Smedmästarens Blogg

Andra växter

2018-04-15 Vi kallar våra större ytor i trädgården som jag kör med gräsklipparen för gräsmattan.
Men när våren och värmen sätter fart på växtligheten, finns på flera ytor andra växter som dominerar. De sätter fart och tar över allt större områden, och det är många olika växter.
Den mera dominerade är vårlöken som nu kommer fram, inte bara på de öppna ytorna utan även i de få rabatter vi har med rosenbuskar.
Växter som anpassar sig på den plats där de kommer fram, har de ett skyddat läge blir de högre och medan på öppen yta inte strävar upp på samma sätt, likt flera andra växter.
En annan växt som kommer i grupper är svalörten, först med sina klaga gröna blad sedan den gula blomman, som även den anpassar sig i växtsätt efter platsen den finns på.
Båda dessa växter sprider sig och får betecknas som ogräs som är svåra att få bort om de har fått fäste i ett område.
Båda har vackra blommor, men det är ju inte de som ska dominera en gräsmatta, men med de förutsättningar vi har här på landet, när väl allt kommit en bit och gräsklipparen kört över ser det på avstånd grönt och fint ut och vi får nöja oss med det.
(Se bild under Aktuellt)

Vårlök                                                                                       Svalört

alt alt

Annorlunda vår

2018-04-14 Det har varit en annorlunda vår när det gäller tranornas ankomst, kontra vädret.
Vi har under några år varit ute vid Kristianstad vattenrike, närmare bestämt vid Pulken där man på våren matat tranor. Matningens främsta orsak är, att skydda de nysådda fälten för lantbrukarna i dessa trakter.
Men våren är som känt väldigt sen, lantbrukarna hade inte kunnat bearbeta och så på fälten när tranorna började komma, och då kunde de inte ställa till med någon skada.
Därför blev de inte matade, stannade till någon dag, drog sedan norrut, och den stora upplevelsen för många med många tusen tranor till beskådande kom av sig.
Vi upplevde i vårt närområde regelbundet flockar av tranor som passerade under denna period och med vetskapen om läget med tranorna vid Pulken var det inte motiverat att ta sig dit.

Passerade för någon dag sedan ett fält med ytvatten och stubb från majs, där gick två tranor säkert ett par och troligen ett av de par som setts i området undertidigare år och förmodligen även häckat.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Annan inriktning

2018-04-13 Nu har valp nr fyra lämnat oss, men med en annan inriktning än jakt.
Han ska utbildas till polishund, och kommer att ha stora krav på sig, men visar redan ett stabilt lugn och ett kontaktsökande sätt som borde passa till kommande uppgifter.
Den nya ägaren har som jag tidigare skrivet, en hund från oss, nu tio år med utbildning som polishund på sök av olika lukter, material och ämnen. Det blir vad jag förmodar samma som nya valpen skall lära sig.
Och med den erfarenheten föraren har, kommer det säkert att bli bra.
Och vi ser framemot att följa valpen Smedmästarens Bruno under denna utbildning och framöver, föraren och jag har samma uppfattning i att tidigt börja påverka valpen mot det mål som är uppsatt. Därför påbörjas det från dag ett, men på den unga valpens villkor.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Än alldrig

2018-04-12 Det har en tid varit problem med mitt bildprogram på datorn som varit blockerat, där till ett ryggslut som begränsar mig, vilket gjort att jag inte kunnat vara ute som vanligt.
Detta har påverkat inslagen på Hemsidans Blogg och Aktuellt.
Därför kommer några Inslag först nu, kanske bättre sent än aldrig.

De tre valparna som vi har kvar, har nu kommit underfund med Boy och Tom som finns i den för dem närmsta hundgården, när de nu springer fritt i trädgården.
Tom bryr sig inte, men Boy tycker de är trevliga, tar kontakt, försöker göra lekbeteenden.
Valparna får in sina huvud underst på hundgårdsnätet och de kan nosa på varandra, de uppför sig lika. Deras första kontakt med andra hundar än mor Ila och de visar en form av underlägsenhet som valpar ska göra.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Spretiga blommor

2018-04-11 En tid vi väntat på, värme och sol, vårtecken av olika slag.
Vi har några större hasselbuskar i trädgården, vädret har nu fått deras mindre honblommor att slå ut i soligt lugnt läge.
De är inte många millimeter stora, vet man inte om att de finns, upptäcker man troligen inte dem. Men när man väl funnit dem, ser man den kraftigt röda färgen och deras spretiga blommor.
Hanhängen har inte kommit så långt att de släpper sitt frömjöl ännu.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Synligt tjocka

2018-04-10 En halvmil från där vi bor i ett skogsområde med instick av fält, kan man om man har tur få se frilevande mufflon, var där för ett tag sedan och fick då några bilder på en flock som gick och sökte ätbart på ett fält.
På dessa bilder kan man se att tackorna inte har fött sina lamm, de är synligt tjocka, men det ligger i tiden att de snart skulle föda.

Mera vårtecken, en sädesärla gick på gräsmattan, en fjäril påfågelöga flaxade mot ett fönster i en dörr i uthuset, blev utsläppt och flög iväg.
Dagen visade temperatur mot 20 gr och det väcker liv i växter och insekter som ger mat till högre stående fåglar och djur.
(Se bild under Aktuellt)

alt

                                                                     alt                      

Vi tror på detta

2018-04-09  Nu har tre av valparna lämnat oss, alla med inriktning på jakt, och till folk som har de förutsättningar med mark och vilt som krävs för att få till det.
Därför har vi stora förväntningar på både föraren och hunden och vi tror på detta.
Två av de valpar som är kvar kommer att hämtas till helgen och en något senare.
Vi tror det blir bra att inte alla försvinner för Ila samtidigt, utan det blir en längre övergångstid.
Och även för oss känns det bra, för de behöver komma ut och vi får mer tid till de som är kvar.

Tre valpar som vill ha samma pinne.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Stimulera och beröm

2018-04-08 Idag var Ilas valpar 8 veckor och först nu kunde vi lämna över några valpar till längtande ägare.
Det känns nu rätt för de söker mänsklig kontakt, är fulla av energi och livsglädje och som unga har de nu som lättas att lära och ta emot nya intryck.
Och nu är det upp till deras mattar och hussar, att ställa krav, lära grundläggande regler för att kunna nå de mål de själva ställer, på sin nya familjemedlem.
Min uppfattning är att tidig fostran och att ge valpen rätt förutsättningar är viktigt.
Stimulera och beröm, allt som gör att valpen tycker om att bära men helt på valpens villkor, för att få en god apporterande hund, som kommer att tycka att detta är det bästa av allt att få hämta och lämna till sin flockledare.
Alla valparna i denna kull har namn som börjar på bokstaven B.
(Se bilder under Hundar/ Valpar)

Fler artiklar...

Sida 10 av 276

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>