Smedmästarens Blogg

På de gröna

2022-10-03 Rita har tagit ned tomatplantorna och kördat de sista tomaterna och tagit tillvara både röda och gröna tomater, bl.a. gjort omtyckt chutney på de gröna. De två gurkplantorna producerar ännu gurkor, och 10kg har lagts in, till oss själva, och det har även blivet till andra.
Palsternackor som stått i pallkragar har skördats, spetspaprikan har delvis plockats ned, några har hängts i köksfönstret, andra ligger i en back och några sitter kvar på plantorna. Hoppades på att några skulle bli röda men inget har hänt, satte dem troligtvis försent, därför testar vi på olika sätt, vill ju inte att frosten tar dem. Har ätit någon grön men något stark i smaken. Några blomlådor har tömts från tagetes och rensats.
Prydnads pumpor på södersidan har nu tagits bort, vackra i olika form och färg.
Fallfrukten samlas till det vilda, hundarna äter av allt från nötter till äpple och päron.
Och löven faller till marken, har kört en omgång med gräsklipparen och det lär bli flera.
Dagligen faller mindre antal valnötter, och fåglar är här, en inte vanlig gäst har sett vid några tillfällen i form av en nötkråka.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Har klippts

2022-10-02 Nu har vi fått regn vilket vi tidigare hoppats på under sommar och tidig höst, men bättre sent än aldrig. Och nu börjar gräsytorna kvickna till och det gröna kommer igång. Vi har kommit in i oktober och de senaste dagarna har några av tänkta förberedande arbete inför hösten blivet av.
Vi har ett boningshus med fyra gavlar där övre delen är träpanel två av dessa har målats i sommar, Nu har en till gavel på huset målats från stege, när nu solrosorna i rabatten under tagits bort och det gått att komma till.
Den stora tujahäcken har klippts och är mestadels klar, finns mer häckar att klippa.
Har de senaste åren själv sotat de två skorstenskanaler till karminerna, det har nu blivet gjort, så vid behov kan vi nu sätta en brasa om vi känner för det. Ved har vi samlat i vedskjulet som är fullt, och korgar med klena tändpinnar finns.
(Se bild under Aktuellt)


alt alt

Hade blivet tillfrågad

2022-10-01 Var under gårdagen på en plats öster om Karlshamn i Blekinge för att visa upp jagande jaktspaniel. Men tar det från början, hade blivet tillfrågad av en jag blivet bekant med genom att vi träffats vid drevjakter vid några tillfällen och då pratat hundar.
Han hade drivande hundar för den typ av jakt men inte någon att kunna gå och stöta småvilt med, när det fanns kortare stunder för jakt, han menade att det inte gick att släppa drivande hundar där man inte i förväg vet hur lång tid det skulle ta om det blev drev.
Med en ny jaktmark där det skulle finnas både fasan, hare och kanin, hade tankarna kommit på spaniel och hade ställt frågan om jag kunde komma med hundar för att de skulle få se hur det gick till och om marken lämpade sig för spanieljakt.
Jag lovade att ställa upp, vi bestämde tid efter lunch fredag eftermiddag i Karlshamn, där även en jaktkamrat anslut, blev därefter lotsad på småvägar till deras jaktmark.
En mark med öppna fält med skog runtomkring där det fanns mindre och större holmar ofta med sten och berg, snår och trädbuskage i kuperad terräng. De undrade om de kunde skjuta över hundarna vilket jag tyckte var ok. Det var kanske inte marker för jaktprov men bitvis områden där man hade möjlighet att följa hunden i intressant miljö för spaniel.
Vi hade kontakt med fasaner, i tätare mark, själv hörde jag dem lyfta men såg dem inte, men skytt hade möjlig chans att skjuta, men de var inte lovliga förrän nästa dag.
De hade hoppats på hare efter att sett flera, men nu var fälten slagna och inget skydd för dem och med buskage i anslutning till skog, springer nog inte haren ut på öppen mark utan försvinner in i skogen.
Hade först Ila ute, bytte mark och gick med Nelly, två hundar med olika arbetssätt, visade även unghunden Aya nu fortfarande i löp, så Boy hanhunden fick stanna hemma.
Det blev några timmar med intressant prat, och med förhoppning att det givet dem något att fundera på, hade själv hoppats på någon viltkontakt med synlig stöt och efterföljande apportering, men inget som blir på beställning, men trevligt ändå.
(Hade kamera med men det blev aldrig några bilder där)
Tar bilder från fröställningar i det vilda.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Udda bilder

