Smedmästarens Blogg

Vinglande flykt

2019-04-18 Dagens bilder blir på ett par krickänder, nu i praktdräkt.
Vår minsta and, som återkommet från sin flyttning nu i mars-april efter att lämnat landet under hösten. Häckar talrikas i Norrland, ofta i skogssjöar med mycket växlighet. En relativt oskygg and men som vid fara snabbt tar till vingarna i en vinglande flykt.
(Se bild under Aktuellt)

alt

                                                                                                                    alt

Stolta uppfödare

2019-04-17 Det är med stor glädje vi får bekräftelse på att valpar från vår kennel gör bra ifrån sig i olika sammanhang.
I dagarna har Smedmästarens Bruno ”Fubbick” nu 14 månader, en valp efter Smedmästarens Ila och vår hane Mallowdale ABE kallad ”Tom”, blivet godkänd sökhund (vapen, narkotika/sedlar) för polisen. Vilket innebär han får göra skarpa sök och biträda vid husrannsakningar mm.
Kommer då att ta över ansvaret efter Smedmästarens Chess ”Pucko” som nu på äldre dagar bara får njuta på sin ålders höst. Efter att i över tio år tjänat sin husse och polisen, vilket inneburet många beslag, som resulterat i många års fängelse för ett stort antal personer.
Och vi som uppfödare är väl medvetna om, att utan en hängiven, duktig förare hade detta inte blivet av, men om inte heller Bruno haft de egenskaper som detta kräver hade det slutat på annat sätt. Men när två parter har det som krävs, kan det bli så här bra.
Inget blir bättre än den svagaste länken.
Grattis till er båda från stolta uppfödare!

(Se bild under Aktuellt)

Såg mot mig

2019-04-16 Kom körande på en mindre väg, fick då se ett rådjur som gick och betade.
Reagerade med att stanna, tar ned fönstret, plocka fram kameran som fanns tillgänglig vid framsätet.
Bocken stannade till, såg mot mig, innan han vände och sprang längre in på fältet. Väl där ser han efter mig igen, och jag har fått några bilder. En äldre bock som fejat hornen, i närbild ser man att det är rött efter basthuden i pärlingen på hornen. Har den senaste tiden sett bockar med basthuden kvar, och så länge den är hel, växer fortfarande hornen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tills det händer

2019-04-15 Nu visar de upp sig överallt, ser självsäkra ut, inte speciellt rädda, går uppspända med auktoritet, och det leder ofta till deras död. Ser dem liggande längs våra vägar påkörda och döda, har tydligen när driften och parnings säsong är på gång annat i tankarna, går ut på vägar och känner sig nog odödliga, tills det händer.
De flesta har nog räknat ut vilka jag tänker på, mycket riktigt fasantuppar, vackra fåglar i naturen, mindre när de ligger längs med vägarna, de är värda ett bättre öde.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ila går vid mig

2019-04-14 Ibland när man ska ut i naturen, med kamera och hundar, tänker man på lämpliga platser. En har varit att ta mig till Ynde och det naturskyddsområde som är vid Siesjön östra sida, vilket även blir i Blekinge. Fågelvägen från vår bostad är det ca 3 km.
Vid denna tid brukar paddorna var igång med sin parning, och i detta område brukar det finnas mängder. Har Ila med, vi vandrar från bilen en halv km till vi kommer till det intressanta området, med fågeltorn där man ser över den vassrika sjön. På vägen dit vid en grind satt en skylt, hundar skall vara kopplade, och jag som inte hade koppel med mig.
Har ju alltid hundar lösa, men vid mig, aldrig springande fritt i marken, utom vid jaktträning på mark som jag får och kan ha hundar lösa. Jag fortsätter, Ila går vid mig, många grågäss på fälten närmast sjön, några vandrar bara iväg andra lyfter, slår ute i sjön.
Går upp i utsiktstornet, Ila sitter under trappan när jag går upp, det är det längsta hon är ifrån mig.
Grågäss och mängder med dykänder ligger på det lugna vattnet, ser ut som viggar.
Där finns längre sträckor med gångbryggor i vattenkanten innanför de högre vassar som skymmer sjön. Men nu har man huggit öppningar i vassen från bryggan, på några platser och där är sjön synlig. Går och ser i det grunda vattnet med avhuggen vass efter paddor, men inget levande syns till, ser tillslut en död padda i vattnet liggande på rygg, blir undrande vad har hänt, hade kollat datum vid besök vid samma tid något annat år, och då fanns paddorna här.
Går på bryggorna tills de avslutas med ett nytt men mindre torn, klättrar även upp i detta och ser ut över sjön. Det har inte givet det jag förväntade mig, längre fram finns det mycket trollsländor, fjärilar och mera fågelliv, har även sett snokar, men det är ännu för tidigt för dessa.
Jag och Ila väder tillbaka, möter två killar som ska ut och fiska, pratar lite med dem, snart är vi vid bilen och vänder hem.
(Se bild under Aktuellt)

