Smedmästarens Blogg

På olika håll

2018-08-07 Vid en av dessa morgnar, fick jag bilder på en bock med märkligt horn.
Inget som liknar något jag sett tidigare, med flera horntaggar på olika håll.
Inget normalt, kan bero på hormonrubbningar som orsakats av skador på testiklar.
Se och bedöm själv!
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Olika individer

2018-08-06 Har den senaste tiden kört någon morgon och några kvällar på Trolle-Ljungbys ägor för att ta bilder. Vid denna tid exponerar sig rådjuren, pågrund av parningstider mer än vanligt och ibland går det att komma några nära och därför intresserar det att få bra bilder på dessa eller annat som kommer i min väg.
Och som den jägare jag är, blir alltid bockar och deras horn intressanta för i dessa ser man skillnad på olika individer, därför har det blivet flera bilder på olika bockar. Skulle ju gärna få bilder på när bocken jäktar hondjuret och parning, har varit nära men just då skymda för kameran. 
Bilder på olika bockar.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                                                            alt

Tar för sig

2018-08-05 Äntligen en morgon med svalare temperaturer nu 16 gr.
Kör förbi ett fält med trädesmark där jag har lov att gå med hundarna, och tanken har funnits länge att gå med Boy där, när det blir svalare, blir inte sämre av att jag får se två fasantuppar som flyger ut mot fältet tillsammans.
Fortsätter hem och hämtar Boy, han får söka för första gången i sommar, tar för sig, söker villigt, tar handkommandon, får några gånger vända honom, men lyder direkt mina signaler.
Vi fick inte kontakt med fasanerna, de flög kanske längre än detta fält men han fick röra på sig och bara det var bra.

På fältet fanns bestånd av högre tistlar, och i dessa var det mindre fåglar, men flög iväg på längre håll och kunde därför inte se vad det var för arter, men eftersom de var i tistlarna misstänkte jag stiglist. Kom till bilen och såg att de återkom till tistlarna, hade kamera som vanligt i bilen, och förberedde mig i fönstret. Hade då konstaterat i kikaren att mitt antagande var rätt, dessa färgrika fåglar går inte att förväxla med några andra.
Det fanns två större grupper med tistlar en längre bort, dit kom fåglarna, en betydligt närmre, hoppades de skulle komma till den senare och efter ett tag kom de dit och jag fick bilder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Faller hon ihop

2018-08-04 Det har av olika orsaker inte blivet mycket aktiviteter med hundarna, en av de största orsakerna är bl.a. värmen. Att låta dem springa och arbeta i höga temperaturer är direkt farligt för dem.
Därför när det blivet något, har jag tagit fem av de yngre hundarna i bilen med till sjön, kastat dummys ut så långt jag kunnat. De har fått fyra apporteringar var och då fått svalka av sig, mycket uppskattat av hundarna, som är mycket på bettet för att få göra sina uppgifter och älskar att hoppa i vattnet.

Tänker tillbaka på en händelse vid denna tid på året, långt tillbaka när vi hade pointrar, när det då som nu ligger ett större inbjudande stubbfält utanför trädgårdens stengärdsgård.
Tänkte då passa på att utnyttja detta, tog ut pointern Härja och lät henne söka av fältet från kant till kant i sol och värme.
Hon tar med sig marken i högsta fart, fältet en femhundra meter långt. Hon var tränad att gå från kant till kant i slag om styvt etthundrafemtio meter i ca tjugometer mellan slagen. Vi vänder och hon tar det på samma sätt tillbaka, men när vi närmar oss slutet hemma vid. Börjar hon vingla och tillslut faller hon ihop.
En obehaglig situation, ringer till Rita, ta med vatten och möt mig, med bilen.
Försökte bära henne en bit, men fick lägga ned henne, minuterna är långa innan Rita kommer, har druvsocker blandat i vattnet, låter henne dricka detta, och snart börjar hon försöka att resa sig och allt slutade bra. Men en riktig tankeställare med att låta hundar arbeta i sol och värme för det kan gå riktigt illa.
Därför ta det lugnt med hundarna i den värme som varit en tid, det finns även en risk att de bränner sönder sina tassar på den varma asfalten på vägarna.