2022-09-30 Ibland får jag udda bilder på mindre händelser, som när vi en dag upptäckte en vit blomma på parkeringen framför huset. I skarven mellan den gjutna underdelen till staketet och asfalten kan frön gro av olika växter och träd men nu var det en ensam petunia som även slagit ut. Vi har inte haft petunior på många år så det måste kommit från någon annan plats. Skulle ut i marken med hundar, tog en bild på blomman innan jag körde, när jag varit iväg hade det kommit en kraftig regnskur och den tidigare vackra blomman låg nu blöt tryckt mot asfalten. Så fort kan det ändra sig. Men ett bevis på hur växter sprider sig och finner lösningar för att gro.
(Se bild under Aktuellt)

Utmärkt flygare

2022-09-29 Fortfarande varma soliga dagar finns det blomflugor i den ännu blommande klematisen, där nya knoppar öppnar sig och nya blommor ser dagen.
Det berikar de insekter som olika blomflugor som lever på pollen och nektar, som konkurerar med bin om vad blomman ger i utbyte med att bli besökt.
En av dessa är flyttblomflugan en utmärkt flygare och migrant som förekommer överallt i Norden. Som de flesta blomflugor har den kroppen tecknad i gul och svart för att efterlikna en geting och skulle på så sätt skyddas av det, från insektsätande fåglar.
Larven lever av bladlöss som den suger kroppsvätskan ur.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Skänker glädje

2022-09-28 Jag har under främst den senaste tiden skrivit och visat tagna bilder på olika fåglar som besökt oss i trädgården under olika längd i perioder under tidig höst. Fåglar som intresserar och skänker glädje att de finns och kunnat sitta stilla och följt dem i flera fall på nära håll med kameran. Ett stort intresse som blivet av och som gett resultat.

Men det är inte alla fåglar som uppskattas, vi har hela tiden besök av skator, som söker mat bland de andra fåglarnas ägg och ungar, ett självklart sätt för dem, men ett hot mot de småfåglar som häckat i närområdet. Vi vill inte ha dem här men de ibland orädda skatorna har koll på vad som händer, har i flera år haft bon i grannars större träd, med bra utsikt över bl.a. vår trädgård. Passar på när vi inte är ute att patrullera av och söka ätbart i alla former.
Är i hundbajset, hackar och finner säkert osmälta delar som då ätets som delar från nötter och äpplen som hundarna tuggat sönder och svalt.

Vi har en ordnings polis, nämligen Alice som om hon ser större fåglar som kråkfåglar och vitfåglar gående i trädgården på hundarnas sida, har tagit på sig att de ska bort, rusar mot dem så de flyger.
Det drabbar även ekorren som när den förflyttar sig i buskarna längs gärdsgården blir då påmind av Alice om sin existens som följer hoppande mot gärdsgården. Båda tycks ha koll på läget.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Större flockar

2022-09-27 Vi har under perioder nu i höst fått se större flockar uppemot femtio starar som kommit och satt sig i topparna på de stora björkar och granar vi har på baksidan. Suttit en stund för att plötsligt, samtidigt lyft, flugit en runda eller landat på nära fält för att snart åter komma. Om det är ett nervöst beteende, eller träning inför någon kommande fara, men flockens gemensamma sammanhållning tycks viktig, i den skyddas varje individ.
Unga starar samlas i flockar, i juni börjar ungfåglarna sträcka mot Norsjöländerna och England.
I sept. – oktober flyttar de äldre, Andra övervintrar under milda vintrar i södra delarna av landet. Födan består av insekter, maskar, sniglar och vegetabilier.
Fjäderdräkten varierar med årstiderna och fåglarnas ålder, könen är lika, nu i vinterdräkt.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

En stor skalbagge

2022-09-26 När jag för en tid sedan var ute med kameror, främst för att se efter trollsländor.
Kommer det något i luften, som kommer med vinden, likt fallande löv från träden, ser först ut som något ulligt frö som glider fram. Det intresserar mig och följer det med blicken ca 3m över marken, kommer in bland större träd men ser ut att landa bland mindre buskar o träd.
Har koll på var det försvann, tar mig dit och på stammen av en liten asp kryper en stor bagge med långa horn, på väg nedåt längs stammen, kommer riktigt nära och tar bilder på insekten jag inte känner till.
Det visar sig när jag tar fram bilder att det är större aspvedbock tillhörande familjen långhorningar, är 20-30mm.
Detta går bl.a. att läsa: Det finns 35 arter i världen, varutav 5 i Sverige där en bedöms ha försvunnit. Större aspvedbock lägger ägg i fickor som honan gnagt vid basen av levande, klena till medelgrova aspar. Ett ägg läggs i varje ficka, larvutvecklingen tar två, tre eller 4 år.
Den nykläckta skalbaggen lämnar stammen i juli genom ett cirkelrunt kläckhål, skallbaggen kan påträffas till mitten på september.
Den är allmän i stora delar av Sverige från Skåne och norrut längs norrbotten kusten.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 8 av 418

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>