Smedmästarens Blogg

En jaktdag

2020-11-03 Tackjakt Stensnäs, en jaktdag för medarbetare som hjälpt till på höstens andjakter, kände mig inte träffad när inbjudan kom, hade inte varit där som kravet var.
Anmälde mig inte av den orsaken, men påminnelse och undran på telefon varför jag inte gjort det och att jag var välkommen till denna dag, blev att jag tackade och lovade att komma.
Speciellt tänkande i dessa pandemitider gällde, mycket även beroende eget agerande.
Marsundet skulle jagas, utkörning av deltagare och hundar i båtar, placering på i förväg bestämda pass, men som jakt kan vara fanns inte många änder på tänkt plats och inga skott lossades. Mats E och jag vandrade landvägen tillbaka, tyckte vi var en bit på väg från de pass vi tilldelats.
Jakt vid två viltvatten var planerade, här fanns änder och förmodar att alla fick chanser liksom jag. Jag uppskattar verkligen den fina miljön, och nu med höstens vackra färger blir det likt tavlor.
Efter detta serverades lunch utomhus, som vanligt mycket smakligt.
Därefter väntade kvällspass, många placerades med båtar på öar, i en fin skärgård, sedan var det att vänta. Fick tilldelat ett av sten uppbyggt skydd längs ut på en udde, hade tagit med stol och det var tur, inte lätt att stå i timmar. Från havet kom flockar av änder in, skott small, och två skyttar utanför mig fick skjuta, och jakten var igång. Även jag fick chanser och var nöjd totalt med mitt skjutande, hade en duktig apportör sittande en bit bakom, som visade bra apporterings arbeten på några långa apporter.
Efter att suttit och varit bländad av solen och dess reflexer på havet, kom skymningen när solen gått ned, och senare efterhand blev sikten begränsad, efter ett tag beslut vi att avbryta, och i lampors sken vandrade vi tillbaka efter en fin kväll.
Åter blev vi bjudna, nu på en utsökt smörgås, det blev sent men vi lade en fin dag bakom oss, och tackar för det.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Ett realistiskt beslut

2020-10-31 Har de senaste dagarna fått mail och telefonsamtal från två valpköpare som köpte valpar för många år sedan. Anledning var att det fått ta bort sina hundar snart 13 år gamla efter ”Bruno” o ”Gabby” en kull på 8 valpar. Vår Ciwi var en av dessa som lämnade oss tidigare i år och även ett annat syskon hade även fått lämna efter henne, alla pågrund av åldersrelaterade symtom. Men gjort detta med stor saknad av sina ägare som alla berättat att de aldrig haft en sådan bra hund, fast de haft flera tidigare. Någon önskade att de skulle fått längre liv, men samtliga hade fått jaga mycket och det sliter på kroppen. Och när man ser att det inte kan bli bättre måste man fatta ett realistiskt beslut även om det känns svårt!
Som uppfödare känner man en tillfredställelse med att alla varit så positiva till sina hundar.
13 år är en realistisk ålder, fyra i kullen lever vad vi vet fortfarande.

Lönn gren

2020-10-30 Hösten bjuder på de varmaste färger och något som tillför mycket är lönnens vackra blad som har ett stort register av färger. Från ljusgult till nära rött hängande på träden eller liggande på marken. Tog bilder på en färggrann lönngren som hängde över åns rinnande vatten vilket inte gör de sämre.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Mörkare skymningsljus

2020-10-29 Var spanielförare tillsammans med fyra andra under pågående internationellt retriever jaktprov på Stensnäs i Blekinge.
Mycket folk engagerade, tävlande, domare, skyttar, provledning, eftersöks ekipage, vi spanielförare samt gårdens eget folk.
Men med tanke på den pandemi vi befinner oss i fanns det ordnat med sammankomst, genomgång, mat och dryck allt utomhus. Väl i provmarken var vi i anvisade att hålla de gjorda rekommendationer som föreligger.
Dagen startade med ett kraftigt regn, men det blev bättre under dagen och regnet upphörde senare på dagen.
Det gällde för domarna att till dagens slut placera de bästa hundarna, några utgick av olika orsaker, men efter en sen lunch fanns elva av de sexton startade kvar i provet. Och det blev pressat att bli klara innan dagen var tillända och de sista apporterna gjordes i ett allt mörkare skymningsljus.
Det blev en lång dag hade Ila o Nelly med, tycker de förtjänar beröm, hade en i taget, de hade respekterat flertalet stötta fasaner, arbetat hårt i på flera ställen i svår terräng. Visst finns det saker att ta på om man vill söka fel, men för provet var allt ok. En händelse, Nelly stöter en tupp, som påskjuts, markera träff men inte mer, Nelly har bra markering i tätare buskmark, men stannar. Provhundar skickas finner inget, är på nedslagsplatsen men tar ingen löpa på den troligen, skadade fasanen, domarna söker själv men även de ger upp. Då fortsätter vi, Nelly i sök finner och kommer med den levande tuppen inte långt från nedslagsplatsen, hur domarna såg på det vet jag inte men fasanen hittades och det var det viktigaste.

