Smedmästarens Blogg

Det stilla vattnet

2020-06-23 Har varit vid ett nyskapat viltvatten i skogsmiljö, över det stilla vattnet flög sländor doppande bakändan i vattnet för att lägga ägg. En kniphona med ungar fanns simmande på vattnet, även ett sångsvanspar med tre ungar sökte ätbart i den gröna växtligheten, en skogssnäppa flyger upp, koltrasthanar jagar varandra. Vid detta tillfälle en idyll med lugna fåglar i en nyskapad biotop. Vad detta betyder för det vilda är uppenbart, vatten är grunden och förutsättning för allt levande och dessa vatten tillför även för flera arter att få förutsättningar för sina behov. Det gäller de vilda däggdjuren, fåglarna och insekterna en kedja av levande varelser som är beroende av varandra, som tillsammans samlar sig vid ett vatten område som detta där alla får utbyte men på olika sätt.
(Se bild under Aktuellt)

 

alt alt

Nu gläds vi

2020-06-22 Nu gläds vi åt våra spannar med stjärnklocka som är i full blomning.
En perenn växt som övervintrars i växthuset nedgrävt i jorden, men som sedan planteras i spannar som hängs runt väggarna på huset i ett antal av fjorton.
En tacksam livskraftig växt som år efter år bara blir större och vackrare, någon man verkligen kan rekommendera för blomälskare. De blå blommorna lockar till sig insekter främst humlor och bin. Kräver bra jord, vatten och någon gödning.
Efter första rikliga blomningen, klipper man ned den och då får man senare åter en ny period med blommor.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

 

Drar mig tillbaka

2020-06-21 (Fortsättning från gårdagen) När jag sitter på stenen, ser ut mot havet och omgivningen, ser jag en simmande skäggdopping, följer den i kameran. Då får jag syn även på den skäggdopping som ligger på sitt rede fritt ute i vattnet, troligen är boet på en sten i vattenytan, detta hade jag fått tips om. Kan när jag funnit det jag sökte ta mig till en ny sten närmre doppingarna.
De verkar inte bry sig nämnvärt om mig där jag sitter, får se ett byte av paret i ruvningen, vilket förse går med en hälsningsceremoni, med sträckta halsar simmar de mot varandra och möts näbb mot näbb. Den avbytande parten simmar mot boet, blir liggande helt nära en stund, innan den kliver upp och har en del bestyr att reda till i boet, ändra på material och justerar.
Lägger sig tillslut på äggen, medan maken simmar en bit ifrån, plockar i fjädrarna och putsar sig. Jag hade fått de bilder jag hoppats på och drar mig tillbaka, åter flyger tärnorna upp men snart sprider sig lugnet igen. Men tänker vad kommer att hända med boet om det blir högre vatten stånd, vilket händer, beroende på vindriktningar, kommer det att flyta bort.
Ofta häckar doppingen i vass, där boet är flytande och följer vattnets rörelser upp och ned och klarar sig.
Även flera andra markhäckande fåglar vid kusten som vadare och tärnor får se sina bo översvämmas om de lagts vid lågvatten. I bästa fall kan de börja om, om inte har årets häckning gått till spillo.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

En mindre ö

2020-06-20 Sökte mig en morgon till den steniga kusten vid Edenryd medan solen lyser från en ljusblå himmel. Vandrar en bit på den vandringsled som är utmärkt längs med kusten, där finns vikar och uddar allt med stenar både i vatten och på land även stengärdsgårdar på betesmarkerna.
Kor betar på dessa strandängar, och fågellivet är rikt och varierat. På en mindre ö finns en häckningsplats för silvertärnor, kan se flera som ligger och ruvar. De flög upp när jag kom men snart ser jag dem på sina reden igen, när jag sitter stilla på en sten med kameran, medan deras familjemedlemmar sätter sig på stenar i dess närhet. En sitter och lockar med en mindre fisk i näbben, men ingen tycks intresserad, då släpper tärnan fisken i vattnet hade inte behov av den själv. Ser även större strandpipare på ön även de troligen häckande. Ejdrar och skarvar sitter en bit ut på stenar.
Då först ser jag det jag hade fått tips om som var anledningen till att jag tog mig dit.
(Se bild under aktuellt)

alt alt

alt alt

Midsommar firandet

2020-06-19 Vi kommer inte att ha det vanliga midsommar firandet med vänner, en tradition sedan långt tillbaka.                                              
Utan kommit överens om att hoppa över årets på grund av pandemin och följa de rekommenderade bestämmelser för oss som är sjuttio plus. Så vi tar sillen med tillbehör för oss själva. Men vi är inte ensamma vi har våra hundar, och när det är varmt som idag tycker jag att det bästa vi kan göra tillsammans med dem är att åka till sjön och låta dem bada.
Och det är som alltid under ordnade former, på order får var och en, två eller tre apporter på kastade dummys, något de gillar, tar med stora hopp från bryggan sig i vattnet för den uppgift de fått. Man ser att de gillar att hämta och vill hålla på men vi brukar hålla vid detta.
Så även idag, men idag var Rita med och tog bilder på det som skedde.
Tar bilder på hoppet från bryggan av samtliga Alice, Nelly, Ila, Boy och Robin. Nana fick stanna hemma, kan inte stoppa in fler än de fem bak i hundboxen i bilen och hon vill in och ligger svalt i hundrummen. Rita fick även bra bild på större sjötrollslända som satte sig på bryggan.
Det blev en trevlig stund för oss alla.
(Se även bild under Aktuellt)

