Smedmästarens Blogg

Vaknar tidigt

2024-06-14 Vaknar tidigt kl 4:15 har haft tanken en tid att köra en runda en tidig morgon.
Och det blev så efter 12 min sitter jag i bilen, chansen är större att få se några av de större djuren tidigt på morgonen eller senare kväll. Kör norr ut, där är en blandning av öppna fält och skog och bör få se djur.
På ett nära fält står ett rådjur, när jag kommer närmre ser jag att det är en bock. Den står och ser mot bilen, när jag kommer så jag kan ta foto genom det öppna fönstret, börjar bocken springa och jag får en serie bilder. Den har inga större horn, har på ena sidan gaffelhorn, kanske en tvååring.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

 

 

Spred frön där

2024-06-13 Vi fick av en valpköpare förra året frön från vilda växter med blommor för bi och fjärilar. Hade direkt ingen given plats för dessa, men röjde något där vi låter det växa fritt och spred frön där. Men en torr sommar gjorde att vi inte såg något nytt. Men i år har det kommit en vacker blomma på denna plats, måste varit ett frö som grott. Det är en rödmalva, kan bli upp till en meter hög, en två- eller flerårig ört med vackra blommor.
Då finns hopp om att det kan komma flera.

Står och ser på malvan, tänker ta foto på växten, då kommer en slända och sätter sig på ett av malvans blad, som visar sig vara en Bred kärrtrollslända och tar då foto även på sländan.
Ibland har man tur som detta fall, att finna denna slända i trädgården långt från den miljö där man förväntar sig att få se den. Men det kommer också av ett intresse att söka och se efter allt levande i naturen, tar man sig tid finns det mycket att se och begrunda.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ligger på rygg

2024-06-12 Vi ska ta bilen och köra några ärenden, kommer ut på asfalten på parkeringen.
Ser då en större skalbagge som ligger på rygg, tar upp den, vill gärna ta kort för jag har inte sett en likadan tidigare. Vad gör jag nu, vi var ju på väg, lägger den i en kittel med planterade växter och hoppas den är kvar när vi kommer hem.
Väl hemkommen ser jag efter den och den finns kvar i kitteln, men har flyttat sig en bit, tar några bilder. Med bilderna till hjälp, får jag fram att det är en bokoxe en större skalbagge 20-30mm lång. Kallas också liten ekoxe.
Den lever i lövskog, främst i bokskog. Larven lever i multnande ved, i stubbar och nedfallna grenar.
När jag visste vad det var för bagge tänkte jag ta några bilder till, men hur jag än sökte bland växterna i kitteln fann jag den inte, den hade troligtvis flugit.
Vi har några större bokträd i vår dunge, kan det vara därifrån den kommit?
(Se även bild under Aktuellt)

alt

Norra gaveln

2024-06-11 I dagarna har vi fått hjälp med att byta panel och vindskivor på den norra gaveln på huset av TE Bygg, samt målning i tre omgångar av denna.
Vi har ett hus med fyra gavlar, övre delen är klädd med panel och den södra gaveln gjordes vid förra året, som var den mest utsatta för solen och de två andra är målade och i bra skick.
Samtidigt passade jag på att måla fönstret på norra gaveln, och det känns bra att det blivet gjort.

(Tack för ett väl utfört arbete TB bygg Hörviken!)
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Gjorde ett stativ

2024-06-10 För tre år sedan köpte vi två blåbärsbuskar med bär av den större sorten.
De sattes i pallkrage med rekommenderad rododendron jord och de tog sig och började växa. Fick några bär redan andra året, men nu är buskarna fyllda med ämnen till bär.
Då ville Rita att vi skulle skydda bären mot fåglar som kunde vara intresserade och jag gjorde ett stativ som sattes på pallkragarna. Där vi sedan kunde hänga upp nät, nu är det bara till att vänta att bären ska mogna så vi kan börja skörda och det ser bra ut.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Detta jag hoppats på

2024-06-09 Fortsättning från Skräbeån: Sitter på ett större plastlock i marken bland flera till något nedgrävt, någon ny installation som jag inte vet vad det är, troligen nedgrävda brunnar. Har suttit en stund och set över närområdet med ogräs men även öppen mark med träd i bakgrunden. Ser på avstånd olika grupper med violer, går mot dem för foto i brist på annat. Då flyger en slända upp från marken sätter sig nära framför mig, tar då bilder på en sandklubbsslända. Konstatera det finns några, men vädret bjuder inte dem till att flyga. De mindre insekterna som är deras byte sitter även lugnt och väntar på bättre väder.
Men fanns det en måste det finnas fler, går sakta fram i gräsmarken stöter någon slända som bara drar iväg. Men även en som jag ser sätta sig, även den på marken, kan komma nära, tar fler bilder. Det var detta jag hoppats på och då var det inte förgäves, jag fick några bilder.
Går sedan till bilen, ska ta ut hundarna då börjar det regna, sitter en stund i bilen innan jag kör och det gör det även när jag kommit hem.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Flyter sakta fram

2024-06-08 Tog mig till Skräbeån vid Käsebron, tänkte se efter trollsländor. Det var inte med de bästa förutsättningarna, rätt blåsigt och växlande molnighet. Hade hundarna med i bilen tänkte efter fotograferingen gå en runda med dem, hade fönster och baklucka öppna och lämnade dem.
Från bron tog jag bilder på blommande svärdsliljor, som har fått sitt namn av de svärdlika bladen, växer i kontakt med vattnet. Det är lågvatten, ån flyter sakta fram, träd som legat under vattnet har nu kommit fram. En sädesärla sitter och plockar sig på en sådan trädstam, en specialist på att ta sländor. Verkligen en rogivande miljö, tyst och lugnt, det porlade vattnet, ljud från olika fåglar. Andra sidan bron ligger kor på betesmarken, en går för att dricka i ån. Men ser inga sländor, går på den mindre vägen mot Nymölla, ser i buskagen någon jungfruslända det är allt. Kommer till en plats där jag ofta finner sländor när solen står på och värmer, sätter mig och ser mig omkring i närområdet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ute efter något annat

2024-06-07 Besöket vid den stora eken med blåmes boet gav mer än detta, grannen nämnde att bålgetingar hade bo helt nära blåmesarna. Och mycket riktigt var de där nära boet och ungarna. Men efter att suttit en stund och betraktat även dem, kunde jag konstatera att de var ute efter något annat. Från den skadade eken kom det fram sav och det var det som intresserade bålgetingarna som sög det i sig. De gillar det som är sött och hade funnit detta och ville passa på att ta del av saven. Ibland skrämda då messen kom för att mata och flög då för att snart återvända. En iakttagelse var att även ungarna reagerade när de hörde bålgeting, kom fram med öppna gap för att få mat precis som när de hörde de vuxna som kom för att mata. Vid ett tillfälle var det två bålgetingar, de bråkade och det såg ut som att en blev bortkörd av den andra. Mycket möjligt att de hade bo någon annan stans på eken.

Detta går att läsa om bålgetingen: Bålgetingen är den största samhällsbyggande getingen i Europa. Den bygger sitt bo främst i ihåliga ekar och andra lövträd, men kan också bo i människors byggnader, Den äter större och mindre insekter, och tillfredställer sitt socker behov främst genom att dricka sav av lövträd.
Kan tilläggas att den är fridlyst.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 1 av 478

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>