Smedmästarens Blogg

En provsäsong är över

2013-02-07 En provsäsong för spaniel är över, och nu några dagar efter det sista provet är det dags att summera höstens och vinterns resultat för egen del.
Om jag börjar med Nana, så hade hon ett första pris i Ekl med sig från förra säsongen.
Och då tänker jag på vad som fodras för ett Jakt Championat med de nya regler som gäller från 2012-01-01.
För att uppnå detta erfordras att hon tar en placering med Ck på ett enkelsläpps prov eller är vinnare av ett.
Sedan måste hon antingen bli vinnare eller placerad på ett dubbelsläpps prov, beroende vilket alternativ hon hade uppnått tidigare.
Nana fick 1:a Ck på första enkelsläpps provet och då var en merit avklarad för henne.
Jag startade henne på ytterligare prov, först Mellby provet, där hon reser tupp i tät vegetation, ser henne inte i detta när hon kommer med den fällda tuppen och är färdigbedömd.
Nästa, det senaste, har beskrivet det nyligen, men konstatera att även här brister det i stadgan.
Brukar inte starta hundar som gör dessa fel, och försöker tänka tillbaka vad detta beror på.
Nana är en hund med mycket stor jaktlust, arbetar i ett högt tempo, vill finna fågel och gör det.
När proven kommer längre fram på säsongen på de gods där fasanerna drivets flera gånger.
Och som sedan ordnas prov på, känner de inte för att trycka utan springer i terrängen framför hunden, en hund som vill finna vilt drar då på vittring fram i marken.
Och ofta kommer stöten en bit fram, inte för långt ut, men hunden är inte vid förarens fötter, utan tio till femton meter framför, och fåglarna fälls.
Naturligtvis är man som förare mera sårbar vid dessa viltsituationen än om hunden är nära föraren som lättare kan se och påverka hunden i detta läge.
Vill inte skylla på detta, men fakta säger att det är på detta sätt.

Smedmästarens Nana                                                           Här med fasanhöna

alt  alt

Värme och sol

2013-02-06 Har varit inne och sett på mina fjärilsbilder, tänkte även idag ta ett par bilder på en av de vanligaste fjärilarna, som man kan träffa på i kulturmark och trädgårdar.
Hade under sommaren i vår Budeleja (Fjärilsbuske) ett flertal, de satt gärna och bredde ut vingarna på stenar och vända mot solen för att få värme.
När det var mulna dagar var det ingen större aktivitet, men med värme och sol var de verksamma i trädgårdens blommor.
Den har fått sitt namn på dess larvs huvudsakligen lever på nässlor.
Hanar och honor liknar varandra, men man kan se en skillnad på deras kropp där honans är tjockare.
Nässelfjärilen tillhör praktfjärilarna, är spridd över hela Europa, flyger i mars – oktober och har flera generationer, och övervintrar som vuxen fjäril i bl.a. byggnader.

alt  alt

Denna tid på året

2013-02-05 Under sommaren och hösten tog jag mycket bilder på insekter, mestadels fjärilar men även på sländor och skalbaggar.
Målsättningen var att under den mörka årstiden sortera dessa bilder, några insekter som jag inte kunde namnen på skulle jag leta upp i fackböcker eller på nätet, för att märka dem med rätt namn.
Men tiden har inte räckt till för det.
Som med allt man sysslar med, blir det bara mera intressant ju mer man lär sig, och jag har funnit nya fakta som jag inte visste tidigare, på så vis ökar man sin kunskap om det som fängslar och intresserar en.
Och det leder bara till att man vill veta mer.
Det gäller allt i vår natur, djur, fåglar, insekter, växter mm.
Det är kanske inte helt fel att just vid denna tid på året bli påmind om varmare tider.
Tar idag ett par bilder på en fjäril som nog alla vet vad den heter, finns igentligen ingen att förväxla den med, men bilderna är på en hon fjäril och hon har en svagt citron gulfärg.
Mot hanens mycket gulare färg som givet den namnet Citronfjäril.

