Smedmästarens Blogg

Sitter på stenen

2024-05-17 När jag sitter på stenen vid havet, får jag syn på en gravand som kommer utifrån havet. Simmar i bestämd riktning in i den steniga viken inte långt från mig, följer den med kameran, när den visar sig mellan stenarna tar jag bilder. Den simmar en längre sträcka kommer samtidigt närmre mig, tills den helt döljs av stenar och då är den nära land. Ser den inte mer men anar att den har en ruvande hona uppe på land i denna riktning, kanske ett besök för att se att allt står rätt till, inte vet jag, men min tanke går åt det hållet.
Men vet att gravänder kan häcka långt från vatten, och kan få stora problem att med små ungar komma till vatten. Vilket är en förutsättning för ungarnas överlevnad.
Där kan finnas, vägar, stengärdsgårdar och andra hinder i naturen, förutom utsattheten från många predatorer både fyrbenta och andra med vingar som föräldrarna måste slussa ungarna förbi

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Morgonen vid kusten

2024-05-16 Mer från morgonen vid kusten Tomsabo: Har en fiskande silvertärna en bit framför mig i det lugna grundare vattnet, medan en annan sitter på en sten i framkanten på en mindre ö. Det finns tydligen gott om småfisk, ser hur tärnan dyker och har fisk i näbben, flyger till tärnan på stenen, lämnar över fisken, som den förmodade honan tar. Hon verkar inte hungrig utan sitter en längre stund med fisken i näbben, medan han åter söker efter fisk.
Tar en serie bilder, tar några av dem. De flyttar sig till en annan plats och sten, allt upprepar sig igen, även en tredje gång under tiden jag var där, förstår att hon ser mätt och är inte girig efter maten. Båda tärnorna har ringar på benen, en på höger den andre på vänster ben, hade varit intressant att få veta, var de blev ringmärkta och när.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Hade bestämt mig

2024-05-15 Det hade varit några soliga dagarna med måttlig vind, hade bestämt mig för att denna tidiga morgon ta mig till havet, närmsta lättillgängligga plats är vid Edenryds kustens badplats Tomsabo. En plats som jag varje vår besöker vid denna steniga kust och med ett rikt fågelliv.
Tänker som tidigare år gå en bit på vandringleden till en viss sten, bra att sitta på med sittunderlag och med bra utsikt över det närmsta området.
Kör till parkeringen, havet ligger stilla, två gravänder går på det klippta gräset på badplatsen, flyger när jag kommer. Möts av en tystnad, men fåglar sjunger, hör näktergalen och göken i närmsta träddunge, ute från havet hör ejders speciella läte, en ensam motorbåts puttrade i fjärran. Klättrar över en nybyggd trappövergång går till stenen och sätter mig, tycker där finns färre fåglar och arter för varje år.
Använder kamerans objektiv som kikare, söker av området, ser då som tidigare år paret skäggdoppingar simmande och dykande i viken, har tydliggen inte bestämt plats för sitt enkla bo, är på olika platser där det syns tång över vattnet, plockar och bygger på, svanar passerar helt nära bakom dem. Vitfåglar sitter på stenar eller flyger omkring, gråtrut, fiskmås, skrattmås och silvertärnor. Flockar med gäss passerar lågt över vattnet utanför på öppet hav. En fasantupp hörs helt nära, men ännu inga bilar. Solen börjar värma och mygg börjar svärma runt mig. Får bilder på olika fåglar, i det låga solljuset, ser inga vadare på det grunda vattnet som jag gjort längre tillbaka i tiden. Fåglarna tycks släppa uppmärksamheten på mig, acceptera att jag sitter stilla där, och uppträder lugnt.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ser man till att få det

2024-05-14 Detta hände samtidigt med den andra hönan, kochin hade lagt sig själv i sin bur lätt henne få behålla äggen. Hon har ruvat ut kycklingar tidigare år, såg senare att hon hade sju ägg, det kom fram kycklingar, hon hade sex men en låg död under henne, hade troligen trampat ihjäl den, med ett ägg det sjunde låg kvar, ligger nu i kläckaren.
Senare visade sig att det var kläckt en vitgulkyckling, likt tidigare holländare, den har nu varit ett dygn i kläckaren, blivet stabilare men, inte fluffig i dunet. Har lagt den hos hönan som såg och hörde skillnad och småhackade efter den som hade annat beteende än de äldre som nu lätt springer omkring. Har suttit och kollat och fått den under henne, hoppas att det går, kollar ofta men än så länge har den klarat sig. Dagen efter hade det sista ägget i kläckaren markerat, förstod att det kunde komma en kyckling till, efter ett dygn, vilket det brukar ta från markering, innan den hackar sig ut. Och nu har även det kläckts, en kochin kyckling, snart tre dagar efter de andra i samma lägg, hos hönan. Har aldrig varit med om så spridd kläckning i tid tidigare. Nu blir det inte lätt med denna kyckling, så mycket yngre än övriga hos denna höna, har man inte problem ser man till att få det. Den får torka ett dygn i kläckaren, den är pigg och ser frisk ut, men kommer hönan att acceptera den det är frågan.
Kommer den så mycket yngre kunna hänga med övriga, det blir inte lätt.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Ser liv i dem

