Smedmästarens Blogg

Hon gjorde det igen

2019-07-05 Var vid Levrasjön för några dagar sedan med Boy och Robin för att instruera unghunden att hoppa från brygga och vatten apportera.
Hon hade varit ute med Boy och simmat vid första besöket, gått i vid grunt vatten inne vid land. Ser inga problem med henne att vara i vattnet, simmar bra, hon gillar det, liksom att apportera både på land och i vattnet. Men hoppa ifrån bryggan i djupare vatten, trodde jag inte att hon redan vid andra besöket skulle göra, men hon ville annat, tog ett långt hopp från bryggan var under vatten men fortsatte bestämt ut till den kastade dummyn fast att det idag var vågor som mötte henne. Då hade hon innan fått se Boy och Nelly göra vars ett hopp från bryggan med apportering. Och det syntes att hon var sugen när det blev hennes tur.
Hon gjorde det två gånger, för jag var inte beredd med kamera vid första hoppet, och hon gjorde det igen, detta var mer än jag förväntat mig, men på ett positivt sätt.
Nu går vi vidare, längre apport och i vegetation, slarvar ibland med att släppa vid avlämningen från vattnet, så det får vi träna på, och kommandot hålla fast.
(Se även bilder under Aktuellt)

alt alt

Det är otrevligt

2019-07-04 Vi tycker det är otrevligt med dessa katter, vi har i trädgården, i flera olika i färger och storlekar, som regelbundet påträffas, och med tanke på det fågelliv vi uppskattat bara har försvunnit. Kan ligga och trycka i buskar man passerat flera gånger för att plötsligt rusa ut.
Satt en dag stilla i en stol på baksidan för att se om det var några fåglar i någon av de holkar som finns där, hade suttit och sett på en hjälplös nyss utflugen pilfinksunge hoppade pipande på gräset framför mig, som sedan krupit ned vid roten på en björk med högre gräs.

Då en katt hoppar in i vår trädgård från en gärdsgård, ser mig inte först. Jag rör mig inte, katten får syn på mig från ett par meters håll, kommer sakta bakom en björk mot mig. Stannar och ser på mig, är mindre än två meter från mig, innan den går bakom mig, ser den inte men hör hur den åter hoppar upp på gärdsgården och går iväg.
Det räddade kanske livet på ungen för tillfället, men med vetskapen om katters närvaro går den en osäker framtid till mötes.
I går hände detta, står och spolar rent fågelbadet på gräsmattan, då det blir ett högljut kacklande från baksidan, höns som flyger, någon hamnar på taket till längan andra på tak till burar. Springer då genom grinden och bak häcken till baksidan, ser upprörda höns som kacklar, de ser mot stengärdsgården, förstår något hänt som upprör dem. Ser en svart katt som är på gärdsgården i buskar, förstår då vad som hänt. Ett försök att ta en höna har skapat denna situation, hönsen som brukar vara utspridda på baksidan fanns hela dagen i anslutning till voljären där de är, när vi inte har dem ute. Ska vi inte kunna ha våra höns ute, utan risk att bli tagna på vår egen tomt. Ser hönsen en katt varnar de högt kacklande och följer den med blicken, och är vi ute förstår vi vad det är, går då bak och ser då ofta katter.
En höna har blivet tagen av något under våren, har funnit fjädrar som bekräftar detta, men har bara misstankar vem som gjort det. Dessa höns är bara små dvärghöns, skulle pågrund av detta inte vara något problem för att bli byte till en katt.
Har en uppsatt viltkamera på baksidan, som vid rörelse tar bilder och video, även en strålkastare som tänds vid rörelse i mörker. Flera olika katter har fastnat på bilder, under alla dygnets timmar. 
Frågan är vad gör man? Vill inte stöta oss med grannar, pågrund av deras katter, men tycker de skulle tänka vad vi andra i närliggande hus tycker, för det är inte bara vi som tycker detta. Att skaffa ett flertal katter som strövar fritt i andras trädgårdar och omgivningar på jakt efter byten som ligger i kattens instinkt. Undrar vad de skulle tycka om våra hundar eller höns sprang fritt i deras trädgårdar.
Tar idag ett par nya bilder på fjärilen vinbärsfuks.
(Se även bild under Aktuellt)

