Smedmästarens Blogg

Ila har fått besök

2018-04-23 Ila har fått besök av en av sina valpar, Smedmästarens Bosse, som nu blivet 10 veckor och finns bara ett par mil från oss. Det blev att de började leka och valpen försökte dia men då sa Ila ifrån. Bosses ägare Thimmie tyckte att allt hade gått bra, och intresserad som han är har de tillsammans redan kommit en bit på vägen mot den tilltänka jakthund Bosse ska bli. Även vi tycker det såg bra ut, en trevlig framåt valp med mycket energi.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Helt oberörd

2018-04-22 Nu har den sista av Ilas valpar lämnat oss, kommer att hamna en bit upp i landet. Smedmästarens Billy Bob är även tänkt att få inriktning på jakt förutom som övrigt bra familjehundar.
Vi har haft förmånen att få ha honom som enda valp en vecka, och på så sätt lärt känna honom mera än övriga valpar. Vill gärna bära och hämtar och lämnar redan olika saker.

Och har imponerats av hans orädda sätt, ett par exempel. Ett var när Rita är med valpen längst ned i trädgården och räfsar, jag kommer körande mot dem med skottkärran med olika redskap, vilka hoppar och skramlar. Valpen står och ser mot detta för honom okända som kommer, men bryr sig inte utan springer och möter mig, hans reaktion var över förväntan.

Jag står vid skruvstycket i uthuset, med en större hammare slår jag loss lager och axlar till gräsklipparen, med då kraftiga smällar. Vem kommer in till mig, går under skruvstycket på bänken när jag slår, helt oberörd går han en sväng och lugnt ut igen.
Även detta tyder på stabilitet inför nya ljud, ett bra tecken på god mentalitet.
Vi uppfattar att alla valparna har det som krävs för att bi riktigt bra, men det är upp till ägarna, att se till att det förverkligas. Och vi har bara hört positiva besked från de tidigare levererade valparna i kullen.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Något var inte bra

2018-04-21 Nu när det blivet varmare och gräset har börjat växa, blev det till att åter byta plats på snöslungan som inte kommit till användning och i stället få fram gräsklipparen från motor garaget.
Då var det lämpligt att starta upp snöslungan som fick gå en stund, mycket för att remmar skall få röra på sig och komma i nya lägen, allt verkade ok!
Även gräsklipparen kom i gång, startade lätt, men när knivarna kopplades in förde den ett hiskligt oväsen, något var inte bra!
Förstod att åter hade det kommit in vatten i lagren som rasslade, inget annat att göra än plocka ned lagerhus, köpa sex nya lager och byta.
Flera timmars jobb, men det var tvunget!
Vad beror detta på, för det är andra gången.
Har försökt hålla rent under kåpan, varje gång spolat med vatten för att rengöra, men tätningarna som ska hindra vatten att tränga in är undermåliga och klarar inte att hålla vattnet borta. Får ransonera tvättningen under för lagrens skull, men då sitter gräs och jord kvar under kåpan med större risk för rost, bara att välja vilket som skadar minst!

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Nytt problem

2018-04-20 Har fått nytt problem med datorn och bilder, kan för närvarande inte överföra bilder från kameror till dator vilket blivet ett stort problem. Väntar på att en kunnig ska hjälpa mig, men befinner sig nu på resa utomlands
Tidigare fel var att programmet för bildbearbetning var blockerat, en ny utgåva att detta hade kommit och man ville att jag skulle köpa detta för 1000 kr för att få använda programmet i fortsättningen.
Vilket jag inte hade behov av, fick till slut hjälp med detta och vi installerade om programmet, och nu fungera det, i alla fall tills vidare.

(Se bild under Aktuellt)

alt

Blir tillgängligt

2018-04-19 När vårbruket är i full gång och lantbrukarna bearbetar jorden, passar det flera arter av fåglar som då kan finna insekter och frön, som kommer upp och blir tillgängligt.

Flera mindre fåglar som sädesärlor och lärkor söker på dessa ställen, och det är insekter de är ute efter. Dessa fåglar går, springer och hoppar på svartjorden, när man följer dem ser man att de finner ätbart.
Ofta i mindre flockar som tilsammans, vid olika tillfällen flyger upp, för att snart landa igen. Möjligen en träning för att vid fara göra det samma.
Nya bilder på dessa fåglar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Det ser gässen till

2018-04-18 På strandängarna vid Landön, har samlats flera hundra vitkindade gäss, liksom på flera andra platser längs med kusten.
Det är lågvatten och de finns även på den strand som där vattnet dragit sig tillbaka, medan större flock går och betar på det gräs som värmen satt fart på. Det är gäss hela tiden i luften några kommer andra drar iväg. De går tätt tillsammans och det fungerar som om en gräsklippare kört över den betade ytan. Gäss vill beta på kort gräs och här kommer det aldrig att bli högre för det ser gässen till.
Att så många gäss är samlade vid denna tid tyder på att flertalet av dessa inte kommer att häcka, troligen mycket ungfåglar från förra året. De par som häckar ligger och ruvar och då lämnar de inte sitt område utan bevakar sitt rede och sin plats.
Dessa gäss som inte långt tillbaka i tiden var något speciellt med att få se, har under de senaste åren ökat i ansenliga antal, ett tecken på att de anpassat sig och är mycket framgångsrika med att få fram avkommor efter sig.
Eftersom det inte finns jakttid på dem utan endast skyddsjakt vid skador på odlade fält, kommer de att fortsätta att öka, vilket inte uppskattas av alla.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Strid hade uppstått

2018-04-17 Är man ute i naturen så förr eller senare kommer man i kontakt med något intressant foto objekt.
Så blev det härom dagen, fick syn på avstånd, två fasan tuppar som bråkade med varandra, båda ville ha området för sig själv, och strid hade uppstått.
De var koncentrerade på var andra, brydde sig inte nämnvärt om att jag hade kommit nära, utan fortsatte. Jag tog många bilder och det syntes att de började bli trötta med öppna gap attackerade, parerade, hoppade de, med flaxande vingar och även någon fjäder lossnade.
De hade säkert hönor i närområdet och det gällde vem som tillslut skulle bli herre på täppan.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Spridigt sig

2018-04-16 Gick runt på baksidan, där större träd som björk, bok och några granar växer, för att se vad för vilda blommor som nu kommit fram. Under dessa träd finns till större delen ytor som körs över med gräsklipparen, med förhoppningsvis innehållande även gräs.
På några mindre ytor fanns violer i grupper, mörkgröna blad och blå blommor, lågt växande.
Fann även en grupp med vitsippor vid en björk, och även här svalört.
Flera gullvivor med endast ännu bladverk, och nu har det kommit in scilla, en hyacintväxt som finns i olika odlade former, har funnit i grannas trädgårdar men som nu spridigt sig in till oss. Naturligtvis syns här och i hela trädgården maskrosor som är på väg, men ännu bara gröna blad, men det lär inte dröja länge förrän även dess gula blommor kommer att synas överallt. Det är för mycket för att tänka sig att bekämpa dessa, men när vi hade kaniner blev det att man stack av dessa för just mat till dem.
Vi har på några ställen med större stenar och träd där inte gräsklipparen kommer till, bestånd av liljekonvaljer, och mera otrevliga växter som tistlar med taggiga blad kommer fram överallt, de försöker vi ta bort. Dessa kommer från fälten utanför vår gärdsgård, nya frön kommer med vinden och nya plantor uppstår.

(Se bild under Aktuellt)

Violer                                                                                        Vitsippor 

alt alt

Fler artiklar...

Sida 9 av 276

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>