Smedmästarens Blogg

En ung hane

 

2013-05-15 Det har varit en orolig väntan, de senaste veckorna, tikar som äntligen löper.
Tilltänkt hanhund som röntgas och som vi inte fått besked på höftledsröntgen, detta har dragit ut på tiden pågrund att någon siffra saknades på underlaget från veterinären.
Men idag kom beskedet allt var ok, A-B blir B, ögonen var tidigare kontrollerade utan anmärkning.
Denna hane är framtagen efter vårt önskemål för att passa våra tiklinjer och kan användas till alla våra tikar om vi så vill.
Det gäller direktimporten från England som kallas ”Tommy”, en ung hane som nu kommer att hamna hos oss, och som jag nu måste arbeta med, och få ordning på, så han som övriga i flocken kan få den frihet som vi vill att våra hundar skall ha.
Även att han accepteras av de andra hundarna, så de kan vara lösa tillsammans, och att han lär sig vilka gränser vi har på tomten där han får vara.
Nu gäller det också att få honom registrerad i SKK, med vad det innebär.

alt  alt 

alt  alt

 

Att sprida sig

2013-05-14 Ligger på vår såkallade gräsmatta och med ett speciellt bräckjärn, och med den plockar jag upp maskrosor i en spann.
Det är inte så att jag försöker att utrota dessa, om någon passerar på vägen och ser mig ligga där och idiotförklarar mig, för här finns säkert tusentals av denna växt, och det skulle vara omöjligt att tro något i den vägen.
Mitt syfte med detta är att få mat till kaninerna som gillar dem, vilket även hundarna gör, de gnager av de knoppar som bildas och äter dessa.
Fälten utanför vår tomt är nu vackert gula av alla dessa maskrosor, och om man ser på den enskilda blomman är den faktiskt riktigt vacker.
Man förundras hur denna växt förstår att anpassa sig, på fälten står de stora och höga, kraftiga plantor, men där jag klipper ligger bladen längsmed marken, även blomman har här ett kortskaft och blommar längs marken.
Det är först när den har blommat om, som skaftet sticker upp och ger frön bättre chans att sprida sig med vinden.
En anpassning till var växten befinner sig och den gör sitt bästa för att föra sina gener vidare.

alt  alt

alt  alt

 

Något obehagligt

2013-05-13 Nu stämmer det ännu mer vad jag skrev i går om våra tikar, för nu löper även Gry.
Det har säkert något med instinkt att göra att de drar varandra med sig.
I en flock hundar, om de varit vilda, är det ett sätt att tillsamman ta tillvara sin avkomma, och då är det praktiskt att de har samma ålder.
Det är vad jag själv tror, men har inget belägg på att det är så.
Går på vägen utanför tomten, har en kamera med mig, hade tankar att ta bilder på några blommor, då kommer en strandskata och landar på fältet inte lågt från mig.
Vi brukar inte ha dessa fåglar här, kan det vara den vita fiberduk som ligger på fälten som den uppfattar som vatten?
Den blir då ett intressant byte för min kamera, kan komma närmare om jag tar mig fram bak en gärdsgård, tar mig därför in i en fårhage, genom att klättra mellan nät och tråd med el.
Skall därifrån ta bilder, men där är samma tråd, glömmer den i min iver efter ett antal bilder trycker jag tråden mot ryggen, och får en stöt, trodde inte strömmen var på för det hade inte kommit ut några djur där ännu.
Inget farligt men något obehagligt, är nu försiktigare när jag skall ut och passerar den igen.
Och förstår att djuren respektera dessa små elstötar.

alt  alt

Allt gick så snabbt

2013-05-12 Det är som med ketchupflaskan först händer inget sen kommer allt på en gång.
Tänker då på våra tikar som vi väntat så länge på, nu kommer både ”Ella” och Nana samtidigt och det är inte många dagar mellan deras start på sina löp och Livs.
Vi har för avsikt att para mer än en tik, och om allt nu även i fortsättningen går bra har vi valpar från två kullar nästan med samma ålder.
Vi har flera som anmält intresse för valpar, flera för lång tid tillbaka, så nu gäller det att hålla tummarna.
En ormvråk sitter spanade på en gärdsgård, kommer så nära att jag kan ta bilder från bilen, plötsligt dyker den ned på andra sidan, när jag kommer runt flyger den iväg, han inte se om den hade något byte i klorna allt gick så snabbt.

