Smedmästarens Blogg

Andra gången

2021-01-09 Vi har sedan en tid bestämt att para tikar, först ut att löpa är ”Nelly” Smedmästarens Tanja tilltänkt hane är vår ”Boy” Saxaphone Apollo.
Och nu är parningen genomförd.
Det blir andra gången mellan dessa, tidigare kull finns att se och läsa om under Hundar/ Valpar.
Nu är det bara att avvakta och första steget är att konstatera att hon är dräktig.
(Se även under Hundar/ valpar och Aktuellt)

Nelly                                                                                         Boy

alt alt

Fyra fasantuppar

2020-12-30 Tog hand om annat vilt för några dagar sedan, nu hängde fyra fasantuppar som jag skulle ta bröstfilé och lår på. Som med annat vilt gör jag min del innan Rita tar vid och får det som hon vill. Vilt i alla former är bra och omtyckt mat, brösten är rent kött, lår och ben används på olika sätt, Rita brukar koka dem, då många åt gången, rensa bort benen från köttet som tillsammans med buljong och flera ingredienser görs en fasansoppa.
På det rensade kött gör Rita även dillkött, med sås och potatis.
(Se bild under Aktuellt)

alt

 

Inte går efter

2020-12-29 Åter jakt på drivna fasaner och änder, är med som hundförare i indrev och slutligen i drev för att få fasaner på vingar.
Vi hade hård blåst på jakten för någon dag sedan, detta hade ändrats till dagsregn, i dag.
Det blev att ha regnställ, för att hålla det blöta ifrån sig. Något mindre med folk mot tidigare drevjakter, men många ändå.
Hade Boy, Ila och Robin med, försökte hålla dem kort, men inte det lättaste i de täta buskage och majsfälten, med mycket springande fasaner i drevet. Känner att jag måste använda pipa alltför ofta, men har inget val, vill inte att någon av mina hundar stöter längre fram och många fasaner samtidigt kommer på vingar, vilket inte gagnar jakten.
Och jakt på detta sätt ger inga bra provhundar, förutsättningar med flera lösa hundar i arbete, hundratalet skott, mängder av springande fasaner framför, flera som lyfter samtidigt för hundarna.
Hur ska då den tränade hunden stanna i skott, eller i respekt för alla de stötta fasanerna, vilket är en omöjlighet. Det man vill se är att de respekterar lyftande fasaner och att de inte går efter, utan återkommer till mig.
Detta är något helt annat än att gå tyst själv på jakt eller träning under det att hunden söker, finner en fasan, stannar i flog och skott, och först på order söka på nytt, eller i bästa fall fälls ett vilt som hunden får order att apportera.
Mina hundar är tränade för detta och vet vad som gäller, men i de annorlunda påfrestande situationer som på de jakter jag beskrivet, tänjer hundarna på hur de ska agera.
Ser hur de stannar till men fortsätter i söket som ofta blir större än det skulle vara.
Spaniel är stötande och apporterande hundar, ska ha en stor vilja att apportera, och här i drevet får de inte det, fast att de ser fallande fåglar och vill då hämta. Har med signal fått stoppa någon som har tankar åt det hållet.
Detta gör att den spaniel som inte får apportera stött skjutet vilt, ändra sig efter ett tag, släpper blicken på den bort flygande fågeln, tycker sig gjort det den skulle, vänder och ser frågande på föraren, vad händer nu. Slutar att markerar och om det då fälls fågel, måste den dirigeras mot platsen, ett mycket sämre läge att göra ett bra snabbt arbete särkilt om det är en skadad fågel som lämnar platsen för nedslaget.
Om man tänker sig att få framgång på jaktprov, utsätt inte din hund för dessa drevjakter, tänk innan vad som kan hända, för efteråt när det hänt är det försent.
Och här har man ett problem, man vill aktivera sin hund och sig själv, och snart har man hundar som inte duger som provhundar, men gör det man förväntar sig på dessa jakter.
(Det blöta vädret gjorde att inte var lämpligt att ha kameran med, därför inga bilder från jakten.)

