Smedmästarens Blogg

Vilt i marken

2018-11-11 En härlig dag på egen jaktmark, vädret behagligt, måttlig vind och vilt i marken.
Vi besatte en beränsad del av marken, hade en ny hundförare som inte var bekant med marken, hoppades få fram vildsvin till de utplacerade skyttarna. Det som fick skjutas var vildsvin i rätt ordning och naturligtvis räv, däremot fick inga rådjur skjutas. Orsak att de har minskat mycket och vi vill föregå med gott exempel att vara rädda om de som finns.
Vi vill släppa hundar som håller sig på marken och det lyckades vi med, hundarna fann gris och det var synlig gris vid sex av de sju skyttarna. Tre skott gick och tre grisar lämnade in, inga stora grisar, men vi vill visa att vi skjuter gris och då får det bli på detta vis. Några skyttar hade mindre grisar på sig men tvekade och avstod, på grund av den mindre storleken och det var upp till var och en om man ville skjuta dessa.
Spännande var det med skall och flera griskontakter, flera lämnade området som den större sugga med mindre rödgrisar.
Som vanligt grillade vi korv vid lunch, vilket som vanligt smakar gott, då samlade runt elden.
Sedan ett nytt område, här var några rådjur som fick passera skyttar samt ett gäng hjortar, där hornbärande dovhjort inte var lovlig, vilket annars fanns med i den flock som lämnade området. Små kalvar väntar vi med att skjuta, med risk att bli utan och en tilltänkt spets hoppas vi på senare.
En positiv dag, hund och hundförare hade gjort det bra, inget skadat vilt i marken, då måste alla känna sig nöjda.
(Se bild under Aktuellt)

På mitt första pass, rådjur som lysnar efter hundarna             Vildsvin på väg ut

alt alt

Den goda smaken

2018-11-10 Nu kan vi åter lägga en säsong med valnötter bakom oss, mycket arbete och tid är nedlagt, hur många timmar Rita hållet på med dessa nötter vet vi inte, vet bara att det är åtskilliga.
Och visst är det med tillfredställelse som vi kan konstatera att det blev 131kg torkade nötter.
Inte rekord men näst intill, nu kommer nästa fas med nötterna när Rita knäcker dessa medan hon lyssnar på radio eller ser på TV. För att senare vakuumpackas för att hålla sig färska och behålla den goda smaken att äta eller i olika rätter, samt bak. Även skalen används i någon av våra kaminer, lätt att tända på och brinner bra.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Lever farligt

2018-11-08 Ivösjön har ett extremt lågt vattenstånd, vilket även visar sig i Skräbeån som är sjöns förbindelse med havet. Stora Enso pappersbruk hämtar sitt vatten från ån och har fått dra ned på produktionen på grund av vattenbristen, som då är kostsamt för företaget.
Nu på hösten vandrar havsöringen upp i ån för att leka, för att hjälpa öringen har iordningställts lekplatser med sten och grus. Och på flera platser finns det inte mycket vatten över lekplatserna vilket ger ringa skydd för den lekande fisken och inte för den rom som fisken släpper. Detta är negativt för många som lever i vattnet, men det finns andra som drar fördel av det låga vattenståndet.
Hägern är en fågel som söker sin mat i huvudsak i vatten, med sina långa ben vakar den efter byte stående stilla i vattnet, och angriper blixtsnabbt med sin långa näbb sitt byte som kan vara främst fisk. De mindre öringarna som finns i ån lever farligt, när man kan se flera hägrar som flyger längs med ån för att finna för dem lämpliga fiskeplatser. Kan man lätt räkna ut att för fisken är det inte bra, vilket säker drabbar även fisket i ån framöver.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Fyra döttrar

2018-11-06 Vid rough shooting jakten härom dagen fanns fyra döttrar efter Smedmästarens Gry och Maesydderwen Sioux.

Men i fyra olika kullar äldst är Smedmästarens Mollie, ägare Mats Eliasson, sedan följer våra Smedmästarens Tanja ”Nelly” och Smedmästarens Ila och yngst i Grys sista kull Smedmästarens Juli ägare Vilda Sandberg.

Där två av dessa Mollie och Ila placerade sig på årets SM
En kombination som givet flera framgångsrika avkommer på främst jakt men även annat.

Till glädje för ägare och hundar.
(Se bild under Aktuellt)

Systrarna Juli, Ila. Tanja "Nelly"och Mollie

alt

Småviltsjakt

2018-11-05 I dagarna kom jakttidningen Allt om Jakt & Vapen ut med nr 11 november.
I den finns ett reportage benämnt Småviltsjakt med Jörgen Sandberg som gjordes i januari i år på Stensnäs marker i Blekinge. Där jag jagar över mina cockrar ”Nelly”, Ila och "Boy" då nio månader.

