Smedmästarens Blogg

Det blev som igår

2023-11-30 Vi är inte bortskämda med att få snö som lägger sig och det är vitt överallt.
Nederbörden brukar vara regn eller snöblandat och är borta efter någon dag, vi bor ca 3 km från havet som brukar påverka temperaturen i båda riktningarna. Det är inte varje år det blev som igår, mellan 15-20 cm nysnö. Det hade kommit några flingor dagen innan och mer mot kvällningen och natten men på morgonen var det ett faktum.
Har för många år tillbaka i tiden köpt en större snöslunga, började tänka på den, har inte haft behov att använda den på många år, men på rekommendation från säljaren skulle den startas och köras för att remmarna inte skulle bli hårda med risk för att brista och det har jag gjort.
Det blev att ta fram den, men undran vad, startar den, hällde ny bensin i tanken och fick glädje av en av finesserna med den var att starta med el. En kabel mellan uttaget på väggen till snöslungan och sedan trycka på en knapp, och visst startade den direkt.
Körde ut och började, fram och back olika hastigheter och sprutriktningar, den gjorde ett bra jobb, men min ländrygg gjorde sig alltmer tillkänna och jag fick avbryta. Då erbjuder sig min kära hustru Rita att ta över, får instruktioner och råd, praktiskt orädd kör hon med galans gångar vid burar, hundgårdar och längs staket vid vägen till postlådan mm. Och vi fick användning av ett ibland i tankarna fel inköpt objekt som bara stått i garaget.
Senare gjorde jag ett nytt försök, snön framför bilarna på parkeringen mot vägen rensades men problemet var skulle det sprutas, tog bort det som gick.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

 

Har jätte roligt

2023-11-29 Fortsättning från gårdagens jakt: Efter and uppfloget var det fasan som gällde, indrev och apportering, började med Ila och Aya, de sitter med blicken riktad mot de skyttar som står en bit framför och har stora förväntningar att få apportera. De får det de förväntar sig, många apporter. En skadad fasan slår i marken men springer, sänder Aya som snart har tagit och kommer med fasanen. Viktigt att i första hand ta hand om skadade fåglar, för fasaner springer fort och det blir svårare om man väntar med eftersöket.
Ny såt nu med Boy och Nelly även här mycket fasaner och det blir en samling att bära till viltvagnen, men får hjälp att bära och är tacksam för det.
Nu var det lunch och som vanligt får det högsta betyg, kålpudding med tillbehör passar folk som varit ute och slukat frisk luft.
Förflyttning till nytt område här har jag de senaste åren fått en uppgift att när fasanerna fördrivets in i ett tätt träd och buskområde stöta dem i mindre grupper mot väntande skyttar. Har här använt Nelly, som fått detta uppdrag, inget som gör en spaniel bättre att jaga över, men hon offras för detta och har jätte roligt bland mängder med fågel.
Hon drar en runda, fasaner flyger och jag blåser in henne och väntar på besked att hon åter får springa detta upprepas tills jakt ledningen tycker det räcker och jakten blåses av.
Och Nelly har gjort ett bra arbete för jakten och samtidigt har hon haft roligt.
Hade sett något vitt bland fasanerna, visade sig vara två tamhönstuppar som växt upp bland fasanerna, bl.a. för att lära fasanerna flyga upp för natten för en säkrare överlevnad mot predatorer. När vi gör eftersök av marken kommer en labrador med en levande vit tupp till sin förare.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

På värsta sätt

2023-11-28 I dag var det en kombinerad jakt först på änder sedan drivna fasaner.
Det första av dagens planerade områden som skulle jagas av var ett större viltvatten ute på öppen mark. Vattnet var omgärdat av större vallar flera meter höga med olika växtlighet och buskar. Skulle apportera här, valde Boy och Nelly, allt skulle ske så tyst som möjligt, skyttarna från olika håll gick till sina positioner, vi apportörer avvaktande på längre av stånd.

Plötsligt under höga ljud, lyfter änder i stora mängder, har varit här åtskilliga gånger tidigare, men tror mig inte sett något liknade. De flesta drar iväg, några faller till marken, nya mindre flockar lyfter blir påskjutna och vi kan på avstånd skicka hundarna samtidigt går vi närmre viltvattnet. Mina två hundar kommer med and efter and och har efter ett tag ett flertal liggande hos mig.
Jakten blåses av och jag går jag fram till vallen, låter hundarna söka av i det täta, de finner och kommer med någon and, ser inte från min position när hundarna de går över andra sidan mot vattnet, Nelly kommer med en blöt and förstår hon varit i vattnet, men skickas åter på apportsök liksom Boy som finns vid mig på utsidan.
En dansk skytt kommer till mig och säger om Boy att han är en riktigt duktig apporttör. Vi börjar bli klara i mitt område men Nelly har inte synts på en stund, börjar gå mot där jag lagt änderna, jag och Boy, tänker Nelly kommer säkert efter när hon ser oss lämna, och mycket riktigt ser jag henne på vallen och hon och kommer.
Blir efteråt informerad av flera som sett och uppmärksammat vad som hade hänt Nelly.
I sin stora apportlust hade hon gått genom isen, och inte själv kunnat ta sig upp, simmat mot iskanten och ger ljud ifrån sig och fick hjälpas upp genom att man tog sönder isen så hon kunde simma till fast mark, allt detta var jag inte medveten om förrän efteråt.
Även för någon större labrador hade isen brustit under men den hade lyckats själv ta sig upp.
Det kunde slutat på värsta sätt, men nu slutade det lyckligt.
(Se bild under Aktuellt)

