Smedmästarens Blogg

Sista biten

2018-03-22 Är åter ute med bilen, har Tom och Boy med, hade inte bestämt var vi skulle hamna, men då kommer tanken att vandra den sista biten av Skräbeån, som mynnar ut i havet. Det blir så, går över en stålbro vid Nymölla pappersbruk, följer ån längs fabrikens staket och på åns östra sida. Hundarna går fritt med, alltid nära mig, inte framför, i bredd eller bakom. När jag stannar gör de detsamma, det bara fungerar.
Har vid andra tillfällen få se olika fåglar, men inga småfåglar syns till.
Där det inte finns träd och buskar som skymmer, ser jag på andra sidan ån, på en sista udde ut mot öppet hav, gäss, skarv och måsfågel som står i vatten kanten.
När jag kommer längre ut, ser jag att man schaktat bort en större yta av den trädesmark som varit på udden. Detta med anledning av att en ny avloppstupp läggs från fabriken ut i havet.
Detta gör området mindre intressant för de fåglar som annars hållit till där.
Står en stund och ser mot ett sandbank en bit ut även här är vitfågel.
Det gav inte det jag hade hoppats på, men vi fick röra på oss, så det var nog trots detta någon mening med att vi tog oss dit.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Då dycker den

2018-03-21 En rovfågel sitter i ett träd, har sett den på avstånd, saktar ned bilen, förbereder genom att ta ned fönstret, det brukar inte gå, men provar, för dessa fåglar brukar flyga innan jag kommer i läge med kameran.
Har kameran uppe i fönstret, den sitter kvar, har tur, för den mindre vägen svänger, så jag kommer förbi backspegeln som oftast är i vägen. Får in den i sökaren, hinner se att den ser koncentrerat mot något på marken, då dyker den, tar två bilder innan den försvinner i hög torr markvegetation.
Sitter och är beredd med kameran, det tar en stund, inget händer, då kommer den upp, är på väg bort och men kommer bakom buskar, det blev inga fler bilder.
Har då sett att det var en ormvråk, och förstod att det var något på marken som den slog, och troligen tog, det var därför det tog en stund innan den flög.
En mindre händelse som plötsligt dök upp och resulterade i dessa bilder.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 

Där var de

2018-03-20 Har hört dem nu några dagar, ett ljud som inte går att ta miste på.
Och det blir att spana mot den idag blå himmeln, såg dem inte först, hade sett för högt upp, de var närmre än jag förväntade mig. Var ute i trädgården och det blev att snabbt springa in, ta kameran och upp på andra våningen, öppna fönstret och där var de.
Cirklade runt, kom närmre, sökte uppåtgående vindar, steg efterhand högre för att sedan glida iväg.
Hade sett ett par för ett tag sedan, men här var styvt tjugo, och redan på väg mot norr.
Fåglar som är budbärare för den vår vi har framför oss, till vår och fåglas glädje.
(Se bild under Aktuellt)
alt  alt

Ett vårtecken

2018-03-19 För oss är det ett vårtecken, när vi får se de första stararna och då är det oftast på grannens tak. De har under många år byggt sina bon under taknockarnas tegelpannor, och det är till denna plats de återkommer varje vår. De har sina platser, som de bevakar, är under och undersöker, ut och in under samma panna. Sitter redan och sjunger, flaxar med vingarna som ett spel, så som starar gör på sitt eget sätt.
Detta fast att vi nu har kalla nätter och åter vitt på marken. Men det är ljuset som styr, längre dagar och vårdagsjämning, dag och natt lika långa.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Som det ska vara

