Smedmästarens Blogg

Mindre fåglar

2021-10-04 När jag varit ute i marken med Aya har jag sett mindre fåglar på avstånd som flög från träd ned på marken. Tyckte det var intressant, tog mig dit med kamera och större objektiv, såg att det främst var gulsparvar, men även pilfinkar, talgoxe och bofink. Fåglar som är frö och insektsätare, som höst och vinter samlas i flockar och drar omkring i det öppna landskapet.
De fann sädrester där tröskan missat i kanten, vilket dessa fåglar utnyttjade, och det var en ständig rörelse bland dem.
Hade kört på lämpligt avstånd med bilen, satt med stöd och kamera i det öppna fönstret. Efter ett tag kom fåglarna tillbaka och accepterade till viss del bilen och jag kunde ta dessa bilder. Allt medan Aya låg och sov intill mig på golvet vid framsätet.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Mot det torn jag sitter i

2021-10-03 Under gårdagens jakt i andra drevet fick jag möjlighet att se hur en äldre hjort beter sig med folk och hundar i såten. Får först höra på radion av en hundförare att det finns en skovelhjort i såten, en av oss inte skjutbart djur. Några minuter ser jag den på avstånd i yngre tallplantering, ser en öppning i hjortens färdriktning, är bered med kamera men den kommer inte fram, har stannat. Båda hundförarna är på varsin sida om där jag såg den men hundra meter från den platsen. Då visar sig hjorten igen, kommer rakt mot det torn jag sitter i, inte stressad utan lugnt, tar bilder, går förbi men stannar och lyssnar, ser att hundförarna kommer mot varandra och pratar. Efter någon minut vänder den in mot det håll jag först såg den, har gått i en halv cirkel, stannar vid en ensam stor äldre tall i planteringen, ser då endast hornen. Säger på radion att han finns där, och en hundförare går mot platsen ser även han hornen. Då vänder hjorten mot mig igen, hoppar över en stengärdsgård in i busksnår och skymtar honom när han nu passerar mig i ryggen, delvis helt skymd av växtligheten, innan han går in i större skog. Dessa större dovhjortar är fredade på vår mark, finns han här kan han klara sig!
Det känns bra att få se fina djur utan att behöva skjuta, han hade varit ett lätt byte från min position, men jag fick en upplevelse och bilder, och detta är orsaken till att ha jag har kamera med mig, för allt kan hända, så jag var nöjd.
(Se bild under Aktuellt)

Kommer mot mig                                                                      Passerar

alt alt

Vänder bort                                                                               Kommer åter

alt alt

Det blev så

2021-10-02 Första gemensamma jakten på egen jaktmark, två hundförare, sex skyttar kunde varit fler men det blev dessa som ställde upp.
Ett fint jaktväder lagom vind, mulet och vi slapp regn. Vi hade förväntningar att få se dovhjort, vildsvin, rådjur och räv. Och det blev så, och det blev skjutit det som var överenskommit, en dovhjortsspets samt räv.
Jakt är inte bara skjuta, utan en social sammankomst med lika sinnade, som uppskattar hundarbete, se vilt, få uppleva spännande situationer och vara ute i naturen.
Dagen avslutades med att grilla korv, uppskattat att äta gott och få språkas vid.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sitter på stenar

2021-10-01 Längs med vår oregelbundna kust med öar, vikar ofta med mycket sten och närmst land grunt vatten har blivet ett lämpligt område för flera vatten beroende fåglar.
En fågel art som man ofta stöter på är hägrar, de finner mat i det grunda vattnet, sitter på stenar och bevakar området troligen småfisk och mindre djur. Är helt beroende av öppet vatten och vid isläggning samlas de i flertal där vattnet är i rörelse och hålls öppet.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Blir överraskad

2021-09-30 Jag och Aya är och går på ett stubbfält mot kvällningen i grådis, i kanten finns en högre avgränsning mellan fälten med sten, buskar och träd. Vid detta finns det liggsäd som inte skördats och Aya söker runt i detta. Då kommer en större vit fågel strax över buskar och sten, helt nära framför oss, Aya stannar och ser efter den, och jag som har kamera blir överraskad och tar inte bilder förrän den hastigt var långt borta när jag ser att det är en blåkärrhöks hane nästan vit med svarta vingspettsar, flygande lågt några meter över marken.
Ingen vanligt påträffande av denna fågel, troligen även den på flyttning.
Man brukar säga att hundar ser dåligt, det stämmer när det inte är rörelser, kunde se att Aya såg människor som gick på mer än tvåhundra meters avstånd, även i dåligt ljus, stannade och såg efter dem. Liksom fåglar som på längre håll flyger ser jag att hon följer med blicken.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Snabb förvandling

2021-09-29 Bläcksvamp är en svamp som växer i täta grupper, först vita koppar med gulbruna fjäll. Är i denna fas i utvecklingen en god matsvamp, rätt tillagad.
Växer på gräsmattor, komposter och vägrenar och vi får ibland exemplar i trädgården. Men som har en snabb förvandling, när hatten släpper från skaftet färgas undersidan skär som snart övergår och blir svart. Och efter någon dag finns endast svarta slemmiga rester kvar av svampen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Hon kämpade på

2021-09-28 Det går framåt med Aya, hon visar ett stort jaktligt intresse, har kommit i flera kontakter med fasaner som hon spontant respekterat, detta då över förväntan.
Visar upp sök med fart ute i marken och tar för sig på ett lovande sätt, som gör att jag känner mig nöjd. Och respekterar mina signaler med pipan.
Apporteringslusten är stor, och något hon gillar, har börjat träna med två markeringar och även det löser hon. Kommer till mig med fart, håller utan att lägga ned, får alltid i handen släpper på order, men håller mer när det är vilt, då får jag ofta ge dubbel kommando.
Vi har mycket sparvar i trädgården, större flockar som hittar mat på marken, dessa gillar Aya att köra upp.
Hon vill gärna med i bilen, när hon är på golvet vid framsätet kopplar hon av, lägger sig för att sova och är inte uppe i sätet, men lämnar inte henne ensam där längre stunder, hon är ju bara en valp.
Men som unghund är hon intresserad av spillning från fågel, hare och hjort, försöker att säga nej, men det går fort och säkert inget som hon inte mår dåligt av, kanske ett behov som krävs för tarmfloran och hittar alltid något att tugga på.
Vi går våra rundor i olika marker, kom tyvärr i höga nässlor med henne, hon kämpade på och följde efter mig. Men blev rejält nästlad, främst i tassarna, hade väldigt ont lång tid efter detta, gnydde och fick ingen ro, dumt av mig, hon har lärt sig något, ser nu att hon försöker att undvika dessa nässlor, detta var inte bra.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Intresserar alla

2021-09-27 Det var bestämt att hålla en mindre familjär jakt på änder.
Jonas, Katarina och barnen Vilda o Froste samt två kompisar till Jonas.
Det är trevligt att man får göra detta med barn o barnbarn, en mera social träff i något som intresserar alla. Även om utfallet på jakten inte blev i den omfattningen som man hade hoppats så gjorde vi detta tillsammans. Vem tänkte på detta när de var små och man bar dem på armen, att jag senare skulle jaga med dem som vuxna, inte jag i alla fall.
Att jakt och hundintresse är något vi inom familjen uppskattar, och som nu överförts på barnbarnen är till allas vår glädje.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Fler artiklar...

Sida 9 av 388

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>