Smedmästarens Blogg

Jag fick se

2020-09-20 Idag fick jag själv se det som valpköparen Timmie vid besök hos oss berättat om sin nu sju månaders valp i senaste kullen, efter Ila och Boy.
Vi hade bestämt träff ute i marken för träning av hundar, jag hade Boy, Ila och Robin.
Timmie hade sin unga hund Smedmästarens Fly nu kallad Sally, och jag fick se ett sök arbete i ofta grov vegetation som kan jämföras med en äldre bra öppenklasshund, fart, kontakt, i rätt avstånd föras med få signaler som direkt svarades på. Fick se spontan respekt för vilt i detta fall fasaner, man blir glad som uppfödare när man ser detta.
Hur kan en så ung hund visa upp detta, mycket beror på föraren som nu har sin andra hund från vår kennel, även den en hund med stor kvalitet, med vilken han skaffat sig själv erfarenhet, och har målsättningen att det nu ska det bli ännu ett steg bättre.
Han är jägare med stora möjligheter att komma i kontakt med småvilt på lämpliga marker, även det en förutsättning för att ge den unga hunden de förutsättningar som vill till.Tiken har mängder av stötar på vilt redan i sett bagage, men inget vilt fällt över sig men apporterat många olika småvilt.
Däremot har det skjutits skott vid stötar med bara positiv reaktion av detta.
Timmie vill få råd och lyssnar på det jag kan överföra till honom och han omsätter det i praktiken.
Fortsätter det så här kan det gå hur långt som helst, och när det ser ut så här finns det inget som pekar på något annat.
Vi har haft ofta kontakt med Timmie och Sally, skulle önskat att fått mera uppdateringar från andra valpar i kullen, för att utvärdera parningen, utan att vi behöver stöta på!
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Jaga tillsammans

2020-09-19 Detta hade man inte kunnat föreställa sig när det första barnbarnet kom till världen för 17 år sedan. Att jag nu med Jonas, Katarina med barnen Vilda och Froste skulle jaga tillsammans.
Det blev en familjär jakt på änder tillsammans med två utomstående på av Jonas arrenderad mark.
En trevlig stund under soliga varma förhållande en fin höstdag med bra skytte.
Ila som inte var med på senaste större andjakten fick komma med, och satt lugnt vid min sida medan jag sköt. Först efter avblåst jakt fick hon apportera mina änder, sedan även fått hämta två som låg i vattnet.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

alt

De drog iväg

200-09-18 På stubbfälten där jag jagat duvor satt en dag ett femtiotal grågäss.
Jag hade befunnit mig vid ett annat fält sittande i bilen med kamera, men när jag skulle köra fick jag se dem i en öppning i ett av träd och sten avgränsat parti som skilde fälten.
De hade varit där när jag kom men då inte brytt sig. Men reagerade snabbt på den uppdykande bilen, och lyfte, cirklade ett varv innan de drog iväg.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Jag avvaktar

2020-09-17 Andra gången i höst på större andjakt, då som apportör. En fin höstdag nu något kyligare och med frisk luft, som de bästa höstdagar kan erbjuda. Tycker att fyra hundar med i bilen är bra, kan då under dagen skifta, tar ofta två åt gången vid varje såt, så alla får sin chans.
Trögt med apportchanser de första såterna, men vid det sista viltvattnet fick de hundar som var med, Boy och Nelly verkligen göra skäl för sig. Mer än ett tjugotal apporter, några i svårare terräng och längre avstånd, flera som markeringar andra på eftersök.
En händelse, står bakom två skyttar, Boy o Nelly sitter framför mig, änder flyger in mot skyttar, en and fälls högt över oss. Betraktar den som kommer mot oss, slår med kraft, metern från Boy i klövervallen där vi står. Jag säger SSSSSS och ingen av hundarna mer än ser mot anden strax intill dem, ingen tendens att ta den, som måste varit frestande särskilt för Boy som var närmst. Jag avvaktar, tar sedan anden själv och lägger i den bunke som vi samlat ihop.
Boy har en stor vilja att apportera och vill ibland för mycket, räcker att jag visar riktning till någon annan då har han gått på mitt handtecken, fast jag inte sagt hans namn, vilket jag inte tyckt om.
Men att han gjorde som jag kräver med denna and, var därför bra.
Samtliga hundar har gjort det jag begärt och ingen har gjort bort sig.

(Se bild under Aktuellt)
Nelly o Alice                                                                               Boy o Nelly

alt alt

 

Ett konstigt beteende

2020-09-16 På en av mina bilrundor tidiga morgnar kom jag i kontakt med en hök på en lantbruksväg vid odlade fält. Såg den först sittande på den gröna remsan mitt på vägen, försökte komma närmre, då flög den strax över marken några snabba slag, gled sedan.
Men landade åter på vägen, hade då ett vad jag tycker ett konstigt beteende, den sprang några meter. Hade den framför mig och tog en bild genom framrutan när den flög. Allt upprepades, men nu var vägen slut och den satte sig där vägen svängde, vilket gjorde att jag kunde ta bilder från sidofönstret, på den inte alltför skygga fågeln.
Att det var en hök tycker jag det inte fanns något tvivel om, med vilken sparvhöks hona eller duvhökshane, äldre eller ungfågel. Med en vingbredd på ca 70cm borde det vara en sparvhökshona. Men den har kraftigare teckningar på bröstet än som visas i böcker och beskrivningar och bilder jag sett, och att den uppehöll sig mesta dels på marken förbryllar. Inte som jag sett hökar gjort tidigare, vanligtvis skygga, svåra att komma nära, sätter sig i träd eller busksnår spanade för att ta byten som mindre fåglar oftast i flykten. När jag såg den sista gången var det på avstånd, men även då på marken på en betesmark.
(Se bild även under Aktuellt)

 

alt alt

Något tidigt ännu

2020-09-15 Rita och jag har varit i skogen och letat svamp, och då främst karljohan eller som den heter stensopp en god matsvamp med smak av hasselnöt. Vi fanns så det blir till några smörgåsar, några hade mask andra med angrepp av sniglar. Kanske något tidigt ännu, blir att åter prova längre fram, när även trattkantarellerna kommit igång.
För några dagar sedan fann jag ängschampinjoner även de fina matsvampar, men bland dessa fanns även vit flugsvamp, så det gäller att veta vad man plockar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Veta att allt sitter

2020-09-14 Har under flera dagar varit ute med några hundar i jaktträning på olika markområden. Det har då blivet varierande biotoper, som smalare remsor med träd och andra områden med omväxlande höga ogräs bestånd. Men har inte haft någon framgång att fått vilt för hundarna, vilket jag var ute efter.
De har fått arbeta och bara det att de fått röra på sig i ny mark ger även något.
Men ska man ställa upp med hundar på arrangerade jakter vill man vara förberedd och veta att allt sitter, som bl.a. respekten inför stött vilt.
(Se bild under Aktuellt)

Ila i sök                                                                                     Boy i sök

alt alt

I stort antal

2020-09-13 På den rikblommande klematisen vid hundgården, har det varma soliga dagar varit ett brummande ljud, detta på grund av alla de bin och flugor som besöker dessa lockande blommor i stort antal. Har inte sett så mycket bin i trädgården som nu i september.
De hårt arbetande bina samlar pollenkornen eller frömjölet som samlas i klumpar sammanfogat med nektar, som de bär med sig hem samlat på bakbenen.
(Man ser de gula klumparna på bilderna.)
Även våra hösthallon som nu blommar och levererar de finaste hallon är välbesökta men där ser vi även humlor.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                                                          alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 342

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>