vi avbryter.
Några rapporter på rådjur och stånghjort som observerats.
En liten rast, nya pass i ny såt, alla i torn, nu två hundförare. Rapport om stötta dovhjortar på väg till pass, hundförare går in, men åter lugnt. Sitter i ett högt torn med blick över ett större område, med en inäga framför kantad av skog och planterade hyggen.
En skytt varnar mig i radion att det kommer tre skovelhjortar i ryggen på mig med tanke på min kamera, vänder mig om och där kommer tre ståtliga hjortar med avstånd mellan dem ut på det risiga med buskar planterade hygget, vinklar så de visar bredsidan och kameran går ibland skynda ibland i någon öppning. Trevligt att se men inte röra med hopp om att de nu under brunsten för sina gener vidare, och att för deras skull inte blir skjutna.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Känner då något

2022-10-22 Vi går mot mörkare tider, men ännu finns det insekter att upptäcka.
En mindre händelse: Kommer fram till den mindre voljären ska släppa ut de höns som finns där, på dörren finns en skjutregel som lås, tar med handen utan att se på regeln för att öppna. Känner då något, tror det är en större spindel, som borde sprunget direkt, men ser nu att det är en större gräshoppa, brun och ingen jag sett tidigare. Går och hämtar kameran och den sitter kvar, tar bilder. Får den att krypa upp på mitt finger, vill få fler bilder från annan vinkel, sätter den på ute bordet, kan då få de bilder jag önskar.
Det visar sig vara en buskvårtbitare ca 20 mm lång, en hane, tjock i kroppen, långa ben och med ett avbrutet spröt. Spelar om sensommar- höst, har ökat i antal från de första fynden 2017 till ökande rapporter från södra Sverige för varje år.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Åter i betstycke

2022-10-21 Åter i betstycke nu med hundarna Boy och Alice.
Var tillsammans med jaktkompisen Mats B på hans mark, gick den i omvänd ordning mot förra gången. När vi gått en stund ser vi på avstånd att det kommer ett rådjur på svartjord rakt emot oss, vi stannar och står stilla liksom hundarna och den fortsätter en bit till, fast vi står öppet innan den tar sig in i kantens buskage. Senare i en kant på fältet med träd och täta snår fanns det fasaner. Båda hundarna fick stötar, minst fyra tuppar flög bakåt men på fel sida och även hönor var på vingarna. Men inga lägen för skott fanns, men en bra tränings runda blev det och vi nöjde oss med det.
(Se bild under Aktuellt)

Alice och Boy i betor
alt alt

 

Spridda fjädrar

2022-10-20 Är ute vid burarna på morgonen, ser in i skogsdungen att det ligger spridda fjädrar på marken. Går för att se närmre, där ligger en död ringduva, vad jag kan se angripen i huvud och hals men kroppen hel. Tänker då på den unga ringduvan jag för någon dag sedan tog bilder på i dungen. Men undrande vilket djur har gjort detta däggdjur eller fågel. Att den hade kämpat tyder på de spridda fjädrarna, men varför döda och sedan lämna. Kråkor som blivet allt oräddare finns och de dödar genom att hacka i ögon och huvud, men jag tycker att en frisk duva skulle de inte rå på. En katt skulle kunnat hoppa ut från buskarna och tagit duvan, kattor dödar inte av behov utan för sin jaktinstinkt, och inte för länge sedan tog jag bilder på katt som smög på just duva. Mera troligt än kråkan. Större rovfågel hade säker börjat äta på kroppen och plockat den på fjädrar.
Tog som vanligt när det händer något bilder, när jag ser på dessa observerar jag färgen på näbben som inte tillhör en ung duva utan en äldre, det var inte ungduvan som fått lämna in.
Lät duvan ligga kvar, på morgonen efter var den borta, troligen har räven fått sig något att äta. Har på bilder med åtelkameror på rävbesök vid tidigare tillfällen i dungen så det låter inte otroligt att det var räv som avslutade händelsen, men frågan vem som dödade duvan är inte helt klart.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 418

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>