Smedmästarens Blogg

På en betesmark

2024-06-02 På en betesmark med hästar går en rapphöns tupp helt öppet och spänner sig. Har troligtvis sin höna liggande och ruvar i närområdet för rapphöns lever i par till i motsats fasaner där en tupp har flera hönor. Och hans uppgift är att bevaka mot predatorer och andra konkurerande rapphöns i sitt område medan hönan ruvar.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Som sitt revir

2024-06-01 Som jag skrev i går, bråkade knölsvanarna efter att de landat i dammen.
Antar det var en hona och två hanar där den dominanta hanen drev bort den andre, som efter att blivet jagad lämnade dammen. Det är en strid bland djuren inom alla arter där endast de starkaste får föra sina gener vidare, det gäller även fåglar där det ofta gäller att hålla ett visst område som sitt revir och bevaka detta mot främst artfränder.
(Se bild under Aktuellt)

alt

alt

alt

 

Blir genast angripen

2024-05-31 Har i flera år på våren kört ut till Håslövsängar för att se främst efter vadar fåglar och om möjligt ta foto på dessa. Har längre tillbaka fina minnen och bilder på rödspovar, storspovar och brushanar m.fl. Förra året var en besvikelse, när jag kom till tänkt utgångsplats var dimman tät, inget att vandra ut i, och jag lämnade området.
Men tänkte att även i år ska jag ta mig dit med förhoppning om bättre förutsättningar.
Gick upp tidigt, för morgonar brukar vara lugna och fina, det hade blivet ljust men solen hade ännu inte kommit fram. Det är några mil att köra, inte många bilar i rörelse.
Kommer till parkeringsplatsen, därifrån finns markerade gångvägar genom det intressanta området. Men möts av en mängd husbilar i olika storlekar, bilar med sovplatser på biltaket mm. Jag brukade köra bilen så att jag med kikare och kamera kunnat söka av området innan jag går iväg. Men den möjligheten var borta, ser även en traktor vid en övergång där jag ofta satt mig och väntat på att något skulle visa sig inom godtagbart kamera avstånd.
Även detta var inte vad jag tänkt, vänder bilen bland alla sovande människor och kör besviken därifrån.


Kör till en annan plats några km söder ut till ett naturskyddsområde benämnt Hercules med flera dammar, även här finns markerade vandringsleder.
Här finns inga andra, tar på mig kamera med stativ, känner här mig mera välkommen, blir genast angripen av flera myggor, finns på händer armar och ansiktet. 
Men trotts bemötandet börjar jag att gå, ser de första dammarna båda sidor om gångstigen, hör en näktergal i närmsta busken, hör och ser flera gökar hoande och flygande på avstånd. Slås med myggen, ser ut över dammarna, men inga fåglar, hade förväntat mig bl.a. sothöns och doppingar. Står stilla och begrunda med en undran orsaken till detta, hör då utifrån vassarna rördrommens dova ljud. Då kommer på låghöjd tre knölsvanar nära mig, jag som står bland buskar reagera de inte för, tar bilder och får in två i kameran, de flyger ut och landar på vattnet.

Känner att det här har inte tillfört mig något, bara myggen, vänder tillbaka, men ser då att svanarna bråkar på vattnet tar bilder, kommer till bilen, sitter där en stund med flugsmällare och dödar mygg i bilen innan jag kör.
(Se bild under Aktuellt från dammarna mot Viby kyrka)

alt alt

alt alt

Långa antenner

2024-05-30 För två år sedan skrev jag och hade bilder på svärmande lövskogsantennmal.
När jag gick bland träden och gräsytorna i dungen på baksidan av tomten, fick jag syn på en sådan mal, liten men med långa antenner flera gånger längre än kroppen med vacker teckning. Blev att jag fick hämta kameran, och som ofta när man kommer tillbaka fann jag den inte, men efter att åter sökt senare fanns den där igen.
När man ser den undra man vad dessa långa antenner har för uppgift, tycker de skulle ställa till med besvär, men det finns ett svar på allt, honan har därimot kortare.
(Se bild under Aktuellt)

 

alt alt

I det öppna landskapet

2024-05-09 Gulsparven är en sällan sedd gäst i trädgården, påträffas ute i det öppna landskap med buskar, fält, skogs bryn men även på hyggen, där jag tagit dessa bilder. Lever av insekter och frön, samlas i flockar under höst och vinter vid fält där säden är skördads finner då spillsäd. Hanen mera gul än honan under vår och häckning.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

En liten spindel

2024-05-28 Sitter på en stol med en blommande rosa rododendron framför mig, har kamera och testar hur nära jag kan komma insekter för foto och ändå få skärpa på bilderna.
Följer olika bin och flugor, men så får jag se en liten spindel bara ca fem mm i kroppen men med långa ben. Den rör sig en blomma och lämnar den, följer en tidigare gjord tråd med fart, hinner inte få in den i kameran förrän den är borta.
Söker på nätet efter ett namn på denna mindre spindel, finner den och kan läsa följande.

Den tillhör en grupp med namnet pachygnatha som är ett släckte av långkäkade klotvävare som först beskrevs av Carl Jacob Sundsvall 1823. Där finns flera spindlar likt denna, vill inte chansa med något svenskt namn, då kan det bli fel.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Flera olika

2024-05-27 Vi har nu flera olika rododendronbuskar i full blomning i trädgården, vi tycker om dessa vintergröna växter med härliga klasar av blommor i flertalet färger. De blommar i något olika perioder, först ut är de vita sedan gula, sedan kommer de i olika nyanser rosa och röda. De sist blommade är de mörkblå, samtidigt börjar nya skott växa ut för att   senare bilda nya knoppar till nästa säsong. De vita kan komma i en ny blomnings period samma år.
(Se bild under Aktuellt)
 alt alt

alt alt

alt

Smärre strider

2024-05-26 I ett mindre vatten har smådoppingar bråk om var deras respektive revirgräns finns, smärre strider uppstår, båda könen är indragna i detta. Det sker både på och under vattenytan med fart och stänkande vatten. Efter någon minut lugnar det ned sig och de simmar på olika håll, båda nog nöjda med att visat upp sig och befäst sitt område.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Fler artiklar...

Sida 6 av 481

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>