Smedmästarens Blogg

Avslutningsjakt

2023-01-27 Avslutningsjakt för säsongens större fasanjakter på Trolle-Ljungby och då även tackjakt för de som under säsongen hjälpt till som hundförare eller drevfolk, samt godsets eget folk.
Detta skedde efter att man delats upp i två gäng, för att turas om att driva eller vara skyttar.
Sex såter var planerade, tre för varje gäng med ombytta positioner.
Fortfarande mycket fasaner, vädret till sin fördel, som vanligt utsökt lunch som avslutades med tårta, inget att klaga på, alla gjorde sitt bästa och förhoppningsvis var även alla nöjda.
När man är skytt får kameran stanna i bilen, hade Nelly och Robin med som i två såter fick vara med och gör det som förväntas av dem.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt


alt alt

 

 

 

Åter i gräsmark

2023-01-24 Åter i gräsmarken med Aya och söker efter kontakt med hare. En överskådlig plats där jag hela tiden har uppsikt över henne vilket är viktigt för att träna stadga. Har inte någon tur idag att få henne i kontakt med hare, går senare i något kraftigare under vegetation.
Då stöter hon en fasantupp som tryckt hårt, hon är nästan över tuppen, men gör det jag hoppats även ska bli på hare, sätter sig spontant direkt och ser efter tuppen. Allt kom oväntat och allt gick snabbt, tog bild på henne efter stöten. Men stöt på fågel med full respekt är lättare att träna in och det har hon visat tidigt som ung valp.
Men visst känns det bra när allt blir så bra det kan bli. Det blev även apportträning, hon löser det i högsta fart ut och in på ett mycket positivt sätt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Det första ägget

2023-01-22 Vi går mot ljusare tider, och har höga temperaturer för årstiden detta påverkar våra dvärghöns. Vi har sedan en tid vid vackert väder låtit dem gå ut, de blockar gräs, sprätter och söker ätbart. De yngsta kochin kycklingarna från i fjol, fyra hönor och nu två tuppar, där hönorna börjar få växande röda kammar ett tecken på att värpningen är på gång, vilket besannades med deras första ägg. Dessa kochin höns är lugna och lätta att med att göra, de två tupparna i samma bur har hiten tills inte bråkat med varandra, liksom att det äldre paret tupp och höna som är föräldrar till de andra kan vara ute tillsammans utan bråk.
De är ju inte av typ värphöns men de har värpt bra tycker vi, förhållandevis stora ägg och som övriga inte värp under sena hösten/ vinter tills nu.
Att ha höns och fåglar bygger på ett stort intresse, inte något som går ihop på långa vägar och ännu värre nu med dubbla priset från tidigare på hönsmat och vete, men en hobby får kosta, men de ägg vi får har fina brandgula gulor tecken på det de äter och mår bra.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fritt agera

2023-01-20 Fasanjakt på drivna fasaner, var med i dreven med hundar, men även som apportör. Åter en behaglig dag inte mycket vind och endast vid ett tillfälle drog det in moln med utlösande kornsnö, som kom häftigt och överraskande, kameran fick stoppas i skydd innanför jackan. Det var en flock med påfåglar i ett drev, stora fåglar, duktiga på att flyga, några satte sig högt upp i stora bokar andra sprang förbi skyttar, inget man jagar men trevligt att de finns. Vid ett indrev, står jag stilla när drevfolket går fram, då kommer en katt smygande i vacker färg, stannar i buskar några meter från oss, ser mot mig, innan den går bakåt. När fasanerna kommit där de skall resas, i en tät gran plantering, är min uppgift att få fasaner i lämplig mängd att lyfta mot skyttar. Då med Nelly o Robin som får fritt agera, springer med fart in och fasaner lyfter, för att återkomma, sändes på nytt, detta upprepas till jakt ledning är nöjd, och de flesta fasanerna lämnat området. Ett bra arbete för denna form av jakt, och inget för hundar med tanke på jaktprov. Tog även bilder på en apporterande labrador. Åter mycket folk, jaktledning, skyttar, drevfolk och apportörer allt för dessa jakters genomförande, och som alltid en utsökt lunch som uppskattas.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Sin stora vilja

