Smedmästarens Blogg

Hon gillar det

2019-04-22 Jag har under en tid tränat Robin med tennisbollar, i sök och apporteringsträningen. Hon har fram tills nu inte rullat med bollen i munnen utan tagit ett grepp och hållit detta, därför har jag fortsatt. Har tidigare varit tveksam till tennisbollar, detta på grund hur mina pointrar under träning började rulla runt bollen i munnen vilket inte var bra. Skulle hunden göra detsamma med vilt ser det ut och kan bedömas som tuggning och är då ett diskvalificerande fel, vilket man inte vill uppmuntra till.

Har nu lagt ut bollar i terrängen när Robin inte sett och gått fram i marken med henne där de finns och låter henne spontant apportera till mig, ett försök att få henne att söka utan vittring på vilt och samtidigt finna något som intresserar och motivera att söka.
Gör även olika apporteringsövningar i trädgården med bollarna, bl.a. två markeringar på olika håll och avstånd, hon tar åt sig, och det går framåt, och jag är nöjd och hon gillar det.
(Se bild under Aktuellt)

Robin i hopp                                                                              Har funnit bollen

alt alt

En jagande hök

2019-04-21 En återvändare har kommit, från sina sydliga övervintringsplatser.
Är ute vid burarna i trädgården, ser att en rovfågel passerar utanför gärdsgården, på några meters avstånd från marken, där nu säden kommit en bit på väg. Tänker först på gladan, men ser att det är en brun kärrhök med lång stjärt . En jagande hök, som under sitt jaktsök kommer glidande lågt patrullerande över kärr, vass och ängsmarker, för att finna allahanda mindre djur. Som där bl.a. är ett ständigt hot mot, fågel och harungar, men även fåglar på vattnet lever farligt. Häckar regelbundet i trakten, då i ett bo byggt i hög vass, som vid t.ex. tidigare nämnd Siesjö eller vid havskusten där större vassar finns.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                                    alt

Känns det rätt

2019-04-20 Har man en större trädgård finns det alltid behov av att göra något för att det ska vara hyfsat i ordning, när dessa fina dagar infunnit sig känns det rätt att ta tag i sådant man skjutit framför sig.
Vi har längs ned i trädgården bland de större träden under alla år, satt upp kompostgaller och komposterat nedbrytbart som löv och grönt, men även lagt gödsel från våra höns där.
(Hundarnas bajs läggs i säckar, som läggs i soptunnan för att inte sprida lukt.)
När dessa cirkelformade kompost arrangemang, blivet fulla, börjar vi på en ny.
När några år har gått har gallren tagits bort, och då står komposten hård men fritt utan stöd, allsköns ogräs har vuxit ovan på och täckt denna.
Och nu fick vi inspiration att ta tag i detta, jordfräsen kom fram, det gröna som växte ovanpå hade tagit bort. Vi, Rita och jag hjälptes åt att lyfta upp fräsen ovanpå bunken, när den började köra kom den finaste matjord fram, mjuk och som rensades över ett nät i skottkärran, där hårda klumpar och småsten sorterades bort.
Den rensade fina jorden fylldes på i vår odlingsbänk med ett flertal kärror.
En ny bunke rengjord jord lades upp, och allt i komposten kördes upp med fräsen till en större bunke att ta i vid behov.
Många timmars arbete men en tillfredställelse när det var gjort.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Förknippa med Afrika

2019-04-19 En tid med värme, härliga dagar, har hört ett läte som jag förknippar med Afrika.
Har varit ett par gånger i södra Afrika på jaktresor, men även varit på safari.
Där har hela tiden ett speciellt fågelläte dominerat och det är hoandet från duvor, som hörts var man än befunnit sig.
När man nu är i trädgården har vi periodvis hört detta liknade hoande, vet ju vilka som har detta ljud nämligen turkduvor, sitter i våra och grannarnas träd, en hane som lockar på sin hona. Har sett dem några gånger i vårt valnötsträd, tycker de är trevliga dessa mindre duvor och hade varit intressant om de häckat i vår närhet.
Vårt ringduvepar är hela tiden närvarande och även hanen sitter där och hoar i våra träd, troligen ligger honan redan på ägg, han sitter helt oberörd när vi passerar under honom, ibland sovande fast vi och hundarna är rakt under, på några meters avstånd.
Paret har vant sig vid oss och hundarna och hade inte uppträtt så här orädd om det inte var samma duvor som återkommit år från år.
Koltrasthanen sjöng en period, har säkert även de byggt bo och ägg på gång.
En annan fågel som har en härlig drill är bofinken, hanen sitter ofta i björkarna och låter, men vi har aldrig förstått var de häckar, men i en klyka i någon av björkarna låter sannolikt.
(Se bild under Aktuellt)
Ringduva                                                                                 Bofink

alt alt

Vinglande flykt

2019-04-18 Dagens bilder blir på ett par krickänder, nu i praktdräkt.
Vår minsta and, som återkommet från sin flyttning nu i mars-april efter att lämnat landet under hösten. Häckar talrikas i Norrland, ofta i skogssjöar med mycket växlighet. En relativt oskygg and men som vid fara snabbt tar till vingarna i en vinglande flykt.
(Se bild under Aktuellt)

alt

                                                                                                                    alt

Stolta uppfödare

2019-04-17 Det är med stor glädje vi får bekräftelse på att valpar från vår kennel gör bra ifrån sig i olika sammanhang.
I dagarna har Smedmästarens Bruno ”Fubbick” nu 14 månader, en valp efter Smedmästarens Ila och vår hane Mallowdale ABE kallad ”Tom”, blivet godkänd sökhund (vapen, narkotika/sedlar) för polisen. Vilket innebär han får göra skarpa sök och biträda vid husrannsakningar mm.
Kommer då att ta över ansvaret efter Smedmästarens Chess ”Pucko” som nu på äldre dagar bara får njuta på sin ålders höst. Efter att i över tio år tjänat sin husse och polisen, vilket inneburet många beslag, som resulterat i många års fängelse för ett stort antal personer.
Och vi som uppfödare är väl medvetna om, att utan en hängiven, duktig förare hade detta inte blivet av, men om inte heller Bruno haft de egenskaper som detta kräver hade det slutat på annat sätt. Men när två parter har det som krävs, kan det bli så här bra.
Inget blir bättre än den svagaste länken.
Grattis till er båda från stolta uppfödare!

(Se bild under Aktuellt)

Såg mot mig

2019-04-16 Kom körande på en mindre väg, fick då se ett rådjur som gick och betade.
Reagerade med att stanna, tar ned fönstret, plocka fram kameran som fanns tillgänglig vid framsätet.
Bocken stannade till, såg mot mig, innan han vände och sprang längre in på fältet. Väl där ser han efter mig igen, och jag har fått några bilder. En äldre bock som fejat hornen, i närbild ser man att det är rött efter basthuden i pärlingen på hornen. Har den senaste tiden sett bockar med basthuden kvar, och så länge den är hel, växer fortfarande hornen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tills det händer

2019-04-15 Nu visar de upp sig överallt, ser självsäkra ut, inte speciellt rädda, går uppspända med auktoritet, och det leder ofta till deras död. Ser dem liggande längs våra vägar påkörda och döda, har tydligen när driften och parnings säsong är på gång annat i tankarna, går ut på vägar och känner sig nog odödliga, tills det händer.
De flesta har nog räknat ut vilka jag tänker på, mycket riktigt fasantuppar, vackra fåglar i naturen, mindre när de ligger längs med vägarna, de är värda ett bättre öde.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 8 av 301

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>