Smedmästarens Blogg

En händelserik dag

2018-11-25 En dag som gjord för jakt, ingen blåst, mulet och några grader plus, behagligt varmt. Då är det inga problem att sitta stilla på pass några timmar.
Vid samlingen vid bilarna fick vi se en mård springande på en gärdsgård i senare tilltänkt jaktområde, inget man får se ofta, men tydligen finns de.
Även om det inte hände mycket i första såten, fanns det något att se på, ett par rådjur passerade en bit bort, småfåglar i rörelse i buskar och träd. Fick besked på att en hundförare på en grannmark stod i gränsen och skickade in sin jaktterrier på vår mark och den passerade vid våra torn på sitt sök. Kanske därför som det inte hände något där, marken var avjagad av andra och det är säkert inte första gången.
Ny såt, och nu hände saker, dovhjortar i olika flockar, samt olika rådjur ser jag passerar på ett hygge.
Hundskall som talade om att de funnit grisar, skott och nya skall och grisar, mycket hände under någon timme. Några hjortar kom i pass, kalv och spets fick lämna in, grisar var skjutna, och det kom tankar på att ta hand om viltet, därför avbröt vi jakten. Detta fast vi troligen hade mera gris i såten. En händelserik jaktdag, som avslutades med sedvanlig korvgrillning där framfördes var de olika skyttarna och hundförarna hade fått observerat av vilt, olika jakthistorier att glädjas åt och minnas. Inget skadat vilt i marken, hundar oskadade hos sina förare inte minst viktigt vid jakt på vildsvin. Då kan man lägga dagens jakt med gott samvete bakom sig.
(Se bild under Aktuellt)

Rådjur passerar                                                                       Dovkalv hämtas

alt alt

Trötta men duktiga hundar
alt

Driva bort dem

2018-11-23 Rough shooting på Trolle-Ljungby, för en familjär jakt, hjälpte till med hundarna.
Vi skulle göra en insatts i Skräbeåns nedre del mot havet. Orsaken var att Skräbeån har en av landets förnämligaste sikfisken, och vid denna tid går siken upp i ån för att leka, släpper sin rom när den inte kommer längre för olika hinder. Allt är som det brukar, men de senaste åren har de vilda gräsänderna samlats upp emot hundra individer på lekplatsen för att äta den rom siken släppt, inget som fiskeföreningen och dess medlemmar gillar. Därför skulle vi driva bort dem ut mot havet, och samtidigt få skottchanser. Men all jakt med vildadjur och fåglar går inte alltid som planerat, större flockar av änder bröt ut från ån innan de nådde de utplacerade skyttarna. Så tilltänkta chanser för skott var få. Och troligen är änderna tillbaka snart igen.
Andy fick två apporter som han löste.
Några vatten med änder på uppflog, några dungar med fasaner drevs av, snart var det lunch.
Samling i nya salen vid viltboden, där serverades utsökt mat, med fika.
Åter en tur ut i marken, nytt viltvatten, sedan på beredd längs ett dike med skyddande växtzoner med spanielekipage båda sidor. Hade Ila och Boy som fick turas om, på min sida. Mats E hade Mollie och Deisie, hundarna reste fasaner och rapphöns i flockar och jakten avslutades efter detta och dagen var tillända. Det hade en period kommit något regn förövrigt uppehåll, åter en härlig dag ute i naturen.   
(Se bild under Aktuellt)

Påväg till pass vid havet
alt

Andy kommer med skadad and                                               Ila har stött fågel väntar på besked

