Smedmästarens Blogg

Mitt på dagen

2022-09-17 Såg under andjakten under gårdag på en plats där jag stod som apportör, att det var många trollsländor som i perioder flög, koncentrerade mig på jakten, men tänkte senare på det jag sett.
Bestämde mig för att köra dit nästa dag, mitt på dagen när solen värmde och belyste platsen. Och de fanns där, körde sakta på en lantbruksväg när jag närmade platsen jag sett sländorna, stannade jag till för att från bilen se som där var någon aktivitet. Får då se en sittande slända strax utanför fönstret i buskaget längs med vägen, kan ta bilder med båda kamerorna på en höstmosaikslända, det började riktigt bra.
Höstmosaiksländan var en hane med färger i blått, honan går i brunt, båda har ett karaktäristiskt gult T liknade märke på ovansidan framkroppen.
Sländan är en något mindre mosaikslända, har en längre flygperiod som sträcker sig från juli fram i oktober. Flyger ganska högt, flera meter upp bland träden, men sitter gärna lågt när den vilar.

(Se bild även under Aktuellt)

altHeldagsjakt på änder

2022-09-16 Åter en större heldagsjakt på änder på närliggande gods. Under en dag med fint höstväder och vind. Hade fyra hundar med mig, Aya den yngsta hade börjat löpa och fick stanna hemma, annars var det hon som behövde vara med och få erfarenhet av att apportera under dessa förhållanden, mycket folk, hundar, skjutande och fällda änder.
Fick där jag stod bakom skyttar apportera på alla platser mer eller mindre och alla mina hundar fick apportera. Det gäller att som apportör följa påskjutna fåglar så långt som det är möjligt om de faller längre iväg minnas plats och sedan göra eftersök i området.
Hade full koll på de flesta platserna, mig veteliggen lämnades ingen död eller skadad and i marken. Vi är flera apportörer och det finns lägen under pågående jakt när hunden lämnar av som koncentrationen riktas mot detta. Det man då kan missa ser andra och med kommunikation leder det till att det även klaras upp.
Åter en lunch som faller alla i smaken, och idag även tårta med pik från apportör som önskat sig detta. En väl genomförd dag som avslutades med viltparad och avtackningar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Dessa tycks trivas

2022-09-15 Tillverkade för många år sedan, en vägghängd odlingslåda i aluminium.
Den sitter på södervägg och där har under åren varit olika växter ofta tomatplantor men även blommor av olika sorter.
Men i år planterade Rita självuppdragna plantor från spenatsallad, som är en klätterväxt satte även ett grovt armeringsnät samt framför dessa plantor en rad med spetts paprika, och dessa tycks trivas tillsammans.
Ny har vi kraftiga plantor med många stora grön paprikor, de skall bli röda, och det är frågan om de hinner bli det innan det kommer någon frost. Har inte provat att äta dem gröna så vi avvaktar och hoppas på det bästa, men det ser i nuläget verkligen bra ut.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Inte som tidigare

2022-09-14 Vi har saknat en fågel under våren och sommaren, brukar ha sädesärlor ofta gående på de klippta ytorna men inte förstått vart de häckat. Visst har vi några gånger sett någon men inte som tidigare. Blev då glad när det kom flera unga sädesärlor på nytt och även någon äldre med svartare huvud, de var här en period under 14 dagar från och till.
Och även de är insektsätare, har kunnat följa dem med kameran, suttit stilla och försiktigt och då har de accepterat mig och fått flera nära mig, så som jag önskat.
Flyttar i aug. – oktober, till Mellersta Asien och nordöstra Afrika återkommer i april.
i södra Europa delvis stannfågel.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Känt något

2022-09-13 Har när jag suttit på stolen i dungen under stora björkar, känt något på handleden, ser en liten knappt 14mm lång fjärilslarv som kryper, såg även en fin tråd i samband med detta. Troligen kommit högt uppifrån björkarna i sin egen tråd.
Vad gör jag nu? Tänker ta bilder men hur! Hade tidigare delat fallfrukt som äpplen på mitten och lagt ut till fåglar och höns. Tog en halva och lyckades få upp larven på äpplet lade det på trädgårdsbordet, larven kröp runt följde ytterkanten på äpplet flera varv, i ett sitt speciella sätt som den förflyttade sig, höll fast med bakkroppen och hade ben i framkroppen.
Tycker det är konstigt att några insekter kan undgå att bli upptäcka av någon av de många insektsätande fåglar som är och har varit i dungen den sista tiden.
Jag lämnade larven för vidare öden och med förhoppning att den finner en lämplig plats att förpuppa sig.
Har ingen aning om vad för fjäril som kommer fram när den är fullt utvecklad men gissar på någon mätare för det är larver som rör sig som denna.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt 

