Valpar

alt alt

alt alt

 2021-08-05 Ilas valpar 9 veckor

Smedmästarens Aja                                                                  Smedmästarens Aya

alt alt

2021-07-29 Ilas valpar har nu blivet 8 veckor, samma dag var de och besiktades, chippades och vaccineras för att under fredagen ska de första två lämna oss, Ila och gänget.

Till förväntansfulla nya familjer som tycker att tiden gått sakta eftersom man väntar på något positivt, som en valp. En omställning för alla, det blir som att skaffa barn men med ett snabbare förlopp. Första veckan blir det att familjen och valpen finner varandra och får förtroende, valpen blir säker i sin nya miljö. Stänga av områden där valpen inte ska får vara som vuxen, plocka bort allt den kan tugga på, få en egen plats där de måste få vara ifred och kan vila. Ofta få chans att komma ut, för att göra sina behov.
De har fått lära sig att två korta signaler betyder mat och inkallning, vilket betyder att en grund är lagd i inlärningen av inkallningen. Detta ska nu de nya ägarna fortsätta med, gärna även med pipa och som belöning en kula torrfoder för att befästa och ge beröm.

För varje vecka har de blivet mera självständiga, söker på egen hand eller i mindre grupper ut på nya platser i trädgården. Gärna sökt sig till hundgården där de äldre hundarna är och då sökt kontakt, de flesta innanför med viftande svansar, någon av de äldsta mera avvaktande. Men vi har avvaktat med att valparna fritt fått komma i kontakt med de äldre.
Vi kommer efterhand med vår valp Aya, låta henne möta en i taget.

(Se bilder under Aktuellt och Blogg)

alt alt

alt alt

2021-07-22 Ilas valpar har blivit 7 veckor och tiden rinner iväg, de är långa stunder i trädgården undersöker, tuggar på allt och det som främst lockar är de små äpplen som faller från träden. Skulle de till vissa delar vara ruttna verkar det smaka bäst, och det är inte helt bra för deras magar. När någon funnit något så blir den jagad av andra som försöker att ta fyndet.
Men det kan vara grenar, pinnar och växter allt som går att tugga på intresserar.
De orkar vara ute längre stunder och inte alltid som de vill in när vi vill och tycker det.
Bråken blir häftigare och är ett normalt beteende, en form av rangordning i valpflocken.
Vi har många besök av valpköparna, men även av vänner och bekanta som vill passa på att bekanta sig med valparna, inget fel att valparna får möta andra och nya dofter. Några har varit unga flickor som legat på gräset med fem ettriga valpar över sig, med då mycket skratt och haft svårt att fri sig från de påstridiga valparna.
Alla har bra aptit, både med det blöta hundfodret samt vällingmålet.
Valpköparna har först de senaste dagarna fått i tur välja sin valp, vilket inte alltid är lätt, eftersom vi själva ska behålla en och tvekar vilken, vilket påverkar alla, men några är klara.
En vecka till, sedan besiktning och de första lämnar flocken till väntande nya ägare.
(Se bilder under Aktuellt och Blogg)

alt alt

alt alt

alt alt

2021-07-15 Ilas valpar har blivet 6 veckor, för varje vecka ser man att de blir friare och springer på egna undersökningsrundor, ofta med något tuggande i munnen, ibland bär de på leksaker vi ger dem. Men det kan vara kvistar, blad eller vad som helst som ska undersökas.
Sitter man som jag med sandaler med tårna bara blir de uppvaktade, inte alltid på ett behagligt sätt utan man drar kvickt foten till sig.
Vi tycker de är knubbiga, fast att de nu får mera mat och välling, låter Ila dem dia, vi drar ned på hennes mat för att avvänja dem och Ila är alltid hungrig och vill få mer. Men det får hon vänta med, får komma ifatt senare, för nu tar det på henne.
Valparna söker kontakt vill vara hos oss och flocken följer Rita när hon går och pratar med dem.
De lider liksom vi av värmen som vi tycker är för bra för närvarande och söker oss till skugga. Vi har nu haft besök av ett par valpköpare och andra väntas de närmsta dagarna.
Och tiden går snabbt, bara två veckor tills vi ska överlämna dem.
(Se bild under Aktuellt och under Blogg)


På väg ut från hundgården

alt alt

alt alt

2021-07-08 Ilas valpar är nu fem veckor, nu går utvecklingen snabbt, små hundar som springer omkring, är ute flera gånger om dagen i trädgården. Busar leker och undersöker, söker kontakt och biter i det mesta. Har fått uppblött hundfoder i gemensam skål liksom vällingsmål. Aptiten är det inget fel på och Ila låter dem dia sig. De har även varit i köket, ny miljö och nya ljud. Bilarna passerar på vägen helt nära men ingen har reagerat negativt på det, de kan någon gång stanna och titta upp, sen är det bra med det. Nu är de intressanta att följa för det händer alltid något.
(Se bilder under Aktuellt och under Blogg)

alt alt

alt alt

alt alt

 

