Smedmästarens Blogg

Kommer tanken tillbaka

2019-05-16 Är och ska besikta släpen i Sölvesborg, är på väg till terminalen för att anmäla mig, då det kommer en större brunaktig trollslända flygande över mig och in i ett buskage.
Tänker inte mer på detta då, men senare på eftermiddagen kommer tanken tillbaka om sländan jag såg. Trollsländer har alltid intresserat mig, dessa speciella varelser, och att ta foto på dem gör det ännu mera påtagligt.
Inte långt från besiktningen har min svåger en bevattningsdamm, vilken jag under säsong, gärna besöker, för fotografering. Nu när jag sett att de har kläckts och är på vingar, skulle ett besök där kanske ge något.
Tar kameror, Nelly och Robin med i bilen, en 10 minuters bilfärd sedan är jag där, tar den större kameran och går utan hundar, sakta och spanar, ser några små flicksländor som finns i gräset utanför dammen, men de försvinner i gräset och det blir ingen bild. Dammen är kanske 200x100 m med vass i kanterna och rundan runt denna gav inget.
Tar ut Robin efter att hon fått sitt halsband påsatt, vilket hon nu lärt sig att sitter stilla medan jag sätter på detta, vilket hon inte gjorde i början.
Tar nu den mindre kameran, vilken är lättare att hantera och går att komma riktigt nära det tilltänkta objektet. Ser åter några flicksländor, gäller att se var de sätter sig och sedan försiktigt komma nära, säger då stanna till Robin som förstår att husse har något på gång när han kryper på knä i gräset för att finna och ta foto. Det fungerar, då ser jag det glänser till i gräset, en ny större trollslända som inte torkat vingarna och kan då inte flyga, åter kryper jag på knä, Robin väntar. Tar bilder på den flaxande sländan, tänker att det var tur att jag gick något med Robin och återvände annars hade jag missat detta.
(Se bild under Aktuellt)

Guldtrollslända                                                                           Robin väntar

alt alt

Lagt beslag på

2019-05-15 Fåglar i trädgården
Även koltrastens vackra sång hörs, ibland i toppen på grannes gran eller högt i vårt valnötsträd, förmodad första häckning i vår tujahäck, men med ingång från vår baksida.
Flera holkar har pilfinkar lagt beslag på, även någon där vi sett blåmesar, men är inget vi styr över. Nötväckorna är inte här nu längre, bofinken syns ibland då även med sång, talgoxar som vi brukar ha, har vi inte koll på. Det är ett par år sedan den svart och vita flugsnapparen häckade, vi har funnit en död rödhake tidigare i vår, nu syns inte de till längre. Gråsparvar är det gott om, även om vi ofta sett sparvhöken här, men den tar vad den kommer åt. Svalor både hus och ladusvala brukar häcka här, då på grannars byggnader.
Men vi har fått en ny granne med flera katter, som vi ser dagligen i trädgårdens baksida, kan vara en orsak till det minskande fågelliv vi tidigare haft. För häckande fåglar och när deras ungar lämnar boet är de lätta byten för skator och kattor. Hundarna håller kattorna borta på sitt område när de är ute. Men tidiga morgonar, kvällar och nätter har vi kattor även här.
(Se bild under Aktuellt)

Ladusvalor

 alt

                                                                                      Pilfink

                                                                                                                              alt

Ser och hör vi olika fåglar

2019-05-14 Nu när vi är hemma och pysslar i trädgården, ser och hör vi olika fåglar, något som vi gärna diskuterar med varandra. Det är ett tag sedan en rödstjärtshane visade sig i trädgården, vi har flera år haft de häckande i en holk bland fruktträden. Men inte sett till någon hona, hanens sång har hörts dagarna i ända, och vi har undrat. En dag var där två hanar som jagade varandra bland träden och på marken, har även haft två häckande par i närområdet tidigare år. Men nu en dag såg vi båda en hona, satte mig så jag kunde följa dem, och honan var i holken vid ett tillfälle. Sedan har det varit lugnt, hanarnas sång hörs från båda sidorna i vår trädgård. Och vi hoppas på häckning av rödstjärtarna.
(Se bild under Aktuellt)

Hane                                                                         Hona

alt alt

Det har varit fullt upp

2019-05-13 Det har varit fullt upp några dagar med olika saker i trädgården som skulle göras. Rita har varit i växhuset och grävt upp de perenna växter som övervintrat där, som nu börjat växa till sig och som hon planterar i spannar. Främst då Stjärnklocka, som vi haft i många år, är tacksamma, med massor av blå blommor, passar med sitt marktäckande växtsätt i stenpartier, rabatter och som Rita har dem i hängande spannar. Även violer och pelargonior som förvarats frostfritt i längan fick ny jord och satta i krukor.
Något nytt för året är Ritas försök att ta fram Gazania, en blomma vi fastnat för, vackra färger, många blommor, passar att sätta i krukor på uteplatsen, detta genom att samlat in frö från förra året, satt dessa och nu skolat om ett större antal. Ska bli intressant att se hur de utvecklar sig framöver.
När detta var gjort, blev det att köpta tomat och gurkplantor skulle planteras, den nya eget framtagna jorden fylldes på i växthuset. Och nu har tomatplantorna köpta samt några vi fått kommit på plats, det blev fler än vi tänkt, men så blev det. Gurkplantan som är känslig för frost står i köksfönster, och börjar bli alltför stor, men fortfarande är det risk för frostnätter, så vi avvaktar med den. Jag har nu några gånger klippt de gröna ytorna, efter gödning och regn, ser den på flera områden tät och fin ut, och rolig att klippa. Även om det på andra ställen inte har hämtat sig från förra sommaren värme och torka.
Granen som fälldes har klyfts upp, passande till karminerna, grenar har eldats upp.
Men det kommer nya saker att angripa när man har det som vi har det med hundar, höns och stora ytor i trädgården och intresse för blommor och det som växer.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Mot mitt håll

