Smedmästarens Blogg

De släpper blicken

2020-10-08 Det har blivet jakt träning med Boy och Ila ca en halv timma var, båda fick kontakt med fasaner, inte helt i närkontakt, men uppflog i deras närhet. Båda reagera som jag förväntat mig, stannar och ser mot mig, inte helt som jag vill att det ska vara.
Vill ju att de följer den flygande fågeln så bra som möjligt först innan de tar den frågande kontakten. Allt för att få så bra förutsättningar med markering på fälld fågel.
Men det blir så här när de vet att inget fälls, de släpper blicken på fågeln vad jag tycker allt för tidigt.
Det kan bara avhjälpas med att det fälls fågel över dem och de möjligheterna jag har att få göra det är inte stora.
Båda är hårt gående hundar som med kraft och vilja söker även i tuff terräng, får vara nöjd med den tränings möjlighet jag har med sådan lämplig mark.
(Se bild under Aktuellt)


Boy ser mot mig efter uppfloget
alt

Vill inte tänka tanken

2020-10-07 Hade tanken att köra till några ängsmarker och se efter champinjoner.
Hundarna står vid grinden och alla vill följa med, vet hur besvikna de blir som får stanna hemma. Så varför inte låta gamla Nana få följa med, bara hon och jag, hon kan gå med mig tänker jag. Det blir så, kommer till platsen där jag sätter bilen, går sedan ut på en betsmark.
Nana får röra sig fritt, efter en kortare sträcka ser jag att ett taggtrådstängsel som ligger ner längs marken. Ser att Nana springer över det men vänder och kommer mot mig och ska passera över igen, då händer det att hennes ena öra snor in sig i taggarna. Hon drar och försöker komma loss men lyckas inte, jag blir rädd att hon fastnar på flera ställen för där ligger en ytterligare taggtråd. Kan ta fatt i henne och lugna henne så det inte blir värre än det redan är, försöker böjd över henne med fingrarna få det att släppa men får inte loss det som sitter fast. Har en svampkniv i fickan, försöker med den skära, men den är inte vass, tiden går, hon är lugn och fin, kämpar med den kniv jag har och det tar tid innan jag kan få loss henne.
Tänker på vad jag skulle gjort om jag inte haft svampkniven på mig, hade en jaktdolk i bilen kanske hundra meter bort, men lämna henne för att hämta den och tro att hon lugnt skulle förstå och sitta stilla utan att snurra in sig mer, hade jag inte kunnat förvänta mig.
Vill inte tänka tanken hur illa det kunde gått.
Taggtråd är ett gissel för allt levande och tyvärr finns det överallt i markerna i våra trakter. Används inte, bara ligger eller hänger slarvigt i marken, rester från äldre avstängningar från kreatur som inte fyller någon uppgift längre.
Nana sprudlade av glädje, sprang i hög fart och hade hela tiden ögonen på mig, här märktes inte att hon närmade sig 12 år.
Fann en svamp och fick bild på en vacker höstblomma, där några låga exemplar stod spridda på ett mindre område.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Olika fiskande fåglar

2020-10-06 Tog för ett tag sedan bilder på en storskrake hona som sitter på en sten i Skräbeån. När man är där ser man ofta olika fiskande fåglar och flera är storskrakar som även häckar i ihåligheter i de större träd som finns i omgivningen. Såg hur en häger som stod även den på en sten i åkanten ta en större blank fisk som den hade visst besvär att hantera och svälja.
Antar att det var en blank mindre öring, fick tyvärr inga bilder på det!
(Se bild under Aktuellt)

alt

Ännu en tid

2020-10-05 Varma soliga dagar fram i okt. kan det ännu en tid komma fram fjärilar.
En fjäril som jag sett och fått bilder på är vinbärsfuks som varma somrar kan ge upphov till en andra generation i södra Sverige. Har under året sett dessa fjärilar passera över trädgården i snabb flykt och även varit i våra fjärilsbuskar.
Men bilderna är från de sista dagarna i sept.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Vår första jakt

