Smedmästarens Blogg

Det gav mycket

2018-03-01 Nu har det gått några dagar sedan jag var i Tosteberga hamn, men eftersom det gav mycket, när jag var där, hamnade jag där igen. Hård vind med snöbyar som färgat landskapet vitt, av gässen syntes inget, men mycket änder var i vattnet utanför hamnen där drivis förflyttade sig, mellan öppet vatten. Långt ut i ett skär slog vattnet stora kaskader när det träffade större stenar som såg ut som isberg, tog bilder utan skärpa pågrund av snön i luften.
Ett par andra bilar med säkert fågelintresserade stod parkerade för att kunna se ut över havet, denna plats är ett välkänt tillhåll för de som vill se örn.
Då ser jag att flockar med sjöfågel lyfter, och orsaken är en örn som seglar över dem, och de känner sig hotade och flyger.
Eftersom vinden och snön kom rakt mot sidofönstret hade jag stängt detta, men när jag sett örnen var det snart öppet och kameran i fönstret, det blev några bilder, på en yngre havsörn innan den passerade.  Och då hade jag fått bilder även denna gång på denna plats och det var det jag hade hoppats på.
Såg väl hemma att bilderna inte var helt skarpa och detta berodde på snön i luften.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Suttit en stund

2018-02-28 Fler fåglar i hamnen.
När jag suttit en stund och börjat se mig omkring, ser jag en skarv som sitter på en stenpir.
Det är is i hamnen men på två mindre ytor är det öppet vatten, en inte långt från där bilen står och den andra i hamnens utlopp.
När det har gått ett tag kommer skarven och landar på vattnet närmst mig, dyker och simmar, den kommer så att den blir skymd av backspegeln och har svårt att komma runt den, hinner ändå ta några bilder innan den åter flyger, sätter sig på stenar inte långt från mig och då får jag bilder på den. Till viss del accepterar den bilen, men såg nog att det var rörelser i bilfönstret, kameran stack ut och den tvekade.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Öppet vatten

2018-02-27 Fortsättning från gårdagen.
Längs med strandkanten finns några grågäss, några ligger i solen och vilar i den torra tången. Andra kommer från fältet, går mot det öppna vattnet vid stranden och isen utanför, stannar i vattnet och dricker. Några vitkindade gäss står där på isen. När grågässen drucket, lyfter de, passerar lågt över udden med de vitkindade gässen, nu på väg upp till intill liggande fält för att äta. Eftersom kameran fanns på plats, han jag bl.a. ta bilder på de flygande grågässen.

Hade hört på radion och läst i tidningen att fler hade observerat tranor, de senaste dagarna.
Tranornas normala återkomst brukar vara i månadsskiftet mars - april därför är det inte konstigt att man reagerar, när de redan finns här och möts av det kalla blåsiga väder vi nu har.

(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

 

 

 

Hade tanken

2018-02-26 Hade tanken att gå ut mot havet vid Tosteberga ängar med hundarna Boy o Tom, kommer till parkeringen och går ut. Då tvekar jag, den kalla kraftiga ostligga vinden kommer över havet, träffar ansiktet, att gå ut i detta känns nu inte motiverat när det även är minusgrader.
Går in i bilen och där känns det bättre, bestämmer mig för att köra mot hamnen, ser när jag närmar mig mycket gäss i luften, tar mig fram och stannar på lämplig plats.
Ser inga andra så det är lugnt på hamnplanen.
Tar ned sidofönstret, lägger upp bönsäcken och får bilder på gässen som håller på att landa på e udde andra sidan en vik, det är hundratals vitkindade gäss men även några grågäss.
Med så mycket gäss är det ett skådespel i sig själv, de landar på betsmarken och det lugnar ned sig. Har även nu vinden i ansiktet och fingrarna styvnar i kylan när jag håller i kameran.
Blir sittande länge för det finns även andra fåglar som intresserar.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 

                                         alt

De har öppnat ögonen

2018-02-25 Ilas valpar har nu blivet 2 veckor, fortfarande lugnt bland dem, Ila har mat och pysslar med dem.
De har öppnat ögonen, klorna har blivet klippta för andra gången och de är avmaskade.
Valparna är i poolen, börjar resa sig och gå, men de glattar på tidningarna som ligger i botten, men kämpar på.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)
alt

