Valpar

 2019-02-12 Det är för oss samma glädje som för våra valpköpare att få chans med en ny valp. Och med allt vad en valp ger tillbaka på många olika sätt som ny familjemedlem.
Vi har fått uppleva detta flera gånger, att få staka ut en väg mot vad vi vill valpen ska bli som vuxen hund, och är väl medveten om att det är vad vi gör under valpens tidiga uppväxt som ligger till grund för dess framtid.
Att inneha en valp med bra stamtavla med meriterade hundar i mängder, betyder inte att också valpen blir sådan, utan den måste få chans att utveckla sina medfödda egenskaper och det beror på ägaren tillika föraren.
När nu valparna på 8 veckor och lämnar oss, är det upp till de nya ägarna att ta över, ett stort ansvar likt att skaffa barn. Men som har ett snabbare förlopp, där det gäller att uppmuntra det bra som valpen gör mot de mål man satt upp, och tvärt emot att dämpa det som är fel.
Inte vara rädd för att ställa krav och befästa sin roll som ledare, genom att vara konsekvent i sett agerande, genom att ge kärlek och trygghet.
Inte sätta sig i situationer som gör att fel skapas, utan tänka efter om det jag gör är rätt för valpen och har jag full kontroll på det jag tänkt göra.
Tänk på att det är lättare att göra rätt från början än att ändra felbeteenden.
Valpen tar åt sig allt nytt den ställs inför, den sorterar inte vad som är rätt eller fel, den gör saker för sin egen vinnigs skull, och det är där vi kommer in och styr.

Att kunna kalla hunden till sig är viktigt, därför har valparna när de fått sin mat samtidigt fått två korta signaler, vilket är en introduktion för kommande inkallnings signal.
Som man ska fortsätta att använda vid inkallningen framöver och gärna då tillsammans med en belöning, när valpen kommer, i form av t.ex. en torrfoder kula av vanliga hundmaten.
(Se bilder under Hundar/Valpar)

Smedmästarens Ripp                                                              Smedmästarens Ricke

alt                                          alt 

Smedmästarens Rilja                                                               Smedmästarens Robin

alt                                          alt                 

Smedmästarens Ruby                                                             Smedmästarens Rut

alt                                          alt                                                             

2019-02-07 Nu kommer valparna om någon dag att efterhand lämna oss vid tidigast åtta veckors ålder. Ett förberedande i detta är att de skall besiktigas, vaccineras och chipas.
Detta har nu blivet gjort, en del i de förberedelser som mycket annat som ska vara klart inför deras flyttning.
Därför tar valparna den mesta tiden dessa dagar, mat, städning, vara i köket eller ute allt för valparnas bästa, hade vi haft en varmare årstid hade de fått varit ute mycket tidigare men det styr vi inte över.
Besöket hos veterinären var något nytt och då bli instängda i burar var inte populärt, det blev en del gny av förståliga skäl. Men på det hela klarade de det bra.
Och söta cocker valpar beundrades även av flera andra besökanden.
(Se bild under Aktuellt och Blogg)

alt alt

2019-02-06 Under gårdagen vid passligt väder öppnade vi luckan i väggen ut från rummet där valparna håller till, så de kunde komma ut en stund på plattorna i utegården.
Ingen tvekan här utan ut alla på en gång, vi hade pappa Boy och moster Ila ute och de stod nyfiket och såg på valparna som sträckte sig mot dem på insidan av grinden, Boy med viftande svans och nos mot nos, Ila något mera reserverad.
Första gången de träffade andra hundar, och de gjorde det utan hämningar, trevligt att se, det som övrigt har varit väldigt positivt med alla i kullen.
(Se bild under Aktuellt och Blogg)

alt alt

 

 

 

 

2019-02-01 Nellys valpar 7 veckor, intensiteten i deras rörelser och aktiveter ökar, det går med fart i köket, mellan bord, stolben och leksaker. En bananlåda fick de ha på golvet och snart hoppade de in och ut i den fast det var höga kanter. De har olika saker de kan sysselsätta sig med och gärna bära omkring.
De har i denna vecka varit ute en kortare stund, känt på snön och kallare luft, allt under övervakning av Nelly och oss.
De är i en ålder då allt att ska undersökas, bitas och tuggas på, sätter man sig på golvet blir man anfallen och undersökt, nafsad på allt på kläderna som ser intressant ut för dem.
Och det gäller att se upp så de inte får tag i näsan och blodvite uppstår.
En härlig ålder att få se hur pigga och alerta samtliga är.
Alla har fått namn och stamtavlor har kommit, och nästa vecka besiktigas de, och därefter kan de första hämtas till sina nya familjer.
(Se bild under Aktuellt och under Blogg)

