Ser det är en falk

2023-09-15 Har en tid inomhus cyklat på motionscykel, men en dag tog jag en vanlig cykel, tog Ritas med korg där fram, lämplig att lägga kameran i. Hade tanken att besöka ett mindre viltvatten några km bort. Väl där såg jag olika gräsänder och sothöns, satte mig på den bänk som finns på platsen, såg efter trollsländor. En mosaiktrollslända passerade flera gånger strax över vattenytan i närmast land, såg aldrig den sätta sig, där jag stod närmst vattnet var det skugga och sländor söker värme och föredrar att sitta solbelyst.
Såg ut över ett lugnt vatten, men mindre rörelser i vatten ytan som visade att det var aktiveter i vattnet av troligt minde fisk.
Då blir det ett kraftigt plask, ser en större fisk som visar ryggen över vatten ytan, intressant men frågan vilken sort, den såg ljus och blank.
Efter att varit där en stund, kommer det en rovfågel, ser det är en falk med spetsiga vingar, står nu vid vatten kanten helt öppet. Falken flyger rundor, gör dykningar, har haft den nära flera gånger men hinner inte få den skarp i kameran, men nu sett att det är en lärkfalk, som tar småfåglar men även större insekter som sländor. Kanske orsaken att jag endast såg en slända, de hade kanske blivet falkens byten. Falken flyger mot toppen på en högre björk landar men inte synlig från där jag står, några nötskrikor har även observerat detta och kommer flygande, sätter sig i björken med höga varningsläten. Falken hade kanske fångat något och därför satte sig. Fantastiskt att på nära hålla få följa falkens snabba flykt under några minuter på sitt jaktsök troligen på sländor.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt