Smedmästarens Blogg

Mot mitt håll

2019-05-12 När jag satt i bilen en kväll för några dagar sedan och hoppades få bilder på djur, fanns det en hare på fältet, den kom fram längre bort, stannade och åt och skuttade runt.
Var någon stund skymd av träd, men så kommer den mot mitt håll, och det blir då intressant att försöka ta bilder på denna. Har en taskig vinkel i fönstret på bilen, men lyckas få in den i sökaren. Den är på väg mot mig på ett hjulspår där jag står, stannar till, ser på bilen, fortsätter men viker till sidan och passerar. En liten händelse, men några bilder blev det.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Lätta att upptäcka

2019-05-11 Längs med ån och i kanten på det öppna fältet fanns det några hagtornsbuskar, nu fyllda med blomknoppar, på dessa vid flera platser fanns det nyckelpigor, en skalbagge, lätta att upptäcka i sin röda färg på täckvingarna. En färg som ska vara avvisande för fåglar, nyckelpigan kan även avsöndra en illaluktande vätska, men det finns ändå fåglar som äter dessa.
Det finns flera arter nyckelpigor, dessa som fanns här har svarta prickar i ett sju prickigt mönster en av de vanligast förekommande. Nyckelpigor är rovinsekter som har bladlös som sitt vanligaste bytesdjur, och räknas allmänt som ett nyttodjur.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Längs med ån

2019-05-10 Efter någon dag med kyligare och regnigt väder, lyser åter solen och värmer till behaglig temperatur. Tar ett par hundar med i bilen, och kör ned till Skräbeån vid Käse.
Tar Robin med mig och går med kamera på betesmarken längs med ån, där jag tidigare gick och fiskade, åns vatten flyter nu lugnt och allt känna fridfullt, hon går fritt nära mig undersöker och får information av olika lukter.
Tydligen vad jag förstår ska inte kor släppas på detta fält, taggtrådsstaketen är borttagna, fältet ser grönt och frodigt ut, maskrosor och olika blommande växter syns ibland detta.
I detta väder börjar jag se efter insekter, olika fjärilar flyger förbi, någon sätter sig, försöker komma nära, men Robin ser på mitt beteende att något är på gång och kommer till mig, då flyger fjärilen. Det gick inte denna gång, men vid nästa tillfälle säger jag
sss, som i stanna som jag brukar göra med de äldre, och det fungerar hon sitter stilla tills jag löser henne från kommandot. Det finns mycket att se på, men ännu för tidigt för trollsländor som jag brukar gå och söka i detta område. Det blir några bilder att ta med sig, en härlig stund i fin miljö och en stund ensam med valpen, säkert till glädje för oss båda.
(Se bild under Aktuellt)

 alt alt

Den hårda träapporten

2019-05-09 Har gått och väntat på att det skulle hända. Robin har bytt sina framtänder och de nya tänderna har kommit fram. Men hade fortfarande de vassa valphörntänderna kvar, förstod igår att något var på gång, när vi tränade på gräsmattan.

Hon läser mitt kroppsspråk och förstår att nu ska vi träna apportering, sätter sig utan besked och väntar på vad jag ska göra, redan när jag hämtat apportobjekt. Får kalla på henne, vill hon skall komma längre fram, hon kommer och jag håller fram handen för stanna. Har en dummy, en tennisboll samt en träapport med påsatta fågelvingar. Går själv ut en bit kastar dessa tre i olika riktningar, sedan tillbaka. Visar med handen mot den först kastade och säger jaa, hon springer ut och tar, det är den med trä och vinge, men hon släpper den strax framför mig, och på uppmaning vill hon inte ta den. Tyckte det var konstigt, för hon har en lång tid alltid kommit upp mot mig med apporter. Tänker då inte mer på detta, utan skickar på de två andra som hon löser på rätt sätt, och lämnar av som vi tränat.
Men på morgonen efter ser vi att de två vassa undre hörntänderna är borta, då förstår jag hennes beteende. Hon hade ont i munnen med den hårda träapporten, och det var kanske då de tänderna lossnade och trillade bort, medan med de mjuka apporterna gick det bra.
Har sagt till andra valpköpare i kullen, att se upp om valpen slarvar vid apportering, för det kan bero på tandbyte, och inget att bråka utan bara avvakta, så blir det bra igen. Valptänderna byter valpen mellan 4-6 månaders ålder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En rörelse

2019-05-08 Har varit på jaktmarken, tränat med hundar, först Robin på sök och apportering.
Har både tennisbollar och dummys med fågelvingar, samt en med kaninpäls.
Ser hur hon blir allt mer målmedveten i sitt sök vid markeringar, hon ska bara finna den och komma till mig. Lägger mig på knä så hon kan komma upp på mig och lämna. Vi går även en runda, hon är aldrig mer än max åtta meter från mig, stanna ofta och ser efter mig, ändrar jag riktning kommer hon direkt. Går bara tyst inga signaler och det fungerar.
Nelly och Boy som var med, har väntat i bilen, får tre längre apporter var efter markeringar.

