Smedmästarens Blogg

Det ser gässen till

2018-04-18 På strandängarna vid Landön, har samlats flera hundra vitkindade gäss, liksom på flera andra platser längs med kusten.
Det är lågvatten och de finns även på den strand som där vattnet dragit sig tillbaka, medan större flock går och betar på det gräs som värmen satt fart på. Det är gäss hela tiden i luften några kommer andra drar iväg. De går tätt tillsammans och det fungerar som om en gräsklippare kört över den betade ytan. Gäss vill beta på kort gräs och här kommer det aldrig att bli högre för det ser gässen till.
Att så många gäss är samlade vid denna tid tyder på att flertalet av dessa inte kommer att häcka, troligen mycket ungfåglar från förra året. De par som häckar ligger och ruvar och då lämnar de inte sitt område utan bevakar sitt rede och sin plats.
Dessa gäss som inte långt tillbaka i tiden var något speciellt med att få se, har under de senaste åren ökat i ansenliga antal, ett tecken på att de anpassat sig och är mycket framgångsrika med att få fram avkommor efter sig.
Eftersom det inte finns jakttid på dem utan endast skyddsjakt vid skador på odlade fält, kommer de att fortsätta att öka, vilket inte uppskattas av alla.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Strid hade uppstått

2018-04-17 Är man ute i naturen så förr eller senare kommer man i kontakt med något intressant foto objekt.
Så blev det härom dagen, fick syn på avstånd, två fasan tuppar som bråkade med varandra, båda ville ha området för sig själv, och strid hade uppstått.
De var koncentrerade på var andra, brydde sig inte nämnvärt om att jag hade kommit nära, utan fortsatte. Jag tog många bilder och det syntes att de började bli trötta med öppna gap attackerade, parerade, hoppade de, med flaxande vingar och även någon fjäder lossnade.
De hade säkert hönor i närområdet och det gällde vem som tillslut skulle bli herre på täppan.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Spridigt sig

2018-04-16 Gick runt på baksidan, där större träd som björk, bok och några granar växer, för att se vad för vilda blommor som nu kommit fram. Under dessa träd finns till större delen ytor som körs över med gräsklipparen, med förhoppningsvis innehållande även gräs.
På några mindre ytor fanns violer i grupper, mörkgröna blad och blå blommor, lågt växande.
Fann även en grupp med vitsippor vid en björk, och även här svalört.
Flera gullvivor med endast ännu bladverk, och nu har det kommit in scilla, en hyacintväxt som finns i olika odlade former, har funnit i grannas trädgårdar men som nu spridigt sig in till oss. Naturligtvis syns här och i hela trädgården maskrosor som är på väg, men ännu bara gröna blad, men det lär inte dröja länge förrän även dess gula blommor kommer att synas överallt. Det är för mycket för att tänka sig att bekämpa dessa, men när vi hade kaniner blev det att man stack av dessa för just mat till dem.
Vi har på några ställen med större stenar och träd där inte gräsklipparen kommer till, bestånd av liljekonvaljer, och mera otrevliga växter som tistlar med taggiga blad kommer fram överallt, de försöker vi ta bort. Dessa kommer från fälten utanför vår gärdsgård, nya frön kommer med vinden och nya plantor uppstår.

(Se bild under Aktuellt)

Violer                                                                                        Vitsippor 

alt alt

Andra växter

2018-04-15 Vi kallar våra större ytor i trädgården som jag kör med gräsklipparen för gräsmattan.
Men när våren och värmen sätter fart på växtligheten, finns på flera ytor andra växter som dominerar. De sätter fart och tar över allt större områden, och det är många olika växter.
Den mera dominerade är vårlöken som nu kommer fram, inte bara på de öppna ytorna utan även i de få rabatter vi har med rosenbuskar.
Växter som anpassar sig på den plats där de kommer fram, har de ett skyddat läge blir de högre och medan på öppen yta inte strävar upp på samma sätt, likt flera andra växter.
En annan växt som kommer i grupper är svalörten, först med sina klaga gröna blad sedan den gula blomman, som även den anpassar sig i växtsätt efter platsen den finns på.
Båda dessa växter sprider sig och får betecknas som ogräs som är svåra att få bort om de har fått fäste i ett område.
Båda har vackra blommor, men det är ju inte de som ska dominera en gräsmatta, men med de förutsättningar vi har här på landet, när väl allt kommit en bit och gräsklipparen kört över ser det på avstånd grönt och fint ut och vi får nöja oss med det.
(Se bild under Aktuellt)