Hur provet gick visste jag inget om när vi lämna för hemfärd, det går att läsa på annan plats.
Hade inte kamera med mycket pågrund av regnet, men efter lunchen tog jag med en mindre kamera i fickan men efter två bilder var batteriet slut. Därför endast de bilderna samt en skymningsbild med annan kamera.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tilltalande ut

2020-10-28 En plats jag gärna återkommer till vid alla årstider är Skräbeån som rinner mellan Ivösjön och havet, passerar genom samhällen Bromölla och Nymölla. Har en skiftande miljö och biotop längs ån som berikar fågel och djurliv. I september byggde Nymölla bruk en gångbro norr om gamla riksvägen, såg en bild i tidningen och fick du lust att ta mig dit för att se på plats och ta några bilder.
Där hade funnits en smal bro på stenfundament som var i dåligt skick sedan tidigare. Den var nu utbytt mot en bredare bro i tryckt virke, med utsiktsplatser. Såg väldigt tilltalande ut, samtidigt hade Skräbeåns fiskevårdsförening passat på att förverkliga tankar på att förbättra lekmöjligheterna för den stam av havsöring som finns i ån, genom att lägga ut sten och grus till lämpliga lekplatser.
Något som på fler platser redan gjorts i ån, söder ut mot havet, med lyckat resultat.
Jag hade även möjlighet att se lekande öringar som nu stigit upp i ån i anslutning till bron.
Var där sent på eftermiddagen, mörkt och inte lätt att ta bilder på öringarna, vid sol och tidigare tidpunkt på dagen bör det finnas större möjligheter, får göra ett försök då.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

De är smarta

2020-10-27 Vi har en dunge med olika större träd, björkar, bokar, granar mm. på det vi kallar baksidan på tomten. Dungen har blivet en samlingsplats för olika svartfåglar som rastar och har den som utsiktsplats över omgivningens odlade fält. Vi misstänker att även kråkorna hade bo i toppen på en av dessa högre granar, men de är smarta och visar inte gärna vad de har för sig. Nu när löven för varje dag flyttar sig från träden till marken är det lättare att se fåglarna, och när jag tog bilder var det många kajor i björkarna, men när jag ser på datorskärmen finns även en ensam stare med på bilderna som jag inte observerat innan.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Över större områden

2020-10-26 Detta även från gårdagens jakt.
Sitter åter i ett torn för jakt i ny såt, har lagt bössa och kamera bredvid varandra för att välja det som är lämpligast, är det jaktbart lovligt vilt blir det bössan. Men många gånger blir det annat och då är det trevligt för mig som är fotointresserad att kunna ta bilder på djur som man inte haft chans på annars.
Så även idag, ser på längre håll att det kommer ut en skovelhjort från skogen, går i skogskanten vid ett odlat fält, har då uppfattat hur stor den är. Ingen som är skjutbar, det är brunst tid och då är hornbärande dovhjortar fredade, och även annars ingår den inte i arrendet. Då blir det kameran, tar bilder medan den sakta gående kommer närmre, kommer fram till den mindre väg som går genom jaktmarken, på andra sidan finns taggtråd till en betesmark. Hjorten tar ett språng över, ser lätt ut och jag får bilder, försvinner sedan in i buskmark.
Kan med säkerhet säga att det är den största som jag sett på marken, har under åren sett flera skovlar men ingen som denna mörka. Och det beror säker på brunsten som gör att hjortar rör sig över större områden. Det är med glädje jag får se den och att den som frilevande hjort har klarat sig så länge för att få detta mäktiga hornuppsättning.
(Se bilder under Aktuellt)

alt alt

Jakt på egen mark

2020-10-25 Jakt på egen mark, under en fin varm höstdag med höstens vackra färger.
Sitter i ett torn i vacker miljö, läger tyvärr vind in i den såt som jagas, hundars skall hörs, hundföraren är säker på gris. De står stilla inte långt framför mig i tätare terräng, sitter beredd, under det att skallen hörs nära ett antal minuter. När jag hör att skallen blir svagare, förstår jag att gris gått loss, senare hör jag på radion att större gris gått ut ur marken utan att blivet påskjuten. Hundföraren tror på flera grisar och snart hörs skall igen, och det går mot där vi sitter, ett skott från grann skytten och gris är skjuten.
Visar sig med största sannolikhet vara den större sugga som för tre veckor sedan blev påskjuten och skadad av ett grannlag. Som sedan misslyckades med eftersöket.
Tur att det blev så att den inte behövde lida längre, pågrund av skadan gick den inte att använda.
Första såten är avjagad, på väg till samling står en halvskovel dovhjort och ser mot oss på en barnvallsled innan den går vidare.
(Se bild under Aktuellt)

Bilder från jakttorn

alt alt

alt

 

 

Fler artiklar...

Sida 6 av 352

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>