Smedmästarens Blogg

Tills en viker sig

2021-11-18 Vid denna tid är dovhjortarna i brunst, de större hjortarna gör upp om rangordningen, när två likvärdiga hjortar känner på varandra uppstår strider, ibland korta men även längre stunder tills en viker sig och jagas bort.
Ofta leder inte dessa strider till större skador på de större hjortarna som täcker sin kropp med hornen. Men det händer att en ung spetshjort kan lägga sig i när två stora gör upp, komma från sidan och punktera vitala delar med sina spetsiga horn, vilket kan allvarligt skada den stora, som i värsta fall kan avliva.
De stora grupperna av hornbärande handjur sprängs sönder och mindre grupper eller ensamma hjortar sprids ut. Platshjorten har hindarna omkring sig och kör bort lägre rankade hjortar. Ett krävande vaktande och det finns alltid andra som vill ta hans plats och inte alla viker sig utan strid. Om han inte klara av detta och krafterna tagit slut får han dra sig tillbaka och vila upp sig, och det blir en ny herre på täppan.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

 

Uppflogs jakt

2021-11-16 Det har den senaste tiden varit flera jakter med uppflogs jakt på änder.
Änder som kommer norr ifrån för att rasta under flyttning längre söder ut eller övervintra i den södra delen av landet så länge som det finns öppet vatten och de finner mat.
De änder det handlar om är främst gräsänder, men även krickor, bläsänder och ibland någon stjärtand. Och då är platser med öppet vatten, skydd och mat, samlingsplatser för dessa simänder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

SM spaniel

2021-11- 15 I helgen som gick hölls det SM för spaniel på Stensnäs i Blekinge.
Två Smedmästare hundar deltog under lördagens prov för cockerspaniel.
Båda genomförde provet väl och Smedmästarens Mollie/ Mats Eliasson tilldelades diplom.
Ännu bättre gick det för Smedmästarens Isa/ Bartek Brejski som tilldelades en andra placering.  Två hundar som är helsyskon med våra tikar Ila och Tanja ”Nelly” efter Smedmästarens Gry, där även många andra syskon har höga meriter på jaktprov.

Vinnare Hunters Guild Juniper/ Helena Tilly.
Ett stort grattis till dessa och övriga placerade.
 
Har två hundar som har de meriter som krävs för att få starta, men var ändå tveksam av olika anledningar att anmäla fast att SM sker på nära avstånd.

Marken bär inte

2021-11-14 Det mycket regnandet den senaste tiden gör att vatten blir stående utan att sjunka på platser som är lågpunkter och även normalt sanka. Större arealer ligger under vatten som de normalt inte gör. Ett gissel för lantbrukarna som inte får upp sina potatis och betor, marken bär inte och maskinerna kör fast. Såg ett potatis fält som vi skulle passera vid jakt, vattnet nådde på flera platser högt upp på stövlarna, det var svårt att gå, potatis låg utsprida ovan jord i vattnet, ingen tilltalande syn. Men så har det varit på många marker, även större vatten samlingar uppstår mer likt mindre sjöar, både på odlade och betesmarker.
Syd-ost om Trolle-Ljungby mosse ligger mycket under vatten, har aldrig tidigare år sett så stor vattenyta på denna plats. Men inte alla drabbats, stora flockar med främst andfågel ligger på vattnet, något som dessa fåglar utnyttjar.
(Se bilder även under Aktuellt)

alt 

                                                                                              alt

Tillfört något

2021-11-12 Ny jakt med mina hundar, en dag med ”rough shooting” på närliggande gods.
Med blandade jaktformer, and uppflog, drivna fasaner, såter som drevs av med tanke på hare och räv. Även jakt med stötthundar i dungar med tät vegetation även här fasan och hare . Hade idag fem hundar med för att välja hund inför den uppgift jag får.
När dagens jakt var slut hade alla på olika sätt tillfört något och fått vara med.
Den som fick mest att göra var Ila som var med som apportör när en utsådd remsa med bl.a. rörflen och majs drevs av, mycket fågel, bra skytte och hamnade rätt i smeten där många fåglar föll, och Ila gjorde det bra med många snabba apporteringar och vi hade en ansenlig mängd apporterade fasaner på vår plats.
Något annorlunda men spännande var när områden i skogsmiljö manuellt drevs av och vi hundförare placerades med hund vid skytt eller på linje mellan skyttar, och jag med kamera beredd på någon häftig händelse skulle utspela sig.
På båda platserna fick jag se harar, en blev skjuten men ingen chans till foto.
Som avslutning ville man få stöthundar som utan större kontroll stötte ut fasaner i tätt hög vegetation och då fick de bli Alice den äldsta, som fick jaga fritt och det har hon inget emot. Det kom flera fasaner som lämnade området, och efter en kom Alice som rusade ut och apporterade den skjutna fasan hon stött, något som jag förväntade skulle kunna hända och så blev det. Och som det så många gånger blir får hon huvudet täckt av vingen, söker då utan att se mig och det blir en runda bland folk, tills hon vid någon lämnar fågeln och kommer till mig.
Åter en trevlig dag mindre med folk och olika jakter.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

