Smedmästarens Blogg

Från mitt gömsle

2020-07-26 Tar idag bilder på rödbena, en vadare som jag tagit bilder på från mitt gömsle.
Dessa olika vadare har jag under åren varit mycket intresserade av, och om man finner rätt plats där de uppehåller sig, nu på sensommaren då de flesta av är på väg att flytta passar det bra att fotografera från gömsle. Men de stannar och rastar någon eller några dagar och då gäller det att ha turen att vara på plats, men som jag upplevt har det funnits nya arter att se, varje gång jag besökt denna plats.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Från vår uppfödning

2020-07-25 Att få besök av valpköpare är alltid trevligt, att se hur det utvecklat sig mellan hund och förare, höra deras omdöme om sin i detta fall fem månader unga hund, Smedmästarens Filur en valp i senaste kullen mellan Ila o Boy och halvbror till Robin.
Allt är intressant när man är uppfödare, gärna positiva saker men även om man tycker något annat. Synintryck är det första som når en, får se en vacker hund med slät glänsande päls, med ett trevligt sätt, blir efter en stund lekkamrat med Robin och det går med fart i trädgården. Hade varit och fått handledning i den allmänlydnad som måste finns på varje hund. Var positivt inställda hur han klarar detta och hade fått beröm för hur han agerade. Men det finns alltid många frågor och vi försöker besvara dessa så tydligt vi kan, även visa praktiskt hur jag tränar stanna, med röst hand och sedan tillägg med signal på pipa. Saker som är viktiga för framtiden, att valpen lär sig detta tidigt.
Visade även med våra hundar apporteringsövningar, och användning av pipa med stopp signal mm. Det blir ofta för mycket råd och anvisningar som föraren måste smälta, men med intresserade valpköpare som lyssnar och tar till sig, hoppas vi att det gett dem inspiration att fortsätta på den väg de startat. Och som vi påpekar, är det familjen som på ett konsekvent sätt måste lära sig för att kunna påverka sin hund på rätt sätt mot den målsättning som de har. Ämnet finns, nu är det upp till dem att klara sin del, och vi är glada över att fått se en valp från vår uppfödning som har det, vi själv önskar.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Att samlas vid

2020-07-24 Vatten är något allt levande är beroende av, och speciellt sötvatten för att dricka.
Vatten blir något att söka sig till vilket man ser när man sitter vid ett vatten som detta och betraktar det som hela tiden sker vid eller omkring från ett gömsle. Det är som en naturfilm på TV spelas upp framför en, finns hela tiden fåglar av olika arter i rörelse, simmande, flygande, vadande, vilande eller sökande efter mat, alla på sitt eget sätt, många försiktiga andra mera godtrogna men alla med egna behov.
Grågäss i grupper, samlas i ett hundratal, cirklar runt för att landa, dricka och vila, medan andra grupper drar iväg till troliga betsmarker för att beta, även andfåglar gör på liknande sätt, något som skapar rörelser. Ringduvor och skogsduvor kommer för att dricka. En ringduva landar några meter framför mig där jag sitter, ser sig omkring något förvånat på gömslet men sitter kvar en stund.
Men varje gång jag varit här har jag fått se nya arter av fåglar, några har jag tagit bilder på andra bara sett på avstånd. Men med så koncentrat med fåglar har jag fått många bilder tar i dagens Blogg bilder på några av dem.
(Se bild under Aktuellt)

Ringduva                                                                                   Skogsduva

alt alt

Bara att avvakta

2020-07-23 Efter att ha kommit i kontakt med olika fåglar på närmre håll genom att använda mitt påsgömsle, har jag tänkt att vid lämpligt väder prova igen för bättre bilder. Men dagarna har gått med kraftig vind varje dag, vilket inte gör det optimalt att sitta i detta som rör sig i vinden och gör fåglarna misstänksamma. Även om jag suttit med tät vass i ryggen som även den haft stora rörelser. Rent allmänt är det lättare att komma mindre fåglar nära och det gäller även vadare, där de minsta, grönbena och skogssnäppa som på denna plats först kommit inom bra kamera avstånd. Och har de väl närmat sig blir några större påverkade att det är lugnt och accepterar gömslet även de, efter några timmars väntan.
Så kom morgonen med lugnare väder, endast svag bris och då bestämde jag mig.
Tar mig till tänkt område sätter bilen en bit bort för att inte nämnvärt påverka.
Tar mina grejor och går, kommer till baksidan på vassen, går då försiktigt fram för att se, föra gången fanns tranor, vad finns idag. Genom vassen fastnar blicken på något större vitt, tar bilder, en ägretthäger bland flera gråhägrar. Men jag kan inte bli stående här, ser även stora flockar med grågäss i det grunda vattnet, måste fortsätta fram, fåglarna ser åt mig men står kvar och jag får fler bilder på hägrarna. När jag kommer ut från vassen lyfter gäss och hägrar, samt vadare och vipor. Vill komma närmre vatten kanten än förra gången, men vattnet har dragit sig tillbaka, en större yta är torrlagd mellan den skyddande vassen och vattnet, väljer en plats där jag kommer närmst, ser även gröna ytor där det var vatten vid förra tillfället som nu saknar det helt. Sätter upp stativ och kamera, placera ryggsäcksstolen med dyna. Och sist påsgömslet över kameran och tillslut över mig själv, nu är det bara att avvakta, kommer något intressant att hända, det är undran.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fjärilar flyger upp

