Blogg

Ess lika profilerna

2024-02-25 Hade hundarna med mig och gick på jaktmarken. Där har sedan en tid fälts träd och framkörningen av dessa pågår. Fick då se något jag inte har sett tidigare. I några grövre bokstockar fanns synlig, blank metall i fotändan på flera av stockarna, på någon mer än en. Metallen är en bockad profil som finns långt in i kärnan, som det ser ut har kommit i kapningssnittet vid avverkningen. Men det är omöjligt att de har funnit i trädet, och ingen sågkedja kan såga metall.
Då undrar jag hur de har kommit dit, de ess lika profilerna måste slagit in efteråt tänker jag.
Ser man noga på bilderna så finns sprickor i stammen, och där de finns grenslar de över dessa, kan det vara för att stoppa att stocken spricker mer. Det är långa fina stockar och ska då användas för att ta tillvara i någon form.
Jag är inte kunnig i detta, men kan inte finna annan orsak till att de finns där.
Någon kunnig får gärna förklara!
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Uppträder nu i par

2024-02-24 Det större fältet utanför tomten är utsått sedan i höstas, lyser grön av den säd som kommit fram. Vi har undrat en tid varför vi inte haft gäss där när vi sett dem på andra fält. Men sedan en tid har grågäss kommit, de har tillbringat vintern söder över och då har vi endast haft sädgäss och vitkindade i området.
Grågässen uppträder nu i par, och är gäss som häckar i våra trakter, de är mindre rädda och är ibland strax utan för stengärdsgården som tillhör tomten. Även här finns nu vatten på flera platser vilka gässen uppsöker för att dricka, simma och putsa sig.
Inget lantbrukaren gillar, har sett djupa spår i det sådda efter bil som kört för att driva bort dem, undra vilket som skadar plantorna mest, gässen eller bilen. Har av någon hört att kniper gässen av plantan kommer den på nytt men har då förgrenat sig i fler strån som ökar skörden, problemet ligger i om plantan sitter löst och dras upp med rotsystemet, vilket inte är bra.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Tidiga tecken

2024-02-22 Nu när den metrologiska våren i våra trakter kommit med de temperaturer som räknas under några dagar. Då söker man bekräftelse på att så är fallet, en runda i trädgården ger de flesta tidiga tecknen genom vintergäck och snödroppar samt knoppar av andra lökväxter som nu sedan en tid visat sig.
Något som synts länge är den gula ton i buskar på avstånd, som visar sig var hanhängen av hassel, vi har stora buskar vid en stengärdsgård. Men jag tror inte många ser de små skarpt röda blommor mindre än fem millimeter som finns längsmed grenarna, de har börjat öppna sig, de flesta är knoppar ännu men på väg.
Nu har även någon till höna börjat värpa och andra börjar få större och rödare kammar vilket är tecken på även de snart värper.
En tid då man gärna ser framåt väl medveten om hur fort tiden går, och åren passerar med fart förbi.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Passade på

2024-02-23 Åter haft ärende så att vi passerade Östafors vid Holjeå, passade på att ta vägen till forsen i ån. Nu en dramatisk syn med snabbt och högt vattenflöde av det bruna vattnet på väg via Ivösjön ut mot havet. Skummande vatten i den mycket steniga och branta forsen med vatten på de platser där jag under lugnare former kunnat stå för att fotografer trollsländor. Ett dov brusade från det framstormande vattnet som hördes lång väg.
En pågående händelse som kommer att fortgå ännu en tid, ett skådespel i sig själv.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Allt mer vanligt

2024-02-21 Jag har skrivet och tagit bilder på olika vattensamlingar som normalt under året är torrlagda. Men nu i denna blöta vinter har ytvatten blivet allt mer vanligt.
Vi har en gjuten jordkällare som under några år längre tillbaka hade fyllts med vatten, och nu har det upprepats, med ca tre decimeter, som trycks in från marken. När vi på sjutiotalet köpte huset och byggde till, även med nytt avlopp, som var ett enskilt avlopp, trekammarbrunn med sten kista. Vilket vid mycket vatten i marken ställde till med stora problem, vattnet steg upp på gräsmattan, inget trevligt med avloppsvatten som jag fick pumpa ut på fältet utför tomten. Men nu har vi kommunalt vatten och avlopp sedan flera år som fungerat utmärkt och som verkligen givet oss bättre livskvallite.
En plats som nu blivet till en större damm, på en betesmark, ligger ett par hundra meter från oss, vattnet finns båda sidor den större Levrasjövägen. Där har nu en mängd gräsänder slagit sig ned, flera satt på en grövre slang, troligen för att pumpa bort vatten.

(Se bild under ktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 9 av 753

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>