Smedmästarens Blogg

Några av de större

2022-11-20 Dovhjortarna är i slutet av parnings säsong, de större hjortarna går för sig själv, inte som tidigare flera stora handjur i en flock.
Finns det någon hind som ännu är brunst uppvaktas den av den större herren på täppan.
låter ingen annan komma nära. Har varit i dovhjortshägnet på Årup för att få bilder, visar några av de större skovelhjortarna.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Annorlunda i dag

2022-11-19 Egen drevjakt med hundar, förra jakten hade vi inte kontakt med mycket vilt, men det var annorlunda i dag. Flera kontakter med vildsvin och två blev skjutna.
Även hjortar, rådjur samt räv var i rörelse.
En spetshjort blev skjuten, och en stor rävhane fick lämna in.
En händelserik dag, mycket hände, olika drev och hundskall från hundar som ställt grisar.
Men kallt att sitta stilla i torn med kall vind som gick genom kläder. Men även andra saker som en spillkråka som flög mellan de närmsta träden drog min uppmärksamhet till sig.
Såg en kort stund en stor svart gris med grått i huvudet komma från skogen, valde att passera en annan skytt och det blev dess öde.
På nytt pass kom ett rådjur i hög fart, passerade med hund efter sig, på avstånd såg jag inga horn, men på bilderna förstorade ser man att det är en bock.
Mycket att ta tillvara och mellan såterna blev det korvgrillning.
En lyckad jaktdag, inget skadat påskjutet vilt, nog så viktigt.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Många år tillbaka

2022-11-18 Vitkindade gäss har vi ett speciellt förhållande till och det sträcker sig många år tillbaka i tiden som till 1994, då det var ovanligt att få se dessa små vackra fritt levande vitkindade gäss.
De fanns i Blekinge på Eriksbergs vilthängd, (vars tidigare ägare var de som tog in kanadagässen till Sverige.)
Vi som alltid har haft fåglar som ett stort intresse, pratade om dessa små gäss med en bekant som hade nära kontakt med jaktansvarig där.
Han föreslog att han kunde ordna två par av dessa gäss, som vi skulle kunna ha i trädgården, fritt gående under förutsättning att man klippte av de längsta vingpennorna på en vinge. Det blev att han ordnade detta, men ångrade sig efter ett tag med att behålla ett par själv, så vi fick alla fyra, tama och orädda. Vi hade dem först i en hönsgård tillsammans med hönsen, kunde som tänkt ha dem fritt gående på tomten vid olika tillfällen. Efter de bytt fjädrar fick vi åter klippa i en vinge och det fungerade året där på.
Men nästa år blev vi inte färdiga att upprepa detta och en dag flög de och kom inte tillbaka.
En tidig utsättning av en då sällsynt gåsart som nu förökat sig med stor framgång har fått en stor tillväxt med tusentals individer, som på vissa platser blivet ett skadedjur för lantbrukarna på odlade fält.
Bilder från gårdagens besök vid betfältet.
(Se bild även under Aktuellt)

alt alt

Flera tusen gäss

2022-11-17 Min svåger ringde och jag berättade om gässen utanför tomten i rapsfältet.
Han bedriver lantbruk med växtodling någon mil härifrån i Blekinge. Han hade tagit upp betor och rester från dem låg kvar på fälten, på dessa fanns enligt honom flera tusen gäss.
Lovade att nästa dag köra dit och ta bilder på gässen, vilket jag gjorde. Jag håller med honom att det säker var mycket mer än tusen gäss, omöjligt att räkna, till största delen vitkindade. Här gjorde gässen ingen skada enligt honom och fick gå där utan att bli bortjagade. även han hade rapsfält i närheten som de ännu inte gått på, och där ville han inte ha dem. Har själv aldrig sett så många vitkindade gäss samtidigt, hela tiden i rörelse, gäss kom andra flög mellan olika fält, ett skådespel i sig.
Fick på bilderna endast med en liten del samtidigt av gässen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Med sträckta halsar