alt alt

Maten tycks passa

2018-11-21 Sitter och ser ut på fåglarna som är vid fågelmaten utanför fönstret, när det kommer en större hackspett, den sätter sig och äter på Ritas hemmagjorda fågelmat. Detta glädjer att maten tycks passa även en hackspett, blir att jag tar kameran och tar bilder genom det stängda fönstret. Hackspetten bryr sig inte om det, utan sitter där en stund, äter, torkar ibland näbben ren från mat mot trädstammen. Den återkom senare, satt även då och åt en stund innan den flög. Av den röda fläcken i nacken vet vi att det är en hane, honan saknar denna fläck.
Vi har haft hackspettar i det stora valnötsträdet några gånger under året, vi har hört hur de hackat men det har inte varit lätt att upptäcka den när alla löven var på trädet, ännu mindre chans att fotografera den, vi har stått där och lyssnat men fått ge upp. Men ändå vid några tillfällen kunnat konstatera att det var en större hackspett med sina större vita fält längs med ryggen. Det är trevligt att titta på den på endast några meters avstånd som här genom köksfönstret och den är välkommen.
(Se bild under Aktuellt)

                                                            alt

                                                                                      alt

Göra egen fågelmat

2018-11-19 Vi värnar mycket om småfåglarna i trädgården, köper olika sorters fågelmat, som bl.a. är solrosfrön och talgbollar. Har hängt upp detta i häcken utanför köksfönstret och kan då följa dem i deras sök efter mat. Flera arter är representerade, de som finns i störst antal är gråsparvar och pilfinkar. Pilfinkarna är sabotörer, de sätter sig vid automaterna för solrosfrön, och tycks ha som sin uppgift att tömma dessa så fort som möjligt, sprätter ut frön som hamnar på marken. Visst tar andra fåglar dem där, men även hundarna gillar att plocka upp och det är ju inte så vi tänkt.
Vi hade i våras köpt kokosfett, och lagt ut men det verkade för hårt, fåglarna hackade men det märktes inte mycket på fettet.
Rita var inne på nätet och läste om att göra egen fågelmat, och gjorde en blandning av detta fett, rapsolja, frön, korngryn och hackade valnötter som smältes ihop, östes i pappformar som vi köpt björnbär i, satte även ett snöre i formen.
Det tog någon dag, innan det accepterats, men nu är det hela tiden företrädesvis talgoxar, blåmesar och nötväckor som byter plats och det gillas främst av dessa arter.
(Se bilder under Aktuellt)

alt alt

alt

Mycket talar för det

2018-11-17 Återvänder någon dag senare till platsen där jag sett ägretthägrarna, ville få fler bilder på dessa för oss ovanliga fåglar.

Det satt ett antal ägretthägrar, tillsammans med gråhägrar, skarv och trut på stenar en bit ut i sjön.
Nu var de solbelysta, vattnet låg blankt och de speglades i vattnet, vill därför visa några bilder till. Vet ju inte om det kommer att bli vanligare framöver att få se dessa vita hägrar, men mycket talar för det.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Mycket speciellt

2018-11-15 Det har sedan en tid varit besök av ett flertal ägretthägrar vid Ivösjöns norra del, närmare bestämt vid Axeltorpsviken. Det stod i tidningen för ett tag sedan att man räknat uppemot 26 individer, vilket är mycket speciellt för denna fågel.
Blev naturligtvis intresserad och tog mig dit och fick bilder på denna vita häger som har sitt häckningsområde i centrala och östra Europas vassjöar.
Endast någon enstaka ägretthäger har observerats årligen i Sverige tidigare. Man kan undra om det varmare klimatet gör att vi framöver får se häckningar även i Sverige, av denna häger.
Som nu vid sjöns låga vattenstånd, fått utmärkta områden med grunt vatten passande hägrar, som vid denna tid lever av mestadels småfisk.
Fick bilder i motljus på morgonen.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Ägrett och gråhäger

