Smedmästarens Blogg

Endast en kort tid

2019-05-20 När jag var ute sent på kvällen i mörker, med Nelly och Robin som vi brukar, såg jag att de höll på med något i gräset. Lyste mot dem med lampan, men kollade inte mer och tänkte inte mer på detta.
Svaret kom dagen efter, Rita gick och såg efter hundbajs, ett vanligt dagligt görande.
Kallar på mig, kom och titta. Hon hade då en ollonborre framför sig i gräset, samtidigt ser jag en som flyger förbi henne. Det var säkert en skalbagge hundarna haft i gräset, förstod jag nu efteråt.
Det blev som jag brukar göra när något intresserar, hämtar kamera och tar närbilder på ollonborren, vilken visar sig vara en hane med likt älghorn i pannan. Troligen framkommen nyligen från jorden, där den levt ca 4 år som larv, ätande på rötter och senast som puppa, för att nu svärma och para sig. Lever som utvecklad skallbagge i ca tre veckor innan den dör.

Har som många andra insekter levt merparten av sitt liv som larv, och endast kort tid som färdigutvecklad insekt. När ollonborrar svärmar ofta flygande i trädens toppar är de begärliga byten för olika fåglar har vid flera tillfällen sett måsfåglar som tar dessa.

När jag tar foto klättrar ollonborren upp på en maskrosstjälk viker undan sina bruna täckvingar och flyger iväg.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Beundrar Boy

2019-05-19 Beundrar Boy som står ut med Robins attacker, han håller på med att leka och låter henne anfalla, bita och klänga. Nu när hon är större har det blivet allt häftigare, med hårdare tag, ofta ligger han på rygg och med henne över, och det sker inte i fem minuter utan längre stunder flera gånger om dagen när de är i trädgården. Nu har hon även bytt de övre hörntänderna som inte är vassa som hennes valptänder var.

Robin är vad vi förstår helt accepterad i flocken, med ett undantag. Vår äldsta hund ”Ella” kan morra avvisade om hon gör försök med kontakt, men vad vi vet har det inte blivet mer än så, Robin har förstått att henne går det inte att leka med. Andy springen, nonchalera henne, tycks inte vilja se att hon försöker ta kontakt, går bara från henne utan att visa något.
Alice, Ila och Nana, luktar och nosar på henne med viftande svansar, bryr sig inte om att hon klänger, och kan göra ansatser till lek.
Boy inbjuder även dessa till lek liksom Nelly som ofta är med på det, då tillsammans med Robin. Vi har haft en period med löptikar. Därför när det är över, kan vi åter låta alla vara ute samtidigt, inget passade med hundar som ska ut och in, för att inte komma i kontakt med varandra.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fuktigt väder

2019-05-18 Under gårdagen och natten hade det regnat, totalt 24 mm, bra för växter och även för naturen i övrigt. Djur som är beroende av fuktigt väder är sniglar och snäckor, och det kunde vi konstatera när Rita och jag gick en sväng i trädgården och såg på det som växer.
Vi har en längre gärdsgård ca 150 m vid vår södra sida, på den satt nu hundratals trädgårdssnäckor, i olika färgnyanser och mönster, vackra att se på, och oförargliga i mindre antal. Men har man besök av dessa i bänken med satt sallad och morötter mm. är det inte lika trevligt. För detta är något som snäckor och sniglar gillar, där vill man få bort dem. Men annars inget vi bryr oss om, det finns fåglar som äter dem och även sett att hönsen tar dessa.
Även någon av den större vinbergssnäckan fanns, de är ätliga om man är sugen, jag är det inte. Lär inte ställa till med större skada som sniglarna gör.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

alt alt

Det fick stanna vid detta

2019-05-17 När jag var vid dammen häromdagen, låg och kröp med kameran i den någon decimeter höga gräsmarken, fick jag se en fjäril, vackert tecknad. Den rörde sig nere i gräset, svårt att få fri för foto, var väl närgången och då flög den en bit, såg var den satte sig och följde efter. Inte lätt att se i sin kamouflerade färg, men jag fann den, nu något mera öppet och fick då foto på den.
Väl hemma kommer det svåraste, vad är det för fjäril? Ingen av våra dagfjärilar som jag kan slå upp, söker på daton, men ser ingen likt denna. Utan att veta bättre tror jag det är ett nattfly, men det kan vara fel, kan då läsa att de finns 35000 arter i världen varutav 430 i Sverige av denna grupp fjärilar.
Fick mig tillsänt av en valpköpare ett större uppslagsverk Svenska fjärilar, som han tyckte skulle intressera mig. Har suttit och sett igenom ett större antal planscher som var och en har mängder av avbildade fjärilar, ett tidsödande sökande, men utan resultat.
Det fick stanna vid detta, visar bilden på fjärilen utan namn.
Tar även med en fjäril som jag även fotograferade nämligen en aurorafjäril vilken inte går att förväxla med någon annan.
(Se bild under Aktuellt)

