Smedmästarens Blogg

Mer än nöjd

2020-09-30 Är med som apportör på andjakt på närliggande gods.
Åter en behaglig höst dag, men med svag vind inget som är till det bättre för andjakt.
Olika såtar med uppflog på änder, jagades av. Idag mindre antal skyttar och även apportörer.
Hade fyra hundar med Ila, Alice, Boy och Robin, turades om med två i taget.
Ingen gjorde bort sig, några fick mycket att apportera, andra mindre. Robin som nu har varit med ett antal gånger har slutat att se på mig utan gör nu som de äldre följer jakten och skyttarnas agerande. Hon fick ett par längre apporter vilka hon löste på bästa sätt.
Det fanns ett viltvatten där skyttar och vi med hundar står i ett kärr, med höga träd, buskar och vassar, där känner man sig inte ha den kontroll som man önskar. Ser ofta inte vad skytten skjuter på, och även han har en mindre öppning att skjuta i, svårt att hinna se träffar och var fälld fågel tar vägen. Här får man skicka på fritt sök utan markeringar och hoppas på det bästa. Ingen vill lämna påskjuten fågel kvar i marken, och här vet man inte varifrån änder som kommer in kommit ifrån, är från den skytt man står vid eller från någon annan när man räknar fågel och ställer det mot vad skytten angett.
Vi hade en trevlig dag, jag var mer än nöjd med vad hundarna presterat, fick några änder med hem för eget behov.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Händelser i insekternas värld

2020-09-29 (fortsättning från gårdagen)
Står kvar vid sländan i eken, ser efter de blå sländor som jag sett ett antal gånger men inte fått se att de sätter sig. Då plötsligt böjer den sittande sländan på kroppen och en blå hanslända är över den, den försöker att med sin bakändas analbihang ta fatt i den sittande sländans huvud eller nacke för att koppla ett grepp som inför en parning.
En samman koppling på sländors vis, den slår med vingarna i snabb rörelse, och lyckas, några sekunder är de stilla, medan jag tar bilder.
Då lyfter de, den blå hanen tar honan med sig vilket kallas att de flyger i tandem, men hamnar metern från mig ibland de torra grästråna nära marken, de är för nära för att kunna ta bilder, kan bara se på.
Men snart kommer de fritt och kan åter flyga, samman kopplade, kan se dem en längre sträcka innan de försvinner över de större trädtopparna.
Hanen har tidigare fört över sina spermier till sitt sekundära könsorgan på under sidan av sin kropp. Under flygningen böjer sedan honan sin kropp mot detta och tar upp spermier, detta läge benämnts det att de flyger i ett parningshjul, vilket är vanligt förekommande.
Fick tillslut se den blå hanen nära, i en speciell situation, mer än jag hade förväntat mig.
På den stund som jag varit på platsen hade det hänt olika mindre händelser i insekternas värld som intresserar mig, vilket jag med foton tar med mig.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Med fäst blick

2020-09-28 Efter att fått bilder på bålgetingen, ser jag åter större blå sländor som flyger i området, flyttar mig en bit, har svårt att följa deras flykt som ofta börjar lågt.
Följer sedan buskarnas och trädens lövverk högre och högre upp och är sedan borta.
Står här länge koncentrerad och med tålamod, när en större slända flyger nära markens torra växtlighet följer den en stund. Och slutligen ser jag att den sätter sig lågt på en ek buske, har med fäst blick där den satte sig kommit nära, och finner den, tar bilder där den sitter belyst av sol och öppet. Den är inte blå som de jag sett flyga utan grön, en hona av blågrön mosaikslända.
Får mina bilder från olika håll på den vackert tecknade sländan som är stor (ca 75mm lång).
(Se bild under Aktuellt)

alt

Oroliga varelser

2020-09-27 Hade varit ute på förmiddagen i olika marker och tränat med några hundar, men tyckte det blev väl varmt för dem.
Tänkte då att jag kör till Skräbeån och ser efter sländor på en plats där solen skiner och där det brukar var lä. Det blir så, öppnar fönster och baklucka, lämnar hundarna i bilen. Tar den större kameran med stativ och går över bron vid Käse, ser då större insekter i flertal som flyger runt bland buskar och träd, inga sländor utan bålgetingar. De är oroliga varelser flyger nästan hela tiden, jagande andra insekter, står en stund men ser ingen som sätter sig, ger upp. Söker mig till den plats jag fotograferat sländor flera gånger tidigare, där är som jag förväntat mig lä och soligt vid denna tid på dagen.
Även här bålgetingar men även blå större trollsländor som flyger omkring. Blir stående där och spanar några meter från de solbelysta träden. Då kommer en bålgeting och sätter sig på busken framför mig, visar upp sig på ett blad och ger mig chans till bra nära bilder, ingen längre stund, innan den flyger vidare. Märkligt att den kom till mig och visar upp sig på bästa sätt, ibland har man tur och det kan jag påstå i detta fall.
Ser när jag senare tar fram bilderna ser jag att bålgetingen håller något med frambenet mot munnen som den äter på, den hade troligen taget ett minde bytte, satte sig för att äta detta.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Har det varit lugnt

