Smedmästarens Blogg

Ut på andra sidan

2020-10-24 Har varit ute i marker med främst Ila, gick i betesmark med taggiga mindre snår.
Hon söker alltid i högsta fart och tar mycket avsökt mark med sig på ett jaktligt effektivt sätt.
Men vid två kontakter med stötta harar ser hon inte dem och knappast medveten om stöten. De springer ut på andra sidan buskagen sett från hennes sida och försvinner i gräsmarken, men hade gett mig bra skottchans om det hade varit jakt. Blåser stanna signal och hon stannar, får efter en kortare stund åter söka och då markerar hon var haren sprang.
Detta händer ofta att spaniel inte ser uppsprång på markvilt i högre markvegetation. Harar ger inte mycket vittring förrän den lämnat legan. Men hon fick springa av sig och bättra på konditionen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vildgässen söker

2020-10-23 På det större fältet utanför tomtens stengärdsgård har det i år odlats potatis, stora vagnar med potatis på topp har hämtats efter några dagas upptagning. En tallriksplog har även kört över fältet men trots det finns det potatisrester kvar, vilket nu vildgässen söker. De har varit där de senaste dagarna i hundra tal, kommer lågt över huset mot vinden för att landa och sent när det var mörkt stod de kvar vad jag kunde se var samtliga grågäss. Men nästa morgon stod de närmsta nära, ledargåsen står med sträckt hals och bevakar oss när vi rör oss i trädgården. Vågade inte gå nära med kameran för jag antog då de skulle lyfta. Där för tog jag bilder från husets takfönster vilket fungerade.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Årets skörd

2020-10-22 Nu är årets skörd av egna valnötter klara för förvaring, det är flera led av olika moment innan Rita har resultatet klart för sig. Först plocka efterhand som nötterna faller från trädet, sedan borttagning av skalrester, tvättning, och sedan torkning i lådor med avfuktare och fläck till hjälp. Rita lägger mycket tid på detta, kommer senare att börja knäcka nötter under tiden hon ser på TV under kvällarna framöver, för att även vakuum förpacka nötterna i påsar som förvaras i frysen.
Årets skörd gav 65kg torkade nötter med skal, mer än förra årets som var 25kg men mindre än rekordet för några år sedan på 155kg.
Nötter som vi och många andra uppskattar för sin goda smak och används i många olika bak och maträtter eller äts som den är. Den nöt som innehåller flest nyttiga ämnen som omega 3 och B6 vitamin.
(Se bild under Aktuellt)

Valnötter på tork

alt

En bekant ringde

2020-10-21 En bekant ringde och undrade om Rita var intresserad av att plocka havtorn.
Han hade buskar med mycket bär och de skulle få frost innan man blockade dem och det hade de nu fått. Rita var som vanligt intresserad på allt som går att ta tillvara, var och klippte av grenar som ändå skulle toppas. De hade mängder av brandgula bär sittande på stammen mellan spetsiga taggar och var svårplockade, fick med en mindre sax klippas bort vilket tog många timmar. Av en tredjedel del av bären gjorde Rita marmelad, övriga bär lades i frysen för senare bruk.
Detta går att läsa om havtornsbär:
Ett bär som lär vara ett av de allra nyttigaste, innehåller sex gånger så mycket C-vitamin än en apelsin. Innehåller även vitamin A, E, K, B samt B12.
Havtorn är med andra ord mycket nyttiga.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ett skiftande mönster

2020-10-20 Har varit och gått med hundar, kör ned till Skräbeån vid Käse går över bron och ser hur hösten påverkat omgivningen. De färgade löven bekläder marken i ett skiftade mönster i form och färger, medan det behagliga ljudet från åns porlande vatten hörs från mindre forsar vilket ger en fin stämning i denna lugna miljö. Ser inga sländor, men några storskrakar glider med det strömmande vattnet nedåt i ån. En plats att komma till från övriga samhällets stress, att sätta sig på någon av bron bänkar och bara njuta och koppla av. En plats uppskattad av många.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Mindre än en minut

2020-10-19 Satt i bilen och väntade på att försöka ta bilder på fåglar, när några rådjur kommer fritt ut från ett buskage och visar sig, rå, bock och kid. Ser mot mig och bilen en kort stund innan de åter försvinner in i vegetationen.
Allt var över på mindre än en minut, var på rätt plats och tidpunkt för att få dessa bilder.
(Se bild på bock under Aktuellt)

alt alt

Idag efter lunch

2020-10-18 Vi har en tid gått och pratat om att åka till skogen för att se efter svamp.
Och idag efter lunch körde vi dit, det hade varit några nätter med frost med när väl solen kommit upp och värmde var det behagligt. Det var på en plats där det brukar vara trattkantareller och visst fanns de där men övervägande för små för att plocka.
På några platser fann vi ändå en del större i mindre grupper.
Men så plötsligt började det regna, inte lika behagligt längre så vi drog oss åt bilen, något blöta körde vi hem. Vi hade ändå fått ihop en del i korgen, men bestämde att göra ett nytt försök en annan dag.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En kanon dag

2020-10-17 Fick ett mail och foto från nöjda valpköparen Timmie Olsson vilket glädjer oss.
Tyckte det skulle vara trevligt att även andra fick läsa det han skrev, frågade därför om jag fick lägga in detta på min Blogg, vilket jag fick.
Den unga hunden nu 8 månader efter Ila och Boy som det handlar om är Smedmästarens Fly
men kallas för Sally. Kan bara konstatera att det inte bara är ett bra ämne utan en kille som kan ta tillvara det som hunden har i sig.

Hej, får börja med att tacka för en fantastisk hund igen, Tack! 

Idag går jag och söker med Sally, hon har flertalet stötar på fasan, visar full respekt utan signaler även sökarbetet funkar kanon. 

Efter dessa fåglar stöter Sally en fasan höna, igen med full respekt jag fäller denna över henne, detta gör hon också super bra, sitter lugnt. 

Alltså en kanon dag! 

(Se Timmies bild från dagen under Aktuellt)

alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 352

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>