Alice                                                                                         Nelly
alt alt

Ila                                                                                             Robin
alt alt

 

Varför det går så fel

2020-06-18 Berättade för ett tag sedan om två tidigare försök att få fram cochin kycklingar, utan resultat. Startade en större kläckare, hade fått tolv nya ägg som skulle ruvas, hoppades då få några kycklingar. När jag efter drygt en vecka lyste äggen visade sig att sju ägg var obefruktade, fanns då fem ägg kvar, vid nästa lysning en vecka senare var det bara mörka klumpar i två ägg pågrund av döda foster. Men kunde se rörelse i minst två av de tre som var kvar, följde beskrivningen för kläckaren, vände inte äggen de sista dygnen.
Men när 21dagar gått hade inget hänt, först på 23 dagen var det hackat inifrån i ett ägg av kycklingen, tog då de tre äggen lade dem under en av de hönor som fortfarande ruvade.
Först senare på nästa dag var en kläckt, men inte den som hackat och det tredje ägget hände inget med. Den kyckling som var kläckt var inte ok, ramlade på sidan och blev liggande men med hjälp var den i liv till nästa dag, väl medveten om att den kommer inte att klara sig, vilket den inte gjorde.
Nu undrar jag varför det går så fel, kan vara flera orsaker, kläckaren har hållit temperaturen men en grad under markerad temperatur. Vilket kan fördröjt något, men borde inte påverkat resultatet, vatten har funnits i skålar i kläckaren, äggen har vänts automatiskt.

Obefruktade ägg kan man inte räkna, men fem var ok i början, kan inavel vara att livskraften var sämre i fostren, var inte äggen vända innan ruvningen, något som kan påverka.
Tyckte själv att fläkten blåste kraftigt i kläckaren och kanske trots rätt temperatur kyldes äggen. Kläckare tar mer än ett hundra femtio stora hönsägg och fungera bäst med många ägg, men fungerat med mindre antal ägg tidigare. Därför har jag inget svar.

Testar på nytt lade tjugo ägg från mina holländska dvärghöns i kläckaren, för att se hur det går.

Tar arkivbilder på samma höna med kycklingar men för tre år sedan, så som jag hoppats det skulle bli även i år.
(Se bild även under Aktuellt)

alt alt

De senaste dagarna

2020-06-17 Har de senaste dagarna besökt strandängarna vid Levrasjön vid tre tillfällen, för att komplettera mina bilder både på blommor och även fåglar i området.
Har konstaterat att strandskatorna har två stora ungar som håller till i strandkantens grunda vatten. Även två par tofsvipor finns och flyger i samma områden. Sädesärlor och gulärlor gör det samma, skäggdopping ligger på vattnet utanför, en skarv dyker efter fisk mm.
Mycket att fästa blicken på som intresserar, men jag kom dit för att söka trollsländor, såg någon men den hårda blåsten som varit en tid lämpar sig inte för detta.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Ser mig omkring

2020-06-16 Vaknar tidigt, hade tankar när jag lade mig att köra en runda med bilen och kamera, det blev så, klockan var kvart över fyra och ljust ute. Det blev att klä sig och iväg.
Kör de två km där vår jaktmark börjar, där först är det intressant, betesmarker, odlade fält och nya hyggen längs den mindre grusvägen. Kör sakta och ser mig omkring, solen har börjat komma fram, bitvis svårt att se pågrund av nu uppvuxna buskar i längs med vägkanten.
Ser harar, även ett huvud på ett rådjur som finns i fältet vid vägen, kör tills jag kommer till första huset där vänder jag tar samma väg tillbaka. Troligen samma rådjur som jag sett tidigare men nu på andra sidan vägen på ett hygge får då bilder. En bit längre fram ett nytt hondjur, tycker mig se rörelser i vegetationen framför henne som även är halvt dold av växlighet, kan det varit något kid. Hon står kvar när jag sakta börjar köra, något rör sig strax framför på vägen, en fasanhöna med kycklingar. Ser tre men det kan varit fler som sprungit in i gräset vid en stengärdsgård, hönan orolig hoppar upp på gärdsgården och försvinner bak denna. Har ju sett tuppar och hönor och fick nu bekräftat att kycklingar kommit fram.
Det blev bilder genom framrutan och det blev fler, efter en bit står två dovhindar på vägen när jag närmar mig, går bak en krök och står och ser mot bilen när jag åter ser dem. En äldre tjock hind och troligen hennes kalv från förra året, det vi kallar smalhind. De har buskage och gärdsgård framför sig springer längs med vägen tills de finner en öppning, hoppar då in där. Åter bilder genom framrutan, tänker att det är orsak till att putsa rutan så den är ren vid dessa tillfällen. En givande runda något att tänka på, var borta en timma och fick se en hel del, solen hade kommit upp och bländade i motljuset.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 331

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>