Smedmästarens Blogg

Ett blänkande vatten

2023-05-23 Kommer till södra delen av Åhus, området benämns Täppet, kör igenom områden med villor, följer mindre vägar med båt uppställningsplatser längs med vattnet som går in från havet. Väljer fel väg och får vända, men finner den mindre grusväg som leder fram till en lagun innan havet, det är där inloppet till hamnen möter havet. I slutet finns en mindre vändplats och där står en husbil med vad jag förstår sovande människor. Solen fortfarande bakom moln, men himmelen ger ändå ett motljus på ett blänkande vatten.
Ser en ensam vadare i det grunda vattnet, tar kameran och går på en stig ut mot havet tar bilder på vadaren som är en rödbena. Stigen leder till en trappövergång och på andra sidan är det ett fågelskydds område med vid denna tid inte får beträdas. Även här har vid tidigare besök varit olika vadare som bl.a. skärfläcka, strandpipare men nu syntes endast några vipor förutom simmande gravänder och en häger. Kanske inte rätt tid att besöka platsen så det gav inte mycket. Samma känsla som tidigare på morgon och efter en stund lämnar jag området. Bestämmer mig för att köra till Pulken där tranorna rastar nu när jag är relativt nära, fick fina bilder tidigare i vår på denna plats. När jag kommer dit är vägen till parkeringen avstängd och där går nu betande boskap, inget flyt denna morgon, inget blev som jag hade tänkt när jag bestämde mig för att köra, ca åtta mils körning utan större värde.
(Se även bild under Aktuellt) 

alt alt

alt alt                         

Ge mig av tidigt

2023-05-21 Hade åter tankar på att ge mig av tidigt, nu ut mot Hammarsjön vid Kristianstad, närmare bestämt till Håslövsängar ett naturreservat för att se efter fåglar främst då vadare och med hopp om bilder. En plats som jag sedan långt tillbaka besökt på våren och försommaren, och har många fina bilder från de besöken och förväntan låg i luften, hade gått upp vid fyra tiden och några mil att köra. Men när jag närmades låg det dimma över de fuktiga fälten, betande kor låg och såg mot mig, fem tranor kom ur dimman och passerade, men det såg inte ut som den bild jag hade haft framför mig. Solen som kommit upp var skymd av svarta moln, tog ett par bilder och vände om. Kändes inte motiverat att gå en runda med kameror när sikten var så dålig. Vad gör jag nu? Kör mot ett närliggande intressant område vid Herkules dammarna, men finner dimman likt tidigare. När jag väl är ute kan jag inte bara köra hem, tänker på en plats vid infarten till Åhus hamn vid havet där jag varit vid ett par gånger och även här fått bilder som tillfredställt mig, kör mot Åhus.
(Se även bild under Aktuellt)

Dimma och mörker möter mig

alt alt

En obehaglig känsla

2023-05-21 Åter varit vid Levrasjön men nu vid dess norra del, gått med ett gäng hundar genom bokskog till en mindre vik där jag brukar ta hundarna för bad och vattenapportering.
En stenig strandlinje med buskar, snår och inte lätt att finna lämpliga platser för att kasta dummyn. Fick stanna gruppen en bit ifrån där jag kastade, hundarna kunde inte se var dummyn hamnade men kunde registrera plasket när dummyn träffade vattnet.
Kallade fram en i taget när de lämnat av skickade jag dem tillbaka till där de andra var.
De tog sig an uppgiften på varierande sätt de flesta fixade det lätt, men på en plats där jag kastade över en stor sten i vattnet och inte kunde se hunden och styra hände något.
Det var Boys tur, med största fart och ett långt hopp ut i vattnet simmade han runt en udde och jag kunde då inte se honom, efter en stund kom han tillbaka och jag slog med handen i andra riktningen, han kände inte den drivande dummyn utan simmade på där jag visat, men kom längre och längre bort, snart var han bara en prick på vattnet flera hundra meter iväg.
Han tycktes var på väg mot en annan plats vi ofta besöker i samma ärenden, andra sidan en större vik där det är en brygga inte långt från stora vägen, var rädd för att han skulle gå iland där med risk för trafiken, en obehaglig känsla, det var minst en km för mig att komma dit med bilen.
Dummyn drev längre ut och fick flytta mig och hundarna en bit och skicka någon annan efter några olika försök kom Ila så hon kunde apportera dummyn långt ute. Det hade gått en stund för detta, tog de fyra hundar jag hade och började gå mot bilen, med olika tankar i huvudet.
När jag ser Boy uppe på en berghäll stående avvaktande och ser på oss, såg skamsen ut, antar han kände det blivet fel. Sa inget och han anslöt hos mig, då infann en känsla av lättnad.
Hur kunde han bara simma rakt iväg i hög fart utan att ändra riktning, reagerade inte på pipan, har ingen förklaring men han måste vänt när jag släppte honom med blicken och gått iland och sprunget sista biten tillbaka på land.
Något som inte har hänt innan, det överraskande mig.
Det slutade väl, ville inte komma hem med en hund försvunnen, det hade inte varit bra.
(Se även bild under Aktuellt)
alt alt

