Smedmästarens Blogg

Både skal och nöt

2022-09-25 Vi är i en tid då valnötterna släpper från trädet och hamnar på marken, särskilt vid hård blåst och regn, men inte som de brukar utan med det gröna ytterskalet som inte öppnat sig. Nu ser flertalet ut så och Rita får stå och skala med kniv. Som vanligt är det många som vill få del av nötterna, inte bara ekorrar utan även svartfåglar som råkor, kråkor skator och kajor. Ser hur de lämnar trädet flygande med nötter i näbben.
Enligt vad vi bedömer är det mindre nötter i år, Rita går flera gånger om dagen och försöker rädda det som går med skyffel och räfsa för att samla i blå mindre backar för senare rengöring.
Även hundarna är intressenter av nötter, vi har större buskar med hassel där nötterna även faller ned, hundarna söker och man hör hur de knäcker och tuggar i sig både skal och nöt.
När Rita samlar har hon fått hjälp av Nelly som kommer till henne med nötter i munnen, ställer sig framför och lämna av, för att åter söka och leverera.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sett den ofta

2022-09-24 En fågel som häckat i en av våra holkar i år är svartvit flugsnappare en insektsätande fågel. En hona har visat sig i trädgården långt efter att ungarna lämnat holken, men som flera av de insektsätande fåglarna lämnar den oss i aug. - september för flyttning till tropiska Västafrika. Har sett den ofta men inte lyckats få flera bilder, när den snabbt förflyttar sig bland träd och buskar. Hanen som kommer först på våren har sedan länge inte varit synlig.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

I ett sumpvatten

2022-09-23 Ny större andjakt i närområdet, är med som apportör med idag fyra hundar som jag turas om med att få apportera, använder två i taget.
Olika antal apporter från de olika platserna som jagas av. Hundarna heta, någon går iväg utan kommando, inget jag gillar, men de vet vad som gäller och i konkurrans tar de sin chans. Som vanligt trevliga människor och mycket körande mellan de olika områden, som avbryts för lunch o fika. Åter ett behagligt väder med svag vind. Vid sista jakten för dagen kom två av mina hundar Boy och Ila ned i ett sumpvatten med grön yta och svart dynga, såg inte vackra ut. Blev att jag körde till sjön efter jakten för att på lämplig plats, låta hundarna bada av det värsta, kastade en dummy till varje hund så de fick en simtur i det rena vattnet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

En hona

2022-09-22 Hade tagit bilder på en blå hane av bågrön mosaikslända i slutet på augusti och lagt in bilder på denna.
Men nu fått nya bilder på en hona som till färgen är grön och brun. En vacker större slända som när man väll funnit den är orädd och tillåter att man kan komma nära.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

Som en kolibri

2022-09-21 Vi har mitt på dagen under några varma soliga dagar kunnat få se en större insekt flygande som en kolibri, stå stilla i luften och med sin sugsnabel suga nektar från blommor på en budleja buske. Har stått där och fått bilder för någon dag sedan nu i september på denna större dagsvärmare.
Detta bl.a. går att läsa:
En brun och gulbrun, dagaktiv humlestor svärmare med mycket kraftig kropp. Den uppträder regelbundet i Norden som migrant och hittas i blomrika trädgårdar i augusti vissa år.
Större dagsvärmare har i Sverige uppträtt som årlig migrant först från 1994 och framåt.
Arten migrerar varje år söderut under vintern. Den fullt utvecklade insekten har en vingbredd på mellan 45 och 50 millimeter.
(Se även bild under Aktuellt)
alt alt

 

 

Lyckat resultat

2022-09-20 Rödstjärten är en insektsätande fågel, som flyttar i aug – oktober till Västafrika.
Vi har haft dem häckande i trädgården i en speciell holk med större öppning med lyckat resultat. Det har skett i konkurens av andra fåglar som söker samma föda. Troligen samma fåglar som fram till nu uppehållit sig här, flera ungfåglar och äldre med ny fjäderdräkt.
Sitter gärna högt spanande efter byten, för att snabbt dyka mot marken fånga och återgå till sin högre position med sin darrande stjärt. Om våren ett väntat trevligt återkommande, under nu flera år.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Alla stadier

2022-09-19 Nypon med namnet vresros är en vildväxande rossort som lämpar sig för att planteras i häckar. Vid andjakten för någon dag sedan kom vi till en plats med en längre planterad nyponhäck med alla stadier från blommor till stora röda nypon som lyste på långt håll.
Borde vara mat för fåglar men även värda att plocka och använda i mat eller dryck med sitt stora innehåll av C vitamin. Även växtens växtsätt ger ett skydd för det vilda och säkert attraktivt för insekter. Dessa nypon är betydligt större än de vilda nypon vi påträffar ute markerna.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

I röda färger

2022-09-18 Från gårdagen: Olika arter flög kortare stunder, satte sig både högt och lågt. Det är bara att ha tålamod och vänta tills de sätter sig, för att då försöka finna dem och komma på lämpligt fotoavstånd och ibland lyckades jag.
Flera mindre ängstrollsländor satte sig på vägen eller på växtdelar, torrgrenar mm, spejande eller vilande. Olika arter lika varandra i röda färger, som flyger även fram i oktober vid lämpligt väderlek.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 9 av 418

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>