Smedmästarens Blogg

Boy i sök

2020-02-29 Har när vädret varit av det bättre slaget, har jag åter försökt att träna med hundar ute i marken. Det har blivet någon tur med Boy i sök, men även Nelly har fått söka och stöt på fasan. Men som jag skrivet tidigare, dessa hundar vet vad det handlar om och det är dit jag är på väg med Robin.
En hund som söker och finner vilt, visar respekt och spontant stannar vid uppflog eller språng, arbetar i bra fart inom lämpligt avstånd, håller kontakt, kan föras med små medel, ta handtecken och om det skulle krävas kan mina signaler.
Det finns mer men mycket går i vart annat, erfarenhet är något hunden måste få chans att få, genom att komma i situationer på ett korrekt sätt, där inte felen blir vägledande för hunden. Att ändra det som blivet fel är svårare än att göra rätt från början, och det ligger inte på hunden utan på föraren. Att inte sätta sig i situationer som kan leda till fel, genom att tänka innan det händer, ställa sig själv frågan, klarar vi, hunden och jag det som kan hända om vi gör så här. Om svaret är tveksamt, avstå, gå framåt men inte fortare än att det man utsätter hunden för blir som man tänkt, och ha en säker grund att stå på.
De flesta vill komma i vilt kontakter med sin spaniel så fort som möjligt, men om inte allt innan finns på plats, händer det som inte skulle hänt, en eftergång där varken föraren eller hunden var mogna för den situation som uppstod.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ett skämt

2020-02-28 Att man tar fram kamera och tar bilder på ett knappt marktäckande snö när man som Skåning i år får se snö för första gången, är nog ett skämt för en norrlänning.
Men så blev det, knappt två cm, det kom som större flingor på morgonen, och fram på dagen var det borta. Tog några bilder innan det tinat bort i trädgården.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Hon är så stabil

2020-02-26 Har åter tagit mig till bra träningsmark på fasaner. Nelly och Robin är med mig. Är på ny mark med Robin i fin spaniel biotop, hon söker i en längre remsa, det som händer är att en tupp lyfter en bit framför oss utan direkt kontakt, och som tuppar gör kacklar den. Vet inte om Robin sett tuppen, men sätter sig troligen på grund av ljudet vid uppfloget.
En halv timmes sök utan att mer händer, tar mig till nytt område.

Nelly får börja söka, hon gör det bra, finner en tupp i högre torra nässlor, i direkt stött.
Tuppen flyger rakt över mig, på nära håll, Nelly sitter på uppflogs platsen.

Nu tar jag Robin, som visar att detta gillar hon, vi går i medvind, i högre gräs lyfter en höna, hon sätter sig, får söka igen, då lyfter ytterligare några hönor, och hon respekterar dessa.
Så fortsätter det, hon stöter nu en ny i motvind, och är som tidigare helt fast, vänder sig om och ser undrande på mig, jag gjorde väl rätt husse tycktes hon undra. Tog bilder på detta.
Senare kommer vi till en utsådd bit med högre växtlighet, har lärt mig att läsa hennes beteende, förstår att hon känner fågel framför sig. Hon stannar upp med högt huvud, jag går mot henne med kameran beredd, då tar hon några steg och två fasanhönor lyfter, ser henne när hon står och ser efter de bortflygande fasanerna som hon stötte. Hon är så stabil en hund kan vara i dessa situationer och efter en stund upprepas allt igen.
Är tacksam för att få gå på dessa marker, vilket gett hundarna flera chanser till kontakter på tryckande fasaner och speciellt viktigt är det för unga Robin, som nu fått erfarenhet vid dessa upprepade viltkontakter under den senaste tiden.
(Se bild under Aktuellt)

                                                                             alt 

 

                                                                alt

Små fåglar

2020-02-25 Vi har sedan en tid dagligen haft en mindre flock av grönsiskor vid fågel maten, små fåglar i storlek med blåmesar, och deras intresse har varit solrosfrön. Vi fyller automaten varje dag och pilfinkar och gråsparvar har tagit det som sin uppgift att tömma den, sitter vid de hål där de kommer åt frön och bara plockar ut, ser hur frön hela tiden faller till marken. Nu gör det ingenting för på marken finns andra som tar dessa, bl.a. grönsiskorna, talgoxar, blåmesar och ibland syns grönfinkar, nötväckor, bofink, entita mm.
Rödhaken finns även här, söker och finner mat som ramlar ned från de olika platser med talgbollar som andra fåglar släpper när de hackar på dessa, ser hur de finner dessa mindre bitar, har inte den näbb som passar för solrosfrön.

