Smedmästarens Blogg

Att skala frön

2023-01-11 Vi har vår fågelmatar station utanför köksfönstret, kan följa de fåglar som intresserar sig för maten. Där finna alltid talgbollar och mindre automater med solrosfrön.
Sedan en tid har det varit bl.a. ett tiotal grönfinkar som äter av solrosfrön, bråkar om de sittplatser som finns på automaterna. Andra finkar hoppar omkring på marken finner även de hela fröna. Dessa fåglar som tillhör gruppen finkar har en näbb som är anpassad för att skala frön. Som de rullar runt i näbben till skalen släpper och de äter fröet, ser hur skalen ramlar mot marken och det går fort.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tre stänglar

2023-01-09 Vi har nu vita amaryllis med röda tecken i full blom en vacker och dekorativ blomma, där varje lök har tre stänglar. Att amaryllis är en av Ritas favoriter kan påpekas.
(Ändrade på senaste Bloggen från hälleflundra till piggvar, tyckte själv att något inte stämde och rätt ska vara rätt.)
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Köpa fisk

2023-01-07 Vi har sedan några år tillbaka fått möjlighet att köpa fisk i Blekinge när fiskebåten lagt till i hamn, genom telefon har vi fått tid när det beräknades båten skulle vara inne. Det handlar främst om skrubbor och rödspätta, men ibland även makrill och vid något tillfälle piggvar allt rensat från fenor och uttagit. När man som vi tycker fisk ligger högt upp på listan av maträtter uppskattas denna möjlighet till färsk fisk.
Vid senaste tillfället det begav sig blev vi tillfrågade om en piggvar på 1,3 kg med rom, vilket vi direkt tog, som hamnade i frysen, denna har nu kommit fram för tillagning på braspanna i ugnen.
Ugnen på 120gr ca 50 minuter eller tills benen släpper.
Därefter togs det grova skinnet bort och det fina fiskköttet kommer fram, för uppläggning på tallrik med pressad potatis, gröna ärter, skirat smör med pepparrot samt räkor.
En smaklig måltid som nog faller alla i smaken, blir för oss mat i två dagar.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Saknar tofs

2023-01-05 I närliggande hav har den mindre is som funnits smält bort, regniga varmare dagar ha gjort sitt, vilket betyder att åter finns fåglar närmre stranden. Har gjort ett besök i Tosteberga hamn, inne i den skydda delen fanns en grupp med storskrakar. Såg att när de dök hade någon mindre fisk i näbben. Storskraken skiljer sig bl.a. från småskraken på att hanen med grönt huvud saknar tofs, honan med brunt huvud har tofs, liksom hos småskrakarna där även hanen har grönt huvud.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Flaxande vingar

2023-01-03 Två ormvråkar har funnit ätbart på ett fält och bråkar på ett aggressivt sätt. Med näbbar, klor och flaxande vingar angriper de varandra. Den starkaste får äta den andra vänta om det blir något över, ett tufft liv för de vilda fåglarna.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ser ofta småfåglar

2023-01-01 Under våra bokar ser jag ofta småfåglar på marken när jag går runt med mat och vatten till hönsen. Ser när de flyger upp i träden vita ytterkanter på deras stjärtar vilket stämmer in på bofinkar, men även bergfinkar gillar bokens frön. Vi ser båda dessa arter av finkar vid solrosfrön i automaterna på vår foderplats. När man går under bokträden känner man de hårda taggiga ytterskallen under sulorna som frön ligger i men som nu släppt. Men fortfarande på många grenar sitter ytterskalen kvar. Blir att försöka räfsa upp dessa när jag känner för det.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Inne i huset

