Smedmästarens Blogg

En längre tid

2018-03-14 Har sett dem en längre tid, ett hundratal sångsvanar på ett rapsfält, och det lockade att ta bilder på dessa vackra fåglar.  Sångsvanarna uppträder likt gässen, går och söker föda på fälten och just rapsfält tycks de föredra, mycket att äta, ofta stora fält och ytor.
De flesta av dessa svanar kommer familjevis långväga för att övervintra på dessa ofta snöfria fält i södra delen av landet. De äldre fåglarna vita medan ungfåglarna är grå.
Men vi har även häckning i vårt område av denna normalt skygga fågel.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

På olika sätt

2018-03-13 Nu när jakten lagts till sidan är det annat som får högre prioritering. Några av de intressen som nu kommer högre upp på listan är bowlingen flera dagar i veckan, fisket i ån som nu på våren intresserar, fåglarna i burarna att pyssla med, höns som blir mera aktiva och nu hoppas vi att de åter börjar värpa, senare blommor och trädgård.
Naturligtvis även hundarna på olika sätt, fast att det inte är jakt, utan träning och att de aktiveras av oss båda på olika sätt. Och inte minst nu valpar och besök av förväntansfulla valpköpare.
Att komma ut i naturen och hoppas på olika upplevelser, då med medtagna kameror finns ju året runt, men förutsättningarna blir bättre nu med längre dagar, mera ljuse och naturen som åter vaknar till liv.
Rådjur i eftermiddagssol

(Se bild under Aktuellt)

alt

Utan framgång

2018-03-12 Fisket lockar när vädret inbjuder, har gått några gånger sedan premiären, utan framgång, har visserligen fått se en fisk som var efter wobblern, högg, var över vattenytan men satt inte fast. Jag får det till att det måste varit en insjööring med röd buk och gul på kroppen en 1-1.5 kg, en vacker fisk den korta tid jag såg den. Men det piggar upp när det händer något som detta.
Tog på eftermiddagen med Boy och Nelly, som nu löpt färdigt denna gång, för att tillbringa en stund vid ån, det inbjuder till träning för hundarna att vänta, komma och få vara med.

Har pratat med någon som är väl insatta i fisket i ån, berättade att vattnet i höstas var flera grader varmt över det normala, vilket påverkade fisken som fick angrepp av infektioner. Detta visade sig som vita fläckar på kroppen, och fisken kände att något inte stämde och lämnade ån tidigt och tog sig ut i havet redan på hösten efter leken.
Där är nog anledningen till det dåliga fiskresultatet vid årets vårfiske.
Men fiskar man finns chansen, och i dag högg en öring, inte stor men livlig, efter att tagit bilder släpptes den åter i ån, medan intresserade hundar såg på.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 

En rullad kula

2018-03-11 Ilas valpar har blivet 4 veckor, och nu börjar det hända saker.
De har flyttat från poolen till, hundrummet inne, fått större plats, en låda med värmelampa över och kan nu lära sig att inte kissa i lådan.
Golvet är klätt med tidningar, vilket vi tycker är det bästa för att hålla rent.
Nu är de små hundar som springer omkring, busar med varandra och roliga att titta på. De fick för några dagar sedan den första fasta maten bestående av rå viltfärs, en rullad kula som de fick en i taget i Ritas hand.
Senare blev det färs och upp blött hundfoder blandat i en skål, där alla fick äta samtidigt.
Och aptiten är det inget fel på skålen rensades och alla verkade nöjda.
Vi har aldrig besök av de som ska ha valpar förrän de är fyra veckor, tycker att först nu ger det något för dem att titta på, och de första var här denna dag för att se på de små.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Naturligtvis nyfiken

2018-03-10 Tog mig en tur längs med ån, fiskade på de få platser där det var möjligt.
Det var första gången Boy var med, han är lätt att ha att göra med, stannar när jag säger till. Med en klapp på låret kommer han, men naturligtvis nyfiken, och känner vittring, men med några tillrättavisningar vet han hur jag vill ha det.
Vi går en längre sträcka, i den på många platser svår forcerade terrängen, fåglar flyger upp, mest gräsänder, men även knipor och storskarvar.

På flera ställen hör jag hur hackspettar trummar i de större träden, flera är döda och då inbjuder det hackspettarna som kan finna insekter i dessa.
Fick idag se två olika minkar, mörk bruna, snabbt springer de längs åkantens träd och rötter, han inte få upp kameran innan de var borta.
Får ingen känsla av att det finns fisk som är intresserade av den wobbler jag fiskar med.
Det blir mera en egen tävlan att blad träd och grenar lyckas placera wobblern så den inte sätter sig, vilket jag inte alltid lyckas med, men har vid dessa tillfällen lyckats få den loss
hitintills.
Jag har gått från en bro till en annan, bestämmer mig att gå tillbaka genom ett hjorthägn,
då kan jag samtidigt låta Boy söka i den gräsmark jag går igenom.
Hade inte den tanken när jag gick iväg, därför ingen pipa på mig. Men jag tränar ändå honom att han skall var inom ett lämpligt avstånd för jakt i söket utan signaler, därför fungera det ändå.
(Se bild under Aktuellt)