alt alt

alt alt

2019-01-25 Nellys valpare 6 veckor, och nu är de i köket i flera gånger om dagen, lek och bus, bär på olika saker som de får som diskborstar, nyckelknippa mm, tills de samlar sig i Nellys korg och somnar.
Vid besök fick en av valparna tag i en scarfs, ville inte lämna sitt bytte utan kämpade och drog, visade stor kamplust att få igenom vad den ville. Något som jag uppfattar positivt.
De har nu blivet avmaskade tre gånger, fått sina namn och blivet registrerade i SKK.
Utrymmet i tvättstugan har utökats för att de ska få större rörelse område.
(Se bild under Aktuellt och under Blogg)

alt

alt

2019-01-18 Nellys valpar 5 veckor.
Veckorna går nu fort liksom utvecklingen på valparna, nu äter de under uppsikt på ett gemensamt fat, maten tycks smaka och de äter bra, frågan är hela tiden hur mycket får de äta, för att magarna ska må bra.
De har nu fått vara i köket, begränsat med kompostgaller, och det var ingen tvekan med mycket nytt och intressant. De hade sedan några dagar haft små apportobjekt hos sig.
Och nu fick de bekanta sig med små dummyn, och även dem började några att undersöka och bära på, en första uppmuntran till att bära som är en del i den apporterande hundens uppgifter framöver i livet.
En härlig känsla att sitta på golvet och ett gäng undersökande och nafsande valpar krypande på sig, en av dagens höjdpunkter. Den sociala biten är viktig och man ska hela tiden ge valparna möjlighet att få utveckla.
(Se bilder under Aktuellt och Blogg)

alt alt

alt alt

2019-01-11 Nellys valpar 4 veckor och nu har de flyttat till tvättstugan där de ska vara framöver. En ny låda med trappsteg upp och en ännu större kant när de ska ut, men de fixar det, häver sig upp, hänger på magen och tippar över. Och efter att gjort det några gånger går detta med fart. De får nu uppblött torrfoder på gemensamt fat.
Och nu med större plats springer de omkring, leker och det ser bra ut.
(Se bilder under Aktuellt och Blogg)

alt

                                                                                                                   alt

2019-01-04 Nellys valpar 3 veckor och utvecklingen fortgår, nu både ser de och reagerar för ljud. De går bra, leker med varandra, tar med tassarna och biter.
Nelly håller fortfarande rent i polen, även om det kommer kiss när hon inte är där.
Rita har börjat göra små bollar av rått viltkött, vilket tycks smaka, en första början på fast mat. De kommer troligen under denna vecka att lämna polen för att komma ut där vi brukar ha valparna och få större plats.
(Se bilder under Aktuellt och under Blogg)

alt alt

alt

2018-12-28 Nellys valpar 2 veckor, ligger i polen, mestadels sovande om inte Nelly besöker dem, för att dia dem. Då blir det fart, alla vill få sin spena och man trängs med varandra.
Detta fortgår en stund tills hon släpper mjölken, och man ser tydligt när det sker, sedan kommer lugnet tillbaka.
De har även öppnat ögonen men troligtvis ser de inget ännu.
(Se bild under Aktuellt och Blogg)

alt

2018-12-22 Nellys valpar har nu blivet 1 vecka, och livet är ännu bara sova och äta.
Nelly håller rent och fint i polen, går genom dem med jämna mellanrum, slickar dem för att stimulera dem att göra från sig, som de då gör.
Alla är pigga och de trängs och knuffas för att få ett bröst, en instinkt för sin överlevnad.

(Se bild under Aktuellt och Blogg)

alt

2018-12-14 Det blev en dag innan uträknat tid, att Nelly skulle få valpar, fem timmar tog det från första till den sista valpen var född. Och nu är allt lugnt de sex valpar vi sett på röntgen ligger nu och diar hos Nelly, och så här långt ser alla pigga och livliga ut.
Det blev fyra tikar två svarta och två röda likt pappan ”Boy” samt två svarta hanar.
Det är tyst och lugnt i polen, och det tyder på att allt är bra!

(Se bilder under Aktuellt och Blogg)
alt

Sida 4 av 20

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Smedmästarens.se

Smedmästarens kennel drivs av Jörgen och Rita Sandberg utanför Bromölla.