Smedmästarens Blogg

Nya fågelbilder

2019-07-29 Några nya fågelbilder från mina tidiga morgonar.
Över nyslagna gräsvallar spanar rovfåglar liksom kråkor och trutar efter mindre djur som dödats när gräset slogs, väl medvetna med sin erfarenhet av att här är chans att finna ätbart.
Bilder på flygande glada och kärrhök.
(Se även bild under Aktuellt)

Glada                                                                                        Ung törnskata
alt alt

Ett flertal huvud

2019-07-28 Åter en tidig morgon, tar mig ut i marker med rådjur i det odlade landskapet.
Sädesfälten är inte tröskade, potatisblasten är hög liksom majsen på fälten efter riklig nederbörd, något som rådjuren utnyttjar för skydd och mat.
Är det något mörkt ute i de nu gula sädesfälten som ögat fastnar på är det ofta ett rådjurhuvud, är det en större bock syns horn, tillsammans med öronen, riktade mot något som närmar sig.
I mitt fall bilen, men kan även vara ett annat rådjur som finns på samma fält, bock eller rå. För rådjuren håller sina revir och kör bort oönskade gäster gäller både han och hondjur. Fick denna morgon se två hondjur, en som med fart blev jagad av ett annat rå, säkert av nämnd orsak.
Såg denna morgon ett flertal huvud på rådjur sticka upp, de kände sig säkra i sin omgivning, och kanske några rå hade mindre kid i följe, om inte hade det varit konstigt vid denna tid.
Fick även se en sugga med kulltingar i högsta fart passera på ett led strax framför bilen, nu kör jag sakta pågrund av mitt ärende att kunna se och få bilder på djur eller fåglar och kunde stanna när de sista av kultingarna passerade, men med normal fart hade det inte gått bra varken för mig och de sista kulltingarna.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Inte kan förväxla

2019-07-27 En fågel som man inte kan förväxla med någon annan är steglist. Fågeln har klara färger i rött och gult, vilket ingen annan fågel i våra trakter kan visa upp.
Man påträffar dem i tistelbestånd, med sin speciella, långa spetsiga näbb får fågeln fram tistelns frön och det var så jag kom nära dessa en morgon.

Under hösten drar flockar av steglist om kring för att finna sina favorit växter som även kardborren tillhör. De flesta flyttar ur landet i okt – nov men ses regelbundet övervintra i södra Sverige.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Åter tät dimma

2019-07-26 Hade tankar på att tidigt köra ut i markerna med kameror, vaknar tidigt, som jag brukar när jag har funderingar som dessa.
Ser ut genom takfönstret, dimma, blir då tveksam, ska jag, ska jag inte, tankar kommer om det kan ge något att ge sig ut, kl är ca 4:30.
Men till sist överväger jag att köra, plocka ihop, öppna dörren ser då en trut på gräsmattan, som inte uppfattar mig, vänder in efter kameran, men när jag nu visar mig flyger truten ut i dimman, trycker ändå av.
Dimman ligger tät över de närmsta sädesfälten, de automatiska vindrutetorkarna reagera för fukten vispar i hög hastighet på rutan och tvekan finns, men fortsätter, kommer ut där det finns skog båda sidor vägen och då blir det klarare. Bitvis bättre sikt, men se och uppfatta djur blir svårt, når det öppna jordbruksområdet, här ligger dimman tät, känns inte meningsfullt att köra här utan att se, ska jag stanna och vänta ut dimman tänker jag, men det kan ta timmar.
Vänder hemåt, på några platser har dimman lättat något, tar där av på en mindre väg, ser något mörkt som sticker upp i ett sädesfält, som börja röra på sig, det blir långt håll på en större råbock, men det går att se huvudet.
Kör väg 116 hemåt, åter tät dimma, håller på att missa avfarten till Grödby i dimman, väl där har solen börjat visa sig, stannar, tar bilder på två platser mot solen, väl hemma lägger jag mig ingen och slumrar till. Det blir som många gånger inte som man tänkt, det är bara att konstatera att det var rätt att vända, dimman låg kvar timmar efter att jag kommit hem.
(Se bild under Aktuellt)

alt 

                                                                                                                   alt

Mindre fjärilar

2019-07-25 Blåvingar är en grupp med mindre fjärilar på upp mot ett 20 talet arter i Sverige.
Flera av dessa finns på begränsade platser, från söder till fjällen, en del allmänna andra sällsynta. Alla är inte ens blå utan är bruna, flera är lika varandra med mindre avvikelser.
På vingarnas undersida är det lättast att skilja dem åt, var de befinner sig och när på säsongen de flyger.
Tog bilder när Robin var med, på en betsmark med olika vilda blommor som dessa fjärilar gärna besöker och med sin snabel suger de nektar från dessa.
En av de fjärilar är punktörneblåvinge, som går att känna igen genom att den har en vit kil på bakvingens undersida.
Honornas färger varierar från blått till brunt.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Löser sina uppgifter