alt

Väl mycket

2019-07-03 Vi har vita liljor i trädgården, ca 1,5m höga på långa skaft. Sprider en väldoftande lukt utomhus som känns på avstånd. Vi har haft dem i många år, men förra året flyttades lökarna till ny plats, tydligen lämpligare och vårens och försommaren mycket regnade har passat dem. Rita har satt stöd för de ville lägga sig, men någon hade ändå gjort detta, hon tog den då, tänkte ta in denna ståtliga stjälk med blommor och placera i vas, vilket gjordes.
Jag beundrade blomman, var och lukta i den och började nysa, näsan började rinna och lukten som luktade gott spred sig i huset.
Men det blev väl mycket av det goda, slog på nätet och där bekräftades den starka lukten. Kunde även läsa att plockade man bort pistillerna försvann större delen av lukten, likaså var det gula frömjölet innehållande ett starkt färgämne som var svårt att få bort om det kom i kontakt med något, kläder, dukar, bord mm. något att tänka på.
Nu är den placerad i uthuset, och sprider sin lukt där.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Kommit med mat

2019-07-02 Under våren har två par rödstjärtar varit här, i en holk avsedd för dessa visade det sig att ett par hade byggt och lagt tre ägg, trevligt tyckte vi, men det gick några dagar. Då ser jag en bräda på ett bord på uteplatsen. Hundarna hade den och Rita hade lagt upp den på bordet, ser direkt vad det var, nämligen det öppningsbara framstycket på rödstjärtarnas holk.
Går till trädet holken sitter på, ser att holken är tom, taket löst, holken sprucken, boet på marken utan ägg. Något större djur har varit där, hundarna når inte upp, tanken blir åter på katt som lätt kunnat klättra upp.

Men har nu de senaste dagarna förstått att rödstjärtarna hade utflugna ungar i trädgården, sett hur föräldrarna kommit med mat och till tiggande flaxande ungar, gläds med att några av de fåglar vi kallar våra, har fått fram ungar. Det måste vara det andra paret som har dessa ungar, inte de som hade bo i den fördärvade holken.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Jag höll med

2019-07-01 Har de senaste dagarna försökt att ta med Robin på de mindre utflykter jag gjort.
Hon behöver komma ut och inte bara gå här i trädgården med de andra hundarna, en för henne trygg plats. Hon är lika ivrig som övriga hundar att få följa med i bilen hoppar ut och in på kommando.
Tog mig till viken i norra ändan av Levrasjön, hade Robin och Ila med, en plats vi besökt tidigare och gjort mindre framsteg, där hon simmat med Boy och hämtat apporter. Men vill ta ytterligare steg med henne, och nu visade sig att hon var spontant i vattenkanten när vi kom dit, hämtade även kastad dummy utan större tvekan, några kast för båda hundarna blev det. Men vi avbröt snabbt, mygg i mänger angrepp främst mina bara ben och hundarna, så vi vänder till skydd i bilen.

