Smedmästarens Blogg

Försökt bygga bo

2024-06-18 För en tid sedan hade det kommit en massa kvistar på plattorna i den bortersta hundgården, och även ovanför på en plåttäckning över tegelväggen under takplattorna. Förstod att det var en fågel som försökt bygga bo, tänkte först på kajor på de grova grenarna, men såg att det var koltrasten som börjat om efter att skatorna tagit deras mindre ungar i boet i stengärdet.
Hon samlade kvistar men det var liten plats på plåttäckningen därför föll bomaterialet på plattorna.
Jag såg hennes problem, klippte till en passande nät bit, förde den under plåten och satte en trädkloss som stöd, och då

kunde hon bygga klart.
Vi har haft våra hundar inne i huset och hundgården stängd för hundarna.
Det har gått en tid, förstod där var ungar i boet, såg båda föräldrarna komma med näbben full med daggmaskar, var försiktiga när de förstod att de var betraktade. Men vande sig och uppfattade inte oss som något större hot, vi var ju nära när vi sysslade med hönsen i voljärerna.
Satte mig på stol en bit ifrån, när jag såg de efter tvekan fortsatte mata, tog jag mig närmre. Problemet var, att där under takplattan var helt mörkt där boet fanns. Provade med blixten på kameran, men det blev ingen effekt. Fick chansa med manuell fokus, ställa skärpan fast på kanten på boet som jag såg och ta bilder på chans när jag såg någon av de vuxna kom.
Med förhoppning att ge ljus till bilderna genom ett fotoprogram jag använder och det gick.
Fem hungriga ungar gapande efter mat, snart klara att lämna den i detta fall hiten tills trygga boet. Men om de klarar sig tills de måste lämna, kommer nya utmaningar, ser skatorna som främsta orsak. Har sett när skator angriper dåligt flygga ungar, för att plågsamt hacka efter ögon och slutliggen döda ungen. Men fårändå hoppas på det bästa.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

alt alt

Söker nektar

2024-06-17 Har varit ute skogsmark i anslutning till hyggen har där fotograferat skogsnätfjärilar. Kan variera mellan 29-48 mm vingspann, söker nektar i olika ängsblommor.
Flyger från mitten juni till mitten aug. Uppsöker gärna torra gräsmarker, skogsvägar och hyggen.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Reagera direkt

2024-07-16 Vi sitter i hammocken och slappar, jag och Rita när vi ser en fågel som kommer flygande och landar på växthusets nock en bit framför oss. Reagera direkt på dess beteende vid landningen och snart glider den på glaset, ned i takrännan, det är en unge. Efter en stund får vi det till en nötväcka och därifrån den kom ifrån var i riktning just från den holk nötväckan har setts mata sina ungar.
Då går jag och hämtar kameran, den sitter kvar, ser den blundar och sitter stilla.
Det har gått en stund, jag har gått närmre, då öppnar den ögonen och ser, börjar även hoppa runt.
Efter en stund flyger den vidare in i vår trädgård försvinner in i en större hasselbuske och vi ser den inte mer.
Då kommer många tankar, vi såg inga föräldrar, denna unge kan ännu inte själv finna mat.
Hur ska föräldrarna finna denna unge, de hade säkert flera, utflugna i olika riktningar, och utan mat klarar den sig inte. Sitter ungen och ropar efter mat, hör skatorna det och blir då mat till deras ungar.
Vilket öde som drabbade ungen får vi aldrig veta, men de flesta ungar som lämnar boet, dåligt flygande klarar sig inte. Går och kollar holken inget tyder på att där är fler ungar, det var kanske den sista i kullen och föräldrarna har fullt upp med att ta reda på de först utflugna, så går mina tankar.

