Smedmästarens Blogg

Klättrar runt

2019-07-09 Är ute i en gräsmark för att få bilder på några insekter, då jag ser blänkande turkosa insekter på en blomma. De är fyra stycken och klättrar runt nära varandra, vet att de tillhör familjen bastardsvärmare och har namn efter sin färg nämligen metallvingesvärmare. Som med sin färg vill avskräcka intresserade som tänker dem som byte. Fjärilen är giftig i alla stadier i sin utveckling. Trivs i varm sol, flyger om dagen, söker blommor, suger dess nektar, som här på de bilder jag tog.
Två hanar med långa tandade antenner, de andra två är honor.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

En upplevelse

2019-07-08 Fortsättning från gårdagskvällen vid fältet i skogen.
Hade den stund vildsvinen gått in i skogen sett rörelser i en öppning med hög undervegetation på långt håll mellan större träd. Kunde efter att sett horn i kameran som stack upp ur det höga, konstaterade jag att det var ett gäng mufflon baggar som gick och betade. Såg flera som passerade i öppningen, då de plötsligt springande kom tillbaka in i skogen där de kom ifrån, troligen störda av något.
Efter ett tag såg jag dem igen nu närmre, på mindre än hundrafemtio meter, men nu på väg mot mitt håll. Endast horn och huvud synligt tills de kom ut på fältet, hela tiden närmre, nu på kamera avstånd.
Att få se dessa baggar med kraftiga horn, fritt levande, är en upplevelse, ståtliga djur med kraftiga kroppar. Ett särdrag för dessa är hur tätt de söker sig samman, går sida vid sida, och nu vid denna tid, lugnt utan bråk, betande på fältet i herr klubbar utan tackor. Annat lär det bli vid brunsttid då kommer strider att uppstå för att komma högt upp i rang, inför kommande parning. De kommer mot mig från det täta och de är många, när de är en bra bit ut på fältet, stannar någon till, ser mot bilen undrande, andra vänder tillbaka, några börja springa och tar övriga med sig, stannar i skogskanten och ser bakåt. Det går en kvart då kommer de samma väg tillbaka, nu med mera bestämda steg, går på rad och passerar över fältet, någon stannar, ser mot bilen med fortsätter på samma håll som svinen gick, och jag ser dem inte längre.
Sitter en stund, klockan var en bit över 22:00 jag tänker avbryta, skall ta ned kameran från fönstret, då jag får syn på en ensam bagge en bit från bilen, står i skogskanten tuggande på blad från buskar, efter en stund går även denna ut på fältet i riktning mot där de övriga försvann, stannar till ser mot bilen men fortsätter.
När även denna lugnt gått bort avbryter jag, fick se djur och fick bilder, nöjd vänder jag hemåt.
(Se även bilder under Aktuellt)

alt

alt

Bilder på det vilda

2019-07-07 En lugn solig dag, tar mot kvällningen och kör till ett skogsområde med en inäga med slagen vall. Här har jag vid andra tillfällen fått se olika djur, och har förhoppning att åter få nya bilder på det vilda.
Ställer bilen i skogskanten och hoppas att de djur som eventuellt kan visa sig acceptera den. Har för avsikt att sitta i bilen med kameran på stöd i fönstret.
Har inte suttit länge förrän fyra suggor med kulltingar kommer fram, går och betar energiskt på det slagna fältet, på det nya gräs som kommit upp. De tycks inte bli berörda över att jag finns där och betar lugnt fram på fältet. Kan räkna till tretton kulltingar i olika färg nyanser bl.a. en vit med svarta fläckar, något som relativt ofta förekommer.
De går där en längre stund innan de åter går in i skog men återkommer efter en stund på fältet, betar sig fram och snart skyms de av träd och jag ser dem inte mer. Hade medan jag satt där hört både gök och trumpetande tranor, men det skulle hända mer.
(Se bild under Aktuellt)