Utsikt från torn                                                                           Öppning i vassen mot sjön 

alt alt

alt alt

Hade inte bestämt mig

2019-04-13 Rita undrar på morgonen om jag ska fiska, svara litet svävande att jag inte hade bestämt mig. Hon skulle gå sin runda med ett par hundar, idag kom turen till Nana och Andy.
Rundan tar 1,5 tim, och hon turas om med olika hundar.
Gick och tvekade, men tog Alice och Ila med i bilen, hade fiske grejorna i bilen, kör in i hänget ned till bron. Tar fiskespöet och går ned till ån kastar några kast, men ångra mig tror inte så mycket på det, går till bilen. Tar ut Ila, går en runda där hon får söka, i trevlig spanielmark, kastar ett par dummys och någon jag bara lämnar i marken som jag skickar på, detta är något hundarna gillar, så det blir att jag även tar en mindre runda med Alice.
Kör tillbaka, men får en tanke att prova fiska på nytt, stannar och går iväg, till ett tidigare bra ställe men inget händer, provar på ett par platser där det finns möjlighet att kasta på väg tillbaka.
Då händer det, följer linan där den skär vattenytan, allt går snabbt, i det mörka vattnet ser jag fisken i hugget. Det stora gapet som slukar wobblern, motstånd och plaskande, en större gädda, håller linan spänd och står en stund och avvaktar, sedan ska jag plocka fram huggkrok under västen, kameran ska ut ur fodralet, tar bilder. Ser att gäddan har slukat Wobblern, linan syns bara komma ut från gapet. När den lugnat ned sig något efter ett par rusningar tar jag den mot åkanten och lyfter upp den med huggkroken, en fin gädda, får inte ut wobblern som sitter långt ned i svalget, får kapa linan och reda ut det hemma. Den visade sig sedan väga 3,0 kg en hona med större romsäckar, mycket mat för oss som gilla kokt gädda med pepparrotsås. Även romen tas tillvara, bakas i ugnen till en rom låda att skära som pålägg på smörgås mm.
Ett hastigt beslut som än en gång lönade sig, stora gäddor i ån tar allt levande de får fatt i
inte bara andra fiskar, även bl.a. ligger andfåglarnas ällingar illa till, tror att ingen vill ha dessa gäddor i ån.
Kan konstatera, att en kort stunds fiske gav utdelning.
(Se bild under Aktuellt)

 

alt alt

Se detaljer

2019-04-12 Ofta när man ute i naturen, har man för bråttom, för att se detaljer, tänker i detta fall på olika växter. Men tar man sig tid och ser närmre, finner man att även de vanligt förekommande växterna är riktiga konstverk. Tog några bilder på blommande vide, och då, när man ser närmre på dessa är det verkligen fint, tycker jag.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Har börjat förstå

2019-04-11 Har Boy och Robin med ut i marken, de är med ute på ett hygge, där får Boy sökträna, han arbetar med bra fart, och undantagsvis behöver jag ge någon signal, när jag tycker att söket blir på gränsen till stort. Vill när Robin är med inte ge signaler till Boy, som inte berör henne, och hon blir undrande, det är inte bra.
Hon gör som hon brukar hänger efter där det går och hon blir äldre och större och lyckas nu följa honom bitvis.
Båda fick några apporterings uppgifter, har börjat med två markeringar för Robin och hon har börjat förstå att det finns en till när hon hämtat den första.
Det har tagit en tid med att hon inte kissar inne under de timmar hon är med Nelly i inne- rummet där de båda rör sig fritt från kväll till morgon, det har hänt någon gång men inte mer.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 297

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>