Blogg

Ger och tar

2015-04-09 Det har nu vid några tillfällen blivet av att åka till sjön för vattenträning med hundar, det gäller att passa på nu när det går.
Även sökträning i olika terränger, och det blir med de tre yngsta hundarna Alice, Nelly och Ila.
Tycker själv att det går hyggligt, de är med mig i bilen nästan alltid, så vi kan på lämpliga ställen träna.

När Ila och jag var vid havet, var det väldigt lågt vattenstånd, kunde vandra ett par hundra meter ut på nu torra sandbankar mot en ö. Där var vatten närmast ön, men där jag gick ligger normalt under vatten.
När det blir som det var, kommer mycket sten i dagen, och bland dessa fick jag se tre större strandpipare, sittande och liksom bevakade mig.
De brukar häcka här, tyvärr lyckades inte häckning förra året, de lade redet vid lågvatten som nu, senare höjdes vattnet och tog redet med sig, liksom det gjorde för två par småtärnor som lagt ägg likt strandpiparen.
Fåglar som var värda ett bättre öde, men naturen ger och tar, inget vi styr över.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

Blir det för mycket

2016-04-08 I dag tog jag med Ila på en runda mot havet, växlar mellan att hon går vid mig och att hon får söka. Ser flera kaniner men området är beskurit och där finns inte många ställen som ger skydd för kaninerna, därför ser de även när vi kommer och springer undan på avstånd.
Vi närmar oss vattnet, på betesmarken går två grågäss och tre vitkindade gäss, kan inte gå i skydd för att komma dem närmre, snart lyfter grågässen lägger sig på vattnet utanför.
De vitkindade gässen tvekar, jag och Ila går inte rakt mot dem utan i sidled, försöker att inte visa intresse för dem, och det fungerar, vi kommer mycket närmre.
Men tillslut blir det för mycket även för dem och de tar till vingarna.
På vägen tillbaka i mera snår får vi två närkontakter, ser en kanin som trycker i en buske stannar Ila, och hinner ta bilder innan den ger sig av.
Ila får då söka där den låg, och man ser hur intensiteten ökar, och att det verkligen intresserar henne.
Detta samt att hon såg den när den sprang, gör henne mera medveten om att söka vittring. Och att hon söker vittring och jag kan läsa hennes beteende att här har varit något, även om jag inte sett det.

(Se bild under Aktuellt)

De vitkindade gässen

alt

alt

alt

Prasslar i löven

2016-04-06 Det vackra varma vädret fick oss, Rita och jag och några hundar att köra några km hemifrån för att vandra vid Siesjö.
När vi når den närmsta bokskogen på den mindre vägen får vi se fyra dovhjortar framför bilen, de går lugnt in på andra sidan ställer sig och ser mot oss, som stannat bilen.
Får en lucka i bokföryngringen för kameran på en av dem innan vi kör vidare.
Väl framme parkerar vi bilen och börja gå längs den ombyggda järnvägsvallen som blivet cykelväg.
Då ser vi buketer av vitsippor i dess kanter, ser flera citronfjärilar, avviker sedan ut på en åkerväg mot Hulta backarna som är beväxta med bokar.
Där möter oss nya blommor som hästhov och blåsippor bland boklöven på flera ställen.
Det prasslar i löven när vi och tre hundar vandrar fram, de går hela tiden vid mig, inte framför, så vill jag ha det. Det visade 20 gr. utanför bilen där hemma, men när vi ställde bilen var det 16 gr.
Det blev svalare ju närmare vi kom sjön som håller temperaturen nere på våren.
Min tanke var att från skogen ansluta till bryggor som sträcker sig ett par hundra meter längs med vattenkanten och avslutas med ett fågeltorn i två våningar, med utsikt över sjön och dess fågelliv.
(Se bild under Aktuellt)

Blommor i boklöv
Vitsippor 
alt

Blåsippor
alt

Hästhov
alt

 

Svävade lugnt

2016-04-07 När vi når sjön för första gången, går där en mindre brygga ut i vattnet omgärdad av vass. Ser i det grunda vattnet att paddorna har kommit fram, deras parningstid är på gång, och kan se ett tiotal. Vi vandrar längs träbryggorna, åter fler fjärilar som påfågelfjäril och vinbärsfuks, fjärilar som övervintrar och kommer fram med stigande temperaturer.
Från tornet ser vi hundratalet viggar, hanarna i vitt och svart lyser på långt håll där de ligger på vattnet, flera par med grågäss och någon svan.
Säger till Rita, ser ut som en svala som vinglar och flyger nära vattenytan, men kan genom kameran se att det är en fladdermus, inget av dessa var något man förväntade sig att få se.
Den bruna kärrhöken som häckar i dessa stora vassar svävade lugnt över sina domäner.
Vi hade vid några tillfällen hört tranors trumpetande, vet att även de häckat någonstans vid sjön de senaste åren. Vandrar på tillbaka vägen längs sjön på en stig i boket, kommer till ett öppet fält, då kommer en trana flygande under trumpetande och passerar framför oss.
Får se de första sädesärlorna, hade även mött en padda i skogen på väg mot sjön.
Går över ett krön då står det ytterligare två tranor på gräsvallen, hinner inte få bra bilder på dessa som lyfte och drog iväg.
Några härliga timmar i naturen, fylld av vårtecken av olika karaktär, är vi snart åter vid bilen. Det hade gått några timmar och vi var nöjda med allt vi fått se och konstaterar att våren är speciell, man gläds åt allt det nya i naturen som kommit fram och tycker man har allt framför sig
(Se bild under Aktuellt)

Viggar på sjön

alt

Padda

alt

Vinbärsfuks

alt

Har en stor vilja

2016-04-05 Vårtecknen radar upp sig, genom alla blommor, som nu kommit fram, och då även fjärilar, de tidigaste som nässelfjäril och härligt gula citron fjärilar som på fjärilars sätt vinglar fram i oregelbunden flykt.
Vad är inte lämpligare än att ta några hundar i bilen och köra till sjön, vattnet har blivet varmare liksom luften.
Det är inte bara att de ska få bada, utan det blir även apporteringsträning, och då främst för unghunden Ila, som vid varje tillfälle blivet mer bekväm i vattnet.

Ett datum är nu fastställt på Södra/ avd. första vattenprov, och då blir det motiverat att få Ila klar för det.
Hon har inget problem med vattnet, utan gillar det, men det finns flera olika delar i detta som nu successivt får tränas, som att hoppa från brygga, vilket hon nu gör frimodigt.
Har varit själv och då kastat dummys från den plats jag och hundarna befinner oss.
Jag måste få hjälp med kast på avstånd av någon, även träna med fågel på vattnet, gärna då i täckt vass, längre avstånd och skott mm.
Ser inga problem i detta med Ila, som har en stor vilja att lösa sina uppgifter.
(Se bild under Aktuellt)

Vi som var med idag

alt

Ila har hoppat från bryggan

alt

 

Fler artiklar...

Sida 462 av 749

<< Första < Föregående 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 Nästa > Sista >>