Smedmästarens Blogg

Står vatten på fälten

2020-04-28 Inte långt från vår bostad finns ett område där det står vatten på fältet runt ett uppgrävt område med djupare vatten. Platsen har namnet Bjerstedt kurra, som är förbundet med diken som når till havet, en plats som är intressant för olika fåglar. Brukar varje år vid några tillfällen besöka platsen.
Tar mig genom skog över taggtrådar ut på betesmark för att i skydd av större områden med snår av bl.a. slånbuskage försöka komma nära vattnet utan att tidigt bli upptäckt.
Får se fyra grågäss som simmar på det uppgrävda djupa vattnet. En gräsandshane syns bland stenar ute i det vattensjuka området. Plötsligt sticker det upp ett huvud bakom stenar, ser det är en hane av gravand, tänker att de har kanske ungar, men strax lyfter två gravänder och drar iväg. Två hägrar flyger över området, hade nog varit någonstans i det grunda vattnet, flyger gör även grågässen och vipor syns flygande.
Hade hoppats få ser något mer i fågelväg, men när jag går tillbaka får jag foto på en lärka i en buske, alltid något.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

 

Kommit fram en växt

2020-04-27 Har flera större stenar på tomten, en av dem har spruckit, och då har det bildats en längre spricka, i den såg vi för något år sedan att det kommit fram en växt, vilket visade sig vara en syren. Hur kan den växa och få näring under dessa förhållanden har jag undrat ett par år, men den blir större för varje år och nu i år har den bildat blomknoppar.
Vi har haft en längre period med torrt väder, vilket inneburet att den inte fått vatten uppifrån, men kan den ha så långa rötter i sprickan att den fått väta från marken, måste nog vara så annars hade den inte överlevt. Ska bli intressant att se hur stor den kan bli om den fortsätter att växa.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ovanligt mycket

2020-04-26 Tycker att vi sett ovanligt mycket humlor i vår, stora humlor som övervintrat och är drottningar som flyger tätt över marken letande efter lämplig boplats, har sett dem ute i ängsmarker, hyggen och på de gröna ytorna i trädgården även hur de söker i våra stengärdsgårdar.
Har flera av dem på våra blommande bär och fruktträd som med sina vita blommor lockar. Vi har flera olika träd, som får besök av dessa humlor och även några bin.
Humlornas ludna kroppar är effektiva pollinerare för samtliga växter, och insekter vi människor är beroende av, för utan dem skulle vi inte få något att skörda.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sökte kontakt

2020-04-25 Det blev som jag nämnde i gårdagens Blogg att vi lät Robin, halv systern, träffa valpen Filur.
Robin något tveksam när han med fart hoppade upp mot henne, och ivrigt sökte kontakt.
Efter ett par morrningar lugnade han sig, och då gick det bättre. Det tveksamma från Robin ändrades efter en stund, till att det var hon som tog initiativ till lek. Sökte honom och det var trevligt att se hur de i den gröna större busken lekte så grenarna gungade. Hon tog i så han rullade runt på rygg vid flera tillfällen, ett sätt av honom att visa underlägsenhet.
Hans första kontakt med äldre hund förutom mamma Ila, och han gjorde det bra, tyckte han var tuff, när Robin tog i. Efter denna övning kommer säkert Filur att sova gott.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Lagt en bra grund

2020-04-24 Nu har fem av Ilas valpar lämnat oss, till vad vi hoppas bra ägare, som har målsättning att få en trevlig familjehund och även en kommande jaktkamrat.
Vi tycker själv att vi lagt en bra grund för dessa valpar, har lagt mycket tid med det sociala, har haft dem i köket och de senaste veckorna har de varit ute mycket i omgångar.
I trädgården har de fått lära sig av allt som passerat på vägen, bitit och tuggat på grenar, buskar och allt övrigt de kommit åt. Kommit i kontakt med de andra hundarna genom att hälsa på dem genom galler i hundgården, möt olika människor mm.
Nu är det upp till de nya ägarna att ta tillvara det valpen har i sig och vad den redan lärt!
Och det är med blandade känslor, men vi vet att vid denna ålder är de mycket påverkbara och anpassar sig lätt till ny miljö, har stort behov av kontakt och aktivitet. En bra ålder att möta sin nya familj bestående av människor och hundar.
Vi har tillsvidare en valp kvar som vi väntar på besked när den nya ägaren till den kan komma och hämta.
Han får nu bekanta sig med våra hundar och som vanligt när vi har valp blir det vår yngsta, Robin som först får lära känna honom och förhoppnings börjar de leka.
Det var flera möten mellan valparna och hönsen, tar några bilder på det.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Det hade gått fort

