Smedmästarens Blogg

Ligger i en sörja

2019-09-26 Nu när vi har ett större antal blå plastbackar med valnötter, blir det tidskrävande att rensa dessa för hand. Därför fick vi ta ut cementblandaren och köra dem i.
Det fungerar på så sätt att fyra plastbackar med nötter med gröna skal tippas i blandaren vid varje omgång.  Nötterna får då rotera tillsammans med vatten, efterhand lossar höljet och nötterna ligger i en sörja.
Detta tippas i en skottkärra, därifrån tar vi dem med en skyffel och häller i en rostfri vask med vatten, då flyter nöten medan övrigt sjunker, som skalrester och skräp.
Då drar vi bort nötterna som sköljs med rent vatten, hamnar åter, fast nu rena i de blå backarna.
Återstår att få dem torra, först får de rinna av ute, sedan in i ett rum med en avfuktare.
Och där står nu ett större antal backar, som man får röra i under tiden som nötterna torkar.
Allt från att plocka till rena fina nötter är ett ansenligt antal timmars arbete, men Rita går in för detta och visst är det tillfredställande när allt är klart i detta skede.
Och hittills står sjuttio backar på tork.
Men senare under höst och vinter går Rita vidare med att under tiden som hon ser på TV eller lyssna på radio, öppnar och plockar hon ut den ätbara nöten, som hon vakuumpackar i halvkilos plastpåsar, färdiga att äta eller använda i olika rätter och bakverk.
(Det finns fortfarande mycket nötter på trädet så blandaren får stå ute för ytterligare rensning.)
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Förväntar oss ett större antal

2018-09-24 Våra valnötter har sedan en tid börjat släppa och falla ned på marken.
Och det börjar med att det gröna ytterskallet spricker och det bruna skallet som täcker nöten kommer fram. Vi har sett att det finns mycket nötter på trädet och förväntar oss ett större antal. Något som vi fick bekräftat under lördags morgon när det första höst vädret med kraftig blåst och regn hade passerat.
Marken under trädet var täckt av nötter som bara väntade på att plockas upp dem.
Hundarna har även kommit på att tugga och äta nötterna, och vi är något betänksamma hur vida det är bra, för de sväljer både skal och nöt.
Att de inte kan smälta detta ser vi i bajsen som är full av ljusa nötrester.
Vi samlar i mindre blå blastbackar, och när det tidigare inte kom så många har Rita suttit framför TV och samtidigt rensat dessa.
Men nu får vi ta an de tusentals nötterna på ett effektivare sätt.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vi har gått en tid

2018-09-22 Vi har gått en tid och pratat om att ta HD på Boy, för att veta hans status inför kommande parning med någon av våra tilltänkta yngre tikar.
Tid var bokad hos Älmhult veterinärklinik, på torsdag eftermiddag,
Vi hade även haft tankar på att röntga om Ila, som var tidigare röntgad med resultat B o C, vilket blir i stamtavlan ett C.
Väl mottagna och veterinären var väl bekant med oss sedan flera år tillbaka, och vad vi kunde förstå gjorde han ett mycket noggrant arbete, vi fick se bilder och förklarat hur han såg på dem. När det gällde Ila sa han om han bedömde att resultatet inte skulle bli bättre än hennes tidigare bedömning, tyckte han inte vi skulle skicka in bilden, men han sa det är ok att skicka in bilden för han trodde på det.

Det blev även ett besök på Ikea när vi ändå var i Älmhult, och Rita fann några intressanta saker som fick följa med hem.

I dag lördag kunde vi redan på SKKs avelsdata läsa resultatet. Boy hade fått bedömningen B och även Ila hade fått det samma, alltså en uppgradering, detta till vår glädje.
Och känner stor tacksamhet till veterinären som fixade detta.
Nu är det inte så att ett C är en katastrof, på dessa mindre hundar saknar det praktisk betydelse, men visst ser det trevligare ut i stamtavlan med A eller B.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Hade funnit vattnet

2018-09-20 Rita har sagt att hon hört kvitter från fåglar, ljud hon inte kände igen, även sett flockar av mindre fåglar, som flugit förbi, när hon varit i trädgården.
När jag själv skulle ut till hönsen, hörde även jag dem, kunde se att flera mindre fåglar var och drack i ett för året nytt inskaffat fågelbad, som fanns på baksidan. Detta var placerat under större träd, som bokar och björkar, och från dessa kom det regelbundet nya fåglar för att dricka. Såg då att det var grönsiskor som hade funnit vattnet, vid sitt tillfälliga besök.
Det blev att jag hämtade kamera och tog plats vid en buske, en bit därifrån och efter först en del tvekan kom det åter flera fåglar och jag kunde få ett antal bilder, på dessa inte alltför rädda fåglar.

