Smedmästarens Blogg

Ett riktigt hopp

2018-03-25 Veckorna går fort, och vi ser hur Ilas valpar tar för sig mer och mer.
De har nu blivet 6 veckor, och har varit ute i omgångar i hundgården och vidare ut på gräsmattan. Mycket nya dofter och saker som går att tugga på, bilar far förbi, en första reaktion sedan inget att bry sig om. Under dörren ut från hundgården finns det två rör som valparna måste över, men det blev inget hinder, de hävde sig över och sedan det var gjort gick det med ett riktigt hopp ut och in.
Men intressantast är ändå Ila, de jagar henne och hon är snäll och de får dia en stund, om det kommer något vet jag inte, men troligen blir det något.
De tuggar på allt, hittar pinnar, äter gräs, allt skall undersökas och skaffar erfarenhet för framtiden.
Maten har de nu kommit underfund med, skålen töms och slickas noga, de har åter avmaskas, fått klorna klippta och livet leker med fart en stund för att sedan krypa tillsammans för att sova, en viktig del i en ung valps liv.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)

alt alt

Tidig skolålder

2018-03-24 Att fåglar är ett av mina största intressen, har nog ingen kunnat undgå som följer min Blogg. Och då i kombination med fotografering, och detta är inget som kommit på senare år, det har följt mig sen barnsben.
Min far hade samma intresse av fåglar och det stimulerade även mig, även om han inte fotograferade. Vi hade kamera i hemmet, beskriver den som en fyrkantig låda.
Jag inköpte min första kamera i tidig skolålder, skrev efter denna i en katalog, som hade namnet Gunnars katalog den kostade då 21:50 och tog bilder 6x6 och där började det.
Intresset för fåglar, blev att jag fick duvor, far gjorde ett fint duvslag, som stod på en stålpelare i trädgården målad i blått med glasfönster och två fack. Taket gick att öppna för att från stege kunna göra rent.
Var med far hos en som hade duvor bl.a. påfågelsduvor han hade en udda hane med ringar på benen, svart till färgen och glänste på halsen mellan grönt och rött, den köpte far.
Dessa duvor har fått namn eftersom de har stjärten utspänd likt en påfågel, inga speciellt bra flygare, även om att de då fällde in stjärten när de flög.
Vi döpte honom till Petter. Vi hade fått reda på att en man i Fjälkinge hade dessa duvor, och far tog kontakt med honom, och vi körde dit.
Tanken var att köpa en hona till Petter, han hade en duvhona ringad och svart, den köpte far, fick en ungduva med i köpet, som inte var märkt.
Det blev med ungduvan Petter bildade par med och fick ungar.
Vi hade problem med katter, dessa duvor såg inte bakom sig på grund av sina stjärtar, och grannskapets kattor var intresserade av dem, det slutade illa för den äldre honan när katter låg i vår häck och gjorde anfall mot duvorna som gick på gräsmattan och hon blev en katts byte.
Detta är en av flera orsaker som påverkat mig genom åren, att katter är inget jag ville ha varken i föräldrar hemmet eller där vi nu bor.
Min far inredde ett rum i källaren för duvorna vintertid, och vi hade även vita påfågelsduvor där.
Detta hade vi under flera år, innan vi tog bort det och gjorde rum i källaren.

Tar idag nya bilder på en sidensvans som ensam håller till här och tar för sig av de fågeläpplen vi köper och lägger ut.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Året runt

2018-03-23 De flesta rådjur har sin hemvist i skogen, men det finns även rådjur som anpassat sig till att leva i det öppna odlingslandskapet.
De finns där året runt, finner skydd, längs med diken, små buskage eller varstans där landskapet erbjuder möjlighet, ligger gärna och vilar i solbelysta platser där de söker värme.
Vid denna tid kan man se olika grupperingar, och bland dessa finns större bastbockar som vid denna tid tolererar varandra, och detta tills hornen växt färdigt och fejats.
Då börjar bockarna markera sina områden och accepterar inga rivaler. Detta blir mera tilltagande fram mot parningstiden då regelrätta strider kan uppstå mellan likvärdiga bockar.
När väl lantbrukets odlade växtlighet sätter fart har de ett dukat bord och mera skydd.
Dessa rådjur är vana vid fordon som de regelbundet har kontakt med, på vägar eller i jordbruket, och tolererar dessa i större utsträckning än de som lever i skogslandskapet.
Tar nya bilder på större bastbockar i öppet landskap.
(Se bild under Aktuellt)
alt