Änder lyfter

alt alt

alt alt 

Olika redskap

2023-11-26 Fåglar liksom vi människor har olika matvanor, beter oss olika när vi äter.
Tänker på detta när jag genom fönstret ser hur de olika arterna tar för sig av solrosfrön vid automaten. En orsak är att fåglarna har olika redskap för dessa frön, finkar som gråsparv, pilfink, grönfink, bergfink bl.a. har en näbb för att rulla runt fröet i näbben finna lämpligt ställe att öppna skalet, svälja innehållet och ta ett nytt frö, bevakar sin plats och äter regelbundet. Men vissa individer främst pilfinkar men även gråsparvar har suttit och bara plockat ut frön i mängder som faller till marken, liksom sorterat till ett som passar dem, inget man tycker om, men inget man kan påverka. Det har hundarna kommit på och även de tar av de på marken liggande frön. Satte ett stänkskydd till stekjärn under automaten ett fint galler som inte släpper genom frön men väta. Det blev snart fullt med frön på detta, där även andra fåglar plockade. Där kommer mesarna som bl.a. talgoxe, blåmes och entita, dessa tar ett frö i näbben åt gången uppsöker en skyddad plats i någon buske, sätter sig där och bearbeta fröet till att det öppna sig, och de flyger fram o tillbaka efter nya frön.
En levande mobil alltid i rörelse.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Jakt i närområde

2023-11-24 Var inbjuden som skytt vid Jonas jakt i närområdet, det gällde främst vildsvin, men även råbock med horn, lamm och räv var skjutbara.
Samling hos Jonas för genom gång och tornplacering där efter förflyttning till jaktmarken.
Det hade klarnat upp och blivet kallare än dagarna innan, även vinden hade mojnat.
Två hundförare gick in från olika håll, satt i torn i mera öppen granskog intill ett vatten med större törne snår.
Hundföraren passerade och hundarna började ge skall när de kom till det täta området vilket betydde att där fanns gris. Efter en längre tid med skall och inget hände fick hundföraren besked att skjuta ett skott i marken och då lämnade en större galt området och blev påskjuten på andra sidan. Under tiden hade det kommit regnblandat snö, marken började bli vit på öppna ytor, den blöta kameran bredvid mig fick stoppas i fodralet.
Ny omgruppering, nytt torn, skott hördes grisar var skjutna meddelades på radion, och nu hördes åter skall och skott och fler grisar låg på skottplatsen.
Det hade blivet en sen lunch i marken, vilket vid det laget smakade bra, hamburgare med tillbehör satt perfekt.
Ett nytt område togs sen eftermiddag, åter griskontakter innan det avbröts, för det skjutna skulle samlas in. En kylig vinterdag där mycket hände.
(Se bild under Aktuellt)
 
alt alt

 

Något ljust som rör sig

2023-11-23 Kör in på vägen som leder till vår jaktmark, på första fältet till vänster längst bort är det något ljust som rör sig mot skogen. Kommer närmre, ser då att det är en katt, med lurvig päls, tjock vit svans, ingen likt denna har jag tidigare sett, som vanligt ligger kameran på sidostolen, tar då några bilder på den ovanliga katten som går, skriker till och katten väder sig om och ser mot bilen. Förmodar att det är en raskatt av någon sort, speciell i alla fall.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Men något var det

2023-11-22 Har varit i trädgården, nu fanns inga löv kvar på valnötsträdet och åter kört sönder löv på de öppna ytorna. Men i kanter längs stengärdsgården i skrymsle och vid större stenar och buskage samlas löven vid blåst, måste räfsas fram för att köras över. Samlade i skottkärra, körde ut på ytor där inga löv har funnits, bredde ut fem kärror och finfördelade med gräsklipparen, mat till maskar och bra tillskott till gräset och främst att löven var borta.

Hade när jag räfsade en närgången rödhake, inom två meter, den sökte sig till mig, satt stilla eller hopade runt på stengärdsgården helt orädd för mig och hundarna som även de var nära. När jag räfsade kanske det kom fram insekter som rödhaken kunde finna, vet inte vad den ville förmedla med sin nära tillvaro, men något var det. Fick hämta kameran och den var kvar en längre stund medan jag var där, fick då bilder.
Körde sedan på baksidan, då fanns den även där i närmsta buskarna.
Vi har sedan en tid fler automater med solrosfrön utplacerade, inget för rödhakens klena näbb, men den brukar vara på marken under talgbollarna och plocka smulor från dessa.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt 

alt alt

Fint sällskap

2023-11-21 Skrev för några dagar sedan om koltrastar i ett äppleträd, men efter det fick vi fint sällskap av en större flock sidensvansar, som med stor aptit angrep äpplen i trädet.
Fåglar inte särskilt skygga utan accepterar människor relativ nära mot andra arter.
Det regnade, försökte från ett fönster mot söder i takkupan ta bilder, men var inte nöjd, regnet gjorde en oskärpa på längre avstånd som jag inte gillade.
Äppleträdet stod intill vägen och jag ändrade taktik, satte mig i bilen med kamera på stöd i fönstret och tog mig sakta närmre i bra position, stannade bilen och tog ett antal bilder på de vackra fåglarna. Som satt kvar i trädet, ätande på de röda äpplena, medan koltrastarna åt på den fallfrukt som hamnat på marken.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 456

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>