Har varje morgon och under dagen en tid sett efter ringduvan som troget legat på sitt torftigt byggda bo på en äppelträdsgren invuxen i den större hasselbusken. Borde fått ungar sen en tid, men nu var duvan inte där och boet tomt, tänker åter på skator som stryker omkring här dagligen på jakt efter för dem ätbart.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

I skogs miljö

2024-06-15 Fortsättning på morgon rundan: Kommer till odlade fält i skogs miljö. Får på avstånd se utspridda dovhjortar, men även två större vildsvin med en kulting som drar in i högre vegetation, vilket gör det omöjligt att fota. Ser två olika flockar med hindar men även de går i skydd innan jag kommer till där jag kan ta foto.
Senare ser jag ett par tranor på ett fält, den större hanen gör rörelser och slår ut med vingarna, vad jag förstår en överslagshandlig av något slag som jag får på foto.
(Se även bild under Aktuellt)

alt alt

Vaknar tidigt

2024-06-14 Vaknar tidigt kl 4:15 har haft tanken en tid att köra en runda en tidig morgon.
Och det blev så efter 12 min sitter jag i bilen, chansen är större att få se några av de större djuren tidigt på morgonen eller senare kväll. Kör norr ut, där är en blandning av öppna fält och skog och bör få se djur.
På ett nära fält står ett rådjur, när jag kommer närmre ser jag att det är en bock. Den står och ser mot bilen, när jag kommer så jag kan ta foto genom det öppna fönstret, börjar bocken springa och jag får en serie bilder. Den har inga större horn, har på ena sidan gaffelhorn, kanske en tvååring.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

 

 

Spred frön där

2024-06-13 Vi fick av en valpköpare förra året frön från vilda växter med blommor för bi och fjärilar. Hade direkt ingen given plats för dessa, men röjde något där vi låter det växa fritt och spred frön där. Men en torr sommar gjorde att vi inte såg något nytt. Men i år har det kommit en vacker blomma på denna plats, måste varit ett frö som grott. Det är en rödmalva, kan bli upp till en meter hög, en två- eller flerårig ört med vackra blommor.
Då finns hopp om att det kan komma flera.

Står och ser på malvan, tänker ta foto på växten, då kommer en slända och sätter sig på ett av malvans blad, som visar sig vara en Bred kärrtrollslända och tar då foto även på sländan.
Ibland har man tur som detta fall, att finna denna slända i trädgården långt från den miljö där man förväntar sig att få se den. Men det kommer också av ett intresse att söka och se efter allt levande i naturen, tar man sig tid finns det mycket att se och begrunda.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Ligger på rygg

2024-06-12 Vi ska ta bilen och köra några ärenden, kommer ut på asfalten på parkeringen.
Ser då en större skalbagge som ligger på rygg, tar upp den, vill gärna ta kort för jag har inte sett en likadan tidigare. Vad gör jag nu, vi var ju på väg, lägger den i en kittel med planterade växter och hoppas den är kvar när vi kommer hem.
Väl hemkommen ser jag efter den och den finns kvar i kitteln, men har flyttat sig en bit, tar några bilder. Med bilderna till hjälp, får jag fram att det är en bokoxe en större skalbagge 20-30mm lång. Kallas också liten ekoxe.
Den lever i lövskog, främst i bokskog. Larven lever i multnande ved, i stubbar och nedfallna grenar.
När jag visste vad det var för bagge tänkte jag ta några bilder till, men hur jag än sökte bland växterna i kitteln fann jag den inte, den hade troligtvis flugit.
Vi har några större bokträd i vår dunge, kan det vara därifrån den kommit?
(Se även bild under Aktuellt)

alt

Norra gaveln

2024-06-11 I dagarna har vi fått hjälp med att byta panel och vindskivor på den norra gaveln på huset av TE Bygg, samt målning i tre omgångar av denna.
Vi har ett hus med fyra gavlar, övre delen är klädd med panel och den södra gaveln gjordes vid förra året, som var den mest utsatta för solen och de två andra är målade och i bra skick.
Samtidigt passade jag på att måla fönstret på norra gaveln, och det känns bra att det blivet gjort.

(Tack för ett väl utfört arbete TB bygg Hörviken!)
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 4 av 481

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>