Smedmästarens Blogg

Fladdrar omkring

2018-07-18 När jag satt på min stol vid blommorna på hygget, besöktes de av en annan mindre fjäril. Nämligen den blå puktörneblåvingen med orange fläckar på bakvingens undersida. Dessa fladdrar omkring i korta snabba sök mellan blommor, eller efter en partner, hanen blå honan mera brun. En fjäril som finns över hela landet, i de torra markerna, flyger i två generationer, även en tredje generation kan förekomma i södra Sverige.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Plågsam värme

2018-07-27 En av årets varmaste dagar med temperaturer över trettio grader.
En för de flesta människor och djur en mera plågsam värme, och då tänker jag i första hand på oss själv och hundarna. Att inte utsätta sig för att vara i solen är en självklarhet och hundarna söker skugga. Tog mot kvällningen de fyra yngsta hundarna i bilen och körde mot sjön, hade plan på den lättare platsen att komma nära sjön. Men där var folk, så jag drog vidare, till en plats vi ofta tidigare badade hundarna, längre att gå men det gick hyfsat bra.
Har den senaste tiden varit med dem vid sjön några gånger.
Hundarna Alice, Nelly, Ila och Boy fick stanna på stranden, gick ut på en flatsten och kunde därifrån kasta dummys en trettio – fyrtio meter ut på öppet vatten. De fick fyra var, hämta på sitt namn, lämna i handen, gå in på stranden och vänta på sin tur. Alla hoppar så långt de kan ut från stenen ut i vattnet. Någon kommer helt under vattnet men simmar på, ivriga att hämta. Vid avlämning får alla hålla fast tills jag säger loss, ibland före eller efter rister de sig.
Jag blir våt på ben och skorna tar till sig vätan men  det känns bara skönt.

Vi har fått flera bekräftelser på mail, telefon och bilder på vattenglada unga valpar och unghundar från oss, som utstrålar stor vatten passion. Detta till vår och ägarnas glädje.
Vi vet ju om, att kommer valpen tidigt på ett positivt sätt i kontakt med det våta element, bygger det snart på, till att bli riktiga vatten djur som gärna söker sig ut i vatten.
(Se bild under Aktuellt)

Boy på väg ut till dummyn.

alt alt

Åter i skogen

2018-07-26 Åter i skogen, sitter i bilen på samma plats som en kväll tidigare, med nya förhoppningar att något av de vilda större djuren skall dyka upp.
Haren som vid förra tillfället visade sig, kommer fram på gräsvallen.
Senare ser jag en ljusbrun dov hind som kommit ut från skog, står länge stilla i kanten och betraktar bilen, innan hon kommer fram, men i högre växtlighet, ser skymten av en kalvs huvud, och även en mörk hind innan de döljs av vegetationen.
Det har gått en stund innan jag ser nya dov, en spets går fram helt öppet och en större hjort finns bland träden.
Den större är en skovel i basthorn, rör sig längs skogskanten, betar, ingen av dem reagerar på bilen, flera kommer, en skovel till, samt ett par spetsar alla normalfärgade, bruna med vita fläckar. Samtliga går sedan ut i kanten av samma vegetation som tidigare hindar gjort, allt är lugnt en längre tid.
Då kommer en dovhind med kalv ut från den sida av skogen där jag sitter i bilen. Är då närmre mig än övriga hjortar, stannar ser på bilen, jag har fått kameran mot henne och tar bild.
Då springer hon ned till de andra hjortarna, och samtliga går in i det täta. Tiden hade gått fort, idag var det soligt och ljust längre. Ändå överraskad att det blev så bra bilder i det på slutet svagare ljuset, efter knappt tre timmar drar jag hemåt, nöjd med vad jag fått se.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Mitt insektspass

2018-07-25 Var uppe på vår jaktmark, kastade där några dummys vid bilen, till Boy o Ila.
Såg då en plats där det fanns några vita blommor och även tistlar, som besöktes av olika insekter.
Övervägande humlor, skalbaggar och även några fjärilar, satte mig vid sidan av dessa på min trebenta stol. Tänkte se om jag fick chans till några bilder på mitt insektspass.
Och det blev närfotografering med 300 mm tele, med den jag kallar mindre kameran.

Två parande mindre guldvingar visade upp sig, kom flygande med könsorganen fast i varandra, landade inom räckhåll utan att jag behövde flytta mig. Han ta några bilder innan de flög ned i torrt gräs, honan kröp ned i gräset och hanen efter, tycke mig se hur hon lade ägg, under tiden.
Kunde senare på bilderna se små gula ägg i fjärilens bakända.

