Smedmästarens Blogg

Då är den störd

2019-01-02 Hade lagt ut rester av en and, på ett utsått fält utanför trädgården, som jag tillvara tagit bröstet på. Kunde bevaka den från fönster i övre våningen, tanken var att kunna ta bilder på de fåglar som är intresserade. När jag vid olika tillfällen går upp och kollar ser jag att där sitter en ormvråk, som funnit det ätbara, hämtar kameran, försöker försiktigt öppna fönstret, ser att vråken uppmärksammar rörelser i fönstret, får avvakta, innan jag försöker igen.
När den åter äter får jag tillräcklig öppnig för kameran, men då är den störd och försöker flyga iväg med sin mat längre ut på fältet, men det syns inte vara helt enkelt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ska du jaga gäss

2018-12-31 Fick ett samtal under gårdagskvällen när jag satt och såg ishockey på TV.
”Hej! Ska du jaga gäss i morgon” löd frågan från jakt kamraten Mats Börjesson.
”Det vet jag inget om” blev mitt svar. ”Jag har nyss kommit hem, varit och byggt gömsle på jaktmarken, där var många gäss under dagen, vill du komma, så möts vi kl 7:00 där vi brukar”.
Den chansen ville jag inte missa, så jag tackade ja.
Det blir som vid dessa jakter, upp tidigt, plocka ihop det som skulle med, valde Boy, för en hund skulle med, Mats hade sin Smedmästarens Hanne de skulle ju även förutom oss vara i gömslet.
I mörkret satte vi ut gåsbulvaner, blåsten vi hoppats på uteblev, det var lugnt och mulet, långt ifrån bra jaktväder för gäss. När det började ljusna hördes gässens rop från olika håll även de första skotten. Några gäss kom på glidande vingar men ångrade sig, andra landade styvt hundra meter ut på fältet, med bet och potatisrester. Det kom flera, snart fanns där något hundratal, då några svängde runt och vi fick första chansen, en föll och alla gässen drog iväg.
Timmarna gick, överflygande gäss passerade på högre höjd i alla riktningar, när vi fick en andra chans, sköt på samma gås som träffad gled ut på fältet där gåsflocken tidigare stått.
Tog bössa, kamera och Boy och gick mot gåsen som då gick från oss, lyfte och flög hundra meter till och forstsatte gå, fick svårt att se den på den svarta jorden, men Boy och jag fortsatte, då gåsen försökte flyga igen, men det blev kortare än förra gången. Försökte skicka Boy som inte sett vad vi var ute efter, han var långt framför mig, men ser att han fått upp spår på gåsen och följde det, tills han får se den och går på direkt, gåsen flaxar men han har den, tar ett bra grepp och kommer gående med gåsen, bär den minst hundra meter, tar om greppet två gånger, men kommer och lämnar i min hand. Hans första levande gås och han gör det bra, var även lugn i gömslet, lade sig att sova när inget hände. När klockan var 11 bröt vi, vi fick två chanser, med resultat två sädgäss. Hade hoppats på mera med ändå nöjda med det som hänt.
Nu var det bara att plocka ihop, testade med Hanne som även hon bar en gås.
Hem och äta något, vilar en stund, sedan till bekanta för att äta gott och invänta det nya året.
(Se bild under Aktuellt)

Boy har kommit ifatt och tagit gåsen                                                      Mats i gömslet

alt alt

Flera fågeljakter

2018-12-29 Det har den senaste tiden varit flera fågeljakter på fasan och änder.
Och så även idag, drivna fasaner och även änder.
Idag hjälpte jag till med indrev och även gick och reste fasaner i såtarna, däremot ingen apportering.
I tätare majsfält, med mängder av fasaner är det inte lätt att ha kontroll över sina hundar och vid första såten fick hundarna på indrev stanna i bilen, först när fasanerna skulle resas hade jag hund med.
I majsfältet satt det fullt med majskolvar kvar, rensade en sådan från höljet och majskornen kom fram. Det såg riktigt smakligt ut, men detta är fodermajs för djuren, och kanske inte som den majs vi kallar sockermajs, som är god att äta. Vet igentligen inte vad skillnaden är.
Fasaner och änder i mängder, i samtliga såtar. Turades om med olika hundar, på för dem vad jag tyckte lämpliga biotoper där jag hade hyfsad kontroll på dem som jag vill ska visa respekt för de fasaner de reser som Boy och Ila. Ella var åter med, fick då resa fasaner i remiss med täta busksnår som klippta granar mm.
Går riktigt bra i början i mark med lägre skyddsväxter, håller bra kotakt och respekterar då fasaner. Men kommer in i områden där jag inte ser henne, då är hon långt ute efter springande fasaner och får fåglar i luften i ett begränsat område, helt ok för jakten, men vill helst inte att hon gör så här. Att blåsa i pipan till en hund över 11 år som hör dåligt, får ingen verkan.
Att hon gjorde det får jag acceptera för jag valde henne till detta, men hade varit besviken på mig själv om någon av de yngre gjort på detta sätt. Dagen avslutades med viltparad och tända eldkorgar.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 alt