2020-09-26 När vi nu kommit in i höst månader, då kommer varje år, tankar om vårt valnötsträd och dess valnötter som börja släppa och hamna på marken.
Rita vill ta tillvara på så mycket nötter det går men det finns flera andra som har samma tankar.
Tänker då främst på svartfågel som råkor och kajor som redan samlats i trädet och river ned de ännu inte färdiga nötterna. Även hundarna bruka komma på att de smakar bra, liksom ekorrar som tar sin del.
Vad man kan se är det gott om nötter, för att avskräcka anfall från luften har vi placerat en kråkmobil strax intill det större valnötsträdet, något som vi gjort något år tidigare och tycker att det har gjort att de svarte håller sig på avstånd. Kloka fåglar som kanske snart genomskådar vårt arrangemang men sedan det kom upp har det varit lugnt.
Rita går flera gånger om dagen med räfsa och uppsamlare, hon har fått hjälp av Nelly som förstått vad hon håller på med. Hon finner nötter, kommer fram till Rita och lämnar av för att åter söka, något hon började med redan förra året.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Rör sig i gräset

2020-09-25 Går på gräsmattan, nu grön frodig och nyklippt. Något rör sig i gräset, en färgstark larv med hårigt gulaktigt yttre, som avslutas med en röd tofs.
Ingen jag känner till, men antar det är en fjärilslarv. Hämtar kameran och tar upp larven från gräset, till muren vid uteplatsen, för bättre möjlighet till bilder. Den rör sig där mot den rododendron vars blad ligger på muren, vilket passar för bilden.
Undrar naturligtvis vad det är för larv, söker på datorn och efter en stund finner jag vad jag söker. Det är en larv ca 40mm lång, kommer om allt går bra, att utvecklas till en fjäril vid namn lönnaftonfly.

Detta går bl.a. att läsa:
Lönnaftonfly förekommer allmänt från Skåne till Ångermanland. Vingbredd 40-46 mm. Larven lever av diverse lövträd, förpuppning i en med träspån invävd kokong.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

När jag för hund

2020-09-24 När vi var och tränade hundar tillsammans jag och Timmie, hade vi kontakt med småvilt. Eftersom Timmie har köpt min äldre kamera är han välbekant med fotografering och då överlåter jag kameran till honom när jag för hund.
Boy fick sina första stötar på fasan denna säsong och som vanligt går han hårt, med hög fart och skötte sina fågelstötar med att vara helt lugn.
Även en stöt på hare med respekt hans med. Han är mycket kontaktsökande, stannar och ser efter mig, måste föra honom på ett visst sätt för att minska att han stannar upp, för när jag inte söker kontakt med honom med blicken flyter det på.
Även Robin fick sin tid, skulle önskat mera fart och tryck i marken, men efter en stöt i legan på hare som hon direkt satte sig vid. Hade hon en period efter det med två stötar på fasan där hon visade det jag saknade innan, där fanns fart och initiativförmåga.
Vid samtliga stötar helt lugn, stannar och ser mot mig och undrar vad gör vi nu?
Ila var i kontakt med harar, där jag önskat hon skulle stannat på kortare sträcka, men inte fel att jag kunde rätta henne, något som träningen går ut på, men hon hade ingen kontakt med fasaner.
Det blev några timmar på förmiddagen, med sol, svag vind och svalare luft.
(Se bild under Aktuellt)

Boy i sökträning                                                                       Robin vid harlegan

alt alt

Är sällsynta

2020-09-23 Har en stationär kamera på jaktmarken, och på den var bilder på en ormvråk.
Men inte den mörka vanliga typen av dessa fåglar som kan skilja mycket färg, utan en väldigt ljus variant som uppträder i främst i södra Sverige och kallas ”Börrigevråkar” och är sällsynta.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Fler artiklar...

Sida 10 av 352

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>