2019-07-24 Efter en disig förmiddag, med fint regn, klarnar det upp och solen kommer fram.
Hade först varit med hundarna vid bryggan, kör om vår jaktmark, går en stund med Robin på en betesmark, med ovanligt mycket markvegetation. Hon var våt och får söka, tar för sig mera än senast, stöter olika fjärilar som i solen blivet aktiva, de intresserar mig. Hon får kommandot stanna medan jag följer fjärilar med blicken och försöker se vad de sätter sig, då med beredd kamera.
Hon är lydig lägger sig och väntar medan jag rör mig i närheten. Får bilder bl.a. på två olika blåvingar.
Hade taget en dummy med kaninpäls med i fickan, kastar den en tjugo meter i högre ogräsbestånd, hon löser det snabbt. Blir då djärvare, det finns en stengärdsgård bortom där hon hämtade, kastar på nytt över denna och en bra bit bakom även här hög växtlighet. Skickar på nytt, hon går över gärdsgården men för kort, börja söka hitom i det höga, fram och tillbaka, men går åter över och längre ut och finner. Gör som hon nu gjort en tid lämnar fint i hand, släpper först på kommando.
Hon söker inget stöd bara jobbar på tills hon finner, vi har tillsammans byggt upp hennes självförtroende genom att hon hela tiden får löser sina uppgifter, har hon markerat vet hon att söker jag, kommer jag att finna apporten.
Nöjd med detta, går jag en runda med alla hundarna lösa, alla nära mig nu i skogsmark.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Tar för sig

2019-07-23 Åter har jag med några hundar tagit mig till bryggan vid sjön, detta för att de ska få göra något, samtidigt som jag bygger på med erfarenhet på unga nu sju månaders Robin.
Hon har från att vara försiktig i vattnet utvecklats till ett vattendjur, gillar det skarpt och tar för sig.
Nelly, Ila och Boy är med, kastar först till dessa, Robin får vänta till sist, alla får en var. Börjar en ny runda, hon ser att när de andra kastar sig i vattnet, då vill hon följa efter, men jag får bromsa henne, alla får åter vars en apport. Varje gång hoppar Robin ut på djupt vatten i ett långt språng som de andra.
Hon har även lärt sig att hoppa upp på bryggan på grunt vatten.
Kastar i båda riktningarna från bryggan, har då två hundar i arbete samtidigt.
Tänkte forstsätta, med längre kast, för de äldre, kastar, men är inte uppmärksam, då slänger sig Robin i utan besked, inget att jag kan göra något åt, utan bara se hur hon löser detta.
Dummyn ligger i gles vass, kan se att hon hittat den, men plaskar och kommer ingenstans, det håller på så en stund, innan hon kommer simmande, ser då vad som hänt. När hon greppat dummyn har hon fåt ett vassblad mellan munnen och dummyn, men inte släppt utan kämpat tills bladet brustet. Ser detta när hon kommer och lämnar fint i hand, med bladet i munnen.
Tar det som något positivt, viljan att lösa sin uppgift fast det blev besvärligt, hon växer i mina ögon hela tiden den lilla hunden.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Av olika frön

2019-07-22 Några fåglar jag träffat på den senaste tiden när jag varit ute i markerna är gulsparvar, de är inte som gråsparvar och pilfinkar som regelbundet finns i anslutning till människor.
En fågel som tillhör det öppna lanskapet, med hagmarker, odlade fält, vägkanter och skogsdungar.
Lever av olika frön, men även av olika sädslag när de har möjlighet till det, även larver av insekter som de finner, då främst under häckning, när de söker sin föda på marken.
Hanen starkt gul, honan mera diskret i färgen, lever efter häckning i mindre flockar.
Kan vintertid söka sig till trädgårdar och deras fågelbord.

(Se även bild under Aktuellt)
alt alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 303

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>