2024-11-03 Nu har de flesta löven från träden i trädgården fallit till marken.
Brukar köra sönder dem med gräsklipparen och låta dem ligga kvar, har så gjort en gång tidigare i höst. Men nu ligger det åter ett täcke av löv, de lätta bok och björklöven på baksidan är inte lika lätta att fördela, de virvlar bara runt och lägger sig i strängar.
Har en uppsamlare som bogseras efter klipparen och den fick komma till användning.
Det blev många tömningar i en av kompostgaller inklädd lövuppsamlings plats. Det blir på de öppna ytorna som passar för detta, vill man komma åt annat får man räfsa fram där uppsamlaren kan ta det. Löven under valnötsträdet och övrigt löv där kör jag bara över några gånger blir till mat för daggmaskar och de i sin tur till fåglarna.
(Se bild under Aktuellt)
En tidigare körning Nya löv
Nya löv Kört med löv uppsamlare
2024-11-02 Jakt på egen mark, en fin morgon väntade, dagen innan med hård västlig vind som avtaget och vänt mot nord. Satt i ett högt torn i öppet läge med bra sikt i omgivningen, när solen började stiga på himlen. Den svaga men kalla vinden kom i nacken, kändes påtagligt i tornet, såg inget vilt men hörde på radion om observationer på dov vilt, rådjur, vildsvin och rävar. Någon räv hade skjutets på utan effekt och inget annat lovligt hade kommit i läge för skott av någon skytt.
Paus med korvgrillning som alltid efter några timmars väntande i torn eller för hundförarna som gått länge, smakade det utmärkt.
Ny mark, sitter åter i ett torn, nu med solens värmande strålar i nacken, till motsats från första tornet, några korta påstick av hundarna, även här några observationer på vilt.
Kunde i den solbelysta lövskogs slänt jag hade framför mig, under en längre tid följa en citronfjäril som flög och satt på marken i omgångar. Ett par nötväckor klättrande på större ekstammar. Inga skott hördes och få rapporter om vilt, med andra ord en lugn dag i skogen.
(Se bild under Aktuellt)
Bilder från torn
2024-11-01 På ett fält ca en km hemifrån går betande vitkindade gäss, gäss som blir fler för varje år, uppskattar att här är omkring två hundra. Gässen stannar i dessa marker när förutsättningarna är som nu, med mycket tillgänglig mat. Uppträder ofta i samma flockar som de större gässen.
(Se bild under Aktuellt)
2024-10-31 Har inte märkt av dem sedan en tid, men för några dagar sedan fanns det en mindre jordbunke vid gärdsgården på baksidan. Det hade kommit en ny mullvad i trädgården, men tänkte inte mer på det. Var ute med hundarna i trädgården, säkert en vecka senare, fick se svartjord med ett hål i mitten under valnötsträdet, den måste kommit bara för en stund sedan. Förstod att hundarna hade grävt och därför var hålet öppet. Rita hade varit ute med hundarna innan då fanns den inte, enligt henne.
Det blev att ladda mullvadsfällan med 9mm ollonskott, säkra den och sätta dess ben gränsle över hållet, osäkra, samt en upp och nedvänd spann över, så inte hundarna kom åt fällan.
Nu var det bara att vänta, något senare ser Rita ut genom fönstret, hundarna är på trappan, någon ser påverkad ut, säger hon, kanske skottet har gått av i fällan. Det blev att jag gick och kollade, mindre än en timme från det jag satt den. Tog bort fällan som skjutit, kände med spaden i hålet och där var något som tog emot, måste vara mullvaden och mycket riktigt där fanns den död men varm.
Att det skulle gå så här fort var lyckat det brukar kunna gå dagar innan mullvaden kommer till fällan. Nu får vi se om där finns fler, om nya jordbunkar visar sig, bara att avvakta.
(Se bild under Aktuellt)
2024-10-30 För någon dag sedan när jag var och sysslade med hönsen, fick vid sidan av dörren in i stora voljären, fick syn på en mindre grön gräshoppa, en hona med äggläggnings rör. Tänkte först att det kanske var en ung grön vårtbitare, men den var helt utvecklad så det stämde inte.
Sökte på bilderna jag tagit, då fann jag vad det var, nämligen en ekvårtbitare. Något nytt för mig har aldrig tidigare träffat på denna vårtbitare.
Detta går att bl.a. att läsa: Ekvårtbitaren är en ganska liten vårtbitare med en kroppslängd på 11-16 millimeter. Dess habitat är främst lövskog, särskilt sådan där det växer ek. Färgen är ljust grön. Antennerna är gulaktiga med brunaktiga ringar och vingarna är långa och välutvecklade. Efter parningen lägger honan ägg, som hon med sitt långa äggläggningsrör, ofta placerar i barkspringor på äldre träd. I Sverige finns ekvårtbitaren i de södra delarna av landet, främst i Skåne och Blekinge samt även på Öland.
(Se även bild under Aktuellt)
2024-10-29 På stubbfältet som jag gått med hundar fanns mindre buskar och plantor med vita blommor, som vid första ögonkastet ser ut som prästkrage, men där finns flera andra växter med liknade blommor, lätt att förväxla dem med bl.a. baldersbrå och kamomill. Bladen är olika prästkragens blad, mera sirliga med annat växtsätt så jag utesluter dem.
(Se bild under Aktuellt)
2024-10-28 Det skulle bli jakt på marker tillhörande Trolle-Ljungby men arrenderade av sonen Jonas. Det gällde vildsvin som bevisligen fanns på markerna, grisarnas framfart med bök på betesmarkerna var påtaglig. Och där fanns många täta områden för grisarna att ta dagslega i som törnesnår med slån, nypon och andra taggiga växter.
Torn fanns till skyttar, för säkerheten och möjligheten till bra skott, två olika områden skulle jagas av med lunch pass mellan såterna.
I våra radioapparater förstärktes ljudet från den närliggande E 22 och stambanan som gick genom marken. Ofta passerade tåg, vilket alltid är en fara för speciellt hundarna, som med vilt passerade flera gånger över densamma och det gällde för hundförarna att ha koll på läget.
Fick själv på första passet skjuta en mindre gris, fick se sugga och andra syskon passera passet. Flera grisar rapporterades skjutna, och det var intressant att följa detta på radion.
Lunch i marken på hamburgare med chipps och dryck som smakade efter flera timmar i tornet.
Nytt område och åter vildsvin i rörelse, även här låg flera grisar och mitt barnbarn Vilda hade skjutet både gris och dagens räv, som hon stolt kom gående med. Det blev ett tiotal grisar skjutna och jakten hade pågått till senast tillåtna tiden.
(Se bild under Aktuellt)
Bild från torn i första såten
Min skjutna gris Torn andra såteni
2024-10-27 När jag gick med hundar på ett stubbfält såg jag flera olika växter som kommit upp i stubben. Bl.a. blå blommor som visade sig var blåklint, fanns i mindre och större buskar på flera platser på fältet.
Blåklinten är en ettårig sommarblomma som finns vid åkrar, för det krävs bearbetad jord för att dess frö ska kunna gro. Finns i olika färg nyanser, och frö finns i handeln för sådd i trädgården.
(Se bild under Aktuellt)