2020-04-23 Andy vår springer spaniel har inte mått bra en längre tid, vi har varit hos veterinären och han har gått på olika tabletter mot värk, eftersom vi uppfattat han hade smärta i sina leder. Och därför inte kunnat vara med på jakter under hösten.
Men det har gått bättre i perioder, men för några dagar sedan, verkade han slö och inte hade den fart han normalt har när allt är ok. Rita hade nämnt vid valpbesiktningen att vi kommer med en hund som ni får under söka, på kvällen hjälptes vi åt att ta tempen som visade ingen feber, han hade spytt upp mat och bajsat under dagen.
Sent på kvällen innan läggdags var Rita ute med honom och åter bajsade han.
På morgonen fick vi en chock, Andy låg död i hundboxen, det hade gått fort, inget vi kunde anat kvällen innan, man anklagar sig själv att vi inte kom till veterinären, men det hade varit mycket med folk och valpar under ett par dagar, och lätt att skjuta på det.
Vad som förorsakade hans död vet vi inte och kommer inte att få veta det heller.
Andy blev 9,5 år.
Vi får minnas alla de bra stunderna med honom, en hund med mycket jakt och fart när det skulle vara, annars lugn och fin i flocken, en bra apportör på land o i vatten. Det som var mindre bra får läggas till sidan och då tänker jag på när det var mattid då blev det en annan hund, gnällde och sprang runt och gav ljud ifrån sig, vilket han gjort från det vi fick honom, var då knappt 6 månader, försökte få bort det men lyckades aldrig helt, ett problem från en dålig start i livet enligt vår uppfattning.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vart tog den vägen

2020-04-22 En händelse, jag och Rita var ett ärende, där jag satt kvar i bilen medan Rita uträttade det. Utanför bilen på en sida var det ett nyschaktat område, vilket jag kunde se över. Då såg jag en fågel som jag direkt kände igen, det var en mindre strandpipare som sprang förbi, satt och såg på den, när den var en bit bort, såg jag ytterligare en. Då kom en kråka och gick nära dem, då kom tankar på att de kanske redan lagt ägg, som kråkan var ute efter.
Hade ingen kamera med, utan beslöt att senare köra dit, vilket jag gjorde, satt en timme i bilen och spanade, men inga fåglar var synliga, körde då hem.
Dagen efter funderade jag på att chansa, om de skulle bli synliga, hade inte tidigare bilder på dessa fåglar, vilket jag hade velat ha. Kör mot platsen, är helt nära när det ringer, kör till sidan på den plats jag tänkt stanna, svarar och pratar i telefonen, som gällde intresse av valp.
Då rör något sig helt nära bilen, ser två strandpipare så nära som på fem meter, kommer gående mot bilen, avbryter samtalet, med att det händer något som jag måste ta tag i.
Måste slå på ström för att få ned rutan, fåglarna helt oberörda när jag får upp den större kameran, och tar bilder, följer den ena medan jag fotograferar, den stannar plockar sig på bröstet, går sedan iväg. Ser efter den andra, men ser den inte någonstans, den första har kommit bort en bit då den flyger och landar längre bort. Sitter länge i bilen för att se om den ligger någonstans, söker av marken med kikare, men ser inget. Har många frågor som inte blir besvarade, var kom de ifrån, var de där eller kom de flygande, kan den ena ligga på rede bland de många mindre stenar som ligger i dagen, och var svår att upptäcka, vart tog den vägen? Marken var av den typ som tilltalar dessa fåglar och kan inte utesluta att de försöker häcka här.
Sitter länge i bilen men inget intressant kommer fram, så jag nöjer mig med de bilder jag fick och är väldigt glad över.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Utan att lägga oss i

2020-04-21 Som jag berättat i tidigare Bloggar, så har våra dvärghöns och de äldre hundarna, en relation med respekt för varandra, tolererar varandras närvaro.
Vår tomt är uppdelad i två delar, med ett nätstaket och grind, som ofta står öppen.
Hundarna får inte gå in genom grinden till det vi säger hönsens sida och det fungerar.
När vi befinner oss på andra sidan grinden, där hönsen går fritt, samlar sig hundarna vid grinden vill ha koll på oss, sittande eller lägger sig. Sån pli har vi inte på hönsen, som gärna går in på hundarnas sida, ser hur hundarna flyttar sig när det kommer höns och vill passera grinden, någon halv meter från dem. Vi har olika raser i olika voljärer och turas om att ha dem ute, och alla vill gå ut genom grinden och vi tycker det är ok och bara trevligt.
Men när det kommer nya hundar med ett annat beteende märker hönsen direkt detta, så har det varit med Robin, som fortfarande visar intresse, kan sitta långa stunder och bara följa dem, väl medveten om att de rör man inte.
Och nu den senaste veckan har valparna visat hönsintresse, vilket påverkar även hönsen, ett intresse från valpen som de inte är vana vid, inte speciellt rädda men avvaktande.
Vi har låtit dem lösa sina kontakter, utan att lägga oss i, och ingen skada är skedd på någon part, men intressant att följa hur valparna nyfiket söker kontakt med dessa för dem annorlunda varelser, både med försiktighet men även framåtanda.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Fler artiklar...

Sida 9 av 331

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>