Smedmästarens Blogg

Nu tar hon för sig

2020-08-03 Det har blivet en förvandling av Robins uppträdande vid vattnet, man kan inte tro att det är samma hund som i stort vägrade att gå i vattnet efter att blivet knuffad från bryggan tidigt i våras. Nu tar hon för sig, hämtar en apport och är på väg igen fast att det inte är hennes tur, har fått stoppa henne för att den som jag skulle skicka skulle få sin chans.
Vad beror då detta på, vilket man kan undra, har inget svar men börjat funder på en sak även om det verkar långsynt.
Får ta det från början, kör med hundarna till sjön o bryggan, det regnar, lämnar då kameran i bilen, den som jag alltid innan haft med. Robin hoppar och hämtar utan att jag ber henne, hon känner att det borde vara hennes tur, känner mig nöjd när vi lämnar för denna gång.
Upprepar detta i fyra dagar i följd och hon är lika positiv varje gång, och jag har inte haft med kameran någon gång. Har börjat koppla ihop hennes beteende med kameran, som hon spontant stannar för när jag fotograferar insekter mm. Tar jag upp kameran så att hon ser det, vid sökarbete på fält, stannar hon.
När jag åter körde till sjön var det fiskare på bryggan, tog mig till en ny plats, svårare där att nå vattnet, och som hon gjort tidigare tyckte jag inte det var lönt på denna plats. Men nu kunde jag gå runt på fyra olika platser och kastar och skickar, hade då även Nelly och Ila med och de fick turas om.
På en plats med större stenblock vid vattnet, skickade jag Nelly, Robin som nu är intresserad tar sig upp på en av dessa, för att följa Nelly. Sedan är det Robins tur, hon står 1,5 uppe på stenen, jag kastar och säger Robin, tänker att hon går ned bakåt, men hon hoppar och landar på en annan sten och ut med fart i vattnet och apporterar bland stenar och vass.
Det är en helt annan hund, har inte haft med kameran sedan dess och frågar mig själv om det har varit detta som påverkat henne tidigare.
Hon har vid varje nytt krav, tagit detta fullt ut, som när jag lärde henne att gå vid eller bakom mig, har hon gjort det. Tänker även på hur hon gör när jag ska ställa ut hundmaten och hundarna ska sitta och vänta på sitt namn för att få gå till matskålen, när hon anar att det är mat är hon den enda som spontant intar sin plats som är vid en mur där alla ska vänta. Men hon är speciell i mycket, har t.ex. rest många fasaner i höstas och tidig vår utan att ta något steg efter dem.
Men för att få bilder till min Blogg måste jag ha kameran, får prova att ta den med och se vad som händer.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Det fungerade

2020-08-02 Har nu haft tid att göra i ordning ett akvarium som använt när jag haft vaktelkycklingar, med värmelampa i en upp och ned vänd spann som fungera som värmekälla och placerat i uthuset. Vi hade varit och köpt kycklingfoder, men det var i större bitar än passande till dessa små dvärghönskycklingar, men vi har en mindre kaffekvarn som drivs med en borrmaskin och den maler till lagom konsistent vilket vi har gjort i många år tidigare. Har placerat de små med maten och vattenautomat, och de ser fina ut, äter och dricker. Här är dragfritt och man ser att det tillräckligt varmt för de lägger sig utanför lampan där de finner temperaturen lämplig. Så långt gick detta nya lägg bra, fem av sex möjliga är bra, en enklare kläckare, handvända ägg, ingen tillsats av vatten men det fungerade.
(Se bild under Aktuellt)
alt

 

Till nästa dag

2020-08-01 Det var närmre till kläckning än jag förväntat mig, redan på morgonen en dag tidigare än beräknat fanns en kläckt kyckling i kläckaren, och en var på gång, hade hackat runt och var på väg ut, senare på dagen kom den tredje. Nu fanns det två ägg kvar, på ett hade kycklingen markerat på skalet, tänkte då att den och det andra ägget skulle få kläckas under hönan i voljären, för att senare slussa ut de kläckta. Men denna höna var orolig, sprang upp och det tog tid innan hon lade sig på äggen, det gick några timmar, kontrollerade då och åter lämnade hon äggen, inget bra tecken. På ett av äggen hade det blivet större hål, inte som det skulle, utan del av kycklingen stack ut. Lät hon lägga sig igen men tänkte det såg inte bra ut, kunde inte gå bra. Tog en kläckt kyckling och lade i redet men hönan såg mera förskräckt ut, så jag tog ägg och kyckling in till kläckaren. Det hade nu blivet hål även i det femte ägget, tog ljummet vatten på den som såg ut att torkat fast, lade den sedan i kläckare och senare var den ute av sig själv. Om de inte får arbeta sig ut själv blir inte ben och fötter riktiga, då var det att hjälpa den sista en bit på vägen, sedan fick även den själv ta sig ut. Alla var pigga och hade riktiga fötter, nu får de vara i kläckaren till nästa dag.
(Se bild även under Aktuellt)