(Se bild under Aktuellt)

En kraftig vind

2020-12-27 Vi var några som tog mindre områden på jakt efter änder och fasaner på
Trolle-Ljungbys marker. Det var som tack för vår medverkan med hundar på rugh shooting under höstens jakter. Men vädret var inte med oss, en väldigt kraftig vind som kylde, tog tag i en och ville ta med sig allt i sin väg, svårt att gå upprätt, gick inte att stå stilla, fingrarna blev styva och ögonen rann. För att inte tala om fasaner som kom i medvind som projektiler, inte lätt att hinna med. Men vi hade några trevliga timmar tillsammans, några fasaner och änder blev det.
Nu när vi inte var mer än sju kunde vi äta lunch inomhus, hålla avstånd, ute var vi inte i kontakt med varandra, utan det fungerade bra. Hundarna hade fått röra på sig och vi med dem, denna korta mörka dag.
(Se bild under Aktuellt)
Den kraftiga blåsten hade tagit en studsmatta flera hundra meter från bebyggelse över öppen mark och tryckt upp den i en träddunge.

alt

Att ta vara på

2020-12-26 Årstiden bjuder inte på mycket ljus, mörkt, regn och trist, inte inspirerande att
vara ute. Passade bl.a. på att ta vara på tidigare dagars skjutna vilt som hare och gås, jag gör grovjobbet Rita finliret.
Några timmas pysslande innan det var vakuumpackat klart för frysen, vilt i olika former är av oss uppskattad mat.
Arkivbilder: Grågås
(Se bild under Aktuellt)

alt

Det kändes bra

2020-12-24 En julafton likt ingen tidigare, vilket det kan bli under en pandemi som vi nu genomgår. Under gällade rekommendationer vill man följade det som kommer fram, att hålla avstånd, tvätta händer ofta, inte samlas flera personer inomhus bara träffa de närmaste mm.
Men utom hus och med avstånd ger ändå vissa möjligheter.

Det blev att sonen Jonas med familj, Katarina, med barnen Vilda och Froste ville träffa oss en stund under dagen och utomhus kändes det ok.
Vi plockade fram trädgårdsstolar, ett utfällbart bord vi annars förvarar inne placerade detta på uteplatsen.
Lite fika blev det, Vilda hade bakat och bjud på munkar, Froste kom med en grågås han hade skjutit som vi fick.
I det kyliga vädret plockades det fram dynor och filtar som hjälpte delvis att stå ut en stund. Julklappar fick vi, själva har vi inte varit i affärer för att handla så vi får skicka en peng till julklapp.
Det blev ingen längre stund, alla frusna och huttrande, men vi hade träffats och pratat en stund och det kändes bra. Alla med förhoppning om att vi alla går en bättre framtid till mötes kommande år.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Jakt på egen mark

2020-12-23 Drevjakt på egen jaktmark.
Nu med vädret på vår sida, klart och kallare och en uppåtgående sol på morgonen.
Tanken var att främst få kontakt med vildsvin, men även dovhjort och räv var skjutbara.
Lottning av pass, samtliga på förberedda platser, de flesta i torn men även någon lave.
Hjortar sågs av flera skyttar, men det första skottet var på räv, som låg på platsen.
Hundar som drev, då på hjort och någon på rådjur, vi skjuter inte rådjur de är fredade av oss de få som finns, skulle vi skjutet dem på vid alla de tillfällen som vi hade möjlighet till skulle de snart varit borta. Ingen mark har något jaktligt värde om där inte finns något att jaga därför har vi bestämt så. Men dovhjort har vi alltid på våra jakter, en biotop som passar dem.
Och lämpliga djur kom i pass, och allt gick bra. Själv hade jag rådjur och hjort på pass utan att skjuta.
En fin jaktdag, men var fanns vildsvinen var frågan, men ingen hade något svar på det!
Vi ser att de finns på skador i fälten, de uppstår under de mörka timmarna, och då kommer vi inte åt dem.
(Se bild under Aktuellt)

Bild från pass i torn                                                                  Dagens räv

alt alt

God Jul

2020-12-23 Vill önskar alla vänner och läsare som besöker vår Hemsida/ Blogg.

                              En God Jul och Ett Gott Nytt År!

                                          alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 352

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>