En annan dag blev det till rastplatsen vid samma sjö, som är lätt tillgängligt men där kan var bilar och folk vid bänkar och brygga och då är det mindre passande med hundarna.
Men inget folk på bryggan, några satt en bit ifrån vid ett bord, nu var Robin och Boy med, tog koppel på Robin och gick ned för den slänt som är innan vattnet på delar med utlagda gångplank, något nytt för Robin som ville gå vid sidan i det gröna i början, sedan gick det bra.
Hade inte större förhoppningar med detta nya för Robin, kastade till Boy som hoppar långt ut från bryggan och hämtar. Ser hur Robin ser intresserat, kastar på det grunda några meter ut. En låg kant till vattnet, hon tvekar med hoppar i visar här inget intresse för dummyn. Får låta Boy hämta, och han får ett nytt längre kast, när han är på väg in hoppar hon spontant i och möter honom simmande. Då blir jag djärvare, går ut en bit på bryggan och kastar ut tio meter i den glesa vassen, och säger Robin som visar intresse, tvekar något, hoppar sedan ifrån bryggan i lågvatten och simmar bestämt ut och hämtar, det blir litet strul när hon försöker komma upp på bryggan får kalla in henne på grundare vatten, väl där tappar hon dummyn när hon ska upp på bryggan men allt gick över förväntan, trodde inte när jag kom hit att hon skulle hoppa ifrån bryggan, var väldigt nöjd med hur det snabbt utvecklade sig. Hörde hundskall från bilarna, en annan hundförare, stod med hund och dummy i handen hade säkert samma tankar som jag att få bada sin hund, nöjd kopplade jag Robin och vände upp för slänten, bytte några ord med honom, som sett på och tyckte det gått bra, och jag höll med. Ska bli intressant att få se hur det utvecklar sig nästa gång vid kast till Robin från bryggan, för detta gör vi om.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Går en kortare stund

2019-06-30 Tog Nelly o Robin med och körde till en betesmark, gick en runda i den ovanligt höga växtligheten, Nelly vid mig, Robin fritt. Ser att hon tycker om att springa i detta, är hela tiden nära i ett intresserat sök. Följer en kostig där det är lätt att gå, ser efter allt som kan intressera. En trollslända flyger upp, stannar, den sätter sig på en sten, stannar hundarna, går mot den men den flyger, men senare på återvägen ser jag troligtvis samma igen och nu får jag ett par bilder. Även några silverstreckade pärlemorfjärilar finns i ett område och besöker blommor på björnbärs buskar, stora vackra fjärilar. Åter varmt och hundarna flämtar, vi går en kortare stund får även bilder på en guldbagge innan vi vänder hem. Härligt att få börja göra mindre utflykter vilket jag saknat en tid, men den tyngre större kameran får ännu stanna hemma.
Får då söka insekter och mindre djur passande för denna kamera.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vid min sida

2019-06-29 Tog för första gången på länge själv bilen och tog mig upp i närliggande skogsområde.
Hade Robin med i bilen, vandrade längs en asfalterad cykelväg med Robin i koppel och medförd kamera. Såg efter insekter som fjärilar, trollsländor, baggar och annat som jag tycker är intressant.
Kommer fram till en kraftledning som korsar cykelvägen, där solen lyser upp, stannar och ser extra noga efter objekt för kameran, värmen är i solen påtaglig, Robin flämtar och när jag ser en fjäril på en blomma och ger jag Robin order att stanna, vilket hon är duktig på, lyder och sitter stilla vid min sida.
Solen kommer inte på fjärilen från rätt håll, för att belysa den, så jag blir stående framåtlutad för att vänta tills fjärilen vänder sig på den blomklase där den lugnt sitter kvar. Men efter att rättat mig och gjort ett nytt försök blir det bra position på fjärilen och tar då bilder, har konstaterat att det är en snabbvinge, men förvånad att den inte tycks bry sig fast jag har kameran nära.
Väl hemma i datorskärmen ser jag att det är en Almsnabbvinge, en fjäril jag inte tidigare tagit bilder på, den är allmän men uppehåller sig i almkronorna där den livnär sig på bladlössens honungsdagg. Men främst honor kan besöka närliggande blommor, och det går att läsa att den är lätt att komma nära, vilket jag konstaterade. Och räknas som en doldis för man ser den sällan.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Något senare

2019-06-28 Skrev i går om rododendron och visade bilder på de tidigt blommande sorterna, men vi har andra som kommer i blom något senare, är mörkare men ändå vackra på sitt sätt, överfyllda av blommor även de.
Vill även visa dessa.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 303

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>