2020-10-04 Vår första jakt med hundar på vår egen mark.
Hade den senaste tiden fått skador av vildsvin på de odlade fälten och betesmarkerna. Därför förväntade vi oss att komma i kontakt med vildsvin och kunna få bort några. Dagen började med bra väder inte det regn som var i prognoserna denna dag som skulle komma tidigt.
Det hade blivet manfall så vi kunde inte besätta tänkta pass. Två områden var tänkt att jagas, där förutom vildsvin och räv var en dov spets skjutbar.
Första såten några mindre drev inget på gris, olika dov och rådjur sågs på passen men inget skott hade avlossats. Med tanke på väntar regn tog vi nästa såt, även här kortare drev men inget vildsvin var synligt, även här dovhjort och rådjur. Hade blivet lottat till ett högt torn vid en inäga, först kom harar sedan en grupp med hjort som bröt sig ut från skogen, sprang över inägan i riktning mot mig. Hindar och kalvar inte skjutbara, först när de kommer så att jag ser dem från sidan upptäcker jag att den sista är en spets. Men hinner inte med att få hjorten i siktet, hjortarna kommer bakom träd men blir synliga i buskmark, de kommer på led. Ledarhinden stannar till och de samlas då kommer spetsen fri och jag skjuter, allt gick snabbt, tyckte det kändes bra. Hundföraren kom och fann hjorten nära skottplatsen. Regnet hade kommit och jag var den enda med tak över mig hade tur med det och även med att få skjuta. Flera hade även här vilt på sina pass men inget blev skjutet. Jakten fortsatte tills hundförarna var nöjda, då avslutade vi och hjorten togs omhand, alla blöta och ingen kände för att börja grilla som tänkt, utan mer att komma hem och få torra kläder.
Men frågan var fanns vildsvinen, men det fanns händelser någon dag innan som troligen påverkat dem.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Utsikt i fin miljö

2020-10-03 Var inbjuden på jakt till ett grannjaktlag, två områden skulle jagas av, olika hundförare gick in från olika platser. Man hade hoppats på olika vilt, men kanske störst tro på vildsvin. Men som jakten kan vara, hände inte mycket, några korta drev men inget påskjutet. Obs på mindre älgtjur, några dovhjortar och rådjur, sugga med smågrisar, själv hade jag på mina två pass en ekorre.
Men mitt andra pass från ett jakttorn bjöd på utsikt i fin miljö, i ett kuperat skogsområde med blandad skog, allt var fint, saknades bara något vilt att se på. Vi hade tur med vädret om än något väl hård blåst men uppehåll.
Men tiden gick fort och jakten avslutades med grillning av korv till allas belåtenhet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

På de odlade fälten

2020-10-02 Nu under hösten kommer olika flyttfåglar att passera våra trakter på väg söder ut på sin flyttning. Större flockar med fåglar bestående bl.a. tofsvipor, starar, duvor och vadarfåglar som ljungpipare syns nu på de odlade fälten.
Många för att finna ätbart samt vila. Kan se hur de står i grupper alla med huvudet mot den i dag kraftiga vinden, putsande och plockande i sin fjäderdräkt.
Fick några bilder på ljungpipare, som kan rasta längre perioder i södra delen av vårt land, flyttar i aug - nov.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                                                                       alt

Gäller endast små

2020-10-01 Fjällig bläcksvamp är en uppskattad matsvamp, men det gäller endast små inte utslagna svampar. När svampen har öppnat sig börjar den färgas rosa till svart med en bläckliknande massa och då tilltalar den ingen. Man bör även tillaga svampen snarast innan den börjar få färg.
Den uppträder på kulturmark som gräsmattor och vägrenar, där den finns är det många svampar, som har en snabb utveckling.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 9 av 352

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>