Smedmästarens Blogg

En händelse

2020-08-07 En hädelse, kommer på en mindre grusväg, ett rådjur går över vägen en bit framför mig, ut på ett fält med stubb, det är ett hondjur. Gör mig beredd med stöd för kameran i fönstret på bildörren, kommer närmre, ser då att det står en bock längre bort på stubbfältet med halmrullar och ser mot rået.
Då sätter han högsta fart mot henne, hon springer mot ett potatisfält, hon försvinner in i potatisen och ser inte henne mer, bocken har sprunget en längre sträcka på stubben gör ett kraftigt språng även han ut i potatisen, de var aldrig riktigt nära varandra, vad som hände sedan vet jag inte. Tänker efteråt att det verkade som om bocken uppfattade det andra som en konkurant som skulle köras bort från hans revir. Om inte kunde han uppträtt annorlunda tycker jag. Men djurens tankar överensstämmer inte med hur vi människor tycker.
(Se bild under Aktuellt)

alt altalt

På kamera jakt

2020-08-06 Har en tid gått och funderat på att köra ut i det öppna landskapet på kamera jakt på allt levande jag kommer i kontakt med.
Det blir att gå upp tidigt för att få bästa förutsättningar, inte helt ljust men men ljuset är på väg.
Kör ut på kända platser och spanar från bilen, från en potatisåker kommer en bock över vägen och springer i skydd, ser den sedan men skyms av högt gräs, där går inte att ta bilder.
Senare på en åkerväg bak ett buskage i ett fält med morötter står en vildsvinsgalt, får upp kameran när han springer och det blir bara bilder bakifrån. Nu var det helt ljust himlen går i varma färger när solen bryter genom. Åter får jag se en bock som rusar över vägen några meter framför bilen på en skogsväg. De är fortfarande i rörelser i brunsten som håller på.
Till min glädje får jag se vildkaniner på två olika platser under morgonen, och det är med en spanielsägares intresse jag känner så. Däremot finns grupper med harar på olika fält, även de har parning i tankarna.
(Se bild under Aktuellt)

 

alt alt

alt alt

Sina luftiga frön

2020-08-05 Fortsätter från gårdagen blogg, går mot havet, på de nu torra betsmarkerna finns många fjärilar. När jag når vattnet ser jag svanar, grågäss länge ut och en gluttsnäppa i strandkanten. En större samling av omblommade tistlar som i vinden släpper i vägg sina luftiga frön står vid strandkanten. Ser inte det jag hoppats på, nämligen vadare som brukar hålla till i en vik med upp spolad tång, detta med tanke på att de flyttar söder ut, men det kan finnas en orsak till att inga syns till vid detta tillfälle. Jag vänder tillbaka, det är åter en varm dag, svalkande nära havet, men i lä i buskmaken kommer återvärmen. Ser mindre tistlar nu med torkade blomställningar, men dekorativa som sådana.
(Se bild under aktuellt)
alt alt

alt

 

Går några meter

2020-08-04 Kör till parkeringen vid Tosteberga ängar, tar mig över en stengärdsgård med taggtråd och el tråd, in på mark där jag arrenderar jakten. Där är inte betat så hårt och det kommer buskar, ett fint område att gå med spaniel. Men tog ingen hund med idag, tänker vandra ut till det södra området, har bara mindre kamera med mig. Åter måste jag passera samma hinder som tidigare, här är mera buskmark, går några meter, då vinglar en fjäril upp från marken sätter sig åter på marken och är svår att upptäcka, en fjäril som jag inte påträffat tidigare.
Och då vill jag få bilder, förstår att det är en gräsfjäril men vilken, tar flera bilder på den med ihop slagna vingar, är helt orädd, väntar en stund innan jag tar ett grässtrå och petar till den, med hopp om att den sätter sig på för mig lämpligare ställe. Har tur, den sätter sig i solen och efter en stund viker den ut vingarna inte helt men nästan. Får de bilder jag hoppats på och lämnar den och fortsätter mot havet. Senare hemkommen, kan då konstatera att det är en kvickgräsfjäril.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Nu tar hon för sig

