Smedmästarens Blogg

Hundar i arbete

2018-12-09 Fasanjakterna kommer med jämna mellanrum, i dag gällde det drivna fasaner.
Där jag både går i drevet och stöter fasaner samt är apportör på andra platser.
Fasaner i mängder, när uppfloget har pågått och man tror det är över då kommer nya fåglar.
Har som vanligt kamera med om vädret är lämpligt, tar främst bilder på hundar i arbete.
Hade Alice som nu löp färdigt samt Ila och Boy med mig, tyvärr måste jag säga, att ta bilder på egna hundar som apporterar, de blir ofta väldigt lika, de kommer mot mig med sin apport.
Och bilderna blir rakt framifrån, skulle vilja få bilder från sidan, men de gör som de ska kommer till mig med apporten och då blir det på detta sätt.

På dessa jakter gäller det att välja hund, de hundar som ska stanna i flog och skott, blir avtrubbade under dessa jakter med mycket fågel och skott, där de omöjligt kan respektera dessa. Och snart bryr de sig inte, springer inte efter resta fåglar, men stannar ofta inte heller.
Därför tänker jag, måste offra någon hund som får arbeta fritt, göra vårt jobb och arbeta på dessa premisser. Har tidigare alltid haft äldre hundar till detta, Ella och Nana har kommit till åren, Ella hör dåligt och Nana blev väldigt trött senast, och vågar då inte ha dem med.
Nelly ska snart valpa, Ila och Boy vill jag inte utsätta för detta, de får bara apportera. Det har fått bli Alice, och hon har nu lärt sig att dra iväg och jaga mera fritt, på gott och ont.
Är rädd att hon kommer för långt fram i drevet och stöter för många samtidigt för hon jagar snabbt och hårt. Andy skulle kunna fungerat, men har använt honom som stöthund i skogen, och låtit honom gå långt ut, därför vågar jag inte ta honom i fasan dreven, utan bara som apportör vid dessa jakter.
(Se bild under Aktuellt)

Alice med tupp                                                                          Mats E springer i apporterar

alt alt

Såg på honom

2018-12-07 På min svågers fält innanför Blekingegränsen har det en längre tid funnits stora flockar med vildgäss, företrädesvis grågäss men även många kanadagäss vilket svågern berättat. Tog mig därför dit för att om möjligt ta några bilder, och då enklats från bilen.
Uppskattade det som uppemot tusen gäss spridda på det stora fältet.
Stannade ett par hundra meter ifrån de närmsta gässen, förberedde mig i bilen med kamera, fönster och stöd.
Då kommer en man i gul skyddsjacka med en hund och passerar mig gående på den mindre vägen. Tänkte direkt, otur att han skulle komma just nu och skrämma iväg gässen, de närmsta från honom på ungefär sextio meter när han passerar dem. Men till min förvåning stod de bara och såg på honom. Vid det enda hus som fanns längs vägen gick han in och det påverkade inte gässen mer än att de såg efter honom.
Tar då och sakta rullar fram med bilen, men vad händer, gässen ser mig komma, skyggar för bilen, de närmsta lyfter och slår längre ut på fältet, övriga går längre in på fältet, medan de bevakar mig. Det var något i mitt beteende som gässen uppfattade som fara, och de förstod mitt intresse för dem, till motsatts från mannen med hunden som gående passerade dem.
På denna smala väg passerade inte många bilar, och de som gjort det körde nog med fart förbi. Men det var annorlunda med mitt sakta körande som sade dem att något inte stämde.
Jag fick några bilder som jag hoppats, men tankarna var hur olika gässen uppträtt. Uppfattar det som att gäss är kloka fåglar och som vilda djur och fåglar läser och tolkar de hur vi människor uppträder i vårt kroppsspråk och även med bil. Och troligen har mannen med hunden passerat på liknade sätt tidigare, vilket gässen noterat.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Tar bilder när de apporterar

2018-12-05 Åter en jakt, där jag är engagerad med mina hundar på närliggande gods.
Vi är två spanielförare, tre hundförare med labradorer, samt godsets egen personal även de med labradorer. Vi har med oss ett antal skyttar, kör runt på marker med växlade typ av jakt. Uppflog på änder, som blandas med att vi går på bredd i marken, blandat med hundar och skyttar, där fasan och hare stöts upp. Boy, Ila och Andy är med, Andy som apportör de andra får chans till marksök.

Står som apportör när en granremiss drivs av, tre fasaner ligger skjutna på marken nära mig, erbjuder förare med labbar dessa och tar bilder när de apporterar.

En händelse, vi går i stubb på bredd, en hare springer upp något framför oss, cockrarna går vid mig. Haren skjuts, ligger ett trettiotal meter framför, ser inte att någon skickar någon hund sänder då Boy, tänker ta bilder på när han apporterar. När han kommit halvvägs, kommer en labrador i full fart, troligen knallat, de når haren samtidigt, den större labben rycker till sig haren och Boy blev utan. Blev så paff att jag tog bara en bild, så kan det gå, föraren till labben bad om ursäkt!