2022-12-31 Nyårsafton är för de flesta en övergång till ett nytt år något att fira. Själv har vi sedan pandemin, med sjukdomar som största själ varit hemma, taget det lugnt ätit gott, sett på TV och det har blivet bra.
Men så har vi det med våra djur, tänker främst på hundarna, som vi vet reagera olika när bomber och raketer smäller. Vi har nu när vi inte har löptikar haft alla sex hundarna inne i huset, inte fått springa omkring utan varit i den förra tvättstugan omgjord sedan långt tillbaka till hundar. Med lucka ut i hundgården utanför, där vi när vi har valpar har dem efter ca fyra veckors ålder. Vi har stängt av värmen i boxar och har endast värme på i ett av hundrummen, även ett sätt att spara el.
Här startade firandet redan när det mörknat, batterier med stora raketer i snabb följd avfyrades, vi tog ut en radio och hade högre volym på, tände lampor, stängde luckan. Några av hundarna flämta och syntes påverkade andra oberörda, det var vad vi kunde göra. Det blev lugnare perioder men hela tiden hördes bomber och ljussken från raketer lyste upp, vi släppte ut hundarna som vanligt på kvällen, gick själv ut tillsammans med dem, någon gick hela tiden vid oss, de andra var som vanligt sprang omkring gjorde sina behov.
Hundarna har bananlådor att ligga i, kan ligga tre i en sådan mindre låda fast där finns en till varje hund, gillar att ligga trångt med kanter som stöd. När det närmade sig 12 slaget var det som väntat värst, kollade hundarna flera lugnt sovande andra tittade upp.
Tycker att de klarade det bra, men är medveten om att det inte är detsamma som skott under jakter som för triggar än dämpar.
De vilda djuren har inte de möjligheterna att komma undan det som sker denna natt utan blir troligen stressade.
Idag här på landet har de flesta hundar och andra djur, vilket leder till att inte fira med sådant som kan påverkar deras bästa vänner på ett negativt sätt.
Men tydligen inte alla och då tänker de inte på djuren, vet ju själv som barn och även med egna barn hur spännande det var och förväntansfull inför de första raketerna även om de var av mindre storlek.
Får med dessa rader önska alla Ett Gott Nytt År!

(Se bild under Aktuellt)

alt
  

Nytt möte

2022-12-30 Mörka trista dagar dominerar, blir att man aktiverar sig mindre, vilket resultera att det finns mindre att skriva om med relaterade bilder.
Har funderat på en sak vid några tillfällen, kör ofta på den mindre vägen genom vår jaktmark. En allmän väg med längre sträckor stengärdsgårdar båda sidor eller stolpar med tagg tråd vid betesmarker och bredden endast för en bil. Finns få ställen där man kan komma till sidan med bilen vid bl.a. avfarter.
En väg som folk gärna promenera på eller som ofta ridande på hästar, det finns ett ridhus i närheten och hästar möter man ofta. Jag visar stor respekt för dessa, vet hur olika hästar uppträder i sådana situationer, finns det möjlighet backar jag tills bilen kommer bort från vägen, kan bli hundra meter om det krävs. Detta hände häromdagen, på den kurviga smala vägen med här stengärdsgårdar båda sidor i en kurva möter jag två vuxna personer främst samt i bredd två yngre ryttare på hästar. Alla stannar till, de bara står där, förväntar att jag backar en längre sträcka där jag kan komma bort från vägen, vilket jag gör, de hade kunnat vända, ca femtio meter hade kunnat gå till sidan på ett fält. Vi löste den situation som uppstod hälsade och de passerade. Kör på nytt på nästan samma plats som tidigare nytt möte med två äldre damer ridande, som tidigare en kort stund står vi båda stilla. Då visar den främre ryttaren med handen att om jag tar mig nära stengärdsgården kan de passera.
Jag går så nära jag vågar utan att skada bilen, stannar där, de ridande kommer, finns kanske 1 meters plats, hästarna är lugna och allt går bra.
Men funderar på vad hade hänt om någon av hästarna blivet skrämda av situationen och kunnat skada bilen. Vem fel blir det om något händer, jag står stilla de är i rörelse?
Har sett vid flera tillfällen där hästar blir rädda på vägar, en gång ramlade den unga ryttaren av på fältet intill vägen när hästen vägrade att passera och det var obehagligt, klarade sig med mindre smärtor, hade en vuxen i sällskap som tur var och kunde hjälpa flickan. Min bil stod i kanten utanför vägen, vägen var fri men hästen reagerade för något.

Fler artiklar...

Sida 6 av 426

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>