Smedmästarens Blogg

Har nog lärt sig

2019-04-31 Tar med Nelly och Robin och kör mot ett skogsområde, där det finns ett viltvatten.
Var aldrig där förra året, men vet att där finns alltid olika fåglar att se på, senare även ett tillhåll för insekter som bl.a. trollsländor.
Sätter bilen i skogskanten, vi går hundarna och jag i kanten på ett kärr i anslutning till vattnet. Marken är frodig, täckt av gröna växter som det finns nässlor i, vet att Robin första gången reagerade häftigt när hon blivet nästlad, men nu springer hon omkring frimodigt i det gröna. Vi passerar en mindre bäck i ett område där växten pestskråp breder ut sig, Nelly vid mig, Robin något före, ett uppflog i bäckkanten, försvinner i buskarna, nära Robin som stannar, ser på mig, tyckte det var en fasan höna. Vi kommer upp på en cykelväg, följer den längs viltvattnet, ser att det sitter någon på bänken som står vid vattnet, kopplar Robin.
Känner mannen till utseende men inte till namn, sätter mig även jag och vi blickar ut över vattnet, sångsvanarna har byggt bo, tycks inte bry sig nämnvärt av att vi finns där. Det blir ett intressant samtal om fåglar, djur och naturen, förstår att han är kunnig.
Sothöns, knipor, gräsänder och grågäss syns på vattnet, en svarthätta sätter sig strax intill och sjunger. Hundarna följer de simmande fåglarna, men Nelly vill till honom och bli klappad, vilket hon blir.
Vi bryter upp, tar samma väg tillbaka, när vi kommer i samma område i pestskråpen händer det att Robin stöter fasanen igen. Sitter spontant ser mot mig, hon har nog lärt sig av att respektera hönsen, som hon inte nu längre bryr sig om.
Det blev perfekt, hon var medveten om det som hände, detta tar vi med oss.
Då ringer Rita och undra var vi är, hon har kommit hem efter sin runda med ett par hundar, och jag hade inte sagt var vi var. Är snart vid bilen och inte långt till bostaden, åter en härlig solig, lugn dag i naturen med mina hundar, kan inte bli bättre.
(Se bild under Aktuellt)

Första fasankontakten                                                                            Sångsvanar i viltvatten

alt alt

Robins andra fasankontakten
alt

I en stor tall

2019-04-29 Jag har som de flesta förstått som läst på min Blogg att jag alltid varit intresserad av fåglar, vilda som tama.
Men fick idag se något jag aldrig sett förut.
Tar det från början, har kört till jaktmarken, sätter bilen på en vändplats i skogen, har större hyggen i anslutning. Går ut med Boy och Robin på hygget närmast bilen, där jag nu flera gånger gått med speciellt Robin.
Har kommit fram till ett jakttorn, ser att det flyger två grågäss i cirklar lågt, längre ut över hygget, tycker det är märkligt med deras intresse för hygget. Sätter mig på en sten för att se om de kommer närmre, har Boy och Robin vid mig. Efter flera rundor tar de en sväng och passerar nästan rakt över oss, och jag får bilder på en av dem. Sedan händer detta när gässen är på andra sidan hygget och följer dem med blicken, en av gässen sätter sig på en gren högt upp i en stor tall, sitter där en stund medan den andra flyger en runda, när den kommer tillbaka följer den andra efter.
Sedan kommer båda och passerar ned mot kärret, som är ett par hundra meter bort, och jag ser dem inte mer. Har aldrig tidigare sett en gås sitta högt uppe i ett större träd, varken i verkligheten eller på bild, tyvärr allt för långt bort för min kamera.
Och det jag skrev om det funna ägget besannar, vad jag antog. Ägget hade säkert ett samband med dessa grågäss, man skulle kunna tro att de hade ungar ute på hygget, men jag tycker det var alltför otroligt om det skulle vara så. Men deras beteende tyder på att något är det, men vad? 
(Se bild under Aktuellt)

Bild över hygget                                                                        Grågåsen
alt alt

I form av ätbart

2019-04-28 Äntligen kom det efterlängtade regnet, någon dag senare än utlovat, gödningen som jag kastat ut på gräsytorna får nu chans att verka. Inget som sparar arbete, utan tvärt om, men jag klipper hellre när det syns var man klipper.
Rita har planterat om pelargoner, som har övervintrat inomhus, samt skolat om andra frösatta blommor i växthuset. Det finns hur mycket som helst att göra med våra blommor, men ibland stannar man upp och undrar, är man beredd att lägga all den tid som det kräver för att hålla allt i ordning. Med eftertanke sorterades några bort, men flera andra väntar på att planteras i spannar, som nu täcker halva växthusgolvet, för att bereda plats till kommande tomat och gurkplantor. En tradition som ger mycket tillbaka i form av ätbart.
Var ett ärende i en affär, det stod olika blommor i ställ utanför, såg där två rododendron, frågade om pris, fick svar, endast 100 kr, kunde då inte låta bli att ta med en hem. Vi hade pratat om det tidigare, Rita hade köpt en mindre i gul färg, men den fick skador någon frostnatt, med några bruna knoppar som resultat. Vi hade en urna likt de som tidigare stod på muren, och nu fick vi plantera den nya rododendron i den och komplettera med, fast man ska dra ner, skaffar man nytt.
Att vi gillar dessa växter är helt klart, gröna under vintern, härliga vackra blommor, sedan nya skott och knoppar, för nästkommande vår, det händer något under en lång period, som vi intresserat följer.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Detta gissel

2019-04-27 Forstsättning från gårdagens blogg.

Det är något svalare än de senaste dagarna, både jag och hundarna trivs bättre i denna temperatur, har kastat bollen och hon kommer till mig för att lämna, ser då att det kryper en fästning på hennes huvud, tar och dödar den, då kommer en ny fram, säger stanna och hon sitter, tar bilder på denna, med röd bakkropp, innan jag även tar den.
Robin har fått tablett mot fästingarna och enligt dessa dör de som biter sig fast.
Men fästingar jag ser plockar jag bort, och väl hemma blir det en genomgång om fler kommet fram.
En fasantupps galande hörs vilket glädjer, vill inte tro annat utan att han har någon höna i sällskap. På en solig kulle på betesmarken fann jag några backsippor nu i full blom. Något vitt ligger längre fram på marken, går dit, ser ett större söndrigt ägg, måste tillhört en grågås.
Har tidigare år sett grågäss i kärret, men kan de verkligen tänka häcka där, då går de på en nit, när vattnet försvunnet. Något har tagit hit ägget, eller är det så att gåsen har släppt ägget vilket kan hända fåglar om de inte är klara över var de ska häcka. När man går och upptäcker, hör eller ser något som intresserar finns det alltid frågor om detta, som man inte har svar på.
Ser att Robin börja bli trött, stannar och ser efter om jag kommer, förstår hon vill till bilen som vi nu närmar oss, och strax är vi hemma och hon får vila. En ny fästing fanns på hennes huvud när jag tog ut henne från bilen. Detta gissel går inte att undvika om man vill ut i marker med hundarna, vilket man vill, och får då lita på de preparat man försöker skydda dem med.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt   

 


Njuta av allt det vackra

2019-04-26 Bestämde mig för att ta med Robin och köra till på jaktmarken, för att ströva omkring och njuta av allt det vackra som naturen nu bjuder på.
Vi har ett mindre kärrområde, som det fortfarande finns öppet vatten i, men som längre fram brukar torka ut, vi går mot detta, Robin springer lös nära mig, hon har allt mer börjat söka i marken.
När vi närmar oss kärret ser jag en hare som skuttar i kärrkanten, kan komma närmre utan att den reagerar, tar bilder när den passerar en öppning.
En skogssnäppa flyger upp från kärret, försvinner bland träden, en hane av aurorafjäril med sina orangea vingspetsar vinglar förbi, kabbelekor står i fuktiga områden lyser på långt håll med sin gula färg. På andra platser täcks marken av vitsippor mellan de högre träden i kärrets torrare del. Vi lämnar det fuktiga området, går upp bland busksnår av taggiga buskar som nu blommar i vitt. Följer en kostig, då rasslar det till strax intill oss, ett större djur har legat och tryck, men bestämt sig för att fly, antar det var ett rådjur. Marken här som i övrigt i detta område stenrikt, med betesmarker där ännu inte korna släppts. Marken lider av det torra vädret, och betet är magert, men mindre blommade växter finns och tycks trivas i denna miljö. En hare springer ut från betesmarkens mindre slånbuskar, går mot där jag såg haren, tänker se hur Robin gör med denna vittring. Ser hur hon markerar, slår fram och tillbaka över slaget, hon kommer en bit fram, genom ett hål i en gärdsgård, ser att hon stannar och väntar på mig, när jag inte kommer, vänder hon till mig.
Har tennisboll med mig, när hon är upptagen med något kastar jag den fram i marken, går mot platsen och säger sök, hon arbetar på och finner, kommer och lämnar, har börjat förstå vad sök betyder, kan inte säga något annat än att jag verkligen tycker om henne och hur hon uppträder.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Vi kan misstänka

2019-04-25 Med anledning av att en höna blev tagen av något, satte jag upp en kamera på ett träd, riktat mot gärdsgården där jag fann fjädrarna.
Tanken var att kanske få en bild på något som, kunde förklara vad som rörde sig i området under natten, för troligen har inte hönan varit inne i voljären när vi stängde mot kvällningen.
Det blev bilder på två djur, en katt men även tre bilder på en räv som passerade springande i trädgården, inte skarpa pågrund av snabba rörelser, men ändå så att vi kan misstänka att det är räven som tagit hönan.

Vi har även fått bekräftat att andra djur finns i vår närhet.
Rita är den som går ut med Robin och Nelly på morgonen, samtidigt hämtar hon tidningen, och släpper ut fler hundar i trädgården, medan jag fixar frukosten.
När hon är vid postlådorna som finns vid vårt staket, ser hon något ormliknande ligga dött påkört på vägen, hon tar då det med räfsan och tar det med sig för att visa mig.
Tillsammans konstatera vi att det är en större snok, 85 cm lång. Något som vi under alla år vi bott här aldrig har haft en tanke på, att snok skulle finnas här, även om våra stengärdsgårdar kan tänkas ge skydd för dessa.
Det har under flera år även varit en stentipp utanför tomten vid gärdsgården, sten som plockats från fältet, som kommit fram under bearbetningen av jorden. Kanske denna har varit en lämplig plats för snokar, och ligger i anslutning till vägen. Har man väl kommit på en kan där finnas flera.
Snokar är inget som skadar hundarna, så de får gärna vara här, men vägen utgör för de flesta djur ett riskmoment att vara på, och det blev denna snoks öde.
(Se bild under Aktuellt)

Fina fåglar

2019-04-24 I en frysbox i längan där jag förvarar träningsvilt, har jag en tid försökt omsätta äldre vilt, fann då en morkulla, som jag för väldigt länge sedan fick från en annan jägare.
Han hade haft några i sin frys, och inte blivet färdig att ta tillvara dessa, och undrade om det var något för mig att använda för träning av hundarna. Jag tycker egentligen de är för fina fåglar för detta ändamål, men nu var det som det var och jag tog emot dem.
De hade legat länge i boxen och var i princip frystorkade, men det blev att jag tog en för upptining.
Tanken var att låta valpen Robin få apportera denna, väl tinad provade jag inomhus som jag brukar med nytt vilt, ingen tvekan hon tog direkt och levererade.
Senare tog jag henne med upp på jaktmarken, gick ut på hygget och kastade en markering, på besked sprang hon ut och efter något sökande fann hon morkullan och kom med den i bra grepp och lämnade villigt till mig. Jag upprepade en gång till med samma resultat, tycker hon gör det bra och hon tycker det är intressant och är motiverad att söka och apportera.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Hade fotvård

2019-04-23 Vi hade fotvård på våra höns, klippte klor och sprayade mot skorv på benen.
Rita fångade dem i voljären med håv och jag tog vid, efter att hon lämnade över dem en i taget. Våra höns är lugna och orädda för oss normalt, men börjar man vifta med håven blir de uppjagade och inte helt lätta att ta.
När jag var färdig med en, släppte jag ut den fritt utanför voljären och den sprang iväg, några något chockade andra gick lugnt från mig. Där var 24 höns, både tuppar och hönor i den större voljären, och jag känner igen dem flesta som individer, på färg och ras.
Dagen efter fortsatte vi till den mindre voljären där dvärgkochin, en tupp och fyra hönor fanns, samma genomgång med dessa. Något senare såg jag bara tuppen och tre hönor, undrade var den ena tagit vägen, vi gick båda och letade men fann den inte. Efter att sökt på hönsens sida av trädgården utan resultat, gick jag längs vår gärdsgård, men utanför tomten mot det odlade sädfältet. Upptäckte då fjädrar på ett ställe, inte likt den saknade hönan utan en annan färg, visste att det fanns fyra hönor i den färgen som fjädrarna hade. Gick då in och såg igenom hönsen i den större voljären, och då bekräftades att en höna av holländska dvärghönsen var borta.
Frågan kom, vad för djur har tagit hönan, tankar kom på räv, katt eller rovfågel, kan inte utesluta någon av dessa, men misstänker räven i första hand.
Men även de andra misstänkta som hök, ormvråk och katt har under åren bevisligen tagit dessa mindre höns, men aldrig förstått att gladan angripet dem, trots daglig närvaro.
Helt oväntat kom den höna vi letat efter fram, var hon varit vet vi inte, men det viktigaste var att hon var välbehållen.
Nu är vi fundersamma om vi vågar ha hönsen fritt ute, att den som tagit återkommer efter att lyckats måste vi räkna med.
Våra höns värper ägg som har orangea äggulor tack vare att de äter växter då främst gräs och det tilltalar oss. Är inte blekgula som köpta burhönsägg.
(Se bild under Aktuellt)

Några av hönsen i den större voljären

alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 301

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>