Smedmästarens Blogg

Njuta av allt det vackra

2019-04-26 Bestämde mig för att ta med Robin och köra till på jaktmarken, för att ströva omkring och njuta av allt det vackra som naturen nu bjuder på.
Vi har ett mindre kärrområde, som det fortfarande finns öppet vatten i, men som längre fram brukar torka ut, vi går mot detta, Robin springer lös nära mig, hon har allt mer börjat söka i marken.
När vi närmar oss kärret ser jag en hare som skuttar i kärrkanten, kan komma närmre utan att den reagerar, tar bilder när den passerar en öppning.
En skogssnäppa flyger upp från kärret, försvinner bland träden, en hane av aurorafjäril med sina orangea vingspetsar vinglar förbi, kabbelekor står i fuktiga områden lyser på långt håll med sin gula färg. På andra platser täcks marken av vitsippor mellan de högre träden i kärrets torrare del. Vi lämnar det fuktiga området, går upp bland busksnår av taggiga buskar som nu blommar i vitt. Följer en kostig, då rasslar det till strax intill oss, ett större djur har legat och tryck, men bestämt sig för att fly, antar det var ett rådjur. Marken här som i övrigt i detta område stenrikt, med betesmarker där ännu inte korna släppts. Marken lider av det torra vädret, och betet är magert, men mindre blommade växter finns och tycks trivas i denna miljö. En hare springer ut från betesmarkens mindre slånbuskar, går mot där jag såg haren, tänker se hur Robin gör med denna vittring. Ser hur hon markerar, slår fram och tillbaka över slaget, hon kommer en bit fram, genom ett hål i en gärdsgård, ser att hon stannar och väntar på mig, när jag inte kommer, vänder hon till mig.
Har tennisboll med mig, när hon är upptagen med något kastar jag den fram i marken, går mot platsen och säger sök, hon arbetar på och finner, kommer och lämnar, har börjat förstå vad sök betyder, kan inte säga något annat än att jag verkligen tycker om henne och hur hon uppträder.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Vi kan misstänka

2019-04-25 Med anledning av att en höna blev tagen av något, satte jag upp en kamera på ett träd, riktat mot gärdsgården där jag fann fjädrarna.
Tanken var att kanske få en bild på något som, kunde förklara vad som rörde sig i området under natten, för troligen har inte hönan varit inne i voljären när vi stängde mot kvällningen.
Det blev bilder på två djur, en katt men även tre bilder på en räv som passerade springande i trädgården, inte skarpa pågrund av snabba rörelser, men ändå så att vi kan misstänka att det är räven som tagit hönan.

Vi har även fått bekräftat att andra djur finns i vår närhet.
Rita är den som går ut med Robin och Nelly på morgonen, samtidigt hämtar hon tidningen, och släpper ut fler hundar i trädgården, medan jag fixar frukosten.
När hon är vid postlådorna som finns vid vårt staket, ser hon något ormliknande ligga dött påkört på vägen, hon tar då det med räfsan och tar det med sig för att visa mig.
Tillsammans konstatera vi att det är en större snok, 85 cm lång. Något som vi under alla år vi bott här aldrig har haft en tanke på, att snok skulle finnas här, även om våra stengärdsgårdar kan tänkas ge skydd för dessa.
Det har under flera år även varit en stentipp utanför tomten vid gärdsgården, sten som plockats från fältet, som kommit fram under bearbetningen av jorden. Kanske denna har varit en lämplig plats för snokar, och ligger i anslutning till vägen. Har man väl kommit på en kan där finnas flera.
Snokar är inget som skadar hundarna, så de får gärna vara här, men vägen utgör för de flesta djur ett riskmoment att vara på, och det blev denna snoks öde.
(Se bild under Aktuellt)

