Smedmästarens Blogg

Blir förvånad

2024-05-25 Brukar gå och se efter insekter, främst fjärilar på remsa utanför tomten som inte brukas av lantbrukaren utan får växa fritt, då kommer olika blommor fram som lockar fjärilar.
Har gått där en gång tidigare i år, och har varit där med Aya, för längst bort finns ett område som legat i träda och där har vi har kunnat träna sök.
Men för några dagar sedan när jag åter går och tittar, ser jag något på avstånd bland växtligheten som blänker. Går mot detta för att undersöka och blir förvånad över vad det är, en sköldpadda, död med huvud och ett ben förtorkade, låg inte där förra gången jag gick där.
Var har den kommit ifrån eller har någon släppt den där, med hopp om att den skulle klara sig, vilket den tydligen inte gjort.
Vet att en granne en bit bort har fiskar och har haft sköldpaddor, en gång var det en på vägen utanför tomten som gått hemifrån, som hämtades. Kontaktade honom men det var inte hans!
Återstår en förklaring till att sköldpaddan fanns här, den var stor vilket tyder på hög ålder!

När jag berättade det för Rita var hon och hämtade den lade den på stengärdsgården, tyckte det var synd att en traktor skulle krossa skallet och nu ligger den där.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Tänkte börja om på nytt

2024-05-24 Som pensionär med stort intresse för fåglar med en stor tomt med många holkar. Blir det att jag dagligen ser över och håller koll på det som händer bland både tama och vilda fåglar. Jag uppmärksammade tidigt att en rödstjärts hane fanns i det område de tidigare häckat i, en holk gjord för just rödstjärt som vill ha öppet över sig, då med ett längre hål.
Såg efter en tid även en hona vid holken, såg ut som hon hade bygg material med sig. Men efter några dagar flög det in en pilfink i denna holk och rödstjärtarna syntes inte till.
Det hade gått minst 14 dagar utan att se eller hört något, tänkte kanske sparvhöken har varit framme på sina dagliga snabba besök. Misstänker våra rödhakar har blivet hökmat för de försvann hastigt i våras och har inte synts till sedan dess.
Men så häromdagen var det en rödstjärts hane sjungande i dungen. Satt och kollade såg då vid något tillfälle en hona vid en holk. Hanen flög mellan olika holkar för att undersöka, var inne i någon med stort hål troligen gjort av hackspetten, jag hämta kameran och tog bilder. Det varade den dagen sedan åter tyst, två dagar senare såg hastigt en hona vid i björk, tydligen var de i området. Man undra om de har haft en misslyckad häckning någon annan stans och tänkte börja om på nytt, för det är troligen samma fåglar som är tillbaka.
Har även en gång sett hanen sedan dess.
Vad som händer framöver vet jag inget om, men håller koll.

(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Flera nu rutna

2024-05-23 Har varit ute med hundarna, avslutar med att köra till sjön så de får bada.
Ett alternativ är vid rastplats Råby, där man har sjön nära, men det kan vara folk där och även på den mindre brygga i anslutning till rastplatsen. Tyvärr har underhållet uteblivet, man går ned för en slänt, närmast vattnet är det klinigt och blöt, där ligger plank att gå på flera nu rutna och brustit i anslutning till bryggan. Av räcket på bryggan, finns e4ndast några stolpar kvar, på en av dessa har den mindre ståltrappan som fanns i slutet på bryggan hängts över en av stolparna.
Två båtar ligger längs den ena sidan, en liggande på botten, den andre flyter men inte mer.
Dessa båtar borde inte finnas här, är till besvär för badande och även hundarna när de kommer in. Aya tog vägen tillbaka över den ena, grön påväxt gjorde det halt och hon hade svårt att få grepp, men löste det. Tråkigt att se hur det har förfallet på detta sätt.
Hundarna fick två kastade dummy att hämta och de är motiverade att göra det.
(Se bild under Aktuellt)

Ila                                                                                               Nelly

alt alt

Aya                                                                                            Boy

alt alt

Försöker fånga fisk

2024-05-22 Har taget foto på en skrattmås som liksom tärnor försöker fånga småfisk på grundare vatten, den dyker inte som tärnan, försvinner inte helt under vattnet. Men vad jag såg lyckades även den få någon mindre fisk.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt alt