Knipa

alt

Då slår det mig

2018-03-09 Sitter vid datorn och ska skriva något, Men har inte alltid klart för mig vad det kommer att handla om, vet idag bara att vi har en bowling match i dag, med samling vid lunchtid.
Ser tillbaka på tidigare bloggar, och då slår det mig att idag var det fritt för mig att åter fiska i ån, vi med fiskekort får inte fiska, tisdag, onsdag, torsdag men övriga dagar i veckan och nu var det fredag.
Men dagen har gått så långt, att nu är det försent att tänka på fiske, annat väntar som jag skrev.
Ser när jag skriver, att vid fågelmatplatsen i trädgården går några kajor och ett par ringduvor på marken under den upphängda maten.
Duvornas hoanden hörs nu från olika håll, de sitter i träden i närområdet, och att det är de duvor som brukar häcka här, är jag övertygad om, inte särkilt rädda, stannar kvar fast vi passerar nära dem.

Fick igår ett par hundra meter innan bostaden stanna upp med bilen, en mörkgrön fasantupp var på vägrenen och den vill man inte köra på, har inte sett någon tupp med den färgen här denna säsong och förstår att de vandrar omkring.

Tar några vinterbilder från ett fruset hav.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Skaffa inga katter

2018-03-08 Denna tid bjuder på annandagsväder, ena dagen känner man att våren är i antågande, med plusgrader. Men samtidigt kommer det mera gråväder med regnblandad snö, och snart är den barmark som fanns dagen innan åter vit och slaskig.
Och med detta blir hundarna kliniga om tassarna, och det gäller speciellt Ila som ska ut och in många gånger om dagen och måste då stanna innanför dörren och bli torkad om tassarna.
Vi märker även skillnad på småfåglarnas besöksfrekvens vid matplatserna, vid milt och barmark är få koltrastar vid de äpplen vi förser dem med, medan tvärt emot vid snö och kallare är där ett tiotal trastar som kivas om maten.
Har även den senaste tiden haft sidensvansar och björktrast ätande på äpplen.
Dessa ser vi från köksfönstret, men tyvärr även hur grannens katter ligger i försåt för att ta de fåglar vi värna om, och det är inget vi gillar.
Men vad gör man, vill inte bli ovän med grannar, men tycker att på vår tomt vill vi inte ha dem, och det är andra grannar som har samma uppfattning.
Att så fort man finns på landet ska man ha flera katter som stryker omkring och för dem ingår våra trädgårdar i deras jaktmark, ha gärna katter men håll dem på er tomt som vi gör med våra hundar, kan ni inte det skaffa inga katter!
Försöker skrämma bort dem, när vi ser dem, men katter är jägare och fåglarna finns här och det lockar.

En händelse, backar in bilen på vår parkering, ser då att i buskar andra sidan vägen sitter en av dessa katter flera meter upp, klängande på grenar för att nå fåglarna som har detta som en mellan station när de hämtat solrosfrön i automaten.
Tycker naturligtvis att den har inte där att göra, försöker köra bort den, men den är upptagen och bryr sig inte om att jag sjasar. Går då och hämtar ollonpistolen som finns för hundträning i bilen, går nära drar två skott och nu blev det fart på katten som kastar sig ned och iväg.
Hoppas med detta att den ska hålla sig borta från detta område, men det är bara ett önsketänkande.

(Se bild under Aktuellt)

alt

Så lätt kan det bli fel

2018-03-07 Nu har det slagit om i vädret, blivet plusgrader och mildare i luften.
Tog med Boy upp på betesmarken på jaktmarken, för att träna olika apporterings situationer med honom.
Skulle träna att skicka honom linje apport, ställer dummyn på högkant och börja gå, då försöker Boy ta den, den välter och jag säger nej, det var inte så jag tänkt det skulle bli.
Reser den igen och ser att han inte rör den utan kommer med mig.
Vi går en bit, vänder oss mot dummyn, visar med handen, säger ja, apport, han går ut i sök, inte mot dummyn, vi börjar om, lika dant, jag något irriterad, tillslut är han vid dummyn men rör den inte, inte likt honom. Då förstår jag, att jag sa nej, och han uppfattade att den får han inte röra.

Så lätt kan det bli fel, han fick besked att inte röra och han ville varken till den eller röra den, och han tog det att inte röra gällde även nu vilket inte jag menat.

Jag sätter honom, går och tar dummyn och kastar den någon meter, går till honom och säger apport, han springer i full fart ut tar och kommer med den och lämnar fint i handen.
Nu var vi på planen igen och olika uppgifter löste han, han har alltid varit apportvillig med dummy och vilt, löser det med fart och bra avlämningar och gjorde det även nu.
Med detta förstår man hur lätt det är att göra fel med hundar som tar åt sig, och vill vara en tillags, och speciellt i apportering gäller det att vara positiv, då får man en hund som älskar att apportera, och den glädjen speglar av sig i all träning.
Går även en runda där han får söka i de snår som finns i betesmarken.
Är mycket nöjd med honom med hans sätt att gå spontant in i de värsta snår, bestående av slån och det värsta, björnbär med sina långa taggiga grenar, och detta utan att det finns bevis på att det skulle finnas vittring av vilt. Tror inte det finns andra hundar än just bra spaniel som gör detta.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 10 av 272

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>