Smedmästarens Blogg

Stöter eller står

2021-11-05 Fasanjakt på Trolle-Ljungby, hjälper till med hundarna, går i drev och stöter eller står som apportör. Åter tur med vädret, mycket regn under natten men på dagen ett fint höstväder, vilket är bra vid fågeljakt. Mängder av fasaner vid indrev till såterna som sedan kommer till skyttarna när de klappas upp eller stöts av hundar. Åter bekanta bland skyttarna och då hinner man med litet hundprat. Det blev under dagen fem såter som jagades av allt flöt på och det presenterades fåglar enligt önskemål. Tog med Robin där det passade och hon börjar nu ta för sig i söket och apporterade helt ok.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Se olika vilt

2021-11-03 Det var lovat en morgon med dis och dimma men mera uppklarnade väder under dagen och det blev så. Det var en planerad jakt efter främst vildsvin på av sonen Jonas arrenderade jaktmark. Efter genom gång av förutsättningar för dagens jakt, och kartor där varje deltagare hade fått sig tilldelat pass hemma hos Jonas, blev det transport till jaktmarken och vi skyttar intog våra pass. Jonas med sina erkänt duktiga grishundar var den enda som rörde sig i marken, och det dröjde inte länge förrän hundarna hade kontakt med grisar, som även observerades av skyttar. Vildsvin tog sig till ett område med större täta tjörnesnår, där sedan hundarna hade ståndskall, och några grisar i taget lämnade och kom till de närmsta skyttarna. Spännande för de som var närmst, och som fick skjuta och här fick tre grisar lämna in.
Satt själv i ett högt torn med öppen betesmark och mindre buskage mellan två skogsområden, fick på passet se olika djur men på avstånd, som hare, räv, rådjur och vid två tillfällen grisar, inget var för mig skjutbart. Försöker att om möjlighet finns, ta bilder, inget av det jag nämnt fanns det möjlighet till skottchans, eller foto.
Då kom det en nötkråka och hoppade runt bland stenar och snår, inte den heller riktigt nära men jag tog bilder ändå, en fågel som man sällan får se.
Efter några timmar bröts för lunch, smakliga hamburgare med tillbehör smakade utmärkt i fält. För att senare ett nytt område skulle jagas av, hamnade själv vid sidan om händelserna såg inget vilt, men skott hördes och flera grisar hade skjutits.
En av skyttarna var barnbarnet Froste som fällde sin andra gris, naturligtvis glad över att allt gått bra.
Nu skulle det skjutna tass omhand, och med en fyrhjuling kördes det runt och man samlade upp efter en lyckad jaktdag med utmärkta hundar och inget skadat vilt kvar i marken.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Skulle få prova

2021-11-02 Hade tagit med hem från de senaste jakterna, småvilt som krickand, gräsand och fasan, allt för att ta tillvara, för vi gillar vilt till mat.

Men samtidigt tänkte jag att Aya skulle få prova att apportera dessa vilt, men även medveten om hennes tandbyte som håller på, att inte kräva att allt ska vara perfekt som grepp och att hålla fast utan att tappa.
Vi är ute på gräsmattan, jag går och lägger fågeln, hon är intresserad och efter att luktat på fågeln tar hon den, den mindre krickan i ett bra balanserat grepp, de större med sämre grepp men viljan att ta och bära och komma till mig med fåglarna är bra. Hon lägger inte ned, utan jag får alla i handen. Och släpper på kommandot loss.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Stött fasantupp

2021-11-01 Under en av de senaste jakterna på fasaner, fick jag bilder på en av hundarna stött fasantupp som flög upp och på tuppars vis gav ljud ifrån sig.
Allt går väldigt fort och oftast lyckas man inte hinna med, men i detta fall blev den på bild
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

På egen mark

2021-10-31 Jakt på egen mark, nu efter större vilt som främst vildsvin, räv och dovhjort.
Först flera samtal om samlingstid pågrund av att det var tidsomställning till vintertid vilket förbryllar många, så även mig. Förstår igentligen inte vitsen med detta, behåll samma tid året runt är det bästa enligt ett enigt jaktlag.
Vi har på grund av mycket skador från vildsvinen på betes och odlad mark konstaterat att de finns där, men skador kommer till under den mörka delen av dygnet.
Men det fanns en förhoppning om att de skulle ta daglega på marken vilket har hänt tidigare. Vi har även tilldelning på dovhjort, hornbärande är fredade under brunsten och vi bestämde att skulle någon skjuta kalv skulle det vara av större storlek annars fick det vara, skjutandet är inte det primära.

