Smedmästarens Blogg

Löste uppgiften

2020-02-02 Hade från senaste fasanjakten ett par tuppar med hem. Utmärkt mat att ta till vara, som bröst och lår, går att tillaga på flera sätt.
Men det fanns även en tanke att träna med säsongens sista fasaner med Robin, innan kniven kommer fram.
Tog dessa och Robin och körde ut i marken, kastade ut dem, en mörk och en vanligt normal färgad tupp på ett hygge. Hon vet vad som gäller, stannar kvar tills jag kommer tillbaka, skickas på apport och hon gör det bra, lämnar i min hand.
Tänkte jag skulle ta foto när hon kommer över en stengärdsgård med fasanen. Söker en lämplig plats, går och kastar fasanen över gärdsgården, går till henne där hon väntar. Skickar, ser henne inte utan väntar där jag förväntar hon ska komma. Men det dröjer, då kommer hon från sidan med tuppen, har sprunget runt till en öppning i gärdsgården i stället för att gå över, hon löste uppgiften men inte som jag tänkt.
Det blir ett nytt försök längre bort från den öppning hon valde, och nu funkade det, och jag tog bilder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En sista drevjakt

2020-01-31 En sista drevjakt med hundar i januari, med tanke på gris och räv i första hand, på arrenderad mark inte långt från vår bostad.
Det hade regnat häftigt under natt och tidiga morgon timmar, tänkte när jag plockade ihop kläder, vapen mm att det kommer nog att bli en blöt dag, tog extra kläder med i bilen för att ta på vid behov. Vi samlades hemma hos Jonas (vår grabb) för genomgång inför jakten, fördelning av pass och säkerhet runt detta.
Fick ett trevligt pass i gles björkskog med under vegetation, tidig kom ett rå lugnt i pass, hade då inte kameran med pågrund av väntat regn, följde det tills det kom där jag lade vind, tvärstanna såg på mig i tornet, kastade och sprang iväg.
Hundarna hade funnit gris, som kom på fötter, sågs av skyttar men gick inte i pass.
Senare nya skall som tydde på gris, även den gick loss, men denna valde att gå mot en skytt i torn, vilket blev dess öde, en galt med betar, roligt för alla när det händer något.
Efter paus med korvgrillning intog vi nya pass i ett annat område av marken, hamnade här i ett högre torn på betesmark mellan skogsområden, det blåste nu rejält, ögonen rann, hundar som drev hare och räv hördes, fick på avstånd se en springande räv utom håll.
Senare kommer ett rådjur mot mig, ser den på längre håll, i den öppna marken, det är en bastbock, inte skjutbar, har nu kameran med, tar bilder när den som närmst är på tjugo meter och passerar mig. Någon hade skjutet efter räv, annars hände inget, och jakten avbröts, grisen skulle hämtas och tass tillvara. Regnet som var väntat hade inte kommit och det blev in fin dag ute i marken.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Tack jakt på fasaner

2020-01-30 Under en av de sista dagarna i januari hade vi tackjakt på fasaner på
Trolle-Ljungby och det var även slutet på säsongens fasanjakter. En dag då vi hjälpare står med bössor i väntan på drivna fasaner, en ovan roll för de flesta, och inte helt enkelt om man inte gör det mer än vid dessa tillfällen. Höga fasaner, kommer de då i medvind, går det snabbt.
Uppdelade i två gäng, ömsom drivande och nästa som skyttar, vid de sex drev som hans med under dagen. Fortfarande mycket fågel i marken, i god kondition.
Dagen gick fort med paus för lunch som blev varmrökt lax med romsås, ärtor, sallad som avslutades med tårta och dryck. Som vanligt av högsta klass, något för alla som uppskattar god mat.
Boy, Nelly och Robin var med, Boy var het vid första passet och fick stanna i bilen, både Nelly och Robin gjorde på indrev och stötar bra ifrån sig.
Hade för första gången enbart Robin på indrev, hennes intresse för fasanerna ökar, men respekten finns kvar. En situation är när hon har en fasan nära sig ibland ris som hon är efter, då hon stannar upp och ser på mig frågande. Tycks undra om hon får, jag säger ”jaa”, då går hon på, tuppen lyfter, hon stannar ser efter när den flyger iväg. Hon skulle fått upp den utan att fråga, men det kommer, bättre att hon gör som hon gjorde.
En fin social dag bland lika sinnade som vi tackar för.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt
alt alt

