Smedmästarens Blogg

Under och över vattnet

2025-04-28 Från gårdagen: Sitter vid havet på en större sten, ser att det kommer ett par skedänder och slår bland stenar på vattnet, de simmar in i viken. Följer dem i kameran när de kommit in en bit, kommer det en skedandshane och försöker köra bort de som kom. Det blir en strid både under och över vattnet, vattnet stänker runt dem i deras häftiga rörelser, innan paret får ge sig för den aggressiva hanen. De flyr med hanen efter sig, följer dem länge med blicken tills de inte syns mer, det tar en stund då ser jag hanen som återkommer och slår i viken.
Kan bara tänka att han har sin hona ruvande i närheten och betraktar området som sitt revir, tolererar andra änder och fåglar men inte av samma art.
Blir ändå förvånad att han följde efter så långt som det blev.
(Se bild under Aktuellt.)

alt alt

alt alt

Sätter mig där

2025-04-27 Har tagit mig till havet, går till en större sten på en betesmark vid ett buskage för att sätta mig där på ett sittunderlag. Har en stenig kust framför mig med en vik in mot land. Ser om där finns något att fotografera med tanke främst på fåglar. En plats jag besöker varje år, och får alltid bilder på något, så även denna gång.
Tar bilder på storskrake, havstrut, tärnor, ejdrar ser hägrar, gäss, skäggdopping och skedänder mm.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Vår minsta and

2025-04-26 Har fått nya bilder på vår minsta and, krickan, där hanen med sina färger är vacker i rödbrunt, blågrönt och gult. Medan honan är brunspräcklig likt flera andra andfåglar.
Krickan är en snabbt flygande fågel som gärna med snabba kast ändra riktning och kan vid uppflog lyfta rakt upp.           

Häckar ofta vid skogssjöar och kärr över hela landet.
Krickan lever av insekter och deras larver, men även av frön och animaliska växter.
Bilder på ett par i en skogssjö men kärrliknade biotop.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Dimma och lugnt

2025-04-25 Har tagit mig till en sankmark med öppet vatten i bokskog, det är dimma och lugnt.
Tar några bilder på miljön, mycket mindre öar, med starr och växtlighet, även områden med vass men även kaveldun vars dunhammare som nu släpper sina frön.
En trevlig biotop för olika fågelarter, ser bl.a. olika andfåglar och tranor.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Hade inte märkt

2025-04-24 Kör på en grusväg, passerade en springande man, tar av mot ett skogsområde på en mindre väg. Kör sakta och ser mig omkring, får då se två rådjur en bock och ett rå som ligger på en betesmark. Stannar och förbereder att ta foto, det går bra, de ligger kvar, men då reser rået sig, tar in kameran för att se om bilderna är ok, när även bocken reser sig och hastigt springer bort. Samtidigt kommer löparen och passerar bilen, hade inte märkt att han kom, var upptagen med att fota, hinner ta en bild när rådjuren springer.
Rådjuren brydde sig inte om mig och bilen, men när löparen kom blev det för mycket för dem. Rådjurens vinterpäls håller på att fällas, och då är de torviga och kan fläckvis vara utan päls.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Såg trevlig ut

2025-04-23 Är ute och kör på en mindre grusväg, passerar ett ensamt hus i en kurva, inne på tomten innan för högre staket springer större hundar och skäller på bilen. Och strax efter står det en get på vägen, bromsar in för att stanna, geten visar inte att den tänker lämna vägen. Kör sakta mot den, ser snart bara en del av huvudet, måste då stanna för att inte köra på den, det går en stund innan geten bestämmer sig för att lämna vägen, den går värdigt vid sidan om bilen och jag kan fortsätta. Man har rätt att undra över getens beteende, rädd för bilen var han inte, men vilka tankar som gick genom getens huvud får jag aldrig veta. Men han såg trevlig ut, hade troligen kommit ut från sin inhägnad och tillhörde huset.
(Se bild under Aktuellt)

alt  img_7889.jpg

                                                                                                                                                

Det var en lärka

2025-04-22 Sitter med kameran i fönstret på bilen, då det kommer några mindre fåglar flygande och passerar, men en sätter sig på taggtråden på ett nära stängsel. Kan lyfta kameran och ta tre bilder på fri hand, innan fågeln flyger, har då sett att det var en lärka, men vilken.
Det är troligen en trädpiplärka en insektsätande fågel som kommit från tropiska Afrika där den övervintrat och nu återkommer i april-maj för att häcka.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Detta blir inte bra

2025-04-21 Har kommit till en kultiverad stubbåker vid en lantbruksväg ser tofsvipor och en strandskata sitter i bilen med kamera och ser på dessa. Viporna tycks attackera strandskatan, som smyger omkring. Efter en stund kommer strandskatan närmre, ser bevakande ut, böjer sig ned och lägger sig. Kan bara tänka att hon har rede och ägg, det skulle vara det enda som gör att hon har detta beteende. Sitter en stund och betraktar strandskatan medan jag tänker detta blir inte bra, för jorden skall odlas, och stubben ska köras ned.
Så platsen var illa vald och detsamma gäller för viporna som troligen även hade rede med tanke på deras sätt att uppträda. Men detta är en vanlig händelse för dessa markhäckande fåglar främst tidig vår.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 516

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>