Smedmästarens Blogg

Jag upprepar

2020-02-18 När man nu fått chans att träna i en mycket fin mark med fasaner gäller det att passa på, därför blev det att ta sig dit och gå någon timme med hundar.
Det hade kommit skurar på morgonen men solen hade även stundom visat sig, vinden var kraftigt västlig och skylig, fingrarna på handen som håller kameran blev styva, och kalla.
Det blev idag Robin och Nelly som fick komma med, kan inte ta med Boy i bilen eftersom Robin löper.
Först ut med Robin, tar en hund i taget kan då koncentrera mig på den, går i medvind för att hämta mark, bland högt torrt gräs i anslutning till busksnår, reser hon en höna precis, helt lugn, går som jag brukar till henne och berömmer. Detta för att hon inte ska vänja sig vid att komma mot mig vid stötar på vilt utan bli på platsen. Det är bara vid tillfällen när jag inte kan komma till henne som jag ger inkallningssignal i detta läge, allt för att befästa stadgan vid stöt. Han får söka igen, två hönor lyfter strax framför henne och hon stannar, ser efter dem sedan på mig och jag upprepar mitt beteende. En stund senare i högt tätt gräs reser hon en tupp, finner henne på platsen, allt utmärkt, inga kommandon eller signaler, det bara fungerar vid samtliga stötar. Vi går en längre stund men ingen mer kontakt med vilt.
Har kommit till bilen, byter hund, nu får Nelly röra på sig, hon håller bra kontakt i hög fart, vill mycket, får vända henne någon gång med pipan. Men efter den första stunden går det i lagom vidd, även hon får en stött på fasan i buskage, ser igenom snåret att hon står stilla, henne kallar jag in med pipan. Vi går en tjugo minuter utan fler kontakter och innan vi åter kommer till bilen. Jag har bestämt tid att vara hemma och det passar bra att nu avbryta för hemfärd. Åter nöjd hur det blivet för Robin, mer erfarenhet på flera plan i sök och viltkontakter. Och för mig är det intressant att se den positiva utvecklingen med Robin som fortsätter.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Att tänka oss för

2020-02-15 Vi har en period haft löp på olika tikar, först Nelly, sedan Ila som parades.
Och nu löper Alice, något senare kom även Ella och nu senast unga Robin, detta något oväntat för hon löpte vid åtta månaders ålder och nu kommer hon igen endast fjorton månader gammal.
Det är tider då det blir jobbigt för våra hanar Andy och Boy, och även för oss som måste dela på hundarna, och det gäller att tänka oss för, när vi släpper ut och in hundar, som får vara ute i omgångar i trädgården.
Gårdagen upplevdes som en vårdag, soligt, varmt och måttlig vind, vilket inspirerade att åka ut med hundar och gå i lämplig mark. Som det ofta blir kommer unga Robin i första hand, så även i dag. Det finns ett område jag har möjlighet att få gå och träna i där jag inte varit denna säsong, så det blev där, en remsa med intressant under vegetation, större tallar och busksnår. Går iväg utanför detta för att låta henne söka när vi går tillbaka.
Hon har sedan en tid kommet igång, blivet fri och söker intresserat och då är det roligt att ha henne i marken, det är erfarenhet som hon behöver, nya viltkontakter och befästa det som redan är bra, som kontakt och följsamhet.
Vi går in i marken, närmar oss ett buskage, hon går in, ser inte henne och håller på med kameran, då en hare kommer ut strax framför mig, blir inte färdig att ta bild. När haren är borta kommer Robin ut på löpan, säger ”ssss” (som i stanna) och hon stannar ser på mig, går till henne och ger beröm. Vet ju inte om hon sett haren eller bara känt vittring av den. Hon får besked att söka tar då löpan och jag får vända henne, vilket går bra. Marken är så jag kan vända och gå i sidled, och hon har koll på mig och rättar sig efter hur jag går som försöker täcka marken. Hon är ute flera gånger på lämpligt längsta avstånd men vänder spontant, tycker mig se att hon har något som intresserar framför oss.
När vi närmar oss slutet på denna mark, är det bara öppen svartjord, hon går mot ett tätt snår med grenar mot en stengärdsgård, när hon är där ser jag en fasantupp som springer ut och flyger, även en höna kommer på vingar. Robin står vid det täta och ser efter dem, innan hon vänder sig stående mot mig. Då förstår jag att det är dessa fasaner som sprunget en längre sträcka framför oss utan att jag sett något, och bidraget till hennes bra sök. Åter gått tyst utan signaler och det fungerar.
Nu var det tid att ringa Rita, som vi bestämt, hon skulle sätta på potatisen till lunch, så det var klart när vi kommer hem. Tog ut Nelly och Boy en stund från bilen innan jag körde.
Senare upptäckte Rita att Robin löpte.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 