alt  alt

Luktade i huset

2012-02-04 Vissa dagar händer det inget speciellt, men vi hade bestämt att hämta vete och fylla på foderautomater på jaktmarken.
När vi skulle hämta vete som var i stora säckar, fann vi att möss tagit sig in i säcken och hade problem att ta sig därifrån, försökte då ta bilder men de var inte stilla och ljuset var dåligt.
Inget man önskar att ha dessa möss inomhus med tanke på att de gärna angriper ytskiktet på kablar och ledningar, finns det maskiner i dessa utrymmen så finns det risk för skador.
Och det kan bli kortslutningar och dyra reprationer.
Tänker då på hur vi haft det vid något tillfälle inne i huset, det har kommit en obehaglig lukt,
vi har kollat vattenlås men där har varit vatten.
Efter mycket sökande visade sig att möss hade kommit in ibland det elektriska på plintar för säkringar i en skrubb, kortslutets där och bränt fast.
Satt torkade och fick plockas bort, och lukten försvann.
Även annan lukt kan mössen få skyll för, vi hundfolk och våra hundar gör ibland saker man inte skulle gjort.
Längre tillbaka tränade vi våra spaniels på släpspår på kanin, och vid ett till fälle hade vi något som luktade i huset, och inte var det någon behaglig lukt utan tvärtom.
Naturligtvis var jag och kollade i propparna, trodde det var en mus som satt och luktade, men där var inget, dagarna gick vi sökte efter vad det kom ifrån men fann det inte.
Berättade för folk som kom för att förklara lukten, så en dag skulle en bekant in i pannrummet, och kom tillbaka med ett leende.
Det låg en kanin ovanpå plåthöljet på pannan, hade inte kommit dit av sig själv, utan tagets från viltfrysen för upptining och träning av hundarna, jag själv var orsaken till att den hamnat där, det stank rejält, jag hade glömt att jag lagt den där.
Fast att det inte var inne i huset så kom lukten in.
Det frambringade många skratt när vi väl visste vad det var som orsakat lukten, och tankar om att inte göra det igen.

Mus i säcken                                                                         Rådjur

alt  alt  

Under vattnet

 

2013-02-03 Dagen som kändes som en vårdag, ligger bakom oss, för under natten kom det snö och det blev åter vitt och kallt, mera normalt för årstiden.
Dessa vinterdagar är något att ta tillvara, att komma ut i naturen och känna kylan, men inte frysa, kommer då även solen fram så känns att underbart.
Vi tog oss ut vid havet som alltid är något som lockar, vatten precis som eld är något som aldrig är lika det finns en rörelse i detta och man upplever det olika vid varje tillfälle.
På avstånd med kikare kunde vi räkna till sexton örnar som uppehöll sig i närheten av en förmodad foderplats, de satt på olika stenar och de syntes väl mot snön i bakgrunden.
Ibland flög några och tog nya positioner, flera satt på en större sten någon i ett träd.
Framför i vattnet fanns större flockar med sjöfågel, mestadels Vigg men även Knipor och Gräsänder.
intressant att följa dessa, dykänder som Vigg och Knipa söker sin föda under vattnet och vi kunde se hur de regelbundet dök och troligen fann de något ätbart.
Gräsänderna stod stilla på stenar ute i vattnet, de har inte samma sätt att söka sin föda, och ett sätt att spara energi är att sitta stilla och invänta bättre tider. 
(Se bild under Aktuellt)

Örnar som syns mot snön                                            Sjöfågelflockar

alt  alt

Viggar på flykt                                                                      Viggar som slår på vattnet

