Smedmästarens Blogg

Vacker fågel

2019-12-20 För någon dag sedan fick jag nya bilder på en kungsfasan tupp, vacker fågel med en fjäderdräkt i flera olika nyanser och mönster samt en extremt lång stjärt. Kommer ursprungligen från Kina, lever där företrädesvis i mera öppna lövskogar.
Men nu finns även frilevande stammar på olika platser i Europa, och har i Sverige släppts ut i anslutning till fasanuppfödningar för jaktfasaner även våra trakter.
Har även ett speciellt ljud när tuppen lyfter, vill gärna flyga upp i träd för att söka skydd vid fara. Kungsfasanen är även mindre skygga än de vanligare fasaner som man oftast ser, dessa är korsningar av flera olika raser och kan skilja i färger, beteende och benämns som jaktfasaner.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En fin eftermiddag

2019-12-18 Dagen hade kommit till tackjakt för medhjälparna vid fasanjakterna på Stensnäs.
Hade blivet tillfrågad att denna dag hjälpa till, tillsammans med Mats E att driva in och resa fasanerna till väntande skyttar/ apportörer med våra hundar, vilket vi accepterat.
Hade erbjudets, att i januari få gå själv och kunna skjuta över våra egna hundar, vilket vi uppskattar. Detta ger oss möjlighet, hoppas vi att få fälla över våra unga hundar.
Två indrev på fasan var planerade, och genomfördes med lunch i mellan dessa.
Bland alla snår av taggiga buskar, är det bara våra spanielhundar som spontant genomsöker dessa och får upp tryckande fasaner och gör ett bra arbete för jaktens genomförande.

Sedan för de som var intresserade var det tänkt med kvällssträck på änder vid havskusten, alla pass var planerade och på eftermiddagen vandrade vi ut till dessa platser, här hade även Mats och jag bössa.
Det blev in fin eftermiddag tills det mörknade, jakt på änder under bästa förutsättningar i ett fint landskap, vikar med vass, färdiga skjutplatser alla förutsättningar fanns för lyckad jakt.
Änder kom och jag fick flera chanser, mina skjutna fåglar som hamnade i dessa vassar plockades upp av labradorer i värmevästar som dess förare regelbundet skickade när fåglar fallit, såg att hundar var vid nedslagsplatserna genom dess rörelser i vassen.
Ett mycket bra hundarbete fick jag se vilket glädjer, detta hade inte varit något för våra små cockrar att ligga i det kalla vattnet så som labradorerna gjorde. Därför hade de fått stanna i bilen och tur var det.
Det var en bit att gå och jag lät kameran bli kvar i bilen, något som jag sedan ångrade, med det fina landskap med en färgad himmel som vi fick se hade det troligen blivet bra bilder, men har man med bössa blir det för mycket med båda.
En mycket jaktligt och socialt lyckad dag med pauser för mat och dryck, vid flera tillfällen under dagen vilket uppskattades.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Då är det bra träning

2019-12-17 Åter en jaktdag som hundförare vid rought shooting, vi var två spanielförare, en apportör och fyra skyttar samt godsets folk.
Jakt växlande mellan fasaner eller uppflog på änder. Dagen började med regn som avtog och blev till riktigt bra decemberväder. Turades om med Alice, Nelly och Boy, dessa fick mycket apporteringsuppgifter, likt fritt retriever sök, inget som främjar ett korrekt spanielsök och inget som tillför något för framtiden. Hundarna tar chansen att gå längre ut, finner och uppmuntras av detta, vilket gör att de flyttar ut avståndet även när man jagar över dem.
Det är stor skillnad att skicka långt på markerat vilt av hunden, då är det bra träning.
Det blev en heldag, med lunch paus, flera områden jagades av och bagen blev mer än full.
Fick vilt med hem, några timmars arbete och senare flera goda middagar framöver på utmärkt viltkött.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Robin 1 år

