Smedmästarens Blogg

Om embryot levde

2020-05-30 Nu har det gått en vecka för de 12 äggen som lades i kläckmaskinen och det var tid att lysa dem, för nu skulle det gå att se om de var befruktade och om embryot levde.
Tog ut sex ägg och lyste genom dem med speciallampa, fyra var bra de andra var blanka.
Tänkte att det är ok, tog ut de resterande äggen, där var bara ett som var början till kyckling i.
Något sämre än väntat, men av någon anledning började jag med fem ägg vid två tillfällen som gick snett. Nu har jag fem befruktade ägg, men mycket kan hända, nu väntar jag en vecka till och hoppas de fortfarande utvecklas. De två hönorna ligger fortfarande på blanka ägg, får se hur länge de orkar hålla på. Det är ju fortfarande 2 veckor tills äggen ska kläckas.

Vår betong cocker har fått ny färg, ser blank och fin ut i pälsen där han sitter och ser ut över vår trädgård.

Vi sitter och fika vid hammocken och trädgårdsbordet med våra Holländska dvärghöns runt oss, ibland stoppar vi till dem något, och de är helt orädda springer mellan benen på oss och vi tycker det är trevligt. Det är varmt i solen och några av hönorna lägger sig för att sola vid mina fötter, sträcker ut vingarna och tycks njuta. Det kommer fler och snart ligger flera där, helt oberörda av vår närvaro.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Bara några veckor

2020-05-29 Står och beundrar en buske av rododendron som nu håller på att slå ut när jag ser en gräsgrön guldbagge i en blomma. En bagge som har en tvåårig livscykel från ägg till färdig skalbagge som blir uppemot 20mm lång. Lever som larv den längsta tiden, som färdigutvecklad lever den bara några veckor, flyger under soliga dagar. Söker sig till olika blommor och det ofta där man träffar på den.
Hinner ta några bilder innan den klättrar fram och flyger.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Rita har försökt

2020-05-28 Alla som har haft eller har hundar vet vilken glädje de sprider om man uppfattas av hunden som den självklara ledare i den familjeflock som hunden ingår i.
Men även dessa fina dagar har ett slut, har man många hundar i olika åldrar kommer för eller senare den dagen, där svåra men riktiga beslut måste fattas för hundens bästa.

Smedmästarens Ciwi ”Ella” har uppnått en ålder av 12,5 år, har inte visat några symtom på något synligt problem utan bara med ålderns rätt tagit det lugnt, gärna velat gå in i hundrummet för att vila, vilket hon fått, har inte hört på flera år men klarat allt med handtecken och kroppsspråk.
Men nu en längre tid tycks hon tappat aptiten, nosar på maten och lämnar, har blivet väldigt mager och ryggen är vass när man tar på henne, men mycket blir dolt av hennes päls.
Rita har försökt med olika mat för att få henne att äta, välling, ägg, konserverad färskt kött och fiskbullar mm. Men hon har på sin höjd stått och slickat, tagit mat och lagt på plattorna på uteplatsen, med en samling av öriga hundar som är intresserade av den lukt som hennes läckerheter sprider och vi har fått passa hennes mat. När hon inte fått något i sig har hon fått maten med in i hundrummet, där inget stört henne, men hon har inte rört det där heller.
Det håller inte i längden att inte äta, och de senaste dagarna har slem dreglat ut från mungiporna, och det är med stor oro vi ser henne och vill inte att hon ska lida och må dåligt.
Det blev att kontakta veterinär, lika ledsamt vid varje gammal hund, men sunt förnuft måste gå före. Man vill inte vänta tills det blir ännu sämre och veterinären tyckte det var ett rätt beslut, hon fick lugnt somna in, tragiskt men det fanns inget som skulle varit bättre.
”Ella” var en hund vi köpt tillbaka som ung hund, som inte hade det bra i den familj hon hamnat hos. Hade av ägaren många fel, vilket vi inte hade kunnat se.
Blev SJ(j)CH efter att taget tre förstapris EKL på jaktprov i följd, och var av mig ansedd som en utmärkt jakthund vid praktisk jakt. Ända tills hennes minskade hörsel gjorde hennes deltagande omöjligt vid större jakter.
”Ella” hade tre kullar med valpar och är äldre syster till Smedmästarens Nana nu 11 år.
Nu har vår flock blivet mindre på kort tid, består nu av sex hundar med Nana som äldst.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vanligt på äldre

2020-05-27 Vi hade behandlat våra höns för benskorv vid två tillfällen tidigare med 10 dagars mellanrum och idag gjorde vi det igen. Rita fångar dem med håv och jag tar emot för att doppa deras ben i matolja och vid behov klipper klor. Benskorv är en parasit som angriper benens fjäll med resultat att det blir benpålagringar, med smärta för hönsen.
Skorv blir vanligt på äldre sällskapshöns som kan bli gamla, och finns i burar och på sittpinnar.
Och vi brukar varje år se över dem och vi ser nu efter två behandlingar att flertalet ser bra ut och har inga problem med ben och fötter. Det är inte lika enkelt med kochin som med sina fjäderbeklädda ben inte går att stoppa i en burk, utan får penslas och vi tar även silikon spray vid behov för att nå in bland benfjädrarna.
Det är som att hönsen förstår att vi försöker hjälpa dem, de flesta är helt lugna, någon kan sprätta till så oljan stinker, gäller att skydda sig mot detta.
Nu hoppas vi att det räcker denna säsong, men vi har dem gående runt oss varje dag så vi har koll nu när vi går hemma och pysslar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Det vet fåglarna