Sista biten

2018-03-22 Är åter ute med bilen, har Tom och Boy med, hade inte bestämt var vi skulle hamna, men då kommer tanken att vandra den sista biten av Skräbeån, som mynnar ut i havet. Det blir så, går över en stålbro vid Nymölla pappersbruk, följer ån längs fabrikens staket och på åns östra sida. Hundarna går fritt med, alltid nära mig, inte framför, i bredd eller bakom. När jag stannar gör de detsamma, det bara fungerar.
Har vid andra tillfällen få se olika fåglar, men inga småfåglar syns till.
Där det inte finns träd och buskar som skymmer, ser jag på andra sidan ån, på en sista udde ut mot öppet hav, gäss, skarv och måsfågel som står i vatten kanten.
När jag kommer längre ut, ser jag att man schaktat bort en större yta av den trädesmark som varit på udden. Detta med anledning av att en ny avloppstupp läggs från fabriken ut i havet.
Detta gör området mindre intressant för de fåglar som annars hållit till där.
Står en stund och ser mot ett sandbank en bit ut även här är vitfågel.
Det gav inte det jag hade hoppats på, men vi fick röra på oss, så det var nog trots detta någon mening med att vi tog oss dit.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Då dycker den

2018-03-21 En rovfågel sitter i ett träd, har sett den på avstånd, saktar ned bilen, förbereder genom att ta ned fönstret, det brukar inte gå, men provar, för dessa fåglar brukar flyga innan jag kommer i läge med kameran.
Har kameran uppe i fönstret, den sitter kvar, har tur, för den mindre vägen svänger, så jag kommer förbi backspegeln som oftast är i vägen. Får in den i sökaren, hinner se att den ser koncentrerat mot något på marken, då dyker den, tar två bilder innan den försvinner i hög torr markvegetation.
Sitter och är beredd med kameran, det tar en stund, inget händer, då kommer den upp, är på väg bort och men kommer bakom buskar, det blev inga fler bilder.
Har då sett att det var en ormvråk, och förstod att det var något på marken som den slog, och troligen tog, det var därför det tog en stund innan den flög.
En mindre händelse som plötsligt dök upp och resulterade i dessa bilder.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 

Där var de

2018-03-20 Har hört dem nu några dagar, ett ljud som inte går att ta miste på.
Och det blir att spana mot den idag blå himmeln, såg dem inte först, hade sett för högt upp, de var närmre än jag förväntade mig. Var ute i trädgården och det blev att snabbt springa in, ta kameran och upp på andra våningen, öppna fönstret och där var de.
Cirklade runt, kom närmre, sökte uppåtgående vindar, steg efterhand högre för att sedan glida iväg.
Hade sett ett par för ett tag sedan, men här var styvt tjugo, och redan på väg mot norr.
Fåglar som är budbärare för den vår vi har framför oss, till vår och fåglas glädje.
(Se bild under Aktuellt)
alt  alt

Ett vårtecken

2018-03-19 För oss är det ett vårtecken, när vi får se de första stararna och då är det oftast på grannens tak. De har under många år byggt sina bon under taknockarnas tegelpannor, och det är till denna plats de återkommer varje vår. De har sina platser, som de bevakar, är under och undersöker, ut och in under samma panna. Sitter redan och sjunger, flaxar med vingarna som ett spel, så som starar gör på sitt eget sätt.
Detta fast att vi nu har kalla nätter och åter vitt på marken. Men det är ljuset som styr, längre dagar och vårdagsjämning, dag och natt lika långa.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Som det ska vara

2018-03-18 Ilas valpar har blivet fem veckor, får vara i köket några gånger varje dag.
Nu går utvecklingen snabbt framåt, undersöker, söker kontakt, börjar bära på saker, även lek och bus med syskonen, allt som det ska vara.
Även en stund i solen på uteplatsen har det blivet, och mer kommer det att bli om vädret tillåter.
Under helgen har fyra av de som ska ha valpar varit här för att välja ut sin valp, två var redan bestämda. De har fått sina namn, och stamtavlor är på gång.
Vi har tagit oss tid med de som varit här, hunnit prata igenom och lärt känna varandra.
Några har fått komma med ut i marken och jag har försökt att visat och förklarat, hur jag tänker och vill ha det med våra cockrar.
Med förhoppning om att så några frön för framtiden med deras egen valp.
Vi har haft möjlighet att välja våra valpköpare, och då valt dem som har bra förutsättningar att aktivtera sin hund under jakt, med undantag till den som har en inriktning att bli polishund.
Tre av dessa har hund från oss sedan tidigare, och visat resultat, och vi tycker att det ser bra ut och att vi fått intresserade människor med bra förutsättningar för valpens bästa.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 269

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>