Varit på jakt

2022-09-12 Bålgeting är den största getingen vi har i Europa, och ett rovdjur, lever på andra insekter som den fångar och avliva med sitt gift, som är starkare än den vanliga mindre getingens.
Har vid många tillfällen sett hur bålgetingar varit på jakt efter fjärilar vid fjärilsbuskarna tidigare i sommar. Försöker att fånga de sittande fjärilarna, förstår att det inte är helt enkelt, har inte sett att de lyckats.
Men under gårdagen händer detta, står vid skogsklematisen med kameran för foto av flugor, hör ett kraftigt brummande och får se en bålgeting som flyger nära busken. Det är inte lönt att försöka fotografera för den sätter sig inte, är borta men återkommer och det finns mycket bin och även olika blomflugor. Då slår den till, tar en blomfluga inne bland bladen helt nära i ansiktshöjd framför mig. Allt går fort, snart flyger den med sitt byte, fick några bilder på den snabbt uppkomna situationen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En av de vanligaste

2022-09-11 Åter har jag upptäckt en flyttfågel vi normalt inte ser här på tomten tidigare på året, nämligen lövsångare som flyttar i aug. september till tropiska Afrika. Återkommer i april-maj häckar på marken och är en av de vanligaste fåglarna tillsammans med bofinken.
Flera av de små sångarna är lika i utseende och färg och svåra att skilja åt i fält där de med stor intensitet rör sig uppe bland trädens grenar. Och det verkar som vår träddunge drar till sig olika arter under deras flyttning med större fält intill och stannar en kortare tid. Några av dessa var trädpiplärka och grå flugsnabbare som var här en kort period men är nu borta.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Två svarta figurer

2022-09-10 Vi har under den varma årstiden sovrummet i den äldre delen på bottenplan, där är svalare och man sover bättre. Har när temperaturen var som högst, ett fönster helt öppet men täckt av ett insektsnät, jag ligger närmst intill fönstret. Nu vid denna tid även öppet men med mindre öppning. Ligger med ansiktet mot fönstret, hör någon hund som skäller till, ser att väglampan på uthuset har reagerat och tänts och lyser in i rummet. Ser två svarta figurer stå utanför fönstret, helt nära med ficklampor, säger till Rita, det står två personer utanför fönstret. Rusar upp i min nakenhet med många tankar som går genom huvudet, på alla former av brottslighet kl är ca 0:30 och säger, vad är det frågan om? Svaret från de två mörka är, vi är från polisen! Naturligtvis ny undran om vad som hänt när polisen söker oss på natten.
Då frågar en av dem om vi har en svart cocker, Rita kommer upp mera klädd och morgon rock, visst har vi det, två stycken och hon går ut. Kollar i hundgårdarna, Robin börjar högljut skälla inför okänt folk med ficklampor, våra hundar är på sina platser, tänker att nu väcks även grannar. Poliser säger till Rita att de har en hund i bilen som har ett chips nr. likt våra hundar men ingen ägare, undra om hon vill gå med och se hunden, polisbilen står en bit bort på vägen vid grannars infarter. Hunden sitter i baksätet men som polisen redan konstaterat den har mera päls än våra jaktcockrar och Rita vill få det till en amerikansk cockerspaniel.
De hade pockat upp den inte långt härifrån och försökte lösa problemet med hunden men nu utan resultat.
Det var inte lätt att somna efter det hastiga uppstigandet, mycket att tänka på, vad skulle man gjort om det inte varit polisen, utan okänt folk?
Olika scenarier spelades upp på allt som nu händer i en allt mer otrygg värld.
Skulle själv haft morgonrock och glasögon mera lätt till gängliga och som någon berättat att de har ett bollträd nära som försvar vid behov.
(Text utan bilder)

Fler artiklar...

Sida 10 av 418

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>