Smedmästarens Blogg

Tränade sök

2018-02-13 Var ute och tränade sök och kontakt med Boy, tog då några bilder medan det föll duggregn, detta eftersom vi nu ett par dagar har haft plusgrader om dagarna.
Och snön ligger nu bara fläckvis kvar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sen eftermiddag

2018-02-12 Kommer en sen eftermiddag ut på vägen mot Tosteberga hamn, ser att isen har lagt sig i vikarna och ut mot havet. En bit ut i isen finns ett öppet vatten, på isen i kanten av detta står det änder och i vattnet simmar gäss. Tycker att det var effektfullt med det motljus som då visade upp sig och tog därför några bilder.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Styvt två timmar

2018-02-11 Ila har fått valpar, först kom fyra hanar sedan två tikar allt var över på styvt två timmar.
Efter att bäddat och varit orolig ligger hon nu lugnt, och valparna diar.
Nu hoppas vi även på en bra fortsättning, för valparna var väldigt pigga och ville direkt komma till och dia.
Så här långt ser det bra ut, med Ila och hennes valpar.

alt

Sitt tydliga språk

2018-02-10 Jaktlaget gjorde ett nytt försök att få fälla en till av de dovhjortar vi har kvar på jaktkontraktet, en kalv och en spets återstod.
Nu när inte drivande hundar får användas, blev det så att jag gick med vår springer Andy, en hund som rör runt och tar för sig i marken, och nu passar som stöthund.
Spåren i snön talade sitt tydliga språk och det visade att vi hade hjortar på marken.
Vi var inte många, och beslöt att gå in i marken på ett nytt sätt, och det gav resultat.
Andy skötte sig, tog sina rundor men var snart hos mig igen. En hare passerar helt nära mig när jag står och prata i radion, Andy kommer strax efter, men får då se mig, lämnar haren och kommer till mig. Han har ju faktiskt höga priser på jaktprov, och vet att inte husse tidigare var förtjust i att han inte visade stadga, men som nu istället manar på honom att gå iväg, som stöthund och han vet inte riktigt sin nya roll, får jag eller får jag inte.

En skytt fick räv på sig, men en liten förflyttning med foten mot is på golvet i tornet uppmärksammades av räven som gjorde halt och kastade sig i språng tillbaka in i såten, till skyttens grämelse.
Även hjortar hade observerats och även jag som gick såg dem på avstånd, Andys aktivitet i marken fick hjortarna att lämna såten. Sprang över öppen mark mot ett strategiskt placerat torn, där en kalv blev skjuten.
Allt i ett lyckat drag som gav utdelning denna gång, och något vi borde försöka göra om, vid lämpligt tillfälle.
Man kan säga att dagen började riktigt bra, Kallas skidguld i OS och lika imponerade åkt av Ebba Andersson, slutet på loppet fick jag se inspelat, och nu lyckades vi få kalven, dagen kunde inte startat bättre.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Lyfter från fältet

2018-02-09  Tar idag bilder från gårdagen när vildgässen lyfter från fältet och slår på nytt en bit bort.

(Se bild under Aktuellt)

alt

För att dricka och vila

2018-02-08 Ute på de större nu snöklädda fälten, i vårt område, samlas vildgässen för sitt fodersök, ofta passerar de över vårt hus, ibland lågt för att slå nära, då i mindre flockar.
Tog mig ut mot fälten vid Tosteberga där nu större flockar på tusentals gäss, flyger mellan havet och fälten. Ligger om natten i vattnet vid öar och skär, eller söker sig upp i strandkanter av dessa eller längs kusten på för dem lämpliga platser.
Betar och återvänder till havet för att dricka och vila, en ständig rörelse i dessa områden.
Merparten av dessa gäss är sädgäss, som kommit långväga för att övervintra i dessa områden.  Även sädgässen kan delas upp i olika former som skiljer sig åt utseende mässigt,
näbbarna har olika teckning och vitt vid näbbroten förekommer.
Men även de mycket mindre vitkindade gässen finns i större antal i dessa flockar.
Kunde på tagna bilder även se någon bläsgås, och även andra gäss kan vara i dessa flockar.
Grågässen som är de dominerande häckande gässen här, har dragit söder ut och jag såg inga idag.
Men det är en imponerande syn, att se alla dessa fåglar på fälten eller när de lyfter och byter till nytt område och åter landar.
(Se även bild under Aktuellt)

