2022-11-26 Det är en jobbig tid för sportintresserade, VM fotboll, ishockey (Rögle och Kristianstad), handboll (IFK Kristianstad) mm där man har lag man följer och nu börjar skidorna som även Rita vill se, med fina svenska framgångar. Slits mellan detta och andra aktiviteter, är vädret till sin fördel, vill man vara ute. Men när det blir mörkt mot kvällningen har det varit i sportens tecken för mig, tur vi har varsin TV för Rita ser på andra program som inte intresserar mig. För att hålla nere elen eldar vi i vars en kamin om kvällarna, har vant oss vid lägre temperatur inomhus även om det ibland känns något kyligt, men i rummen med kaminerna blir det riktigt varmt och skönt.
Vi har inte haft alla hundar inne på ett tag, men den senaste tiden är alla inne även på natten i den delen av huset där vi brukar turas om att ha olika hundar och valpar. Och det fungerar tills vi får väntade löp på tikar, då vi måste sära på dem. Då får några vara i hundrummen i uthuset.
Vi har köper gårdagens bröd till lägre pris, ofta bullar, torkar dem för att sedan efterhand blötlägga dem och ge till hönsen vilket är uppskattat. Men även hundarna får del av detta, brukar med en fintandad såga sex spår i bullen. Hundarna är ute och väntar utanför dörren när jag sågar och väl medvetna om att något är på gång. Går ut och säger stanna, går iväg en dit ut på gräsmattan, kallar på en i taget och bryter av en bit som jag ger dem. Det upprepas till alla sex har fått varsin bit torr bulle. Det blir inte varje dag men ofta.
(Se bild under Aktuellt)
2022-11-25 Vi är inne i en mörk höstlig period, korta dagar om än förhållandevis varma.
Flera av de senaste dagarna har varit i trädgården, där finns det mycket man tänkt göra.
Löven tar aldrig slut, har åter kört över gräsmattan, nästan alla träd har nu släppt löven, återstår något äppleträd. Men när det blåser flyttar sig löven och samlas där det är lä,
längs stengärdsgårdar och buskar, för att inte tala om de lätta löven på baksidan från björk och bok som virvlar runt och hamnar i hundgårdarna.
Har åter kört med uppsamlare på öppna ytor på baksidan, räfsat fram strängar och sedan kört över dem och samlat upp, även här finns många platser där löven samlas. När det är gjort ser det bra ut men vet att vid blåst kommer det fram nytt beroende på vindriktning, ett arbete utan slut.
Har även rengjort i de två voljärerna, där man kan gå inne och räfsa, hönsen är mindre aktiva, slutat värpa, fäller och byter fjädrar, ser ut som om höken hälsat på, fjäder över allt. Tanken kommer hur många fjädrar har en höna, har inget svar, men det måste vara ett större antal. Försöker att sära på fjädrar och bajs, att lägga alla fjädrar på den mindre komposten betyder att även de blåser omkring, därför hamnar de i en sopsäck. Höns bajs är bra gödsel och med tiden blandat med grönt nedbrytbart bildas jord med tiden.
En andra runda till tippen med släp, lastad med grövre växt delar, som kvistar och grenar har blivet av. Släpen står nu tom, men fjärilsbuskar mm skall klippas ned, så det blir framöver åter en runda till tippen.
(Se bild under Aktuellt)
2022-11-23 Vi har sedan en tid börjat mata småfåglarna med talgbollar och solrosfrön.
Satt upp stålstativet med fästen för maten utanför köksfönstret, en plats som vi har uppsikt över när vi är i köket. Vid måltider har vi full kontroll över de olika fåglar som besöker maten.
Till övervägande del gråsparvar och pilfinkar som är flest i antal. Men även talgoxar, blåmesar, entita, grönfinkar, bofinkar med flera. Vi har häckande kajor i grannhus, de är helt orädda, vill inte att de större fåglarna ska hänga på hållarna och äta på talgbollarna.
Hjälper inte att knacka på fönstret, de ser bara på oss men sitter kvar.
Men en dag fick Rita se något som vi inte trodde fanns längre, en råtta som klättrat upp i häcken och åt på talgbollarna, vi har inte haft någon indikation på att de har funnits här sedan förra året. Men tyvärr vet vi nu att de finns, förra året kom de springande över vägen, från granntomt med mycket djur av olika slag, där de fått tillgång på mat.
Våra voljärer och burar har nedgrävda stenskivor en bra bit ned i marken och vi har bara mat inne i burarna. Därför finns ingen mat tillgänglig hos oss förrän matplatsen för småfåglarna kom på plats, där spill från frön hamnar på marken. Hållaren för talgbollar har nu flyttas ut från häcken där kan inte någon råtta nå den.
