Smedmästarens Blogg

Med stor glädje

2020-05-06 Vi har nu sedan valparna började lämna oss vid 8 veckors ålder, väntat på ett besked från den tilltänkta valpköparen till den sista valpen Filur.
På grund av att han inte kunde komma ifrån Spanien utan att hamnat i karantän och inte vet när det går att komma därifrån, ville vi få ett besked för valpens bästa, hur han såg på läget.
När vi kommit överens på telefon om situationen och när den tilltänkte köparen förstod läget, avstod han. Men ville stå först på listan på eventuellt kommande valpkull framöver.
Vi hade flera som uppmärksammat hur det låg till och var beredda att omgående ta över om de fick chansen på Filur, så därför såg vi det inte som något problem för oss.

Att ha en valp längre tid om man inte själv ska behålla den är inte optimalt, varken för någon av oss. Vi vet ju inte vilket namn vi ska lära valpen och det blir en brist direkt. Vi har tränat honom liksom övriga valpar med två korta signaler på inkallning och han är duktig på att komma direkt. Har alltid haft den inställningen att så tidigt som möjligt redan vid 8 veckors ålder börja påverka valpen mot det som den äldre hunden måste kunna för att ha som grund för mera vidare träning mot den målsättning som man har.
Komma på inkallning på signal, namn, att stanna kvar på röst, handtecken och lång signal på pipa är sådant som bör läras tidigt, och måste fungera, ju tidigare desto bättre.
Tycker inte jag kunnat vänta med träning på kommandot stanna när dagarna går, hade då börjat med detta sedan några dagar och han tar åt sig och svarar på rätt sätt, med röst och handtecken.
Att stimulera valpen att hämta och komma med olika apportobjekt, ser jag som en självklarhet. Hade om vi skulle behållit honom gjort mer med honom än det nu blivet.
Filur är en trevlig valp, som med rätt förutsättningar kan bli en fin kamrat och jakthund.
Han har haft det bra denna tid, har fått vara ihop med halvsyster Robin, fader Boy och mor Ila, alla har lekt med honom, ibland alla på en gång ute i trädgården. Orädd som han är rusar han in i hopen av lekande hundar med fart, får sina smällar men tar dem och på igen.
Vi har lagt mycket tid på att han skulle få vara ute i trädgården, men med pauser för vila och mat, har lärt sig mycket av olika ljud, från olika fordon på den nära mycket trafikerade vägen.
Även mött olika människor med stor glädje, och velat bli omklappad.
(Se bild även under Aktuellt)

Ila Boy Robin i lek med Filur
alt alt

alt alt

I deras bestyr

2020-05-05 På våren går man och väntar på flyttfåglarnas återkomst, vill ju gärna att de ska häcka i någon av våra holkar, så vi kan följa dem i deras bestyr.
Och nu har ena parten av svartvit flugsnappare visat sig under två dagar, det är en hane, som gärna sitter i björkarna och sjunger. Nu återstår om någon hona dyker upp, hon är inte lika lätt att upptäcka som hanen som man lätt kan följa i sin sång och kontrastrika dräkt.
Vi hade häckning för två år tillbaka, men förra året kom hanen liksom i år, men ingen hona var synlig och efter ett tag försvann även hanen, hoppas det inte blir så i år.
För jag tror att ett par holkar saknar inneboende, de skulle kanske kunna passa.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Om det blir så

2020-05-04 Nu händer mycket i trädgården med blommor och buskar.
Vi har två vita rhododendron buskar som nu slår ut, de är de tidigaste att komma i blomning, av de sorter vi har. Och när de blommar så här tidigt har det hänt att de fått nya blomknoppar som slår ut senare på hösten samma säsong. Får vänta att se om det blir så även i år.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Bara denna dag

2020-05-03 När man vistas hemma och är i trädgården, blir det att ha kameran med sig och ta bilder på det som intresserar i trädgården.
Vid denna tid finns bl.a. olika insekter som intresserar men som vanligt, kommer frågan när man ser på bilder på det man fotograferat, vad är nu detta?
Svarta insekter, med vingar, ca 15mm långa, tycktes svärma, såg flera på olika platser i trädgården denna dag, krypande på marken, flera gjorde försök att flyga men även några som flög. Tror mig veta att det är flygmyror, men har sökt på nätet efter myror med svarta vingar men inte funnit några. Men mönstret på vingarna är likt andra myror med ljusa vingar. De fanns där bara denna dag, sökte nästa dag men fann inga, de måste kommunicerat och bestämt att nu flyger vi, honor som ska para sig och bilda nya bon.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Vi får ta tag i.

