Smedmästarens Blogg

Oväntad syn

2024-05-01 Fortsätter med besöket på Tosteberga ängar: När jag kommer den sista biten mot havet möter mig en oväntad syn, betesmarken närmst havet är beklädd med sand, långt upp från stranden. Det är lågvatten och vattnet har dragit sig tillbaka och sanden ligger öppen långt ut. Har varit här sedan pojkåren men har inget minne av det sett ut så här.
Havet måste haft en väldig kraft med högt vatten stånd för att kunna skapa det jag ser framför mig, troligen vid den storm vi hade i höstas. Med ett sådant landskap hade man förväntat sig få se olika vadare letande mat på dessa grunda områden, men icke, vadarna minskar för varje år, det enda jag såg var en strandskata som flög förbi. Några av de gäss jag hade fått på vingar när jag kom hade stannat och stod nu på sanden i havskanten.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Öppna strandängarna

2024-04-30 Fortsätter med besöket på Tosteberga ängar. En blomma som i år kommit fram, mer än jag sett något år tidigare med stort antal kraftiga plantor är backsippan, växer både bland buskagen och på den öppna strandängarna. En annan växt som finns i området, som inte kommit så långt ännu, är Sankt Pers nycklar.  En orkidé som fanns i många exemplar men knappt utslagna ännu.  Men fann något exemplar som hade slagit ut.
På strandängarna närmst havet finns betande flockar med vitskindade gäss, inte särskilt rädda står kvar medan jag tar bilder på dem, men tillslut kommer jag för nära och de flyger ut mot havet allt i ett motljus.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

alt altTosteberga ängar

2024-04-29 Tar mig till Tosteberga ängar en dag med mera värme och sol, tänker gå ut till den södra delen mot havet. Korna har nyss blivet släppta, ser konfunderade ut.
Möts av en blomprakt i buskmarken med många olika växter i full blomning, längs med en stengärdsgård med buskar finns blåsippar i klasar på flera platser. Inne under buskar och snår finns vitsippor i mängder och på några områden även gulsippor. Marken håller mycket väta, på flera platser finns vatten i ytan, får finna tuvor och stenar att trampa på, skulle haft mera vatten tåliga skor på fötterna. Det blöta gynnar även kabbelekan som gillar vatten, såg en ensam planta. Mindre plantor med lågväxande gula blommor är fingerörten, denna finns även på karga områden närmst havet. En framträdande blomma är gulvivan sprid över hela området nu i full blom.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Med vita sidor

2024-04-28 Tar idag nya bilder på ett viggpar, hanen med vita sidor och vit buk, mörkt rygg och huvud med nedåthängande tofs. Honan är brun med mindre tofs. Häckar vid insjöar med tät vegetation över hela landet, men även längs med kusten på någon ö eller holme, ibland i en måskoloni. Boet är på marken nära vatten.
Viggen är en dykand söker föda under vattenytan, bl.a. smådjur, snäckor, vatteninsekter och vegetabilier.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Kom med barkbitar

2024-04-27 När jag varit och jobbat vid buren har jag inte kunnat undvika att höra nötväckans starka ljud, och blivet intresserad var det kom ifrån. Tog en stol och satte mig med utsikt på holkarna på baksidans träd. Och då fick jag svar från nötväckan som var i en av de holkar jag gjorde tidigare i år. Flög ut och in i holken, kom med barkbitar, som bomaterial, medan partnern hoppade runt orädd i närmsta björk under det att ge de ljud jag hört.
Kunde även se att pilfinkar bestämt sig för en annan av de nya holkarna, kom med fjädrar och annat bomaterial.
Längre bort kunde jag även se att de var trafik vid den speciella holken med större öppning för rödstjärt, en holk de förra året häckade i, det var motljus där jag satt och långt bort, kunde i siluett inte se vilken art det var. Så jag tog stolen och satte mig i bättre ljus och satt en stund då fick jag se rödstjärtshanen för första gången i år, sätta sig i en björk helt nära.
Då förstod jag att det var den eller honan som jag sett besökta holken.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Låg stadigt kvar

2024-04-26 Har ett par dagar lagt tid på modifiera och göra rent näten från spindelnät och
påbyggnad av damm och smuts på och i femfacks bur. Har byggt om baksidans fem luckor till öppningsbara med gångjärn, för lättare rengöring och äggplockning.
Suttit inne på en stol i facken, borstat och dammsuget näten, som samlat smuts, i ett av facken ligger en kochinhöna och ruvar i ett hörn på marken, hon låg stadigt kvar fast jag med borste och sugmunstycke var helt nära henne.
Vi har 8 kycklingar i akvarium, men vet att det ofta blir fler tuppar än hönor och tuppar kan man inte ha många, och då blir inte många kvar, börjar kunna se vilka som är tuppar.
Därför fick kochinhönan behålla sina ägg.
Även i den stora voljären där holländska dvärg hönsen finns, har jag låtit en höna få ruva, även hon ligger i ett hörn på marken, snart en vecka, kan snart lysa äggen för att se hur befruktningen är. Hon är liten kan inte ha många ägg under sig, max sju och med oviss befruktning har jag garderat mig och lagt några ägg under en annan kochinhöna samtidigt, som har fem ägg, tanken är att lysa och plocka bort obefruktade ägg, för att fylla på till den först nämnda vid behov. Som jag täkt skulle kunna var där med de äldre hönsen med sina eventuella kycklingar. Återstår att se hur det blir.
(Se bild under Aktuellt)  

alt alt

Ingen vill lämna

2024-04-25 Är vid ett viltvatten och kan jag följa hur en knölsvanshane försöker köra bort en grågåshane. Svanar kan vara aggressiva ofta mot art fränder, bevakar sitt revir, ett bestämt område som den anser är sitt. Har sett att svanhonan ligger   å rede på en ö, nära där detta sker, därför hans beteende, men mot en speciell hangrågås, som den jagar inom ett begränsat område. Troligen har även den en ruvande hona i närheten, lämnar därför inte området, utan drar sin undan bara en kortare bit så ingen direkt kontakt uppstår. Ser att knölsvanen passera andra grågäss utan att bry sig om dessa.
Kan tänka mig att grågåsen satt sig emot svanen, för även gäss kan vara aggressiva, men mindre och svagare än svanen har den fått ge sig mot övermakten, därför är läget detta.
Ingen vill lämna området och troligen blir något som kommer att fortgå framöver under häckningen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Som upptäcker mig

2024-04-24 Är ute vid ett viltvatten, går i kanten i blöt mark, kommer fram bakom ett buskage ser ut mot vattnet. Där simmar två skedandshanar, som upptäcker mig och tar till vingarna följer dem med kameran och får en serie med bilder på deras flykt.

Skedandshanar i praktdräkt är vackra med flera olika skarpa färger i dräkten, medan honan är i färg som en gräsandshona mera skydds färgad men mindre, men båda könen har den skedliknade näbben som syns på långt håll och som givet dem sitt namn.

Eftersom där var två hanar kan man tänka att deras honor förbereder sina bon, äggen läggs i maj-juni, kan häcka på en tuva eller högt gräs på strandängar.
Födan består av växter och smådjur.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 10 av 481

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>