alt alt

Varma soliga dagar

2020-07-31 Vi har flera buskar budleja även kallad fjärilsbuske i trädgården, kraftigt växande buskar som vi klipper ned hårt varje år, men som kommer med nya grenar och tycks bara bli större för varje år, den största närmar sig höjden 3 m.
Buskarna är rikligt blommande och det lockar fjärilar, främst har det i år varit påfågelöga och nässelfjärilar men vi ser även bl.a. amiral och citron fjärilar m.fl.
Varma soliga dagar passar fjärilarna, då är aktiviteten störst, ett femtiotal kan flyga där samtidigt, många sätter sig på anslutande stengärdsgårdar för att värma sig i solen.
När man står och beundra dessa vackra insekter, kommer en svingelgräsfjäril och sätter sig på gärdsgården. Även svärmare, bin och humlor lockas till dessa blommor.
(Se bild under Aktuellt)

Påfågelsöga                                                                             Nässelfjäril

alt alt

Fin överblick

2020-07-30 Är man ett jaktlag med marker med flera torn, måste en översyn göras på dessa, brister som dåliga golv, strävor som blivet ruttna eller flytta torn som passen vuxet igen vid, samt röjningsarbete vid dessa är alltid aktuellt.
En sådan dag var det idag, de som inte hade förhinder ställde upp och gjorde ett bra jobb.
Ett torn fick en högre placering vilket blev ett intressant objekt till kommande jakter med fin överblick över ett planterat hygge.
Själv gick jag på vildsvin som tryckte i hög markvegetation, högre än mig, ett grymt och rasslade hördes, sedan blev det tyst, detta var bara några få meter framför mig. Tur för mig att det inte var en sugga som skulle försvara sina kultingar, då kunde det gått ila. Tacksamt för jaktlaget att ha dessa duktiga personer i jaktlaget.
(Se bild under Aktuellt)

Bilder från tornet
alt alt

Ger mig inte

2020-07-29 Mina försök att få fram kycklingar har inte blivet som jag hoppats, mycket på grund av att kochin dvärghönsens ägg har varit obefruktade och det var dessa som jag från början ville få. Men jag ger mig inte så lätt hade nya ägg från dem, tänkte prova en mindre kläckare där man vänder äggen för hand. Kläckaren ser ut som en rund tårtkartong med termostat och slingor i locket som går att se igenom, håller en stabil tempera tur i underkant 38 grader och vi har den på kontoret inne. Trodde inte denna gång på kochin äggen, tog då några från våra holländska dvärghöns och kompletterade med. Har lyst dem och kochin var som tidigare, men sex av de andra var befruktade, efter 14 dagar såg det bra ut och nu ser vi fram emot om kläckningen skall gå bra. Vi har en ny höna som lagt sig under en skiva i den stora voljären och vi hoppas kunna slussa ut eventuella kycklingar till henne.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Stjäl spindelns byte

2020-07-28 En insekt med namnet allmän skorpionslända, som fått sitt namn pågrund av hanarnas bakkroppsspets är försedd med kloliknade utskott. Det är hanens parningsorgan.
Hanen bär den uppböjt över kroppen, det har givet dess namn eftersom det påminner om skorpioners bakkropp och gadd. Men sländan är ofarlig fast den ser ut att kunna stickas.
Har stött på den i sommar på två platser, där den helst befinner sig i skuggiga miljöer, lever av multnade växter och döda insekter.
Har en egenhet att uppsöka spindelnät och stjäl spindelns byte.
(Se även bild under Aktuellt)

alt

Men så är det

2020-07-27 Nu har de tre kycklingarna blivet styvt 2 veckor och är pigga och aktiva, hönan värmer dem under natten och när de känner behov av värme. Vingarna har växt ut och det kommer fjädrar på ryggen. Nu börjar man kunna se vilket kön de har och det är på kammen som hos tuppkycklingar blir röd och växer. Tuppar har vi flera och fler vill vi inte ha, däremot vill vi få fler hönor, för flera av de vi har är gamla och ibland dör någon pågrund av ålder.
Därför ser jag efter tecken på kön och kan konstatera att den mörka är en tupp och kanske mera tveksamt även en av de vita. Men så är det, vill det sig riktigt illa blir alla tuppar och då har det inte givet oss något, får hoppas att det inte blir så illa.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Fler artiklar...

Sida 8 av 342

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>