Många gånger

2024-05-21 Vi hade sedan en tid pratat om fiska näbbgädda, jag och min granne Michael, det skulle bli av när vi hört att näbbgäddorna hade kommit hit upp på ostkusten. Det skulle passa oss i tid, inte blåsa för mycket och helst soligt, för att ge trevliga förutsättningar.
När det första kriteriet var uppfyllts, bestämde vi dag och tid.
Nu skulle det bli av mot kvällningen, blåste litet på gränsen men hans båt var modell större och fanns i Tosteberga hamn. Jag har fiskat dessa fiskar många gånger men nu längre tillbaka, hade båt vid Edenryd och kände väl till de platser i det området där vi fiskat dem.
Och vi drog oss mot det hållet, en snabbare fart till område jag kände till. Det tog en stund innan vi kände att de var på och rörde draget, även några som var på men släppte i olika moment. En fisk som man kan få med fastnade krokar mitt på fisken, blir då större motstånd, känns då som en större fisk. Men vi fick några till mat, tycker själv det ett gott fast kött, stekt i bitar, man ser de gröna benen lätt, då är det inte svårt att rensa.
Tiden gick fort och solen höll på att gå ned när vi vände till hamnen.
Väl hemma i nästan mörker togs fisken omhand och rensades.
Några trevliga timmar på havet, större vågor som med mindre båt hade varit otrevligt, men nu helt ok och det tackar jag för.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Låtit växa vilt

2024-05-20 Går en runda i trädgården med kamera, i träddungen finns områden vi låtit växa vilt med tanke på det vilda, bl.a. igelkottar, fåglar och insekter.
I ett solbelyst hörn vid stengärdsgården med en större sten hade det kommit fram brännässlor, på några av dessa fanns det larver. Nässelfjärilen en av de vanligast förekommande fjärilarna har brännässlan som sin värdväxt. Och nu var det nya på gång, larverna satt tätt samlade, förutom några som vandrat iväg, kommer när de ätet den mest angripna nässlan att sprida sig till flera.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

alt

 

En liten hjälte

2024-05-19 Det blev som jag anade med den sent kläckta kycklingen, tar det från början.
Den fick vara kvar i kläckaren ett dygn, för att torka och få rörlighet, men det var ingen lösning att ha den där. Kunde inte hålla den ensam med lampa och låta den växa upp ensam.
Dens chans var att få den till hönan och bli en i hennes flock, hon var ju mor till kycklingen liksom övriga, men en höna tänker inte så.
Kycklingen var torr med dunet lågt platt på rygg och huvud, tog den ut i buren till hönan med de sina. Den var pigg, började genast plocka på marken och rörde sig bra.
Hönan reagera med ett varningsläte, och när kycklingen kom närmre och sökte sig mot henne hackade hon den. det var inte hennes och hon ville skydda de sina, en instinkt hon hade.
Jag som satt i den öppna dörren i buren, skrek och halvt in buren för att avbryta hackandet, som då tillfälles avbröts. Kycklingen försökte komma under hönan, provade med hade svårt att få till det, och fick nya hackningar. Verkade förstå att den inte var välkommen, stod en bit från hönan och hängde, jag tänkte detta kommer inte att gå.
Jag hade fått gå emellan ett par gånger ytterligare, hönan med de sina fem rörde sig och den gjorde nya försök att komma under hönan i skydd för hennes näbb. Även den handlade på instinkt, det första den får kontakt med skulle vara modern, och så till slut var den under henne. Där kunde hon inte hacka, jag satt länge och alla sex var under henne, men så flyttade hon sig och åter reagerade hon på den för henne ovälkomna kycklingen. Och allt upprepades, men kycklingen lyckades åter komma under och undan hönans näbb. Jag var införstådd med att om kycklingen bara var under hönan mot kvällningen, skulle hon ligga stilla och värma tills morgon ljuset åter gjorde dem aktiva. Nykomlingen var mörkast på huvud och rygg av de sex, därför kunde jag skilja den från de andra. När jag på morgonen var och såg till dem, var alla lika duniga och till min glädje rörde inte hönan hen.
Jag tycker att jag har en liten hjälte som mottog flera hackningar, men kämpade på och lyckades, när jag ser de sex tillsammans med hönan förstår jag att det blir ett lyckligt slut, nu några dagar senare är allt bra.
(Se bild under Aktuellt)

alt alt

Vår största geting

2024-02-18 Med värmen kommer det fram insekter, har de senaste dagarna tagit bilder på, en bålgeting ca 35 mm, vår största geting, en övervintrande drottning som nu ska finna plats och bygga bo, ofta i trädens ihåligheter men även på andra platser och som är befruktad innan hon övervintrade och kommer att bygga upp ett nytt samhälle. De först kläckta avkommorna som samtliga är arbetare och består av sterila honor, vilket gör att drottningen kan helt ägna sig åt att lägga ägg. Bålgetingen är en rovinsekt tar andra insekter som bl.a. flugor, bi, fjärilar och sländor mm.
Bålgetingen har ett lugnt beteende och angrepp på människor sker sällan, på minner mer om en humla.

(Se bild under Aktuellt)
alt alt

Fler artiklar...

Sida 7 av 481

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>