Smedmästarens Blogg

Lös fuktig ved

2024-07-04 Har tagit bilder på fläckig blombock, som gärna uppsöker blommor, uppträder i juni – augusti som fullt utvecklade individer.
Larvens utvecklas i död lös fuktig ved i mindre lövträd nära markytan, det tar två till tre år med förpuppning i veden, innan den kommer fram som skalbagge.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Respektera varandra

2024-07-03 Från den tidiga morgonen, ser ett rådjur på avstånd, tar mig närmre, kan då se att vid den mindre råbocken finns grågäss i gräsvallen. Säker äldre med ungfåglar som är delvis dolda i vegetationen. Djur och fåglar som respektera varandra, kan då beta helt nära utan tanke på den andres närvaro. Den unga bocken stannar till och ser mot mig innan han lugnt går vidare.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Efter någon tvekan

2024-07-02 Vaknar tidigt, ser att det börjar ljusna, efter någon tvekan på sängkanten bestämmer jag mig för att ta mig ut. En lugn och behaglig morgon, svalare och mera friskt, får torka bort daggen på bilruterna. Boy som nu skilts från tikarna på grund av att Aya löper får därför komma med. Kör norr ut mot skogsområden, passera genom jaktmarken, ser fasantupp och mindre bock. Följer större väg norr ut, tar in på en mindreväg, förbereder med kameror.
Glider sakta fram med fönstret öppet mot de första öppna fälten i skogsmiljö, där jag förväntar att det ska kunna vara betande vilda djur ute tidigt på morgonen.
Och mycket riktigt, på gräsvallen finns vildsvin, två vuxna svarta grisar och sju det vi kallar rödgrisar, som bytt färg från kultingens randiga till en mört rödbrun färg, grisar mellan tjugo till trettio kg. De båda större drar direkt mot skogen, skyms något av den kuperade marken, en stannar i skogskanten och ser bakåt troligen suggan till de mindre som lugnt går betande. Kan rulla fram i bättre läge, rödgrisarna bryr sig inte, någon ser mot mig det är allt, tar bilder och kör vidare, de sju går kvar.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ser smakfulla ut

2024-07-01 Har när jag varit ute i naturen sökt efter insekter, kommit på en buske med massor av röda bär som sitter i täta klasar. De ser smakfulla ut, men är giftiga, namnet på den är druvfläder kallas även för falskhylle. Busken har så mycket frukt att några grenar har gett vika och böjt sig. Denna buske är ca två meter hög men kan som buske eller träd bli ca fyra meter. Om man förtär bären, har inget rapporterats mer än att magsjuka kan uppstå.
Det finns de som gjort saft och gelé av bären, för det har visat sig att det kärnorna som är giftiga och de silas bort.
Det är en buske som blommar tidigt med klasar av gula blommor, och risken att förväxla den med hylle är minimal, hylle har vita blommor som först blommar i juni månad och bären är svarta.
Kan köpas som prydnads växt i handeln, men buskar som kommer i det vilda har säkert blivet till genom frön från fåglar som klarar att äta bären.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sittande på stenar

2024-06-30 Gör åter ett besök till Skräbeån, får där se forsärlor sittande på stenar i ån, samt flyga i närområdet. De liksom sädesärlorna som även håller till där, fångar bl.a. trollsländor och blir då konkurrenter om byten. Forsärlor har betydligt längre skärt, vilket är ett kännetecken liksom den gula färgen. Forsärlan föredrar mindre bäckar och åar med lugnare vatten med uppstickande stenar i vattnet, sitter gärna på dessa stenar och spanar efter sländor. En iakttagelse var att efter att varit på platsen en längre tid, såg jag ingen flygande slända.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Känna liklukt

2024-06-29 Häromdagen kom Rita och hade något i handen och undrade om jag visste vad det var för sort av skalbagge hon funnit. När hon öppnade handen och jag fick se den visste jag direkt att det var en dödgrävare med brandgula fält på ryggen, det var inget att ta fel på.
Klart intressant tyckte jag, satte den på vårt trädgårdsbord och tog bilder.
Det var inget svårt uppdrag för baggen var nämligen död när Rita fann den.

Tog och läste om dödgrävare, mycket fanns om dessa intressanta baggar.
Tar kort något om hur det utvecklar sig, det finns åtta svenska arter av dödgrävare, någon helt svart.
Dödgrävare har ett enormt luktsinne kan på mycket långa avstånd känna liklukt från döda djur, större som mindre, däggdjur samt fåglar.
Honan bildar ett par med hanen, där de försvarar och kör bort andra dödgrävare.
Baggarna kryper under det mindre döda djuret, gräver bort underlaget varvid liket sjunker längre ned i marken där honan lägger sina ägg, och larverna kommer fram.
Honan bearbetar det döda djuret, för att mata larverna någon dag innan de kan äta, sedan lever de på liket. När larven är färdigutbildad förpuppar den sig i närheten i marken, efter två veckor kommer den nykläckta dödgrävaren fram, stannar i jorden för att nästa år komma fram och allt upprepas åter.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Besökte ett viltvatten

2024-06-28 För något mer än två månader sedan var jag och besökte ett viltvatten i skogsmiljö.
Tog då bilder på två par knipor som bråkade om revirgränser, nu när jag åter är på platsen kan jag se en kniphona med stora ungar. De dyker efter insekter och deras larver, kunde räkna till fem ungar, men de var sällan synliga samtidigt, på grund av sitt dykande.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Olika växter

2024-06-27 Vår gräsmatta har en mängd olika växter och vi tycker när det är klippt att det ser ordentligt ut. Vi började förra året med att låta det växa fritt på mindre områden.
Och i år har vi låtit klöver växa som beskrivets tidigare. Men intill nätstaketet som avgränsar tomten där inte gräsklipparen kommer till, har det kommit fram en grupp med gula blommor, mindre blommor på längre stjälkar, har smala något kantiga blad.
Har försökt få fram vad denna blomma heter, det är en fibbla men den är en av väldigt många arter.
Och det finns flera som passar in, så jag nöjer mig att kalla dem enbart fibbla.
Eftersom jag klippt har växten inte fått komma i blomning, när jag nu uppmärksammat den ser jag på många platser samma blad som tillhör denna växt, alltså finns den i stort sett överallt på gräsytorna.
(Se bild under Aktuellt)

 alt alt

 


Fler artiklar...

Sida 2 av 481

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>