alt 

alt

I väntans tider

2018-02-07 Vi går i väntans tider, eller rättare sagt Ila som nu kommit in i den perioden att något kan hända. Hon mår bra, har den senaste tiden blivet riktigt tjock, brösten står rakt ut, och vi hoppas på flera fina valpar.
Ritar kontrollerar tempen, för att ha så mycket koll på henne som det går.
Hon har varit inne i huset hos oss en tid, badpoolen står klar att användas, och Rita sover på nedre plan, som hon brukar när vi väntar valpar, strax intill poolen.
Nu är det bara att vänta och se hur hennes beteende ändras, brukar vara att tiken inte vill äta, börjar bäddar och krafsa i detta fall i poolen.
Och sedan hoppas vi att födandet blir normalt och inga problem uppstår.
Vi är förväntans fulla, som säkert flera andra som påtalat sitt intresse för de valpar som vi hoppas få.
Men som jag sagt och skrivet, vi kan inte i detta skede lova valpar som vi inte har, de måste födas, könsbestämmas och få chans att komma igång så vi ser att allt är ok, innan det bestäms var de kommer att hamna.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En intervju

2018-02-06 För ett tag sedan fick vi ett mail, där det frågades om vi ville ställa upp på en intervju.
Tar det från början, en student hade kontaktat olika hembyggds föreningar och ställt frågan om någon kände till om det fanns någon som hade ett vårdträd.
Det skulle vara ett träd vid en gård eller tomt, som på något sätt betyder något för ägaren, och därför skyddar detta.
Han skulle göra ett examensarbete på dessa kriterier.
Av den orsaken kontaktade ordföranden Bo Ferm i vår hembyggsförening oss, och undrade om han kunde lämna över vår adress, för han kände väl till vårt valnötsträd och tyckte detta föll under det som eftersöktes.

Vi hade naturligtvis inget emot att ställa upp, detta träd intresserar och engagera oss på många olika sätt under hela året.
Tid var bestämd och Stefan som han hette, som spelade in allt vi berättade om trädet i historia och nutid. Vi stod vid trädet och diskuterade hur stort det var och det blev att mäta omkretsen på stammen nedre del och det blev inte mindre än 3,1 m.
Mätt rakt över sträcker sig trädet 22m, och ändå har jag tagit bort några ännu längre grenar som med löv och nötter närmade sig marken, för att kunna köra under med gräsklipparen.

Ändå har vi under flera låga grenar placerat rörstöttor för att hålla dessa uppe.
Vi har för att skydda trädet, tagit bort en stor björk och ett bigarråträd som skuggade valnötsträdet och hämmade tillväxten mot dessa träd.
Även holken som nötväckan ett antal år har häckat i och sitter en bit upp på stammen tyckte han var intressant. Även duvorna har haft bo och ungar i trädet.
Från vår, när först hanhängen och blad bildas, sedan när man ser början på nötter, som under sommar och höst växer till sig, för som färdiga ramla till marken på hösten och varje dag kämpa mot andra intressenter om dessa nötter. Tänker då på fåglar, ekorrar och hundar m.fl.
Sedan hela processen med att få bort ytterskal, rengöra, torka och förvara. För att sedan som Rita gör sitta vid TV och knäcka dessa nötter för att använda i mat på många olika sätt.
Samt alla löv som på hösten ramlar ned och får omhändertas på olika sätt, så visst engagerar detta träd oss.
Vi har blivet lovade examensarbetet när det var klart och jag lovade att skicka några bilder på trädet.
Och ny bild blev tagen på trädet mot den nedgående solen.
(Se bild under Aktuellt)

Fler artiklar...

Sida 10 av 269

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>