Fina fåglar

2019-04-24 I en frysbox i längan där jag förvarar träningsvilt, har jag en tid försökt omsätta äldre vilt, fann då en morkulla, som jag för väldigt länge sedan fick från en annan jägare.
Han hade haft några i sin frys, och inte blivet färdig att ta tillvara dessa, och undrade om det var något för mig att använda för träning av hundarna. Jag tycker egentligen de är för fina fåglar för detta ändamål, men nu var det som det var och jag tog emot dem.
De hade legat länge i boxen och var i princip frystorkade, men det blev att jag tog en för upptining.
Tanken var att låta valpen Robin få apportera denna, väl tinad provade jag inomhus som jag brukar med nytt vilt, ingen tvekan hon tog direkt och levererade.
Senare tog jag henne med upp på jaktmarken, gick ut på hygget och kastade en markering, på besked sprang hon ut och efter något sökande fann hon morkullan och kom med den i bra grepp och lämnade villigt till mig. Jag upprepade en gång till med samma resultat, tycker hon gör det bra och hon tycker det är intressant och är motiverad att söka och apportera.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Hade fotvård

2019-04-23 Vi hade fotvård på våra höns, klippte klor och sprayade mot skorv på benen.
Rita fångade dem i voljären med håv och jag tog vid, efter att hon lämnade över dem en i taget. Våra höns är lugna och orädda för oss normalt, men börjar man vifta med håven blir de uppjagade och inte helt lätta att ta.
När jag var färdig med en, släppte jag ut den fritt utanför voljären och den sprang iväg, några något chockade andra gick lugnt från mig. Där var 24 höns, både tuppar och hönor i den större voljären, och jag känner igen dem flesta som individer, på färg och ras.
Dagen efter fortsatte vi till den mindre voljären där dvärgkochin, en tupp och fyra hönor fanns, samma genomgång med dessa. Något senare såg jag bara tuppen och tre hönor, undrade var den ena tagit vägen, vi gick båda och letade men fann den inte. Efter att sökt på hönsens sida av trädgården utan resultat, gick jag längs vår gärdsgård, men utanför tomten mot det odlade sädfältet. Upptäckte då fjädrar på ett ställe, inte likt den saknade hönan utan en annan färg, visste att det fanns fyra hönor i den färgen som fjädrarna hade. Gick då in och såg igenom hönsen i den större voljären, och då bekräftades att en höna av holländska dvärghönsen var borta.
Frågan kom, vad för djur har tagit hönan, tankar kom på räv, katt eller rovfågel, kan inte utesluta någon av dessa, men misstänker räven i första hand.
Men även de andra misstänkta som hök, ormvråk och katt har under åren bevisligen tagit dessa mindre höns, men aldrig förstått att gladan angripet dem, trots daglig närvaro.
Helt oväntat kom den höna vi letat efter fram, var hon varit vet vi inte, men det viktigaste var att hon var välbehållen.
Nu är vi fundersamma om vi vågar ha hönsen fritt ute, att den som tagit återkommer efter att lyckats måste vi räkna med.
Våra höns värper ägg som har orangea äggulor tack vare att de äter växter då främst gräs och det tilltalar oss. Är inte blekgula som köpta burhönsägg.
(Se bild under Aktuellt)

Några av hönsen i den större voljären

alt

Hon gillar det

2019-04-22 Jag har under en tid tränat Robin med tennisbollar, i sök och apporteringsträningen. Hon har fram tills nu inte rullat med bollen i munnen utan tagit ett grepp och hållit detta, därför har jag fortsatt. Har tidigare varit tveksam till tennisbollar, detta på grund hur mina pointrar under träning började rulla runt bollen i munnen vilket inte var bra. Skulle hunden göra detsamma med vilt ser det ut och kan bedömas som tuggning och är då ett diskvalificerande fel, vilket man inte vill uppmuntra till.

