Smedmästarens Blogg

Har vant sig

2020-04-20 Nu har dagen kommit då valparna ska besiktigas, de har blivet 8 veckor och samma dag kommer de två första för att hämta sin efterlängtade valp och sedan kommande dagar lämnas fler.
Bara en valpköpare har varit och sett på valparna, på grund av rådande omständigheter med Corona.
Ofta får jag frågan när folk ska välja valp, vad vi tycker, hur uppfattar ni de olika valparna?
Vi ser dem mycket, ser någon dag något som vi lägger märke till, försöker då kolla mera noga, men nästa dag är det en annan, som reagerar, tänker på den tunga trafik, ny beläggning på vägen med stora maskiner, läggare, vältar och lastbilar.
Vid olika tillfällen har då valpar som varit en bit ned i trädgården, sprunget till den stängda grinden till hundgården och velat in, inget konstigt tycker vi, där är säkerheten för dem.
Men dagarna har gått, de leker och busar, bilar kommer regelbundet i den nu rasslande lösa beläggningen och ingen reagerar. De är mindre än tio meter från vägen, och har vant sig.
Vill påstå att om vi själv skulle behållit en valp i kullen, skulle jag inte varit rädd för att ta den som blivet vald sist, oberoende av färg och kön.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ valpar)

alt alt

 

Efter en väntan

2020-04-19 Lyckades inte få bild på mer än en ekorre när jag första gången försökte, satte mig därför åter och passade, med förhoppning att få de bilder jag hoppats på.
Och efter en väntan, var de nära varandra, och då fick jag bilder på två samtidigt.
Nu var de i en mindre lönn närmre mig än i den större sälgen, ätande på de nya bladknoppar som nu kommit fram.

Vi hade äldre hasselnötter i en burk som vi plockat i trädgården från egna buskar, de hade inte blivet knäckta, utan varit där några år, nu tyckte Rita vi skulle kasta dem.
Tänkte då lägger jag dem någonstans där ekorrarna kan hitta dem. Det blev på stengärdsgården där hasselbuskarna står som jag fann lämplig plats, kollade dagen efter, såg bara skal, kan inte vara annat än ekorrarna, som direkt fann dem.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Öppet vatten

2020-04-18 Tog mig till Bockaholm, en udde i havet med betesmarker, där Valjeviken finns innanför, utanför finns skärgård med öar. Ett tillhåll för främst vitkindade gäss, som från havet går upp och betar på dessa strandängar.
Tar kameror och vandrar mot vattnet, många gäss uppehåller sig på gräsmarken en bit från stranden, andra vid vattnet, jag stannar i omgångar, gässen är här orädda låter mig komma på avstånd mindre än trettio meter, innan några lyfter och landar en bit bort vid andra gäss.
På det öppna vattnet en bit ut simmar, spridda grupper med ejder, där gudingarnas vita färg lyser upp mot ådornas bruna färg som inte är lika framträdande.
De guppar i de vågor som vinden satt rörelse på ett av den blå himlen färgat hav.
Vackra fåglar som häckar i april – maj, äggen ruvas av honan 27-28 dagar, vid häckning brukar gudingarna samlas i flockar medan honorna ruvar, men här fanns många honor eller ungfåglar som inte fått de äldre hanarnas praktdräkt.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Inget kommer att bli bättre

2020-04-17 Har varit på besiktning av min Toyota Land Cruiser på en station på Besikta, vilket jag gjort nu i sju år! På bilen sitter en dragkrok som ska vara avtagbar, men som jag tycker att jag inte haft anledning att ta bort. Den har suttit där under säkert fem år utan anmärkning, har förklarat att jag inte får in den mindre nyckel som ska läsa upp för att ta bort kroken, de har sagt du får smörja upp så blir det bra! Har inte fått någon anmärkning bara påpekande!

Den har fungerat som en fast krok under dessa år, ha inte tänkt så mycket på det sedan förra besiktningen, men kom på det när det var tid igen, sprayade, blåste med tryckluft, körde med nål i cylindern, men icke, provade med att knacka försiktigt med en hammare på nyklen, men den gick in några mm, det var som tidigare.

På besiktningen på ny ort men även här Besikta fick jag körförbud om jag inte ordnade så att dragkroken inom en månad gick att ta bort, detta på en krok som fungerade.
Inget som har med säkerhet att göra den sitter fast i låst läge. Påpekade att byta något som fungerade kändes onödigt, men något sunt förnuft existerade inte här, som skett tidigare!
Han skulle testa den fick jag till svar, borde man inte testa den i fast låst läge som det var, som vid användning, ställer mig frågande till detta.

Blev något irriterad tänkte ta en kapskiva och kapa bort den, har annan bil med dragkrok, kunde klara mig utan denna, då borde det bli godkänt var tanken.

