Smedmästarens Blogg

Mindre vågor blänker

2020-05-14 Har tagit mig ut till havet, sitter intill en större sten med kamera. På en sandbank en bit ut går olika fåglar i det grunda vattnet det är motljus och havets mindre vågor blänker i bakgrunden.
Där finns ett par skärfläcka, strandskata och gluttsnäppor. Har suttit där och sett hur vattnet stiger, snart har sandbanken dolts av vatten, och på sandstranden framför mig kommer vattnet hela tiden närmre, mindre stenar som låg öppet är snart under vatten. Efter drygt två timmar känns det inte motiverat att sitta kvar, fåglarna som fanns där flög iväg, och jag förbereder mig på att vända tillbaka.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

I mindre grupper

2020-05-13 Tosteberga ängar är ett naturskyddsområde vid östersjöns kust, bestående av betesängar med olika busksnår och stengärdsgårdar som gjordes på 1700-1800 talet när marken odlades. Med utmärkta vandring stigar, där man finner olika blommor, nu bl.a. gullvivor, backsippor och orkideer som Sankt Pers nycklar dessa står i mindre grupper på öppna ytor bland buskagen. Ett omtyckt område för naturintresserade för miljön, blommorna och fågellivet. En plats som jag ofta vill besöka men söker mig då mera enskilt mot havskusten för att komma i kontakt med olika fåglar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

De två tupparna

2020-05-12 Tar några hundar i bilen, tänker gå en runda med dem.
Kör till vår jaktmark, ställer bilen på en infart vid en grind till en betesmark, där finns en åkerväg mot den cykelväg som gjorts på en tidigare järnväg, där jag tänkt gå.
Betsmarken håller på att växa igen, slånbuskar bildar större buskage, nypon och björnbär växer in i dessa, till en svårgenomkomlig vägg, gräsytorna blir mindre i den stenrika marken. Marken korsas av flera stengärdsgårdar, som för i tiden utgjorde gränser då man odlade jorden. När jag passerat grinden som står öppen när betsdjuren inte finns där, bakom ett större snår i solen mot buskar går en fasantupp, försöker smyga undan när den ser oss.
Stannar och tar bilder, då hör jag en annan tupp gala på min andra sida, då finns det minst två tuppar. Vi fortsätter, går en längre sträcka, har jakt båda sidor om cykelvägen, ser övergångar från de större vilda djuren på olika platser. Vänder, går tillbaka samma väg, kommer åter till betsmarken, ser efter tuppen, den finns på samma plats nu i sällskap med en höna som kryper in i snåren. Då hör jag åter den andra tuppen nära mig, går och sätter hundarna i bilen, tar en stol med mig tänker sätta mig i solen en stund och avvakta.
Mellan de två tupparna i det större snåret har jag en mindre tunna med säd. En spiralfjäder i botten som vid beröring släpper säden. Tror nog fasanerna har funnit den, däremot har vildsvinen missat den. Då kommer en törnskata, sätter sig i toppen på snåret helt nära mig och börja sjunga. Hör åter den andra tuppen, går runt en gärdsgård sätter mig där med blick över snår och fält, då spelar han. Ser genom snåret hans flaxande vingar, tillslut anar han mig springer snabbt över fältet i nytt skydd. Det är med glädje vi konstatera att de har etablerat sig i området, vi jagar dem inte, men det är bra med vilt vid träning på hösten för våra spaniels.
Vi har sett flera hönor samtidigt, och förra året även större kycklingar just här. Därför hoppas vi att nya kullar kommer fram.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

                                                      alt  

Ser vit ut på avstånd

2020-05-11 Var ute i marken med några hundar, lägger då märke till en fjäril som uppehåller sig vid några mindre växter. En hona av aurorafjäril, ser vit ut på avstånd, men har en marmorerad undersida av vingen i grönt liksom hanen, som är omisskännlig med stor orange fläck på framvingen som avslutas med svart spets.
Honan tycks söka värdväxt för att lägga ägg, och en hane besöker henne med jämna mellan rum, de kommer varandra nära en kort stund i vinglande snabba rörelser, försöker få båda på bild men får de inte skarpa. Honan sätter sig vid några tillfällen, men inte hanen.
(Se arkivbild på hanen av aurorafjäril)

alt alt

Lågt över vattnet

2020-05-10 Under den fina kvällen med storlommarna, fick jag ett kort besök av två andra fåglar som kom flygande och satte sig på stenar i vattnet vid strandkanten inte långt från mig där jag satt.
En fågel som sitter något framåt lutat med vippande rörelser. Man träffar på den vid insjöar, eller rinnande vattendrag gärna vid steniga stränder som vid ån när jag fiskat. När man stöter upp dem flyger de lågt över vattnet med höga drillande ljud, där av namnet som är drillsnäppa.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Vill ni ringa mig

