Smedmästarens Blogg

En större yta

2021-10-26 Vid en av de första frostnätterna, som ofta är som kallast tidigt på morgonen då frosten lägger sig, på bilar och gräsmattor som blir vita.
Då fick kylan en av våra frostkänsliga växer att släppa bladen, en av dessa finns vid de bakre hundgårdarna, en växt som växer kraftigt och är ett vildvin, täcker då en större yta på nätet som den klänger sig upp i. En växt som varje år klipps ned hårt men kommer igen, satt för att ge skugga för hundarna.
Nu var det lika bra tyckte vi att rensa bort resterande blad och inflätade grenar för det skulle inte bli annat än att även det faller till marken. Även de två clematis som finns där och som även i år, men senare än andra år, drabbats av sjuka och bladen vissnar, fick rensas bort. Där finns mera som skall bort men ännu grönt så vi väntar med det.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Delvis skymda

2021-10-24 Kör in på en skogsväg på jakten, på höger sida finns ett planterat hygge med nu höga tallplantor. Ser som jag brukar ut över planteringen, då fastnar blicken på ett horn som syns över tallarna, en större skovelhjort inte långt ifrån mig. Får ned rutan och fram med kameran, ser i den även hindar, någon av dem svart. Får några bilder på de delvis skymda dovhjortarna. Hade för ett tag sedan bilder under jakt på en skovelhjort inte långt ifrån samma plats, men det är inte den, utan en med större horn.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Mycket regn

2021-10-23 Vi fick för någon dag sedan under kort tid mycket regn, det forsade runt huset, uteplatsen flöt av vatten, det samlades på gräsmattan som stod med vatten över gräset på några platser. Ute på angränsande odlade fält bildades även samlingar med vatten, den största likt en sjö på en lågpunkt på fältet. Tog bilder från takfönstret på det uppkomna läget.
(Se bild under Aktuellt)

Avbitna grenar

2021-10-21 När man har en valp, kommer man in i en period där valpen byter tänder, så har det varit sedan en tid med vår valp Aya från fyra månaders ålder.
Först släpper de små framtänderna och de nya kommer fram, sedan börjar det hända något med de vassa hörntänderna som valpar har.
En tid då det kliar i munnen och nu ännu mer än annars, allt som går att bita i och tugga på angrips, ser att det finns avbitna grenar på flera av våra buskar, liggande på olika platser när hon fritt får vara i trädgården. Det senaste var den stora rododendron i kruka som vi har på uteplatsen, på en kort stund hade hon varit på den och grenar och blad låg runtomkring.
Det blev att vi med tegelkärra gemensamt fick flytta den till baksidan om den inte skulle bli mer fördärvad.
När man vet vad det beror på får man acceptera det, liksom att hon vid apporteringsövningar tappar, släpper och tar sämre tag, säkert beroende på ömmande tandbyte. Öppnar man munnen kan man se dubbla tänder, den som ska bort hänger lös, den nya tränger på.
En övergående period, som alla valpar får gå igenom, en del i utvecklingen mot vuxen hund.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Årets skörd

2021-10-19 Nu är årets skörd av valnötter över, vi har fått vår del, andra som hundar, ekorrar och svartfågel har tagit sin del. De är nu tvättade och rengjorda, nötterna har samlats i backar inomhus för att torka, med hjälp av fläkt och avfuktare. Vänts regelbundet för att inte mögla och får nu stå här en tid innan de läggs i korgar.
Rita lägger sedan mycket tid med att knäcka dessa medan hon ser på TV. De nu befriade kärnorna samlas för vakuum packning i mindre påsar för att hålla sig friska.
Hur resultat blev i år vet vi inte ännu, men vad vi kan konstatera är, att det inte är något toppår.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Det tillför inget

2021-10-17 Höstens första rought shooting, är hundförare med mina cockrar.
En jakt när man går fram i marken och skjuter över hundarna. Det ställer stora krav på hundarna med många inblandade, skyttar, apportörer och vi med spaniel, där flera hundar arbetar samtidigt med skott och fallande vilt. Flera områden var täckta med nässlor upp i ansiktshöjd, och jag beundra hundarna som ger sig in i detta för att trycka sig fram, för visst känner de dessa nässlor liksom vi. Och det känns nästan besvärande att upprepade gånger skicka in hunden i detta. Samtidigt är det från min sida ett val av hund för just den såten, hundar man är rädd om för eventuella prov, vill man inte skicka in i högre växtlighet utan kontroll, det tillför inget, utan bäddar för att det kan hända saker som man inte vill ska ske.

Dagens jakt var en blandjakt för även några dammar jagades av på änder.
Trevligt med bra stämning, utsökt fika och sedan lunch, alla verkar nöjda med dagen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

I olika marker

2021-10-15 På våra runder ute i olika marker med Aya, kan jag påträffa olika foto objekt.
Vi är ute på vad som först syns en steril stubbåker, men ser på avstånd något blått, går dit och finner en stjälk med en blomma som är en blåklint, som står där i sin ensamhet.
På en betes mark får jag i gräset se en hårig larv, tar den och lägger på en sten för att kunna ta bild, larven tillhör en gräsulv skall bli en spinnarfjäril till våren.
Brukar ta med ett par dummy i fickan, som jag testar Aya med, det blir som kastade för markering, och hon är duktig till att komma i markerat område även med två, på olika håll.
När jag tränar inom hus har jag låtit henne komma upp på mig när jag sitter på en pall, men nu när hon är större blir det väl häftig när hon kommer med fart. Därför börja jag med att säga stanna när hon kommit nära eller stanna signal. Och det dämpar och jag får den i hand framför mig, men efter vill hon som tidigare komma upp på mig. Ute står jag upp och då fungerar det bra. Vill hon röra sig sittande, kan jag ställa mig med något bakom som en vägg, då blir hon där jag vill. Detta är nytt för henne, men eftersom hon är lättlärd förstår hon och lär sig.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

På olika platser

2021-10-13 En mindre händelse, har sedan en tid tagit upp fallfrukt till skogen, med tanke att det kunde tillföra något till de vilda djuren. Har tömt spannar på olika platser, och passerar en sådan plats, när jag ser en brandgul fjäril som sitter på ett äpple. Tar mig försiktig närmre, väl på plats ska jag ta någon bild, innan jag hinner det kommer en ny fjäril, och sätter sig på äpplet strax invid den andra, och det blir bild på båda.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 388

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>