Vårlök                                                                                       Svalört

alt alt

Annorlunda vår

2018-04-14 Det har varit en annorlunda vår när det gäller tranornas ankomst, kontra vädret.
Vi har under några år varit ute vid Kristianstad vattenrike, närmare bestämt vid Pulken där man på våren matat tranor. Matningens främsta orsak är, att skydda de nysådda fälten för lantbrukarna i dessa trakter.
Men våren är som känt väldigt sen, lantbrukarna hade inte kunnat bearbeta och så på fälten när tranorna började komma, och då kunde de inte ställa till med någon skada.
Därför blev de inte matade, stannade till någon dag, drog sedan norrut, och den stora upplevelsen för många med många tusen tranor till beskådande kom av sig.
Vi upplevde i vårt närområde regelbundet flockar av tranor som passerade under denna period och med vetskapen om läget med tranorna vid Pulken var det inte motiverat att ta sig dit.

Passerade för någon dag sedan ett fält med ytvatten och stubb från majs, där gick två tranor säkert ett par och troligen ett av de par som setts i området undertidigare år och förmodligen även häckat.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Annan inriktning

2018-04-13 Nu har valp nr fyra lämnat oss, men med en annan inriktning än jakt.
Han ska utbildas till polishund, och kommer att ha stora krav på sig, men visar redan ett stabilt lugn och ett kontaktsökande sätt som borde passa till kommande uppgifter.
Den nya ägaren har som jag tidigare skrivet, en hund från oss, nu tio år med utbildning som polishund på sök av olika lukter, material och ämnen. Det blir vad jag förmodar samma som nya valpen skall lära sig.
Och med den erfarenheten föraren har, kommer det säkert att bli bra.
Och vi ser framemot att följa valpen Smedmästarens Bruno under denna utbildning och framöver, föraren och jag har samma uppfattning i att tidigt börja påverka valpen mot det mål som är uppsatt. Därför påbörjas det från dag ett, men på den unga valpens villkor.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Än alldrig

2018-04-12 Det har en tid varit problem med mitt bildprogram på datorn som varit blockerat, där till ett ryggslut som begränsar mig, vilket gjort att jag inte kunnat vara ute som vanligt.
Detta har påverkat inslagen på Hemsidans Blogg och Aktuellt.
Därför kommer några Inslag först nu, kanske bättre sent än aldrig.

De tre valparna som vi har kvar, har nu kommit underfund med Boy och Tom som finns i den för dem närmsta hundgården, när de nu springer fritt i trädgården.
Tom bryr sig inte, men Boy tycker de är trevliga, tar kontakt, försöker göra lekbeteenden.
Valparna får in sina huvud underst på hundgårdsnätet och de kan nosa på varandra, de uppför sig lika. Deras första kontakt med andra hundar än mor Ila och de visar en form av underlägsenhet som valpar ska göra.
(Se bild under Aktuellt)

alt

Spretiga blommor

2018-04-11 En tid vi väntat på, värme och sol, vårtecken av olika slag.
Vi har några större hasselbuskar i trädgården, vädret har nu fått deras mindre honblommor att slå ut i soligt lugnt läge.
De är inte många millimeter stora, vet man inte om att de finns, upptäcker man troligen inte dem. Men när man väl funnit dem, ser man den kraftigt röda färgen och deras spretiga blommor.
Hanhängen har inte kommit så långt att de släpper sitt frömjöl ännu.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Fler artiklar...

Sida 2 av 269

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>