Smedmästarens Blogg

Tilltalar mig

2020-08-19 Några tidiga morgnar har jag varit ute i ett mera öppet lantbruks område, då på kamera jakt. Möts av dimma, som format landskapet när det första ljuset kommer med den uppgående solen och ger effekter som tilltalar mig. Man ser vid denna tid hur snabbt allt ändras och hur fort solen tar över. En tidpunkt då de aktiva nattliga djuren drar sig undan den annalkande varma sommar dagen som väntar framöver.

Kommer på en av dessa mindre vägar, i gryningsljuset ser jag något större mörkt inte långt bort i ett potatisfält i kanten på skog. Tar fram kameran medan bilen rullar, det är en älg som reagerar och börjar springa mot skogen strax intill. Hinner ta tre bilder med kameran utan stöd och dåliga ljusvärden. På bilderna efteråt ser jag att det är en tjur med basthorn, inte ofta man får se älg i detta område. Hade inte förväntat mig detta, men som många gånger förr, är man ute tidigt, kan det oväntade hända.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Är man sugen så är man

2020-08-18 Fick ett oväntat samtal, det var jaktkompisen Mats B som undrade om jag hade något för mig mot kvällningen. Vilket jag inte hade, och då kom frågan, vill du komma med och jaga gäss?
Han hade tänkt prova, för igår var det mängder av grågäss som slog på stubben. Det behövdes inte lång betänketid, vi bestämde tid och plats.
Vi rullade några rundbalar tillsammans, de skulle utgöra vårt gömsle. Därefter ut med bulvaner på stubben, sedan var det att vänta. Mats hade med sig sin Smedmästare cocker Hanne nu elva år, hennes höga ålder uppfattade man inte. Och jag tog Boy, våra tikar är för närvarande i löp.
Det var en dag med tropisk hitta upp emot 30 grader, tror det är första dagen för min del med jakt i kortbyxor.
Det dröjde innan de första gässen kom, fick skjuta en på första chansen, men var är Boy, jo vid den fällda gåsen, det vi kallar en knallapport är man sugen så är man. Han kom med den och Mats tog över och placerade den. Mycket förmaningar på Boy, trodde det skulle räcka. Mats fäller en gås nära säger ”apport” till Hanne, mer behövde inte Boy för att åter ge sig ut. Det blev för mycket, så jag sprang ut och hämtade honom, och nu ficka han ligga längst in i gömslet.
Och där låg han sedan, vi fick några gäss till, men mängder flög över på höghöjd.
Det var tid att avsluta, hämta in gäss, samla bulvaner och återställa. Tack för detta.
En varm med härlig kväll nu något behagligare med vind och något fukt i luften.
Det blir att ta ut brösten i morgon på de gäss jag hade med hem.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Hade leklust

2020-08-17 Det blev att ta sig ut även på kvällen den 16, skulle till ett högt torn vid en inäga i skogen. Tänkte först ta den större kameran med mig, för jag räknade med längre avstånd om något kom fram som lämpade sig mer än för bössan. Men det blir för mycket med den och gevär, så det fick bli endast en mindre. Är fotbolls intresserad och hade en mindre radio med hörlurar och kunde följa slutet på matchen mellan Mjällby och MFF när jag satt i tornet.
Och eftersom jag följer Mjällby var jag nöjd med resultatet.
Tidigt kom det ut dovhjortar, fyra hindar och tre kalvar. De vuxna betade medan de tre kalvarna hade leklust, skuttade runt, stångades, hoppade och sprang i fart liksom i tävlan med varandra. Ibland stod någon hind och såg mot tornet, undrade då om de kunde känna vittring på så långt håll som 150m, i början var det radion med den stängde jag efter matchen. Dovhjortar har en utmärkt syn och hörsel och är vaksamsa. Efter nästan två timmar lämnade de den öppna marken och då var de som närmst på 75 m gick då in på ett uppvuxet hygge. Trodde jag skulle få se dem igen men inte.
Där hade även på fältet varit tre harar som även de sprang runt, när de satt stilla var de svåra att upptäcka i den skymning som blev alltmer påtaglig.
Det hände inget mer, tid att avbryta, med hade hela tiden haft något att se på.
Tiden hade gått snabbt, och mörkret kom smygande och på vår mark hade en räv blivet skjuten.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Lätt att tänka så i efterhand

