Smedmästarens Blogg

En rörelse

2019-05-08 Har varit på jaktmarken, tränat med hundar, först Robin på sök och apportering.
Har både tennisbollar och dummys med fågelvingar, samt en med kaninpäls.
Ser hur hon blir allt mer målmedveten i sitt sök vid markeringar, hon ska bara finna den och komma till mig. Lägger mig på knä så hon kan komma upp på mig och lämna. Vi går även en runda, hon är aldrig mer än max åtta meter från mig, stanna ofta och ser efter mig, ändrar jag riktning kommer hon direkt. Går bara tyst inga signaler och det fungerar.
Nelly och Boy som var med, har väntat i bilen, får tre längre apporter var efter markeringar.

Tar in hundarna i bilen, och sätter mig, kan då se ut på en mindre del av hygget, då kommer en hare framför bilen i hyggeskanten, skuttar fram, stannar och fortsätter. Hararna är i parningstid och den söker säkert en partner.
Sitter kvar funderar, vad gör jag nu? Hem eller till något annan plats, hade tänkt gå på betesmarken, men grinden var stängd, troligen var betesdjuren släppta, kanske inte rätt att gå in där med valpen. Det har nog gått en tjugo minuter på jag ser en rörelse på hygget, en räv. Får trycka på knappen så jag kan köra ned fönstret, har kamera på sätet bredvid, tar bilder, räven stannar till, ser mot bilen, som visar fronten, står och ser mot mig, kan kanske höra fläktens ljud, eller kameran. Tar några steg och skyms sedan av buskar. Det var nog meningen jag skulle sitta en stund i bilen och fundera så jag fick denna möjlighet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt                          

Nu blev det av

2019-05-07 Har en tid tänkt köra mot ett skogsområde med kamera för att se om jag kan få bilder på några djur. Och nu blev det av, kör mot kvällningen, sätter mig i bilen med fönstret placerat mot en plats där jag kunnat få bilder tidigare år. Vinden ligger mot mig och kameran på bönsäcken, nu är det bara att vänta. Måste hålla i kameran som ligger på det stora objektivet, så det inte kasar, känner att vinden kyler, skull haft mina tunna vantar men de ligger på hundburen där bak, så det får vara. 
Såg inga djur på fälten på väg hit, vilket brukar vara vanligt. Efter ca en halv timma kommer två mufflontackor med lamm ut ifrån skogen, ser sig om, den första ser mot bilen en stund innan hon lugnt börja beta liksom lammen. Den andra har stått en längre stund sett rakt fram, troligen på något annat djur jag inte kan se. Efter en stund ser även hon mot bilen, står så i flera minuter, börjar sedan lugnt gå men stannar ibland och ser mot mig. De fyra mufflonen betar så jag ser dem i ca 45 minuter innan de går in i en dunge, innan dess har en hare också varit på den öppna marken. Hade suttit 1,5 timma då jag ser mörka djur i en glänta på längre håll, ser i kameran att det är tidigare mufflon som går mot skogen.

Sitter något till, nöjd med att inte stört något under kvällen. Men har nu tankar på en sen fotbollsmatch på TV, Barcelona mot Liverpool i CL som hade varit intressant att se. Avbryter och kör hem, får se matchen, något av det bästa jag sett i fotbollsväg. Från underläge med 3-0 i första mötet, vänder Liverpool till vinst med 4-3 helt overkligt och är klar för final.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Åter ta mig dit

2019-05-06 När jag kom hem från besöket vid kurran och såg på bilderna på grågässen med gässlingar, då först såg jag hur många de var, då kom tankar på att åter ta mig dit någon dag för om möjligt få bättre bilder på gässen och deras ungar.
Kan ta bilen och komma närmre än vid förra besöket, men väl där tänker jag gå genom skogen som når ända fram till kurran för att komma närmre utan att synas. Har nu den större tyngre kameran och det var inte helt enkelt, nära vattnet får jag ta mig krypande över en gärdsgård, taggtråd och el ibland taggiga buskar för att få fritt för kameran. Detta går inte lätt och smidigt så jag röjer mig, ser hägrar som lyfter och drar iväg. När jag ut från snåret får se några av gässen, nu på den andra sidan därifrån jag kom förra gången, de drar sig undan, tillslut upp på land. Försvinner bland stenar och tätt busgage, vet inte om de verkligen gick in i detta, de skyms av de vallar som omgärdar det grävda djupare vattnet. Då blir de lätt byte för räven, och säker kommer inte många att nå vuxen ålder när vattnet blir mycket begränsat. Vad jag förstår, har de ingen möjlighet att nå något nytt vatten, utan måste vara där tills de kan flyga.
Det blev inte som jag tänkt mig, men några bilder blev det innan de var ur synhåll för mig.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Hängande på en björk

2019-05-05 Vi höll på med arbete i träddungen i trädgården, en granne vars far är trädgårdsanläggare kom och erbjöd sig att ta ned den gran som han sett, från deras trädgård. Denna välte för några år sedan vid kraftig blåst och blev hängande på en björk.
Har under åren, diskuterat med flera, hur man skulle göra, men inte kommit till skott.
Finns alltid risker med att börja såga i träd med spänningar, har därför avvaktat.
Han skulle nästa gång han besökte sonen ta såg och tillbehör med för att göra detta, en hjälp man inte tackar nej till!