alt  alt

Som en vårdag

2013-02-02 Vi är mitt i vintern, och varje dag går någon av oss runt med en större hink med varmt vatten, tar de frusna vattenskålarna som finns i varje bur, lägger dem i det varma vattnet så isen släpper, och ger ljummet vatten tillbaka.
Fyller matskålar med vete och pellets och även bröd mm.
Det gäller till höns, vaktlar och kaniner i flera burar, varför gör man sig besvär med detta, för min egen del har jag sedan barnsben haft fåglar av alla sorter, det har skiftat genom åren.
Vi har haft många gäss, kalkoner flera sorters äkta stora höns, dvärghöns, fasaner av ett flertal sorter, rapphöns, burfåglar olika papegojor mm.
Och det har blivet att även Rita tycker det är intressant, hon ställer alltid upp om jag har annat på gång som tidiga mornar för jakt eller annan aktivitet.
Det har liksom hundarna blivet en del av vår vardag, visst är man bunden vid alla dessa djur, men det handlar om ett stort intresse och en livsstil som man tycker om.
Speciellt när man passerat den mörkaste årstiden, och ljuset kommer tillbaka, som igår när snön var borta, då kunde jag gå och räfsa och göra rent vid och under kaninburarna.
Fällde en björk för att lättare komma fram med den större gräsklipparen och då ha höns som går och plockar runt mig, då känns det bra.
Det kändes som en vårdag, fast vi var i början på februari. 

Jätte Björnloka i vinterskrud

alt  alt

Att se allt

2013-02-01 Detta gör mig besviken på människor, att se allt som bara slängs i naturen.
Finns det inget i vissa människor som säger att det är fel att dumpa allsköns sopor var man än tycks befinna sig.
I Bromölla kommun har vi det bra ordnat, vi har en tipp med möjlighet att sortera vårt avfall,
det ligger på nära avstånd, har goda öppettider, och vad mer kan man begära.
Det är med glädje man kör därifrån och kunnat lämna det som samlats under en period, och blivet av med detta.
Vid ett ställe där vi har en bet bunke till djuren har under många år folk kastat det de ville bli av med, och det ser förskräckligt ut.
Häromdagen när jag kom för att se om betorna, låg det plast säckar, hela och söndriga runt omkring, troligen utdragna av något djur och blåst.
Kunde inte se det ligga på detta sätt utan gick och samlade ihop den utspridda plasten och tog det med hem.
Men innan dess kunde jag konstatera att det var gödningssäckar, och ibland annat skräp låg det en hel bunt med någon bräda över.
Får ta med säckar och ta bort detta annars sprids det också ut.
Troligen inte slängt av någon privatperson, med det stora antalet säckar, utan någon som förbrukar mera.
Det som många gånger förvånar mig är att folk som själva är beroende av marken, är några av dem som förorenar mest, plaster av alla slag ligger och flyger omkring, trasiga maskindelar ligger kvar, man eldar dessa plaster som släpper ohälsosamma gaser och mycket mera.
För att inte tala om alla ölburkar som kastas längs den mindre vägen, tillsammans med plastkassar med olika innehåll.
Förmodar om bevis finns på dem som gör detta så är det straffbart.

alt alt

alt alt

 

Nya linjer

2013-01-31 När man har tikar, så kommer löpningar på dessa vid olika tillfällen och inte samtidigt.
Det blir av naturliga skäl ett passande när man har hundar av båda könen, och vilka som får vara tillsammans så inget oplanerat händer.
Och det gäller att tänka när vi släpper ut hundar, inifrån eller från hundrummen.
Även hanarna som ofta är mer påverkade än tikarna, delar vi på, detta av säkerhetsskäl för att inget skall hända.
Nu har Wachteltiken Humla löpt färdigt, och Pointern Härja är i löp, så nu väntar vi att någon av tänkbara tikar för parning skall börja löpa.
Våra cockertikar som kan bli aktuella, Liv, Gry, ”Ella” och Nana.
Men när de löper vet vi naturligtvis inget om, men vi räknar med att någon skall under våren.
Vi har varit och ordnat med pass och sprutor, om vi skall utomlands för parning med lämplig hane.
Och undersöker även hanar i Sverige, för eventuell parning.
Vår tanke är att vi kan använda Bruno på Liv, vilket vi gjort tidigare med bra resultat, men till övriga måste vi gå ut efter nya linjer.
Så nu håller vi tummarna på att det blir löpningar framöver, parning och valpar till intresserade.
(Se bild under Aktuellt)

Harar på snö

alt  alt

Fler artiklar...

Sida 447 av 481

<< Första < Föregående 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 Nästa > Sista >>