Smedmästarens Blogg

Kortare dagar

2022-10-11 Det blir kortare dagar framöver, höstmörkret kommer över oss, men varmare dagar ser jag fortfarande större trollsländor som flyger i trädgården, troligen då höstmosaik sländor.
De fjärilar som ännu flyger är vita, en av dem är rovfjäril som gynnsamma somrar kan ha två till tre generationer vilket gör att den sista generationen kan flyga så här sent. På gräsmattan låg det en fjäril, påfågelöga sliten med delar av vingarna borta, den hade gjort sitt för denna säsong.
Även bin och flugor håller ännu igång vid bra väder, gärna sol och mindre blåst för det gynnar dem, liksom de blommande växterna, våra stjärnklockor i många spannar har åter på nytt börjat blomma efter att blivet nedklippta och besöks nu av insekter.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Mörka fuktiga platser

2022-10-10 Vi har under sommaren och tidig höst, varma dagar suttet på trädgårdsstolar i skuggan under det stora valnötsträdet. Har då hört surrande i en holk på stammen helt nära och även sett getingar som krupet in i holken. Tidigare hade blåmesar fått fram en kull ungar i holken och det hade gått en tid sedan de lämnade.
Brukar ta in några holkar under vintern, tänkte då även se över denna holk. Det visade att där var ett getingbo hängande i taket, stötte ned det och såg inget liv bara tomma celler.
En mindre holk som var den som skulle tass ned, visade sig innehålla mängder med tvestjärtar, de kröp runt och klamrade sig fast. Stängde och skruvade ned holken, tog den till den större voljären med dvärghöns, öppnade och skakade tror där var ca femtio tvestjärtar till hönsens uppskattning. Lade den på marken och det kom hela tiden nya tvestjärtar från den, lämnade den där ett tag, innan jag bedömde den vara tom.
Tvestjärtar är nattaktiva insekter, söker sig under den ljusa tiden på mörka fuktiga platser, och kan då som här samlas i stort antal. Lever av växtdelar och döda insekter och kan påträffas på olika platser, har hänt det varit tvestjärtar postlådan ibland kommit med in med tidningen.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Första drevjakten

2022-10-09 Första drevjakten med hundar på egen arrenderad mark, hade bekymmersamt sett hur vidsvinen gjort skador på flera odlade fält och förstod att de måste vara i området, men var. Jaktlaget hade vid flera tillfällen haft folk i olika torn i skymning och även i mörker, med förhoppning att skjuta eller störa, men ingen hade sett till några vildsvin.
Därför resonerade vi, att det var en möjlighet idag med flera skyttar och hundar att komma åt dem.
Alla på plats, hundförare går in i såten, direkt ser hundföraren en större gris som lämnar området in i en såt utan skyttar. Senare ny kontakt, med hundskall och kortare förflyttningar, några mindre grisar visar sig vid en skytt, som skjuter en innan de försvinner in i skydd.
Från mitt torn hade jag ekorre och hackspett att följa, ser hund med förare passera annars lugnt. Frågan var blev de andra grisarna av, ingen såg dem lämna såten, men där finns många möjligheter för grisarna där det inte finns bevakning att komma undan.
En räv hade i fart lämnat såten, det var allt som observerats på fyra ben.
Det var en underbar höstdag med sol och växlande molnighet först svag vind som ökade under dagen.
Ny såt planerades, skyttar på plats, hundförare släpper hundar, men inte mycket händer, några hjortar och mindre råbock observeras men ingen får möjlighet till skott. Ingen kontakt med grisar som vi innan hade stora förhoppningar att få på benen, liksom med dovhjortar, det kändes som en missräkning. Kanske varit störningar på marken av något slag, inte vet jag.
Det enda säkra som blev som vi tänkt var efterföljande korvgrillning, som grillades över öppen eld och som nu efter flera timmar föll alla i smaken.
Det blir att prova igen framöver, det är vad vi kan göra.
Bilder från mina pass i torn.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Efter ätbart

