Smedmästarens Blogg

Ekipagets kvallite

2020-01-04 Åter har Mats Eliasson med Smedmästarens Mollie visat klass, fick andra placering med ck på helgens segrarklass prov på Stensnäs. Ytterligare ett resultat som visar ekipagets kvallite till flera andra tidigare meriterade starter. Mollie är inte bara en provhund utan används på jakter under säsongen som stötande och apporterande hund.
Och vi på Smedmästarens gratulerar och glädjer oss över framgången.
Även grattis till övriga pristagare!

Mollie är helsyster till våra tikar Smedmästarens Tanja (Nelly) och Smedmästarens Ila men i olika kullar, där flera visat bra resultat i denna kombination.

(Se bild under Aktuellt)
Arkiv bilder 
Mats med sina hundar                                                               Mollie
alt alt 

Ser rörelser

2020-01-03 Jakt på egen mark, vi var det antal skyttar vi vill vara samt hundförare.
Vi hade förhoppning på vildsvin som vi haft på marken de tre gånger vi tidigare jagat i höst,
men även på dovhjortskalv om chans fanns, för de ingår i arrendet.
Det blev en fin jaktdag vädermässigt om än något blåsigt, vi är i vintermånaden januari men det är grönt på fälten, gräset växer och kylan och snön lyser med sin frånvaro.
Den första såten var avjagad, själv hade jag tre rådjur som passerade, två kom tidigt, sakta vandrade, stannade och lyssnade, märkte mig inte, kom tjugotalet meter från mig helt lugna.
Det tredje kom med fart driven av hundarna, kom samma väg som de andra. Rådjur har vi bestämt i jaktlaget att inte skjuta, tycker vi har få och de kan få vara. Men varken vildsvin eller hjort visade sig.
Det hade gått relativt fort så vi bestämde att köra vidare, vänta med den traditionella korvgrillningen till efter avslutad jakt. Nytt område, lottning av pass och utsättning, själv hade jag en bit att gå, väl framme vid tornet, stoppar jag skott i bössan medan jag ser rörelser ute på ett hygge. Flera dovhjortar, några står stilla andra går iväg, för att snart på rad springa ut över hygget, mot det håll hundföraren skulle gå in. Det tar ett tag innan hundar har kontakt med vilt, troligen då hjortar, flera observationer rapporteras, skott hörs, kalv skjuten. Andra hjortar bryter ut lämnar såten, fyra på rad passerar springande länge ut på hygget framför mig, passerar även de utan chans till skott.
Inte mycket hände i första såten men här i andra var många hjortar, och det är en annan känsla när man vet att det finns jaktbara djur i såten, flera hade fått se och haft djur inom håll, och även om man inte får skjuta är det en upplevelse att se dessa vackra djur nära sig.

Dagen avslutades med planerad grillning och nu fanns det flera som berättade vad det fått uppleva, alla förhoppningsvis nöjda med dagen.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Gott Nytt År

 

Gott Nytt År!

2019-12-30 Nu har parning mellan Smedmästarens Ila och vår engelske import Saxaphone Appollo kallad ”Boy” gjord. Nästa steg blir att konstatera om hon är dräktig vilket är vår förhoppning.

(Se bilder på dem som unga samt under Aktuellt)

Ila                                                                                               Boy
alt alt

Tackjakt

2019-12-28 I dag var det tackjakt för oss som hjälpt till med våra hundar på roughshooting på Trolle-Ljungby. Vi var totalt sex personer inkl. godsets folk. Tanken var att ta några mindre såter, och några dammar på änder. Det blev inte så mycket med att gå med hundarna, mera att stå för, där andra gjorde att vilt kom för bössan. Och skjutandet för min del kunde varit bättre, men en trevlig dag i bra väder, med en lunch i fält på grillad korv.
Skulle tagit några bilder, men idag ville inte kameran, av någon anledning var batteriet helt tomt, därför blev det inga.

(Se bild under Aktuellt)
Tar en bild från gårdagen där den nedgående solen ger en effektfull belysning på en byggnad.

Allt noga förberett

2019-12-27 En jaktdag med stora förväntningar på vildsvin med Jonas som jaktvärd, men det blev inte som planerat.
Mycket folk var samlat, allt noga förberett, kartor med utmärkta pass och var bestämda till skyttar alla i torn. Tidig samling med genomgång med tonvikt på säkerhet och inventering hade sagts att där fanns gott om vildsvin, vilket höjde förväntningen inför jakten.
När alla var på plats, gick hundförare in på olika platser i såten, skott small men det gällde räv vid tre tillfällen.
Större galt rapporterades om, men den tog sig ur såten, och det var flera som sett den.
Så kom rapport om att ett vildsvin fällts, låg på platsen, några hade sett gris men inget mer hände.
Var fanns grisarna var frågan som jaktledningen ställde sig vid lunchen, medan vi åt grillad korv i marken. Men vi hade mera mark att jaga av och där måste de vara.
Ny utplacering av skyttar, när det var gjort gick hundförare in, några skall hördes, någon skytt hade hört troliga grisar men det stannade vid det.
Hade själv rådjur i pass vid två tillfällen, men inte skjutbara djur och även hare.
Men jakt är inte bara skjuta, utan en social sammankomst, som avslutades med viltparad.
En trevlig men kall dag ute i naturen med människor med samma intresse.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Träna sök

2019-12-26 Går och träna sök med unghunden Robin, som nu har ökat i intensitet och fart.
Det är i en gräsmark, med fortfarande på vissa ställen hög undervegetation som intresserar henne att söka i. Jag tycker det blivet bättre för varje gång, mera självständigt men ändå i bra kontakt utan signaler. Har med tidigare unghundar jag haft åter fått se samma beteende med Robin som med de andra. Och då tänker jag på intresset för sork, som gör att det blir stopp med huvudet in i någon större tuva med markering att här finns något. Något som senare brukar avta när annan vittring med vilt tar över. Brukar säga sök vid dessa tillfällen och då släpper hon och söker vidare. Jag brukar avsluta med någon kastad markering med någon dummy.
Hon gillar detta, sitter fint utan kommando, förstår vad som är på gång, väntar tåligt på besked att få hämta, på order full fart och finner ofta snabbt och med fart in, håller i bra grepp, får dummyn i handen, och släpper på loss. Detta har vi tränat på och det sitter på plats.
Det blev en stund i marken till glädje för oss båda.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vattnets porlade hörs

2019-12-25 Tar några hundar i bilen kör mot skogsområde med bok och blandskog.
Ställer bilen och vandrar på skogsvägar i ett kuperat område, det myckna regnandet märks tydligt ute i marken. Klint på vägar med vattensamlingar. Där vi går är det bergigt med mycket sten och berg i dagen, och slutningar från högre belägna platser, nya bäckar har bildats där vattnets porlande hörs, när vattnet söker sig mot lägre platser, ibland små forsar med skummande vatten.
Detta ger liv i landskapet, och för mig är vatten i rörelse något som tillför naturupplevelsen.

Vi fick kontakt med två rådjur, och bilder, såg även två dovhjortar på avstånd, innan vi åter är tillbaka vid bilen för hemfärd.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

God Jul

2019-12-23 Vill önska alla läsare som besöker vår Hemsida/ Blogg. 


                              En God Jul!

alt

Fler artiklar...

Sida 9 av 320

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>