Smedmästarens Blogg

Under en barkflaga

2020-08-11 Vår största pärlemorfjäril är den silverstreckade, lägger ägg under en barkflaga på främst tall och ek. Larven övervintrar på stammen och på våren kryper den ned på marken och söker upp violer som den äter upp sig på. Flyger under juli-augusti och är en elegant och skicklig flygare. Födosöker ofta på främst tistlar, i blomrika skogsmarker och gläntor även på buskrika betesmarker. Har en grön färg på undersidan av bakvingen med markerade silverstreck som gör att den är lätt att känna igen. Honan med större svarta fläckar än hanen som även är skarpare orange i färgen.
(Se bild under Aktuellt)

Hona                                                                                        Hane

alt alt

Som en kolibri

2020-08-10 Rita är hos grannen och fikar, skall gå hem, går då över hennes gräsmatta och får syn på något som kommer krypande på marken, en större larv ca 60-80 mm lång. Tar då telefonen och ringer mig, ta kameran och kom, vi har en larv som ser ut att ha ett krokodillikt huvud. Och mycket riktigt rakt ovanifrån ser det ut så, jag tar olika bilder, har inte sett någon som denna larv. Med ett litet huvud som vid fara dras in och då visar den fingerade ögon bakom huvudet som ska varna angripare och med en klo i bakändan. Det visar sig vara en larv till större snabelsvärmare en fjäril som kan ha en vingbredd upp till 70 mm som är på väg att finna en plats att förpuppa sig på vilket görs i ytskiktet på marken.
Större snabelsvärmare är en färgstark fjäril i familjen svärmare, med sina brungröna och rosa färger, med spetsiga vingar är den inte likt vanliga fjärilar. Är främst aktiv i skymningen under för- och högsommaren då den söker nektar svävande som en kolibri.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Men vad

2020-08-09 Hade tänkt göra en ny test med Robin och vattenapporteringen, ringde Mats E och undrade om han kunde hjälpa mig. Han har på sin jaktmark en bevattningsdamm som vi tidigare vi två tillfällen varit vid och testat med and. Hon har som jag skrev för några dagar sedan, visat stor vilja att gå i vattnet och apporterat många gånger i flera dagar vid sjön.
Men här förra gången satt hon bara och såg på mig, efter skott och anden var kastad, och hur jag än försökte prata lugnt med henne satt hon där och såg på mig, och rörde sig inte. Vi fick avbryta, visst undrar man, och efter det har hon åter varit exemplarisk flera dagar vid sjön.
Därför skulle vi försöka igen, men vad händer, jo ingenting, hon sitter som förra gången och bara ser mot mig, märkligt. Tar anden och går iväg och kastar den på land och hon apporterar den två gånger. Går och hämtar Nelly som finns i bilen tar även en dummy med tillbaka. Robin har gått med under tiden, kastar dummyn ut i dammen och Nelly får apportera. Kastar på nytt, säger Robin och hon går i och hämtar utan tvekan.
Mats får kasta och det upprepas, nu tar han anden och åter går hon frimodigt i och hämtar.
Vi går tillbaka där hon inte var intresserad, åter kastar Mats med skott men med kortare avstånd, hon springer fram och tar ett långt hopp i vattnet och hämtar. Vi upprepar med längre avstånd, tills vi är där avståndet är som längst och anden ligger i vassen, även nu fixar hon det, går i gång på gång, men vad är orsaken till hennes första beteende, hade kameran med under tiden men liggande på en väska och har haft med den senare vid sjön och inte märkt någon skillnad.
Trots min stora erfarenhet med hundar, kan jag inte förklara varför det blir såhär, det är inte vattnet i sig, inte apporten, apporteringslusten är stor, skott har hon aldrig reagerat negativt för, hon har med fart gått i under svåra omständigheter, när hon bestämmer sig gör hon det bra. Mats är lika undrande över vad som händer.
Måste vara något i själva situationen som påverkar henne, men vad?
Kan det vara att när jag tränar själv måste jag även kasta, kan det vara att hon sitter och väntar på att jag ska kasta. Det svårt att efterlikna en provsituation när man tränar själv och kan bara göra på detta sätt, kan det vara det som det beror på?
Hade tänkt starta henne på vattenprov, men det kan gå hur som helst, hon kanske gör som hon nu gjort två gånger här, sitter och ser på mig och jag får bryta. Känns inte som det är värt att prova, har inte någon gång sedan vattenproven blev enskilda prov misslyckats med provet med någon hund, skulle jag prova nu, så känns det mycket osäkert.
(Se bild under Aktuellt)

