Smedmästarens Blogg

Ett konstigt beteende

2020-09-16 På en av mina bilrundor tidiga morgnar kom jag i kontakt med en hök på en lantbruksväg vid odlade fält. Såg den först sittande på den gröna remsan mitt på vägen, försökte komma närmre, då flög den strax över marken några snabba slag, gled sedan.
Men landade åter på vägen, hade då ett vad jag tycker ett konstigt beteende, den sprang några meter. Hade den framför mig och tog en bild genom framrutan när den flög. Allt upprepades, men nu var vägen slut och den satte sig där vägen svängde, vilket gjorde att jag kunde ta bilder från sidofönstret, på den inte alltför skygga fågeln.
Att det var en hök tycker jag det inte fanns något tvivel om, med vilken sparvhöks hona eller duvhökshane, äldre eller ungfågel. Med en vingbredd på ca 70cm borde det vara en sparvhökshona. Men den har kraftigare teckningar på bröstet än som visas i böcker och beskrivningar och bilder jag sett, och att den uppehöll sig mesta dels på marken förbryllar. Inte som jag sett hökar gjort tidigare, vanligtvis skygga, svåra att komma nära, sätter sig i träd eller busksnår spanade för att ta byten som mindre fåglar oftast i flykten. När jag såg den sista gången var det på avstånd, men även då på marken på en betesmark.
(Se bild även under Aktuellt)

 

alt alt

Något tidigt ännu

2020-09-15 Rita och jag har varit i skogen och letat svamp, och då främst karljohan eller som den heter stensopp en god matsvamp med smak av hasselnöt. Vi fanns så det blir till några smörgåsar, några hade mask andra med angrepp av sniglar. Kanske något tidigt ännu, blir att åter prova längre fram, när även trattkantarellerna kommit igång.
För några dagar sedan fann jag ängschampinjoner även de fina matsvampar, men bland dessa fanns även vit flugsvamp, så det gäller att veta vad man plockar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Veta att allt sitter

2020-09-14 Har under flera dagar varit ute med några hundar i jaktträning på olika markområden. Det har då blivet varierande biotoper, som smalare remsor med träd och andra områden med omväxlande höga ogräs bestånd. Men har inte haft någon framgång att fått vilt för hundarna, vilket jag var ute efter.
De har fått arbeta och bara det att de fått röra på sig i ny mark ger även något.
Men ska man ställa upp med hundar på arrangerade jakter vill man vara förberedd och veta att allt sitter, som bl.a. respekten inför stött vilt.
(Se bild under Aktuellt)

Ila i sök                                                                                     Boy i sök

alt alt

I stort antal

2020-09-13 På den rikblommande klematisen vid hundgården, har det varma soliga dagar varit ett brummande ljud, detta på grund av alla de bin och flugor som besöker dessa lockande blommor i stort antal. Har inte sett så mycket bin i trädgården som nu i september.
De hårt arbetande bina samlar pollenkornen eller frömjölet som samlas i klumpar sammanfogat med nektar, som de bär med sig hem samlat på bakbenen.
(Man ser de gula klumparna på bilderna.)
Även våra hösthallon som nu blommar och levererar de finaste hallon är välbesökta men där ser vi även humlor.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                                                          alt

Bildats ett tak

2020-09-12 Rita fick förra året från en granne en bit bort längs vägen två plantor för att hon sparat krukor till henne. Hon satte dem i anslutning till hundgårdarna, en av gårdarna har vi inte hundar i utan annat, som krukor och några med växter i. Vid denna planterades dessa, växter med stor växtkraft. De klipptes ned nästan helt i höstas när de under förra året klätt framsidan på hundgårdsnätet och mer till. Men i år har de riktigt tagit över, växt över det 2m höga stängslet följt det flera meter varje sida. Vi har lagt stöd som gjort att det bildats ett tak över gården av dessa växter, grinden har fått en mindre öppning fast vi klippt för att komma in.
Jag brukar kalla det ogräs på grund hur det växer. Men Rita säger att det är en klematis med sina små vita blommor som finns i mängder. Nu i mäktig blomning som lockar till sig insekter och ger skydd för alla trädgårdens sparvar.
Har blommat sedan en tid och nu som mest i september och bildar senare dekorativa fröställningar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Hundarna förstår

2020-09-11 Vi har kommit in en bit i september, men kan ännu en tid träffa på trollsländor.
När jag gått och tränat med hundar så kommer jag på dem, ofta stöter vi dem och står och väntar och ibland lyckas jag åter se var de sätter sig.
Det är olika ängstrollsländor, mindre sländor som ofta sätter sig i på marken på stenar eller vegetation.
Då försöker jag komma tillräckligt nära för att ta bilder, detta är något hundarna förstår på mitt beteende och väntar stils de får besked att fortsätta sitt jaktsök.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

I skuggan under träd

2020-09-10 Det var tredje dagen med en dags mellanrum som jag körde till de nära stubbfälten på eftermiddagen med bössa och hund. Tänkte ta vara på någon timme under bra förhållanden, varmt, soligt med bra vind, en skön avkoppling. Kunde gjort jakten effektivare genom att använda bulvaner, gjort gömsle med maskeringsnät mm.
Men jag har inte tyckt att antalet skjutna duvor var det primära. Därför har jag suttit fritt antingen i högre under vegetation. Eller som nu senat i skuggan under träd och högre sten- gärdsgårdar, med ansiktsmask, vantar och camouflagetröja. Och det har blivet skott på sträckande duvor. Ila som har utmärkt färg för att inte synas, har varit vid min sida, sitter eller ligger lugnt och på order gjort bra apporter. Jag hade lärt mig från förra gången som gav svåra skott, att sitta längs med skyddet och fick då rätt sving på min vänstra sida med bra resultat.
En träffad duva försvann ur sikte men Ila fann den döda duvan när vi gjorde eftersök inne mellan sten block och hade visst besvär att nå den, men lyckades få tag, vilket gladde, så den inte blev lämnad i marken om den inte varit död.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Gärna avstår

2020-09-09 Fick se en större svamp som drog min uppmärksamhet till sig, mycket beroende på sin färg och storlek när jag var ute med hundar. Det var en svavelticka, enligt det som går att läsa, skulle det vara en ätbar svamp rätt tillagad. Inget som finns i min tanke att vilja prova, bara namnet gör att jag gärna avstår.
Men vacker att se på, fann den på en rutten liggande äldre ekstam.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 345

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>