(Se bild under Aktuellt)
Stubbfältet utanför vår tomt.

alt alt

Genom vårt fönster

2018-08-03 För två år sedan fick vår granne en stickling från våra buddlejor (fjärilsbuskar).
Denna sattes vid hennes söder gavel, vilken ligger bara en liten bit från vårt köksfönster.
Och nu två år senare har det blivet en ansenlig hög buske full med blommor. Och då även olika insekter, bl.a. humlor, bin och fjärilar.
Flera av de mera vanliga sorterna, men även några pärlemorfjärilar.
En av dessa som jag betraktat genom vårt fönster gjorde att jag fick gå ut med kamera.
En fjäril som verkligen motsvarar namnet pärlemor, när solen träffar fjärilens vingar på utsidan i rätt vinkel, blänker dessa i just på denna storfläckiga pärlemorfjäril i vad man då kan beskriva som pärlemor.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Som gärna uppsöks

2018-08-02 Man ser dem nu i allt större flockar, landar på fälten för att snart åter flyga, tillsynes något nervöst beteende, men en samtidig träning, inför flyttningen söder över.
Ibland samlas de på ledningar som de täcker längre sträckor, därifrån flyger de mot marken, för det är där de finner sin föda i olika maskar och insekter. Även vid havsstränderna där tångbälten spolats upp, eller där vattnet dragit sig tillbaka vid vattensamlingar och blir en grogrund för olika insekter, är platser som gärna uppsöks. De jag syftar på är flockarna med starar, äldre som unga som med öppna gap genomsöker dessa för dem attraktiva områden. Under sena sommaren byter stararna fjäderdräkt och då uppträder de vid denna tid i många hundratals individer.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                                                           alt

Sitter åter i bilen

2018-08-01 Sitter åter i bilen mot kvällning, i skog med inägor, för att se om det händer något intressant. Tranors höga trumpetade ljud har hörts en längre stund, då två kommer flygande med höga tillrop, ser dem passera mot himlen.
Får strax höra dem i den riktning de flög, och efter ca tjugo minuter kommer de gående in på fältet där jag sitter. Ser ibland mot bilen men fortsätter att gå och söka föda, de går en stund där innan de går bakom en träddunge samma väg som de kom och är borta.
Det hände mer, men jag väljer bilderna på det oväntade besöket av tranparet som jag tycker borde haft en unge med sig.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Kom i omgångar

2018-07-31 Har gjort ett försök att ta bilder på trollsländor.
Tog mig till en för mig tidigare känd plats vid Holjeån, ett tillflöde till Ivösjön. Som jag de senaste åren besökt sedan jag fick berättat att den största av våra trollsländor finnas där.

Kungstrollsländan har en kroppslängd av åtta centimeter, gul och svart och går inte att förväxla med någon annan slända. Uppträder vid rinnande vatten, sätter sig att vila i anslutning till vattnet, ofta på en sten eller gren. När den väl satt sig är den förhållandevis trygg och relativt lätt att komma nära.

Går för första gången sedan några månader med den större kameran, får kämpa, det tar emot, har en stol med för att kunna vila. Värmen är påfrestande, finner en plats nära ån i skuggan bakom buskar. Sorlet av rinnande vatten, är påtagligt i forsen, fast att det är lågvatten och mycket sten har kommit i dagen, det blåser och vinden svalkar. Flera bruna mosaiksländor cirklar i rundor över ån och ibland helt nära mig, vet att dessa ofta vilar uppe träden och under den tid jag var där såg jag ingen sätta sig.
Men även några kungstrollsländor kom i omgångar, dessa lågt flygande över vattnet, och efter en stund satte en sig. Satt för att åter flyga, flyttade mig inom räckhåll för kameran där den suttit, och som väntat kom den till samma område för att vila.
Detta upprepades flera gånger, satt på olika ställen men inom en meter och jag fick mina bilder. Drog mig då tillbaka, fick bita ihop för det som plågar mig i höft och ländrygg, en lättnad när jag var vid bilen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 10 av 281

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>