Smedmästarens Blogg

Sydvästlig riktning

2021-09-26 Har de senaste dagarna först hört och sedan fått syn på flera olika flockar med flyttande tranor, både från tomten, eller när jag varit ute med hundar. Tranor är det något speciellt med som gör att man gärna vill se dem, och flera flockar har cirklat runt kommit högre upp och då fått tag i vindar som passar dem. Alla med sydvästlig riktning.
De senaste var de tranor som vi fick uppleva vid havet på kvällen, ett stort antal som såg ut att vilja landa och rasta för natten, men det blev inte så.
Tar bilder från tranorna vid havet när flocken närmar sig och när de ser oss och lägger om kursen.
(Se bild under Aktuellt)


                          alt

alt alt

Ute från havet

2021-09-25 Det blev en lördagskväll med stora naturupplevelser när jag var tillsammans med Jonas och Katarina på jakten vid havet. En något svag vind, ett lugnt hav med lågvatten, mycket sten i dagen, långgrund strandlinje med ett öppet landskap.
Tanken var jakt på främst änder om chanser visade sig, men svårt att hålla sig gömd utan att tidigt bli upptäckt, satt vid ett högre tistelsnår, det var det bästa jag fann, inte bra, men fick bli så, de andra längre ut på en udde. Det fanns flockar med änder ute på öppet vatten, gäss stod på stenar. Solen började gå ned, och färgade himlen i varma färger, alltid fåglar i rörelser och något att se på.
När Jonas sköt första skotten, lyfte från den större ön och skären utanför mängder av sjöfågel och gäss som spred ut sig i området.
Senare hördes ljud ute från havet, en större flock med flyttande tranor närmade sig. Flög inte i plogform som vid sträck utan mera utspridda, såg ut som de tänkt gå ned för att landa i det grunda området, vi hade framför oss. Men oundvikligt såg de oss och kastade ut över vattnet och drog vidare längs kusten. En mäktig syn med upp mot tvåhundra tranor, som med gälla skrik hördes långväga. Krickor kom och flög lågt över vattnet, några landade och såg dem i det blanka skenet på vattnet, när de lyfte uppslukades de av den mörka bakgrunden.
Det hade börjat mörkna när nya ljud hördes, men nu från land, och ett nytt skådespel visade sig. Mängder av större och mindre flockar med grågäss kom över oss säkert totalt flera tusen, på stela vingar för att i lek kasta sig i luften innan även de slog på vattnet, på olika platser längs kusten. För höga för att skjuta på när de var över oss men snart låg de på vattnet, några strax utanför och detta fortsatte tills det var mörkt.
Jonas hade fått en gås och ett par änder, nu var det riktigt mörkt och i belysning från lampor, skulle vi gå över betesmarker med hundar, möta kor som vi kom helt nära, under den knappa km till bilarna.
Men med dessa fina upplevelser blev det en härlig kväll.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

alt alt

Kan jag inte undgå

2021-09-24 När jag är ute i marker med hundarna, kan jag inte undgå att se olika blommor nu på hösten, vilket lockar till foto. Så var det även senast, väljer att ta ett par mindre marknära blommande växter, men även en blomställning på en mindre planta av vild kaprifol eller höstkaprifol som den även benämns.
En växt som kan bli upp mot tre meter och kan slingra sig på lämplig plats. Den vilda kaprifolen blommar på hösten den odlade under maj-juni och är uppskattad för sin fina doft.
En växt som lätt går att ta sticklingar av, och kan även planteras i urnor.
(Se bild under Aktuellt)

Vilda höstblommor

alt alt

Klart godkänt

2021-09-23 Har varit och söktränat med några av de äldre hundarna i bitvis tuff mark med högre ogräsbestånd och brännässlor. Först ut var Boy som arbetar i hög fart, och håller rätt avstånd i bra kontakt. Testar några gånger med pipan och det fungerar. Har på avstånd sett något som kan vara fasaner på en kulle, söker vidare mot platsen, ser åter efter det jag sett, men nu var det borta, vilket bekräfta mitt första intryck. Väl där ser jag att Boy stannar till på toppen av kullen, direkt ser jag en springande fasan, strax framför honom, helt öppet innan den försvinner i höga nässlor, det var den han respekterat. Han får åter söka och en ny tupp flyger upp han stannar, helt ok situation. Efter en stund nytt sök, stöter han en ny tupp som låg kvar i bråte och nässlor, sitter då på uppflogs platsen, och det har blivet bilder på honom efter stötarna. Ett klart godkänt arbete enligt mig.
Byter till Robin som får ett kortare sök utan kontakt.
Sedan ett längre sök med Ila, hela tiden i samma höga fart, efter ett tag får hon en precis stöt på en höna i hög undervegetation bland träd, stannar i stöten. Ingen mer kontakt men gör ett bra arbete.
(Se bild under Aktuellt)