2021-07-02 Vi får ofta bekräftelser på hur hundar från vår kennel utmärker sig på olika sätt.
Inte bara genom jakt, som är det vi själva sysslar med, utan även i andra områden där deras storlek, arbetsvillighet, och sociala egenskaper, gör dem lämpade för andra uppgifter.
En sådan gäller Smedmästarens Java född 2016-07-01ägare Maria Delin, som är en erkänt duktig hundförare som ger sina hundar möjlighet att utvecklas i ett för hennes arbete lämpligt sätt. Hon skrev dessa rader som ett inlägg på facebook, vilket vi fick ta del i, tyckte det lät fint.
Maria har även en yngre hund från vår kennel med samma arbetsuppgifter Smedmästarens Zoega 2017-10-09.
Kontaktade Maria och frågade om jag kunde visa detta på vår Hemsida, vilket jag fick.

Watson Detective Dogs AB

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det Javas födelsedag

Denna lilla cockertik som stal mitt hjärta för fem år sedan är en grym sökhund! Hon har lärt sig att utnyttja areodynamiken till perfektion och stressar inte i onödan. Löser utmaningarna med en trygg och stabil erfarenhet. Hennes försiktighet i miljön använder jag som en styrka och hon får förtur på "fin jobben" som kräver mer finess än stridsvagnstaktik.

Hon när en dröm om att få jaga fågel och försitter inte en chans när möjlighet ges... Lika känslig och kelig som hon är, lika självständig och egensinnig kan hon vara.

Och hon är alldeles, alldeles underbar.

Tack Rita o Jörgen på Smedmästarens kennel!

Maris hemsida: watsondetectivedogs.se

Valpbilder på nämnda hundar.

Smedmästarens Java                                             Smedmästarens Zoega

alt alt

2021-07-01 Ilas valpar 4 veckor har nu under gårdagen för första gången varit i valprummet där de nu kommer att vara framöver. Har dock under natten fått sova i poolen vilket blir sista gången för dem. Nu får de större plats och får vänja sig vid en ny miljö, får chans att lämna lådan för att göra behov utanför, vilket tar några dagar sedan brukar det fungera.
Vi har nu möjlighet att öppna en lucka så de kan komma ut vid lämpligt väder, vilket blir oftare efterhand som de växer.
De har sedan en tid fått fast föda, en rullad kula av rått hjortkött i handen.
Nu kommer de att få mat i en skål för att äta gemensamt med uppblött hundfoder.
Detta för att börja med avvänjningen till fast föda och även spara tiken.
(Se även bilder under Blogg och Aktuellt)

alt alt

alt                                                                               alt

 

2021-06-24 Ilas valpar har nu blivet 3 veckor, ser hur de för varje dag växer och gör framsteg med att gå omkring. Vi har dem i poolen och Ila sköter om dem på bästa sätt, har mycket mat och det lugnt och tyst. Nu är de små hundar och om de kommer ut på golvet går det undan, en av dem hade under natten kommet över kanten på poolen och var på golvet. Troligen då klättrat på något syskon. Snart kommer de at få byta plats från pool till valprummet.
(Se bilder under Aktuellt och under Blogg)

alt

alt alt

alt alt                                                                     

 

2021-06-17 Ilas valpar 2 veckor, allt lugnt och tyst, Ila har gott om mat och de växer snabbt.
Som det brukar vid denna ålder har ögonen öppnats och det som gäller för dem är äta och sova. Det händer inte mycket, men när Rita väger och klipper klor får de komma ut på en fäll där de får fäste och kryper snabbt omkring.
(Se bilder under Aktuellt och under Hundar/ valpar)

alt alt

alt alt

2021-06-10 Ilas valpar har blivet 1 vecka, allt är bra med de fem valparna.
Ila som den duktiga tik hon är, håller rent och snyggt i poolen där valparna är den första tiden.
Det handlar nu för dem att äta och sova, Ila har bra med mat till dem så allt går lugnt och fridfullt tillväga, de är tysta vilket betyder att de mår bra och allt är som det ska.
(Se bilder under Aktuellt och Blogg)

alt alt

2021-06-03 Det var beräknat till 31/5 men det blev 3 dagar senare vilket är helt normalt.
Ila har fött fem valpar, som vi hoppades på eftersom vi själva tyckte oss se det på röntgenplåtarna. Det blev som det ofta tycks bli under natt och tidig morgon.
Allt har gått bra, Ila sköter sig, lugn och duktig, under de fem timmar det pågick.
Det blev 1 hane och då 4 tikar, i färgerna rött och brunt i skiftande nyanser.
Och nu är det bara att hoppas att det fortsätter som nu, på bästa sätt.
(Se bild även under Aktuellt och under Blogg)

alt alt

Sida 1 av 20

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Smedmästarens.se

Smedmästarens kennel drivs av Jörgen och Rita Sandberg utanför Bromölla.