2019-05-12 När jag satt i bilen en kväll för några dagar sedan och hoppades få bilder på djur, fanns det en hare på fältet, den kom fram längre bort, stannade och åt och skuttade runt.
Var någon stund skymd av träd, men så kommer den mot mitt håll, och det blir då intressant att försöka ta bilder på denna. Har en taskig vinkel i fönstret på bilen, men lyckas få in den i sökaren. Den är på väg mot mig på ett hjulspår där jag står, stannar till, ser på bilen, fortsätter men viker till sidan och passerar. En liten händelse, men några bilder blev det.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Lätta att upptäcka

2019-05-11 Längs med ån och i kanten på det öppna fältet fanns det några hagtornsbuskar, nu fyllda med blomknoppar, på dessa vid flera platser fanns det nyckelpigor, en skalbagge, lätta att upptäcka i sin röda färg på täckvingarna. En färg som ska vara avvisande för fåglar, nyckelpigan kan även avsöndra en illaluktande vätska, men det finns ändå fåglar som äter dessa.
Det finns flera arter nyckelpigor, dessa som fanns här har svarta prickar i ett sju prickigt mönster en av de vanligast förekommande. Nyckelpigor är rovinsekter som har bladlös som sitt vanligaste bytesdjur, och räknas allmänt som ett nyttodjur.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Längs med ån

2019-05-10 Efter någon dag med kyligare och regnigt väder, lyser åter solen och värmer till behaglig temperatur. Tar ett par hundar med i bilen, och kör ned till Skräbeån vid Käse.
Tar Robin med mig och går med kamera på betesmarken längs med ån, där jag tidigare gick och fiskade, åns vatten flyter nu lugnt och allt känna fridfullt, hon går fritt nära mig undersöker och får information av olika lukter.
Tydligen vad jag förstår ska inte kor släppas på detta fält, taggtrådsstaketen är borttagna, fältet ser grönt och frodigt ut, maskrosor och olika blommande växter syns ibland detta.
I detta väder börjar jag se efter insekter, olika fjärilar flyger förbi, någon sätter sig, försöker komma nära, men Robin ser på mitt beteende att något är på gång och kommer till mig, då flyger fjärilen. Det gick inte denna gång, men vid nästa tillfälle säger jag
sss, som i stanna som jag brukar göra med de äldre, och det fungerar hon sitter stilla tills jag löser henne från kommandot. Det finns mycket att se på, men ännu för tidigt för trollsländor som jag brukar gå och söka i detta område. Det blir några bilder att ta med sig, en härlig stund i fin miljö och en stund ensam med valpen, säkert till glädje för oss båda.
(Se bild under Aktuellt)

 alt alt

Den hårda träapporten

2019-05-09 Har gått och väntat på att det skulle hända. Robin har bytt sina framtänder och de nya tänderna har kommit fram. Men hade fortfarande de vassa valphörntänderna kvar, förstod igår att något var på gång, när vi tränade på gräsmattan.

Hon läser mitt kroppsspråk och förstår att nu ska vi träna apportering, sätter sig utan besked och väntar på vad jag ska göra, redan när jag hämtat apportobjekt. Får kalla på henne, vill hon skall komma längre fram, hon kommer och jag håller fram handen för stanna. Har en dummy, en tennisboll samt en träapport med påsatta fågelvingar. Går själv ut en bit kastar dessa tre i olika riktningar, sedan tillbaka. Visar med handen mot den först kastade och säger jaa, hon springer ut och tar, det är den med trä och vinge, men hon släpper den strax framför mig, och på uppmaning vill hon inte ta den. Tyckte det var konstigt, för hon har en lång tid alltid kommit upp mot mig med apporter. Tänker då inte mer på detta, utan skickar på de två andra som hon löser på rätt sätt, och lämnar av som vi tränat.
Men på morgonen efter ser vi att de två vassa undre hörntänderna är borta, då förstår jag hennes beteende. Hon hade ont i munnen med den hårda träapporten, och det var kanske då de tänderna lossnade och trillade bort, medan med de mjuka apporterna gick det bra.
Har sagt till andra valpköpare i kullen, att se upp om valpen slarvar vid apportering, för det kan bero på tandbyte, och inget att bråka utan bara avvakta, så blir det bra igen. Valptänderna byter valpen mellan 4-6 månaders ålder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 301

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>