Tiden har gått

2024-07-09 Skrev i vintras den 04/01 om att en snöplog hade enligt föraren fått släpp på vägen och glidigt in i vårt smidesstaket. Det visade sig att två stolpar var krökta och vridna, en mindre räckes sektion var kluven, bulta brustna och exspanderhylsor i betongsocklen trasiga mm. då allt dolt av snön.
Tiden har gått, verkstaden som skulle hjälpa mig med att rikta stolparna hade mycket viktigare arbeten, så det var att vänta.
Barnbarnet Froste som arbetade efter skolan på Sandbergs smide- & mekaniska hade för ett tag sedan fått ett uppdrag av mig, att tillverka ett verktyg, för att göra det möjligt att rikta de massiva stolparna.
Han ringer att han kunde hjälpa mig efter 16:00 om jag kunde komma då, vilket jag tog direkt.
Inget helt enkelt arbete, för att det skulle gå måste det värmas ordentligt med gas för att kunna påverka de massiva stolparna, det tillverkade verktyget skruvades på och stolpen kunde fästas på ett specialbord. Med värme och långa rör påsatta på verktyget, och tre man, en som värmde två på var sitt rör lyckades vi rikta stolparna.
Stålborstning och kallgalv. spray på den skadade ytan och senare svart sprayfärg, inte som det varit, men det som gick att göra var gjort.
Kunde senare montera stolparna även den som staplarna till grinden fanns på och grind och då har det kommit en bit på väg att återställas.
Det som återstår är att en ny räckes sektion får tillverkas och vfz. Och senare monteras, när det blir, har jag ingen aning om.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt