Smedmästarens Blogg

Hundar från vår kennel

2020-10-16 Åter en dag med jakt och hundar, men nu som hundförare under rough shooting. Vi var två med spaniel jag och Mats E samt tre med apporterande hundar.
Tillkommer godsets jägare och medhjälpare.
Skulle varit sex skyttar men det blev fem, ett mindre antal människor mot större jakter.
Det som var speciellt för mig, var att några av skyttarna hade hundar från vår kennel, någon äldre samt två unga hundar från våra två senaste kullar.
De pratade gärna om sina hundar med mycket positiva ord och händelser.
En var för ung endast nu åtta månader och fanns inte på plats, rätt av ägaren att inte ta med den unga hunden på dessa jakter, men berättade att de gick på kurs i jaktträning vilket jag uppskattade. De hade fått mycket beröm för sin hund och hur han tog för sig vilket de gladde sig för och inspirerade dem för att fortsätta.
En annan ung hund, Smedmästarens Rut, syster till Robin fanns på plats, inte som deltagare i jakten, men jag fick se henne och det gladde, pigg och alert, var snygg med slät blankpäls och lydig, också hon hade nöjda ägare som såg med tillförsikt på framtiden med tiken. Liksom de gjort med sina andra hundar, en av dem ny sju åriga cocker tiken Peg kommen från oss.
De fick se båda föräldrarna till sina yngre hundar under jakt, både det som var bra och annat jag inte var nöjd med. Det händer alltid saker och situationer som är väldigt frestande under dessa jakter med mycket vilt och skjutande som man inte önskade, så även idag.
Främst att de kommer längre fram än jag önskar efter löpande fågel, och får då använda pipan mer än jag vill och brukar för att vända dem.
En dag bland trevliga människor och bekanta i ett vackert nu något kyligare väder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Smedmästarens Rut

alt

Så även idag

2020-10-15 Det är en tid då man känner för att ut med hundarna i lämplig mark för jaktträning, och helst få viltkontakter för dem, så även idag. Tog Ila och Robin samtidigt i ogräsmark med kraftig markvegetation som de söker i, följer Ila med blicken när en tupp flyger upp. Det var inte Ila som stötte den, troligen då Robin båda lugna. Senare bakom en mindre höjd ser jag en fasan som rör sig, Robin går upp på höjden och då flyger tuppen hon var närmst, båda lugna. Vi går en runda nu mot bilen då får Ila en direkt stött på tupp och sätter sig. Det var en mulen mörk dag tog inte kameran med den hade fått stanna i bilen.
Tycker båda gjort det bra och speciellt Robin hade haft fart i söket, sätter Ila i bilen det hade gått en kvart.
Tar nu endast Robin, hon är mer framåt än på länge springer större delen i galopp, på ny mark får hon under en kortare stund tre stötar nära de lyftande fasanerna, stannar direkt. Hon är ingen röjare som rör sig med kraft i marken troligen därför hon kommer dem så nära. Hon är vid ett mindre men tätt björnbärssnår, försöker komma in i det då ser jag att det rör sig och det var inte Robin. Hon tränger in en bit då lyfter tre fasaner och hon kommer ut i kanten. Det han även bli en stöt på tupp, hon sitter på platsen ser henne genom buskarna när hon ser mot mig, tänker gå in och berömma henne men då rör hon på sig, det var något nytt, så har hon inte gjort tidigare bara när hon fått besked. Det blev totalt 50 minuter för henne och åter kommer tanken att kan det vara kameran som dämpar henne i hennes agerande, börjar tro det är så.
Det som hon visade idag var det bästa på länge, var till och med för långt ute vid ett tillfälle.
Inga bilder i samband med sökträningen.
Testade dagen efter då med kamera och då var hon åter försiktig och frågande.
Hon har lärt sig, att när hon har varit med och jag fotograferar insekter, blommor mm att stanna spontant tills jag ger besked att hon får komma. Hon förknippar troligen med att vara beredd att stanna när hon ser den hängande om halsen på mig, vilket den ofta gör, det måste vara så.
(Se bild under Aktuellt)

Men viljan fanns

2020-10-14 Det hände en mindre händelse, som jag tänkt mer på i efterhand, Rita och jag skulle hjälpas åt med att gruppera om hönsen i voljärerna. Har tänkt sätta de två grupper med de nu äldre kycklingarna tillsammans i den mindre voljären innan de blev äldre och svårare att sätta samman för att spara en plats i någon bur.
I voljären fanns en tupp och en höna som släpptes ut fritt, de skulle sedan in där de nu flyttade kycklingarna funnits. Det gick bra att med håv fånga och omplacera kycklingarna men sedan skulle tuppen och hönan drivas in på ny plats. Tuppen gick lätt in medan hönan flaxade iväg ut i trädgården, försökte då fånga henne med håv, det blev ett kacklande och flaxande.
Vem kommer då och vill hjälpa till, jo Robin, det triggade hennes jaktlust att ta hönan, som hon vet att hon inte får röra.
Ingen av de andra lösa hundarna kom utan betraktade det som hände på avstånd.
Hon kom aldrig till att röra hönan, eftersom jag sa nej, men viljan fanns.
Hon har respekterat hönsen, men tidigt varit mera intresserad än någon annan, ofta följt dem med blicken när de går i trädgården, och det intresset utlöstes av den skapade situationen.
Kommer senare med tankar om det inträffade.
(Har inga bilder till detta)

Drar iväg

2020-10-13 Årets sista sålda andjakt på Trolle-Ljungby, var som vid tidigare jakter med som apportör.
Åter en av de fina höstdagar vi blivet bortskämda med, klar himmel, svag vind, soligt och varmt. Uppflog på änder i olika viltvatten, där änderna nu senare på säsongen är mera medvetna om vad som ska hända. De vilda änderna lämnar ibland i ett snabbt uppflog innan jakten blåses igång och drar iväg. Och det är så det ska vara, de reagerar på en vild fågels vis.
Den chansen ska de få och det är så jakt ska vara.
Olika förutsättning på olika platser som vanligt mycket beror på skyttet men även var änderna vid detta tillfälle flyger, avgör vad som ska apporteras. Vi som apportera har en skyldighet att följa de fåglar vi sett påskjutna, och om de landar längre iväg försöka göra vårt bästa att ta reda på dem, även om det är flera hundra meter.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Kan vara en orsak

2020-10-12 Rita tyckte det var tid att ta tillvara de gröna omogna tomaterna, plockade dessa som visade sig vara 6,5 kg. Det skulle göras chutney och inläggning av dessa.
Och det var tur för under kommande natt var det minusgrader och flera tomatplantor stod utanför drivhuset och det hade nog inte varit så bra om de fått frost.
Samtidigt togs tomatplantorna och gurkplantan bort från växthuset.
Gurkplantan inköpt för 20 kr har levererat över 200 slanggurkor av medelängd på knappt 2 decimeter, vilket vi själv tycker är fantastiskt. Kanske tipset att lägga hönsskit i botten, som skulle ge både värme och gödning när vi planterade den, kan vara en orsak till det bra resultatet.
Förutom detta även inläggning av gurkor har det blivet rönnbärs gelé.
(Se bild under Aktuellt)


alt alt

Vilket betyder

2020-10-11 Nu har de två kochin kycklingarna som kläcktes i en kläckare inne, blivet 3,5 vecka och jag kan se på deras kammar att en börja utvecklas vilket tyder på att det är en tupp och följaktligen är den andra en höna. Det får man vara nöjd med att det blev en höna.
De två utvecklas olika med att få fjäder på kroppen, där tuppen är mycket senare i sin beklädnad, kan var så att det är så i denna ras och då även ett tecken på könstillhörighet.
Det kunde blivet två tuppar och det är som när vi får valpar att det kunde blivet alla av samma kön det vet man inte i förväg. Men om man ser det på längre tid jämnar det nog ut sig, de andra nu äldre kycklingarna blev fyra av varje kön. Men det är hönor man vill få, att ha många tuppar betyder mycket bråk och ger inte mycket tillbaka.
Men får avvakta och se hur jag gör framöver, har ju lyckat placera några tuppar hos andra.

(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

En ny dag

2020-10-10 Det är något visst med tidiga morgonar och den uppgående solen, ett landskap i förändring medan ljuset och himlen under en kortare tid ändra skepnad. De varmare färgerna tar över ett tidigare mörkt landskap och en ny dag har kommit.
(Se bild under Aktuellt)
alt

Kraftfulla djur

2020-10-09 Kapitala dovhjortar i hägn, imponerande kraftfulla djur, som snart kommer in i sin brunst period. Då kommer det att kämpas om rangordning mellan de största hjortarna och då är lugnet över. Under årets dagar utom under brunsten i slutet av okt. till mitten nov. går dessa handjur i samlade flockar lugnt betande eller vilande tillsammans.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 8 av 352

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>