alt alt

I närkontakt

2023-05-20 Jag går ofta en runda i trädgården mot kvällningen, stänger för de sista dvärghönsen som varit ute och själv gått in, släpper in de hundar som är ute och allmänt ser efter om det finns något intressant.
När jag kommer in en bit i dungen på baksidan ser jag två igelkottar som går runt i närkontakt under de större bokträden. Går in och hämtar kameran, ta mig nära utan att det stör dem är på mindre än tre meter. Ser att det är skillnad i storlek, den mindre som jag då uppfattar som en hona ger grymtande ljud ifrån sig, förstår att något är på gång.
Hanen går runt henne men hon följer med så att huvuden är mot varandra, han knuffar och försöker nå hennes bakre del, så håller det på en längre stund.
Då honan börja ändra beteende, låter hanen komma bakom och han puffar och knuffar.
Det har gått mer än en halv timma, då han gör ett försök att bestiga honan, men som det ser ut välter hon av honom, hanen fortsätter att som tidigare stöta och nu är hon stilla.
Han gör ett nytt försök och nu går det bättre, tanken är hur ska detta gå till bland alla dessa taggar? Men naturen är skapad för att en parning ska kunna ske, ser hanens penis och parningen fullbordas. Sedan lugnar det sig, de är sida vid sida och nu stilla.
Då händer detta, ytterligare en igelkott kommer från buskagen springer mot de två, hanen reagerar, möter den andra och efter att luktat på varandra, börjar de bråka. Troligen denna även en hane, de trycker mot varandra med huvuden i motsatt riktning, ser de vänder kroppen så tagarna är mot motståndaren och försöker välta den andra, ibland får en in en stöt från sidan och för den andra med fart en halv meter. Detta under olika läten och spretande ben uppe i luften. Går och hämtar en stol för att komma i lägre vinkel och få stöd för att hålla kameran stadigt för att filma, de har nu kommit in i kanten på en buske och jag tar några snuttar med ljud.
En händelse som jag aldrig fått se tidigare och på filmen hörs tydligt fågelsång från bl.a. rödstjärten, det blev styvt en timma i närkontakt.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Sitt enkla rede

2023-05-19 Vid havskusten vid Tomsabo har sedan några år tillbaka ett skäggdopping par sitt enkla rede ute i vattnet i en stenrik vik. Ett enkelt bo bestående av insamlad tång och inte mycket mer än att det knappt syns över vattnet, måste vara fäst i något annars skulle det driva bort.
Här kan vattenståndet vid olika vindar ändras och boet måste följa vattnets höjningar och även klara lågvatten som nu rådde. Tog bilder förra året då dessa återkommande doppingar, men fick nu en serie bilder på parningsbeteende som avslutades med parning i boet.
Efter att en period simmat runt, dykt och vad jag kunde se tagit en mindre fisk närmade de sig boet. Var nära varandra, efter en stund kröp honan den något mindre upp och lade sig med utsträckt hals på redet, ett sätt fåglar att visa att vara parningsvillig.
Hanen tycktes först tveka, då gjorde honan en upprest rörelse med böjd hals för att åter lägga sig som innan. Detta upprepades tre gånger innan hanen besteg henne och parningen genomfördes. Antar de även hade ljud för sig, men kroppsspråket var tydligt.
(Se även bild under Aktuellt)

