Smedmästarens Blogg

Åter till oss

2018-03-17 Idag hade vi besök för andra gången av ägaren Jonas E till Smedmästarens Chess kallad ” Pucko”.  Pucko är polishund med flera olika uppgifter inom bl.a. narkotika, sedlar, vapen mm. Har varje dag varit med sin förare under hans arbete och varit väldigt framgångsrik med otaliga fynd, vilket en nöjd stolt ägare gärna berättar.
När nu Pucko blivet 10 år, så vill Jonas ha en ny hund och då vänder han sig åter till oss, och det är vi glada för. Tar det som ett tecken på en bra hund, och han hoppas naturligtvis att med en ny valp åter få en hund med samma egenskaper, som familjehund och arbetskompis.
Och efter att funderat och bytt åsikter med frun bestämde de sig till slut för en av hanvalparna och vill döpa honom till Bruno, namnet som vi kallade Puckos far Saxaphone Woodcock. Och vi hade tidigare bestämt att valparna i denna kull skulle få namn som börjar på bokstaven B.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Att tidigt stimulera

2018-03-16 Jag tycker, att det är viktigt att tidigt stimulera valparna att bära och hämta redan från tidig ålder, utan tvång bara bygga på de egenskaper som de onekligen har. 
Brukar alltid påpeka detta till våra valpköpare, men samtidigt varna för att ge dem mat i någon form som belöning när de kommer med det de bär. För då är risken mycket stor att de släpper apportobjektet innan föraren fått det i sin hand.
Och då undrar kanske någon varför de gör detta?
Svaret är, att hunden alltid läser olika situationer på sitt sätt, den vet att den brukar få något, och föregår detta genom att vara förberedd att ta emot det som bjuds, inte ha något i munnen, genom att lägga ned.
Upprepas detta har man skaffat ett problem för den apporterande hunden.
Samma sak gäller när man ska ta emot apporten, från valpen, låt den komma, beröm, låt den behålla sitt byte, låt den gå iväg, eller gå ifrån den och med beröm kommer den igen.
Var på golvet, låt den komma upp på dig, ibland försiktig ta, men sedan lämna tillbaka, allt för att valpen inte ska känna konkurrans om sitt byte, för det är så valpen tänker om det den bär.
När man har flera valpar och de får ha olika saker de kan bära, är de som barn, vill gärna ta det som någon annan bär på. Denna försöker komma bort och vill ha det för sig själv och blir då jagad. Därför skapa inte en liknad situation, mellan valp och människa, vilket kan uppstå om man tar objektet från valpen. Skapa en trygghet i valpen att den kan komma utan att mista sitt byte och skapa inte en konkurrens situation.
Där valpen/ unghunden inte vill komma till en med det som den bär på.
Detta blir aktuellt att påtala, nu när nya valpar snart kommer att lämna oss.
(Se bild under Aktuellt)

Valparnas mor Ila 9 veckor
alt 

Ila 10 veckor

alt

Ett gäng hundar

2018-03-15 Det blev idag bl.a. att jag tog ett gäng hundar i bilen, körde till vår jaktmark för att träna apportering med dem.
De är verkligen motiverade med att få syssla med detta.  De fyra som är med, vill alla få göra sitt, väntar tåligt medan andra är ute på apportsök.
Apporteringen är för dem bara glädje, något de vill göra, och som stimulerar dem även i sökarbetet, blir som en extra morot för dem.
(Se bild under Aktuellt)

Tom                                                                                          Alice

alt  alt

En längre tid

2018-03-14 Har sett dem en längre tid, ett hundratal sångsvanar på ett rapsfält, och det lockade att ta bilder på dessa vackra fåglar.  Sångsvanarna uppträder likt gässen, går och söker föda på fälten och just rapsfält tycks de föredra, mycket att äta, ofta stora fält och ytor.
De flesta av dessa svanar kommer familjevis långväga för att övervintra på dessa ofta snöfria fält i södra delen av landet. De äldre fåglarna vita medan ungfåglarna är grå.
Men vi har även häckning i vårt område av denna normalt skygga fågel.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