                           alt

alt alt

Bark och ved

2019-07-06 Jag går mina rundor i trädgården, som jag brukar, då kommer jag till den hög av ved från den fällda granen. Fick jag se en skalbagge i blå färg, med långa spröt på ett vedträd. Detta tyckte jag var intressant, skyndade in efter kameran och den satt kvar, vilket resulterade i några bilder.
Väl inkommen och sett de tagna bilderna på datorskärmen, undrar jag på baggens namn. Det blir att först söka i böcker sedan på datorn, inte lätt med det stora antal skalbaggar som finns, söker på bilder, ser liknande, men inte helt lika. Men kommer fram till att baggen har namnet blåhjon, eftersom mycket stämmer med bild och text.

Detta finns bl.a. att läsa om Blåhjon.

Blåhjon är en skalbagge och tillhör familjen långhorningar. Den förekommer i hela norden förutom Island och allra längst i norr.

En fullt utvecklad skalbagge blir ca 9-15 mm och är mörkblå till violett. Blåhjonet lägger endast sina ägg i barrträd som är döende eller i timmerstockar där barken finns kvar.
Larven lever av tillväxtlagret mellan bark och ved. Larven lever under torr bark av tall och gran.

Inför förpuppningen gnager larven en 3-5 cm lång gång snett in i veden. I botten av denna gång gnager den sig en kammare som förseglas med grova träspån. Här sker förpuppningen. Då varje larv endast gnager en sådan gång äventyras aldrig träets bärighet.

Bästa sättet att slippa blåhjon i byggnader är att endast ha avbarkat virke på sådana ställen som kan ta skada när blåhjonet gnager sig ut.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Hon gjorde det igen

2019-07-05 Var vid Levrasjön för några dagar sedan med Boy och Robin för att instruera unghunden att hoppa från brygga och vatten apportera.
Hon hade varit ute med Boy och simmat vid första besöket, gått i vid grunt vatten inne vid land. Ser inga problem med henne att vara i vattnet, simmar bra, hon gillar det, liksom att apportera både på land och i vattnet. Men hoppa ifrån bryggan i djupare vatten, trodde jag inte att hon redan vid andra besöket skulle göra, men hon ville annat, tog ett långt hopp från bryggan var under vatten men fortsatte bestämt ut till den kastade dummyn fast att det idag var vågor som mötte henne. Då hade hon innan fått se Boy och Nelly göra vars ett hopp från bryggan med apportering. Och det syntes att hon var sugen när det blev hennes tur.
Hon gjorde det två gånger, för jag var inte beredd med kamera vid första hoppet, och hon gjorde det igen, detta var mer än jag förväntat mig, men på ett positivt sätt.
Nu går vi vidare, längre apport och i vegetation, slarvar ibland med att släppa vid avlämningen från vattnet, så det får vi träna på, och kommandot hålla fast.
(Se även bilder under Aktuellt)

alt alt

Det är otrevligt

2019-07-04 Vi tycker det är otrevligt med dessa katter, vi har i trädgården, i flera olika i färger och storlekar, som regelbundet påträffas, och med tanke på det fågelliv vi uppskattat bara har försvunnit. Kan ligga och trycka i buskar man passerat flera gånger för att plötsligt rusa ut.
Satt en dag stilla i en stol på baksidan för att se om det var några fåglar i någon av de holkar som finns där, hade suttit och sett på en hjälplös nyss utflugen pilfinksunge hoppade pipande på gräset framför mig, som sedan krupit ned vid roten på en björk med högre gräs.