alt  alt

alt alt

Ett antal år

2023-05-18 Nu håller min duktiga hustru Rita på med att plantera de pelargonior hon varit och inköpt i de lådor som ska placeras på smidesstaketet längsmed vägen som nu gjorts ett antal år. En markering för att ta första smällen mot skador från främst bilar som skett på staketet vid ett flertal tillfällen. Men vi själva tycker det är fint och det tycker flera andra, några har stannat både gående, cyklade och även bilar och påtalat att det är fint, vilket glädjer.
Och det motivera att fortsätta så länge Rita känner för det, det är hennes grej, med mycket vattning och plock bland blommorna.
Två gurkplantor står på till växt i köksfönstret i väntan på utplantering i växthuset, har på några dagar blivet flera gånger större än när de köptes, och måste snart ut.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

                                                                    alt

Fick stanna vid det

2023-05-17 Tog med fem hundar i boxen i bilen vilket är max antal av utrymmes själ.
Körde för att se om det var upptaget på båt iläggningsplatsen vid Levrasjön i anslutning till badplatsen. Inga bilar och såg inget folk, körde dit och hundarna fick hämta varsin kastad dummy ut i sjön. Pålandsvind med guppande vågor, första gången i vatten för året, så det fick stanna vid det.
Körde sedan genom jaktmarken för att låta dem få apporterings uppgifter på lämplig plats. Alla är ivriga och jag tog ut dem en i taget, där alla fick varsin dubbel markering i uppvuxen under vegetation. Alla fixade detta men behövde olika lång tid för att reda ut uppgiften.
Har känt att jag ville aktivera dem på något sätt, även om de har det bättre än de flesta hundar genom att springa fritt på tomten under dagarna, utom vid löpperioder då vi måste skilja på dem, vilket det varit en tid med olika tikar den senaste tiden.
Men nu är det lugnt, och alla kan vara tillsammans.
(Se även bild under Aktuellt)

Boy                                                                                           Ila
alt alt

Robin                                                                                          Aya
alt alt

Rör vi inte

2023-05-16 Vi har sett igelkotte bajs på många platser i trädgården och ända upp på plattorna på uteplatsen, svarta lämningar som små korvar. Men inte fram till nu sett någon, den kvällen jag satt i tornet och det blev skumt innan jag var hemma. Möttes jag vid grinden av Alice, först när jag kom runt husknuten möter Boy mig, ser då att det ligger en ihopkrupen igelkott utanför uteplatsen, något som jag förstod intresserade honom, mer än att möta mig.
Förmanade honom att dessa djur rör vi inte, låste in hundarna i hundgården och igelkotten som vi kunde se från fönster låg en längre stund kvar innan den var borta.
Dagen efter på eftermiddagen går jag vid burarna ser på avstånd att Boy har något i gräset under träden, går dit och han är vid en ihopkrupen igelkott, alla hundarna är lösa i trädgården men endast han tycks bryr sig. Åter förmanar jag honom och de andra hundarna hör på min röst att denna skulle man inte röra, hämtar kameran och en stol, sätter mig fem meter från igelkotten och väntar, runt mig sitter de övriga hundarna utom Ila som ligger på avstånd och ser på oss, tog åt sig, och förstod.
Det dröjer innan igelkotten försiktigt tittar fram, ser på oss åskådare, bestämmer sig att lämna, springer mot stengärdsgården, och följer denna, hundarna på kommandot sss stannar, jag följer försiktigt efter, den kanske har någon plats i stengärdsgården var tanken.
Efter ca trettio meter är den vid hörnet mot staketet mot vägen, följer betonggrunden till smidesgrinden. Tänker vad jag ska göra om jag ska bära den till vår baksida där inte hundarna är, kan då inte tänka mig att igelkotten kommer förbi den tätt mönstrade grinden. Igelkotten är mycket större än de små öppningar som finns, men den stannar mellan grindstolpen och grinden och tar sig förbi, springer över vägen in till grannen och här finns mycket att gömma sig bland, har kanske även bo med ungar. Förstår att utan taggarna är kroppen inte stor, och har troligen krupit här många gånger, för på våra ytor finner den liksom fåglar mycket daggmask. Men det är inte utan risk att passera över vägen.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 435

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>