2024-05-14 Nu har det hänt en del bland äggen under hönorna, det var uträknat till 11-12 maj men har blivet en ojämn kläckning. Efter strul med en död ruvande höna med nedkylda ägg som fick läggas i kläckaren, har det kommit fram sju av de tio äggen, hönan hade sex ägg ett hade stoppat i utvecklingen, en kyckling låg livlös vid sidan om höna och var kall, kände mindre rörelse när jag tog den. Försökte få värme med att hålla den i händerna och satt i solen, kände att den tog till sig och rörde sig. Lade in den i kläckaren med svaga livstecken och där fanns fortfarande ägg som inte var kläckta. Ett kläcktes och den svaga repade sig och båda finns nu bland de åtta. Men det finns fortfarande två ägg som är lysta med levande kycklingar i kläckaren en från varje höna.
De får chans att ligga kvar så länge jag ser liv i dem, en har även hackat en markering, men de kan av någon orsak ha något fel.
Kan även vara att ägget kommit från hönan och stannat i utvecklingen, men med värmen i kläckaren satt fart igen. Om ägget håller minst 22 gr kan fostret överleva.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Kunde varit sämre

2024-05-13 De åtta kycklingarna är nu ca 4 veckor, sex holländska dvärghöns och två kochin båda hönor.
Tupparna har utvecklat sin kam som blivet större och rödare, fördelningen är fyra av varje kön.  De har fått fjäder beklädnad och har varit ute i bur med värmelampa, och klarar det bra. Man hoppas få fler hönor än tuppar, men hälften av varje är ok, kunde varit sämre.
Från de inköpta äggen blev det tre tuppar en kommer att behållas.
(Se bild under Aktuellt)
Hönkycklingar

alt alt

Tuppkycklingar

alt alt

 

Bara en tidsfråga

2024-05-12 Ett par koltrastar har fått ungar, har följt föräldrarna som sökt mat och samlat i näbben. Har sett hur de försiktigt kommit och lämnat ett område längst ned bland träd och buskar i trädgården. Förstår att deras bo finns där, har gått försiktigt och sett bakom buskarna som håller på att få blad, där på en hylla mitt på stengärdsgården finns boet. Ser ungar som gapar efter mat, och ger då ljud ifrån sig. Boet är lätt tillgängligt för en katt, men när vi fick ny granne försvann den förras fyra katter, som regelbundet var här. Vilket vi tycker är skönt att slippa ha dem här med tanke de häckande fåglarnas ungar. Men skatorna finns kvar och det är bara en tidsfråga innan de finner boet.
När ungarna blivet större och även honan lämnar boet för att söka efter mat, händer det som sker varje gång och hänt år efter år. När ungarna hör föräldrarna komma ger de ljud och gapar för att bli matade. Men de vet inte att det är skatan som liksom jag har listat ut var boet finns och åter blir ungarna mat till skatans ungar. Jag som de flesta vill inte att detta sker, vill inte ha dessa skator här, tar den svagastes parti, men skatan är den fågel den är och fågelungar står högt på listan när de är i boet eller lämnar boet eller holken. Har sett hur dåligt flygga koltrastungar om de levt så länge, angripets av skator, som på sitt brutala sätt hackar ihjäl dem.
Och någon dag senare har det förväntade hänt, boet är tomt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Nu är hon tyst

2024-05-11 Går som ofta på morgonen en runda och kollar i burar och voljärer på hönsen.
Är vid den vi kallar vaktelburen när jag hör ett läte jag känner igen, igelkottar tänker jag, andra sidan en stengärdsgård. Där har vi ett område med stora träd och med orörd mark med vilda växter. Går runt och ser det rör i det uppväxta, en hane som går runt en mindre hona som ger detta fnysande ljud. Vänder nosen mot hanen som går runda efter runda med samma resultat. Jag lämnar dem, för att återkomma om en stund, då ser jag att hanen bestigit honan och gör parningsrörelser, nu är honan tyst. Lämnar dem ifred en stund, men återkommer då ligger honan halvt ihoprullad och han är bredvid, ser ut som de vilar sig efter det som hänt. Vi har en längre tid vetat att de fanns, ser deras svarta bajs på gräsytorna efter deras nattliga fodersök på daggmaskar. Tycker de är trevliga djur som gärna får vara här.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 8 av 481

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>