2020-05-26 Åter har maskletande större fåglar varit på gräsmattan och det är tidiga morgnar eller mot kvällningen som de kommer i flertal. Har det kommit regn så är daggmaskarna aktiva och det vet fåglarna. Vitfåglar som skrattmås, fiskmås och svartfågel som råkor kan samtidigt räknas till ett femtontal som patrullera av gräsytorna.
Fick bilder på en av fiskmåsarna som drar i en mask som kämpar för att hålla emot från sin gång i marken.
(Se bild även under Aktuellt)

alt alt

Startar jag en kläckare

2020-05-25 Nu när jag hade fått nya ägg, var frågan skulle jag chansa med hönorna, eller skulle jag starta upp en äggkläckningsmaskin. Har sysslat med att ruva ägg i maskiner i många år, har flera olika maskiner, det har varit ägg från fasaner, rapphöns, vaktlar, höns mm.
När kycklingarna väl kommit fram är det enklast med höna som värmer och ser till dem, slipper då värmelampor och mera passning. De två hönorna har legat en tid och börja om med nya ägg betyder att de får ruva länge, det kan hända att de går upp innan tiden för kläckning är nådd.
Därför startar jag en kläckare, lägger de tolv äggen i en maskin som själv vänder äggen, gäller att se till att värmen är rätt och att det finns vatten i avsedda skålar för rätt fuktighet.
Efter en vecka kan jag se om de är befruktade och vid liv. Hönorna får ligga på obefruktade ägg tillsvidare, om de ligger och allt blir rätt kan de få ta över eventuella kycklingar.
Eller en av de mindre hönorna vill ruva som jag kan utnyttja för detsamma.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vi tränar vidare

2020-05-24 När jag var och hämtade äggen hos Mats passade jag på att ta med Robin för ett nytt försök vid vattnet. Hade varit vid Levrasjön vid två tillfällen med henne och tycker hon gjort framsteg varje gång, har spontant simmat ut efter dummyn några gånger. Har nu ökat avstånd till ca tjugo meter och hon har löst uppgiften.
Vid havet, åter vid den långgrunda stranden gjorde jag nya kast med dummyn ut på simdjupt vatten, visst saknas den riktiga farten, men hon sprang i lågvattnet på väg ut och viljan att lösa uppgiften har hon. Som jag ser på det, gäller det att få upp självförtroendet i vattnet igen och vi tränar vidare så kommer även det efter hand. Hade ny and med som apporterades både i vattnet och på land. Var nöjd efter det, ingen mening hålla på längre stunder, det är fortfarande kallt i vattnet och såg att hon frös.
(Se bild under Aktuellt)

Robin på väg ut                                                                        Kommer med dummyn

alt alt

Gått sönder i redet

2020-05-23 Vi har olika sorters dvärghöns, några av dessa är av rasen cochinchina (kochin).
Vi har sex men tyvärr är fyra tuppar, de tre tupparna finns i en egen bur.
De två hönorna vill ruva när de värpt ett antal ägg, och vi vill gärna få några fler hönor, därför lät vi hönan som ville ruva först få några ägg, men det visade sig att de inte var befruktade. Tog då och pratade med Mats E som har flera avkommer som kommer från oss om han hade så jag kunde få några ägg.
Fick fem ägg, tyckte det räckte, byte de obefruktade äggen mot dessa under hönan, samtidigt fick den andra tre ägg från våra Holländska dvärghöns, de låg sida vid sida och rasen är bra ruvhöns.
Men så en dag hade ett av de fem äggen gått sönder i redet, gula kletat på övriga ägg. Fann senare ägg på marken i voljären det var ägg som följt ut med hönan, tog under henne och kände ett ägg som satt fast i fjädrar under henne, fick rycka bort det.
Orsak kan vara att dessa höns har kraftiga fjädrar på benen vilket kan orsakat det som skedde
Hon fick sina nu tre ägg igen, när tiden på sju dagar hade gått, lyste jag äggen bara ett under varje höna fanns foster i. Kändes inte som meningsfullt att få endast en kochin kyckling och det kanske var en tupp.
Fick tänka om, kontakta Mats igen och fråga efter ägg, han hade samlat, hade åtta, tingade dem för hämtning dagen efter, då hade han tolv. Ville egentligen bara få fram några hönkycklingar det var allt, men kön kan man inte se på äggen, så jag tog alla, med tanke på hur det gått med tidigare försök.
(Se bild under Aktuellt)

Fler artiklar...

Sida 5 av 331

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>