2020-07-22 Har tagit med Robin till ett område med betesmarker med busksnår. Går då över de av kor betade fälten, Robin finns i ett nära område vid mig, ser när hon rör sig att mindre fjärilar flyger upp. Några är blå och försöker då komma nära för foto, efter att de flugit runt sätter de sig och då gäller det att söka upp dem. Ibland blir det mellan mig och Robin, men hon stannar på order och sitter stilla och stör inte fjärilen. Det blir några kontakter på olika fjärilar av arten puktörneblåvinge, samtliga är blå vilket betyder att det är hanar som flyger och söker en partner som mera dold finns i växtligheten. Honan går mera i brunt med mindre inslag av blått. Denna fjäril är allmän och den blåvinge man ofta kommer i kontakt med i vårt område, flyger i två generationer från maj till september.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En större växt

2020-07-21 En bekant hörde av sig om jag var intresserad av att ta bild på en större växt som han hade i trädgården, det var växten kungsljus. Uppträder på torr och stenig mark även i skogsmiljö som finns på denna plats.

Kungsljus är en stor, tvåårig ört, som blir upp till 2 m hög, med rak, hård stjälk, som avslutas med en lång smal blomspira. Växten blommar andra året.
Kan användas på många olika sätt bl.a. till medicinering mot olika krämpor, men i mindre mängd, för hela växten är giftig.
Mycket finns att läsa om dess användbarhet.
(Se bild under Aktuellt)

Något grått

2020-07-20 Sitter och följer en kärrhök i kameran som kommer inflygande över ett viltvatten, den närmar sig och är nu några meter över vattnet, flyger längs med en vasskant. Ser på hökens beteende att den sett något som intresserar den i vattnet, den svänger runt och kommer som tidigare längs vassen men nu strax över vatten ytan med hängande ben. Den går ned och tar fatt i något med fötterna i vattnet, något grått som kommer upp, men lyckas inte få det med sig, avbryter då och flyger vidare.
Först efter när jag ser på förstorade bilder tycker jag mig se en vinge och en längre hals, tänker då på en häger som ofta syns på platsen som på något sätt förolyckats och legat en tid i vattnet. Många gånger har man inte svar på vad man ser utan får anta, som i detta fall.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Min tveksamhet

2020-07-19 Har åter varit vid Levrasjön och den mindre bryggan med hundarna. De äldre för att de gillar att apportera i vattnet och det blir ett omtyckt avbrott i vardagen för dem. Inget jag behöver träna som tillför något, de kan detta. Men så har vi Robin, som uppför sig annorlunda och jag vet inte varje gång hur det ska bli när vi kommer dit.
Alla fem hundarna är på bettet, när vi går ned för slänten mot sjön, Bruno hetast vill vara före mig och får säga till honom och han backar. På närmsta delen på bryggan över land sitter två trollsländor, stannar och säger stanna till hundarna som väntar medan jag försiktigt tar mig närmre, får bild på den ena. Vi fortsätter ut på bryggan över vattnet, kraftig vind rakt in ifrån sjön, vågor som nästan når bryggans kant. Robin avvaktar halvvägs på bryggan, kastar första dummyn i medvind, ser att Robin sett och ser på mig, verkar intresserad, jag säger Robin och hon hoppar i vid det lägre vattnet, simmar ut i vassen och tar dummyn och är på väg in. Då kastar jag en ny vilket hon ser, då lägger hon sin dummy och lämnar den och kommer in, vill inte hämta den.
Alice har tagit den andra och Nellly får hämta Robins. Blir inte klok på henne och hennes beteende vid vattnet. Bryr mig inte om henne som sitter längst in på bryggan, låter övriga få varsin i medvid och en i motvind, Robin följer dem intresserat och kommer ut på bryggan. Har tanken att köra en runda till, kastar i medvind i vassen, vem hoppar i utan besked, jo Robin, hämtar och kommer upp på bryggan och lämnar i min hand, får då naturligtvis beröm.
Gör som jag tänkt, övriga få varsin, Robin har följt övrigas hopp och leveranser till mig. Alla utom Robin har fått tre apporter, kastar en till för att se, Robin känner att det borde blivet min tur och utan besked hoppar hon i och hämtar kommer upp på bryggan men släpper innan jag fått den i handen. Gör ingen affär av detta utan vi avbryter, det var åter något som gav förhoppning om att vattnet och Robin ska bli som med övriga!
Har tränat enbart med henne i trädgården några gånger, markeringar men även dolda apporter två åtgången. Stannar medan jag lägger ut, när jag återkommer ligger hon som ett rovdjur beredd på attack, säger hennes namn, med högsta fart hämtar och levererar i min hand, upprepar tre gånger och hon gillar detta och gör det bra!
Därför undrar jag varför allt blir annorlunda vid vattnet, från mycket bra på land till tveksamhet i mycket vid vattnet, har inget konkret svar. Men kommer att fortsätta, för hon kan allt och vet vad jag vill, men jag måste komma på vad det beror på, om hon känner som jag vid vattnet, kommer det att gå bra eller dåligt denna gång. Och min tveksamhet förs över på henne!
Att det som hände tidigare i år har satt sig så hårt är märkligt.
(Se bild under Aktuellt)

Robin på väg ut                                                                          Kommer med dummyn
alt alt

 

Fler artiklar...

Sida 9 av 342

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>