Grönsiskan är en fågel som vid denna tid samlar sig i flockar som då drar vida omkring, är frö ätande och då främst av frön i från al under hösten. Är flyttfågel, sträcker i okt-nov är tillbaka i mars-april.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Några av de få

 2018-09-18 Nu på sensommar och tidig höst, har under soliga varma dagar två amiral fjärilar visat upp sig, på den snart om blommade fjärilsbusken. De är några av de få fjärilar som vi fått uppleva denna säsong. Och någon säker förklaring till varför så få synts till har jag inte.

(Se bild under Aktuellt)

alt

Bättre utsikt

2018-09-16 Vad gör en jägare som sitter på pass om man har möjlighet, jo man sätter sig i ett torn för att få bättre utsikt på omgivningen. Så tycktes även en inte mänsklig jägare nämligen en ormvråk.
Sätter sig på taket av ett jakttorn och därifrån bevakar omgivningen.

En fasantupp finns vid ett buskage väl synlig för vråken, en tupp vi sett flera gånger sedan förra året på vår jaktmark, då ofta tillsammans med två hönor.
De har klarat sig från hot av främst räv men även rovfågel, och vi vill dem bara väl, gläds vare gång man ser dem, men hade hoppats även få se kycklingar, men tyvärr, när jag sett dem har de varit utan, och förstår att de inte lyckats.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Sitter under päronträdet

2018-09-14 Vi har kommit i en period då den dåliga frukten faller till marken till hundarnas förtjusning, det gäller äpple som päron.
När de blir utsläppta på morgonen gäller det att komma först till dessa ätbara frukter, vilket innebär allmän rusning mot fruktträden.

En som likt tjuren Ferdinand som sitter under sin ek, gör ”Ella” (Smedmästarens Ciwi) det samma. Sitter under päronträdet, i väntan på att ett nu gulnat angripet päron skall falla ned och vill vara på plats om det händer. Hon har dagligen i långa stunder suttit där och troligen har hon belönats med något päron eftersom hon tycker det är värt denna väntan.

Ella blir snart elva år, har från att hört bra under jakten förra säsongen, men nu den senaste tiden tycks hon höra dåligt. Det har gått snabbt utför med hörseln, kanske beroende på att hon under många år utsatts för mycket skott under då ofta större jakter.
Men av erfarenhet vet vi, att vid denna ålder börjar våra hundar höra märkbart sämre, vilket har gällt för många av dem.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Drog mig tillbaka

2018-09-12 Det har under sommaren inte blivet mycket fotograferande av sländor som under tidigare år av känd orsak.
Men en runda ut i marken med hundar gjorde att jag fick se en trollslända som passerade mig när jag stod vid bilen. Den flög rundor, ibland längre bort men återkom flera gånger och jag blev stående och såg efter den.
Efter en stund konstaterade jag, att få se den sätta sig skulle inte bli lätt, och såg en sista gång efter den. Då försvinner den långt bort över en väg och mot ett buskage i en betesmark där solen står på.
Tanken kom, kanske den satte sig, värt ett försök att finna den, tog mig mot platsen över ett taggtrådstaket, försiktigt mot där jag sist såg den. Hade sett att den var blå och redan då förstått att det var en höstmosaikslända, storlek och tid på året stämde.
Efter att stått en stund några meter från buskaget, betraktat buskarna nära marken där den försvann ser jag den. Sitter öppet och tar mig närmre steg för steg, vet ju inte vad den accepterar av min närvaro, tar bilder och slutligen är jag den helt nära och den sitter kvar.
De sista bilderna var ok, så jag drog mig tillbaka och sländan satt kvar.
Det blev den andra fotograferade sländan i år, därför var det roligt att det gick, ingen ovanlig på något sätt, men ändå, för de intresserar mig.
Tar en bild från förra året på en hona, dagens bild är på en blå hane.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 276

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>