På olika sätt

2018-03-13 Nu när jakten lagts till sidan är det annat som får högre prioritering. Några av de intressen som nu kommer högre upp på listan är bowlingen flera dagar i veckan, fisket i ån som nu på våren intresserar, fåglarna i burarna att pyssla med, höns som blir mera aktiva och nu hoppas vi att de åter börjar värpa, senare blommor och trädgård.
Naturligtvis även hundarna på olika sätt, fast att det inte är jakt, utan träning och att de aktiveras av oss båda på olika sätt. Och inte minst nu valpar och besök av förväntansfulla valpköpare.
Att komma ut i naturen och hoppas på olika upplevelser, då med medtagna kameror finns ju året runt, men förutsättningarna blir bättre nu med längre dagar, mera ljuse och naturen som åter vaknar till liv.
Rådjur i eftermiddagssol

(Se bild under Aktuellt)

alt

Utan framgång

2018-03-12 Fisket lockar när vädret inbjuder, har gått några gånger sedan premiären, utan framgång, har visserligen fått se en fisk som var efter wobblern, högg, var över vattenytan men satt inte fast. Jag får det till att det måste varit en insjööring med röd buk och gul på kroppen en 1-1.5 kg, en vacker fisk den korta tid jag såg den. Men det piggar upp när det händer något som detta.
Tog på eftermiddagen med Boy och Nelly, som nu löpt färdigt denna gång, för att tillbringa en stund vid ån, det inbjuder till träning för hundarna att vänta, komma och få vara med.

Har pratat med någon som är väl insatta i fisket i ån, berättade att vattnet i höstas var flera grader varmt över det normala, vilket påverkade fisken som fick angrepp av infektioner. Detta visade sig som vita fläckar på kroppen, och fisken kände att något inte stämde och lämnade ån tidigt och tog sig ut i havet redan på hösten efter leken.
Där är nog anledningen till det dåliga fiskresultatet vid årets vårfiske.
Men fiskar man finns chansen, och i dag högg en öring, inte stor men livlig, efter att tagit bilder släpptes den åter i ån, medan intresserade hundar såg på.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 

En rullad kula

2018-03-11 Ilas valpar har blivet 4 veckor, och nu börjar det hända saker.
De har flyttat från poolen till, hundrummet inne, fått större plats, en låda med värmelampa över och kan nu lära sig att inte kissa i lådan.
Golvet är klätt med tidningar, vilket vi tycker är det bästa för att hålla rent.
Nu är de små hundar som springer omkring, busar med varandra och roliga att titta på. De fick för några dagar sedan den första fasta maten bestående av rå viltfärs, en rullad kula som de fick en i taget i Ritas hand.
Senare blev det färs och upp blött hundfoder blandat i en skål, där alla fick äta samtidigt.
Och aptiten är det inget fel på skålen rensades och alla verkade nöjda.
Vi har aldrig besök av de som ska ha valpar förrän de är fyra veckor, tycker att först nu ger det något för dem att titta på, och de första var här denna dag för att se på de små.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Naturligtvis nyfiken

2018-03-10 Tog mig en tur längs med ån, fiskade på de få platser där det var möjligt.
Det var första gången Boy var med, han är lätt att ha att göra med, stannar när jag säger till. Med en klapp på låret kommer han, men naturligtvis nyfiken, och känner vittring, men med några tillrättavisningar vet han hur jag vill ha det.
Vi går en längre sträcka, i den på många platser svår forcerade terrängen, fåglar flyger upp, mest gräsänder, men även knipor och storskarvar.

På flera ställen hör jag hur hackspettar trummar i de större träden, flera är döda och då inbjuder det hackspettarna som kan finna insekter i dessa.
Fick idag se två olika minkar, mörk bruna, snabbt springer de längs åkantens träd och rötter, han inte få upp kameran innan de var borta.
Får ingen känsla av att det finns fisk som är intresserade av den wobbler jag fiskar med.
Det blir mera en egen tävlan att blad träd och grenar lyckas placera wobblern så den inte sätter sig, vilket jag inte alltid lyckas med, men har vid dessa tillfällen lyckats få den loss
hitintills.
Jag har gått från en bro till en annan, bestämmer mig att gå tillbaka genom ett hjorthägn,
då kan jag samtidigt låta Boy söka i den gräsmark jag går igenom.
Hade inte den tanken när jag gick iväg, därför ingen pipa på mig. Men jag tränar ändå honom att han skall var inom ett lämpligt avstånd för jakt i söket utan signaler, därför fungera det ändå.
(Se bild under Aktuellt)

Knipa

alt

Fler artiklar...

Sida 6 av 269

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>