Gav mycket

2020-02-13 En träning som gav mycket, hade Robin och Boy med mig och de fick chans till fasankontakter. Först Robin, som söker i god kontakt, stöter tupp precis, och sitter dold för mig i det täta, finner henne och hon får beröm. Har börjat kunna läsa henne när hon får fågel i näsan, ser att hon stannar till med högt huvud mot vinden, och vill liksom få bekräftelse på för att gå på. Innan hon går vidare, det upprepas, ny tryckande tupp precis och jag upprepar, det går upp flera fasaner nära oss under det att jag går till henne.
Det lyfter flera framför utan direkt kontakt, men vi fortsätter i lägre markvegetation där får hon nu två olika stötar på tryckande hönor, där hon är direkt på dessa, lägger sig vid uppflog. Två nya stötar mera öppet på fasaner som lyfter något framför henne och hon stannar i uppflog. Nöjd efter ¾ timmes sök, går jag och byter hund.
Nu får Boy chansen, nu blir det än mera fart i marken, och ett vidare sök som jag nu försöker dämpa med pipa, han drar till och får en fasan på vingar stannar och vänder, senare en fin stöt nära mig med respekt. Vi fortsätter, ser han stannar till vid tätare torrt gräs, jag går mot honom, då lyfter en tupp, metern framför honom, försöker ta kort men allt går så snabbt.
Boy sätter sig, ser först på mig sedan efter den flygande kacklande tuppen, gör det bra.
Vi gick av tänkt markområde, vänder mot bilen, båda hade gjort det ok, men skulle velat att Boys sök inte varit så stort, får träna mer på det, men fasanerna skötte de bra.
(Se bilder under Aktuellt)

Boy har fasan nära sig i gräset, som lyfter och han ser efter den.

alt

 

 

                                             alt 

 

Ett trevligt besök

2020-02-12 Ett trevligt besök, Robins bror Ricke var och hälsade på med husse Henrik o matte Annica. Även deras nu 12 åriga Smedmästarens Chicko fanns med, en bror till vår Ciwi kallas ”Ella”, båda dessa har förlorat hörsel men är pigga för sin ålder.
Det var i dagarna ett år sedan Ricke hämtades, och jag tyckte det skulle vara intressesant att få se hur han uppträdde ute i marken. Därför körde vi ut och gick en runda på ett hygge, lade märke till att han drog i kopplet och ville fram när han skulle till bilen, och tänkte det blir nog svårt att hålla honom nära sig. Men det var just det han gjorde, hade hela tiden vilja att hålla kontakt med Henrik, höll nära avstånd i söket i hög fart, det var trevligt att se, och det bådar gott.
Visste kanske inte vad han sökte men det jag såg glädjer mig. Testade med att kasta ut dummys på hygget, då visade han stor vilja att apportera, markerade och fann snabbt och kom villigt in med apporten. Men lade ned framför föraren, vilket Henrik har problem med, detta är ett träningsmoment som ligger på föraren att få hunden att förstå hur det ska gå till. Detta liksom att inte tolerera att han inte direkt svarade på kommandon och signalen stanna, utan vandrade, även detta något att träna på. Något som inte borde vara svårt att få till.
Henrik var nöjd med sin alerta hund, och säkert även Ricke med sin förare som han sökte utmärkt kontakt med.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ila röntgad

2020-02-11 Nu har vi röntgat Ila, och som vi sett på henne, hade hon valpar i sig.
På bilderna ser vi med säkerhet sex foster, kan vara fler som döljs bakom dessa.
Och det glädjer oss för vi har många som är intresserade, och då får flera chanser till valp. Sedan beror det på vilka kön valparna har, och det utfallet har stor betydelse för flera av de intresserade som bestämt sig för kön, det kan bli blandat men även flertalet av samma kön.
Och vi ser fram med spänning att allt ska gå bra, för Ila och de väntade valparna.
OBS! Födelse väntas vecka 8 och lev. vecka 16.