2023-01-18 Tog några bilder i gräsmarken på unghunden Aya, som jag uppskattar med sin stora vilja. Har några dagar i trädgården tränat Aya i fot gående med och utan koppel, något jag inte tidigare gjort trotts hennes ålder. Det har bara inte blivet av för när vi är ute i marker på träning och jakter har använt ordet gå fint, med ett inte så krävande krav. Där hundarna ska gå hos mig inom mitt närområde och inte framför mig. Det har blivet så eftersom jag ofta har flera hundar lösa samtidigt. Men vill ställa högre krav på henne och börjar med detta.
Hon tar det med glädje, håller jag fram kopplet kommer hon spontant och visar att hon vill ha det på sig, visar glädje med viftande svans när vi går, och är ibland nästan för mycket på gång.
Hon fattar snabbt och jag tycker det går bra. Kombinera detta med dummys träning och stadga på olika sätt. Även kommandot ut ett av flera moment inom apportering som vi tränar på. Måste säga att det verkligen är roligt att träna med en hund som vill så mycket.
(Se bild under Aktuellt)

 

alt alt

När det händer

2023-01-16 Hade bestämt besök av våra barnbarn Vilda o Froste som hade önskat potatisplättar och stekt rökt fläsk till lunch, något vi alla gillar. Det blev även jordgubbskräm till avslutning, en trevlig stund som vi alla bestämde att det gör vi om.

Efter detta tog jag unghunden Aya med i bilen körde till en gräsmark där vi tidigare fått kontakt med harar vilket jag hoppades skulle inträffa. Vill söka dessa kontakter med harar där jag ser och har kontroll över henne. Vi har gått närmre ¾ tim när det händer, har handen på kameran som hänger om halsen. En hare springer upp nära, mellan mig och Aya som ser den, haren passerar mig, tar bilder från höften, Aya hade fart när det hände, tvärstannar inte utan är efter flera meter och både hon och haren kommer i min skugga från den lågt stående solen, där efter stannar hon. Åter en harkontakt som jag har kontroll över, hon skulle stannat tidigare om allt skulle varit korrekt, tar henne tillbaka en bit och vi står stilla och jag undrar om jag fick bild på haren vilket visar sig.
(Se bild under Aktuellt)
Haren i min skugga                                                                   Aya på samma plats

alt alt 

Flera drev

2023-01-14 Drevjakt på egen mark, samling, lottning av pass, genom gång av säkerhet och skjutbart vilt. Mats och jag hade glädjen att se våra barnbarn som deltagare i jakten, någon med i tornet, någon skytt och en hundförare. En dag med passligt väder den bästa vädermässigt efter flera regniga dagar. Vi hade flera drev på vildsvin, dovhjort och rådjur alla fick se vilt men inga skott avlossades. Flera fick se den ko och kviga som en tid uppehållet sig på marken. Hade själv en hjort med brutna horn endast de främre horntagarna var synliga, men på mitt pass inte skjutbar.
Jakten avslutades med korvgrillning som efter några timmar i marken smakade utmärkt.
En dag som denna kändes bra fast inget mer än observationer på vilt blev det som det pratades om.
(Se bild under Aktuellt)

Bild från torn                                                                             En av hundarna

alt alt

alt alt

Jagar dem inte

2023-01-13 Kör på den väg som går genom vår jaktmark, svänger in på en mindre väg i kanten på skog och hygge med planterad tall.
Ser det rör sig bland de närmste buskarna i skogskanten, stannar, ser att det är fasaner två tuppar två hönor, tar kameran och ned med rutan. Verkar först inte rädda, stannar kvar och ser mot bilen, när jag får upp kameran börjar tupparna gå iväg längs med skogskanten och hönorna följer efter. Han få några bilder de flesta med buskar som skymmer.
Men varje gång jag får bekräftelse på att fasanerna finns på marken och blir fler för varje år blir jag glad, vi har foderautomat till dem, och vi jagar dem inte och försöker hålla efter rävar. Vid senast drevjakten var hundföraren i kontakt med ett tio talet fasaner.
Kan vi som har spaniel få en stöt under träning är vi nöjda. En mark utan vilt är inget värt, därför är vi restriktiva även med annat vilt.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 426

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>