2019-12-15 Nu har vår senaste kull valpar mellan Nelly och Boy blivet 1 år, vår Robin är en av dessa. Hon är en liten tik, den minsta vi under alla år har haft, väger till dags datum styvt 9 kg. En trevlig kontakt sökande familjehund, vill vara tillags, lättpåverkad vid träning, tar åt sig. Tänker på när hon som unghund hade fått vara fri när vi var i marken, ställde inga krav, hon höll sig där jag tyckte det var ok, därför behövde jag inte pipa och signaler, allt fungerade som jag ville.
Men när hon i höst blivet äldre och jag skulle ut och gå med henne på mindre vägar, på fält eller i skog, tänkte jag påverka henne till att gå som mina äldre hundar, inte fot, men nära mig på kommandot gå fint. Och efter ett par tillrätta visningar förstod hon, allt var bra, jag gick med flera hundar och hon stannade vid dem.
Efter detta skulle hon och jag träna sök, då ville hon inte lämna mig, hon hade fått lära sig att gå vid mig och det gjorde hon, fast jag försökte med sök och jaa hände inget, och det blev inte som jag tänkt. Flera gånger vände vi hemåt, jag besviken och hon undrande, något sök att tala om fanns inte. Det satt så fast i henne vad jag lärt henne att gå fint, och det tog lång tid att få det att släppa, och nu går det bättre, ibland riktigt bra.
Hon har fått chans på vittring på vilt och då ser jag hur hon ökar fart och visar intresse, har även gått framåt i marken och rest fasaner, i början vände hon tillbaka till mig vid uppflog, men nu sedan en längre tid sitter hon på uppflogs platsen, väntar på mig som kommer och berömmer.
Hon har aldrig hittills gått efter något vilt men var tidigt intresserad av våra dvärghöns som hon bevakade med intresse och då talade vi om, att de rör man inte, kanske en anledning till att hon senare respekterar även vilt.
Hon är duktig apportör, både på land och vatten med dummys, kallt och varmt vilt, har hon fått markering jobbar hon på tills hon löser sin uppgift. Har av känd orsak inte kunnat träna och jaga över henne som jag annars gjort med tidigare valpar/unghundar och allt har blivet förskjutet åldersmässigt för henne. Hon har varit med på drivna fasanjakter och då fått apportera under pågående jakt, gjort detta bra, inte reagerat negativt för skott, andra hundar eller människor, vilket jag tycker är bra. Har ingen tendens att skvätta av glädje eller i mera obekväma situationer. Men kan mot vissa personer som går på, vara något reserverad.
Har förhoppning att få fälla något vilt över henne innan säsongen är över.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Jakt på egen mark

2019-12-08 Dagen var sedan en tid bestämd för jakt på egen jaktmark, och då fick inte det väntade vädret med regn och blåst stoppa oss.
Det var samling när det hade blivet ljust, lottning till pass och genomgång av lovligt vilt, med inriktning på vildsvin, räv och dovhjortskalv.
Det känns litet olustigt att sätta sig i ett torn medveten om att det tar timmar i regnet innan det blir paus och byte av såt. Då är det viktigt att det kommer information på radion, om var hundar och hundförare befinner sig och med vilket vilt de har kontakt med.
Även observationer från passkyttar om vilt i rörelse gör att tiden går fort. När hundarna hörs i blåsten och när det skjutets, kommer tankarna igång, man spekulera om vad som händer, och hur det gått. Och när då jakten som det var denna dag med mängder av information om olika vilt är det när jakten är som bäst.
Två fina matgrisar blev fällda i första såten, flera andra var synliga, liksom olika dovhjortar.

När vi avbröt jakten i första såten, var frågan ska vi grilla nu, eller jaga mer och grilla efter det, det blev det senare. Ny lottning av pass, vi var åtta skyttar samt hundföraren, det tog en stund innan alla var på pass, alla i torn. När hundföraren fått klartecken att alla var på plats, släppte han nya utvilade hundar, drev då hjort en kort bit, sedan fann de nya vildsvin, en större trolig galt hade setts av hundföraren och passkyttar, och det blev spännande.
Hundföraren som även sett åt vilket håll den sprang, gick efter och efter ett tag fann hundarna åter galten i ett större buskage, och det blev ståndskall. Efter mycket skall, tyckte galten det fick vara, bröt sig ut, sågs passera på avstånd från torn, men kom i håll för en annan skytt, och det small, allt gick bra, och det var skytten första större galt, och hans glädje över detta var påtaglig, liksom även för jaktlaget.
Det var tredje gången i höst vi jagade på marken, vi resonerar att inte jaga för ofta, utan ta längre tid mellan jakterna, och hoppas då få se och ha kontakt med mycket vilt, och det visade sig rätt.
Det blev en sen dag innan viltet var bärgat och vi grillat, då började det mörkna, alla hade sett olika vilt, hundarna hade gjort ett utmärkt arbete, alla var överrens om vilken fin jaktdag vi haft trots det blöta vädret.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fasanjakt

