Smedmästarens Blogg

Mot åns mynning

2023-10-16 Har vid Nymölla kört på västra sidan av Skräbeån på en mindre väg mot åns mynning vid havet till där vägen slutar. Tanken är att gå genom en trädsamling ut på betsmarker mot den vik som går in från havet, med hopp om att få några bilder på eventuella fåglar som kan tänkas finnas där.
Märker direkt när jag lämnar bilen att det står mycket ytligt vatten i marken, får välja torrare områden för att komma fram. Hade endast skor, inte avsedda att gå i vatten med. Kommer ut på betsmarken ser ut mot havet som har lågvatten, den senaste tidens hårda blåst har drivet vattnet öster ut. Även här ytvatten på betesmarken och stora ytor ute i viken med torr lagd botten. Känner nu att vattnet trängt in i skorna, och värre skulle det bli, kommer till mera tuvig mark med vatten. Hade tanke att gå längst ut på den udde som är närmst ån, men insåg det inte skulle gå, borde haft stövlar.
Ser på avstånd simmande änder på grund med lågvatten med lugnare vatten medan vågorna går höga en bit längre ut, trots att det blåser från land. Där den steniga kusten framträder med mycket sten i dagen som nu vid lågvatten.
Kom inte till den tänkta platsen utan fick återvända till bilen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Mina signaler

2023-10-15 Har kört till en gräsmark med på vissa platser högre och tätare växtlighet men fullt överskådligt. Tar ut Aya och söktränar med henne, bra fart men kan som unghundar gör stanna upp och kollar vittring ibland tuvor med tät växtlighet, kan vara att hon känner bl.a. sork. Hon reagera direkt på mina signaler, som kort vändsignal, två korta till inkallning och lång signal för att stanna. Nu kommer vi ofta inte i kontakt med vilt men känns ändå bra att pipan fungerar. Hon som övriga av mina hundar följer mig om jag gör tvära kast och ändra riktning, snart söker hon framför mig igen. Ett par dubbelmarkeringar löser hon även ut och in i högsta fart, sätter sig framför mig, hon håller fast, jag avvaktar, vill att hon bjuder på apporten, upp mot mig och det går ofta som jag vill ha det innan jag tar och säger loss.
Aya vill vara med när jag gör något, orädd och ibland så på det, att hon nästan är i mellan hammaren och spiken.

(Se även bild under Aktuellt)

altalt

alt

 

Varma dagar

2023-10-14 Med väntade lägre temperaturer observeras allt mindre av olika insekter. Men fortfarande solbelysta varma dagar, finns det hopp om att få se några. En fjäril vi den senaste tiden fått se flera individer av är amiralfjärilen tydligen en av de som är aktiva långt in på hösten. En dag jag passerade valnötsträdet satt det en amiral på ett solbelyst blad, blev att hämta kameran för foto, den satt där en längre tid samlade troligtvis värme, innan den flög vidare. Även olika bin och flugor är igång vid sol, något tröga i sina rörelser men ändå igång.
Fick bild på en parasitfluga (tachina fera), med hårig borst, finns i många olika arter, dessa lever som larv på andra småkryp som mindre insekter, spindlar och gråsuggor som flugan lagt sina ägg i.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Han gillar det

2023-10-13 Har varit och gått sök med Boy i en tallskog med stora träd och undervegetation, på vissa ställen buskar och snår. Ser hur han med hög hastighet söker genom marken, syns att han gillar det, ris och snår är inga hinder, ser ut som att han söker sig till dessa områden.
Men samtidigt när han inte syns i det täta, konstatera jag hur lätt att det blir på gränsen till för vitt sök. Nu är han lydig på signaler och samarbetsvillig men under dessa förhållanden får jag ibland ta till pipan. Han är verkligen härlig att se med den kraft han söker med, vilket glädjer mig. Har märkt vid apportering på markering att han gärna går längre ut än där apporten hamnar, innan han kommer till markerat område, tanken kommer att han tar chansen vid dessa träningar att få springa litet extra. Detta eftersom andra hundar i vår grupp sitter och ser på och väntar på sin tur, alla vill bli den valda för uppgiften.
(Se bild även under Aktuellt).

alt alt

alt alt

Något nytt

2023-10-12 Skrev för någon dag sedan att det hänt något med kamerans zoom objektiv som hade fastnat i de rörliga delarna. Det blev att försöka hitta något nytt liknande, sökte och fann på nätet, det som jag tror är ungefär motsvarande det andra, det blev ett snabbt beslut. Redan nästa dag fanns det att hämta i Bromölla, och på sen eftermiddag gjorde jag tester.
Tar bilder på vad som fanns tillhands, blommande maskrosor i oktober, och någon närbild på Aya.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Olika nattfjärilar

2023-10-10 Har under sensommaren tagit bilder på fjärilar, inte de man främst tänker på nämligen de färgade dagfjärilarna. Utan olika nattfjärilar, dessa är aktiva på natten sitter därför i skydd under dagen med mera kamouflage likt mönster än dagfjärilarna och tillhör en grupp fjärilar i familjen mätare.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Vår första drevjakt

2023-10-08 Vår första drevjakt på egen arrenderad jaktmark.
Efter en dag med regn hade det klarnat upp och dagen erbjöd ett tilltalade bra jakt väder.
Samling och lottning av pass, sedan ut tillrespektive torn som fanns på alla pass.
När alla var klara gick de två hundförarna in i såten från var sitt håll.
Olika rapporter kom om djur som lämnade såten, själv hade jag en ekorre att sitta och se på, hundföraren med hund passerade, tog fram kameran skulle ta foto. Något hade hänt med zoom objektivet, gick bara en liten bit sen var det fast. Gick inte att ändra, fick lägga ned kameran för dagen.
Nytt område med nya pass, här fanns grisar och även dovhjortar, kändes något konstigt att inte ha kamera med. Olika fåglar syntes, en flock stjärtmesar drog förbi någon satte sig nära, koltrastar, rödhakar visade sig i närmsta buskagen på den snart igenväxta betesmarken, skott hördes, vildsvin var skjutna. En gröngylling flög förbi, i sin gröna fina färg.
Ett rå med kid passerade, vilka inte var skjutbara. När hundförarna ansåg sig klara avbröts jakten. Det hade fällts både hjort och vildsvin, en lyckad dag som avslutades med korvgrillning blandat med främst jakthistorier. Sedan skulle det skjutna tass tillvara.
(Se bild under Aktuellt)

Bild från torn
alt alt

De gräver ned

2023-10-06 Var för en tid sedan och gick i gräsmark längs med Skrädeån, såg efter något intressant att fotografera. Då kommer en flygande insekt med skarp röd färg på ryggen, landar ett par meter från mig, tar mig till platsen, tar en bild, den sitter stilla men vill få ytterligare bilder. Tar ett grässtrå och petar på baggen, med resultat att den kryper ned i tätare växtlighet och ser den inte mer. Visar sig vara en skogsdödgrävare in bagge som söker efter kadaver av större djur men även döda mindre djur som fåglar och möss vilka de gräver ned, där lägga den sina ägg. Pusslar om sin avkomma och matar den tills de får egna kraftigare käkar och kan äta själv. Dessa skalbaggar bär ofta på små kvalster som följer med sittande på baggen. Det visade sig att även denna hade flera kvalster på sig.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 

Fler artiklar...

Sida 7 av 456

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>