Grönsiskor är under häckningstid start knuten till gran och tallskog, i norra delen av landet, lever då till stor del av kottarnas frön. De är till övervägande del flyttfåglar, men flera är stannfåglar som under vintertid, söker frön från främst al, har sett dem ofta i sällskap med olika mesar som drar fram mellan träden i tätt slutna flockar.
Att de finns nu är ännu ett tecken på att de finner föda och det påverkar deras vidare flyttning, och kanske nu den uteblir för allt fler individer, i det allt varmare klimatet.
Det är med glädje vi fått ha dem här en tid, får se hur länge de stannar.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Ila har fått valpar

2020-02-24 Smedmästarens Ila har fått sin andra kull valpar, Saxaphone Apollo "Boy" har blivet far till sin andra kull, Smedmästarens Robin har fått sex halvsyskon. De sex valparna är pigga och jämna, könen blev 3+3.
Nu vet vi antal och kön och kan börja fundera på hur vi placerar dem, men först vill vi se att allt är som det ska.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ valpar)  

alt alt

 

Möte med rådjur

2020-02-23 Möte med rådjur i öppet landskap.
Är ute och ser efter lämplig mark för att gå och träna mina cockrar, då jag får se dessa rådjur ifrån bilen, två ligger en står. Har även den kameran med större objektiv vid mig i bilen, och då tar jag den, och med stöd får jag några bilder. De bryr sig inte först, sedan reser bocken sig och går till rået, de ser mot bilen och bestämmer att det fick vara nog, drar det tredje med sig hoppar över vid ett dike och ser dem först längre bort.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Visst är detta vårtecken

2020-02-21 Vi har matplats till småfåglarna utanför köksfönstret, ser därför ofta på den rörelse och aktivitet som detta ger med flera olika arter, när vi sitter vid köksbordet och äter.
Häromdagen hade Rita sett en vad hon trodde en stare på grannens ena byggnad, ett tak med tegelpannor som stararna under många år haft som lämplig häcknings plats med då flera olika par. Jag såg då efter den och konstaterade att staren hade kommit, mycket tidigt på året, men allt är inte som tidigare, ingen vinter i sikte, hittills ingen snö, några nätter med frost. I dag var de två, hämtade material för bo bygget och kröp in under pannorna.
Satt även på nocken och sjöng, visst är detta vårtecken om något.
(Se bild under Aktuellt)

alt  alt

 

Något enformigt

2020-02-19 Det blir något enformigt att det jag skriver på Bloggen handlar övervägande om unghunden Robin, men det blir ju därför att jag själv i första hand är ute med henne i marken. Det gäller att ta tillvara de dagar som inte regn och hård blåst gör det mindre trevligt att vara ute i vilket många dagar den senaste tiden har varit.
Efter att haft en bra dag på bowlingen fram till lunch, så kändes det för att ut en stund, i en nära mark som jag varit i några gånger på senare tid.
Och som det blivet mer av den senaste tiden, fick Robin åter komma med.
Denna mark har jag beskrivet tidigare med taggiga snår, slån, nypon och björnbär. Och jag vet att det känns för hunden att söka i dessa, taggar som river. För att klara detta måste det finnas vissa saker som gör att en hund utan påverkan, frivilligt tar sig in i detta och utsätter sig för smärtan. En unghund måste få chans att söka i detta. Finns det vittring av småvilt, fasan eller hare och unghunden har väckt jaktinstinkten, vet vad den söker, då blir det från hunden ett övervägande att ta smärtan och få kontakt med viltet som den intresserar sig för, eller avbryta och tveka.
När jaktlusten överväger ser jag inga gränser för hur en spaniel kan med fart genomsöka de värsta täta snår, ser det på mina äldre hundar hur de utan tvekan går in i dessa.
Och jag tycker mig se att Robin tar för sig mer i snåren, och har blivet mera medveten om vad hon söker. Har man grunderna färdiga, i lydnad, kontakt och vet att hunden inte går efter vilt utan fått det bekräftat att den klarat dessa situationer, då först får den söka i dessa snår där jag inte ser hunden.
Har ännu en gång läst hennes beteende att det finns något som intresserar framför henne. Men buskagen är stora, höga och sammanhängande, och hon står med högt huvud och ser in i snåren och liksom frågar om lov. Säger ”jaa” och hon försvinner in, jag går utanför, då en höna kommer på vingar, förstår hon var i kontakt, snart ser jag henne komma ut, ser mig och stannar.
Samtidigt kacklar en tupp upprörd i snåret. När jag gått till Robin och berömt, säger jag sök och hon går in igen, tuppen tycks flytta sig, jag följer med utanför snåret, ser inte Robin.
Då lyfter tuppen ljudligt på tuppas vis, håller kameran vid höften och tar bilder på chans.
Går mot där tuppen kom, där står Robin på en stig i buskaget, och jag upprepar med beröm.
En ny erfarenhet för oss båda, hon gjorde en jaktlig situation möjlig i svår mark.
Nu var det kameran som fick chans, men vid jakt hade det varit fina skottillfällen.
Åter nöjd med henne, hon utvecklas hela tiden.
(Se bild under Aktuellt)

Robin i våtmark                                                                        Den stötta hönan

alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 320

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>