Det blev att inga grisar eller räv var synliga, de hornbärande var fredade, kalvarna som kom i pass bedömdes som små och inga skott avlossades.
Fick på mitt första pass en mindre skovelhjort som lugnt, sakta passerade, reagerade för det första klicket på kameran, såg mot mig men fortsatte lugnt förbi på tjugo meter. Sedan en smalhind som snabbt visade sig, innan den sprang bak en kulle.
På den andra såten såg jag hind med mindre helt svart kalv och två rådjur.

Vädret åter behagligt och det blev även korvgrillning som avslutning.
(Se bild under Aktuellt)

Bilder från pass, bokbacke och dovhjort.

alt alt

Utan värde

2021-10-30 Det blev en biltur utan värde, har en tid gått och tränat med Boy i högre markvegetation, stött tryckande fasaner och han har gjort det bra, varit helt fast i uppflog, vilket gjort att jag börjat tänka på att starta honom på jaktprov.
Det blev att jag anmälde honom, har tidigare endast startat honom på ett prov, just då för två år sedan på samma mark, där han inte fick den mark som passar honom utan en allé med mindre att söka i, blev då frågande och visade inte upp sig som jag var van att se honom.
Kom senare i mark som passade och fick några minuter i detta, nu en helt annan hund.
Gick senare i medvid förbi en tryckande fasan och då var det slut.
Har varit under åren på denna mark flera gånger på prov, som domare och även som jaktgäst. Vet att där finns mark som passar honom, och det var där som jag hoppades få visa upp honom.
Förra gången var jag lottat som start nr1 med start i allén, nu hade jag start nr2, och redan där fanns tanken att det kommer inte att gå, nu var start nr1 struken och jag fick exakt samma mark som förra gången. Och det blev som förra gången mycket frågande och tveksamt, tyvärr mera pinsamt, när sedan det fanns springande fasan framför var han inte på plats utan jag hörde att fasan lyfte framför och det var Boy som stött den, då var det bara att koppla. Mark som säkert passade andra hundar, och inget fel som provmark, men jag hade hoppats på mark med sök i bredd och tuffare terräng där fasaner kunde trycka som där vi tränat.
Har senare fått bekräftat att bl.a. Smedmästarens Isa fick första pris vilket glädjer och grattis till pristagarna.
Kan konstatera att det är mycket som ska falla på plats för man ska lyckas, det är fler saker som kan bli fel, än de som utfaller till provhundens fördel.
(Se bild under Aktuellt)
Bilder under träning med Boy när han stött fasaner och respekterat.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Mera spänning

2021-10-29 En jaktdag på småvilt, även här hundförare på en kombijakt.
Först en uppflogs jakt på änder, vid ett viltvatten, där mycket andfågel samlats, när uppfloget stannat av gick vi två spanielförarna runt i vegetationen och stötte upp fasaner.
Sedan indrev för att samla fasaner till en jakt på uppdrivna fasaner som avslutades med uppflog från majsremiss, här hade jag Nelly och Robin till hjälp, bland många fasaner.
Ytterligare ett liknade drev på ny plats, men med mera spänning för en räv fanns inne i såten, var skulle den komma ut var frågan, jag såg den, men den såg mig och åter in i drevet.
Var synlig på andra sidan, men vände in, i slutet på drevet i majsen var den nära drivare, och på något sätt lyckades den passera drevkedjan och försvann bakåt.
Hade på väg till samlingen på morgon sett räven som passerade framför bilen in i detta område, ett skafferi för en hungrig räv, men inget de som sköter om fasanerna gillar.
Lunch och sedan ett nytt uppflog på änder som avslutade dagen.
Åter en jaktdag med fint höst väder, fanns inget att klaga på.
Alice, Ila, Nelly och Robin var mina hundar denna dag.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Man går fram

2021-10-28 En jakt som benämns som ”rought shooting”, där man går fram i marken på linje, varvat med skyttar, apportörer och hundförare med arbetande spaniel. Jakten är efter främst fasan och hare som stöts upp när man går, vid stöt och skott stannar man för att avveckla situationen med apportering av eventuellt fällt vilt.

En lämplig mark med resterande områden av inte skördade morrötter jagades av, både trevligt att gå i och överskådligt för alla. Fick här se ett bra arbete av en labrador på skadad hare, som långt bort fann och kom med haren. Även Alice gjorde ett bra arbete i de höga morötterna.
Även någon damm jagades av allt i ett fint väder för dessa övningar. Hade som vanligt hundar att skifta med och ingen tycker jag gjorde bort sig.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 6 av 388

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>