2022-10-08 Fick även bilder på en glada som besökte anden på fältet, en fågel vi ser ofta från trädgården, glidande fram utan några påtagliga vingslag, spejande efter ätbart. Sällan man ser dem på marken och många gånger har man förundrats över vad de lever på. Kan se dem vid påkörda mindre djur längs med vägar, men de är många som ska ta del av dessa döda djur och fåglar. Och det händer att även oförsiktiga rovfåglar som funnit dött vilt på vägar även blir själv offer i trafiken.
Normal föda är smågnagare, mindre fåglar, insekter och as.
I Skåne allmän, här övervintrar övervägande delen av gladorna.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Allt enligt skolboken

2022-10-07 Har en jaktkompis som har haft en jaktcocker Smedmästarens Hanne kommen från oss, som han för ett tag sedan fick ta bort 13,5 år gammal. Som efterhand blivet mager och börjat uppträda med olika annorlunda beteenden beroende på sin ålder, och inte längre mådde bra.
Han talade om att han hade på sin jaktmark betor o potatisfält som lantbrukaren höll på att skörda och undrade om jag ville träna med hundar innan allt tagits upp.
Enligt honom fanns det fasaner i marken och det lät intressant, bra annorlunda träning är aldrig fel. Som tidigare är unga Aya den som jag vill ska få erfarenhet i vilt kontakter och även om möjligt få skjutit över henne, men hon är ännu en tid i löp. Med kom även Ayas mor Ila för att komplettera varandra.
Vi bestämde mötesplats och träffades där. Stort betesfält säkert 800m långt, att söka i detta med spaniel inom bössan då täcker man endast en mindre yta, har själv tagit kamera istället för bössa. Turades om med hundarna, Ila som gått i betor många gånger tog för sig i de ibland höga betorna, Aya började även hon efterhand förstå vad det handlade om.
Senare tog vi kantzoner med buskar och ogräsbestånd i kanten på ett potatisfält, kände att chansen att finna vilt var större där. Och det visade sig vara rätt, Ila stöter en tupp, allt går fort, tuppen flyger lågt och bakom i skjutriktningen något hundra meter bort är det maskin och folk som tar upp betor, det gick inte att skjuta. Men för mig var det viktigare att få se hur utmärkt Ila skötte sig vid stöten, det glädjer. Aya som gick fritt vid mig såg det som hände och det inspirerade. Byter hund, Aya med vittring söker bra, finner och stöter höna i full respekt, skjuter med kameran från höften, kommer lågt men ser hönan längs ut i hörnet på en bild, går tillbaka till Aya som sitter lugnt kvar på uppflogs platsen, ger henne mycket beröm och klapp. Vi fortsätter, Aya med fart och helt orädd i nässlor, förstår hon har något på gång, då hör jag ett uppflog, ser varken fasanen eller Aya men blåser stanna signal.
Allt blir stilla, kan inte komma till henne där stöten var, blåser då inkallning, då rör det sig och Aya kommer, är stolt över henne som när hon nu fått chans till fågelkontakter, efter en kort eftergång för två dagar sedan nu gjort allt enligt skolboken.
Det är de korta stunder, när hundarna gör det på bästa sätt som driver en att träna vidare.
(Se bild under Aktuellt)

Aya i betsök                                                                              Aya sitter lungt efter stöt på fasan

alt alt

Hundarna fungerade

 

2022-10-06 Fortsättning från gårdagen: När jag gått med Aya, byter jag hund, tar Ila, hon bara flyter fram i marken, i högfart, håller avstånd och kollar mig, jag går nöjd fram i marken på nytt markområde.
Följer ett mindre avgränsat område med buskar och ogräsbestånd, mellan öppna områden, ser att hon själv väljer att söka där. Då får hon en precis stött på en tryckande gammeltupp, helt nära mig, sitter på uppflogs platsen spontant, följer den kaklande tuppen med blicken som drar in ibland björkar. Situationen fullt synlig i allt och belöning till oss båda. Hon fortsätter i sett fina sök men finner inte mer.
Vill även de andra två tikarna skulle få komma ut en stund, tar Robin som är intresserad, en mindre hund, inte samma fart och flyt, men överraskar mig med att spontant gå in i bestånd av brösthöga nässlor. Söker utan att jag påverkar henne, kommer ut ibland och ser om jag kommer med, det jag ser är även positivt med utgångspunkt av vad jag förväntat mig.
Hon får en kvart utan viltkontakt.
Tar Nelly, mera fart i marken, hon är arbetsvillig och jobbar på i den ibland riktigt täta vegetationen, ser hennes rörelser var hon är på växtlighet i rörelse.
Vid ett tätt busksnår hör jag att en fasan lyfter, ser varken fasanen eller Nelly, blåser lång signal, då kommer Nelly ut från det täta och stannar när vi får ögonkontakt!
Inte mycket att säga om det, säkert stöt med respekt, och är medveten om vad hon gör.
Det blev ca 2 timmar totalt med de fyra tikarna, jag glad över att det blev av och att hundarna fungerade som jag hoppats.
Här hade det varit lättare att visa hundar än när jag var i Blekinge för några dagar sedan, med alla dessa vilt kontakter.
(Se bild under Aktuellt)

Ila i sök

alt alt

Gå sökträning

2022-10-05 Hade frågat om lov för att gå sökträning med cockrarna i mark lämplig för dem, tät undervegetation, med ogräsbestånd blandat med nässlor och bäst av allt att där fanns olika vilt.
Hade fram till lunch varit på bowling, på eftermiddagen bestämde jag mig för att köra till denna mark. Tog fyra tikar med i bilen, två fortfarande under löp.
Hade på sensommaren och fram tills nu inte fått någon viltkontakt med unga Aya, fast vi varit ute i marker vid flera tillfällen. Därför kändes det viktigast med Aya och jag startade med henne. Hon är inte blyg och jag får vända henne med pipan vid yttre acceptabel gräns.
Ser framför oss hur fasaner lyfter, flyger mot en majsremsa en bit bort, förstår att Aya känner vittring i marken från flera och efter en stund har hon kontakt. Tre fasaner lyfter samtidigt, ut över en öppen gräsmark, och Aya är efter, blåser i pipan och hon stannar och vänder tillbaka, säkert 15m var hon efter. Förmanar henne med rösten och vi väntar en stund. Hon får åter söka, har nu ökat i intensitet, och snart har hon en fin stöt på en ny fasan jag blåser och hon sitter fint vid uppfloget, helt perfekt och nu mycket beröm.
Men så händer detta, ser bakom det låga men rätt täta att Aya springer med fart i sidled på öppen mark, tänker att hon har fått tag i en hare, blåser stopp, då lyfter en fasan framför henne och hon stannar. Åter förmanar jag henne, men efteråt tror jag hon sett en springande fasan och då sprunget efter tills den tog till vingar.
Vid träning och stöt på vilt vill jag om det går att gå till hunden, då gör jag det och berömmer där hunden är. Efter detta får hon flera stötar och respekterar, sitter bl.a. i trädesmark efter stöt, jag går till henne för att berömma där hon sitter, då lyfter ytterligare fasaner helt nära henne som jag stöter upp. Ser när vi går i såten springande rådjur och hare utan att Aya varit i kontakt. En knapp timme i viltrik mark som gav mycket och möjligheten att träna stadga på detta sätt är värdefullt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt  

Häftig regnskur

2022-10-04 Hade lagt ut en and med utskuret bröst på fältet utanför tomten, med tanke på om möjligt kunna få bilder på fåglar som intresserar sig på detta.
Först kom skator och kråkor sedan kom en ormvråk mitt under en häftig regnskur. Kunde se på den i kikaren från fönstret i takkupan på huset och även få några bilder.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 418

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>