Smedmästarens Blogg

Viltrik mark

2022-10-19 Tog hundar med i bilen för att sökträna på viltrik mark, tog först Boy i tjugo minuter utan kontakt, han gick hårt i krävande undervegetation, men det hjälper inte om det inte finns något.
Sedan Aya i ny mark, här är fasaner, några lyfter, drar andra med sig innan vi är i närkontakt.
Men någon hade stannat kvar och Aya fick då stötar, med stadga. Senare på singel fasaner, två tuppar och en höna och sköter det.
Efter att gått längre stund med Aya, byter jag till Nelly som fick söka i trädesmark, får kontakt med hare, stöter i legan och stannar spontant, såg haren och Nelly helt nära varandra.
Vid ett buskage när Nelly är i rörelse kommer en hare ut vid sidan av Nelly som efter några steg stannar och ser efter den. Vi nöjde oss med detta.
(Se bild under Aktuellt)

Aya i sök
alt alt

 

Uppflog

2022-10-18 Eftersom jag försöker få med bilder till det jag skriver på min Blogg och under Aktuellt, tar jag idag bilder på uppflog av glada, en vaksam fågel som håller utkik på omgivningen när den sitter på marken eller spanar från luften. Minsta misstänksamhet gör att den lyfter från marken, som vid bilderna när Rita går ut i trädgården och jag var beredd.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Mycket bokollon

2022-10-17 Har sett vid flera tillfällen när jag varit vid burarna att det gått en ung ringduva under träden i dungen.
En ung ringduva saknar den äldre duvans vita hals ring, har inte fått fjädrar ovan näbben, samt har inte den äldres
ögon färg det kommer senare.
Har satt mig på en stol på lämplig plats, rör mig med små sakta rörelser, ser att duvan accepterar att jag finns där och kan då ta bilder.
Ser att den plockar bland bokollonen på marken, går även ovanpå stengärdsgården, finner även där bokollon. Det är ett år med mycket bokollon och i dungen finns flera större bokträd.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Jag turades om

2022-10-16 Det var bra förutsättningar att ta bilder med kameran på andjakten för någon dag sedan, därför visar jag några bilder även på hundarna. Främst på Boy som fick flera apportuppgifter, även Nelly var igång, och jag turades om med att låta dem apportera alla fyra.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

 

Snabb utveckling

2022-10-15 Skriver några rader om unghunden Aya knappt 1,5 år, som var med på den första andjakten i höst, men sedan missat andra jakter, pågrund av löp och först nu på nytt varit med.
Den första gången förstod hon inte vad hon skulle se som de äldre som följer flygande fåglar och närmsta skyttar. Även undrande över alla skott som var nytt för henne.
Tvekade vid något tillfälle att apportera fågel under jakten och skotten, när hon skickades vände hon tillbaka undrande vad som händer.
Nu hade polletten trillat ned, reagerade inte för skotten, följde även hon närmsta skytten, markerade fallande fågel, hade fått apporttera sin första varma skadade fågel, och det blev fler.

En händelse: Står bakom en skytt i hög undervegetation, har Ila och Aya, ser flera olika änder som faller, en ett tjugotal meter från mig. Lämplig för Aya, tänker skicka henne då springer Ila, tolkar det som att namnen är lika Ila o Aya, så tyckte Ila i allfall. Ila blir skickad på en ny, jobba bra och länge i dike och högt busgage, men tror att apportören på nästa pass var närmre och vars hund hade då kommit först till platsen så jag kallade in Ila.
En ny and faller i ett tätt område med träd, buskar och täta snår, ser att Aya har sett det som hände, tvekar först att skicka henne, kan bli svårt, men bestämmer mig och gör det.
Vad jag inte sett var att det var ett vatten med kraftiga gröna växter i mellan som hon måste ta sig simmande igenom. Kommer upp på andra sidan försvinner in, hon är i området. Kommer ut så jag ser henne vid flera tillfällen, men vänder spontant in igen. Får kontakt, hon ser mot mig, visar ut med handen som de äldre förstår, hon försvinner och är borta en stund. Förstår hon söker, ser henne knappt när hon efter en stund åter visar sig, har då något i munnen, kämpar simmande mot motståndet av anden och växterna, tar sig tillbaka och kommer med anden i bra grepp, till en lättad med stolt husse.
Vet att hon har stor vilja och beslutsamhet i vad hon gör, det hon gjorde hade varit riktigt bra om någon av de äldre hade gjort det, vilken snabb utveckling redan på hennes andra andjakt.
(Se bild under Aktuellt)

Skytten som vi stod bakom                                                      Aya kommer efter bra arbete med anden
alt alt

Vet jag inget om

2022-10-14 Åter som apportör på en större andjakt, nu när Aya löpt över, kan jag ha med henne tillsammans med Boy, men även Nelly och Ila kom med.
Åter en fin höstdag när de är som bäst, olika såter skulle jagas av, med mycket transporter mellan uppflogs platserna. Som vanligt tar jag med mer än en hund vid varje ny plats, ibland tre om det passar. Det är ju för hundarna man ställer upp, man vill att de är aktiva med det de tycker om och är avlade för. Även för mig själv gäller det att vara igång.
Det är även en social del med människor med samma intresse för hundar och jakt.
Hundarna gör det jag begär, finner och apportera, skickar på fallande fågel som hundarna har markerat, för en spaniel är det ok att gå längre sträckor än vid jakt under bössan under denna förutsättning. Har de inte markera utan vi går på troligt eftersök vill jag ha dem nära under kontroll som under spanieljakt, gör man inte så suddas gränserna bort och hunden vet inte vad som gäller och kommer att bli allt vidare och då svår att jaga över. Utan hundarnas arbete hade det inte gått att hålla dessa jakter. Jag har varit som en katt bland hermeliner, endast mina mindre hundar mot övriga retrievers. Jag tycker jag löser mina uppgifter, vad andra tycker vet jag inget om.
Jakten flöt på bra fick flera apporter, alla lämnar av i handen utan att släppa förrän de får order om det.
Tar bilder på andra hundförare.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Uppträder ensamma

2022-10-13 Många av trädgårdens flyttfåglar har lämnat oss, det är tvärt om med rödhaken som vi inte ser så ofta på våren och under häcknings tid, men i sensommar och höst har vi åter ett par som bråkar och kör bort varandra. De finns i buskarna, söker ofta föda på marken. Och ibland kan man komma dem nära, är ingen fågel som lever i flock utan uppträder ensamma. Vi ser dem även under den milda vintern plockande av de smulor på marken som andra fåglar drar ned från talgbollarna där vi matar fåglarna. Med sina stora ögon och en färgklick med sitt röda bröst inte likt någon annan. Födan består av insekter, maskar och bär men klarar sig även tydligen på annat. Normalt flyttar rödhakarna till Spanien i september-november återkommer mars-april.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Hösten är svamptid

2022-10-12 Hösten är svamptid, på vårt valnötsträd har det en bit upp där en större gren tidigare brustit växt fram större svampar, som parasiter på trädet.
Var och sökte svamp där jag tidigare år funnit kantareller, men nu syntes inget till av dessa, förklaringen är troligen den torra sommaren och tidig höst, men den senaste tidens regn borde sätta fart på svampen. På gräsytorna i trädgården kommer fram knoppar av champinjoner, inget man vill använda med tanke på hundarnas kiss och bajs i samma område.
Var en runda i skogsmiljö, fann då andra svampar, där fann jag även en fin blomkålssvamp inte särkilt smutsig (brukar vara svåra att rengöra), men lät den stå kvar, ska annars vara en god matsvamp.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 6 av 418

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>