Aurorafjäril hane
alt

Kommer tanken tillbaka

2019-05-16 Är och ska besikta släpen i Sölvesborg, är på väg till terminalen för att anmäla mig, då det kommer en större brunaktig trollslända flygande över mig och in i ett buskage.
Tänker inte mer på detta då, men senare på eftermiddagen kommer tanken tillbaka om sländan jag såg. Trollsländer har alltid intresserat mig, dessa speciella varelser, och att ta foto på dem gör det ännu mera påtagligt.
Inte långt från besiktningen har min svåger en bevattningsdamm, vilken jag under säsong, gärna besöker, för fotografering. Nu när jag sett att de har kläckts och är på vingar, skulle ett besök där kanske ge något.
Tar kameror, Nelly och Robin med i bilen, en 10 minuters bilfärd sedan är jag där, tar den större kameran och går utan hundar, sakta och spanar, ser några små flicksländor som finns i gräset utanför dammen, men de försvinner i gräset och det blir ingen bild. Dammen är kanske 200x100 m med vass i kanterna och rundan runt denna gav inget.
Tar ut Robin efter att hon fått sitt halsband påsatt, vilket hon nu lärt sig att sitter stilla medan jag sätter på detta, vilket hon inte gjorde i början.
Tar nu den mindre kameran, vilken är lättare att hantera och går att komma riktigt nära det tilltänkta objektet. Ser åter några flicksländor, gäller att se var de sätter sig och sedan försiktigt komma nära, säger då stanna till Robin som förstår att husse har något på gång när han kryper på knä i gräset för att finna och ta foto. Det fungerar, då ser jag det glänser till i gräset, en ny större trollslända som inte torkat vingarna och kan då inte flyga, åter kryper jag på knä, Robin väntar. Tar bilder på den flaxande sländan, tänker att det var tur att jag gick något med Robin och återvände annars hade jag missat detta.
(Se bild under Aktuellt)

Guldtrollslända                                                                           Robin väntar

alt alt

Lagt beslag på

2019-05-15 Fåglar i trädgården
Även koltrastens vackra sång hörs, ibland i toppen på grannes gran eller högt i vårt valnötsträd, förmodad första häckning i vår tujahäck, men med ingång från vår baksida.
Flera holkar har pilfinkar lagt beslag på, även någon där vi sett blåmesar, men är inget vi styr över. Nötväckorna är inte här nu längre, bofinken syns ibland då även med sång, talgoxar som vi brukar ha, har vi inte koll på. Det är ett par år sedan den svart och vita flugsnapparen häckade, vi har funnit en död rödhake tidigare i vår, nu syns inte de till längre. Gråsparvar är det gott om, även om vi ofta sett sparvhöken här, men den tar vad den kommer åt. Svalor både hus och ladusvala brukar häcka här, då på grannars byggnader.
Men vi har fått en ny granne med flera katter, som vi ser dagligen i trädgårdens baksida, kan vara en orsak till det minskande fågelliv vi tidigare haft. För häckande fåglar och när deras ungar lämnar boet är de lätta byten för skator och kattor. Hundarna håller kattorna borta på sitt område när de är ute. Men tidiga morgonar, kvällar och nätter har vi kattor även här.
(Se bild under Aktuellt)

Ladusvalor

 alt

                                                                                      Pilfink

                                                                                                                              alt

Ser och hör vi olika fåglar

2019-05-14 Nu när vi är hemma och pysslar i trädgården, ser och hör vi olika fåglar, något som vi gärna diskuterar med varandra. Det är ett tag sedan en rödstjärtshane visade sig i trädgården, vi har flera år haft de häckande i en holk bland fruktträden. Men inte sett till någon hona, hanens sång har hörts dagarna i ända, och vi har undrat. En dag var där två hanar som jagade varandra bland träden och på marken, har även haft två häckande par i närområdet tidigare år. Men nu en dag såg vi båda en hona, satte mig så jag kunde följa dem, och honan var i holken vid ett tillfälle. Sedan har det varit lugnt, hanarnas sång hörs från båda sidorna i vår trädgård. Och vi hoppas på häckning av rödstjärtarna.
(Se bild under Aktuellt)

Hane                                                                         Hona

alt alt

Det har varit fullt upp

2019-05-13 Det har varit fullt upp några dagar med olika saker i trädgården som skulle göras. Rita har varit i växhuset och grävt upp de perenna växter som övervintrat där, som nu börjat växa till sig och som hon planterar i spannar. Främst då Stjärnklocka, som vi haft i många år, är tacksamma, med massor av blå blommor, passar med sitt marktäckande växtsätt i stenpartier, rabatter och som Rita har dem i hängande spannar. Även violer och pelargonior som förvarats frostfritt i längan fick ny jord och satta i krukor.
Något nytt för året är Ritas försök att ta fram Gazania, en blomma vi fastnat för, vackra färger, många blommor, passar att sätta i krukor på uteplatsen, detta genom att samlat in frö från förra året, satt dessa och nu skolat om ett större antal. Ska bli intressant att se hur de utvecklar sig framöver.
När detta var gjort, blev det att köpta tomat och gurkplantor skulle planteras, den nya eget framtagna jorden fylldes på i växthuset. Och nu har tomatplantorna köpta samt några vi fått kommit på plats, det blev fler än vi tänkt, men så blev det. Gurkplantan som är känslig för frost står i köksfönster, och börjar bli alltför stor, men fortfarande är det risk för frostnätter, så vi avvaktar med den. Jag har nu några gånger klippt de gröna ytorna, efter gödning och regn, ser den på flera områden tät och fin ut, och rolig att klippa. Även om det på andra ställen inte har hämtat sig från förra sommaren värme och torka.
Granen som fälldes har klyfts upp, passande till karminerna, grenar har eldats upp.
Men det kommer nya saker att angripa när man har det som vi har det med hundar, höns och stora ytor i trädgården och intresse för blommor och det som växer.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 303

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>