Smedmästarens Blogg

Satte bössan

2021-10-12 Att i skogen finna kantareller ger en glädje, ingen annan svamp känns på samma sätt, de gula svamparna lockar till att man vill plocka, för senare att användas på olika sätt att äta.
Har speciella minnen när vi var i norra Jämtland på ripjakt med cockrar och pointrar.
Man gick i björkregionen på fjällslutningar och då kom man på dessa kantareller inga små utan rejäla svampar, ryggsäcken av, lade hundarna, satte bössan, jakten glömdes annat hade kommit emellan, man fyllde så mycket man kunde i det som var möjligt.
Och glädjen över fyndet var samma som med en lyckad jakt situation.
Och senare på kvällen anrätta stekt ripbröst med kantareller i gräddsås, inget kunde då varit bättre.
Nu har vi inga ripbröst, men en god svamp omelett med kantarellstuvning, smörstekta kantareller på en smörgås mm. uppskattas alltid.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Nya lekkamrater

2021-10-11 Vi hade blivet ombedda att passa två 3 månaders labrador valpar några dagar.
Och det blev nya lekkamrater till Aya, de är i samma storlek men Aya en månad äldre.
Efter att bekantat sig med varandra bjud Aya upp till lek, hon är mycket snabbare och han springer rundor runt dem, då händer det något oväntat. Hon kastar sig med ett hopp upp i vårt fågelbad, ligger där i vattnet och bevakar de andra två, innan hon med ett hopp lämnar och fortsätter springa runt i hög fart och hamnar i vattnet igen, det upprepades tre gånger i snabb följd att hon är i vattnet.
Detta måste tillhöra det vi säger överslagshandling, ett beteende utan någon omtanke, och inte något vi sett henne göra tidigare, det bara blev så, ett troligt försök att få fart på de andra. (Har aldrig sett henne i fågelbadet varken tidigare eller senare.)
Har vid flera tillfällen fått se att Boy börjar springa på samma sätt med högsta fart runder in under en större tuja och upp på den högre jord källaren, ett försök att få igång lek och ofta får han någon att jaga sig, ibland har Aya eller någon annan hakat på, allt på ett positiv sätt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Med stort intresse

2021-10-10 Vi har fått trevliga bekräftelser på hundar från vår kennel som erhållit 1:a pris Ökl. på jaktprov den senaste tiden.
Först ut var Smedmästarens Flash efter Smedmästarens Liv o Saxaphone Woodcock (Bruno) som med förare o ägare Johan Stenebo.
Tog på SSRK Gävleborgs fältprov 3/10 fick sitt första pris.
Detta följdes upp av Smedmästarens Fly (Sally) efter Smedmästarens Ila och Saxaphone Apollo (Boy) ägare och förare Timmie Olsson.
som på SSRK: södras fältprov 10/10 fick sitt första pris.
Två herrar som skapat bra förutsättningar för sina hundar och med stort intresse tränat och trott på dem vilket lett till dessa resultat.
Vi vill även här passa på att gratulera till framgången och tror att mer kommer.
Har endast bilder unga Fly.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Börjat att värpa

2021-10-09 Berättade i våras hur jag kläckt kochin kycklingar i en mindre äggkläckare och haft dem i ett akvarium inne i huset som små.
Det var i slutet på april och nu ca styvt fem månader senare har de första börjat att värpa.
De första tecknen på att hönan ska börja värpa eller värper är att kammen och haklappen blir större och då röda, vilket de är så länge hönan värper. När sedan hönan slutar värpa för att rugga och byta fjädrar går kammen och färgen tillbaka. Även aktiviteten sjunker och hönan går in i en lugnare period.
De var sex tuppar och fem hönor, tuppar fick tass bort, en fick bli kvar med hönorna.
Dessa dvärghöns är lugna och vi tycker de är fina, uppskattar den gulröda färgen som är en favorit, har även visat sig vara bra värpare med något brunaktiga ägg.
(Se bild under Aktuellt)


alt alt

alt alt

Ett eget intryck

2021-10-08 Vi fick besök från Danmark av ägarna till Smedmästarens Floki en brun hanhund på ca 1,5 år efter Smedmästarens Ila och Saxaphone Apollo ”Boy”.
Han är från Ilas förra kull, i samma kombination och blir bror och helsyskon med bl.a. vår unga Smedmästarens Aya.
En hund som utstrålar kraft och fart, vilket han fick visa upp, ser väldigt bra ut med bra hanhunds uttryck och har slät päls.
Husse berättar att Floki nu i höst fått apportera många änder, vilket han gjort snabbt och bra.
När man får se honom i rörelse och i apportering blir man nöjd med vad vi som uppfödare fått fram, det känns bra med mycket nöjd ägare och en hund där allt är på plats.
Nu är ägaren van vid stående fågelhundar och jaktprov men dessa, därför är detta en ny uppmaning för honom med en jaktcocker. Men så här långt verkar allt ok!
Och vi uppskattar att vi nu fått ett eget intryck av honom som blev av det positiva slaget.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Stor aktivitet

2021-10-07 Fast att vi kommit in i oktober har vi blommande klematis med ett kraftigt grönt bladverk. Under några dagar har vi haft varmt och soligt och då är det stor aktivitet på insekterna. Man hör ett surrande från dessa, flertalet vanliga bin med gula eller mera vita klumpar på benen med insamlat pollen.
Men när man står där och betraktar insekterna finns det andra, då är frågan är de getingar, bin eller flugor, inte aktiva, utan sitter mera och värmer sig i solen.
De finns med olika mönstrade kroppar och några är av de 350 arter av blomflugor som påträffats i Sverige. Flugor är tvåvingade och skiljer sig från getingar och bin som har dubbla vingpar. Flugor har ögonen skilda från varandra, flera har getingliknade mönster för att avskräcka insektsätande fåglar.
Kunde inte låta bli utan fotograferade några av dem med olika teckningar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Funnit varandra

2021-10-06 Aya och Robin leker och funnit varandra och det är den unga nu i dagarna 4 månaders Aya som är den som tar initiativ och som ofta startar leken. Är en riktig gåpåare och angriper med fart och kraft, Robin får mera skydda sig. Två helt olika hundar i sätt och temperament, Robin försiktig, tvekar i olika situationer, gör inte en fluga förnär, visar mot våra andra hundar underlägsenhet, är lydig, och liten till växten.
Aya ännu för ung för att se var det landar, men är framåt, orädd mot det mesta, och aktiv i sätt och rörelser, mycket lättlärd, tar egna beslut i mycket och en framåt hund och redan något högre än Robin.
De är halvsyskon, samma far (Boy) och deras mödrar är helsyskon i olika kullar, även de i olika storlek som även syskon kan vara. Vilket även visar sig på deras avkommor, men med samma stamtavla.
Följer med intresse Ayas fortsatta utveckling.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

 

Runt om stammen

2021-10-05 Varje år kommer det upp svampar på marken runt om stammen på vårt stora valnötsträd. Kommer i täta grupper på flera ställen gulbruna med fjäll på hatt och skaft.
Antar att det är fjällig tofsskivling, en svamp som just dessa växer vid basen på lövträd och stubbar. Köttet är gult och fast och luktar rättika. Smaken är något kärv, hatten på unga exemplar är ätlig. Vi har aldrig tänk den som matsvamp och inte heller låtit dem växa sig stora, utan tagit bort dem, som säkerhet om att ifall den skulle vara giftig och hundarna skulle få för sig att äta av svampen. Därför ser vi den aldrig som utslagen svamp utan bara som mindre.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 8 av 388

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>