Boy har stött fasan i nässlor                                                     Stannar vid den första stöten

alt alt

Snabba kast

2021-09-22 Vid havet fanns flockar med mindre änder, i dessa var det främst krickänder.
Änder med en oregelbunden flykt med snabba kast och vändningar. Nu båda könen i vinterdräkt, har ett något nervöst beteende med snabba uppflog, för att åter komma till samma plats som tidigare.
Efter att de flugit runder slår de i strandkanten bland stenar, för att leka i vattnet med flaxande vingar och skvättande vatten.
En norr ifrån häckande and, som flyttar från aug men främst under sept - nov.
(Se bild under Aktuellt)

                                                       alt

                                                        alt   

 

                                                                                                                                                                          

Utifrån havet

2021-09-21 När jag sitter på stenen vid havet händer det olika mindre händelser, en när jag ser att det kommer en flock med sex grågäss utifrån havet, de flyger över en udde och har för avsikt att slå i viken jag har vid mig, innanför udden. De gör en sväng, innan de på stela vingar närmar sig vattnet, det stinker om dem när de med utställda fötter bromsar i vattnet. Och väl på vattnet samlar de sig och simmar längre in i viken, där jag inte ser dem.
Tog bilder på händelseförloppet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Tar mig till kusten

2021-09-20 En varm, solig, lugn dag, tar mig till kusten vid Edenryd försedd med kameror, med förhoppning att få några intressanta bilder och något att skriva om.
Längs med havet finns en vandringsled, benämns kustleden, som sträcker sig till Nymölla.
Denna går över olika skiften och markägare ut till havet och mellan dessa finns i det steniga landskapet många stengärdsgårdar som ska passeras, flera med busk och betesmarker.
Närmast kusten vid Tomsabod finns trappövergångar, stannar för att ta mig över när jag på avstånd ser något vitt på land som bryter mot landskapet, tar stöd med kameran mot övergången och i den ser jag en ägretthäger, tar bilder, tar mig över in på betesmark men då flyger hägern. Passerar en trapp till och söker mig till en lämplig sten nära vattnet för att därifrån sittande ha bra utsikt över en närliggande mindre ö och en vik i det steniga landskapet.
Ser ihopkopplade ängstrollsländor som flygande passerar, även en fjäril allt i motljus.
Inte något på ön som intresserar, längre ut sitter vitfåglar på stenar i havet, änder simmar i viken, ser även några bläsgäss på land som betar. Har suttit där en knapp timme då jag hör något bakom mig, vänder mig om och där står en flock med kor och kalvar den närmsta på sex meter, stirrande på mig. Jag bryr mig inte sitter kvar, efter en stund går den närmsta ut till vattnet och dricker, liksom två kalvar. Tänker att det är bra maskering att sitta bland korna, en kalv kommer helt nära, de går sakta betande förbi, några till som passerat går och dricker.
(Se bild under Aktuellt) 

alt alt                                                                                                                                                               

Låtit dem hållas

2021-09-19 Nu på hösten börjar valnötterna i vårt stora träd att spricka i ytterskalet och falla till marken. Och det är först då som man skördar om de finns något, regn och hård blåst gör att det faller fler än när det torrt och lugnt. Och det gäller då att vara först på plats, kråkfåglar då främst råkor, är mycket intresserade av dessa nötter liksom våra hundar som tuggar och knäcker skalen. Men i år har det varit annorlunda, några ekorrar har långt innan nötterna var klara, tagit för sig, när valparna i senaste kullen var ute var vi rädda att de skulle få i sig dessa skal, hårda och vassa.
Vi har varma dagar suttit under trädets svalkande skugga, haft bord och stolar, och då regelbundet träffats av valnötsrester från ekorrarnas måltider.
Fått räfsa upp det vi har kunnat, vilket inte är lite, men vi har låtit dem hållas, tänkt att vi får för vårt behov och kan dela med oss. Och så har det fortgått, trädets storlek gör att det inte är lätt att se dem, men när man ser att det kommer rester på olika platser förstår man att de är flera.
Även talgoxarna har ofta synts till, finner säkert nötsmulor från de ätande ekorrarna. Och man ser nu på avstånd att det inte är mycket nötter kvar högre upp i trädet.
Det blev att jag satt med kamera och kunde tillslut få några bilder på ekorrarna i trädet.
Återstår att se när säsongen är över, vad som vi har fått del utav.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 10 av 388

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>