En projektil

2021-11-11 Fasanjakt på drivna fasaner, där även elva retriever provades under tävlings lika former, vilket påverkade hur vi övriga fick anpassa oss till detta.
Hade med vetskap om detta endast tre hundar med, räknade inte med att få apportera i någon såt, men det visade sig att många provhundar fick bryta i ett tidigt skede redan på första såten. Därför fick vi apportera vid andra såten, sedan blev det som vid första att gå med i drev och stöta fasaner, då var provet åter på plats med nu endast fyra kvarvarande hundar, och här kom avgörandet, Anders Carlsson med en sista utmärkt lång och svår apport stod då som enda kvarvarande deltagare som segrare, och det är till att gratulera!
Lunch och sedan efter förflyttning två nya såter som jagades av.
En händelse inträffade, står med tre hundar och ska apportera inne bland stora ekar, med skytt en bit framför, som skjuter på en hög fasanhöna, den kommer mot oss som en projektil, slår med en duns två meter framför Nelly o Alice. Båda helt stilla, hönan trycker i gräset helt synlig framför dem, det går en stund då vänder Alice på huvudet bakåt mot mig, Som att fråga om det ok att apportera, jag har varit helt tyst, då bestämmer hon sig för att agera, tar hönan och kommer med den. Att båda satt kvar en längre stund utan påverkan från mig, tycker jag var bra, även om Alice gick utan besked. Jag kunde gett dem kommando att stanna, men tycker de visade bra stadga inför det som hände.
(Se bild under Aktuellt)

Bilder på avstånd på provdeltagare
alt alt

Nelly, Robin o Alice                                                                  Robin med tupp

alt alt

 

Mängder med blad

2021-11-09 Vi har många lövträd, på det vi benämner baksidan främst björk och bok.
Närmast huset och den större gräsmattan har vi flera fruktträd, större hassel buskar och det största är valnötsträdet. En tid under hösten fäller dessa träd mängder med blad, för några år sedan räfsade vi och körde flera lass med löv till tippen, men på senare år kör jag sönder löven i mindre bitar och låter det ligga kvar. Vilket gagnar daggmaskarna som tar ned det i sina gångar och blir ett tillskott för de växter som finns bland gräs och klöver i gräsmattan.
Jag har skrivet andra år om detta, varje gång förundras jag var tar det vägen, det syns tydligt när man kör bland löven hur ”rent” det blir. Det blir att man efterhand som löven faller kör en stund där det ligger flest löv och tror nog det blir ca fem gånger som jag kör ytan.
Men jag har även en släpande lövuppsamlare som kan kopplas efter gräsklipparen.
Med tanke på att man nu inte ska använda torv till jordförbättring enligt expertisen, har vi tänkt samla löv till en kompost för att kunna få material framöver.

Därför har jag kört och samlat på baksidan, sen får vi se hur det blir med det.
Det är ju enklare och lättare att köra med maskin än att enbart räfsa och samla upp, även om man vid träd, buskar staket mm, måste räfsa ut löven på öppen yta för att komma åt löven med klipparen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Väldigt effektiv

2021-11-07 För några dagar sedan hade det blivet en större mullvadshög på gräsmattan.
Måste säga att det var överraskande för det är länge sedan vi hade besök av dessa grävande djur. Vad jag kommer ihåg hade vi inga tidigare i år eller året innan.
Det blev att ta fram mullvadsfällan som laddas med skott och placera den i hålet som fick rensas fram. Det hade gått några dagar inget hade hänt men så en dag såg jag att den var utlöst.
Tog med spännig fram en spade och resande i hålet i den blöta jorden efter allt regn.
Provade med fingrarna så långt det gick, men kände inget, tog en maskros stickare och grävde med den, och då fick jag se en fot, kunde då efter en stund få upp den döda mullvaden.
Fällan har visat sig väldigt effektiv, skottet har ingen kula som flyger iväg utan det bildas en kraftig tryckvåg som mullvaden inte tål utan dör direkt.
Var mullvadens oväntade uppdykande berodde på efter så lång tid kan man undra över, och finns det en, brukar det finnas fler.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 388

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>