2022-11-16 Sitter vid datorn, ser då ut genom fönstret att det kommer vildgäss som går ned för att landa på rapsfältet utanför tomten. Går då upp på övervåningen och ser därifrån ut över delar av det större fältet. Det hade tidigare dagar även varit någon mindre flock men flera hundra meter ut, hade sett på dem i kikaren. Men dessa som kommit var en större flock med sextiotalet gäss, övervägande grågäss men även de mindre vitkindade gässen i flocken.
Det blev till att hämta kameran, öppna fönstret i takkupan, ta stöd och få några bilder.
De flesta vaksamma med sträckta halsar medan andra började äta av de nu större kraftiga plantorna. Tog de bilder jag ville ta, plockar ned, tar bort kameran, då lyfter flocken, en bil troligen lantbrukaren kör ut på fältet, därför flög gässen. Otur att jag inte stod kvar med kameran vid gässens uppfloget, hade kunnat få bra bilder.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

 

Ser bakändan

2022-11-15 Hade Ila med i bilen, körde till en egen arrenderad jaktmark, en betesmark med busksnår, där det tidigare funnits mycket kaniner, men mera tveksamt idag.
Hon söker längs en stengärdsgård med täta snår, är där inne när jag på avstånd ser bakändan på en springande kanin, där fanns någon som hon fick ut.
Efter att gått runt på fälten, ska vi köra, ser då ute på betesmarken vid ett mindre snår en kanin som sitter i solen, tar ned rutan och tar bild, ser i kameran längre bort en ny kanin som passerar mellan två snår. Har man sett tre olika, då måste det finnas fler, något som för tankarna tillbaka till den tid vi hade spanielprov på dessa marker, på endast kaniner. Och det fanns i tillräklig mängd för att bedöma många hundar under en hel dag. Ett av få spanielprov i Sverige på endast vilda kaniner.

Några dagar efter jag skrev detta hälsar sonen Jonas på, vi pratar bl.a. om vildkaniner och han berättade att varit på marken och då funnit en varm död kanin med ett löv i munnen, ett väldigt snabbt förlopp vilket tyder på att vitala delar slåss ut väldigt fort.
Har tidigare sett samma sak, nyligen död med ett grässtrå i munnen.
Det tyder på att sjukan åter slår till bland det redan låga beståndet av vildkaniner på denna plats.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

 

Tackjakt på änder

2022-11-14 Tackjakt för de som hjälpt till på godsets andjakter tidigare under säsongen.
Samling för att först äta lunch och mycket prat i social samvaro.
För att sedan stöta upp änder i olika viltvatten. Där vi själva stod för skjutandet och efterföljande apportering. Hade själv endast en hund med vi varje tillfälle, och lämnade kameran i bilen, ingen bra kombination med hängande kamera runt halsen och samtidigt skjuta. Vid omställning av ett vatten, rusade ett större vildsvin ut ur snår passerade mellan mig och intilliggande skytt på öppen svartjord, kunde följa den en längre sträcka, hade med kameran i handen varit ett utmärkt tillfälle för fotografering.
Vi tog fyra vatten alla innehöll mycket änder, och eftermiddagen passerade snabbt.
Någon mindre skada på hund fick ses över.
Tack för åter en trevlig dag i marker med hundarna.
(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Ett stort Grattis

2022-11-13 Liten har blivet stor, Smedmästarens Fly kallad Sally nu 2,5 år har med sin duktiga ägare Timmie Olsson vunnit Cocker mästerskapet, som gick i helgen på Stensnäs i Blekinge. En stor merit för honom men även för oss som uppfödare. Fly är efter Smedmästarens Ila och vår engelske import Saxaphone Apollo kallad ”Boy”.
Fly är även äldre syster till vår unga Smedmästarens Aya.
Med en bra hund, stort intresse målmedvetenhet att lära och omsätta detta i praktiken har Timmie visat att det ger framgång.
Men med vetskapen om att allt måste falla på plats den dagen, för marginalerna är små och det behövs inte mycket för att stjälpa. Fly tilldelades även skyttarnas pris.

Ett stort Grattis!

Även en andra hund från oss startade på CM, SE(J)CH Smedmästarens Mollie med ägare Mats Eliasson, gör genomgående en bra prestation, stöter och apporterar fasaner, men vid sista stöten kommer hon mot föraren, skulle blivet kvar på uppflogs platsen, och där slutade det.
Ett beteende som kommer av att vi går och stöter fasaner på godsen på deras jakter, det skjuts skott i mängder, hundarna stöter och respektera går inte efter och kommer tillbaka.
För jakten perfekt men inte på jaktprov.
Vi som uppfödare är stolta över dessa fina representanter för vår uppfödning, en fortsättning med nya hundar i framgångsrika linjer.
(Se bilder under Aktuellt)

alt alt

alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 418

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>