Tog kontakt med Toyota, de visste inte om det fanns någon ny dragkrok i Sverige, och reservdelar från Japan hade de inte kontroll över som läget är nu.
De ville att jag skulle köra till dem, så skulle de titta på det och samtidigt byta två mindre lampor som hade slutat fungera!
De hade förstått problemet, hade kollat runt och till slut funnit reservdelen.
Fick ett pris på fyra tusen på en ny del, var bara att be dem ordna detta.
Fick en tid när de skulle kunna byta dragkrok, men i dessa dagar är det positivt att ordna arbete till folk, får se det på det viset.
Kommer att få en dragkrok lika dan som jag har, men en massa besvär, ombesiktning och transporter till verkstad mm och till slut en kostnad på totalt en större summa och inget kommer att bli bättre än den som fanns!
(Se bild under Aktuellt)

Med intresse

2020-04-16 Nötväckan har även i år byggt i holken på valnötsträdet. Från tidig vår har hanens starka sånger hörts och vi har följt dem med intresse och sett att de har varit i området runt holken. Satte mig en bit ifrån och väntade, och mycket riktig, de kom med mat som togs emot i holköppningen. Tog då bilder när detta skedde, men tyckte det var långt mellan besöken, antar att de har svårt att hitta insekter. Det torra vädret som varit en längre tid kan ha inverkan på tillgången på födda, ett mera blandat väder med regn, sol och värme skulle jag förmoda vara det bästa för oss alla.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Blått huvud och hals

2020-04-15 När jag såg närmre på de bilder jag tagit på traktorn och fåglarna fann jag på en bild tagen på långt håll med stort teleobjektiv, en blåfärgad trut bland de andra på marken efter plogen. Förstorade då bilden, där fågeln tydligt går att se, visst undrar man, trut med blått huvud och hals ska inte finnas. Den är slät och fin i fjädrarna så färg kan det inte vara som den kommit i kontakt med. Att en skugga kan på en vit fågel kan framstå som blå är konstaterat men här finns ingen skugga så det kan man utesluta.
Har kontaktat och skickat bild till representant i styrelsen för Nordöstra Skånes Fågelklubb, som konstaterade att detta hade hen inte sett, utan skulle skicka vidare till experter på trutar, men jag har inte hört något sedan dess!
Naturligtvis undrar jag vad de kommer fram till?
Har väntat med att skriva och visa bild, trodde jag skulle få någon form av besked!
Det har gått mer än en vecka och jag har inte hört något, därför väntar jag inte längre på svar utan lägger in det!
(Se bild under Aktuellt)

Originalitet förminskat

alt 

Förstorad bild

alt

Det gamla skatboet

2020-04-14 Vi sitter utanför hundgården har valparna ute, när vi ser att det rör sig på flera platser andra sidan vägen i en större sälg som nu är i blomning. Det är flera ekorrar som tycks leka, och det går med fart bland grenarna. De ser mindre ut, antar att det är ungar, då kommer tankar tillbaka på vad som vi såg för någon dag sedan.
Intill sälgen står en större gran, där har skator i några år byggt och häckat, inte till vår glädje, med häckande småfåglar och duvor och senare deras ungar som knappt kan flyga, byten som skatorna påpassligt tar. Men för några dagar sedan var det fullt pådrag vid boet i granen, flera skator skrikande och flaxande upprörda över något, trodde då de slogs om boplatsen. Men tror mig nu veta varför de uppträdde som de gjorde. Ekorrarna hade lagt beslag på det gamla skatboet och nu hade ungarna lämnat boet och var på upptäcks färd i den större sälgen. Visst tar ekorrar både ägg och ungar om de kommer åt, men det acceptera vi, tycker det är trevligt när vi ser dem i trädgården, stör oss inte när de hämtar valnötter i vårt träd, vi har vad vi behöver.
Men är mycket tveksam liksom många andra med att man drivet genom jakttid på ekorre, helt onödigt enligt mig, ger bara mer hat mot jägare, till ingen nytta. Finns annat man skulle ta tag i som borde vara viktigare!
Det blev att jag blev motiverad att försöka få bilder på ekorrarna, lämpligt från ett fönster på andra våningen som är mot gatan och sälgen, och det blev så.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

På upptäcktsfärd

2020-04-13 Ilas valpar nu 7 veckor.
Vi har en tid haft bra väder med sol, och i lä har det varit varmt, men mera öppet blåser kallare vindar. Valparna har då kunnat vara ute i flera omgångar varje dag, de har blivet mera självständiga och ger sig ut på upptäcktsfärd i trädgården. En dag kom det mindre hagel, små vita kulor, valparna var ute, ingen brydde sig om det som föll, utan lekte vidare. Fast man är ute undrar man, var är de nu, när några saknas, för man räknar dem ofta. Ett favorit ställe är under en större vinter grön buske, där ser vi inte dem, bara att det rör sig på olika platser, de far ut och in jagar varandra, biter och bråkar. Nästan alltid något att tugga på, trädgrenar, mossa, blad från buskar, allt går att undersöka och tugga på. De har fått tennisbollar vilket de gärna bär på medan andra försöker att ta bollen från den bärande. Någon stund i köket varje dag blir det, gör ofta på utlagda tidningar, och det är ett passande för att hålla rent.
Maten serveras på ett större fat, både ute och inne, där alla kommer till, och matlusten är god. Men man ser när de varit ute ett tag att de behöver in och vila, då söker de sig mot grinden till hundgården, och när vi öppnar springer de in, sedan vidare genom hålet i väggen till deras rum.
Några barn kom gående på vägen efter skolans slut, vi var i trädgården med valpar och Ila.
Barnen fick se valparna och började prata och några av valparna och Ila var snart vid staketet. Det blev att barnen fick komma in till valparna, som blev rejält omklappade, och även mamman till barnen var även här. Bra för valparna att träffa andra än vi själva, med gälla röster och skratt.
(Se bild under Aktuellt och Hundar/ valpar)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 10 av 331

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>