Tar in hundarna i bilen, och sätter mig, kan då se ut på en mindre del av hygget, då kommer en hare framför bilen i hyggeskanten, skuttar fram, stannar och fortsätter. Hararna är i parningstid och den söker säkert en partner.
Sitter kvar funderar, vad gör jag nu? Hem eller till något annan plats, hade tänkt gå på betesmarken, men grinden var stängd, troligen var betesdjuren släppta, kanske inte rätt att gå in där med valpen. Det har nog gått en tjugo minuter på jag ser en rörelse på hygget, en räv. Får trycka på knappen så jag kan köra ned fönstret, har kamera på sätet bredvid, tar bilder, räven stannar till, ser mot bilen, som visar fronten, står och ser mot mig, kan kanske höra fläktens ljud, eller kameran. Tar några steg och skyms sedan av buskar. Det var nog meningen jag skulle sitta en stund i bilen och fundera så jag fick denna möjlighet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt                          

Nu blev det av

2019-05-07 Har en tid tänkt köra mot ett skogsområde med kamera för att se om jag kan få bilder på några djur. Och nu blev det av, kör mot kvällningen, sätter mig i bilen med fönstret placerat mot en plats där jag kunnat få bilder tidigare år. Vinden ligger mot mig och kameran på bönsäcken, nu är det bara att vänta. Måste hålla i kameran som ligger på det stora objektivet, så det inte kasar, känner att vinden kyler, skull haft mina tunna vantar men de ligger på hundburen där bak, så det får vara. 
Såg inga djur på fälten på väg hit, vilket brukar vara vanligt. Efter ca en halv timma kommer två mufflontackor med lamm ut ifrån skogen, ser sig om, den första ser mot bilen en stund innan hon lugnt börja beta liksom lammen. Den andra har stått en längre stund sett rakt fram, troligen på något annat djur jag inte kan se. Efter en stund ser även hon mot bilen, står så i flera minuter, börjar sedan lugnt gå men stannar ibland och ser mot mig. De fyra mufflonen betar så jag ser dem i ca 45 minuter innan de går in i en dunge, innan dess har en hare också varit på den öppna marken. Hade suttit 1,5 timma då jag ser mörka djur i en glänta på längre håll, ser i kameran att det är tidigare mufflon som går mot skogen.

Sitter något till, nöjd med att inte stört något under kvällen. Men har nu tankar på en sen fotbollsmatch på TV, Barcelona mot Liverpool i CL som hade varit intressant att se. Avbryter och kör hem, får se matchen, något av det bästa jag sett i fotbollsväg. Från underläge med 3-0 i första mötet, vänder Liverpool till vinst med 4-3 helt overkligt och är klar för final.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Åter ta mig dit

2019-05-06 När jag kom hem från besöket vid kurran och såg på bilderna på grågässen med gässlingar, då först såg jag hur många de var, då kom tankar på att åter ta mig dit någon dag för om möjligt få bättre bilder på gässen och deras ungar.
Kan ta bilen och komma närmre än vid förra besöket, men väl där tänker jag gå genom skogen som når ända fram till kurran för att komma närmre utan att synas. Har nu den större tyngre kameran och det var inte helt enkelt, nära vattnet får jag ta mig krypande över en gärdsgård, taggtråd och el ibland taggiga buskar för att få fritt för kameran. Detta går inte lätt och smidigt så jag röjer mig, ser hägrar som lyfter och drar iväg. När jag ut från snåret får se några av gässen, nu på den andra sidan därifrån jag kom förra gången, de drar sig undan, tillslut upp på land. Försvinner bland stenar och tätt busgage, vet inte om de verkligen gick in i detta, de skyms av de vallar som omgärdar det grävda djupare vattnet. Då blir de lätt byte för räven, och säker kommer inte många att nå vuxen ålder när vattnet blir mycket begränsat. Vad jag förstår, har de ingen möjlighet att nå något nytt vatten, utan måste vara där tills de kan flyga.
Det blev inte som jag tänkt mig, men några bilder blev det innan de var ur synhåll för mig.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Hängande på en björk

2019-05-05 Vi höll på med arbete i träddungen i trädgården, en granne vars far är trädgårdsanläggare kom och erbjöd sig att ta ned den gran som han sett, från deras trädgård. Denna välte för några år sedan vid kraftig blåst och blev hängande på en björk.
Har under åren, diskuterat med flera, hur man skulle göra, men inte kommit till skott.
Finns alltid risker med att börja såga i träd med spänningar, har därför avvaktat.
Han skulle nästa gång han besökte sonen ta såg och tillbehör med för att göra detta, en hjälp man inte tackar nej till!

Nu hade dagen kommit, grannen ringde, de tänkte komma och angripa granen.
Vi mötte dem vid granen, diskuterade hur det skulle göras, han föreslog hur han tänkt, och fick då göra på sitt sätt. Ett rep fästes högre upp från stege, det skulle hjälpa till att det inte skulle hamna på vår vedbunke om man samtidigt drog när han sågade.
Granen var hög ca 15 m, rotvältan hade rötter i luften på en sida, han sågade av granens nedre del, tog sedan bit för bit och granen gled ned efterhand. Lyckades passera veden och blev lägre efterhand, tillslut stod toppen i stöd av andra träd rakt upp. Och snart var även den i bitar, det hade gått över förväntan, utfört av en kunnig man och ett stort tack för hjälpen.
Nu blir det att samla bitarna för senare klyvning, till mera hanterbart, lämpligt för våra kaminer.
(Se bilder under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 8 av 303

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>