Smedmästarens Blogg

En ny valp

2019-02-12 Det är för oss samma glädje som för våra valpköpare att få chans med en ny valp. Och med allt vad en valp ger tillbaka på många olika sätt som ny familjemedlem.
Vi har fått uppleva detta flera gånger, att få staka ut en väg mot vad vi vill valpen ska bli som vuxen hund, och är väl medveten om att det är vad vi gör under valpens tidiga uppväxt som ligger till grund för dess framtid.
Att inneha en valp med bra stamtavla med meriterade hundar i mängder, betyder inte att också valpen blir sådan, utan den måste få chans att utveckla sina medfödda egenskaper och det beror på ägaren tillika föraren.
När nu valparna på 8 veckor och lämnar oss, är det upp till de nya ägarna att ta över, ett stort ansvar likt att skaffa barn. Men som har ett snabbare förlopp, där det gäller att uppmuntra det bra som valpen gör mot de mål man satt upp, och tvärt emot att dämpa det som är fel.
Inte vara rädd för att ställa krav och befästa sin roll som ledare, genom att vara konsekvent i sett agerande, genom att ge kärlek och trygghet.
Inte sätta sig i situationer som gör att fel skapas, utan tänka efter om det jag gör är rätt för valpen och har jag full kontroll på det jag tänkt göra.
Tänk på att det är lättare att göra rätt från början än att ändra felbeteenden.
Valpen tar åt sig allt nytt den ställs inför, den sorterar inte vad som är rätt eller fel, den gör saker för sin egen vinnigs skull, och det är där vi kommer in och styr.

Att kunna kalla hunden till sig är viktigt, därför har valparna när de fått sin mat samtidigt fått två korta signaler, vilket är en introduktion för kommande inkallnings signal.
Som man ska fortsätta att använda vid inkallningen framöver och gärna då tillsammans med en belöning, när valpen kommer, i form av t.ex. en torrfoder kula av vanliga hundmaten.
(Se bilder under Hundar/Valpar)

Bo på landet

2019-02-11 Vi har förmånen att bo på landet, utanför vår gärdsgård finns ett större odlat fält, i år utsått med säd sedan i höstas. Det gröna är påtagligt och det tilltalar de vilda gässen, de har varit här en tid, när det för några dagar sedan kom snö, men inte mer än topparna på det gröna stack upp, kom de åter flockar av gäss och slog på fältet, bland dessa en mindre flock kanadagäss.
Från ett fönster på andra våningen fick jag chans till några bilder.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Intressant för oss

2019-02-09 Det är mycket med valparna och valpköpare dessa dagar, och vi försöker ta ut valparna så fort vädret tillåter, den första hämtas redan i kväll och nästa i morgon så kommer det att rulla på tills alla leverats.
Men vi hade när det blev klart med att ta en valp ”Boy” från England, sagt oss själva att nu får vi sluta med att skaffa fler hundar, detta med tanke på vår ålder och en ny hunds levnadstid.
Men när nu dessa valpar föddes och det blev två röda tikar, började folk undra om vi inte skulle behålla en av dessa, och efter mycket övervägande fram och tillbaka, så var frestelsen alltför stor. Det blev Robin som får stanna, inte pågrund av att hon utmärkte sig mer än någon annan, utan just färgen.
Det är även intressant för oss att utvärdera valparna med Boy som fader som vi har stora förhoppningar på, med de egenskaper som valparnas föräldrar och deras stamtavlor ger besked om.
(Se bild under Aktuellt)

Robin                                                                                          Rilja
alt alt

Intresset fanns

2019-02-08 En dag med väder att ta ut valparna, det mesta av snön var borta, temperatur på plus åtta grader och vid något tillfälle tittade solen fram.
Det blev att jag tidigare på dagen även öppnat för hönsen som villigt gick ut.
Valparna fick även gå ut från utegården på gräset och detta var en ny bekantskap för dem, reagerade i början på varje bil som passerade, tog sig in genom luckan i väggen till tryggheten. Samma beteende när grannens hund började skälla, en varning att nu gällde det att ta skydd, instinkter som valpar har.
Men när det blev tyst började de ta sig längre ut i trädgården, reagerade mindre på bilar. Då fick några höns syn på valparna, och kom nyfiket mot dem, detta var inget hönsen sett tidigare och våra andra hundar bryr dig sig inte om. Då upptäckte två av valparna hönsen som intresserade dem, och det blev ett möte, tvekande i början undrande vad detta var för något, men blev djärvare, och gick mot dem, då fick hönsen backa och en valp var efter en bit.
En första bekantskap med fågel, om även med tama individer, men intresset fanns kunde vi konstatera.
Detta var sista gången alla valparna var tillsamman, sedan skingras kullen under de närmsta dagarna då de leveras.
(Se bilder under Aktuellt)

alt

alt

alt

Söta cocker valpar

2019-02-07 Nu kommer valparna om någon dag att efterhand lämna oss vid tidigast åtta veckors ålder. Ett förberedande i detta är att de skall besiktigas, vaccineras och chipas.
Detta har nu blivet gjort, en del i de förberedelser som mycket annat som ska vara klart inför deras flyttning.
Därför tar valparna den mesta tiden dessa dagar, mat, städning, vara i köket eller ute allt för valparnas bästa, hade vi haft en varmare årstid hade de fått varit ute mycket tidigare men det styr vi inte över.
Besöket hos veterinären var något nytt och då bli instängda i burar var inte populärt, det blev en del gny av förståliga skäl. Men på det hela klarade de det bra.
Och söta cocker valpar beundrades även av flera andra besökanden.
(Se bild under Aktuellt och under Hundar/ Valpar)

alt

                                                                                                                    alt

Första gången

2019-02-06 Under gårdagen vid passligt väder öppnade vi luckan i väggen ut från rummet där valparna håller till, så de kunde komma ut en stund på plattorna i utegården.
Ingen tvekan här utan ut alla på en gång, vi hade pappa Boy och moster Ila ute och de stod nyfiket och såg på valparna som sträckte sig mot dem på insidan av grinden, Boy med viftande svans och nos mot nos, Ila något mera reserverad.
Första gången de träffade andra hundar, och de gjorde det utan hämningar, trevligt att se, det som övrigt har varit väldigt positivt med alla i kullen.
(Se bild under Aktuellt och Hundar/ Valpar)

alt alt

Mycket större

2019-02-05 Nu har även vi i Skåne fått snö och vinter väder, det ger sig hur länge det dröjer innan snön är borta och vi har slask och blött. Det vita landskapet lyser upp och det är vackert med snön. Och visst vill även vi, när det är vintermånader ha snö, men i måttliga mängder.
Tog ett par bilder när jag var på vår jaktmark, senare på annan plats bilder på en ungörn i ett träd, där satt även en glada, då kunde jag se hur mycket större örnen var än gladan.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Men färgen helt annorlunda

2019-02-03 Bland de många gässen i flocken där de märkta gässen fanns för några dagar sedan, upptäckte jag en annan gås som utmärkte sig från mängden. Allt tydde på att det var en sädgås, gick bland dem, storleken den samma.  Även färg på näbb och ben, men färgen helt annorlunda. Har aldrig sett någon likt denna, en vad jag tycker vacker gås.
En gås,
med sannolikt medfödda pigmentförändringar som enligt Linda N kallas = leucism.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 287

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>