2019-12-06 Är på fasanjakt på drivna fasaner på Trolle-Ljungby, har tagit med fyra hundar Alice, Nelly, Ila och Boy.
Väntat regn, tar därför inte med unga Robin som då troligen fått sitta större delen i bilen, även om det säkert tillfört henne att få var med vid endast apporteringar som hon klarat bra tidigare. De andra hundar får olika chanser, först Ila som då är med som apportör sköter sig, sitter fint och väntar på order att apportera, även vid flaxande fasan inte långt framför henne, får flera apporter. Även på en skadad som landar i buskage en bit bort, där hon finner och kommer med den levande fasanen, bra gjort.
Nästa såt blir även apportering, då för Alice och Boy, att de ser och uppfattar skjutna fåglar på långa håll är uppenbart när de på order hämtar dessa, i full fart. En händelse, likt tidigare jakt med Ila. En tupp hamnar på fältet, skadskjuten, börjar direkt springa, skickar Alice som först kommer nära fasanen, bland labbar som även uppfattat vad som hänt, efter en snabb jakt, lyckas fasanen lyfta, flyger in i en tät remiss, men Alice springer efter, försvinner i snåren, efter ett tag kommer hon med den skadade tuppen. Och jag får tummen upp från apportören med labben som sett vad som hände. De får båda flera apporter, och man ser hur de verkligen går in för uppgiften.
Här var en räv med vid indrev, fick se den vid två tillfällen, men lyckades ta sig därifrån.   Nästa såt, indrev och sedan är uppgiften att stöta fasaner i en trevlig spanielmark när vi går fram i marken med spaniel och drevfolk. Mängder av fasaner, Boy och Nelly turas om, kommer ibland något långt ut med respekterar samtliga fåglar och mina signaler.
Som brukligt är vid lunch tid åter till slottet, med alltid smaklig mat.
Förflyttning till Årup, först apporterings uppgift, tar här alla fyra med, ibland fälls det mycket fågel på den post jag ska apportera, men inte idag, hårdblåst, fasaner i medvid bland stora ekar en utmaning för skyttar, vilket påverkar resultatet.
Dagens avslutas med att fasaner drivs till en viltremiss där jag och Mats E går och stöter upp fasaner med våra spaniels, här fick Nelly göra detta, allt för jaktens genomförande.
Den korta ljusa dagen skymmer och jakten är slut.
(Se bild under Aktuellt)


Alice med tupp                                                                         Boy med höna

alt alt

Kan bara bli fel

2019-11-28 Det blir tjatigt att skriva om mörkt och regnigt, men det är så vädret är och har varit dessa dagar. Var på en ny fasanjakt nu på drivna fasaner, regn under natten och som fortsatte under förmiddagen. Fasaner skulle drivas in till ett område där vi tre spanielförare skulle stöta fågel i lagom mängd till väntande skyttar. Här ser jag hunden hela tiden och Boy är med och gör vad han ska, respekterar och stannar vid uppflog.
Allt gick som planerat, även om några fasaner flög andra vägar, för dem kloka beslut och lämnade utan att bli påskjutna.
Denna dag fanns fyra förare med retriever som var provhundar med domare under dagens jakt, en viktig del för att kunna bedöma jaktegenskaperna för de inblandade hundarna under praktisk jakt.
Efter första fasan såten, var det planerat uppflog på änder. Där man om man vill, kan se det från ändernas perspektiv, så gick änderna segrande ur detta. Hur undrar kanske någon, jo de simmade ut i mitten på den större dammen i en samlad flock, där blev de liggande och var då inte åtkomliga. Visst gjordes försök att få dem att flyga, men de misslyckades. Änderna måste förstått vad som var på gång, lärt sig av tidigare jakter. De var de änder som klarat sig tidigare, och man måste som jägare respektera deras förmåga att ännu en jakt vara överlevare.
Lunch med en omtyckt rätt, raggmunk med fläsk och lingon, kan inte bli bättre.
Nu till dagens höjdpunkt, ett fasandrev med högt flygande fasaner, indrev till en höjd med
mycket skydd för tryckande fasaner, där olika indrev lugnt fått fasanerna på plats. Där vi spanielförare turades om att få fasaner på vingar, vilket vi tyckte fungerade till allas belåtenhet, och säkert en lättnad för jaktansvarig.
Blev själv positivt överraskad av att där var så många fåglar, vilket vi inte förstått tidigare.