Bevattningsdammen och Robin är på väg ut

alt

Vid havet

2020-08-08 På betesmarker vid havet finns en större flock med strandskator, de går i halvhögt nu torrt gräs. Vandrar gemensamt fram sökande efter ätbart, inte många gånger jag sett så många tillsammans troligen samlade för flytt söder ut.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En händelse

2020-08-07 En hädelse, kommer på en mindre grusväg, ett rådjur går över vägen en bit framför mig, ut på ett fält med stubb, det är ett hondjur. Gör mig beredd med stöd för kameran i fönstret på bildörren, kommer närmre, ser då att det står en bock längre bort på stubbfältet med halmrullar och ser mot rået.
Då sätter han högsta fart mot henne, hon springer mot ett potatisfält, hon försvinner in i potatisen och ser inte henne mer, bocken har sprunget en längre sträcka på stubben gör ett kraftigt språng även han ut i potatisen, de var aldrig riktigt nära varandra, vad som hände sedan vet jag inte. Tänker efteråt att det verkade som om bocken uppfattade det andra som en konkurant som skulle köras bort från hans revir. Om inte kunde han uppträtt annorlunda tycker jag. Men djurens tankar överensstämmer inte med hur vi människor tycker.
(Se bild under Aktuellt)

alt altalt

På kamera jakt

2020-08-06 Har en tid gått och funderat på att köra ut i det öppna landskapet på kamera jakt på allt levande jag kommer i kontakt med.
Det blir att gå upp tidigt för att få bästa förutsättningar, inte helt ljust men men ljuset är på väg.
Kör ut på kända platser och spanar från bilen, från en potatisåker kommer en bock över vägen och springer i skydd, ser den sedan men skyms av högt gräs, där går inte att ta bilder.
Senare på en åkerväg bak ett buskage i ett fält med morötter står en vildsvinsgalt, får upp kameran när han springer och det blir bara bilder bakifrån. Nu var det helt ljust himlen går i varma färger när solen bryter genom. Åter får jag se en bock som rusar över vägen några meter framför bilen på en skogsväg. De är fortfarande i rörelser i brunsten som håller på.
Till min glädje får jag se vildkaniner på två olika platser under morgonen, och det är med en spanielsägares intresse jag känner så. Däremot finns grupper med harar på olika fält, även de har parning i tankarna.
(Se bild under Aktuellt)

 

alt alt

alt alt

Sina luftiga frön

2020-08-05 Fortsätter från gårdagen blogg, går mot havet, på de nu torra betsmarkerna finns många fjärilar. När jag når vattnet ser jag svanar, grågäss länge ut och en gluttsnäppa i strandkanten. En större samling av omblommade tistlar som i vinden släpper i vägg sina luftiga frön står vid strandkanten. Ser inte det jag hoppats på, nämligen vadare som brukar hålla till i en vik med upp spolad tång, detta med tanke på att de flyttar söder ut, men det kan finnas en orsak till att inga syns till vid detta tillfälle. Jag vänder tillbaka, det är åter en varm dag, svalkande nära havet, men i lä i buskmaken kommer återvärmen. Ser mindre tistlar nu med torkade blomställningar, men dekorativa som sådana.
(Se bild under aktuellt)
alt alt

alt

 

Går några meter

2020-08-04 Kör till parkeringen vid Tosteberga ängar, tar mig över en stengärdsgård med taggtråd och el tråd, in på mark där jag arrenderar jakten. Där är inte betat så hårt och det kommer buskar, ett fint område att gå med spaniel. Men tog ingen hund med idag, tänker vandra ut till det södra området, har bara mindre kamera med mig. Åter måste jag passera samma hinder som tidigare, här är mera buskmark, går några meter, då vinglar en fjäril upp från marken sätter sig åter på marken och är svår att upptäcka, en fjäril som jag inte påträffat tidigare.
Och då vill jag få bilder, förstår att det är en gräsfjäril men vilken, tar flera bilder på den med ihop slagna vingar, är helt orädd, väntar en stund innan jag tar ett grässtrå och petar till den, med hopp om att den sätter sig på för mig lämpligare ställe. Har tur, den sätter sig i solen och efter en stund viker den ut vingarna inte helt men nästan. Får de bilder jag hoppats på och lämnar den och fortsätter mot havet. Senare hemkommen, kan då konstatera att det är en kvickgräsfjäril.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 342

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>