2020-05-02 I den situation vi hamnat i pågrund av Coronaviruset, följer vi de rekommendationer som kommer ut. Det blir att vara hemma så mycket som möjligt, men det finns ändå saker som vi får ta tag i.
En pall med hundmat var beställd och fick hämtas
Besiktning på bil fick ordnas, körförbudet efter en månad pågrund av dragkroken, detta fick avhjälpas samt efterbesiktning.
Nu måste släpen köras till tippen mm. allt med försiktighet med möten med andra människor.
Rita har de senaste dagarna hållit på med vårt växthus, flera av hennes blommor de flesta Stjärnklocka, har som det brukar, varit jordsatta under vintern, de ska bort och planteras i spannar. Sedan hängs dessa blomspannar längs väggar på huset. Säckar med jord fick skaffas och när de var klart ska vi blanda ny jord med det som finns för att förbereda för gurka och tomatplantor, som vi brukar. De måste då köpas och då får vi försöka göra detta på bästa sätt.
Vi har fått tacksamt hjälp av en grannfru som handlat dagligvaror och mat, men ingen vet hur längre vi får leva under dessa förhållanden.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Döda inte dessa

2020-05-01 Nu de senaste dagarna har det kommit behövligt regn, inga mängder men ändå så växtligheten tagit fart, och grönskan syns överallt. Regn betyder även att blötdjur och insekter kommer fram.
I dessa tider försöker man att sysselsätta sig med något och har man stor tomt och djur finns det alltid något att ta tag i.
Vi har haft en större låda som var ombyggd till bur, hade för flera år sedan denna vid en voljär med fasankycklingar, hängde där värmelampor och den var ett skydd vid dåligt väder de kunde gå in i.
Men på senare år har vi ställt tunnor med tändstickor till våra kaminer i denna, men behovet var inte stort, så vi bestämde oss för att det var tid att ta bort buren.
Vi plockade sönder det som gick, och med hjälp av en tegelkärra ligger den mm. lastat på släpen för transport till tippen. När vi plockade mera sådant som skulle på släpen fick vi se en pantersnigel, en snigel man inte ska förväxla med mördarsnigel, utan är en mera harmlös snigel.
Kan bli upp till femton cm. lång, fläckig på kroppen som givet snigelns dess namn, lever í huvudsak på döda växtdelar, och upplevs inte som ett skadedjur. Även mindre individer fanns på fuktiga ställen. Det sägs att pantersnigeln angriper mördarsniglar och skadar dem så de dör, vilket ingen med trädgård har något emot. Se efter vad för snigel ni har, och döda inte dessa sniglar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En tipp för stenar

2020-04-30 På baksidan av vår tomt, finns en bit som består av flera större stenar, mellan dessa finns det nu olika vilda blommor. Innan vi köpte till denna del av trädgården hade lantbrukaren denna plats som en tipp för stenar som kom fram vid brukandet av jorden. Det är ett mindre område omgärdat med olika lövträd som bok och björk med nu utslagna blad.
Då fanns ingen gräns mot åkrarna utanför, därför beslöt jag mig att anlägga en stengärdsgård för att markera gränsen på vår nya del, och då kom stenarna som lagts där till användning, bara de större jordfasta stenarna finns kvar. Vi har under åren satt rododendron där, men det har troligen varit för torrt under de stora träden och de har dött ut. Nu låter vi de vilda blommorna ta över, vitsipporna är omblommade, men nu finns gullvivor i blom, och sprider ut sig, även några med röd färg.
Liljekonvaljer kommer fram, men deras tid kommer senare, och utanför kör jag de gröna ytorna med gräsklipparen.
Vi tycker vilda blommor är som finast i en naturlig miljö.
(Se bild under Aktuellt)

                                                                      alt

                                                                      alt

                                                                      alt 

                                                                      alt  

Bitvis har släppt

2020-04-29 Tog mig mot kvällningen ut i område där jag hoppades få bilder på några av de större djuren. Satte bilen och gick genom skog till ett högre torn, hade tänkt bevaka området från denna höga plats. Tyckte att dagens ostliga vind skulle passa för att inte lägga vittring framför mig. Någon mufflon var redan ute och märkte mig och varnade övriga som försvann in i skog, men det var bara att vänta.
Det kom flockar med dovhjortar från skogen passerade med fart framför mig, stannade längre bort i en tät klunga och började beta, detta hände vid två tillfällen.
Även mindre grupp med mufflon passerade på samma sätt, de flesta gick in i skogen på andra sidan det öppna fältet, senare kommer tre större baggar ut från skogen går och betar på fältet, ser hur de nu håller på att fälla sin annars kraftiga päls, som bitvis har släppt.
Får då bilder på dessa, nya mufflon tillkommer men de kommer inte riktigt fram, döljs av grenar från träd där jag sitter. Vinden var kraftig och kall, kände att det inte gick längre för det kylde genom kläderna, i det öppna tornet, satt och skakade. När den betande mufflonflocken inte syntes till och dovhjortarna lämnat fältet, kände jag för detsamma.
Trots varmt te och en macka vid hemkomsten satt kylan kvar i kroppen till läggdags.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 8 av 331

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>