Då en katt hoppar in i vår trädgård från en gärdsgård, ser mig inte först. Jag rör mig inte, katten får syn på mig från ett par meters håll, kommer sakta bakom en björk mot mig. Stannar och ser på mig, är mindre än två meter från mig, innan den går bakom mig, ser den inte men hör hur den åter hoppar upp på gärdsgården och går iväg.
Det räddade kanske livet på ungen för tillfället, men med vetskapen om katters närvaro går den en osäker framtid till mötes.
I går hände detta, står och spolar rent fågelbadet på gräsmattan, då det blir ett högljut kacklande från baksidan, höns som flyger, någon hamnar på taket till längan andra på tak till burar. Springer då genom grinden och bak häcken till baksidan, ser upprörda höns som kacklar, de ser mot stengärdsgården, förstår något hänt som upprör dem. Ser en svart katt som är på gärdsgården i buskar, förstår då vad som hänt. Ett försök att ta en höna har skapat denna situation, hönsen som brukar vara utspridda på baksidan fanns hela dagen i anslutning till voljären där de är, när vi inte har dem ute. Ska vi inte kunna ha våra höns ute, utan risk att bli tagna på vår egen tomt. Ser hönsen en katt varnar de högt kacklande och följer den med blicken, och är vi ute förstår vi vad det är, går då bak och ser då ofta katter.
En höna har blivet tagen av något under våren, har funnit fjädrar som bekräftar detta, men har bara misstankar vem som gjort det. Dessa höns är bara små dvärghöns, skulle pågrund av detta inte vara något problem för att bli byte till en katt.
Har en uppsatt viltkamera på baksidan, som vid rörelse tar bilder och video, även en strålkastare som tänds vid rörelse i mörker. Flera olika katter har fastnat på bilder, under alla dygnets timmar. 
Frågan är vad gör man? Vill inte stöta oss med grannar, pågrund av deras katter, men tycker de skulle tänka vad vi andra i närliggande hus tycker, för det är inte bara vi som tycker detta. Att skaffa ett flertal katter som strövar fritt i andras trädgårdar och omgivningar på jakt efter byten som ligger i kattens instinkt. Undrar vad de skulle tycka om våra hundar eller höns sprang fritt i deras trädgårdar.
Tar idag ett par nya bilder på fjärilen vinbärsfuks.
(Se även bild under Aktuellt)

alt

Väl mycket

2019-07-03 Vi har vita liljor i trädgården, ca 1,5m höga på långa skaft. Sprider en väldoftande lukt utomhus som känns på avstånd. Vi har haft dem i många år, men förra året flyttades lökarna till ny plats, tydligen lämpligare och vårens och försommaren mycket regnade har passat dem. Rita har satt stöd för de ville lägga sig, men någon hade ändå gjort detta, hon tog den då, tänkte ta in denna ståtliga stjälk med blommor och placera i vas, vilket gjordes.
Jag beundrade blomman, var och lukta i den och började nysa, näsan började rinna och lukten som luktade gott spred sig i huset.
Men det blev väl mycket av det goda, slog på nätet och där bekräftades den starka lukten. Kunde även läsa att plockade man bort pistillerna försvann större delen av lukten, likaså var det gula frömjölet innehållande ett starkt färgämne som var svårt att få bort om det kom i kontakt med något, kläder, dukar, bord mm. något att tänka på.
Nu är den placerad i uthuset, och sprider sin lukt där.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Kommit med mat

2019-07-02 Under våren har två par rödstjärtar varit här, i en holk avsedd för dessa visade det sig att ett par hade byggt och lagt tre ägg, trevligt tyckte vi, men det gick några dagar. Då ser jag en bräda på ett bord på uteplatsen. Hundarna hade den och Rita hade lagt upp den på bordet, ser direkt vad det var, nämligen det öppningsbara framstycket på rödstjärtarnas holk.
Går till trädet holken sitter på, ser att holken är tom, taket löst, holken sprucken, boet på marken utan ägg. Något större djur har varit där, hundarna når inte upp, tanken blir åter på katt som lätt kunnat klättra upp.

Men har nu de senaste dagarna förstått att rödstjärtarna hade utflugna ungar i trädgården, sett hur föräldrarna kommit med mat och till tiggande flaxande ungar, gläds med att några av de fåglar vi kallar våra, har fått fram ungar. Det måste vara det andra paret som har dessa ungar, inte de som hade bo i den fördärvade holken.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 301

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>