Då blir det fart

2018-12-28 Nellys valpar 2 veckor, ligger i polen, mestadels sovande om inte Nelly besöker dem, för att dia dem. Då blir det fart, alla vill få sin spena och man trängs med varandra.
Detta fortgår en stund tills hon släpper mjölken, och man ser tydligt när det sker, sedan kommer lugnet tillbaka.
De har även öppnat ögonen men troligtvis ser de inget ännu.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)

alt alt

Gråhäger i sjön

2018-12-26 Bilder på en fiskande gråhäger i Ivösjön.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

God Jul och Gott Nytt År

2018-12-24 Vi vill önska alla vänner, bekanta och läsare av min Blogg en
God Jul och ett Gott Nytt År.

alt

 

Bara att njuta

2018-12-23 Jakt på vår arrenderade mark, hade kommit snö igår och nu tidigt på morgonen
kom något till. Och det blev en fin dag, ljust tack vare snön och solen visade sig, svag nordlig vind. Vi möttes av ett vackert landskap, det var bara att njuta!
När alla var på plats, släpptes hundar och direkt blev det drev efter en liten stund small det, hundföraren hade skjutet en dovhjortskalv på drev.
Rådjur var synliga, inte minst för mig, fick pass på ett hygge, såg rådjur springa iväg när vi två som skulle vara där i vars ett torn. Efter ett tag kom rådjuren tillbaka över hygget, rå med två kid, kom försiktigt smygande, rået stannar, lyssnar och ser sig om.
När de är mindre än femtio meter från mig, lägger de mindre sig och efter en stund även rået. Tiden går när hon åter står och spejar, ser längre stunder på mig, är rädd hon hör när någon pratar i radion fast jag har hörsnäcka. Då börjar hon åter gå mot mig, ätande på björksly, de två kiden följer efter, stanna och ser längre stunder på mig, som har varit helt stilla.
Har ett problem, glömde att ta kameran med, den blev kvar i bilen.
Hon är nära, när hundarna har hittat gris, men på en annan del av marken där vi inte har skyttar. Hundföraren kallar till sig hundarna, och vi grupperar om, och vi på hygget måste visa oss och rådjuren springer. När vi går är vi överens om att det är trevligare att få se dessa än att skjuta de rådjur vi har på marken för en mindre bit kött, därför har vi fredat dem, hoppas även andra kan tänka så.
Efter omgrupperingen, släpps hundar igen och snart har de funnit svinen, det går runt i ett tätare område på vår mark i timmar, någon gris lämnar marken, men flera finns kvar.
Det går från sida till sida, av de få skyttar vi var, hör alla hundarnas skall nära, flera får se gris, men fler lämnar marken utan möjlighet till skott. Kylan biter i kroppen efter att suttit i flera timmar känns det bra när hundföraren känner att nu får det vara. En nötväcka hade hälsat på, klättrande på närmsta tallen.
En räv och flera dovhjortar hade passerat skyttar liksom rådjur, vi hade alla fått se vilt och kände oss nöjda med dagen.
Och i den nu på eftermiddagen påbörjade skymningen grillades de medtagna korvarna över tänd brasa, som efter en lång dag utan mat smakade förträffligt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Över sina spaniels

2018-12-22 Vad kan man mer begära än att få gå i fina marker innehållande mycket vilt och själv få skjuta över sina spaniels. Det fick jag och Mats Eliasson göra tillsammans med en apportör tillika skytt, samt jaktledare Jocke och hjälpare från godset.
Vi var fem på jakten, någon stod för, vi turades om, medan vi andra gick i marken.
Men vädret var inte med oss som vid de senast jakterna tidigare i veckan, nu regnade det och det var regnkläder på, snön var borta. Men med rätt kläder gick det ändå bra, värre med vatten på glasögonen men även det fick gå. Och mitt på dagen höll det upp innan det åter regnade.

Hundarna skötte sig, med bra apporteringar, och det gällde även Ella, nu i dagarna fyllda 11 år. Hade testat henne i marken dagen innan och hon hörde pipan och höll avstånd, fick då följa med, stötte även tupp, helt lugn, som jag kunde fälla för henne och hon fick apportera.
Andy, vår springer har en enorm jaktlust, som ibland tar över, han är duktig men jag tycker även att det blir jobbigt, att tygla och försöka dämpa honom.

Det blir för mycket med att själv bära bössa, föra hund, sköta radio mm, och i detta väder bära kamera och ta bilder, så kameran fick stanna i bilen.
Även idag blev vi bjudna på en härlig smaklig lunch, skyttet hade även gott bra, och fick fällt vilt med oss hem, flera timmas arbete men när det väl är gjort, har vi många måltider på smakligt viltkött.
En dag att minnas, och stort tack till ansvariga som gjorde det möjligt, detta som tack för de gånger vi gått med våra spaniels på rough shooting under hösten.
(Se bild under Aktuellt)

Bilder från jakt i veckan

alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 287

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>