Visst att skicka in sin spaniel i täta snår utan att ha kontroll på vad hunden gör, bland mängder av fasaner, är ändå en risk att hunden inte bara reser fågel utan även går efter eller ser fasaner som faller och med sin vilja att apportera gör detta. Därför lämpar det sig inte för unga hundar, om man vill jaga med sin spaniel under bössan på jaktprovens grunder, det kan bara bli fel. Jag har ju flera hundar och under åren har jag valt äldre hundar som varit med och kan grunderna. Och nu har det blivet Nelly som jag fått ”offra” för dessa situationer.
En spaniel skall finna, resa vilt respektera i uppflog och skott, vänta på order för att apportera. Allt detta trubbas av med mängder av, fasaner och skott, där hunden omöjligt kan göra enligt regelboken och snart slutat vara en hund lämplig för prov, men gör det som krävs för jakten, stöter fasaner, kommer tillbaka till sin förare för nya direktiv.
Vi med spaniel har bidraget med vår del och lämnar, andra har ett väntade kvällsträck på änder framför sig.
(Se bild under Aktuellt)
Vy från dagen                                                                          Apportör med hundar

alt alt

Typiskt november väder

2019-11-25 Åter en period med typiskt november väder, blåst, regn och mörkt.
Men idag var det inget regn, fast mulet, hade fått erbjudande att få träna hundar under jakt på Stensnäs tillsammans med Mats Eliasson, och vi passade på idag.
Markområdet var i anslutning till ett par viltvatten, med vass i kanterna och gräsområden i vila med olika växtlighet. Ett tilltalande område vi tidigare år varit på och fått fälla någon fasan över våra hundar.
Vi tog våra unga hundar en första runda, hade ingen kontakt med vilt, oerfarenhet att söka i detta trodde vi var en orsak. Robin startar godkänt när vi går för oss själv men söker nära mig, Mats unga springer tar mer mark med sig, det smäller ett skott, vet då inte vad som hänt. När vi möts har Mats en and, undrar om jag vill ha en apport, till Robin, vilket hon löser bra. Men hon ändrar beteende när Mats visslar, blir påverkad och osäker och frågande när vi går tillsammans. Slutar att söka som tidigare, och vi går mot bilen för att byta hundar.
Med två hundar var går vi en runda till, i tätare vass reser Mats hundar tre fasaner, en tupp fälls, går i marken, men lämnar platsen, försvinner in i den täta vassen, Mollie skickas och gör ett mycket bra arbete, återkommer med tuppen som hunnit komma en bra bit bort.
Högt vattenstånd i vasskanterna gör det mindre troligt med fågel, men mycket bök av vildsvin, runt viltvattnet. Men hundarna fick turas om att söka men utan fler vilt kontakter, vilket vi hade hoppats på. Ila och Boy hade nu fått gå med, hade Nelly i bilen, tänkte ge henne en stund, går utan bössa för att se hur marken ser ut längre bort, när hon reser en morkulla, respekterar och jag får se den vackra fågeln. Tyckte det såg fint ut på avstånd, går och säger detta, och vi går en runda till tar Nelly och Robin som nu följer Nelly med fart under hela söket.
Marken var markberedd vilket jag inte såg på avstånd, hål med vatten, kullar med jord med uppvuxet högre gräs svårt att gå och gav inget. Efter en andra fika paus var vi nöjda, både vi och hundarna hade fått röra på oss och det var ju en tanke med dagens träning.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt alt

                                      

                                         

 

Fler artiklar...

Sida 10 av 320

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>