Ett par platser med bra biotop för spaniel att få söka i. Ila stabil som vanligt, i sök och stöt, men även Boy fick söka en längre bit, stöter bl.a. en hare, nära sig, sätter sig direkt utan signal.
Han arbetar i hög fart, stannar till och ser efter mig ibland, jag tycker det är bra att han har bekymmer vad jag är och hur jag går, nu när han är så ung stör det inte mig.
En dag då vädret åter var med oss, blåsigt men uppehåll, efter några dagas grått, mörkt och blött väder. Vi har blivet bortskämda med utsökta luncher och dagen var inget undantag.
Tar idag bilder på andras hundar.
(Se bilder under Aktuellt på apporterande labbe)

Labbe har funnit fasan tupp

alt alt

Planering av jakten                                                                  Labben tar haren för Boy

alt alt

Hon är med valpar

2018-12-04 Idag har ”Nelly” röntgats för att konstatera det vi redan sett på henne att hon är med valpar. Men det känns bra att veta hur många vi kan förvänta oss när de föds.
På röntgen bilderna ser vi sex ryggrader på valparna hon har i sig, så där är minst det antalet.
Nu kommer nästa steg att de ska födas, och vara ok, går det som förra gången hon hade valpar så ska det inte vara något problem.
Eftersom denna parning inte är gjord tidigare, och det är den första tiken ”Boy” parat, har vi ingen uppfattning vilka färger de kommer att ha, och som vanligt vet vi inte vilka kön de har. Så vi ser med spänning fram emot att de föds som är beräknat till mitten i denna månad.
(Detta inlägg finns även under Hundar/ Valpar)

Bild: Nelly med valpar från tidigare kull.

alt

Vackra varma färger

2018-12-03 För några dagar sedan var det tiotalet minusgrader, klarare luft och regnfritt.
På morgonen färgades himlen i vackra varma färger när det ljusnade och solen fanns i bakgrunden. Tog då några foton från trädgården. Detta till motsats av de grå, regniga, mörka väder som årstiden ofta bjuder på.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Orry´s clumber-ättlingar

2018-12-01 Det kom ett mail för några dagar sedan från Annika Åkerman med anledning att vår cocker hane ”Orry” användes i aveln för att förbättra, vissa egenskaper i clumber spanieln.
Ett av skälen till att han användes var hans färg som stämmer in på clumber, han var jaktligt meriterad och var sund och hade bra mentalitet.
Parningen var godkänd av SKK, ett intressant försök för rasens bästa!
Som nu kan visa på att det var ett rätt beslut som tillfört clumbern bättre jaktliga egenskaper med behållen exteriör. Har nämnt detta tidigare, men detta är ännu en ny bekräftelse på lyckat resultat!
Tar mig friheten att lägga detta på vår hemsida!
(Se bild under Aktuelllt)

Hej Jörgen,

Fick detta i från England i inkorgen idag med idel lovord över Orry's clumber-ättlingar. 

Hälsningar

Annika Åkerman

Kennel Sugar Loaf

Dear Lotta and Annika

It has been a long road, with many disappointments in the hard sport of field trials, but my faith in Spot (V. Isabella) as my best-ever Clumber (and very possibly the best working bitch of all time) was rewarded yesterday in a field trial against English springers.  Her award of 2nd place, and thereby her third award in Any Variety trials, are unmatched by a Clumber bitch since 1912.  This was not only her best result, but mine too after more than 40 years of running Clumbers in field trials.

This is also a fine outcome for the "project" started in Sweden and from which we are benefiting.  It continues ... Spot's brother Russell (V. Ivan) has a new litter; his last litter included two beautiful bitch puppies which I sent to owners in America to begin their own working lines; and Spot's son Caesar (V. Julius) has sired a litter now aged five weeks.

I thank you warmly once again for what you have done to make this possible.  We should all pat ourselves on the back and celebrate with a glass of your best brannvin.

With best wishes.
James

-- 

På stela vingar

2018-11-29 En av de fåglar som vi ser dagligen från trädgården är överflygande röda glador.
De svävar glidande på stela vingar spanande efter ätbart inte speciellt rädda kan komma nära fast man befinner sig helt öppet. Det är inte ofta man ser dem på marken, och blir undrade vad de kommer åt att äta. De kan ta smådjur, men ofta får man se dem vid döda djur, dödade av bilar längs våra vägar, där de tillsammans med vråkar kan finna mat.
Tänker många gånger att våra mindre dvärghöns som går fritt, de skulle vara lätta byten för gladorna, men har aldrig kommit på att någon gjort något försök. Som däremot ormvråk och duvhök gjort längre tillbaka i tiden. 
(Se bild under Aktuellt)

                                                                    alt

                             alt

Som vi kallar Andy

2018-11-27 Fick i dag ett SMS från Bengt Rödseth, där han berättade om sin tik Fågeljägarens Black Kite som i höst erhållet jaktchampionat, samt även haft stor framgång på jaktprov i England, där hon vann ett novice prov 16/11 i höst. Vill då gratulera Bengt till dessa framgångar som även glädjer oss!
Hennes far är nämligen vår springer, Capercailie´s Vodoo Spot som vi kallar ”Andy”.
Han har mycket jakt i sig, och jobbar tufft i marken, vilket till slut var svårt provmässigt att hålla honom tillräkligt nära, det gick bra en stund sedan tog han för sig.
Är en duktig apportör på land och vatten, och har meriter på jaktprov som ung. Har på senare tid använt honom som apportör och stöthund på vilt och det har fungerat även det.
Har fungerat bra i vår flock av hundar under alla år, och är en snygg kraftfull hane.

(Se bild under Aktuellt).

Bilder från andjakt i höst Andy och Boy

alt alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 287

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>