Smedmästarens Blogg

Gjorde ett stativ

2024-06-10 För tre år sedan köpte vi två blåbärsbuskar med bär av den större sorten.
De sattes i pallkrage med rekommenderad rododendron jord och de tog sig och började växa. Fick några bär redan andra året, men nu är buskarna fyllda med ämnen till bär.
Då ville Rita att vi skulle skydda bären mot fåglar som kunde vara intresserade och jag gjorde ett stativ som sattes på pallkragarna. Där vi sedan kunde hänga upp nät, nu är det bara till att vänta att bären ska mogna så vi kan börja skörda och det ser bra ut.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

Detta jag hoppats på

2024-06-09 Fortsättning från Skräbeån: Sitter på ett större plastlock i marken bland flera till något nedgrävt, någon ny installation som jag inte vet vad det är, troligen nedgrävda brunnar. Har suttit en stund och set över närområdet med ogräs men även öppen mark med träd i bakgrunden. Ser på avstånd olika grupper med violer, går mot dem för foto i brist på annat. Då flyger en slända upp från marken sätter sig nära framför mig, tar då bilder på en sandklubbsslända. Konstatera det finns några, men vädret bjuder inte dem till att flyga. De mindre insekterna som är deras byte sitter även lugnt och väntar på bättre väder.
Men fanns det en måste det finnas fler, går sakta fram i gräsmarken stöter någon slända som bara drar iväg. Men även en som jag ser sätta sig, även den på marken, kan komma nära, tar fler bilder. Det var detta jag hoppats på och då var det inte förgäves, jag fick några bilder.
Går sedan till bilen, ska ta ut hundarna då börjar det regna, sitter en stund i bilen innan jag kör och det gör det även när jag kommit hem.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Flyter sakta fram

2024-06-08 Tog mig till Skräbeån vid Käsebron, tänkte se efter trollsländor. Det var inte med de bästa förutsättningarna, rätt blåsigt och växlande molnighet. Hade hundarna med i bilen tänkte efter fotograferingen gå en runda med dem, hade fönster och baklucka öppna och lämnade dem.
Från bron tog jag bilder på blommande svärdsliljor, som har fått sitt namn av de svärdlika bladen, växer i kontakt med vattnet. Det är lågvatten, ån flyter sakta fram, träd som legat under vattnet har nu kommit fram. En sädesärla sitter och plockar sig på en sådan trädstam, en specialist på att ta sländor. Verkligen en rogivande miljö, tyst och lugnt, det porlade vattnet, ljud från olika fåglar. Andra sidan bron ligger kor på betesmarken, en går för att dricka i ån. Men ser inga sländor, går på den mindre vägen mot Nymölla, ser i buskagen någon jungfruslända det är allt. Kommer till en plats där jag ofta finner sländor när solen står på och värmer, sätter mig och ser mig omkring i närområdet.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Ute efter något annat

2024-06-07 Besöket vid den stora eken med blåmes boet gav mer än detta, grannen nämnde att bålgetingar hade bo helt nära blåmesarna. Och mycket riktigt var de där nära boet och ungarna. Men efter att suttit en stund och betraktat även dem, kunde jag konstatera att de var ute efter något annat. Från den skadade eken kom det fram sav och det var det som intresserade bålgetingarna som sög det i sig. De gillar det som är sött och hade funnit detta och ville passa på att ta del av saven. Ibland skrämda då messen kom för att mata och flög då för att snart återvända. En iakttagelse var att även ungarna reagerade när de hörde bålgeting, kom fram med öppna gap för att få mat precis som när de hörde de vuxna som kom för att mata. Vid ett tillfälle var det två bålgetingar, de bråkade och det såg ut som att en blev bortkörd av den andra. Mycket möjligt att de hade bo någon annan stans på eken.

Detta går att läsa om bålgetingen: Bålgetingen är den största samhällsbyggande getingen i Europa. Den bygger sitt bo främst i ihåliga ekar och andra lövträd, men kan också bo i människors byggnader, Den äter större och mindre insekter, och tillfredställer sitt socker behov främst genom att dricka sav av lövträd.
Kan tilläggas att den är fridlyst.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Att de kom fram

2024-06-06 Fick ett SMS från min granne där han hade lagt in en bild på blåmes ungar, ”de bor i en av mina ekar” skrev han. Detta intresserade naturligtvis mig och tog mig dit.
Blåmes föräldrarna hade funnit en skada på eken inte långt från marken med en hålighet som passade dem för boning. Och nu var ungarna så stora att de kom fram för att bli matade, och de vuxna kom med korta mellanrum med insekter, flera var olika fjärilslarver.
Det dröjer ännu några dagar innan de kan lämna det trygga boet, vingarna måste bära dem och de måste kunna flyga. Den första tiden är de som mest utsatta för predatorer, tänker i första hand på skator som håller till här och har bo i ett högt träd hos en annan granne.
Tänker på alla insekter som måste till för att föda upp småfåglarnas ungar, har själv inte långt i från dessa även blåmesar i holk med ungar.
Även i holkar talgoxe, svartvit flugsnappare, nötväcka samt i minst tre pilfinkar alla söker insekter till sina ungar. Förutom andra fåglar som häckar i närområdet som rödstjärt, gråsparv, sädesärla, koltrast och stare m.fl.
Inte konstigt att jag ser få insekter.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Sitter högt

2024-06-05 Törnskatan är en fågel man ofta träffar på i öppen mark på betesmarksmarker med buskar men även på hyggen, sitter även på elledningar och stolpar, där den gärna sitter högt och ser efter byten som kan vara av olika slag. Byten kan vara främst större insekter, men även möss, groddjur och fågelungar kan den ta om möjlighet finns.
Den tycks föredra taggiga buskar som slån och hagtorn som det finns gott om i våra trakter.
Och den har ett sätt att spara mat, genom att spetsa den på taggar i buskar för senare behov. Honan och hanen har helt olika fjäderdräkt, Honan mestadels brun med ljust vattrat bröst, hanen med vitt bröst, rödbrun på ryggen med svarta band över pannan.
Törnskatan är en flyttfågel har då sin hemvist i södra Afrika flyttar i augusti- september återkommer i maj. Har nya bilder på en hona.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tagit en fluga

2024-06-04 Har tagit bilder ännu en mindre spindel, som tillhör familjen hjulspindlar, den har tagit en fluga.
De större är honor och kan bli upp till 8 mm, medan den mindre hanen blir 5 mm.
 Den har namnet gurkspindel och väver nät mellan blommor och blad.
På den gulgröna bakkroppen förekommer 4 till 5 par svarta fläckar.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt 

 

En mindre fjäril

2024-06-03 Det är en tid då det kommer fram olika fjärilar, fick bilder på en rödfläckig blåvinge en mindre fjäril som förekommer främst i Skåne och på senare tid även i Blekinge.
Arten förekommer på torra gräsmarker i nära anslutning till kusten.
Har två generationer, den första i slutet av maj - juni samt i augusti – september. Hanen och honan är relativt lika i färg, hanen något svagare fläckar på framvingen båda har en markerad svart fläck på framvingen.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Fler artiklar...

Sida 5 av 481

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>