2020-08-03 Det har blivet en förvandling av Robins uppträdande vid vattnet, man kan inte tro att det är samma hund som i stort vägrade att gå i vattnet efter att blivet knuffad från bryggan tidigt i våras. Nu tar hon för sig, hämtar en apport och är på väg igen fast att det inte är hennes tur, har fått stoppa henne för att den som jag skulle skicka skulle få sin chans.
Vad beror då detta på, vilket man kan undra, har inget svar men börjat funder på en sak även om det verkar långsynt.
Får ta det från början, kör med hundarna till sjön o bryggan, det regnar, lämnar då kameran i bilen, den som jag alltid innan haft med. Robin hoppar och hämtar utan att jag ber henne, hon känner att det borde vara hennes tur, känner mig nöjd när vi lämnar för denna gång.
Upprepar detta i fyra dagar i följd och hon är lika positiv varje gång, och jag har inte haft med kameran någon gång. Har börjat koppla ihop hennes beteende med kameran, som hon spontant stannar för när jag fotograferar insekter mm. Tar jag upp kameran så att hon ser det, vid sökarbete på fält, stannar hon.
När jag åter körde till sjön var det fiskare på bryggan, tog mig till en ny plats, svårare där att nå vattnet, och som hon gjort tidigare tyckte jag inte det var lönt på denna plats. Men nu kunde jag gå runt på fyra olika platser och kastar och skickar, hade då även Nelly och Ila med och de fick turas om.
På en plats med större stenblock vid vattnet, skickade jag Nelly, Robin som nu är intresserad tar sig upp på en av dessa, för att följa Nelly. Sedan är det Robins tur, hon står 1,5 uppe på stenen, jag kastar och säger Robin, tänker att hon går ned bakåt, men hon hoppar och landar på en annan sten och ut med fart i vattnet och apporterar bland stenar och vass.
Det är en helt annan hund, har inte haft med kameran sedan dess och frågar mig själv om det har varit detta som påverkat henne tidigare.
Hon har vid varje nytt krav, tagit detta fullt ut, som när jag lärde henne att gå vid eller bakom mig, har hon gjort det. Tänker även på hur hon gör när jag ska ställa ut hundmaten och hundarna ska sitta och vänta på sitt namn för att få gå till matskålen, när hon anar att det är mat är hon den enda som spontant intar sin plats som är vid en mur där alla ska vänta. Men hon är speciell i mycket, har t.ex. rest många fasaner i höstas och tidig vår utan att ta något steg efter dem.
Men för att få bilder till min Blogg måste jag ha kameran, får prova att ta den med och se vad som händer.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Det fungerade

2020-08-02 Har nu haft tid att göra i ordning ett akvarium som använt när jag haft vaktelkycklingar, med värmelampa i en upp och ned vänd spann som fungera som värmekälla och placerat i uthuset. Vi hade varit och köpt kycklingfoder, men det var i större bitar än passande till dessa små dvärghönskycklingar, men vi har en mindre kaffekvarn som drivs med en borrmaskin och den maler till lagom konsistent vilket vi har gjort i många år tidigare. Har placerat de små med maten och vattenautomat, och de ser fina ut, äter och dricker. Här är dragfritt och man ser att det tillräckligt varmt för de lägger sig utanför lampan där de finner temperaturen lämplig. Så långt gick detta nya lägg bra, fem av sex möjliga är bra, en enklare kläckare, handvända ägg, ingen tillsats av vatten men det fungerade.
(Se bild under Aktuellt)
alt

 

Till nästa dag

2020-08-01 Det var närmre till kläckning än jag förväntat mig, redan på morgonen en dag tidigare än beräknat fanns en kläckt kyckling i kläckaren, och en var på gång, hade hackat runt och var på väg ut, senare på dagen kom den tredje. Nu fanns det två ägg kvar, på ett hade kycklingen markerat på skalet, tänkte då att den och det andra ägget skulle få kläckas under hönan i voljären, för att senare slussa ut de kläckta. Men denna höna var orolig, sprang upp och det tog tid innan hon lade sig på äggen, det gick några timmar, kontrollerade då och åter lämnade hon äggen, inget bra tecken. På ett av äggen hade det blivet större hål, inte som det skulle, utan del av kycklingen stack ut. Lät hon lägga sig igen men tänkte det såg inte bra ut, kunde inte gå bra. Tog en kläckt kyckling och lade i redet men hönan såg mera förskräckt ut, så jag tog ägg och kyckling in till kläckaren. Det hade nu blivet hål även i det femte ägget, tog ljummet vatten på den som såg ut att torkat fast, lade den sedan i kläckare och senare var den ute av sig själv. Om de inte får arbeta sig ut själv blir inte ben och fötter riktiga, då var det att hjälpa den sista en bit på vägen, sedan fick även den själv ta sig ut. Alla var pigga och hade riktiga fötter, nu får de vara i kläckaren till nästa dag.
(Se bild även under Aktuellt)

alt alt

Varma soliga dagar

2020-07-31 Vi har flera buskar budleja även kallad fjärilsbuske i trädgården, kraftigt växande buskar som vi klipper ned hårt varje år, men som kommer med nya grenar och tycks bara bli större för varje år, den största närmar sig höjden 3 m.
Buskarna är rikligt blommande och det lockar fjärilar, främst har det i år varit påfågelöga och nässelfjärilar men vi ser även bl.a. amiral och citron fjärilar m.fl.
Varma soliga dagar passar fjärilarna, då är aktiviteten störst, ett femtiotal kan flyga där samtidigt, många sätter sig på anslutande stengärdsgårdar för att värma sig i solen.
När man står och beundra dessa vackra insekter, kommer en svingelgräsfjäril och sätter sig på gärdsgården. Även svärmare, bin och humlor lockas till dessa blommor.
(Se bild under Aktuellt)

Påfågelsöga                                                                             Nässelfjäril

alt alt

Fler artiklar...

Sida 10 av 345

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>