2020-08-16 Första dagen på bockjakten, hade valt ett torn vid uppväxande hygge och gav mig iväg tidigt, men satt en stund i bilen, väntade på något mera ljus. Dimman var tät över hygget, började gå de knappt hundra meter till tornet, en bit ifrån tornet blev jag nedskälld av ett rådjur som sprang iväg, då började ett annat att skälla på höger sida om mig och sprang ett annat håll, hörde att de kom längre bort och det blev tyst. Strax innan fem satt jag i tornet, inte mycket sikt, men olika ljud hördes, kuttrande duvor från olika hål, hundskall, råmande kor, även från en galande tupp på längre avstånd. Två korpar såg mig sent i dimman, kom rakt över och lågt kastade i flykten under korpas skrik. Dimman lättade och återkom men sikten blev bättre efterhand, när solen kommit fram bak trädtopparna. Flera rovfåglar som sparvhökar, tornfalkar och ormvråkar jagade över i närområdet, satt och spanade i ensamma högre träd på hygget för att därifrån fortsätta jakten. Det hade varit lugnt ett par timmar, när det flaxade till bakom mig, vänder mig om, ser en fasankyckling som flyger en bit och landar, strax efter lyfter en fasanhöna tar samma riktning och hör samtidigt en fasantupp som varnar allt i tätt vegetation. Något måste skrämt dem, tänker på räv, lägger benet över på andra sidan sittbrädan har även nu bössan på torn kanten tar av skyddet på siktet hänger det över låret. Sitter en kvart men här ser jag bara tjugo meter kommer det fram något ser det mig direkt. Vänder tillbaka där jag ser stora ytor, hade hört ett ljud tidigare bakom mig i storskog, tänkte det var något djur som såg bilen som stod in i en ficka och reagerade. Hade suttit och titta på en mindre larv som hängde i en tråd som den spann från grenar över mig och var på väg mot marken.
Det hade gått en halv timma sedan fasanerna visade sig, då hör jag något åter i ryggen, en större gris kommer från det täta, ut på mera öppet, går lugnt, ska då vända mig med kropp och bössa, då smäller det till på torn golvet, grisen hör detta och sätter fart snett från mig, stannar först bland ungbjörkar på hygget med bara bakändan synlig, Tankar far i huvudet var det en galt eller en sugga men inga kultingar kom efter, gissar på galt. Vågar inte skjuta i det lägget, stor risk för skadeskjutning, och den är borta. Vad hände jo skyddet till siktet hände på låret och gled i golvet när jag vände mig, vilket gjorde att det blev fart på grisen som då inte var mer än tjugofem meter från tornet. Där gick chansen att hinna med att se vad det var för kön och det gick fort. Tror nog det var vildsvinet som stört fasanerna och skulle suttit rätt vänd längre tid, men det är lätt att tänka så i efterhand. Efter 4,5 timmar tar jag mig till bilen för hemfärd, hade inte hört mer än två skott, men många har ljuddämpare och det kan lura en.
(Se bild från tornet)

Solen kommer i dimman                                                           Larven hänger i sin tråd

alt alt 

Vad fel jag hade

2020-08-15 Kommer sakta körande med bilen på en mindre väg i en allé, när jag ser två rådjur som kommer från skogen ut på ett fält. Det är tidig morgon fortfarande inte helt ljust och dimbankar kommer och går en bit från marken, stannar bilen bakom träd, stänger av motorn och tar upp kameran på sitt stöd.
Rådjuren bryr sig inte om att jag finns, ser det är en mindre bock och vad jag tror ett ännu mindre smaldjur. Efter att stått stilla och slickat sig som ofta rådjur gör, spänner bocken upp sig
Går med fasta markerande ben för att visa sin status, närmar sig det mindre djuret.
Snart står de nos mot nos luktande på varandra, allt går lugnt tillväga, då kör de huvuden mot varandra reser på sig och åter huvud mot huvud. Snart går de lugnt vidare ut på fältet i dimman tillsammans.
Tyckte då att det var en speciell hälsning beteende mellan bock och smaldjur, men vad fel jag hade. Ser i datorskärmen att det är horn även på den mindre, det var två bockar, det förklarar mer situationen, vilket inte jag såg i svagt ljus och dimma.
(Se bilder under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Springa för att få fart

2020-08-14 En morgon kunde jag få bilder på en tranfamilj, ett par med sina årsungar, de märker inte mig med detsamma men blir snar varse min närvaro. Samlar sig och börjar på tranors vis springa för att få fart och lyfta.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

I ett visst läge

2020-08-13 Att fjärilsbuskar lockar insekter och kanske då främst fjärilar är allmänt känt. Och har man dem hela tiden nära i trädgården finns all anledning när man är hemma att besöka dessa, för där kan finnas mindre vanliga fjärilar bland de vanligt förekommande.
Dessa varma, enligt mig allt för varma dagar passar insekter men inte mig, runt tjugo går bra sedan blir det jobbigt. Men får man se något nytt, blir man stående där i solen och försöker få bilder på det nya som intresserar. Det är två mindre fjärilar som har namnet storfläckig pärlemorfjäril som nu visar sig, de som övriga fjärilar sätter sig på fjärilsbuskens blommor.
Problemet är bara att det blåsiga vädret gör att allt är i rörelse, grenarna vajar, och fjärilarna skiftar platser regelbundet, ibland ser jag dem men så är de borta, kanske inte långt bort, kanske bara andra sidan på busken där jag inte ser. Man kan läsa att dessa fjärilar är sparsamt förekommande Götaland och östra Svealand. Flyger i två generationer den andra som nu, i aug. Är som andra pärlemorfjärilar lättas att art bestämma på undersidans mönster, och på denna fjärils stora markerade fläckar, som när solen träffar i ett visst läge skimrar i just pärlemor.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Hänger med huvudet

2020-08-12 Ca 500 meter från vår bostad, finns en mindre åker där man tagit vall. Gräset har kommit upp igen, är på väg hem efter en tidig morgon runda med kameror. Bak åkern finns ett öppet dike med hög vegetation som buskar och täta snår. Framför finns det två rådjur, en bock och ett hondjur, kan när väl kameran är på plats, se att det finns flera fasaner i gräset strax framför bocken. Han står och hänger med huvudet betraktande dessa nära fasaner som tycks ha koll på mig. Efter en stund intresserar han sig för hondjuret och efter en sväng på fältet försvinner de ned i diket!
En av flera små händelser, hade tur att vara på rätt plats och tid, för snart syntes inget på platsen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 6 av 342

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>