Har nu lagt ut bollar i terrängen när Robin inte sett och gått fram i marken med henne där de finns och låter henne spontant apportera till mig, ett försök att få henne att söka utan vittring på vilt och samtidigt finna något som intresserar och motivera att söka.
Gör även olika apporteringsövningar i trädgården med bollarna, bl.a. två markeringar på olika håll och avstånd, hon tar åt sig, och det går framåt, och jag är nöjd och hon gillar det.
(Se bild under Aktuellt)

Robin i hopp                                                                              Har funnit bollen

alt alt

En jagande hök

2019-04-21 En återvändare har kommit, från sina sydliga övervintringsplatser.
Är ute vid burarna i trädgården, ser att en rovfågel passerar utanför gärdsgården, på några meters avstånd från marken, där nu säden kommit en bit på väg. Tänker först på gladan, men ser att det är en brun kärrhök med lång stjärt . En jagande hök, som under sitt jaktsök kommer glidande lågt patrullerande över kärr, vass och ängsmarker, för att finna allahanda mindre djur. Som där bl.a. är ett ständigt hot mot, fågel och harungar, men även fåglar på vattnet lever farligt. Häckar regelbundet i trakten, då i ett bo byggt i hög vass, som vid t.ex. tidigare nämnd Siesjö eller vid havskusten där större vassar finns.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                                    alt

Känns det rätt

2019-04-20 Har man en större trädgård finns det alltid behov av att göra något för att det ska vara hyfsat i ordning, när dessa fina dagar infunnit sig känns det rätt att ta tag i sådant man skjutit framför sig.
Vi har längs ned i trädgården bland de större träden under alla år, satt upp kompostgaller och komposterat nedbrytbart som löv och grönt, men även lagt gödsel från våra höns där.
(Hundarnas bajs läggs i säckar, som läggs i soptunnan för att inte sprida lukt.)
När dessa cirkelformade kompost arrangemang, blivet fulla, börjar vi på en ny.
När några år har gått har gallren tagits bort, och då står komposten hård men fritt utan stöd, allsköns ogräs har vuxit ovan på och täckt denna.
Och nu fick vi inspiration att ta tag i detta, jordfräsen kom fram, det gröna som växte ovanpå hade tagit bort. Vi, Rita och jag hjälptes åt att lyfta upp fräsen ovanpå bunken, när den började köra kom den finaste matjord fram, mjuk och som rensades över ett nät i skottkärran, där hårda klumpar och småsten sorterades bort.
Den rensade fina jorden fylldes på i vår odlingsbänk med ett flertal kärror.
En ny bunke rengjord jord lades upp, och allt i komposten kördes upp med fräsen till en större bunke att ta i vid behov.
Många timmars arbete men en tillfredställelse när det var gjort.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Förknippa med Afrika

2019-04-19 En tid med värme, härliga dagar, har hört ett läte som jag förknippar med Afrika.
Har varit ett par gånger i södra Afrika på jaktresor, men även varit på safari.
Där har hela tiden ett speciellt fågelläte dominerat och det är hoandet från duvor, som hörts var man än befunnit sig.
När man nu är i trädgården har vi periodvis hört detta liknade hoande, vet ju vilka som har detta ljud nämligen turkduvor, sitter i våra och grannarnas träd, en hane som lockar på sin hona. Har sett dem några gånger i vårt valnötsträd, tycker de är trevliga dessa mindre duvor och hade varit intressant om de häckat i vår närhet.
Vårt ringduvepar är hela tiden närvarande och även hanen sitter där och hoar i våra träd, troligen ligger honan redan på ägg, han sitter helt oberörd när vi passerar under honom, ibland sovande fast vi och hundarna är rakt under, på några meters avstånd.
Paret har vant sig vid oss och hundarna och hade inte uppträtt så här orädd om det inte var samma duvor som återkommit år från år.
Koltrasthanen sjöng en period, har säkert även de byggt bo och ägg på gång.
En annan fågel som har en härlig drill är bofinken, hanen sitter ofta i björkarna och låter, men vi har aldrig förstått var de häckar, men i en klyka i någon av björkarna låter sannolikt.
(Se bild under Aktuellt)
Ringduva                                                                                 Bofink

alt alt

Fler artiklar...

Sida 10 av 303

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>