Cocker SM

2018-11-04 Så var dagen kommen till Cocker SM, vilket skulle hållas på Annelunds gård i Helsingborgstrakten. Tidig avfärd med dimma och fukt, men väl framme hade det klarnat upp och det såg inbjudande ut.
Jag hade anmält Ila, och Mats Eliasson Mollie och vi åkte tillsammans.
Även en tredje Smedmästare nämligen Mer var anmäld men kom inte till start pågrund av skada. Annelunds gård är anpassad för jakt med spaniel, utmärkta remisser, med växter som var överskådliga, mycket vilt som rapphöns och fasaner.
Där var förutsättningar för ett rättvist prov med lika förutsättningar för alla hundar, och vädret var anpassat för dagens övningar.
Provet döms som ett parsläpps prov med två domare, och om man godkänns får man gå till den andra domaren. 14 hundar kom till start och hundar försvann av olika orsaker.
Ila gjorde ett vad jag tycker bra första släpp för den engelska domaren, först stöt på fasan, lugn i stöt och bra apport. Sedan stöt på rapphöna är lugn, skickas, har markerat, när hon är i området rapphönan föll, stöter hon tre rapphöns, jag blåser stanna signal, allt blir stilla, vad gör jag nu, väntar, efter en stund ger jag en kort signal och jag ser då att det rör sig i vegetationen, Ila finner rapphönan och lämnar av till mig. En knepig situation som löstes på ett bra sätt. Domaren gav besked att koppla och jag fick fortsätta till andra sidan, och det kändes bra.
Nytt släpp, stöt på tupp, med efterföljande apport, dito på rapphöna, blir kallad till den andra domaren som har en apport i liggande framme i såten, som blivet när hund har åkt ut, och nu ska Ila apportera den, jag visar rakt fram och skickar men hon lägger sig i vind men går in rätt och finner hönan. Åter tillbaka, och får söka, när vi åter får gå över till den andra gruppen, en skjuten rapphöna ligger långt ut på svartjorden, skickar medvetet Ila på vindsidan av den förmodade apporten. Hon går direkt långt ut, vänder och kommer mot mig stannar på signal, visar med handtecken att hon ska längre till vänster, tar detta och går åter ut, känner rapphönan på långt håll och det blir en bra apport, och jag får koppla.
Hon hade varit väldigt het och varit längre fram än jag önskat vid några tillfällen vid det andra släppet, hade fått använda pipan för att vända, och var inte lika nöjd som vid första släpp, förutom apporteringarna.
Domarna stängde sina böcker, provet var över, hörde att endast fyra hundar var kvar, bl.a. Ila och Mollie.
Vinnare med Cert blev Wildphoebes Nighthawk / Anna Lindblom, 2:a Stawaskogens Toyo / Per Brobäck, 3:a Smedmästarens Mollie / Mats Eliasson, 4:a Smedmästarens Ila.
Samliga hundar erhöll Ck.
Av fyra placerade hundar var de två startande Smedmästarna bland dessa, kan inte annat än vara nöjd med dagen.
Ett utmärkt prov i alla avseenden, tack till alla som möjliggjort detta, en provplats att rekommendera framöver.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Vi var tre med spaniel

2018-11-03 Åter en fin höstdag sol, svag vind, frisk luft och runt en 8 grader.
Det var rough shooting och jag hjälpte till med hundarna tillsammans med godsets folk och apporterade labradorer. Vid några dammar var det apportering, på andra platser stöter spaniel vilt, när vi går på led fram i marken.
Under dessa förhållanden blir det som vid prov, och en bra träning på mycket vilt att få befästa stadga i uppflog och skott. Vi var tre med spaniel, jag och Mats Eliasson och Vilda Sandberg mitt barnbarn som med sin unga cocker Smedmästarens Juli löste sina uppgifter på bästa sätt!
Detta var inte något man trott sig få uppleva, att Vilda skulle få vårt och familjens intresse för hundar och jakt och vi nu kunnat få göra detta tillsammans vilket glädjer.
Ila fick idag chansen att få de viltkontakter som erbjuds, flera på fasaner och rapphöns, och gör som hon ska, och även apport på fasan skjuten över henne, allt ok.
Även i dag en god lunch, i den nya samlingssalen på Trolle-Ljungby.
Mycket vilt hade presenterats och bra skytte och alla tycktes nöjda.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ett rätt beslut

2012-11-02 Åter påminner det oss om att vi alla blir äldre, så är det även med hundarna.
Åren går och nu har åter en av våra hundar kommit i den situationen, att vi bedömer att det inte för hundens bästa, går längre.
Rita gjorde ett sista försök att prata med veterinären om eventuellt något smärtlindrade att ge Liv som nu en längre tid legat och jämrat sig högljut, när hon nu den senaste tiden varit inne. Har själv längre stunder under nätter och dagar hört hennes ljud, som talar om att hon har ont. Har även visat sig då hon hoppat upp på bänkar och sedan inte vågat hoppa ned, utan stått där och ylat, då för att det gjort ont, i vad vi tror frambogarna.
Hon såg fortfarande bra ut, men det syntes när hon skulle resa sig eller gick, att allt inte var bra.
Hon var nu tolv och ett halvt år, och i diskussionen med veterinären var beslutet lättare att fatta för hennes bästa när hon plågades av något, vid hennes ålder.

Vi har haft flera hundar vi motsvarande ålder de senaste åren som på detta sätt fått lämna oss, så blir det att ha flera äldre hundar.
Smedmästarens Liv har varit en hund som bara funnits, lugn och snäll mot alla, och varit en duktig jakthund som blev SEJ(j)CH. Och lämnar oss med bara positiva minnen.
Och vi känner att vi har fattat ett rätt beslut.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt  

Fler artiklar...

Sida 9 av 287

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>