Tar för sig

2020-02-10 Jag konstaterar att det händer mycket till det positiva med Robin, har åter varit i bra spaniel biotop och gått med henne, på en mark med växlande växtlighet, taggiga busksnår, öppen betesmark med torrt högt gräs i lagom blandning. En sådan mark är även utmärkt för de vilda djuren, ger dem skydd och mat. Spår efter rådjur, dovhjort och vildsvin på stigar med lera och därför inte konstigt att vi även denna gång fick kontakt med småvilt som hare och fasaner.
Tänker nu när jag går med henne, hur annorlunda det ser mot när jag i höstas på stubben inte fick henne att lämna mig för att söka. Ska erkänna att jag var betänksam och inte nöjd vid dessa tillfällen med hur hon betedde sig.
Ser hur hon nu tar för sig i sök och busksnåren, söker ut i lagom vidd, håller kontakt, men ändå självständigt, tar handtecken, har inte behövt använda pipan utan går tyst, jobbar på i god fart och söker intresserat. Kan inte annat än vara nöjd över vad jag nu ser. Och en förklaring är naturligtvis att det finns vittring i marken av olika slag. Ser även att hon visar respekt för springande fasaner.
Kan inte låta bli idag att få tankarna tillbaka i tiden till Smedmästarens Gnista som jag kunde föra utan signaler på jakt och prov med stor framgång, även hon var i färg likt Robin fast mera gul. Och Robin är efter henne i flera led av framgångsrika hundar, Gnistas dotter Smedmästarens Fanny, hennes dotter Smedmästarens Gry och senast Robins mor Smedmästaren Tanja (Nelly). En linje som betytt mycket för vår avel av jakthundar till dags datum. Gnista är efter våra importer, mor Lemon Blossom Belle (Bell) och fader var Skenchall Mark (Mac), hundar som levererat över det vanliga med flera stora meriter på jaktprov. Och vi är stolta över att få fram hundar som än idag presterar i denna tiklinje.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Traditionella rävjakten

2020-02-08 Ett år går fort, och det är åter den traditionella rävjakten på gårdarna Stensnäs och Elleholm i Blekinge. Många ställer upp som drivare eller skyttar för att minska på predatorer som räv på marker där fasaner sätts ut.
Mycket folk kräver noga genomgång av säkerheten, placera folk i grupper, drivare som skulle utgå från olika håll då fem olika drev samtidigt skulle samordnas.
Även skyttarna fick sina platser som var markerade på karta som delades ut. Samkörning med radio var en förutsättning, för jaktens genomförande.
Samling tidig morgon med väder likt en vårdag, fick pass på en kulle i bokskog i kuperad terräng, hade möjlighet att se längre ut på vissa platser. Fick höra en hackspetts hackade på någon torrgren, duvors kuttrande och även mindre flockar av dem som drog över.
Även här fanns flockar av mindre fåglar, som förflyttade sig i bokskogen, troligen bergfinkar som kan tyckas något nervöst, landade för att strax åter flyga, vilket upprepades medan jag följde dem.
Dreven hade kommit igång, hörde det genom radion och även på avstånd den grupp drevfolk som var närmst som högljutt rörde sig i marken.
Skott på avstånd hördes, och senare kom besked att rävar var skjutna.
En grupp om fyra rådjur kom i bokskogen på rad, stannade en kort stund innan de fortsatte, bössan lades i mitt knä och kameran som var nära på ett stenblock togs i stället.
Rådjuren försvann i en dalgång, skymtade dem senare bak en stengärdsgård, innan de kom mot den kulle jag satt på, hade då sett att två var större bastbockar. En kom upp strax intill mig, stannade till, hörde säkert kameran som inte är ljudlös, såg mot mig, kastade om och drog de andra med sig. Har åter på pass fått rådjur, vackra djur som alltid uppskattas att få nära sig, för bilder.
Jakten avslutades med samling på grillplatsen på Elleholm, där viltkorvar grillades och försåg deltagarna med något varmt, för här var det kyligare med havet nära och mera öppet för vinden.
(Se bild under Aktuellt)

Rådjuren kommer i bokskogen                                                 Bocken kommer mot mig

alt alt

alt alt

Smedmästarens Ila

2020-02-04 Vi konstatera nu att Smedmästarens Ila är dräktig, detta genom att se hur hennes kropp ändrats, hon har blivet bred över ryggen och större i kroppen. Brösten har blivet större och mera framhävande, alla är tecken synmässigt som bekräftar detta.
Vi har beställt tid för röntgen för att även få det bekräftat på detta sätt och se hur många foster som kan finnas.
Beräknad valpning är omkring vecka 8.
Vi hoppas då få se flera valpar.

Arkivbild

alt

 

Fler artiklar...

Sida 6 av 320

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>