2018-03-18 Ilas valpar har blivet fem veckor, får vara i köket några gånger varje dag.
Nu går utvecklingen snabbt framåt, undersöker, söker kontakt, börjar bära på saker, även lek och bus med syskonen, allt som det ska vara.
Även en stund i solen på uteplatsen har det blivet, och mer kommer det att bli om vädret tillåter.
Under helgen har fyra av de som ska ha valpar varit här för att välja ut sin valp, två var redan bestämda. De har fått sina namn, och stamtavlor är på gång.
Vi har tagit oss tid med de som varit här, hunnit prata igenom och lärt känna varandra.
Några har fått komma med ut i marken och jag har försökt att visat och förklarat, hur jag tänker och vill ha det med våra cockrar.
Med förhoppning om att så några frön för framtiden med deras egen valp.
Vi har haft möjlighet att välja våra valpköpare, och då valt dem som har bra förutsättningar att aktivtera sin hund under jakt, med undantag till den som har en inriktning att bli polishund.
Tre av dessa har hund från oss sedan tidigare, och visat resultat, och vi tycker att det ser bra ut och att vi fått intresserade människor med bra förutsättningar för valpens bästa.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)

alt alt

Åter till oss

2018-03-17 Idag hade vi besök för andra gången av ägaren Jonas E till Smedmästarens Chess kallad ” Pucko”.  Pucko är polishund med flera olika uppgifter inom bl.a. narkotika, sedlar, vapen mm. Har varje dag varit med sin förare under hans arbete och varit väldigt framgångsrik med otaliga fynd, vilket en nöjd stolt ägare gärna berättar.
När nu Pucko blivet 10 år, så vill Jonas ha en ny hund och då vänder han sig åter till oss, och det är vi glada för. Tar det som ett tecken på en bra hund, och han hoppas naturligtvis att med en ny valp åter få en hund med samma egenskaper, som familjehund och arbetskompis.
Och efter att funderat och bytt åsikter med frun bestämde de sig till slut för en av hanvalparna och vill döpa honom till Bruno, namnet som vi kallade Puckos far Saxaphone Woodcock. Och vi hade tidigare bestämt att valparna i denna kull skulle få namn som börjar på bokstaven B.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Att tidigt stimulera

2018-03-16 Jag tycker, att det är viktigt att tidigt stimulera valparna att bära och hämta redan från tidig ålder, utan tvång bara bygga på de egenskaper som de onekligen har. 
Brukar alltid påpeka detta till våra valpköpare, men samtidigt varna för att ge dem mat i någon form som belöning när de kommer med det de bär. För då är risken mycket stor att de släpper apportobjektet innan föraren fått det i sin hand.
Och då undrar kanske någon varför de gör detta?
Svaret är, att hunden alltid läser olika situationer på sitt sätt, den vet att den brukar få något, och föregår detta genom att vara förberedd att ta emot det som bjuds, inte ha något i munnen, genom att lägga ned.
Upprepas detta har man skaffat ett problem för den apporterande hunden.
Samma sak gäller när man ska ta emot apporten, från valpen, låt den komma, beröm, låt den behålla sitt byte, låt den gå iväg, eller gå ifrån den och med beröm kommer den igen.
Var på golvet, låt den komma upp på dig, ibland försiktig ta, men sedan lämna tillbaka, allt för att valpen inte ska känna konkurrans om sitt byte, för det är så valpen tänker om det den bär.
När man har flera valpar och de får ha olika saker de kan bära, är de som barn, vill gärna ta det som någon annan bär på. Denna försöker komma bort och vill ha det för sig själv och blir då jagad. Därför skapa inte en liknad situation, mellan valp och människa, vilket kan uppstå om man tar objektet från valpen. Skapa en trygghet i valpen att den kan komma utan att mista sitt byte och skapa inte en konkurrens situation.
Där valpen/ unghunden inte vill komma till en med det som den bär på.
Detta blir aktuellt att påtala, nu när nya valpar snart kommer att lämna oss.
(Se bild under Aktuellt)

Valparnas mor Ila 9 veckor
alt 

Ila 10 veckor

alt

Ett gäng hundar

2018-03-15 Det blev idag bl.a. att jag tog ett gäng hundar i bilen, körde till vår jaktmark för att träna apportering med dem.
De är verkligen motiverade med att få syssla med detta.  De fyra som är med, vill alla få göra sitt, väntar tåligt medan andra är ute på apportsök.
Apporteringen är för dem bara glädje, något de vill göra, och som stimulerar dem även i sökarbetet, blir som en extra morot för dem.
(Se bild under Aktuellt)

Tom                                                                                          Alice

alt  alt

Fler artiklar...

Sida 9 av 272

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>