 

 

Var nära vid stöten

2020-01-27 Tog mig ut i bra spanielmark med Robin, när vi går själv är hon som bäst, söker med fart, går ut i lagom vidd, men håller hela tiden kontakt och ser efter mig.
I marken finns mindre snår blandat med större av slån och nypon, där i mellan betesmark med nu högt brunt torrt gräs, inspirerande för en spaniel, ser på Robin att hon gillar att springa här och söka.
Hon går mer och mer in spontant i dessa snår, inte som pappa Boy som är brutal, finns det inte gångar in försöker han göra nya, men jag ser att det kommer, gäller att jaktlusten blir så stor att hon inte känner efter när taggarna river.
Åter har vi fasaner i området, men de flyger upp innan vi kommer nära för stötkontakt, höna sedan tupp, senare en tupp som flög och en springande som försvann, men de lämnar vittring och det är bra nog.
När Robin är i ett glesare buskage, hör jag en häftig rörelse, ser Robin och bakändan på en hare som strax är borta, hon står kvar, var nära vid stöten, går runt för att berömma henne men då kommer hon efter mig. Hon har hit tills inte gått efter något vilt vid stöt, får hoppas att det håller framöver.
Efter femtio minuter ser jag att tempot börjat gå ned och vi går till bilen, jag nöjd och jag tror även Robin, jag har gått tyst, ingen pipa, bara handtecken och kroppsspråk, allt ändå under kontroll.
(Se bild under Aktuellt)
Fin spaniel biotop

alt alt

En sista gång

2020-01-25 Det var tänkt att jaga en sista gång för säsongen med hundar på vår egen arrenderade jaktmark. Vi hade inte tillgång till någon hund som var intresserad av vildsvin, men gjorde ett försök ändå, med tanke på att vi hade en hjortkalv kvar att få skjuta. Och vi hade sett hjortar där en tid så vi bedömde att det fanns en chans. Och det visade sig rätt, de fanns där, kom mot de platser vi besatt, men i en större samlad flock, och blev inte påskjutna när de springande lämnade såten. Även jag såg en ensam hind med kalv, de kom på längre håll i hög fart, blev aldrig någon tanke att skjuta. Men på mina båda pass passerade flera rådjur, och då det blev det skott med kameran. När jag ser att det inte är skjutbart djur som kommer byter jag till kamera. Kunde se att något var angripet av pälsätare, vita bara fläckar syntes tydligt på kroppen, något som besvärar rådjuret men vad jag förstår klarar de av det.
Vi provade även en ny såt, även här var det rådjur men inget annat var synligt. Det blev som vi nog hade annat innan, att utan lämpliga hundar blir jakten där efter, inga skott, men även här får vi se det som positivt att få vara ute i marken en fin dag och jag liksom flera andra hade fått se flera rådjur på passen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Olika uppgifter

2020-01-24 I dag den sista för säsongen sålda fasanjakten på Trolle-Ljungby, hjälpte där till med hundarna.
Åter en ljummen januari dag, blev överraskad över att det fanns så mycket fasaner i dreven.
De flesta drivna fasanerna kom mot skyttarna men i något drev flög nog lika många tillbaka. När väl fasaner har bestämt sig var de vill flyga är det svårt att vända dem, trots folk med klappande händer och hundar flyger de över oss, de har förstått faran av att flyga framåt där skyttar väntar. Och så ska det vara, de som gör det blir överlevare och får bli de stamfåglar som får producera nya avkommor.
Olika uppgifter i olika drev och valde hundar därefter, en som fick många apporter var Boy, vilket han gjorde med fart och stor vilja. Ila markerade en benskjuten fasan som flög långt in i en skog, men löste detta på utmärkt sätt.
Maten vid lunch fantastisk god dansk fläskstek med svål, med tillbehör och dessert, något som alla uppskattade.
Åter en fin dag, både jag och hundar fick röra på oss, vilket vi gillar.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Tänkt en tid