2020-05-09 Har bekanta som berättat att de sett storlomar i norra ändan av Ivösjön, vilket intresserade mig. Jag hade ställt dem frågan, om de såg dem igen vill ni ringa mig, för jag var intresserad av att fotografera dem om det var möjligt. Mot kvällningen några dagar senare ringer det, de hade tre storlommar en bit ut på vattnet, om jag ville komma så var jag välkommen.
Det blev lite hastigt skulle just ge hundarna mat, berättade för Rita som tog över, tog kameror och drog iväg.
Väl på plats blev jag visad, och mycket riktigt långt ut simmade de tre storlomarna.
Där fanns en brygga med bord och stolar, satte mig där, kunde inte bli bättre.
Det var en lugn kväll, med svag bris, den nedgående solen lyste upp från rätt håll, allt med bra förutsättningar.
Tog bilder, men tyckte det var i längsta laget, men efter någon timma kom de närmre.
Hade någon form av ritual och ceremonier i frieri för sig med näbbarna mot varandra, var avslappnade och började dyka efter fisk. Var under vatten längre stunder och när de kom upp var de som närmst, och började simma ut igen. Fick ett flertal foton på dessa storlomar som jag inte hade bilder på tidigare. Är tacksam för tipset, visste det var en chansning, men den gick hem.

 

Hos storlom är båda könen lika, de två äggen läggs på marken på en holme eller udde helt nära vattnet i maj- juni. Födan består av fisk.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Nu skulle det bli av

2020-05-08 Har en längre tid gått och tänkt på att ta mig till Håslövs ängar vid Hammarsjön i Kristianstad. Ett område som är känt för sina vadarfåglar, där jag varit i flera år under våren för att fotografera. Och då fått många fina bilder med mig hem.
Och nu skulle det bli av, satte klockan 4:30 vill komma dit tidigt var tanken, men vaknade av mig själv 3:45 då var det bara att sätta fart.
Kör till tänkt plats, på väg på en mindre väg ser två flygande rödspovar som passerar, det bådar gott. Ingen annan finns på parkeringen, fullmånen syns lågt över dessa strandängar, tar bild på detta. Har tidigare år gått en vandringsled till en trappövergång där jag tänker sätta mig och hoppas att något händer. Ett trasigt and ägg liggande framför mig och strax ett blundrat rede med ett ägg. Kan det vara kråkor som varit de som plundrat redet, funderar jag över. Väl på plats, bara att vänta, en hare kommer skuttande mot mig, stannar undrande vad är detta, efter en stund vänder den tillbaka. Ett and par finns en bit bort, kanske deras rede jag sett. Lärkor och gulärlor sätter sig på staket trådar, kommer och flyger.

En enkelbeckasin landar inte långt från mig, men hinner inte få in den i kameran innan den flyger. Hör ljudet av dem när de flyger över området, även vipornas gälla rop hörs från olika håll. Men var finns de fåglar jag hoppats få se som storspov, rödspov och brushanar samt andra vadare. Tiden går, en dam kommer på leden med kikare och kamera, stannar till och vi pratar fåglar en stund, innan hon går vidare. Inget intressant händer som jag hoppats, efter två timmar avbryter jag, måste erkänna något besviken, hade väntat mig mer.
Men så är det, men det visade sig att kvällen skulle bli mycket bättre.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Det är inte helt lätt

2020-05-07 Valpen Filur har fått ett nytt hem, och vi hoppas att det kommer att fungera för honom och hans ägare. Som jag skrev i går var det flera som ville ta över honom om det skulle bli som det blev, förstår att de blir besvikna liksom många som tingat valp tidigare.
Men hoppas de förstår vår situation, sex valpar och många fler intresserade, och nu detta.
Måste även erkänna att vi blivet fästa vid Filur och det känns känslosamt att lämna honom, men vi hade från början bestämt oss att ingen ny valp skulle stanna kvar.
Och ju längre tiden går desto svårare blir det, därför ville vi få ett avslut så fort som möjligt.

Det är inte helt lätt att få alla bitar på plats till en rätt jagande spaniel, mycket krävs av valpköparen, mer än man kan tro, lätt att göra misstag, svårare att rätta till dessa när de skett. Att lägga grunder som håller även utomhus är den grund man bygger vidare på.
Men som ny, vill man gå framåt ofta alldeles för fort, komma till viltsituationer innan man har den kontroll som krävs. Då händer det som inte skulle hända hunden går efter, hunden tycker inte den gör fel, har bra jaktlust och visar det på detta sätt.
Hunden sorterar inte vad som är rätt eller fel, den tar det som bjuds och agera där efter.
Jag kan skriva sida efter sida med förmaningar, för att inte komma i fel i träningen för falluckorna är många.
Och allt för ofta är föraren den svagaste länken, som borde lärt sig mer om vad det handlar om för att göra rätt.
För ingen hund blir bättre än vad man gör den till.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 331

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>