alt

Till en trädesmark

2018-11-13
Åter en dag med jakt, var hundförare med mina cockrar på rough shooting på Trolle-Ljungby.
Samling med fika och bullar, genomgång med ett nytt gäng skyttar, där säkerheten var det viktigaste, med hänsyn till människor och hundar.
Jakten började med uppflog på änder i olika viltvatten, sedan sökte vi med hundar av marken runt vattnet.
Åter ett vatten hål jagades av, innan vi förflyttade oss till ny mark, där vi gick med hundar för att stöta vilt, som fasaner och rapphöns, bra stadgeträning för våra spaniels.
En dunge drevs igenom, stod som apportör, hade Boy med, en skadad fasan slår ned långt ut på fältet och börja springa, det blev en uppgift för Boy som fixade det lätt.
Nu var det lunch, och åter till den nya samlingslokalen på godset, där bjöds på god mat!
Efter detta åter ut i marken, till en trädesmark som alltid innehåller ett antal harar, men även jaktbar fågel, vi gick på bredd med spaniels varvad med skyttar, och viltkontakterna blev flera. När vi kommer till slutet stannar kedjan och jag och Ila med två skyttar tar den sista häcken, hon reser flera fasaner och rapphöns, helt lugn.
Men så händer detta, ett större vildsvin som legat och tryckt, rusar upp och drar över fältet, får upp kameran och tar bilder, visade sig inte helt skarpa det hade börjat regna och droppar fanns på linsen. En överraskning för alla att den legat still så länge trots alla skott.
Sedan kom dagens trevligaste bit en lagom bred remsa med viltväxter som gjord för spaniel arbete, Mats E och jag gick och hundarna hade ett stort antal kontakter på harar och fåglar, de är bra tränade och respekterade varje vilt och skott.
Efter detta var dagens jakt över, återstod avslutning med viltparad.
(Se bilder under Aktuellt)

alt alt

alt alt

alt

Så var dagen förstörd

2018-11-12 Jaktprov ÖKL vid Trelleborg, regn och rusk, hade anmält ”Nelly” och ”Boy”, tycker själv som vid tidigare starter att om allt stämmer bör de kunna få ett 1:a pris på provet.
Men har den senaste tiden varit mycket medveten om allt kan hända, det är så många saker som ska komma på plats för en när man väl är på provet. Och ibland små detaljer som avgör, som olika tolkningar av signaler som får stora konsekvenser.
Startar med hundarna som ett och två, Boy först längs en smal remsa med träd på rad, ett hjulspår med gräs, i kant på låg raps, en ointressant bit för Boy och mig, han går därefter.
Kommer senare fram i trädesmark där Boy känner sig hemma och visar upp sig som han brukar, för vi har tränat i sådan mark och här tycker jag han visar allt, gör det bra med fart, kraft och kontakt, tar marken väl med sig.
Byter till Nelly, ska gå längs ett dike med växtlighet och vatten med höga kanter, får över henne två gånger men på väg tillbaka andra gång har hon svårt att komma upp och gnyr till en gång, vill inte gärna ned igen och domaren inser att det inte var lätt för en liten hund, och vi får stå över.
Andra hundar provas med växlande framgång i diket. Åtta hundar till start, fasaner lyfter på långt håll framför, någon hund blir skjutet över.
När den åttonde hunden inte finner sin apport, blir jag och Boy framkallade, fasanen ligger i energiskog, skickar Boy som snabbt finner fågeln och lämnar av. Nu får han söka, då i medvind i kant på energi skogen i en remsa med lägre men täta växter, börjar åter tveksamt och frågande, följer löpor och jag får vända honom, då en fasan höna lyfter mellan mig och Boy som fälls, han tvärsitter i flog och skott, men är ute, inget att säga om det.
Då blir det Nellys tur under samma förutsättningar, men först apport på den fällda hönan som hon gör bra. Får söka och gör det riktigt bra, tar marken med sig i bra bredd, lydig för få signaler, allt känns bra, går ut i högre växtlighet, reser en tupp och är godkänt fast enligt domaren, men efter detta har han hört att hon gnytt till och så är även hon ute.
Domare med hörkåpor, Nelly sitter minst tolv meter från domaren, jag har inte hört något, så var dagen förstörd för båda mina hundar, inte vad man hoppats på.
Vad jag senare hört fick en hund första pris övriga samt ytterligare reservhundar fick 0 pris.
Det regniga vädret gjorde att kameran fick bli kvar i bilen.

Nelly                                                                                                                               Boy arkivbilder

alt alt

Fler artiklar...

Sida 8 av 287

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>