2020-01-21 I dag blev det av, något jag tänkt en tid, nämligen träna kontakt och signaler med Boy. Har under de senaste jakterna tyckt att han tagit för sig väl mycket och då tänker jag på vidd, och även att han inte reagerat fullt ut på signaler, så som jag vill ha det.
Och det är fel att göra det vid jakter, för då ska det bara fungera. Och det har blivet så att jag morrat på honom när han kommit in till mig och försökt förmedla hur jag vill att han skall göra.
Det är som med idrottare de behöver en paus mellan tävlingarna för träning för att hitta sitt rätta jag, och så tänker jag med Boy.
Vi tog oss till en gräsmark, där jag ser honom i söket hela tiden, och nu tar jag mycket vändsignaler, när han söker nära mig, berömmer jag och säger han är duktig. Efter ett tag fungerar det, han håller sig inom rätt område, reagera på vändsignal mm. Han har nu mera kontroll vad jag är, och vad jag gör.
Förflyttar mig till en helt annan terräng, ungskog av lövträd med mycket grenar och ris med invuxet gräs, jobbigt att ta sig fram, får se vad jag sätter fötterna, här får han söka och gör det bra. Det känns bättre nu i vårt samarbete, han får beröm och inte ovett, och det var bara Boy och jag, tycker att detta leder tillbaka till där vi varit tidigare.
Försökte ta bilder i hans sök, men inte det lättaste, han arbetar med lågt huvud som en spaniel ska göra, men det kommer alltid något i mellan av vegetationen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Hon gör det bra

2020-01-20 Har tagit med Robin ut i en kuperad betesmark med buskar, snår och bitvis högre torrt gräs, en tilltalande spaniel biotop.
Har lämnat bilen och gått en bit när en fasantupp lyfter en bit fram, slår i ett mindre buskage.
Går mot detta men hinner inte dit förrän en fasanhöna flyger därifrån, låter Robin söka, ser på henne att det är intressant, går mot där hönan flög, ser skymten av en springande fasantupp en bit fram. Förstår att fasanerna flyger och springer i snåren, Robin söker med fart på den vittring de lämnar. Går ut i ny mark, hon gör det bra, vilket glädjer, tydligen vittring även här.
Hon är inne i ett busksnår när en hare kommer ut på baksidan. Springer öppet uppför en slänt, tar då bilder. Robin är ute från snåret och vänder in ett par gånger, står själv stilla för att se hur hon gör, ser att hon känner vittring. Men har ingen aning om hon var i kontakt med haren, men är påtagligt intresserad. Jag går efter där haren sprang och Robin är på spåret, när hon kommer på krönet där haren försvann stannar jag henne med pipan.
Hon får söka på nytt i ett busksnår som jag ser igenom, då reser hon tre fasaner, två var tuppar som kacklande flyger iväg, hon stannar sittande och jag går runt och berömmer henne. Säker har vi haft fasaner springande framför oss, och då stimulerat henne i söket, och gjort att hon nu gått in i taggiga snår, bättre än tidigare. Det fortsätter på detta sätt, en ny fasantupp lyfter en bit fram, utan kontakt, åter bekräftas att de löper undan.
En tur som gav mer än väntat, tycker att hon nu har tagit ytterligare steg i rätt riktning.
Marken var på flera områden vattensjuk, och leran hade klätt skorna, försökte med pinnar få bort det största, skulle haft stövlar, men det var inte planerat från början att hamna här.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 320

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>