alt   alt

Ett ordspråk

2013-05-11 Man skall inte ropa hej förrän man är över bäcken, ett ordspråk, och jag tänker på vad som hände idag.
Vid kontroll av Andy hade det decimeterlånga såret på Andys mage sprucket, och det var till att ringa veterinären.
De ställer upp som vanligt och det är vi väldigt tacksamma för, vi fick en tid att komma med honom.
Andy fick lokalbedövning och det fick göras nya snittytor och sys igen, Andy hade skött sig exemplariskt enligt veterinären, lugn och stilla under det att han utförde sitt arbete.
Vi ska se om vi kan få något på honom som skyddar såret, det kliar och han kan riva med bakbenen.
Hann ut och gå en runda i markerna, mötte en padda i skogen långt från vatten, undrar vad den hade där att göra, det är nu mycket torrt på flera ställen, har inte kommit något regn på länge.
Fann en kraftig backsippa ute på en betesmark och nu har jag sett hämplingar, törnskator och svartvit flugsnappare, även näktergalen hördes från trädgården sent på kvällen.

alt  alt

alt  alt

Det vi väntat på

2013-05-10 Det vi väntat på hela våren har nu hänt, Liv löper och hon och tilltänkta parten ”Bruno” har varit och blivet ögonlysta och allt var ok.
Och vi kommer att para dessa hundar när hon ställer upp.
Det blir tredje kullen mellan dessa och vi har fått bra referenser på valparna i tidigare kullar.
Andy äter nu som vanligt, och börja uppträda som vi är vana och det känns bra, han har ett stort sår på magen och veterinären var idag nöjd med vad han såg.
Rita tvättade såret under barnbarnen betraktande och Andy ligger stilla och är lätt att handskas med, men måste ha den stora kragen en tid framöver tills såret är läkt.

alt  alt

alt  alt

 

 

 

Det är nu färdigt

2013-05-09 Arbetet fortsatte med växthuset, nytt trä sågades från plank av tryckt virke.
Har sedan långt tillbaka stenskivor tillverkade på Iföverken, dessa består av plast och sten, och kan läggas i mark utan att det händer något, det var det tilltänkta materialet.
Efter att kilat upp och kunnat plocka bort befintligt på två sidor fick jag nya reglar under, och med dessa kunde jag lyfta och palla ytterligare.
När detta var gjort fick jag bort resterande, och kunde göra träramen som sedan de tillverkade skivorna skulle fästas på, fick gräva för skivorna var en halv meter och göra upplag i marken för dessa.
Därefter monterades en sida i taget, när två sidor var monterade på varsin sida kunde jag såga ändarna som var för uppallningen.
Efter att oljat virket kunde resterande sidor färdigställas, och jord kunde fyllas på båda sidor.
Efter en tvätt med högtryckstvätten är det nu färdigt för att inköpa och plantera de växter vi skall ha där i år.

alt  alt

alt  alt

Skulle kunna varit gjort

2013-05-08 Det finns saker som man skulle gjort en längre tid, men lyckas skjuta på.
Det saknas någon list där, det skulle målas där, något skulle repareras men inte blivet gjort.
Till slut glömmer man, man ser det inte, det försvinner i minnet, jag har några sådana projekt.
Det är mänskligt och jag hoppas jag inte är ensam om detta.
Men nu har jag tagit tag i något som skulle kunna varit gjort för några år sedan.
Vi har ett mindre växthus, har tomater, någon gurka och ibland något annat där, vissa år har vi sått fröer och drivet fram blomsterplantor.
Det har stått i många år upplagda på slipers, reparerat en gång med nytt tryckt trä, men nu är även detta liksom övrigt uppruttet.
Gräs har börjat växa i sprickor och det såg allmänt risigt ut.
För att inte plocka ned det, skulle det lyftas, och pallas upp, så att resterna av det tidigare upplaget kunde tass bort, och ersättas med nytt.
Sagt och gjort, jag har påbörjat detta projekt, och vi får se hur det slutar.

alt  alt

Fler artiklar...

Sida 435 av 481

<< Första < Föregående 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 Nästa > Sista >>