(Se bild under Aktuellt)
2022-11-22 En ny fasanjakt på drivna fasaner, går med hundar i drev och även apporterar vid de två första såterna, först uppflog på änder sedan gällde jakten fasaner.
För dagen där jag apporterade fasaner hade jag en fantastik skytt som jag stod bakom.
Snabba fasaner i högsta fart i medvind bekom inte honom utan de träffades, hamnade långt bakom på grund av farten, fick ett större antal som hundarna Ila och unga Aya fick plocka upp.
Sedan två drev innan lunch, för att ta ännu ett avslutande drev innan jakten avslutades.
Det blev flera bilder vid fasan apporteringen, svårare att få till bilder när man går i drevet med hundarna som man bara ser bitvis i busk och majsfält. Hundarna tar för sig mer för varje jakt av detta slag, kommer fram i såten, vill få kontakt med de framför springande fasanerna.
De vet under drevet att bara stöta, komma till mig efter stöt och inte lockas att då apportera när de ser fallande fasaner, vilket lockar dem för apportera gillar de.
Det blev att jag tog Nelly och Robin för att delta i dreven.
(Se bild under Aktuellt)
2022-11-21 Har suttit och bevakat dovhjortar ett tag, hade sett att en parning var på gång mellan två dovhjortar, först några misslyckade försök, men sen fick de till det och jag en serge bilder på en parning. Inga långa förlopp, av två individer i samspel, en kraftig stöt sedan var det över. Hur många gånger det upprepas vet jag inte för efter parningen sprang hinden och hjorten följde efter.
(Se fler bilder under Aktuellt)
2022-11-20 Dovhjortarna är i slutet av parnings säsong, de större hjortarna går för sig själv, inte som tidigare flera stora handjur i en flock.
Finns det någon hind som ännu är brunst uppvaktas den av den större herren på täppan.
låter ingen annan komma nära. Har varit i dovhjortshägnet på Årup för att få bilder, visar några av de större skovelhjortarna.
(Se bild under Aktuellt)
2022-11-19 Egen drevjakt med hundar, förra jakten hade vi inte kontakt med mycket vilt, men det var annorlunda i dag. Flera kontakter med vildsvin och två blev skjutna.
Även hjortar, rådjur samt räv var i rörelse.
En spetshjort blev skjuten, och en stor rävhane fick lämna in.
En händelserik dag, mycket hände, olika drev och hundskall från hundar som ställt grisar.
Men kallt att sitta stilla i torn med kall vind som gick genom kläder. Men även andra saker som en spillkråka som flög mellan de närmsta träden drog min uppmärksamhet till sig.
Såg en kort stund en stor svart gris med grått i huvudet komma från skogen, valde att passera en annan skytt och det blev dess öde.
På nytt pass kom ett rådjur i hög fart, passerade med hund efter sig, på avstånd såg jag inga horn, men på bilderna förstorade ser man att det är en bock.
Mycket att ta tillvara och mellan såterna blev det korvgrillning.
En lyckad jaktdag, inget skadat påskjutet vilt, nog så viktigt.
(Se även bild under Aktuellt)
2022-11-18 Vitkindade gäss har vi ett speciellt förhållande till och det sträcker sig många år tillbaka i tiden som till 1994, då det var ovanligt att få se dessa små vackra fritt levande vitkindade gäss.
De fanns i Blekinge på Eriksbergs vilthängd, (vars tidigare ägare var de som tog in kanadagässen till Sverige.)
Vi som alltid har haft fåglar som ett stort intresse, pratade om dessa små gäss med en bekant som hade nära kontakt med jaktansvarig där.
Han föreslog att han kunde ordna två par av dessa gäss, som vi skulle kunna ha i trädgården, fritt gående under förutsättning att man klippte av de längsta vingpennorna på en vinge. Det blev att han ordnade detta, men ångrade sig efter ett tag med att behålla ett par själv, så vi fick alla fyra, tama och orädda. Vi hade dem först i en hönsgård tillsammans med hönsen, kunde som tänkt ha dem fritt gående på tomten vid olika tillfällen. Efter de bytt fjädrar fick vi åter klippa i en vinge och det fungerade året där på.
Men nästa år blev vi inte färdiga att upprepa detta och en dag flög de och kom inte tillbaka.
En tidig utsättning av en då sällsynt gåsart som nu förökat sig med stor framgång har fått en stor tillväxt med tusentals individer, som på vissa platser blivet ett skadedjur för lantbrukarna på odlade fält.
Bilder från gårdagens besök vid betfältet.
(Se bild även under Aktuellt)