Hade sett spår

2018-02-24 Det var bokat datum sedan en tid till en rävjakt på två herrgårdar i Blekinge, en tradition sedan många år.
Mer än femtio personer var på samlingen, fördelat på skyttar och drevfolk.
Allt var planerat för att göra ett enda drev på båda markerna samtidigt.
Det hade varit en kall natt och vid samlingen var det fortfarande flera minusgrader och svag vind, enligt jaktledaren ett lämpligt väder för denna övning.
Fick själv ett pass vid ett stenskravel, där det fanns ett rävgryt och platsen var bekant, hade för något år sedan under rävjakt skjutet en räv här.
När jag kommit på plats var det bara att vänta på drevfolk skulle komma igång, solen lyste nu starkt och bländades i den riktning jag kunde förvänta att något skulle hända.
Så var det igång några spridda rop sedan tyst, såg drevfolk båda sidor om mig, svårt att veta åt vilket håll man skulle inrikta sig på, då kommer en morkulle och passerar nära slår bland några granar. En ormvråk sätter sig i en bok, men ser mig och flyger igen.
Ett skott hade smällt långt bort, hade inte radion på, för trots hörsnäcka kan en räv uppfatta ljudet från radion.
Sitter bland större stenar, hade sett spår från räv, rådjur, fasan och ekorre i snön på väg till passet på de platser där snön var kvar.
Då hör jag något strax intill mig, en ekorre är någon meter från mig på en av de större stenarna, vi blev båda lika överraskade, ekorren far upp i närmsta träd, varnar och är uppskärrad. Tar då kameran men ekorren sitter mitt i den skarpa solen så det går inte att ta någon bild. Ser då att det rör sig i löven framför mig, en liten mus rör sig där, försvinner under en sten. Eftersom inget annat händer och jag satt på radion och drevet var framme.
Sitter jag med kameran på musjakt, får ett ögonblick se den igen helt nära innan den är borta, det blev inget av det.

Jag bryter, går mot min passgranne, när vi möts berättar han att han sett en räv som lugnt gick där vi kom ifrån, och en stund senare åter vid en foderautomat, och det var mellan oss.
Var den tog vägen vet vi inte, fick vid samling efteråt höra att räv hade syns på två andra platser, troligen andra rävar för det var längre iväg.

Skottet var ett start skott för drevet och inga andra skott hördes, rävjakten var en viltvårdsåtgärd men utan resultat, som avslutades med att alla blev bjudna grillad viltkorv.
Då hade vinden ökat och med frusna händer hölls den grillade korven, en fin vinterdag fast kylig. Man ville ta en bild på de närvarande som ställt upp på ett eller annat sätt, sedan var det över.
(Se bild under Aktuellt)

Passet i stenskravlet

alt alt

Vad gör de här

2018-02-23 Är ute och söker efter vårtecken, har idag hörapparat i örat, då hör jag dem, med sitt sisade ljud, nämligen talgoxarna som nu på sitt sätt tänker på den tid som ska komma. Även de ringduvor som håller till i trädgården har varit här en tid, även de finner mat under fågelmataren som fallit till marken, brukar för deras skull även ösa säd på marken som de utnyttjar. Hanen flyger den parningsflykt som inleder häckningen, tornar upp för att segla ned.
Men det som jag denna dag blev undrande över var att två tranor passerade, vad gör de här vid denna tid? Tankar kommer, de borde varit långt söder ut, kan de finna mat vid denna tid, marken frusen, is på mindre vatten, har de aldrig flyttat, mycket som inte stämmer, och nu är vi inne i en kallare period, klarar de detta?
Frågor som inte ger något svar!
(Se bild under Aktuellt)

Talgoxen

alt

 

Kärleksbestyr

2018-02-22 Sitter vid datorn och skriver, har släppt ut tikarna som nu är i trädgården, vi har dem för sig själva, för både ”Ella” och ”Nelly” löper. Ser från fönstret hur de två turas om att rida på varandra, är väldigt kärvänliga, uppvaktar och hormonerna styr deras beteende.
Hundar är ju inte som räven, som löper en viss tid på senvintern, utan kan komma i löp under hela året.
Och vi som har flera tikar ser hur olika de är tidsmässigt mellan sina löp, från en gång om året medan andra kan löpa oftare, som nu ”Nelly” där det inte har gått lång tid sedan hon hade valpar senast.
Hur klara då våra hanar detta, tycker nog att det inte stör dem nämnvärt, men när Tom inte vill äta då vet vi att då är tiken i höglöp, och det kan vara en till två dagar när maten inte är det intressantaste.
Och tikarna går till hanhundarnas gårdar och frestar, vänder ändan till så hanen kan slicka dem, då är det inte lätt att vara hane.
Även unga Boy springer runt och luktar, ibland står våra tre hanarna tillsammans vid samma kisspöl och drar in dofter. Mycket handlar om den doft tiken ger från sig och lämnar som hanarna sorterar.

Tänkte ta bilder på tikarnas kärleksbestyr, men inte, när jag kommer ut med kameran blir jag intressantare, de läser mitt agerande, förknippar denna med att vi ska ut i marken och vill följa med, kameran ger samma signaler som bössan, och det går över annat.
(Se bild under Aktuellt)
Vinterbild

alt

Fler artiklar...

Sida 8 av 269

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>