Smedmästarens Blogg

På sitt sätt

2018-08-15 Nu när bockjakten på rådjur närmar sig, är det de större bockarna som troféjägarna är ute efter. Rådjuren som nu är i slutet av parningssäsongen. Där ofta bockarna inte är i bästa kondition, har haft annat i tankarna än att äta.
Därför i dessa jakttider är stora horn en nackdel, de blir eftertraktade troféer.
Så tänker inte rådjuren själv, ett större horn, ger fördelar i konkurrensen om hondjuren och kan skrämma iväg en rival utan strid.
Därför om man kan hjälpa till med att förstora huvudprydnaden med annat, vilket är vanligt bland hjortarna, kan det imponera på hondjuren.
Har bilder på en råbock som har samma tankar och skaffat ett förstorande av sina horn på sitt sätt, bilden tagen sent efter att det börjat skymma. 
(Se bild under Aktuellt) 
alt

alt

Härliga minnen

2018-08-14 Hade besök av riktigt goda vänner, en bekantskap som sammanfaller med våra hundar. För 17 år sedan fick vi kontakt. En intresserad valpköpare ringde och vi pratade cockrar och jakt en längre stund. En artikel om mig och våra hundar i en jakttidning, och träff med en från oss tidigare valpköpare ledde till detta samtal.
Detta resulterade i en tikvalp, Smedmästarens Sally som Thomaz och Suzanne Jansson från Öland köpte och som senare blev SEJCH och en ömsesidig kontakt etablerades. Människor med samma intresse för hundar, jakt och natur som funnit varandra och sedan hållit kontakten på flera sätt.
De har senare skaffat ytterligare tre cockrar från vår kennel, med olika intervaller, den yngsta Una 3 år gammal. Och ingår i familjens hundflock som under åren innehållet drivande hundar som taxar, för den typen av jakt.
Men nu även blivit ägare till en ny ras, en Jack Russel terrier valp som de nu med spänning lägger sin tid på, nytt och spännande men även annorlunda.

Många tankar finns om när vi vid flera tillfällen bodde över på Öland med stor gästfrihet och fick chans att träna på de öländska rapphönsen med våra pointrar. Inför kommande jaktprov, härliga minnen som ofta dyker upp. Även gemensamma jakter på ripa i de Jämtländska fjällen med ståendehundar och cockrar var tillfällen med högt värde med oförglömska minnen.
Och vid varje tillfälle vi träffas känns detta som en vänskap vi måste behålla i vår tid.
Tack för att ni finns, till allas vår glädje.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Ser det fint ut

2018-08-13 Den varma torra sommaren har gjort att andra växter har tagit över på det vi kallar gräsmattan. Gräset ser helt nedbränt ut och vi har inte vattnat det, och frågan är om det finns något liv kvar i rötterna.
Men närmast huset ser det på avstånd grönt och fint ut, men det är inte gräs utan ett ogräs som har en enda lång rot och ovan jord kryper den längs marken och breder ut sig runt en halv meter i varje planta. Namnet är trampört en av flera arter.
Där den växer kväver den allt eventuellt gräs, och detta vill vi inte att ska sprida sig vidare.
Den har många små blommor som sedan ger frön till nya plantor, allt blir som en heltäckande matta.
Ser att stora flockar med gråsparvar och pilfinkar, söker sig till trampörten vars frön är omtyckta.
Frågan är smälter de dessa frön eller bara för dem vidare?
Vi har försökt att samla ihop det gröna på varje växt, för att sedan dra upp hela plantan, vid torrt väder brister den flertalet gånger vid markytan. Men när det nu kommit regn lyckas man oftare få upp plantan med sin långa rot.
Men det finns tusentals, och krävs mycket arbete att begränsa framfarten, eftersom den ligger längs med marken tar inte gräsklipparen mycket av det gröna.
Men på avstånd och när det är klippt ser det fint ut.
(Se bild under Aktuellt)
Trampört
alt alt

 

Ett trevligt intryck

2018-08-12 Har nu en tid, när jag varit och kört i odlingslandskapet, tyckt att det ser fint och nystädat ut på flera fält. Säden tröskad och gula släta stubbar, utan halmrester bara stora runda balar utspridda på stubben, allt tillsammans ger ett trevligt intryck i landskapet.
Stannar till en morgon när det första ljuset tränger fram bakom mörkare moln och i förgrunden dessa fält, jag tyckte det var vackert!
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                                                         alt                 

Andra tranor

2018-08-11 Går upp tidigt, kör en runda upp mot skogsområdet norr om oss.
På ett fält strax intill vägen går nu ett tranpar med större ungfåglar. Tanken kommer, kan det vara två tranpar i området, för de jag såg senast hade inte någon unge med sig.
Har svårt att tänka mig att de skulle lämnat ungarna ensamma och själv flugit iväg.
Tranor håller ihop i familjen och flyttar tillsammans, därför tror jag detta är andra tranor.
När jag kommer närmre går de iväg och en bit ut på fältet lyfter de tillsammans.
Så kan det troligen bli, några lyckas får fram ungar, andra misslyckas, så är livet för de vilda djuren.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Vilka stora horn

2018-08-10  Körde förbi ett fält med Highland cattle och förundrades över hur de såg ut.
Och blev överraskad över vilka stora horn dessa kor har, tog ett par bilder på de närmsta djuren. En boskap som härstammar från Skottland, tål kyla pågrund av sin kraftiga päls och äter växter som annan boskap ratar. Har ett värderat kött av högsta kvalitet, och ger mjölk med mycket smörfettinnehåll. Är lugna och beskedliga, men skyddar sina kalvar väl.
Bilder på kor.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Går upp i vind

2018-08-09 Det blev idag en stund med de yngsta hundarna, var på jaktmarken.
Kan gå längs en väg och kasta ut dummys på ett hygge, medan hundarna sitter i anslutning till bilen väntande tills jag kommer tillbaka. Kastade ut två på olika platser samtidigt till varje hund.
Hygget har blivet en större utmaning att söka i, den ojämna för planteringen maskinberedda marken med djupare fåror, där det nu växer upp olika växter och buskar som ökar svårigheten.
Dummyn kan hamna i dessa fåror och lämnar inte samma vittring som när de ligger öppet. Kan konstatera, att när de väl kommer i rätt vind, känner de den på längre avstånd, kastar runt, går upp i vind och lokalisera dummyn.
Tränar alltid på korrekta avlämningar, hålla fast samt loss på kommando.
Boy som är yngst gör ett lika bra arbete som de några år äldre, med utmärkta avlämningar.
Efter denna övning, blev det att åka till sjön, lågt vattenstånd, inte simdjup i början, två längre apporter var, och jag nöjde mig med det.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En tradition

18-08-08 Jaktmöte inom jaktlaget med träningsskjutning på löpande vildsvin på korthållsbana. En trevlig och nyttig aktivitet inför kommande jaktsäsong.
Att vi även då äter god mat och dryck gör saken ännu bättre. Vi diskuterar jaktlagets tankar som finns framöver, på olika plan inför den kommande jakten.
Flera jakthistorier kommer fram och leder till gemytliga skratt, i ett trevligt umgänge.
Det har blivet ett återkommande tillfälle att umgås under dessa former som nu börjar bli en tradition, som vi gärna vill bevara!
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 9 av 281

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>