Denna vackra mindre fjäril finns allmän i områdets torra blomrika gräsmarker.
Intressant tycker jag, allt hände helt nära och väntan på något på rätt plats gav möjlighet till flera bilder bl.a. dessa.
(Se bild under Aktuellt)

alt  alt

Våldsamma försök

2017-07-24 För några dagar sedan och en tid, passade vi en av Ilas och Toms valpar, nämligen Babs en tik nu ca fem månader. Vår svärdotter Katarinas nya valp, detta medan familjen är på semester.

En trevlig social valp som nu funnit sig väl tillrätta, och vem om inte vår yngsta hund Boy har tagit det som sin uppgift att leka och underhålla henne.
I början något avvaktade inför hans ofta något våldsamma försök till lek. Men nu de senaste dagarna går det med väldig fart i lek runt i trädgården. Med flämtade hängande tungor, står de ibland stilla och flämtar, för att snart gå igång igen.
En bra aktivitets träning för båda, där ibland även andra hänger på.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Med öronen riktade

2018-07-23 Fortsättning från gårdagskvällen i skogen, sitter i bilen med kamera.

När dov spetsarna varit borta en stund, kommer det mufflon från skogen ut på fältet. Troligen dessa som hjortarna hade uppfattat, då de stod med öronen riktade och lyssnade mot den plats där nu mufflonen i en rad om ca tio djur vandrar ut.
En blandning av tackor och lamm, några med horn andra utan, De första börjar betar och jag tar bilder, när någon tacka längre bak i raden stirrar på bilen. Troligen uppfattar ljud från kameran och ser på bilen som inte brukar finnas där.
Hon bestämmer sig för att här är något som hon är misstänksam mot, vänder om och drar de andra med sig, springer längs med skogskanten och in i skogen.
Ljuset var nu svagt och jag avbryter, hade fått några bilder och var nöjd med kvällen, kändes bättre att sitta i bilen och uppleva detta, än framför TV.
(Se bild under Aktuellt)
alt

alt

Sitter där ett tag

2017-07-22 Nu när fotbollen sedan ett tag är över om kvällarna, kom tanken att köra upp i ett närliggande skogsområde. Då till en inäga i skogen, sitta i bilen för att från den få bilder på vad som i kvällningen kunde visa sig. Vissa djur reagera mycket för bilar andra mindre, ställer bilen i kanten av skogen på en åkerväg.
Sitter där ett tag med massor av flugor som gör att jag inte vill öppna fönstret, men de lugnar ned sig, efter ett tag kommer en hare från skogen ut på fältet. Blir då att jag förbereder med kameran i fönstret, den äter och ser mot bilen men bryr sig inte.
Strax efter kommer två dovhjortspetsar från ett sidofält, stannar till, ser mot bilen, och jag får några bilder, en vit den andre svart. De är osäkra för bilen, går in i skogen på andra sidan.
Ett rådjur kommer ut, betar i hög markvegetation bryr sig inte men svårt att få henne fri, för bilder. Efter ca.1,5 tim. kommer spetsarna åter ut från skogen, nu mera avslappnade betar lugnt, de hör något från där de kom, står och lyssnar, innan de går in i tätare buskmark. Det hände mer, men när klockan visade över 22:00 och ljuset var svagt, tog jag mig därifrån.

En helvit hjort förknippas av många som en albino, men så är inte fallet med denna, kan på bilderna se att den har mörka ögon, vilket inte en albino har, utan röda.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Passligt väder

2018-07-21 En kväll med passligt väder tog jag mig ut till ett jakttorn på vår jaktmark (men med visst besvär)där man kan komma nära med bilen. Hade kamera med, satt och såg över ett brunt och torrt hygge, med på vissa ställen gröna buskar. Lugnt och fridfullt ett par timmar, hörde trummande hackspett i ett torrträd, duvors hoanden, ett rådjurs varningsläte på andra sidan, ett par ormvråkar passerade. Men de fåglar som jag hade möjlighet att se och ta bilder på var törnskator, på sina upphöjda plaster på högre stubbar och på buskar satt de spanande efter insekter, plötsligt kastar de sig mot marken och ofta såg jag att de hade något byte. Stora skogsmyror hade tagit tornet i beslag och kom krypande överallt, störde den stund jag satt där. Av de större djuren syntes inte mycket, fick dock se ett rådjur en kort stund innan hon försvann ur sikte bland buskar.
När marken är så här torr finner djuren inget vatten, de områden som normalt håller vatten är nu torrlagda och då får djuren söka sig nya platser för att dricka, kanske en orsak till att rådjur och hjortar lyste med sin frånvaro.
(Se bild under Aktuellt)

alt  alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 276

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>