Nu hade dagen kommit, grannen ringde, de tänkte komma och angripa granen.
Vi mötte dem vid granen, diskuterade hur det skulle göras, han föreslog hur han tänkt, och fick då göra på sitt sätt. Ett rep fästes högre upp från stege, det skulle hjälpa till att det inte skulle hamna på vår vedbunke om man samtidigt drog när han sågade.
Granen var hög ca 15 m, rotvältan hade rötter i luften på en sida, han sågade av granens nedre del, tog sedan bit för bit och granen gled ned efterhand. Lyckades passera veden och blev lägre efterhand, tillslut stod toppen i stöd av andra träd rakt upp. Och snart var även den i bitar, det hade gått över förväntan, utfört av en kunnig man och ett stort tack för hjälpen.
Nu blir det att samla bitarna för senare klyvning, till mera hanterbart, lämpligt för våra kaminer.
(Se bilder under Aktuellt)

alt alt

alt alt

På vår väg

2019-05-04 Fortsättning på går till Bjerstedt kurra.
Dessa marker har jag upplevt som barn, när vi om vintrarna cyklade från Bromölla för att åka skidskor då det var is i kurran. På den tiden fanns en stärkelsefabrik i Grödby vars spillvatten gick ut i en bäck som i sitt flöde passerade kurran i sin väg mot havet.
Våra föräldrar var inte förtjusta, över detta, för när vi kom hem efter vårt skridskobesök luktade vi allt annat än gott. Orsaken var att lukten från fabriken process fanns i spillvattnet och i isen. Och våra kontakter med isen gjorde att vi luktade lika dant.

På vår väg mot vattnet, i skydd av buskar och stengärdsgårdar där solen stod på och värmde fanns det gullvivor nu i full blomning. Nu under våren är det gott om vatten som breder ut sig, som sedan under sommaren torkar upp och då finns bara vatten i uppgrävt område i centrum där boskapen får sitt vatten. Jag närmar mig inte från det håll där folk normalt kommer utan mer på baksidan. Har tankar på att se fåglar, hade hoppats på vadare som fanns för i området men de saknas, några gräsänder syns. Kan se gäss andra sidan kurran som tar sig ut i vattnet och i kameran ser jag de har gässlingar, de hade ju sett att vi kom.
Tar några bilder fast det är långt håll, innan vi väder tillbaka jag och Robin.
Rita ringer, maten är på gång om en halv timma, och då bör vi vara hemma.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ut med Robin

2019-05-03 Ska ut med Robin, får en tanke att ta mig till Bjerstedt kurra, en vattensamling fågelvägen några få km från vår bostad. Kör och sätter bilen i en skogskant har då en längre kraftledningsgata att gå. Följer denna som nyligen blivet huggen, träd och ris ligger under ledningen, får hitta lättare områden att gå, innan jag kommer ut på betesmarker med buskar. Här som på många områden i våra trakter finns många stengärdsgårdar i ett mönster över fälten.
Vi börjar gå mot vattnet, då plötsligt ett tryckande rådjur springer upp framför oss från ett snår, springer slalom mellan buskar, hade kameran beredd, om något som detta skulle hända och får en serie med bilder på rådjurets flykt.
Ett djur som nu fäller vinterpälsen, och ser inte vacker ut.
Det är så här det ofta händer, någon fågel eller djur visar sig en kort stund och då går det snabbt, och man blir överraskad, men denna gång han jag ta med kameran.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ute i naturen

2019-05-02 När man är ute i naturen, som jag varit en tid med hundar och kamera, har jag en förhoppning om att något intressant ska visa sig, något att skriva om och även få bilder i anknytning till detta. Det är inte alltid man får det, det är slumpen många gånger, att vara på rätt plats, rätt tidpunkt hinna ta någon bild på det som man kommit i kontakt med, tänker då främst på djur och fåglar.
Det går snabbt många gånger och mycket med kameran ska stämma. Men ibland får man chans, som häromdagen, när en ekorre hoppar fram ur ett buskage, klättrar upp i ett träd, sätter sig på stammen helt nära och ser på mig och hundarna, hinner då ta ett par bilder på denna, innan den fortsätter upp i trädet. Det är sällan något vilt djur ställer upp som ekorren, men när det händer och man tagit bilder, är det med förväntan man tar fram dem på datorskärmen, för att se att de duger, vilket jag tycker i detta fall.

(Se bild under Aktuellt)

alt

Syn på en blomma

2019-05-01 På Ritas vandringsrunda med hundar, som går i odlingslandskapet, men även på mindre vägar i ängs och buskmark, med betesmarker för får och nötboskap. Där fick Rita och hennes väninna syn på en blomma, i vägkanten mot en stengärdsgård, vit och sirlig. Visade sig vara aftonstjärna, vilket väckte mitt intresse, tog mig dit och tog bilder på dessa, några exemplar som stod i anslutning till varandra.

Detta finns att läsa om aftonstjärna.

Beskrivning. Aftonstjärna är en flerårig ört med bladlös stjälk som kan bli upp till en halvmeter hög. De fyra till sex bladen utgår från löken, de kan bli upp till en och en halv centimeter breda och är vanligen inte vissna vid blomningen. Aftonstjärna blommar i maj-juni med vita blommor som är fem till sex centimeter breda och har ganska korta blomskaft. Blommorna är utstående eller till slut hängande och ensidigt vända i en utdragen och ganska smal klase. Kalkbladen är rent vita på insidan och gröna på utsidan. Ståndarna har olikformiga ståndarsträngar som är mycket bredare än ståndarknapparna, med tydlig vingkant och skärformiga utskott i spetsen. De tre yttre ståndarna är kortare än de tre inre. Frukten är en brett avlång kapsel.
Utbredning. Aftonstjäna förekommer ganska sällsynt i Sydsverige, den påträffas oftast kvarstående i gamla rabatter eller naturaliserad i parker och vägkanter. Arten hör hemma i Sydösteuropa. Första fynduppgift som förvildad är från Skåne och publicerades av Retzius i Kongliga Vetenskapsacademiens Handlingar år 1769 (Hylander 1971).

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 6 av 301

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>