Smedmästarens Blogg

Därför viktiga

2024-09-26 Har vid tre olika tillfällen på sensommaren och fram tills nu, tagit bilder på vårtbitare. Det måste vara slumpen, att när jag ser på bilderna saknar alla ett bakben.
Det är bakbenen som används till att hoppa med, men även för att ta sig fram, därför viktiga för individen. Frågan kvarstår hur detta är möjligt, På vilket sätt har de samtliga blivet av med ett av de större bakbenen?
Måste på något sätt förlora det, har naturligtvis ingen rimlig förklaring. Har inte rört eller tagit i någon av dem så det är inte orsaken.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Det vi befarat

2024-09-25 För några dagar sedan hade det hänt, det vi befarat skulle hända.
Det låg en påkörd och död igelkott på vägen utanför, ingen trevligt syn.
Men igelkottarna håller till i den mindre husgrupp där vi ingår, passerar ofta vägen till grannas trädgårdar. Har när jag sett att de var på väg, gått ut på vägen för att stoppa eventuella bilar. Vi har minst haft tre samtidigt i trädgården, då en hona och två hanar, de har parat sig, och kan vid denna tid ha ungar.
Igelkotten kan få 2-10 ungar, får hoppas att det inte var en hona som har ungar någonstans.
Vägarna är en stor risk och en vanlig dödsorsak, samt gifter i det besprutade odlade lantbrukslandskapet. Därför finns det främst igelkottar i parker och trädgårdar i anslutning till människor. Även de senaste årens självgående gräsklippare ses som ett hot, bör därför endast köras dagtid.
Vi gläds över igelkottarna, även om vi inte sett dem under en tid, finns deras svarta avföring på gräsytorna som talar om deras närvaro.
(Se arkivbild under Aktuellt)

alt alt

Nötter som försvinner

2024-09-24 Vi har nu kommit fram till den tiden när valnötternas gröna ytterskal spricker och den färdiga nöten kommer fram för att ramla till marken. Det är först då som vi kan ta dem tillvara, samla i mindre backar för tvätt och rengöring.
Men i år har vi inte haft besök av svartfågel och då främst råkor, men några som verkligen är effektiva och jobbat hårt sedan en längre tid tillbaka, nämligen ekorrar i flertal.
Vi ser hur de kommer längs med stengärdsgården och de buskar som finns, hoppar över i det stora valnötsträdet, hämtar en nöt och sedan samma väg tillbaka, för att gömma nöten ofta nedgrävd i maken. Kan vara i vår träddunge eller grannträdgårdar, och så håller de på.
Lätt att räkna ut hur mycket nötter som försvinner denna väg, med några minuters
mellanrum under dagen ljusa timmar med flera olika ekorrar. För att inte tala om alla spräckta halvor av nötskal som ligger under trädet som är ekorrarnas verk.
Vi tycker det sett ut som ett normalår med nötter, när man betraktat det på avstånd.
Men vi kommer att få en bråkdel av tidigare år, det sämsta någonsin.
Har inte känt för att ta bort ekorrarna och då blir resultatet därefter.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Kommer inte nära

2024-09-23 Cyklar till ett närliggande våtmarksområde i kanten på skog men på betesmark.
Söker mig till dessa platser för att få komma i kontakt med något i naturen som intresserar.
Den senaste tidens värme och inte mycket regn har gjort att det finns bara vatten i en sedan fler år tillbaka grävd damm. En häger flyger upp, stannar en bit bort på betesmarken, gräsänder simmar till den bortre kanten av vattnet. Ser någon mindre slända men kommer inte nära utan den flyger. Sätter mig på en sten i kanten på grundare vatten, ser åter sländor, försöker komma på foto avstånd, men icke, de är försiktiga och svårt att gå på tuvor med blött mellan dessa. Ändrar taktik sitter stilla och hoppas någon slända av sig själv kommer till mig. Efter ett tag får jag chanser, med bilder. En större trollslända passerar och jag tappar den med blicken, ser den inte mer. Ser på klockan att det går mot lunch, en tid jag vill passa. Det tar en tid att gå och cykla så jag lämnar området, väl hemma vid rätt tid, så det kändes bra.
(Se bild under Aktuellt)

Ängstrollslända                                                                         Flickslända

alt alt

Kommit på

2024-09-22 Det är inte samma fågelliv i trädgården som det var i våras och under sommaren.
Flyttfåglarna är borta sedan en längre tid, flock med talgoxar kommer på besök ibland, liksom nötväckor, söker genom träden på insekter. Koltrastarna syns inte till, duvor finns här, har inte hört dem hoar på ett tag. Pilfinkar som häckade i flera holkar, har dragit ut på fälten i mindre flockar.
Men så har vi gråsparvar i flertal, stannar kvar med hopp om smulor från oss, tar skydd i tuja häckar och de större kraftigt växande klematisen vid hundgårdarna. Kommer fram när vi är vid burar och voljärer, är inte rädda, försöker till varje pris komma in i till hönsens mat ofta vete. Sätter sig på den öppna dörren för att snabbt hoppa in och ta för sig. När vi skiftar de olika hönsgrupperna och det blir flera gånger om dagen, har ibland svårt att få ut dem, de flyger bara längre in, där vill vi inte ha dem. Vi köper gårdagens bröd till höns och hundar, till hönsen lägger vi det i vatten tills det är mjukt, de höns som är ute kommer när de hör att vi är vid hoar i bänkarna och kommer för att få. Detta har även sparvarna kommit på, brukar kasta ut det blöta brödet på gräset, sparvarna är fräcka tar mellan hönsen och ibland blir det något till dem. Skulle uppskatta till ett fyrtiotal, och det är inte utan anledning att sparvhöken ofta syns här när den hälsar på.
(Se bild under Aktuellt)

altalt

Ork och vilja

2024-09-21 Hösten är här även om vi har höga sen sommar temperaturer. Har man stor trädgård och med träd, buskar och blommor finns det alltid något att göra om ork och vilja inte tar emot. Rita tar initiativ till olika mindre projekt, tycker att vi ska ta bort träd, buskar och grenar längs med vår södra stengärdsgård, har sen tidigare rensat en bit tillhörande baksidan. Bland annat för att slippa kämpa mot dessa grenar vid gräsklippningen och få stengärdsgården mera synlig och framträdande. Motorsågen fick komma fram, en tuja invuxen i ett körsbärsträd med nu döda stammar sågades bl.a. ned. Tuja grenarna togs tillvara av granne en bit bort, skulle användas vid tillverkning av kransar. Grövre grenar sågades upp till spisarna, övrigt borttagit lastades på en sedan tidigare full släp för transport till tipp.
Och som vanligt när allt var gjort med tömt släp, kom en känsla av att det blev bra.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Främst bladlöss

2024-09-20 När det som nu samlats mycket insekter i klematisbuskarna, ser man även insekternas rovdjur sökande byte bland flugor och tambin. Har nämnt en av dessa tidigare nämligen den större bålgetingen. Men även mindre som rovsteklar, inte intresserade av blommorna utan de insekter som nu håller till där. Som larver utgör födan av främst bladlöss det gäller även de flesta blomflugor.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Intresserad av blommorna

2024-09-18 När jag står med kameran vid klematis busken, kommer det en mindre guldvinge även den intresserad av blommorna på klematisen. En fjäril, bara ca 15mm hög med ett vingspann ca 25mm.
Flyger från mitten på maj – september. Sätter sig ofta på barmark för att sola, då med halvtutslagna vingar. Hanarna försvar revir mot andra hanar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 3 av 492

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>